Četvrtak, 09.04.2020.

20:37

Promenjena pravila fudbalske igre – uskoro na snazi i Vengerova ideja

Nekoliko novih pravila kada je u pitanju fudbal od sledeće sezone biće na snazi.

Izvor: MT

Promenjena pravila fudbalske igre – uskoro na snazi i Vengerova ideja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

126 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 4 godine

Ovo pravilo ruke već postoji, a ofsajd ne dirajte, jer ćete pokvariti igru i imaćete iste probleme, je li nekome ostala peta ili vrh ramena. 1 cm ofsajd ce biti i dalje polemika. To vam kažem kao igrač i sudija.

Milosav

pre 4 godine

Ставио бих једну линију на рецимо 22 метра од гола, и све између те линије и гола не би био офсајд. Постављај офсајд замке за нападаче до те линије, и то може да се цени. После те линије нема офсајда. Најаче ми је када нападач на 2 метра од голмана прима лопту и даје гол, а Серхио Рамос диже руку за офсајд. Јесте како да не.
(mr, 9. april 2020 21:23)

Ideja ti je odlicna i koristi se u hokeju. Ako napadac primi pak, a vec presao preko te linije, svira se offside. Prosto i funkcionise.

Meni jedna prosta stvar nije jasna: zasto se u fudbalu ne zaustavi sat kada dodje do prekida igre kao u svakom drugom sportu? Kada bi se to radilo onda sudije ne bi mogle da produzuju utakmicu ponekad i 6 minuta. Koliko je samo golova postignuto u produzetku koji mozda i nije legitiman.
Ako neko ume da objasni, unapred zahvalan.

Milan Radovanović

pre 4 godine

Vengerova ideja je glupa,napraviće od fudbala viktoriju,uteraće ceo tim golmanu u krilo a posle toga sledi ispucavanje...počeće fudbal da liči na ragbi.

Takođe ovo sa igranjem rukom je nejasno,ostavlja milion tumačenja jel bio u prilici ili nije,kad to napadač u šesnaestercu nije neposredna opasnost za gol,uvek jeste...Što se samo njima ostavlja takav prostor,što ne bi imali recimo odbrambeni igrači pravo da igraju rukom uz telo u svom šesnaestercu kad god im branjenje to zahteva...

Posledica ovoga će biti taktika 5-0-5 jer kome treba vezni igrač kad možeš petoricu poslati da igraju na milimetar do protivničkih odbrambenih i sve će poslate lopte biti bunaruše...

pogled iz svemira

pre 4 godine

(Јабучило, 10. april 2020 07:33)Bilo u Bugarskoj davno i upravo se to desilo daju gol-ove jedni drugi i onda krece utakmica,sto se tice izmene ja sam da se aut izvodi kao slobodan udarac i da nema posle penala ako se odbije lopta u teren niko pravo da ponovo ima kontakt sa loptom,odbranis penal i onda iz odbitka gol znaci izvodjac penala uglavnom dobije ko popravni ispit a golman duplu kaznu.Ofsajd za jedinu izmenu da gornji deo tela mora biti u ofsajdu a ne bizarna situacija od ove godine gde je ostecena Aston Villa zbog pete koja je bila u ofsajdu 6cm a kompletno telo okrenuto od gola(ledjima) i van ofsajda u poredjenju sa odbrambenim igracem.

Vojvodina

pre 4 godine

Sve eksperti do eksperta, masteri, treneri. A ono kada zagrebeš, prazno. Tako ste pljuvali po Noletu kada je krenuo da gubi. Te jede biljke, te sluša ženu, zašto se isteze zašto meditira. Eeeee, tako i državi ide. Samoživi, najpametniji, u sve se razumemo a kada ga istreseš nema cvonjka u džepu. Ali je bitno savete davati.

Treba da se vrati i napucana

pre 4 godine

Znaci promenjeno je samo pravilo igranja rukom za napadace a odbrambeni igraci ce i dalje da cekaju centarsut ili sut sa rukama na ledjima kao petlovi ?

Alfred Njepjeklo iz Borusije

pre 4 godine

Imam i ja predlog. Ako gol ne padne u prvih 30 minuta, da se odmah svira kraj prvog poluvremena. Drugo poluvreme takodje traje onda samo 30 minuta. Da se mucenje pred golom, davljenje lopte i fudbalska uspavanka skrate sa 90 na 60 minuta. Manja kazna za gledaoce. A usput takvo pravilo bi pospesilo i napadacki fudbal. Hoces pobedu i bodove, daj gol na vreme, nema cekanja, taktiziranja, kalkulacija.

Nowitzki

pre 4 godine

А шта је са најгорим правилом икад,гол у гостима??? Планира ли то ико икад мијењати??? Одиграш 0-0 и 1-1 и онда испаднеш,потпуно бесмислено..

Јабучило

pre 4 godine

Treba da uvedu moje pravilo :) da kad se utakmica završi 0:0 niko ne dobije bod!
Ako brate nisi dao gol, ne možeš da dobiješ ni bod!
1:1, 2:2, 5:5 okej, ali 0:0 nema!
To bi bila revolucija fudbala!
(Lala, 10. april 2020 05:57)

Идеја није лоша.
Нажалост, у пракси би било:
1. минут 1:0
2. минут 1:1
3. минут, почиње утакмица

nekitamoizEU

pre 4 godine

@anti blizanac
prvo I pre svega svaki je sport tezak kad je na vrhunskom nivou,a drugo ako negde ima kontakta onda ga u kosarci ima Prema tome ne pisi nebuloze...I kazes kosarka najdosadniji sport,HM,verujem ti...meni je recimo fudbal...ne gledam ga uopste!!!

Pogled sa Rtnja

pre 4 godine

Evo jedne indijanske izreke koja bi se mogla primeniti na ofsajd: SAMO BUDALA MISLI DA ĆE, AKO OTKINETE KOMAD ĆEBETE SA JEDNOG KRAJA I PRIŠIJETE GA NA DRUGI, ĆEBE BITI DUŽE.

Dejan CZ

pre 4 godine

Nema bod za nerešeno.
(Sale Jagodina, 9.

Nema potrebe za tim jer ko prati evropske utakmice u ligi 5 vidi da nijedna ekipa ne igra zatvoreno vec se nadmece i sa favoritima u otvorenoj igri...
Samo jos u nasem propalom fudbalu imas taktiku bunker koja se prenela cak i na reprezentaciju pa u 90% meceva sve ekipe protiv nas imaju veci posed lopte...Sve se prenosi sa klupskog fudbala jer nemamo fudbalsku struku... Klubove nam treniraju treneri koji sa trenerskim poslom imaju veze koliko i ja...

Lala

pre 4 godine

Treba da uvedu moje pravilo :) da kad se utakmica završi 0:0 niko ne dobije bod!
Ako brate nisi dao gol, ne možeš da dobiješ ni bod!
1:1, 2:2, 5:5 okej, ali 0:0 nema!
To bi bila revolucija fudbala!

milos

pre 4 godine

Ovi iz uefe bi trebalo da konsultuju FSS koji je uveo nova pravila jos odavno.Znaci,kad igrac zvezde padne na 18m od gola,obavezno da se svira penal,i kad lopta izadje 2 metra u gol aut,da sudije ne sviraju,jer je zvezda u napadu.I da,terzu na celo komisije,a njegov naslednik odmah pored.

luka

pre 4 godine

Koliko je Pipo Inzagi bio ispred svog vremena, on zapravo nikada nije ni bio u ofsajdu.
(Grof, 09. april 2020 20:38)

Hahahahaha...legendo ?

anti blizanac

pre 4 godine

Prvak u djidanju
e pa majstore neka tvoji kosarkasi izadju na travnati teren po svim meteo uslovima i ja im dam bure od 200 l znaci njegov precnik i da stoji na zemlji i neka nogama ubacuju pa ces onda saznati koliko je fudbal tezak sport kada igras sa ekstremitetom koji nije predvidjen za rad a tvoji kosarkasi sutiraju i rade kosarku rukama i nikada nisam video dosadniji sport od kosarke i odbojke kod koje cak nema ni kontakta razmisli jos zasto su tenis i vaterpolo tezi sportovi od kosarke

lul

pre 4 godine

Uvesti pravilo merenja razdaljine između gol linije i igrača, a ne povlačenje paralele sa gol linijom jer je to vrlo neprecizno! Ne može neko ko stoji kod korner zastavice biti u ofsajdu u odnosu na nekoga ko stoji na penal tački! Zna se ko je bliži golu u toj situaciji.

Dekson

pre 4 godine

Pa napadac i jeste uvek u prednosti. Jer se krece prema golu skoro u sprintu, a odbrana vise manje trci u nazad. Pitanje je samo bilo da napadac uspe da izbegne ofsajd zamku. I u novom pravilu ce biti bitno da izbegne, samo sto ce sudijama po mom misljenju jos teze.

Dr Ifter

pre 4 godine

Igranje rukom ne, ofsajd da ali da se gleda samo polozaj stopala.
Dodao bih i da se ukinu produzetci i uvede izvodjenje penala za sve igrace koji zavrse regularni deo, time bi se stimulisao fer-plej jer bi ekipa sa igracem vise imala vece sanse.
Imam i egzoticnije predloge tipa da se korne izvode sa mesta gde je lopta izasla a da igraci stoje u jednoj liniji, zivi zid od jednog igraca koji na zvizduk moze da istrci u blok.

Bot

pre 4 godine

Trebalo bi uvesti da u nadoknadi vremena nisu dozvoljene izmjene, osim ako nije slogiran...
(Iggy, 9. april 2020 23:26)

Onda cemo imati petog sudiju, lekara po profesiji koji ce da prosudjuje da li je igrac stvarno slogiran ili se pravi...

militto

pre 4 godine

Vengerovo pravilo će isto da ubije u pojam. naime, ako je ofsajd tek kada je igrač celim telom u ofsajdu, zamislite koliko će biti situacija tu gde će se isto koristiti WAR, igrač daje gol, ali je sudija uvideo da je ovaj celim telom u ofsajdu, i podigao zastavicu. medjutim, javlja se WAR sa sve geometrima, izvlači se linija i ipak ne, nije ofsajd, jer leva noga je ipak malo ostala...

dakle, nema tu šta, najbolje je ne dirati nista. fudbal je igra gde obe ekipe žele da nadograju jedna drugu, i oni što se brane i oni što napadaju cilj im je isti,nadigrati protivnika. zašto bi sad davali prednost napadaču???

Simons

pre 4 godine

Ovo za ofsajd je definitivno najgore pravilo ikad... Prestajem da gledam fudbal jer ce ovo postati cirkus, a ne sport. Bice 5 golova po utakmici minimum i Ronaldovi i Mesijevi rekordi ce postati zaboravljeni jer ce svaki napadac da daje po 40 golova u sezoni

Nije slicno

pre 4 godine

@ "Ja sam da se ofsajd ne svira kada igrac koji dodaje na manjoj udaljenosti od 30 metara od protivnickog gola. Slično kao u hokeju."
(mire, 9. april 2020 23:06)

Ovo za hokej nisi shvatio.

U hokeju je ofsajd, ako igrac predje u protivnicku trecinu (njegova napadacka zona) pre plocice. Ne sme da predje pre nje cak i ako vodi plocicu (Znaci ne sme ni ledjima)

kladzom do bola

pre 4 godine

nesa

nisam dobro objasnio znaci :
u fazi odbrane samo 3 igraca mogu da se dodaju i moraju da predje lopta centar tj u fazu napada ,
dok u fazi napada mogu do 5 igraca da se dodaju i mora se zavrsiti napad . ( sem ako je aut ili korner , faul itd ) onda opet 5 se dodaju sa vise normalno dodira .ako ne zavrse napad sa 5 igraca , oduzima se lopta i krece napad protivnika .

Nesa

pre 4 godine

1meri se samo efektivna igra 2*30 minuta2 igra se na max 3 dodira lopte igraca u fazi odbrane a 5 u fazi napada
(kladzom do bola, 09. april 2020 23:28)
Po ovome bi se bas nagledali fudbala. Iskljucivo dodavanja, nema driblinga, nema niceg. Za prvo se slazem samo sto bi stavio da igraju malo duze. Drugo totalna glupost

Mitar

pre 4 godine

Jedino što bi možda fudbal moglo da unapredi je 35-40 min efektivne igre, štopovanje vremena nešto kao u rukometu, četiri izmene plus golman. Ovo oko ofsajda će uneti još veću zabunu, ima VAR pa nek geometri rade svoj posao.

Alex

pre 4 godine

Vratiti svim klubovima maticne identitete ; korigovati Bosmanovo pravilo i uvesti mogucnost da svaki klub u trenutku dok traje utakmica moze imati najvise 4 strana drzavljana . A posto je uvedena i cetverta izmena u produzetku - nemogucnost izmena koje bi prekrsile to pravilo . Hocu da Bayern bude vecinski nemacki klub , Inter - italijanski a Real - spanski .

prvak u đidanju

pre 4 godine

Ja koji gledam i baš pratim Košarku ne bi bilo fer da ja govorim kako bi meni bio fudbal zanimljiviji ako se uvede to pravilo za ofsajd i verujem da hoće da menjaju upravo da bi privukli ljude koji prate druge dinamične sportove kojima je fudbal mnogo dosadan (kao meni npr) ali opet ponavljam nije fer da ja govorim šta bi bilo dobro za fudbal jer ga taktički ne razumem kao što razumem košarku i ne znam konkretno kako bi to uticalo na igru, igranje odbrane, napada, da li bi neki napadači imali veću a neki manju prednost itd...
Ali je meni to ok, i košarka se dosta promenila upravo zbog menjanja pravila i favorizuju se napadači a odbrana nije više tako jaka što je dovelo do mnogo dinamičnije igre i slobodnijeg napada i izbacilo je najdosadniji deo igre a to je izolacija (daš jednom igraču i skloniš se), sada je više timska igra i promene su donele baš dobro košarci (nba barem).

Markoo

pre 4 godine

Pa ne moze to tako. Kako cemo se kladiti? Dosad je bilo od 0-2 i 3plus osnovne kategorije za golove ovo ako ovako bude granicu ce tesko utvrditi a i bice mnogo manje remija jer sto vise golova manje remija a onda ce se menjati kvote i za 1 2. A i previse ce favorizovati jake ekipe. Mislim da se ovo nece odmah uvesti nego ce ispitivati negde al svakako ako se uvede to ce biti i kraj kladjenju kakvo poznajemo.

prvak u đidanju

pre 4 godine

@pedja
Ja se bogami radujem svakom košu isto, a trojka kad je ko gol samo što ih ima mnogo više. Vole ljudi dinamiku i zato je košarka trenutno najpopularniji sport na svetu.

Del Piero#10

pre 4 godine

Vengerov predlog za tumačenje ofsajda bi trebalo usvojiti. Ako se kao pogodak tumači situacija gde kompletna lopta prelazi gol liniju, onda bi trebalo i ofsajd tumačiti kao momenat gde je napadač u potpunosti ispred poslednjeg odbranbenog igrača. Ovako, pogotovo od uvođenja VAR-a imamo situacije gde se golovi poništavaju zbog milimetarskog "prestupa", koji se i na usporenom snimku teško utvrđuje. To frustrira i uništava draž fudbala.

Г5

pre 4 godine

Аха, сада је све јасно, корона, пандемија, рецесија, све је варка да би ударили на најсветије што имамо, енац и офпсајд

pedja

pre 4 godine

Promjene pravila ubice fudbal!Da se ja pitam ja ne bih ukidao ni vracanje lopte golmanu u ruke(mozda sad malopretjerujem)Fudbal je sport koji je najslicniji stvarnom zivotu zato je i postao popularan.Opteretiti ga pravilima bila bi smrt.Pogotovo zagovaranje vise izmjena.Tri je maksimum.Mijenjanje igraca u toku igre pa vracanje napravilo bi od fudbala smijesan sport.Startegija se pravi na pocetku.Ko mozenda izdrzi izdrzin,izdrzi.Necemo valjda praviti sprdnju ko u rukometu da kad naoadamo uvodimo napadace a onda na brzinu ulazi 5 bekova jer branimo napad. Preveliko forsiranje napadackog fudbala takodje bi ubilo draz ,jednu od najvecih drazi ovog sporta a to je da dosta slabiji moze da dobije jaceg.Nekad je to neposteno,ali i tome se neko raduje a neko tuguje.To je zivot ,to je fudbal.Pogubno bi bilo od fudbala napraviti "vjestacki" sport !Molim Fifu da ne popusti gomili novih glupih predloga.I na kraju pravi navijac ,ljubitelj fudbala je najsrecniji kada njegov tim pobjedjuje ,nekad je najsladja pobjeda kada se 90 min branis pa ga das iz kontre.Novim pravilima cete unistiti sve drazi fudbala,onako kako ga ni novac nije unistio ,a da u stvari iza ovoga i stoji novac.Zivio dobri stari fudbal!Ko ga ne voli kakav je a nekad i neposten i pokvaren (ali zar i to nije zivot),neka ga i ne gleda.Danas ces biti na strani gubitnika sutra vec na drugoj .Sve je to normalno.Svi mi volimo ofanzivan fudbal sa mnogo golova,ali previse golova mislim da bi ubilo draz fudbala.Dragi moji gol se ceka i raduje mu se!

Ivan

pre 4 godine

Ma samo ne svirat one glupe ofsajde od po pola santimetra i slično i to je to. Ako se vidi da je igrač u ofsajd sviraš a ako je tipa pola stopala u ofsajd ili dio ramena i takve gluposti,to ne treba svirat. I onako je oduvijek napadač imao prednost i znalo se da kad teče akcija,ako se pomoćni dvoumi da li je ofsajd ili nije,da se igra pušta i to je to. Ovo za cijelo tijelo,nema smisla,opet će se gledat milimetri.

Gile

pre 4 godine

Fudbal više nije sport. To je borba gladijatora, basnoslovno plaćenih. Naravno, jesu izloženi ekstremnim naprezanjima. Uz fudbal ide kocka i kriminal raznih vrsta. Koliko je važan (oooogromaaaan novac) govori i to da se u vreme covid-19 govori u Nemačkoj o nastavku takmičenja. E sad pravila... Specijalne kamere mogu puščano zrno u letu da snime i preko sto puta zum imaju... Realno, sudija je skoro pa nepotreban ako bi samo hteli. Drugo, uvesti bar tri izmene igraca minimum. Maksimalno pet. Manje povreda, brža igra, prilika da se afirmiše veći broj igrača, prilika da se menja igra i taktika u hodu. Trenutno, tri celendza po poluvremenu za svaku ekipu bilo bi dobro prelazno rešenje. Ovo sa ofsajdom... Mislim da će biti više oštrih startova odbrane i više će paziti na napadače. Ja volim da ponekad pogledam fudbal, navika. Ali iskreno, šta današnji fudbal korisni donosi običnom čoveku? Ja mislim da to danas nije dovoljno. Mora mnogo više.

Avaya

pre 4 godine

- Ukidanje ofsajda
- Efektivno merenje vremena, 30 min poluvreme
- Zamene bez ograničenja, ali samo u prekidima igre, tempo igre bi se povećao
- Možda i tajmaut, ali ako se mogu menjati igrači bez ograničenja, možda i nije toliko bitno
- Dvoje sudija u terenu umesto jednog
- Nema nerešenih utakmica, igraju se produžetci dok neko ne pobedi, da se spreče mahinacije
- Salary cap u UEFA kupovima

Toma

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.
(Bradonja, 09. april 2020 21:11)

Ne svodi se na isto. Napadaci ce i dalje svoj polozaj i orjentaciju da baziraju na poslednjem igracu odbrane i gledace da u najmanju ruku budu sa njim u liniji. I nece morati da brinu o rukama i vrhovima kopacki koji su ih do sada zezali. A ako im je sada peta za milimetar ispred tela poslednjeg igraca odbrane onda se tu vise ne radi o nesreci. Tu su zaista sami krivi sto su u ofsajdu. A tehnologija ce da racuna te milimetre i niko nece biti ostecen.

stefan beograd

pre 4 godine

Ako iko ima bolji predlog...
1. Var je smesan i sluzi za namestanje za sada... bilo bi dobro da ga ima kao u tenisu 3 komada, svaki pogresan, jedan manje, i ofsajd da se racuna samo ako su obe noge ispred nogu odbrambenog fudbalera, to je manje vise jasna slika.
2. izbor izvodjenja auta nogom ili rukom ili glavom, i vreme za to 5 sekundi, kao u basketu, dodas mu loptu i izvoli druze izvedi.
3. stopirati neaktivnu igru. Neka se smanji recimo vreme na po 30. minuta ali svaki prekid, stop vreme, jer gledao sam recimo jedan derbi, 0-0, aktivne igre je bilo 27.minuta. LJUDI...
4. 5 korni - penal, sto da ne, bilo bi interesantno..
5. Limitirati plate igracima kao sto je uradila NBA. Onda nece igrac bas uvek juriti samo za platom, mozda ce i gledati da li moze da osvoji trofej, da li mu se svidja sredina itd...
6. Formati nekih takmicenja su bezveze, ali to je vec nesto drugo...
Eto interesantnih predloga...

Miki

pre 4 godine

U poplavi devijantnih ideja fudbal će prestati da bude fudbal već će se izvitoperiti u nešto što će konačno razjuriti navijače.

Besni Klitoris

pre 4 godine

Nema bod za nerešeno.
(Sale Jagodina, 9. april 2020 21:16)

Apsolutno se slazem. Ne menja se fudbal kao igra, ali se menja nacin dobijanja bodova. Nema pobede nema ni bodova, pa vi igrajte bunker i na siguricu. Slabim timovima bi to bio veci motiv da igraju napadacki i samim tim i slabiji pritisak na igrace, a jace ekipe bi imale konstantan imperativ pobede...

MOE32

pre 4 godine

Mozda bude i zanimljivije, ali jedno je sigurno, sa VARom i ovim novim pravilima, prekidace igru svakih 5 minuta, analizirace situaciju najmanje 2 minuta, tako da ce vecina utakmica izgledati kao poslednjih 10ak nasih derbija. Koga to zanima?
(Aron_Winter, 9. april 2020 20:54)

Od kako je uveden VAR, jos nisam primetio da utakmice traju duze. Jedno je sigurno, nema vise odugovlacenja igraca koji se bune da li je bio penal ili nije, da li je bio faul ili nije.. Te stvari su zadrzavale igru vise nego VAR.

Da se ne lažemo

pre 4 godine

VAR je dobra stvar, samo da se utanači kako treba.

Ofsajd treba ukinuti. Treneri bi ovome prilagodili taktiku i uigravali akcije, a ne ofsajd zamke. Ofsajda nema u košarci pa ne vidim da to sportu smeta.

Isto tako naći načio gde se kažnjava defanzivna igra. Npr ako tim nema šut u prema golu (blokiran ili ne) za 15 minuta igre, protivniku se upisuje jedan gol. Isto tako npr. 2 pogođene stative ili prečke se računaju kao gol. Pa da vidimo kada bi u kup utakmicama bilo penala. (Penali za odluku pobednika su velika glupost, uvedeni tek 1968 godine. Nemaju veze sa tokom utakmice.)

Leteće izmene uvesti takođe. Opet, treneri bi prilagodili taktiku, a glavni nosioci igre i golgeteri se ne bi toliko povređivali tokom sezone. Povrede ligamenata, tetiva bi se desetkovale. Dobro, preloma bi i dalje bilo jer oni dolaze od divljačkih startova i padova. Pravila su pravljena kada je bilo 30 utakmica po sezoni, a fudbaleri trčali po 4-5 km po utakmici.

Da se jedna od ove 3 stvari primeni, fudbal bi bio bolji za gledanje.

Veliki brat

pre 4 godine

Ma šta bre može rukom ako nije namerno i nije dovelo do postizanja gola?

Ja bih baš okrenuo to suprotno, van protivničkog šesnaesterca može da uzme rukama loptu kad god želi, može i da protriči igrače sa loptom u rukama, može rukom da baci loptu drugom igraču, kako god hoće.

Ali, bitno je samo da u protivničkom šesnaestercu loptu ne sme da udari nogama, glavom ili bilo kojim drugim delom tela, osim da je uhvati rukama i prenese je preko linije gola tako da na nju nikako ne nagazi i da se celim telom zajedno sa loptom nađe iza gol linije.

Naravno, za koju godinu bi ukapirali da nije pogodno da lopta baš bude okrugla, pa bi je malo po malo izduživali dok ne postane elipsasta...

E, tada bi fudbal postao dramatičan, gde bi ekipa koja ima dva "gola" prednosti lako mogla tu prednost da izgubi samo za par minuta bez obzira koliko čvrstu odbranu ima...

Posle 5-10 godina bi ukapirali da su golovi preuski za veći broj "golova" na utakmicama, pa bi "gol" postala praktično cela sadašnja golaut linija...

Ime šampiona

pre 4 godine

"Naime, francuski trener smatra da ofsajd treba biti sviran isključivo kada se čitavo telo napadača nađe ispred pretposlednjeg igrača ekipe koja se brani."

Ovo je bukvalno od reči do reči ono što sam napisao kada je pre nekog vremena na B92 bio članak o predlozima promena u fudbalu (od kojih su neka bila i malo suluda). Nisam ni znao da i Venger misli tako.

No nezavisno i od slavnog Vengera i mog skromnog anonimnog mišljenja, to je prosto jedino logično. Suviše je bilo situacija gde slučajevi nisu mogli biti jasno definisani da li je ofsajd ili ne, čak ni na usporenom snimku. Te deo ruke, te pola stopala, jesu li ili nisu u liniji, itd...

Ovako bi bilo znatno jasnije, poput lopte koja celim obimom mora preći liniju da bi bila van terena.

Ima i drugo resenje

pre 4 godine

Bilo bi napadacki dobro da aut na polovini protivnickog igraca se izvodi nogom a na svojoj rukom, jedino bio bio problem onda vreme. Dugo bi se namestali za zivi zid i tako dalje

Pavle

pre 4 godine

Ja ne znam koliko bi ovo pravilo vezano za ofsajd, ili ukidanje istog doprinelo napadačkom fudbalu. Sada zadnja linija može da ide napred i sa njom zbog ofsajd pravila se povlače napadači. Zato zadnji vezni i bekovi mogu da učestvuju u napadu. Sada kada se daje prednost napadaču, odbrambenim igračima neće biti sve jedno da idu unapred. Svakako biće zanimljivo gledati Jedva čekam da vidim to pravilo u primeni.

Gustav

pre 4 godine

Najbolje pravilo bi bilo - smanjiti teren za 7-10% i smanjiti broj igraca 1-2.. tako bi vise dolazila tehnika igraca, sto je i poenta fudbala a ne ovo silovanje.. samo snaga i brzina.

odbojkaš

pre 4 godine

Fudbal, ovakav kakav je sad, je glupost.
Navedite samo jedan sport, osim fudbala, koji se igra loptom a da utakmica (osim vrlo, vrlo retko, u hokeju) završi bez GLAVNOG DOGAĐANJA NA UTAKMICI tj poena (gol, koš, poen, itd).
Ne postoji.
Očito je da se nešto ozbiljno mora promeniti u pravilima. Promeniti pravila ofsajda, veličinu gola, uvestin produžetke u slučaju rezultata bez golova (pa i penale) u regularnom vremenu i sl.

Marko

pre 4 godine

Sto se tice fudbalske igre, ja bih uveo nekoliko pravila koja bi sigurno dovela do poboljsanja za publiku:
1. Postavio bih isprekidanu liniju na 25 metara od gola. Unutar tih 25 metara ima ofsajda kao i do sada. U svakom drugom slucaju (30, 35, 40...metara od gola..) nema ofsajda. To se uklapa u moderan fudbal koji insistira na brzini i snazi. Pa ko je brzi, ima uvek prednost na 30-40 metara od gola. Ovakvo pravilo dovelo bi do vise postignutih golova na utakmicama. A zar to nije cilj kad krenemo na stadion?
2. Omogucio bih najmanje 4 izmene ili 2 stalne izmene i mogucnost 3 letece izmene za poluvreme, kao u rukometu, hokeju...ali samo kada je prekid igre. Ne dok tece igra.
Na ovaj nacin veci broj igraca bi bio u mogucnosti da igra i ne ispada iz forme zbog prejake konkurencije.
3. Kako bih sprecio nova odugovlacenja, zbog vise izmena, uveo bih pravilo zvanicnog stopiranja vremena kada se vrse izmene. Ekstra vreme bi bilo samo u zavisnosti od drugih prekida tokom utakmice, uz obavezu da delegat utakmice meri svaki prekid i ima pravo da koriguje glavnog sudiju ako je na primer produzio za 3 min, a realno je trebalo 5 ili obrnuto.
4. Sto se tice Var tehologije, ostavio bih je kao obaveznu ili pozeljnu, ali bih to pravo dao samo trenerima ekipa. Svaka ekipa bi imala pravo na 2 puta Var tokom jedne utakmice i to je to. U suprotnom, postoji mogucnost da se mnogo skracuje i secka utakmica. Produzeno vreme utakmice bi bilo obavezno 1 min po 1 Var situaciji.
5. Omogucio bih po 1 timeout trenerima za poluvreme
6. Svako psovanje sudije znacilo bi crveni karton
7. Tri zuta kartona, a ne 2 bi znacila crveni karton.

mr

pre 4 godine

Ставио бих једну линију на рецимо 22 метра од гола, и све између те линије и гола не би био офсајд. Постављај офсајд замке за нападаче до те линије, и то може да се цени. После те линије нема офсајда. Најаче ми је када нападач на 2 метра од голмана прима лопту и даје гол, а Серхио Рамос диже руку за офсајд. Јесте како да не.

navijac

pre 4 godine

Citavo telo ofsajd... Glupost! Ja sam predlagao da se ukine podvlacenje linija, vec da se kao ofsajd svira samo ono sti je vidljivo golim oko, bilo to pola tela ili sl.

vlada13

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.
(Bradonja, 09. april 2020 21:11)

osim sto ce golova biti vise

komunalac

pre 4 godine

Једино што бих ја изменио је извођење аута ногом, остало да остане још 2-3 године па анализирати ( офсајд, вар).

aco

pre 4 godine

Ново правило у вези офсајда ће вероватно допринети да се фудбал игра дефанзивније него сад. Ти правило ће осетно променити поставку фудбала, тако што ће дефанзивци играти доста обазривије.

Bradonja

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.

Monden

pre 4 godine

Ofsajd treba da se gleda isključivo po položaju nogu tj. stopala. Tako bi se svelo pregledanje na dve dimenzije i VAR bi mnogo efikasnije funkcionisao.

Stevan

pre 4 godine

Fudbal bez ofsajda bi bio kao rukomet.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (HARIS, 9. april 2020 20:52)

Ko ovde osim tebe govori o fudbalu bez ofsajda?

Dimbaba...

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.
(Bradonja, 09. april 2020 21:11)

osim sto ce golova biti vise
(vlada13, 09. april 2020 21:38)

Tako je..bravo...!

bata

pre 4 godine

Dodir lopte sa rukom igraca u kaznenom prostoru (ukoliko je igrac u svom kaznenom) se kaznjava slobodnim udarcem sa 11 metara (iliti penalom). Dodir ili "igranje" rukom je kontakt sa loptom koji je nedozvoljen. E sad mogu oni da zovu kako hoce to, to je cinjenicno stanje da je doslo do kontakta, i tu namera uopste nije bitna. To kao kada bi faul sudili..a pa nije mu nista znate, a nije ni uticalo na utakmicu necemo da sviramo faul. Unakazice fudbal totalno. Kaze "Hocemo napadacki fudbal" ..a sta ih to sada sprecava da napadaju, sem taktike sedi i cekaj.

123

pre 4 godine

Napadacki fudbal? Znaci das i u ovoj situaciji prednost napadacu nad golmanom? Pa napadac uvek ima prednost jedino u situacijama kada je lopta visoka, gde golman hvata rukama. U situaciji jedan na jedan napadac je uvek u prednosti. I sada on celim telom treba da bude u ofsajdu i das mu jos vecu prednost nad golmanom? I to je napadacki fudbal? To je resetanje golmana.

Stevan

pre 4 godine

Čitavo telo ej
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sheriff, 9. april 2020 20:38)

Ne bas citavo telo u smislu da celim telom bude ispred zamisljene linije u kojoj je defanzivac, vec kako sam ha shvatio, da citavim telom zakoraci u ofsajd, a ne kao do sada, tipa, bio je u ofsajdu za 2cm u odnosu na defanzivca, zato jer mu je nos velik.
Malo glupavo.
Ofsajd treba da bude dosudjen ako je ocigledno bio ofsajd, a ne ova smejurija, da se povlace linije i vadi celokupan pribor za nacrtnu geometriju kako bi se odredilo da li je ofsajd ili ne. Priroda je coveku dala oci da na osnovu njih rasudjuje- ako se prostim okom ne vidi da je ofsajd, onda nije ofsajd. Jednostavno je.
Nije to sprint na 100 metara pa da povlacimo linije i uporedjujemo ko je pre stigao do cilja.

vlada

pre 4 godine

Najbolje bi bilo da se ne racuna ofsajd ako su oba stopala van ofsajda a telo u ofsajdu (sto znaci telo pod nagibom u zaletu), tako bi bilo manje sviranih ofsajda i vise postignutih golova, a opet bi se postovao ofsajd kao pravilo.

Cika Boris

pre 4 godine

Svakako bi bilo dobro da se svima prizna faul i van 16 metara za jedanajesterac, posto se nekima vec priznaje, a nekima se ne prizna ni pogibeljan faul u sesnajestercu !!!

trn u oku

pre 4 godine

Super. Fudbal će biti pretvoren u dosadan sport gde će atletske sposobnosti doći do izražaja nad intelektom, talentom i osećajem za loptu, a pored najvećeg novca, pobeđivaće i oni koji budu mogli da proizvedu najbrže igrače.

Za koju deceniju fudbalom će vladati trkačke velesile poput Jamajke, Kenije, Maroka....

Рајко Четник

pre 4 godine

Сви предлози одлични. Само би увео да ВАР као у тенису тражи оштећена страна и да има право само на три исправна покушаја. Овако се фудбал уместо 90 игра и до 110 минута.

sef strucnog staba

pre 4 godine

Pa ili da dozvolimo citavo telo, ili da merimo milimetrr i duzinu noktiju kao do sada, ne vidim nesto izmedju. Mada celo telo je mnogo, napadacu je i korak vise nego dovoljan. Mislim da ce to ostati ovako kako jeste, mozda nije najzanimljivije ali je najpravednije.

Калорија

pre 4 godine

Гледајући Инзагија, није било утакмице да није био 30 пута у залеђу. Нислим да ће сад кукати што се није родио касније јер сва она залеђа су могла бити голови.?

Aron_Winter

pre 4 godine

Mozda bude i zanimljivije, ali jedno je sigurno, sa VARom i ovim novim pravilima, prekidace igru svakih 5 minuta, analizirace situaciju najmanje 2 minuta, tako da ce vecina utakmica izgledati kao poslednjih 10ak nasih derbija. Koga to zanima?

Beograd

pre 4 godine

Naravno da se prednost treba dati napadacu i ekipama koje gaje ofanzivan stil igre. Bilo bi vise golova i vise bi uzivali. I podrzavam ovu Vengerovu ideju. A za namerno igranje rukom u napadu kod postizanja gola automatski crveni karton i kazna za igraca u narednom periodu. Da je u ono vreme bio var Maradona bi popio iskljucenje kao dan jer je ocigledno prevarom postigao gol. Ili Anri u dresu Francuske i ono igranje rukom u dva navrata gde su sramno ostetili Irce i otisli na sampionat. Ima x drugih primera ali ova su mi dva ostala najupecatljivija.

asi

pre 4 godine

"Naime, francuski trener smatra da ofsajd treba biti sviran isključivo kada se čitavo telo napadača nađe ispred pretposlednjeg igrača ekipe koja se brani"

Pa to dodje na isto, samo umesto prednjeg dela tela, gledace se zadnji... u prevodu, ako je iza linije samo njegovo stopalo, to znada nije u potpunosti njegovo celo telo ispred linije, pa ofsajd odlucuju opet milimetri, dokle god ne bude celokupno telo u ofsajdu

Калорија

pre 4 godine

Гледајући Инзагија, није било утакмице да није био 30 пута у залеђу. Нислим да ће сад кукати што се није родио касније јер сва она залеђа су могла бити голови.?

Bradonja

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.

Рајко Четник

pre 4 godine

Сви предлози одлични. Само би увео да ВАР као у тенису тражи оштећена страна и да има право само на три исправна покушаја. Овако се фудбал уместо 90 игра и до 110 минута.

Aron_Winter

pre 4 godine

Mozda bude i zanimljivije, ali jedno je sigurno, sa VARom i ovim novim pravilima, prekidace igru svakih 5 minuta, analizirace situaciju najmanje 2 minuta, tako da ce vecina utakmica izgledati kao poslednjih 10ak nasih derbija. Koga to zanima?

Г5

pre 4 godine

Аха, сада је све јасно, корона, пандемија, рецесија, све је варка да би ударили на најсветије што имамо, енац и офпсајд

Beograd

pre 4 godine

Naravno da se prednost treba dati napadacu i ekipama koje gaje ofanzivan stil igre. Bilo bi vise golova i vise bi uzivali. I podrzavam ovu Vengerovu ideju. A za namerno igranje rukom u napadu kod postizanja gola automatski crveni karton i kazna za igraca u narednom periodu. Da je u ono vreme bio var Maradona bi popio iskljucenje kao dan jer je ocigledno prevarom postigao gol. Ili Anri u dresu Francuske i ono igranje rukom u dva navrata gde su sramno ostetili Irce i otisli na sampionat. Ima x drugih primera ali ova su mi dva ostala najupecatljivija.

Alex

pre 4 godine

Vratiti svim klubovima maticne identitete ; korigovati Bosmanovo pravilo i uvesti mogucnost da svaki klub u trenutku dok traje utakmica moze imati najvise 4 strana drzavljana . A posto je uvedena i cetverta izmena u produzetku - nemogucnost izmena koje bi prekrsile to pravilo . Hocu da Bayern bude vecinski nemacki klub , Inter - italijanski a Real - spanski .

asi

pre 4 godine

"Naime, francuski trener smatra da ofsajd treba biti sviran isključivo kada se čitavo telo napadača nađe ispred pretposlednjeg igrača ekipe koja se brani"

Pa to dodje na isto, samo umesto prednjeg dela tela, gledace se zadnji... u prevodu, ako je iza linije samo njegovo stopalo, to znada nije u potpunosti njegovo celo telo ispred linije, pa ofsajd odlucuju opet milimetri, dokle god ne bude celokupno telo u ofsajdu

pedja

pre 4 godine

Promjene pravila ubice fudbal!Da se ja pitam ja ne bih ukidao ni vracanje lopte golmanu u ruke(mozda sad malopretjerujem)Fudbal je sport koji je najslicniji stvarnom zivotu zato je i postao popularan.Opteretiti ga pravilima bila bi smrt.Pogotovo zagovaranje vise izmjena.Tri je maksimum.Mijenjanje igraca u toku igre pa vracanje napravilo bi od fudbala smijesan sport.Startegija se pravi na pocetku.Ko mozenda izdrzi izdrzin,izdrzi.Necemo valjda praviti sprdnju ko u rukometu da kad naoadamo uvodimo napadace a onda na brzinu ulazi 5 bekova jer branimo napad. Preveliko forsiranje napadackog fudbala takodje bi ubilo draz ,jednu od najvecih drazi ovog sporta a to je da dosta slabiji moze da dobije jaceg.Nekad je to neposteno,ali i tome se neko raduje a neko tuguje.To je zivot ,to je fudbal.Pogubno bi bilo od fudbala napraviti "vjestacki" sport !Molim Fifu da ne popusti gomili novih glupih predloga.I na kraju pravi navijac ,ljubitelj fudbala je najsrecniji kada njegov tim pobjedjuje ,nekad je najsladja pobjeda kada se 90 min branis pa ga das iz kontre.Novim pravilima cete unistiti sve drazi fudbala,onako kako ga ni novac nije unistio ,a da u stvari iza ovoga i stoji novac.Zivio dobri stari fudbal!Ko ga ne voli kakav je a nekad i neposten i pokvaren (ali zar i to nije zivot),neka ga i ne gleda.Danas ces biti na strani gubitnika sutra vec na drugoj .Sve je to normalno.Svi mi volimo ofanzivan fudbal sa mnogo golova,ali previse golova mislim da bi ubilo draz fudbala.Dragi moji gol se ceka i raduje mu se!

123

pre 4 godine

Napadacki fudbal? Znaci das i u ovoj situaciji prednost napadacu nad golmanom? Pa napadac uvek ima prednost jedino u situacijama kada je lopta visoka, gde golman hvata rukama. U situaciji jedan na jedan napadac je uvek u prednosti. I sada on celim telom treba da bude u ofsajdu i das mu jos vecu prednost nad golmanom? I to je napadacki fudbal? To je resetanje golmana.

MOE32

pre 4 godine

Mozda bude i zanimljivije, ali jedno je sigurno, sa VARom i ovim novim pravilima, prekidace igru svakih 5 minuta, analizirace situaciju najmanje 2 minuta, tako da ce vecina utakmica izgledati kao poslednjih 10ak nasih derbija. Koga to zanima?
(Aron_Winter, 9. april 2020 20:54)

Od kako je uveden VAR, jos nisam primetio da utakmice traju duze. Jedno je sigurno, nema vise odugovlacenja igraca koji se bune da li je bio penal ili nije, da li je bio faul ili nije.. Te stvari su zadrzavale igru vise nego VAR.

Besni Klitoris

pre 4 godine

Nema bod za nerešeno.
(Sale Jagodina, 9. april 2020 21:16)

Apsolutno se slazem. Ne menja se fudbal kao igra, ali se menja nacin dobijanja bodova. Nema pobede nema ni bodova, pa vi igrajte bunker i na siguricu. Slabim timovima bi to bio veci motiv da igraju napadacki i samim tim i slabiji pritisak na igrace, a jace ekipe bi imale konstantan imperativ pobede...

Mitar

pre 4 godine

Jedino što bi možda fudbal moglo da unapredi je 35-40 min efektivne igre, štopovanje vremena nešto kao u rukometu, četiri izmene plus golman. Ovo oko ofsajda će uneti još veću zabunu, ima VAR pa nek geometri rade svoj posao.

Nesa

pre 4 godine

1meri se samo efektivna igra 2*30 minuta2 igra se na max 3 dodira lopte igraca u fazi odbrane a 5 u fazi napada
(kladzom do bola, 09. april 2020 23:28)
Po ovome bi se bas nagledali fudbala. Iskljucivo dodavanja, nema driblinga, nema niceg. Za prvo se slazem samo sto bi stavio da igraju malo duze. Drugo totalna glupost

luka

pre 4 godine

Koliko je Pipo Inzagi bio ispred svog vremena, on zapravo nikada nije ni bio u ofsajdu.
(Grof, 09. april 2020 20:38)

Hahahahaha...legendo ?

Del Piero#10

pre 4 godine

Vengerov predlog za tumačenje ofsajda bi trebalo usvojiti. Ako se kao pogodak tumači situacija gde kompletna lopta prelazi gol liniju, onda bi trebalo i ofsajd tumačiti kao momenat gde je napadač u potpunosti ispred poslednjeg odbranbenog igrača. Ovako, pogotovo od uvođenja VAR-a imamo situacije gde se golovi poništavaju zbog milimetarskog "prestupa", koji se i na usporenom snimku teško utvrđuje. To frustrira i uništava draž fudbala.

Pavle

pre 4 godine

Ja ne znam koliko bi ovo pravilo vezano za ofsajd, ili ukidanje istog doprinelo napadačkom fudbalu. Sada zadnja linija može da ide napred i sa njom zbog ofsajd pravila se povlače napadači. Zato zadnji vezni i bekovi mogu da učestvuju u napadu. Sada kada se daje prednost napadaču, odbrambenim igračima neće biti sve jedno da idu unapred. Svakako biće zanimljivo gledati Jedva čekam da vidim to pravilo u primeni.

mr

pre 4 godine

Ставио бих једну линију на рецимо 22 метра од гола, и све између те линије и гола не би био офсајд. Постављај офсајд замке за нападаче до те линије, и то може да се цени. После те линије нема офсајда. Најаче ми је када нападач на 2 метра од голмана прима лопту и даје гол, а Серхио Рамос диже руку за офсајд. Јесте како да не.

Gile

pre 4 godine

Fudbal više nije sport. To je borba gladijatora, basnoslovno plaćenih. Naravno, jesu izloženi ekstremnim naprezanjima. Uz fudbal ide kocka i kriminal raznih vrsta. Koliko je važan (oooogromaaaan novac) govori i to da se u vreme covid-19 govori u Nemačkoj o nastavku takmičenja. E sad pravila... Specijalne kamere mogu puščano zrno u letu da snime i preko sto puta zum imaju... Realno, sudija je skoro pa nepotreban ako bi samo hteli. Drugo, uvesti bar tri izmene igraca minimum. Maksimalno pet. Manje povreda, brža igra, prilika da se afirmiše veći broj igrača, prilika da se menja igra i taktika u hodu. Trenutno, tri celendza po poluvremenu za svaku ekipu bilo bi dobro prelazno rešenje. Ovo sa ofsajdom... Mislim da će biti više oštrih startova odbrane i više će paziti na napadače. Ja volim da ponekad pogledam fudbal, navika. Ali iskreno, šta današnji fudbal korisni donosi običnom čoveku? Ja mislim da to danas nije dovoljno. Mora mnogo više.

Toma

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.
(Bradonja, 09. april 2020 21:11)

Ne svodi se na isto. Napadaci ce i dalje svoj polozaj i orjentaciju da baziraju na poslednjem igracu odbrane i gledace da u najmanju ruku budu sa njim u liniji. I nece morati da brinu o rukama i vrhovima kopacki koji su ih do sada zezali. A ako im je sada peta za milimetar ispred tela poslednjeg igraca odbrane onda se tu vise ne radi o nesreci. Tu su zaista sami krivi sto su u ofsajdu. A tehnologija ce da racuna te milimetre i niko nece biti ostecen.

prvak u đidanju

pre 4 godine

@pedja
Ja se bogami radujem svakom košu isto, a trojka kad je ko gol samo što ih ima mnogo više. Vole ljudi dinamiku i zato je košarka trenutno najpopularniji sport na svetu.

trn u oku

pre 4 godine

Super. Fudbal će biti pretvoren u dosadan sport gde će atletske sposobnosti doći do izražaja nad intelektom, talentom i osećajem za loptu, a pored najvećeg novca, pobeđivaće i oni koji budu mogli da proizvedu najbrže igrače.

Za koju deceniju fudbalom će vladati trkačke velesile poput Jamajke, Kenije, Maroka....

milos

pre 4 godine

Ovi iz uefe bi trebalo da konsultuju FSS koji je uveo nova pravila jos odavno.Znaci,kad igrac zvezde padne na 18m od gola,obavezno da se svira penal,i kad lopta izadje 2 metra u gol aut,da sudije ne sviraju,jer je zvezda u napadu.I da,terzu na celo komisije,a njegov naslednik odmah pored.

bata

pre 4 godine

Dodir lopte sa rukom igraca u kaznenom prostoru (ukoliko je igrac u svom kaznenom) se kaznjava slobodnim udarcem sa 11 metara (iliti penalom). Dodir ili "igranje" rukom je kontakt sa loptom koji je nedozvoljen. E sad mogu oni da zovu kako hoce to, to je cinjenicno stanje da je doslo do kontakta, i tu namera uopste nije bitna. To kao kada bi faul sudili..a pa nije mu nista znate, a nije ni uticalo na utakmicu necemo da sviramo faul. Unakazice fudbal totalno. Kaze "Hocemo napadacki fudbal" ..a sta ih to sada sprecava da napadaju, sem taktike sedi i cekaj.

prvak u đidanju

pre 4 godine

Ja koji gledam i baš pratim Košarku ne bi bilo fer da ja govorim kako bi meni bio fudbal zanimljiviji ako se uvede to pravilo za ofsajd i verujem da hoće da menjaju upravo da bi privukli ljude koji prate druge dinamične sportove kojima je fudbal mnogo dosadan (kao meni npr) ali opet ponavljam nije fer da ja govorim šta bi bilo dobro za fudbal jer ga taktički ne razumem kao što razumem košarku i ne znam konkretno kako bi to uticalo na igru, igranje odbrane, napada, da li bi neki napadači imali veću a neki manju prednost itd...
Ali je meni to ok, i košarka se dosta promenila upravo zbog menjanja pravila i favorizuju se napadači a odbrana nije više tako jaka što je dovelo do mnogo dinamičnije igre i slobodnijeg napada i izbacilo je najdosadniji deo igre a to je izolacija (daš jednom igraču i skloniš se), sada je više timska igra i promene su donele baš dobro košarci (nba barem).

Pogled sa Rtnja

pre 4 godine

Evo jedne indijanske izreke koja bi se mogla primeniti na ofsajd: SAMO BUDALA MISLI DA ĆE, AKO OTKINETE KOMAD ĆEBETE SA JEDNOG KRAJA I PRIŠIJETE GA NA DRUGI, ĆEBE BITI DUŽE.

Cika Boris

pre 4 godine

Svakako bi bilo dobro da se svima prizna faul i van 16 metara za jedanajesterac, posto se nekima vec priznaje, a nekima se ne prizna ni pogibeljan faul u sesnajestercu !!!

vlada13

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.
(Bradonja, 09. april 2020 21:11)

osim sto ce golova biti vise

sef strucnog staba

pre 4 godine

Pa ili da dozvolimo citavo telo, ili da merimo milimetrr i duzinu noktiju kao do sada, ne vidim nesto izmedju. Mada celo telo je mnogo, napadacu je i korak vise nego dovoljan. Mislim da ce to ostati ovako kako jeste, mozda nije najzanimljivije ali je najpravednije.

Dejan CZ

pre 4 godine

Nema bod za nerešeno.
(Sale Jagodina, 9.

Nema potrebe za tim jer ko prati evropske utakmice u ligi 5 vidi da nijedna ekipa ne igra zatvoreno vec se nadmece i sa favoritima u otvorenoj igri...
Samo jos u nasem propalom fudbalu imas taktiku bunker koja se prenela cak i na reprezentaciju pa u 90% meceva sve ekipe protiv nas imaju veci posed lopte...Sve se prenosi sa klupskog fudbala jer nemamo fudbalsku struku... Klubove nam treniraju treneri koji sa trenerskim poslom imaju veze koliko i ja...

Veliki brat

pre 4 godine

Ma šta bre može rukom ako nije namerno i nije dovelo do postizanja gola?

Ja bih baš okrenuo to suprotno, van protivničkog šesnaesterca može da uzme rukama loptu kad god želi, može i da protriči igrače sa loptom u rukama, može rukom da baci loptu drugom igraču, kako god hoće.

Ali, bitno je samo da u protivničkom šesnaestercu loptu ne sme da udari nogama, glavom ili bilo kojim drugim delom tela, osim da je uhvati rukama i prenese je preko linije gola tako da na nju nikako ne nagazi i da se celim telom zajedno sa loptom nađe iza gol linije.

Naravno, za koju godinu bi ukapirali da nije pogodno da lopta baš bude okrugla, pa bi je malo po malo izduživali dok ne postane elipsasta...

E, tada bi fudbal postao dramatičan, gde bi ekipa koja ima dva "gola" prednosti lako mogla tu prednost da izgubi samo za par minuta bez obzira koliko čvrstu odbranu ima...

Posle 5-10 godina bi ukapirali da su golovi preuski za veći broj "golova" na utakmicama, pa bi "gol" postala praktično cela sadašnja golaut linija...

Marko

pre 4 godine

Sto se tice fudbalske igre, ja bih uveo nekoliko pravila koja bi sigurno dovela do poboljsanja za publiku:
1. Postavio bih isprekidanu liniju na 25 metara od gola. Unutar tih 25 metara ima ofsajda kao i do sada. U svakom drugom slucaju (30, 35, 40...metara od gola..) nema ofsajda. To se uklapa u moderan fudbal koji insistira na brzini i snazi. Pa ko je brzi, ima uvek prednost na 30-40 metara od gola. Ovakvo pravilo dovelo bi do vise postignutih golova na utakmicama. A zar to nije cilj kad krenemo na stadion?
2. Omogucio bih najmanje 4 izmene ili 2 stalne izmene i mogucnost 3 letece izmene za poluvreme, kao u rukometu, hokeju...ali samo kada je prekid igre. Ne dok tece igra.
Na ovaj nacin veci broj igraca bi bio u mogucnosti da igra i ne ispada iz forme zbog prejake konkurencije.
3. Kako bih sprecio nova odugovlacenja, zbog vise izmena, uveo bih pravilo zvanicnog stopiranja vremena kada se vrse izmene. Ekstra vreme bi bilo samo u zavisnosti od drugih prekida tokom utakmice, uz obavezu da delegat utakmice meri svaki prekid i ima pravo da koriguje glavnog sudiju ako je na primer produzio za 3 min, a realno je trebalo 5 ili obrnuto.
4. Sto se tice Var tehologije, ostavio bih je kao obaveznu ili pozeljnu, ali bih to pravo dao samo trenerima ekipa. Svaka ekipa bi imala pravo na 2 puta Var tokom jedne utakmice i to je to. U suprotnom, postoji mogucnost da se mnogo skracuje i secka utakmica. Produzeno vreme utakmice bi bilo obavezno 1 min po 1 Var situaciji.
5. Omogucio bih po 1 timeout trenerima za poluvreme
6. Svako psovanje sudije znacilo bi crveni karton
7. Tri zuta kartona, a ne 2 bi znacila crveni karton.

Ivan

pre 4 godine

Ma samo ne svirat one glupe ofsajde od po pola santimetra i slično i to je to. Ako se vidi da je igrač u ofsajd sviraš a ako je tipa pola stopala u ofsajd ili dio ramena i takve gluposti,to ne treba svirat. I onako je oduvijek napadač imao prednost i znalo se da kad teče akcija,ako se pomoćni dvoumi da li je ofsajd ili nije,da se igra pušta i to je to. Ovo za cijelo tijelo,nema smisla,opet će se gledat milimetri.

Lala

pre 4 godine

Treba da uvedu moje pravilo :) da kad se utakmica završi 0:0 niko ne dobije bod!
Ako brate nisi dao gol, ne možeš da dobiješ ni bod!
1:1, 2:2, 5:5 okej, ali 0:0 nema!
To bi bila revolucija fudbala!

Nowitzki

pre 4 godine

А шта је са најгорим правилом икад,гол у гостима??? Планира ли то ико икад мијењати??? Одиграш 0-0 и 1-1 и онда испаднеш,потпуно бесмислено..

Stevan

pre 4 godine

Čitavo telo ej
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sheriff, 9. april 2020 20:38)

Ne bas citavo telo u smislu da celim telom bude ispred zamisljene linije u kojoj je defanzivac, vec kako sam ha shvatio, da citavim telom zakoraci u ofsajd, a ne kao do sada, tipa, bio je u ofsajdu za 2cm u odnosu na defanzivca, zato jer mu je nos velik.
Malo glupavo.
Ofsajd treba da bude dosudjen ako je ocigledno bio ofsajd, a ne ova smejurija, da se povlace linije i vadi celokupan pribor za nacrtnu geometriju kako bi se odredilo da li je ofsajd ili ne. Priroda je coveku dala oci da na osnovu njih rasudjuje- ako se prostim okom ne vidi da je ofsajd, onda nije ofsajd. Jednostavno je.
Nije to sprint na 100 metara pa da povlacimo linije i uporedjujemo ko je pre stigao do cilja.

navijac

pre 4 godine

Citavo telo ofsajd... Glupost! Ja sam predlagao da se ukine podvlacenje linija, vec da se kao ofsajd svira samo ono sti je vidljivo golim oko, bilo to pola tela ili sl.

Dimbaba...

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.
(Bradonja, 09. april 2020 21:11)

osim sto ce golova biti vise
(vlada13, 09. april 2020 21:38)

Tako je..bravo...!

aco

pre 4 godine

Ново правило у вези офсајда ће вероватно допринети да се фудбал игра дефанзивније него сад. Ти правило ће осетно променити поставку фудбала, тако што ће дефанзивци играти доста обазривије.

odbojkaš

pre 4 godine

Fudbal, ovakav kakav je sad, je glupost.
Navedite samo jedan sport, osim fudbala, koji se igra loptom a da utakmica (osim vrlo, vrlo retko, u hokeju) završi bez GLAVNOG DOGAĐANJA NA UTAKMICI tj poena (gol, koš, poen, itd).
Ne postoji.
Očito je da se nešto ozbiljno mora promeniti u pravilima. Promeniti pravila ofsajda, veličinu gola, uvestin produžetke u slučaju rezultata bez golova (pa i penale) u regularnom vremenu i sl.

Da se ne lažemo

pre 4 godine

VAR je dobra stvar, samo da se utanači kako treba.

Ofsajd treba ukinuti. Treneri bi ovome prilagodili taktiku i uigravali akcije, a ne ofsajd zamke. Ofsajda nema u košarci pa ne vidim da to sportu smeta.

Isto tako naći načio gde se kažnjava defanzivna igra. Npr ako tim nema šut u prema golu (blokiran ili ne) za 15 minuta igre, protivniku se upisuje jedan gol. Isto tako npr. 2 pogođene stative ili prečke se računaju kao gol. Pa da vidimo kada bi u kup utakmicama bilo penala. (Penali za odluku pobednika su velika glupost, uvedeni tek 1968 godine. Nemaju veze sa tokom utakmice.)

Leteće izmene uvesti takođe. Opet, treneri bi prilagodili taktiku, a glavni nosioci igre i golgeteri se ne bi toliko povređivali tokom sezone. Povrede ligamenata, tetiva bi se desetkovale. Dobro, preloma bi i dalje bilo jer oni dolaze od divljačkih startova i padova. Pravila su pravljena kada je bilo 30 utakmica po sezoni, a fudbaleri trčali po 4-5 km po utakmici.

Da se jedna od ove 3 stvari primeni, fudbal bi bio bolji za gledanje.

Monden

pre 4 godine

Ofsajd treba da se gleda isključivo po položaju nogu tj. stopala. Tako bi se svelo pregledanje na dve dimenzije i VAR bi mnogo efikasnije funkcionisao.

Јабучило

pre 4 godine

Treba da uvedu moje pravilo :) da kad se utakmica završi 0:0 niko ne dobije bod!
Ako brate nisi dao gol, ne možeš da dobiješ ni bod!
1:1, 2:2, 5:5 okej, ali 0:0 nema!
To bi bila revolucija fudbala!
(Lala, 10. april 2020 05:57)

Идеја није лоша.
Нажалост, у пракси би било:
1. минут 1:0
2. минут 1:1
3. минут, почиње утакмица

Miki

pre 4 godine

U poplavi devijantnih ideja fudbal će prestati da bude fudbal već će se izvitoperiti u nešto što će konačno razjuriti navijače.

Ima i drugo resenje

pre 4 godine

Bilo bi napadacki dobro da aut na polovini protivnickog igraca se izvodi nogom a na svojoj rukom, jedino bio bio problem onda vreme. Dugo bi se namestali za zivi zid i tako dalje

Ime šampiona

pre 4 godine

"Naime, francuski trener smatra da ofsajd treba biti sviran isključivo kada se čitavo telo napadača nađe ispred pretposlednjeg igrača ekipe koja se brani."

Ovo je bukvalno od reči do reči ono što sam napisao kada je pre nekog vremena na B92 bio članak o predlozima promena u fudbalu (od kojih su neka bila i malo suluda). Nisam ni znao da i Venger misli tako.

No nezavisno i od slavnog Vengera i mog skromnog anonimnog mišljenja, to je prosto jedino logično. Suviše je bilo situacija gde slučajevi nisu mogli biti jasno definisani da li je ofsajd ili ne, čak ni na usporenom snimku. Te deo ruke, te pola stopala, jesu li ili nisu u liniji, itd...

Ovako bi bilo znatno jasnije, poput lopte koja celim obimom mora preći liniju da bi bila van terena.

Gustav

pre 4 godine

Najbolje pravilo bi bilo - smanjiti teren za 7-10% i smanjiti broj igraca 1-2.. tako bi vise dolazila tehnika igraca, sto je i poenta fudbala a ne ovo silovanje.. samo snaga i brzina.

vlada

pre 4 godine

Najbolje bi bilo da se ne racuna ofsajd ako su oba stopala van ofsajda a telo u ofsajdu (sto znaci telo pod nagibom u zaletu), tako bi bilo manje sviranih ofsajda i vise postignutih golova, a opet bi se postovao ofsajd kao pravilo.

Markoo

pre 4 godine

Pa ne moze to tako. Kako cemo se kladiti? Dosad je bilo od 0-2 i 3plus osnovne kategorije za golove ovo ako ovako bude granicu ce tesko utvrditi a i bice mnogo manje remija jer sto vise golova manje remija a onda ce se menjati kvote i za 1 2. A i previse ce favorizovati jake ekipe. Mislim da se ovo nece odmah uvesti nego ce ispitivati negde al svakako ako se uvede to ce biti i kraj kladjenju kakvo poznajemo.

Vojvodina

pre 4 godine

Sve eksperti do eksperta, masteri, treneri. A ono kada zagrebeš, prazno. Tako ste pljuvali po Noletu kada je krenuo da gubi. Te jede biljke, te sluša ženu, zašto se isteze zašto meditira. Eeeee, tako i državi ide. Samoživi, najpametniji, u sve se razumemo a kada ga istreseš nema cvonjka u džepu. Ali je bitno savete davati.

militto

pre 4 godine

Vengerovo pravilo će isto da ubije u pojam. naime, ako je ofsajd tek kada je igrač celim telom u ofsajdu, zamislite koliko će biti situacija tu gde će se isto koristiti WAR, igrač daje gol, ali je sudija uvideo da je ovaj celim telom u ofsajdu, i podigao zastavicu. medjutim, javlja se WAR sa sve geometrima, izvlači se linija i ipak ne, nije ofsajd, jer leva noga je ipak malo ostala...

dakle, nema tu šta, najbolje je ne dirati nista. fudbal je igra gde obe ekipe žele da nadograju jedna drugu, i oni što se brane i oni što napadaju cilj im je isti,nadigrati protivnika. zašto bi sad davali prednost napadaču???

Milosav

pre 4 godine

Ставио бих једну линију на рецимо 22 метра од гола, и све између те линије и гола не би био офсајд. Постављај офсајд замке за нападаче до те линије, и то може да се цени. После те линије нема офсајда. Најаче ми је када нападач на 2 метра од голмана прима лопту и даје гол, а Серхио Рамос диже руку за офсајд. Јесте како да не.
(mr, 9. april 2020 21:23)

Ideja ti je odlicna i koristi se u hokeju. Ako napadac primi pak, a vec presao preko te linije, svira se offside. Prosto i funkcionise.

Meni jedna prosta stvar nije jasna: zasto se u fudbalu ne zaustavi sat kada dodje do prekida igre kao u svakom drugom sportu? Kada bi se to radilo onda sudije ne bi mogle da produzuju utakmicu ponekad i 6 minuta. Koliko je samo golova postignuto u produzetku koji mozda i nije legitiman.
Ako neko ume da objasni, unapred zahvalan.

Stevan

pre 4 godine

Fudbal bez ofsajda bi bio kao rukomet.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (HARIS, 9. april 2020 20:52)

Ko ovde osim tebe govori o fudbalu bez ofsajda?

stefan beograd

pre 4 godine

Ako iko ima bolji predlog...
1. Var je smesan i sluzi za namestanje za sada... bilo bi dobro da ga ima kao u tenisu 3 komada, svaki pogresan, jedan manje, i ofsajd da se racuna samo ako su obe noge ispred nogu odbrambenog fudbalera, to je manje vise jasna slika.
2. izbor izvodjenja auta nogom ili rukom ili glavom, i vreme za to 5 sekundi, kao u basketu, dodas mu loptu i izvoli druze izvedi.
3. stopirati neaktivnu igru. Neka se smanji recimo vreme na po 30. minuta ali svaki prekid, stop vreme, jer gledao sam recimo jedan derbi, 0-0, aktivne igre je bilo 27.minuta. LJUDI...
4. 5 korni - penal, sto da ne, bilo bi interesantno..
5. Limitirati plate igracima kao sto je uradila NBA. Onda nece igrac bas uvek juriti samo za platom, mozda ce i gledati da li moze da osvoji trofej, da li mu se svidja sredina itd...
6. Formati nekih takmicenja su bezveze, ali to je vec nesto drugo...
Eto interesantnih predloga...

Treba da se vrati i napucana

pre 4 godine

Znaci promenjeno je samo pravilo igranja rukom za napadace a odbrambeni igraci ce i dalje da cekaju centarsut ili sut sa rukama na ledjima kao petlovi ?

Alfred Njepjeklo iz Borusije

pre 4 godine

Imam i ja predlog. Ako gol ne padne u prvih 30 minuta, da se odmah svira kraj prvog poluvremena. Drugo poluvreme takodje traje onda samo 30 minuta. Da se mucenje pred golom, davljenje lopte i fudbalska uspavanka skrate sa 90 na 60 minuta. Manja kazna za gledaoce. A usput takvo pravilo bi pospesilo i napadacki fudbal. Hoces pobedu i bodove, daj gol na vreme, nema cekanja, taktiziranja, kalkulacija.

Simons

pre 4 godine

Ovo za ofsajd je definitivno najgore pravilo ikad... Prestajem da gledam fudbal jer ce ovo postati cirkus, a ne sport. Bice 5 golova po utakmici minimum i Ronaldovi i Mesijevi rekordi ce postati zaboravljeni jer ce svaki napadac da daje po 40 golova u sezoni

pogled iz svemira

pre 4 godine

(Јабучило, 10. april 2020 07:33)Bilo u Bugarskoj davno i upravo se to desilo daju gol-ove jedni drugi i onda krece utakmica,sto se tice izmene ja sam da se aut izvodi kao slobodan udarac i da nema posle penala ako se odbije lopta u teren niko pravo da ponovo ima kontakt sa loptom,odbranis penal i onda iz odbitka gol znaci izvodjac penala uglavnom dobije ko popravni ispit a golman duplu kaznu.Ofsajd za jedinu izmenu da gornji deo tela mora biti u ofsajdu a ne bizarna situacija od ove godine gde je ostecena Aston Villa zbog pete koja je bila u ofsajdu 6cm a kompletno telo okrenuto od gola(ledjima) i van ofsajda u poredjenju sa odbrambenim igracem.

nekitamoizEU

pre 4 godine

@anti blizanac
prvo I pre svega svaki je sport tezak kad je na vrhunskom nivou,a drugo ako negde ima kontakta onda ga u kosarci ima Prema tome ne pisi nebuloze...I kazes kosarka najdosadniji sport,HM,verujem ti...meni je recimo fudbal...ne gledam ga uopste!!!

komunalac

pre 4 godine

Једино што бих ја изменио је извођење аута ногом, остало да остане још 2-3 године па анализирати ( офсајд, вар).

Avaya

pre 4 godine

- Ukidanje ofsajda
- Efektivno merenje vremena, 30 min poluvreme
- Zamene bez ograničenja, ali samo u prekidima igre, tempo igre bi se povećao
- Možda i tajmaut, ali ako se mogu menjati igrači bez ograničenja, možda i nije toliko bitno
- Dvoje sudija u terenu umesto jednog
- Nema nerešenih utakmica, igraju se produžetci dok neko ne pobedi, da se spreče mahinacije
- Salary cap u UEFA kupovima

Bot

pre 4 godine

Trebalo bi uvesti da u nadoknadi vremena nisu dozvoljene izmjene, osim ako nije slogiran...
(Iggy, 9. april 2020 23:26)

Onda cemo imati petog sudiju, lekara po profesiji koji ce da prosudjuje da li je igrac stvarno slogiran ili se pravi...

Dekson

pre 4 godine

Pa napadac i jeste uvek u prednosti. Jer se krece prema golu skoro u sprintu, a odbrana vise manje trci u nazad. Pitanje je samo bilo da napadac uspe da izbegne ofsajd zamku. I u novom pravilu ce biti bitno da izbegne, samo sto ce sudijama po mom misljenju jos teze.

lul

pre 4 godine

Uvesti pravilo merenja razdaljine između gol linije i igrača, a ne povlačenje paralele sa gol linijom jer je to vrlo neprecizno! Ne može neko ko stoji kod korner zastavice biti u ofsajdu u odnosu na nekoga ko stoji na penal tački! Zna se ko je bliži golu u toj situaciji.

Milan Radovanović

pre 4 godine

Vengerova ideja je glupa,napraviće od fudbala viktoriju,uteraće ceo tim golmanu u krilo a posle toga sledi ispucavanje...počeće fudbal da liči na ragbi.

Takođe ovo sa igranjem rukom je nejasno,ostavlja milion tumačenja jel bio u prilici ili nije,kad to napadač u šesnaestercu nije neposredna opasnost za gol,uvek jeste...Što se samo njima ostavlja takav prostor,što ne bi imali recimo odbrambeni igrači pravo da igraju rukom uz telo u svom šesnaestercu kad god im branjenje to zahteva...

Posledica ovoga će biti taktika 5-0-5 jer kome treba vezni igrač kad možeš petoricu poslati da igraju na milimetar do protivničkih odbrambenih i sve će poslate lopte biti bunaruše...

anti blizanac

pre 4 godine

Prvak u djidanju
e pa majstore neka tvoji kosarkasi izadju na travnati teren po svim meteo uslovima i ja im dam bure od 200 l znaci njegov precnik i da stoji na zemlji i neka nogama ubacuju pa ces onda saznati koliko je fudbal tezak sport kada igras sa ekstremitetom koji nije predvidjen za rad a tvoji kosarkasi sutiraju i rade kosarku rukama i nikada nisam video dosadniji sport od kosarke i odbojke kod koje cak nema ni kontakta razmisli jos zasto su tenis i vaterpolo tezi sportovi od kosarke

Nije slicno

pre 4 godine

@ "Ja sam da se ofsajd ne svira kada igrac koji dodaje na manjoj udaljenosti od 30 metara od protivnickog gola. Slično kao u hokeju."
(mire, 9. april 2020 23:06)

Ovo za hokej nisi shvatio.

U hokeju je ofsajd, ako igrac predje u protivnicku trecinu (njegova napadacka zona) pre plocice. Ne sme da predje pre nje cak i ako vodi plocicu (Znaci ne sme ni ledjima)

kladzom do bola

pre 4 godine

nesa

nisam dobro objasnio znaci :
u fazi odbrane samo 3 igraca mogu da se dodaju i moraju da predje lopta centar tj u fazu napada ,
dok u fazi napada mogu do 5 igraca da se dodaju i mora se zavrsiti napad . ( sem ako je aut ili korner , faul itd ) onda opet 5 se dodaju sa vise normalno dodira .ako ne zavrse napad sa 5 igraca , oduzima se lopta i krece napad protivnika .

Goran

pre 4 godine

Ovo pravilo ruke već postoji, a ofsajd ne dirajte, jer ćete pokvariti igru i imaćete iste probleme, je li nekome ostala peta ili vrh ramena. 1 cm ofsajd ce biti i dalje polemika. To vam kažem kao igrač i sudija.

Dr Ifter

pre 4 godine

Igranje rukom ne, ofsajd da ali da se gleda samo polozaj stopala.
Dodao bih i da se ukinu produzetci i uvede izvodjenje penala za sve igrace koji zavrse regularni deo, time bi se stimulisao fer-plej jer bi ekipa sa igracem vise imala vece sanse.
Imam i egzoticnije predloge tipa da se korne izvode sa mesta gde je lopta izasla a da igraci stoje u jednoj liniji, zivi zid od jednog igraca koji na zvizduk moze da istrci u blok.

Da se ne lažemo

pre 4 godine

VAR je dobra stvar, samo da se utanači kako treba.

Ofsajd treba ukinuti. Treneri bi ovome prilagodili taktiku i uigravali akcije, a ne ofsajd zamke. Ofsajda nema u košarci pa ne vidim da to sportu smeta.

Isto tako naći načio gde se kažnjava defanzivna igra. Npr ako tim nema šut u prema golu (blokiran ili ne) za 15 minuta igre, protivniku se upisuje jedan gol. Isto tako npr. 2 pogođene stative ili prečke se računaju kao gol. Pa da vidimo kada bi u kup utakmicama bilo penala. (Penali za odluku pobednika su velika glupost, uvedeni tek 1968 godine. Nemaju veze sa tokom utakmice.)

Leteće izmene uvesti takođe. Opet, treneri bi prilagodili taktiku, a glavni nosioci igre i golgeteri se ne bi toliko povređivali tokom sezone. Povrede ligamenata, tetiva bi se desetkovale. Dobro, preloma bi i dalje bilo jer oni dolaze od divljačkih startova i padova. Pravila su pravljena kada je bilo 30 utakmica po sezoni, a fudbaleri trčali po 4-5 km po utakmici.

Da se jedna od ove 3 stvari primeni, fudbal bi bio bolji za gledanje.

Marko

pre 4 godine

Sto se tice fudbalske igre, ja bih uveo nekoliko pravila koja bi sigurno dovela do poboljsanja za publiku:
1. Postavio bih isprekidanu liniju na 25 metara od gola. Unutar tih 25 metara ima ofsajda kao i do sada. U svakom drugom slucaju (30, 35, 40...metara od gola..) nema ofsajda. To se uklapa u moderan fudbal koji insistira na brzini i snazi. Pa ko je brzi, ima uvek prednost na 30-40 metara od gola. Ovakvo pravilo dovelo bi do vise postignutih golova na utakmicama. A zar to nije cilj kad krenemo na stadion?
2. Omogucio bih najmanje 4 izmene ili 2 stalne izmene i mogucnost 3 letece izmene za poluvreme, kao u rukometu, hokeju...ali samo kada je prekid igre. Ne dok tece igra.
Na ovaj nacin veci broj igraca bi bio u mogucnosti da igra i ne ispada iz forme zbog prejake konkurencije.
3. Kako bih sprecio nova odugovlacenja, zbog vise izmena, uveo bih pravilo zvanicnog stopiranja vremena kada se vrse izmene. Ekstra vreme bi bilo samo u zavisnosti od drugih prekida tokom utakmice, uz obavezu da delegat utakmice meri svaki prekid i ima pravo da koriguje glavnog sudiju ako je na primer produzio za 3 min, a realno je trebalo 5 ili obrnuto.
4. Sto se tice Var tehologije, ostavio bih je kao obaveznu ili pozeljnu, ali bih to pravo dao samo trenerima ekipa. Svaka ekipa bi imala pravo na 2 puta Var tokom jedne utakmice i to je to. U suprotnom, postoji mogucnost da se mnogo skracuje i secka utakmica. Produzeno vreme utakmice bi bilo obavezno 1 min po 1 Var situaciji.
5. Omogucio bih po 1 timeout trenerima za poluvreme
6. Svako psovanje sudije znacilo bi crveni karton
7. Tri zuta kartona, a ne 2 bi znacila crveni karton.

odbojkaš

pre 4 godine

Fudbal, ovakav kakav je sad, je glupost.
Navedite samo jedan sport, osim fudbala, koji se igra loptom a da utakmica (osim vrlo, vrlo retko, u hokeju) završi bez GLAVNOG DOGAĐANJA NA UTAKMICI tj poena (gol, koš, poen, itd).
Ne postoji.
Očito je da se nešto ozbiljno mora promeniti u pravilima. Promeniti pravila ofsajda, veličinu gola, uvestin produžetke u slučaju rezultata bez golova (pa i penale) u regularnom vremenu i sl.

Bradonja

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.

Markoo

pre 4 godine

Pa ne moze to tako. Kako cemo se kladiti? Dosad je bilo od 0-2 i 3plus osnovne kategorije za golove ovo ako ovako bude granicu ce tesko utvrditi a i bice mnogo manje remija jer sto vise golova manje remija a onda ce se menjati kvote i za 1 2. A i previse ce favorizovati jake ekipe. Mislim da se ovo nece odmah uvesti nego ce ispitivati negde al svakako ako se uvede to ce biti i kraj kladjenju kakvo poznajemo.

prvak u đidanju

pre 4 godine

@pedja
Ja se bogami radujem svakom košu isto, a trojka kad je ko gol samo što ih ima mnogo više. Vole ljudi dinamiku i zato je košarka trenutno najpopularniji sport na svetu.

Cika Boris

pre 4 godine

Svakako bi bilo dobro da se svima prizna faul i van 16 metara za jedanajesterac, posto se nekima vec priznaje, a nekima se ne prizna ni pogibeljan faul u sesnajestercu !!!

123

pre 4 godine

Napadacki fudbal? Znaci das i u ovoj situaciji prednost napadacu nad golmanom? Pa napadac uvek ima prednost jedino u situacijama kada je lopta visoka, gde golman hvata rukama. U situaciji jedan na jedan napadac je uvek u prednosti. I sada on celim telom treba da bude u ofsajdu i das mu jos vecu prednost nad golmanom? I to je napadacki fudbal? To je resetanje golmana.

Alex

pre 4 godine

Vratiti svim klubovima maticne identitete ; korigovati Bosmanovo pravilo i uvesti mogucnost da svaki klub u trenutku dok traje utakmica moze imati najvise 4 strana drzavljana . A posto je uvedena i cetverta izmena u produzetku - nemogucnost izmena koje bi prekrsile to pravilo . Hocu da Bayern bude vecinski nemacki klub , Inter - italijanski a Real - spanski .

Aron_Winter

pre 4 godine

Mozda bude i zanimljivije, ali jedno je sigurno, sa VARom i ovim novim pravilima, prekidace igru svakih 5 minuta, analizirace situaciju najmanje 2 minuta, tako da ce vecina utakmica izgledati kao poslednjih 10ak nasih derbija. Koga to zanima?

navijac

pre 4 godine

Citavo telo ofsajd... Glupost! Ja sam predlagao da se ukine podvlacenje linija, vec da se kao ofsajd svira samo ono sti je vidljivo golim oko, bilo to pola tela ili sl.

bata

pre 4 godine

Dodir lopte sa rukom igraca u kaznenom prostoru (ukoliko je igrac u svom kaznenom) se kaznjava slobodnim udarcem sa 11 metara (iliti penalom). Dodir ili "igranje" rukom je kontakt sa loptom koji je nedozvoljen. E sad mogu oni da zovu kako hoce to, to je cinjenicno stanje da je doslo do kontakta, i tu namera uopste nije bitna. To kao kada bi faul sudili..a pa nije mu nista znate, a nije ni uticalo na utakmicu necemo da sviramo faul. Unakazice fudbal totalno. Kaze "Hocemo napadacki fudbal" ..a sta ih to sada sprecava da napadaju, sem taktike sedi i cekaj.

Veliki brat

pre 4 godine

Ma šta bre može rukom ako nije namerno i nije dovelo do postizanja gola?

Ja bih baš okrenuo to suprotno, van protivničkog šesnaesterca može da uzme rukama loptu kad god želi, može i da protriči igrače sa loptom u rukama, može rukom da baci loptu drugom igraču, kako god hoće.

Ali, bitno je samo da u protivničkom šesnaestercu loptu ne sme da udari nogama, glavom ili bilo kojim drugim delom tela, osim da je uhvati rukama i prenese je preko linije gola tako da na nju nikako ne nagazi i da se celim telom zajedno sa loptom nađe iza gol linije.

Naravno, za koju godinu bi ukapirali da nije pogodno da lopta baš bude okrugla, pa bi je malo po malo izduživali dok ne postane elipsasta...

E, tada bi fudbal postao dramatičan, gde bi ekipa koja ima dva "gola" prednosti lako mogla tu prednost da izgubi samo za par minuta bez obzira koliko čvrstu odbranu ima...

Posle 5-10 godina bi ukapirali da su golovi preuski za veći broj "golova" na utakmicama, pa bi "gol" postala praktično cela sadašnja golaut linija...

Avaya

pre 4 godine

- Ukidanje ofsajda
- Efektivno merenje vremena, 30 min poluvreme
- Zamene bez ograničenja, ali samo u prekidima igre, tempo igre bi se povećao
- Možda i tajmaut, ali ako se mogu menjati igrači bez ograničenja, možda i nije toliko bitno
- Dvoje sudija u terenu umesto jednog
- Nema nerešenih utakmica, igraju se produžetci dok neko ne pobedi, da se spreče mahinacije
- Salary cap u UEFA kupovima

Stevan

pre 4 godine

Fudbal bez ofsajda bi bio kao rukomet.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (HARIS, 9. april 2020 20:52)

Ko ovde osim tebe govori o fudbalu bez ofsajda?

Gile

pre 4 godine

Fudbal više nije sport. To je borba gladijatora, basnoslovno plaćenih. Naravno, jesu izloženi ekstremnim naprezanjima. Uz fudbal ide kocka i kriminal raznih vrsta. Koliko je važan (oooogromaaaan novac) govori i to da se u vreme covid-19 govori u Nemačkoj o nastavku takmičenja. E sad pravila... Specijalne kamere mogu puščano zrno u letu da snime i preko sto puta zum imaju... Realno, sudija je skoro pa nepotreban ako bi samo hteli. Drugo, uvesti bar tri izmene igraca minimum. Maksimalno pet. Manje povreda, brža igra, prilika da se afirmiše veći broj igrača, prilika da se menja igra i taktika u hodu. Trenutno, tri celendza po poluvremenu za svaku ekipu bilo bi dobro prelazno rešenje. Ovo sa ofsajdom... Mislim da će biti više oštrih startova odbrane i više će paziti na napadače. Ja volim da ponekad pogledam fudbal, navika. Ali iskreno, šta današnji fudbal korisni donosi običnom čoveku? Ja mislim da to danas nije dovoljno. Mora mnogo više.

stefan beograd

pre 4 godine

Ako iko ima bolji predlog...
1. Var je smesan i sluzi za namestanje za sada... bilo bi dobro da ga ima kao u tenisu 3 komada, svaki pogresan, jedan manje, i ofsajd da se racuna samo ako su obe noge ispred nogu odbrambenog fudbalera, to je manje vise jasna slika.
2. izbor izvodjenja auta nogom ili rukom ili glavom, i vreme za to 5 sekundi, kao u basketu, dodas mu loptu i izvoli druze izvedi.
3. stopirati neaktivnu igru. Neka se smanji recimo vreme na po 30. minuta ali svaki prekid, stop vreme, jer gledao sam recimo jedan derbi, 0-0, aktivne igre je bilo 27.minuta. LJUDI...
4. 5 korni - penal, sto da ne, bilo bi interesantno..
5. Limitirati plate igracima kao sto je uradila NBA. Onda nece igrac bas uvek juriti samo za platom, mozda ce i gledati da li moze da osvoji trofej, da li mu se svidja sredina itd...
6. Formati nekih takmicenja su bezveze, ali to je vec nesto drugo...
Eto interesantnih predloga...

Gustav

pre 4 godine

Najbolje pravilo bi bilo - smanjiti teren za 7-10% i smanjiti broj igraca 1-2.. tako bi vise dolazila tehnika igraca, sto je i poenta fudbala a ne ovo silovanje.. samo snaga i brzina.

komunalac

pre 4 godine

Једино што бих ја изменио је извођење аута ногом, остало да остане још 2-3 године па анализирати ( офсајд, вар).

pedja

pre 4 godine

Promjene pravila ubice fudbal!Da se ja pitam ja ne bih ukidao ni vracanje lopte golmanu u ruke(mozda sad malopretjerujem)Fudbal je sport koji je najslicniji stvarnom zivotu zato je i postao popularan.Opteretiti ga pravilima bila bi smrt.Pogotovo zagovaranje vise izmjena.Tri je maksimum.Mijenjanje igraca u toku igre pa vracanje napravilo bi od fudbala smijesan sport.Startegija se pravi na pocetku.Ko mozenda izdrzi izdrzin,izdrzi.Necemo valjda praviti sprdnju ko u rukometu da kad naoadamo uvodimo napadace a onda na brzinu ulazi 5 bekova jer branimo napad. Preveliko forsiranje napadackog fudbala takodje bi ubilo draz ,jednu od najvecih drazi ovog sporta a to je da dosta slabiji moze da dobije jaceg.Nekad je to neposteno,ali i tome se neko raduje a neko tuguje.To je zivot ,to je fudbal.Pogubno bi bilo od fudbala napraviti "vjestacki" sport !Molim Fifu da ne popusti gomili novih glupih predloga.I na kraju pravi navijac ,ljubitelj fudbala je najsrecniji kada njegov tim pobjedjuje ,nekad je najsladja pobjeda kada se 90 min branis pa ga das iz kontre.Novim pravilima cete unistiti sve drazi fudbala,onako kako ga ni novac nije unistio ,a da u stvari iza ovoga i stoji novac.Zivio dobri stari fudbal!Ko ga ne voli kakav je a nekad i neposten i pokvaren (ali zar i to nije zivot),neka ga i ne gleda.Danas ces biti na strani gubitnika sutra vec na drugoj .Sve je to normalno.Svi mi volimo ofanzivan fudbal sa mnogo golova,ali previse golova mislim da bi ubilo draz fudbala.Dragi moji gol se ceka i raduje mu se!

Besni Klitoris

pre 4 godine

Nema bod za nerešeno.
(Sale Jagodina, 9. april 2020 21:16)

Apsolutno se slazem. Ne menja se fudbal kao igra, ali se menja nacin dobijanja bodova. Nema pobede nema ni bodova, pa vi igrajte bunker i na siguricu. Slabim timovima bi to bio veci motiv da igraju napadacki i samim tim i slabiji pritisak na igrace, a jace ekipe bi imale konstantan imperativ pobede...

anti blizanac

pre 4 godine

Prvak u djidanju
e pa majstore neka tvoji kosarkasi izadju na travnati teren po svim meteo uslovima i ja im dam bure od 200 l znaci njegov precnik i da stoji na zemlji i neka nogama ubacuju pa ces onda saznati koliko je fudbal tezak sport kada igras sa ekstremitetom koji nije predvidjen za rad a tvoji kosarkasi sutiraju i rade kosarku rukama i nikada nisam video dosadniji sport od kosarke i odbojke kod koje cak nema ni kontakta razmisli jos zasto su tenis i vaterpolo tezi sportovi od kosarke

Alfred Njepjeklo iz Borusije

pre 4 godine

Imam i ja predlog. Ako gol ne padne u prvih 30 minuta, da se odmah svira kraj prvog poluvremena. Drugo poluvreme takodje traje onda samo 30 minuta. Da se mucenje pred golom, davljenje lopte i fudbalska uspavanka skrate sa 90 na 60 minuta. Manja kazna za gledaoce. A usput takvo pravilo bi pospesilo i napadacki fudbal. Hoces pobedu i bodove, daj gol na vreme, nema cekanja, taktiziranja, kalkulacija.

Рајко Четник

pre 4 godine

Сви предлози одлични. Само би увео да ВАР као у тенису тражи оштећена страна и да има право само на три исправна покушаја. Овако се фудбал уместо 90 игра и до 110 минута.

Beograd

pre 4 godine

Naravno da se prednost treba dati napadacu i ekipama koje gaje ofanzivan stil igre. Bilo bi vise golova i vise bi uzivali. I podrzavam ovu Vengerovu ideju. A za namerno igranje rukom u napadu kod postizanja gola automatski crveni karton i kazna za igraca u narednom periodu. Da je u ono vreme bio var Maradona bi popio iskljucenje kao dan jer je ocigledno prevarom postigao gol. Ili Anri u dresu Francuske i ono igranje rukom u dva navrata gde su sramno ostetili Irce i otisli na sampionat. Ima x drugih primera ali ova su mi dva ostala najupecatljivija.

milos

pre 4 godine

Ovi iz uefe bi trebalo da konsultuju FSS koji je uveo nova pravila jos odavno.Znaci,kad igrac zvezde padne na 18m od gola,obavezno da se svira penal,i kad lopta izadje 2 metra u gol aut,da sudije ne sviraju,jer je zvezda u napadu.I da,terzu na celo komisije,a njegov naslednik odmah pored.

asi

pre 4 godine

"Naime, francuski trener smatra da ofsajd treba biti sviran isključivo kada se čitavo telo napadača nađe ispred pretposlednjeg igrača ekipe koja se brani"

Pa to dodje na isto, samo umesto prednjeg dela tela, gledace se zadnji... u prevodu, ako je iza linije samo njegovo stopalo, to znada nije u potpunosti njegovo celo telo ispred linije, pa ofsajd odlucuju opet milimetri, dokle god ne bude celokupno telo u ofsajdu

Калорија

pre 4 godine

Гледајући Инзагија, није било утакмице да није био 30 пута у залеђу. Нислим да ће сад кукати што се није родио касније јер сва она залеђа су могла бити голови.?

Г5

pre 4 godine

Аха, сада је све јасно, корона, пандемија, рецесија, све је варка да би ударили на најсветије што имамо, енац и офпсајд

prvak u đidanju

pre 4 godine

Ja koji gledam i baš pratim Košarku ne bi bilo fer da ja govorim kako bi meni bio fudbal zanimljiviji ako se uvede to pravilo za ofsajd i verujem da hoće da menjaju upravo da bi privukli ljude koji prate druge dinamične sportove kojima je fudbal mnogo dosadan (kao meni npr) ali opet ponavljam nije fer da ja govorim šta bi bilo dobro za fudbal jer ga taktički ne razumem kao što razumem košarku i ne znam konkretno kako bi to uticalo na igru, igranje odbrane, napada, da li bi neki napadači imali veću a neki manju prednost itd...
Ali je meni to ok, i košarka se dosta promenila upravo zbog menjanja pravila i favorizuju se napadači a odbrana nije više tako jaka što je dovelo do mnogo dinamičnije igre i slobodnijeg napada i izbacilo je najdosadniji deo igre a to je izolacija (daš jednom igraču i skloniš se), sada je više timska igra i promene su donele baš dobro košarci (nba barem).

kladzom do bola

pre 4 godine

nesa

nisam dobro objasnio znaci :
u fazi odbrane samo 3 igraca mogu da se dodaju i moraju da predje lopta centar tj u fazu napada ,
dok u fazi napada mogu do 5 igraca da se dodaju i mora se zavrsiti napad . ( sem ako je aut ili korner , faul itd ) onda opet 5 se dodaju sa vise normalno dodira .ako ne zavrse napad sa 5 igraca , oduzima se lopta i krece napad protivnika .

Ima i drugo resenje

pre 4 godine

Bilo bi napadacki dobro da aut na polovini protivnickog igraca se izvodi nogom a na svojoj rukom, jedino bio bio problem onda vreme. Dugo bi se namestali za zivi zid i tako dalje

trn u oku

pre 4 godine

Super. Fudbal će biti pretvoren u dosadan sport gde će atletske sposobnosti doći do izražaja nad intelektom, talentom i osećajem za loptu, a pored najvećeg novca, pobeđivaće i oni koji budu mogli da proizvedu najbrže igrače.

Za koju deceniju fudbalom će vladati trkačke velesile poput Jamajke, Kenije, Maroka....

vlada13

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.
(Bradonja, 09. april 2020 21:11)

osim sto ce golova biti vise

Nowitzki

pre 4 godine

А шта је са најгорим правилом икад,гол у гостима??? Планира ли то ико икад мијењати??? Одиграш 0-0 и 1-1 и онда испаднеш,потпуно бесмислено..

Toma

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.
(Bradonja, 09. april 2020 21:11)

Ne svodi se na isto. Napadaci ce i dalje svoj polozaj i orjentaciju da baziraju na poslednjem igracu odbrane i gledace da u najmanju ruku budu sa njim u liniji. I nece morati da brinu o rukama i vrhovima kopacki koji su ih do sada zezali. A ako im je sada peta za milimetar ispred tela poslednjeg igraca odbrane onda se tu vise ne radi o nesreci. Tu su zaista sami krivi sto su u ofsajdu. A tehnologija ce da racuna te milimetre i niko nece biti ostecen.

sef strucnog staba

pre 4 godine

Pa ili da dozvolimo citavo telo, ili da merimo milimetrr i duzinu noktiju kao do sada, ne vidim nesto izmedju. Mada celo telo je mnogo, napadacu je i korak vise nego dovoljan. Mislim da ce to ostati ovako kako jeste, mozda nije najzanimljivije ali je najpravednije.

vlada

pre 4 godine

Najbolje bi bilo da se ne racuna ofsajd ako su oba stopala van ofsajda a telo u ofsajdu (sto znaci telo pod nagibom u zaletu), tako bi bilo manje sviranih ofsajda i vise postignutih golova, a opet bi se postovao ofsajd kao pravilo.

Del Piero#10

pre 4 godine

Vengerov predlog za tumačenje ofsajda bi trebalo usvojiti. Ako se kao pogodak tumači situacija gde kompletna lopta prelazi gol liniju, onda bi trebalo i ofsajd tumačiti kao momenat gde je napadač u potpunosti ispred poslednjeg odbranbenog igrača. Ovako, pogotovo od uvođenja VAR-a imamo situacije gde se golovi poništavaju zbog milimetarskog "prestupa", koji se i na usporenom snimku teško utvrđuje. To frustrira i uništava draž fudbala.

Mitar

pre 4 godine

Jedino što bi možda fudbal moglo da unapredi je 35-40 min efektivne igre, štopovanje vremena nešto kao u rukometu, četiri izmene plus golman. Ovo oko ofsajda će uneti još veću zabunu, ima VAR pa nek geometri rade svoj posao.

Dimbaba...

pre 4 godine

To za ofsajd će se opet svoditi na isto, samo u suprotnom smeru. Do sad su merili da li mu je prst u ofsajdu, a sad ce da mere da li mu je peta ostala iza odbrambenog igrača. Svodi se na isto.
(Bradonja, 09. april 2020 21:11)

osim sto ce golova biti vise
(vlada13, 09. april 2020 21:38)

Tako je..bravo...!

MOE32

pre 4 godine

Mozda bude i zanimljivije, ali jedno je sigurno, sa VARom i ovim novim pravilima, prekidace igru svakih 5 minuta, analizirace situaciju najmanje 2 minuta, tako da ce vecina utakmica izgledati kao poslednjih 10ak nasih derbija. Koga to zanima?
(Aron_Winter, 9. april 2020 20:54)

Od kako je uveden VAR, jos nisam primetio da utakmice traju duze. Jedno je sigurno, nema vise odugovlacenja igraca koji se bune da li je bio penal ili nije, da li je bio faul ili nije.. Te stvari su zadrzavale igru vise nego VAR.

Ime šampiona

pre 4 godine

"Naime, francuski trener smatra da ofsajd treba biti sviran isključivo kada se čitavo telo napadača nađe ispred pretposlednjeg igrača ekipe koja se brani."

Ovo je bukvalno od reči do reči ono što sam napisao kada je pre nekog vremena na B92 bio članak o predlozima promena u fudbalu (od kojih su neka bila i malo suluda). Nisam ni znao da i Venger misli tako.

No nezavisno i od slavnog Vengera i mog skromnog anonimnog mišljenja, to je prosto jedino logično. Suviše je bilo situacija gde slučajevi nisu mogli biti jasno definisani da li je ofsajd ili ne, čak ni na usporenom snimku. Te deo ruke, te pola stopala, jesu li ili nisu u liniji, itd...

Ovako bi bilo znatno jasnije, poput lopte koja celim obimom mora preći liniju da bi bila van terena.

Simons

pre 4 godine

Ovo za ofsajd je definitivno najgore pravilo ikad... Prestajem da gledam fudbal jer ce ovo postati cirkus, a ne sport. Bice 5 golova po utakmici minimum i Ronaldovi i Mesijevi rekordi ce postati zaboravljeni jer ce svaki napadac da daje po 40 golova u sezoni

Vojvodina

pre 4 godine

Sve eksperti do eksperta, masteri, treneri. A ono kada zagrebeš, prazno. Tako ste pljuvali po Noletu kada je krenuo da gubi. Te jede biljke, te sluša ženu, zašto se isteze zašto meditira. Eeeee, tako i državi ide. Samoživi, najpametniji, u sve se razumemo a kada ga istreseš nema cvonjka u džepu. Ali je bitno savete davati.

Pavle

pre 4 godine

Ja ne znam koliko bi ovo pravilo vezano za ofsajd, ili ukidanje istog doprinelo napadačkom fudbalu. Sada zadnja linija može da ide napred i sa njom zbog ofsajd pravila se povlače napadači. Zato zadnji vezni i bekovi mogu da učestvuju u napadu. Sada kada se daje prednost napadaču, odbrambenim igračima neće biti sve jedno da idu unapred. Svakako biće zanimljivo gledati Jedva čekam da vidim to pravilo u primeni.

mr

pre 4 godine

Ставио бих једну линију на рецимо 22 метра од гола, и све између те линије и гола не би био офсајд. Постављај офсајд замке за нападаче до те линије, и то може да се цени. После те линије нема офсајда. Најаче ми је када нападач на 2 метра од голмана прима лопту и даје гол, а Серхио Рамос диже руку за офсајд. Јесте како да не.

Ivan

pre 4 godine

Ma samo ne svirat one glupe ofsajde od po pola santimetra i slično i to je to. Ako se vidi da je igrač u ofsajd sviraš a ako je tipa pola stopala u ofsajd ili dio ramena i takve gluposti,to ne treba svirat. I onako je oduvijek napadač imao prednost i znalo se da kad teče akcija,ako se pomoćni dvoumi da li je ofsajd ili nije,da se igra pušta i to je to. Ovo za cijelo tijelo,nema smisla,opet će se gledat milimetri.

Dr Ifter

pre 4 godine

Igranje rukom ne, ofsajd da ali da se gleda samo polozaj stopala.
Dodao bih i da se ukinu produzetci i uvede izvodjenje penala za sve igrace koji zavrse regularni deo, time bi se stimulisao fer-plej jer bi ekipa sa igracem vise imala vece sanse.
Imam i egzoticnije predloge tipa da se korne izvode sa mesta gde je lopta izasla a da igraci stoje u jednoj liniji, zivi zid od jednog igraca koji na zvizduk moze da istrci u blok.

Lala

pre 4 godine

Treba da uvedu moje pravilo :) da kad se utakmica završi 0:0 niko ne dobije bod!
Ako brate nisi dao gol, ne možeš da dobiješ ni bod!
1:1, 2:2, 5:5 okej, ali 0:0 nema!
To bi bila revolucija fudbala!

Stevan

pre 4 godine

Čitavo telo ej
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sheriff, 9. april 2020 20:38)

Ne bas citavo telo u smislu da celim telom bude ispred zamisljene linije u kojoj je defanzivac, vec kako sam ha shvatio, da citavim telom zakoraci u ofsajd, a ne kao do sada, tipa, bio je u ofsajdu za 2cm u odnosu na defanzivca, zato jer mu je nos velik.
Malo glupavo.
Ofsajd treba da bude dosudjen ako je ocigledno bio ofsajd, a ne ova smejurija, da se povlace linije i vadi celokupan pribor za nacrtnu geometriju kako bi se odredilo da li je ofsajd ili ne. Priroda je coveku dala oci da na osnovu njih rasudjuje- ako se prostim okom ne vidi da je ofsajd, onda nije ofsajd. Jednostavno je.
Nije to sprint na 100 metara pa da povlacimo linije i uporedjujemo ko je pre stigao do cilja.

Miki

pre 4 godine

U poplavi devijantnih ideja fudbal će prestati da bude fudbal već će se izvitoperiti u nešto što će konačno razjuriti navijače.

Nesa

pre 4 godine

1meri se samo efektivna igra 2*30 minuta2 igra se na max 3 dodira lopte igraca u fazi odbrane a 5 u fazi napada
(kladzom do bola, 09. april 2020 23:28)
Po ovome bi se bas nagledali fudbala. Iskljucivo dodavanja, nema driblinga, nema niceg. Za prvo se slazem samo sto bi stavio da igraju malo duze. Drugo totalna glupost

lul

pre 4 godine

Uvesti pravilo merenja razdaljine između gol linije i igrača, a ne povlačenje paralele sa gol linijom jer je to vrlo neprecizno! Ne može neko ko stoji kod korner zastavice biti u ofsajdu u odnosu na nekoga ko stoji na penal tački! Zna se ko je bliži golu u toj situaciji.

Goran

pre 4 godine

Ovo pravilo ruke već postoji, a ofsajd ne dirajte, jer ćete pokvariti igru i imaćete iste probleme, je li nekome ostala peta ili vrh ramena. 1 cm ofsajd ce biti i dalje polemika. To vam kažem kao igrač i sudija.

Pogled sa Rtnja

pre 4 godine

Evo jedne indijanske izreke koja bi se mogla primeniti na ofsajd: SAMO BUDALA MISLI DA ĆE, AKO OTKINETE KOMAD ĆEBETE SA JEDNOG KRAJA I PRIŠIJETE GA NA DRUGI, ĆEBE BITI DUŽE.

Јабучило

pre 4 godine

Treba da uvedu moje pravilo :) da kad se utakmica završi 0:0 niko ne dobije bod!
Ako brate nisi dao gol, ne možeš da dobiješ ni bod!
1:1, 2:2, 5:5 okej, ali 0:0 nema!
To bi bila revolucija fudbala!
(Lala, 10. april 2020 05:57)

Идеја није лоша.
Нажалост, у пракси би било:
1. минут 1:0
2. минут 1:1
3. минут, почиње утакмица

nekitamoizEU

pre 4 godine

@anti blizanac
prvo I pre svega svaki je sport tezak kad je na vrhunskom nivou,a drugo ako negde ima kontakta onda ga u kosarci ima Prema tome ne pisi nebuloze...I kazes kosarka najdosadniji sport,HM,verujem ti...meni je recimo fudbal...ne gledam ga uopste!!!

pogled iz svemira

pre 4 godine

(Јабучило, 10. april 2020 07:33)Bilo u Bugarskoj davno i upravo se to desilo daju gol-ove jedni drugi i onda krece utakmica,sto se tice izmene ja sam da se aut izvodi kao slobodan udarac i da nema posle penala ako se odbije lopta u teren niko pravo da ponovo ima kontakt sa loptom,odbranis penal i onda iz odbitka gol znaci izvodjac penala uglavnom dobije ko popravni ispit a golman duplu kaznu.Ofsajd za jedinu izmenu da gornji deo tela mora biti u ofsajdu a ne bizarna situacija od ove godine gde je ostecena Aston Villa zbog pete koja je bila u ofsajdu 6cm a kompletno telo okrenuto od gola(ledjima) i van ofsajda u poredjenju sa odbrambenim igracem.

Monden

pre 4 godine

Ofsajd treba da se gleda isključivo po položaju nogu tj. stopala. Tako bi se svelo pregledanje na dve dimenzije i VAR bi mnogo efikasnije funkcionisao.

militto

pre 4 godine

Vengerovo pravilo će isto da ubije u pojam. naime, ako je ofsajd tek kada je igrač celim telom u ofsajdu, zamislite koliko će biti situacija tu gde će se isto koristiti WAR, igrač daje gol, ali je sudija uvideo da je ovaj celim telom u ofsajdu, i podigao zastavicu. medjutim, javlja se WAR sa sve geometrima, izvlači se linija i ipak ne, nije ofsajd, jer leva noga je ipak malo ostala...

dakle, nema tu šta, najbolje je ne dirati nista. fudbal je igra gde obe ekipe žele da nadograju jedna drugu, i oni što se brane i oni što napadaju cilj im je isti,nadigrati protivnika. zašto bi sad davali prednost napadaču???

Dejan CZ

pre 4 godine

Nema bod za nerešeno.
(Sale Jagodina, 9.

Nema potrebe za tim jer ko prati evropske utakmice u ligi 5 vidi da nijedna ekipa ne igra zatvoreno vec se nadmece i sa favoritima u otvorenoj igri...
Samo jos u nasem propalom fudbalu imas taktiku bunker koja se prenela cak i na reprezentaciju pa u 90% meceva sve ekipe protiv nas imaju veci posed lopte...Sve se prenosi sa klupskog fudbala jer nemamo fudbalsku struku... Klubove nam treniraju treneri koji sa trenerskim poslom imaju veze koliko i ja...

Treba da se vrati i napucana

pre 4 godine

Znaci promenjeno je samo pravilo igranja rukom za napadace a odbrambeni igraci ce i dalje da cekaju centarsut ili sut sa rukama na ledjima kao petlovi ?

Milosav

pre 4 godine

Ставио бих једну линију на рецимо 22 метра од гола, и све између те линије и гола не би био офсајд. Постављај офсајд замке за нападаче до те линије, и то може да се цени. После те линије нема офсајда. Најаче ми је када нападач на 2 метра од голмана прима лопту и даје гол, а Серхио Рамос диже руку за офсајд. Јесте како да не.
(mr, 9. april 2020 21:23)

Ideja ti je odlicna i koristi se u hokeju. Ako napadac primi pak, a vec presao preko te linije, svira se offside. Prosto i funkcionise.

Meni jedna prosta stvar nije jasna: zasto se u fudbalu ne zaustavi sat kada dodje do prekida igre kao u svakom drugom sportu? Kada bi se to radilo onda sudije ne bi mogle da produzuju utakmicu ponekad i 6 minuta. Koliko je samo golova postignuto u produzetku koji mozda i nije legitiman.
Ako neko ume da objasni, unapred zahvalan.

aco

pre 4 godine

Ново правило у вези офсајда ће вероватно допринети да се фудбал игра дефанзивније него сад. Ти правило ће осетно променити поставку фудбала, тако што ће дефанзивци играти доста обазривије.

Nije slicno

pre 4 godine

@ "Ja sam da se ofsajd ne svira kada igrac koji dodaje na manjoj udaljenosti od 30 metara od protivnickog gola. Slično kao u hokeju."
(mire, 9. april 2020 23:06)

Ovo za hokej nisi shvatio.

U hokeju je ofsajd, ako igrac predje u protivnicku trecinu (njegova napadacka zona) pre plocice. Ne sme da predje pre nje cak i ako vodi plocicu (Znaci ne sme ni ledjima)

Dekson

pre 4 godine

Pa napadac i jeste uvek u prednosti. Jer se krece prema golu skoro u sprintu, a odbrana vise manje trci u nazad. Pitanje je samo bilo da napadac uspe da izbegne ofsajd zamku. I u novom pravilu ce biti bitno da izbegne, samo sto ce sudijama po mom misljenju jos teze.

luka

pre 4 godine

Koliko je Pipo Inzagi bio ispred svog vremena, on zapravo nikada nije ni bio u ofsajdu.
(Grof, 09. april 2020 20:38)

Hahahahaha...legendo ?

Milan Radovanović

pre 4 godine

Vengerova ideja je glupa,napraviće od fudbala viktoriju,uteraće ceo tim golmanu u krilo a posle toga sledi ispucavanje...počeće fudbal da liči na ragbi.

Takođe ovo sa igranjem rukom je nejasno,ostavlja milion tumačenja jel bio u prilici ili nije,kad to napadač u šesnaestercu nije neposredna opasnost za gol,uvek jeste...Što se samo njima ostavlja takav prostor,što ne bi imali recimo odbrambeni igrači pravo da igraju rukom uz telo u svom šesnaestercu kad god im branjenje to zahteva...

Posledica ovoga će biti taktika 5-0-5 jer kome treba vezni igrač kad možeš petoricu poslati da igraju na milimetar do protivničkih odbrambenih i sve će poslate lopte biti bunaruše...

Bot

pre 4 godine

Trebalo bi uvesti da u nadoknadi vremena nisu dozvoljene izmjene, osim ako nije slogiran...
(Iggy, 9. april 2020 23:26)

Onda cemo imati petog sudiju, lekara po profesiji koji ce da prosudjuje da li je igrac stvarno slogiran ili se pravi...