Petak, 06.03.2020.

13:53

Fudbalska revolucija – uvodi se 5 novih pravila? ANKETA

Svetska fudbalska federacija (FIFA) planira da u dogledno vreme promeni određena pravila ove igre.

Izvor: MT

Fudbalska revolucija – uvodi se 5 novih pravila? ANKETA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

266 Komentari

Sortiraj po:

Nije baš nešto

pre 4 godine

Dodavanje samom sebi je glupost, leteće izmene deluju ok mada gubi se na strategiji i taktici jer onda kad ekipa postigne gol ubaciće 7 odbrambenih igrača tako da ipak ne. Aut nogom, da ali u visini kaznenog ako je izbačena lopta. Ostali deo rukom. I obavezno da onaj ko je uzeo loptu mora odmah da je izvede u roku od nekoliko sekundi ko u košarci. Isključenje na nekoliko minuta nikako jer ipvako sudije imaju prevelik uticaj sa kriterijumom dosuđivanja faulova a zamislite tek ako mogu da izbace nekog na kratko. Ostaje računanje čiste igre ali ne može 90 min onda da traje tekma.

igra bez lopte

pre 4 godine

Jednu stvar ste svi zaboravili u vasim komentarima. Racunanje ciste igre... ako se to pravilo uvede, utakmica nece trajati 90 minuta vec 60 minuta, tako da se nebi igralo do ponoci...

sremac

pre 4 godine

Najbolja promena bi bila neogranicene izmene igraca
Mislim da kazne na nekoliko minuta nisu dobre jer se igrac hladi a to nije dobro, moze da dovede do povreda igraca, narocito u vremenu niskih temperatura.
Ne slazem se ni sa izvodjenjem auta nogom, korner bi izgubio onu bitnost koju je imao, verovatno bi dolazilo i do malverzacija na terenu brzim izvodjenjem lopte u pokretu ...

dfr

pre 4 godine

Korigovarti ofsajd dosuditi ga ukoliko igrac koji je u napadu nema preklopnih tacaka sa odbrambenim a blizi je golmanu, jedino tad. Ukoliko im se preklapa bilo koji dio tijela nema ofsajda, znaci odbrambeni ga drzi u igi. Znacilo bi vise golova brzu igru.

Pa

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom-- normalno fudbal se igra nogom a ne rukom. Tako da sve treba nogom.
Isključenje igrača na nekoliko min-- koliko u fudbalu zaista to može da koristi? Nije to loša ideja u slučaju svaki žuti karton 15 min isključenja , crveni 30 min isključenja, ako baš polomiš igrača onda po jačini povrede suspenzija 30 dana pa na više, ako nekom polomiš nogu godinu dana zabrane. Ukoliko žuti karton 5 min pre kraja utakmice onda se prenosi minutaža u sledeću utakmicu i tako što počneš utakmicu i posle 15 min igre ono vreme iz prošle utakmice. Neograničen broj izmena---veliko da jer danas se igra brži i snažniji fudbal nego ikad , i da ukinuti produžetke u fudbalu. Posle nerešenog rezultata odmah penali. Uopšte bi trebalo ukinuti nerešen rezultat. To bi fudbalu dalo draž znači nema kalkulacija igraš da pobediš ako nećeš da se kockaš. Penali za prekršaj u 16-ercu NE. Izvesti indirekt s tim da osim igrača koji je napravio prekršaj kazna 30 min. I 3 odbrambena izlaze van terena dok se udarac ne izvede. Svi igrači sa golmanom dolaze pred gol dok se izvodi udarac. Ako lopta ode preko pola terena da se računa kao gol aut. Znači nema kontra napada. Oni koji se brane mogu samo da šutnu u korner, aut i pola terena kao gol aut da prekinu taj indirekt.

Ајнштурценде Нојбаутен

pre 4 godine

U redu je da sa rezultatom 0:0 ekipe ne osvoje ni bod, samo što bih ja dodao i dopunio to pravilo sledećim aneksima:
1. Od 1:1 do 2:2 ekipe osvajaju bod.
2.Od 3:3 do 4:4, ekipe osvajaju dva boda.
3. Od 4:4 do 6:6, ekipe osvajaju tri boda.
4.Od 7:7, pa naviše, ekipe gube pravo ispadanja iz lige.
Smatram da b, na ovaj način, unapredili igru, pogotovu u ofanzivi, što bi, automatski, povećalo broj zainteresovanih za ovu divnu drevnu igru.

Ivan

pre 4 godine

Moze aut nogom,ali pas u nazad,ali onda I kornr rukom,sa mesta gde je lopta izasla.Ako je korner preko precke,slobodnjak sa 18m.Obavezno u cetvrtinama,zbog vise reklama ...Letece izmene,golman-igrac obavezno.Ofsajd modifikovati,nema I 16-ercu,neko uvek da kampuje,da golmanu ne bude dosadno.Vise boja kartona sa raznim kaznama,tipa dva kruga oko stadiona,slikanje sa publikom I deljenje autograma.Grubo fauliran igrac ima pravo da vrati istom merom istom igracu ..

Kolubara tiho teče

pre 4 godine

koliko vidim veliki i bogati klubovi (a ti se uvek pitaju), kao i ko zna još (televizije, kladionice, proizvođači opreme i dr.) još uvek veoma dobro zarađuju od fudbala i dokle god je to tako, neće se rizikovati sa značajnijom promenom pravila.
kod ofsajda bi možda bilo dobro, da se ne svira kad napadač dobija loptu prilikom vraćanje iz ofsajda, ne vidim kakvu je to prednost ostvario napadač u toj situaciji.
možda će se eventualno povećati broj izmena (što odgovara bogatima, a i ima smisla uz to da povećava trajanje utakmice).
ovo kod slobodnog udarca (da sam sebi dodaje) ne vidim smisao.

možda pre da se živi zid pomeri nazad za još pola metra.

kad igrač da gol rukom, a ne prizna odmah, a varom se utvrdi da jeste, dati mu crveni karton.

kad bi lopta očigledno završila u golu, da odbrambeni igrač to nije rukom sprečio, gol priznati.setimo se kako je suarez na sp tako sprečio gol gane, koja je posle promašila penal, a zahvaljujući tome urugvaj otišao u polufinale.

Mitke

pre 4 godine

Part 2:

Da sredina terena bude malo u dolini a golovi na uzbrdici.

Da se igracima koji naprave ozbiljan faul stave tegovi na noge umesto zutog kartona.

Da fudbaler ne sme vise od tri puta da takne loptu u istom napadu.

Da bude penal kad golman takne loptu nogom u sesnaestercu.

Da se produzeci igraju s dve lopte.

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 4 godine

@isterivač botova

Po čemu je to ofsajd smislen? Jel po tome što jedna ekipa izađe sa zadnjom linijom 35 metara od gola, izađe i druga toliko, pa 20 igrača trči u 30 metara dužine terena?! Ukinuti ofsajd (eventualno ga ostaviti u 16 metara) i efektivno računanje vremena. Ono prenemaganje ne mogu više gledati...

Dule

pre 4 godine

Polako bre, naši se još nisu navikli na ofsajd zamku. Kod nas se noviteti sporije primaju. Nećemo umeti da igramo fudbal ako ovako nastave da menjaju pravila.

Kiza

pre 4 godine

Ekipa koja ne postigne gol da se kazni oduzimanjem boda. To bi efikasno eliminisalo bunker ekipe, pa bi u zavrsnici takmicenja ili prvenstava ostajale samo napadacke ekipe koje igraju fudbal.

Mitke

pre 4 godine

Odlično. Dodao bih još:

Da sudija sme da šutne volej ako mu lopta lepo padne

Da se zabrani beskrajna tika-taka i uvede 54 sekunde za napad

Da igrači s klupe igraju fudbal na pomoćnom terenu i da se na kraju rezultat sabira.

Da golman može da pomeri gol (po šinama) ako vidi da lopta ide ka mreži a on ne može da je stigne

Da gol iz penala vredi pola gola a ne ceo

Da odbrana nakon tri ofsajda mora da igra minut vezanih očiju

Dodatak VAR-u, da se uvedu dronovi koji snimaju sve uglove i da sudija sve sporne situacije može da pregleda na svom satu.

Ko pogodi dron loptom gubi napad

Da trava u petercu bude visoka tako da ekipa koja napada ne zna gde čuči golman

Pterodaktil

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom, glupost. Ako je aut na metar od korner zastavice po čemu bi se to razlikovalo od kornera.
(mada,

Mozda jer se fudbal igra pre svega ZBOG GOLOVA !!!Po mnei dobar predlog,kao i taj da se vreme racuna kroz regularnu igru od 90`.Ne bi se niko bunio zbog nepravilnog izvodjenja auta,bilo boi vise nabacenih lopti u oba 16terca,sto znaci i vise napadackog fudbala,a samim tim i vise golova,cak i u bukvalno poslednjim sekundama.Ovo je ujedno i najstariji predlog UEFE,ili FIFe.

Dugi

pre 4 godine

Računanje vremena čiste igre jedino ima smisla
(Србин 100%, 06. mart 2020 14:02)

Bravo pa da utakmica traje 3 sata, bas si pametan

Back in Black

pre 4 godine

Ukinite ofsajd, najglupše pravilo u fudbalu ikada. Secka se igra bez veze, gleda se snimak za gluposti, baš će neko da ostvari prednost nad protivnikom ako je centimetar u ofsajdu.
(VAR, 06. mart 2020 17:16).
Pametnjakovicu i svi sto ti dele pluseve pa ofsajd ti je fudbal da ga nema fudbal ne bi licio na nista.

Dragan

pre 4 godine

Mozda da se uvede pravilo da ako je igrac koji dodaje iza odredjene linije to dodavanje ne moze da napravi ofsajd. Npr ako je manje od 20 metara od golaut linije nema ofsajda. Ali potpuno ukidanje ofsajda bi bilo pogresno.
Neogranicene izmene i stopovanje vemena bi poboljsalo igru. Aut nogom je bezveze i da igrac samom sebi doda iz slobodnog.

Mada, blago smanjenje precnika lopte bi donelo najvise uzbdjenja, vise golova i preokreta, kao i veci broj suteva iz daljine.

DjapeKorleone

pre 4 godine

Iskreno fudbal se igra nogama tako da moze aut da se izvodi istim, beskonacno igraca nema smisla, u prijateljskim da, ali u liga-kup utakmicama 3 je definitivno malo jer ako se neko povredi moras da ga menjas, tako da 5-6 izmena je korektno, merenje vremena ciste igre je isto okej, a izbacivanje igraca na par minuta ko u vaterpolu mi se za fudbal nesto ne svidja, ako se neko valja kao satro povredjen nek izadje na par minuta i igraju sa igracem manje i cao...

Sasa

pre 4 godine

Ko nabije loptu preko gola ide po nju, cija je lopta taj odredjuje ko s kim igra, 3 kornera penal!!!
(Oliver, 06. mart 2020 14:33)
U metu, jedan od najduhovitijih predloga.

Miodrag

pre 4 godine

Računanje čiste igre bi imalo smisla što se tiče pravila, a ovo ostalo mi pravila liče na mali fudbal odnosno futsal i sa tim bi napravili glupost od fudbala.

War Inside My Head

pre 4 godine

Vidim da dobar dio ljudi predlaže ukidanje ofsajda?!Ne znam kako bi to izgledalo,imali bismo situaciju da se napadač usidri ispred 16-erca,a to automatski vuče ogroman utrošak energije, odbrambenim igračima posebno.U tom slučaju,zbog totalne jurnjave po terenu,po meni bi rješenje bilo uvođenje letećih izmjena,poput rukometa ili hokeja na ledu.

....

pre 4 godine

Računanje vremena čiste igre jedino ima smisla
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Србин 100%, 6. mart 2020 14:02)

Poslednjih pola sata. Inace bi utakmice trajale po 6 sati.

I vracanje na racunanje ofsajda u odnosu na stopala. Da se ne bi vise sudio ofsajd ako je neko visok pa se malo vise nagnuo i rame mu bude iza linije sa odbrambenim.

Marko

pre 4 godine

Све одличне идеје. Рачунање чисте игре мислим да већ има на Америчким колеџима, по мени то узима душу фудбалу јер га некако стерилизује.


(Ђурађ Курјак, 6. mart 2020

Po tebi je bolje imati utakmicu Zvezda-Partizan sa efektivnom igrom od 28 min.!! To je fudbal..?? Takodje ona valjanja kada se udje u poslednjih 15min. Samo cista igra i unaprediti fudbal da bi bilo vise golova.

Ivke

pre 4 godine

Kakva su ovo pravila!? Fudbal je jedan od retkih sportova u kom su mali mogli da pobede velike. Sa ovik pravilima, mali nemaju nikakve sanse. Ko voli fudbal razumece me sta kazem. Ima drazi i u kraduckanju vremena, aut nogom hahqh koja glupost, ili slobodan udarac sam sebi da izvedes... zao mi je ali najlepsa igra na svetu gubi svoju draz, VAR, pa ova pravila ako se donesu. Ko ce vise gledati fudbal? Nekad smo gledali duele npr. Vidica i Drogbe gde je sve pucalo, prstalo, a danas frizurice i manekene gledamo...

nePanda

pre 4 godine

Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!
(LX, 06. mart 2020 14:15

sva navedena pravila su nebulozna.. a ovo sto si ti napisao je nesto najpametnije sto bi trebalo uvesti.. thumbs up!

singularitet

pre 4 godine

"Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!"
Nista gluplje nisi mogao da smislis? Sto je najgore dobiosi skoro sve same pluseve.
(SV, 6. mart 2020 14:48)

A, zašto da dobiju bod? Niko nije dao gol, odakle im bodovi? Odlična je ideja, nema golova - nema bodova, što je narod dolazio na stadion.
(Gandra, 6. mart 2020 17:22)

Ok mi je ta ideja, al bi je malo korigovao. Ispade da je to gore nego da izgubiš, jer bi u tom slučaju svi bili bez bodova, a kada neko pobedi, onda bez bodova ostane samo gubitnik. :)
Korigovao bi je u tom smislu da za rezultat od 0:0 ostane bod, a da se za rezultate od 1:1 pa naviše, daju 2 boda, što bi nekako guralo utakmice da se igra na gol.
Ne znam ni sam, al nekako bi bodovno "nagradio" izjednačene utakmice gde je bar bilo bodova, za razliku od ovih gde se timovi "dogovore", pa odigraju mrtvilo od utakmice sa 0:0

Ime šampiona

pre 4 godine

Zanimljivi, korisni ali i neki malo čudni predlozi.

Redom:

1) Aut nogom - izmenilo bi poimanje i strukturu igre, igrači ne bi više namerno izbacivali u aut kao lakše rešenje jer bi potencijalno bio opasan kao korner, u nekim situacijama bi ubrzalo ali u nekim i usporilo igru, neobično ali i sada je neobično da igrači igraju rukama makar i iz auta, samo smo se tako navikli, sve u svemu moglo bi da bude interesantno - DA

2) Dodavanje sebi - deluje kao teška glupost, ali moguće da je smišljeno kako bi u situacijama kada je napravljen faul recimo u brzoj kontri igrač mogao odmah sam da nastavi dalje; mislim da ima više mana nego benefita, ne znam u kom kolektivnom sportu to postoji, možda u vaterpolu samo - NE

3) Isključenje na neko vreme - deluje korisno, ali ostavlja sudijama mnogo prostora za manipulaciju; ima ga u drugim sportovima ali ne znam koliko bi ovde uticalo na lepotu igre, ipak je ovo fudbal; možda kao u košarci, lične greške? - NE

4) Neograničene izmene - ovo je usko vezano za merenje realnog vremena, ulazilo bi se i izlazilo u prekidima, dobro je da igrači malo odmore ali ogromnu prednost daje jačim timovima sa većim rosterom; trebalo bi samo povećati broj izmena na sve igrače u protokolu - DA ali ne leteće i ne neograničene

5) Računanje čiste igre - brojne prednosti, nema odugovlačenja zbog isteka vremena (ali će ga biti zbog odmora i uzimanja daha), nema proizvoljnog produžavanja ili skraćenja utakmica - svakako DA

A što se ofsajda tiče, možda bi trebalo razmisliti da se ofsajd sudi samo ako se igrač celim telom nalazi u ofsajdu, odnosno da ukoliko je skoro u liniji a delom ili polovinom tela ispred odbrambenog igrača onda nije ofsajd (nešto slično već postoji za loptu i liniju, lopta je napolju ili u golu samo ako je celim obimom prešla). Moglo bi možda biti lakše za sporne situacije.

Las Palmas

pre 4 godine

Svako od ovih pravila bi imalo prevelik uticaj na fudbal i ne bi bilo dobro. Šta više, potpuno je glupo da igrač doda sam sebi iz slobodnog udarca. Znači izvođač se zaleti, živi zid skoči a on samo najlaganije krene pun sprint sa loptom jer je jelte dodao samom sebi? Aut nogom? Prvo što će korner delimično izgubiti na vrednosti a drugo je to što se otvara nenormalno veliki prostor za kontra napade. Bukvalno bi svaki aut bio opasnost za gol.

VAR

pre 4 godine

Ukinite ofsajd, najglupše pravilo u fudbalu ikada. Secka se igra bez veze, gleda se snimak za gluposti, baš će neko da ostvari prednost nad protivnikom ako je centimetar u ofsajdu.

jedan od mnogih

pre 4 godine

ima ponekad nesto dobro....ali po meni mozda izmene kao u drugim sportovima, vise puta da igrac izadje i udje u igru....da se dobije na neizvesnosti i promeni taktike....aut nogom definitivno ne

Gandra

pre 4 godine

"Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!"
Nista gluplje nisi mogao da smislis? Sto je najgore dobiosi skoro sve same pluseve.
(SV, 6. mart 2020 14:48)

A, zašto da dobiju bod? Niko nije dao gol, odakle im bodovi? Odlična je ideja, nema golova - nema bodova, što je narod dolazio na stadion.

daki

pre 4 godine

ma kakve izmene neogranicene, to je totalni promasaj, pa pre desetak god je ukinuto na prijateljskim utakmicama mnoge izmene sto su bile. Zamislite u 55 min se povede 1:0 i onda desetak izmena svakih 3 min da se secka igra :) fenomenalno

slobinator

pre 4 godine

isklučenja na određeni period su glupost,kao i efektivno vreme jer bi onda utakmice trajale po 3 sata minimum.ukinuti pravilo ofsajda,pa umesto trojice sudija dovoljno je da budu dvojica koji bi sudili svaki na svom delu terena i tako se manje umarali i imali bolji pregled.ukinuti i glupi var ali ostaviti mogućnost čelendža kao u tenisu recimo po 2 najviše 3 za svaku ekipu.bez ofsajda i sa gol tehnologijom var bi postao suvišan,a utakmice verovatno bile dinamičnije i efikasnije

Miroslav

pre 4 godine

Pravilo o broju izmena u svakom slucaju treba izmeniti.Zasto trener u drugom poluvremenu nebi mogao da uvede drugu postavu?A treba dozvoliti u svakom delu igre,barem po 5 izmena.Izvodjenje auta nogom deluje zanimljivo.Bilo bi dosta vise ubacivanja lopte u kazneni prostor.Racunanje efektivnog vremena,mislim da je lose.Tu bih vise voleo da vidim utakmicu koja se igra iz tri dela.Recimo tri trecine po 35 minuta,sa pauzama od 10 minuta izmedju trecina.

Najveći Zvezdaš lkad

pre 4 godine

1) Ostaviti VAR je najvažnij
2) Računati samo čistu igru obavezno
3) Neograničen broj izmena, NIKAKO, TO BI ZAISTA BILO GLUPO
4)Izvođenje auta nogom....??? time se baš ništa kvalitetno ne dobija. To bi bilo veoma glupo nazvati nekom bitnom promenom
5) ZA MENE BI BILO NAJVAŽNIJE UVESTI PRAVILO DAVANJA ŽUTIH I CRVENIH KARTONA ZA VALJANJE, ODUGOVLAČENJE I SIMULIRANJE FAULOVA,
6) OBAVEZNO PRAVILO! DA U TOKU UTAKMICE SUDIJI SMEJU SAMO KAPITENI DA SE OBRAĆAJU, SVAKO OD OSTALIH KO SE OBRATI SUDIJI I VRŠI PRITISAK ZA DONOŠENJE ODLUKE MORA DOBITI DIREKTAN CRVENI KARTON.

Građanin

pre 4 godine

Promena pravila! Čemu? Da li su prazni stadioni u ligama petice gde se IGRA fudbal?
Ovo je kao da želite da promenite sadržaj Biblije jer vam je dosadan i ne shvatate ga.
Ljudi, fudbal je jedini sport gde 0:0 može biti sjajan rezultat. I neka tako ostane. Ko to ne razume neka prati košarku, tenis, ...
A Holađani... pardon, Nizozemci... pa njima je i ime zemlje dosadilo.

Walldorf

pre 4 godine

Vidim da novotari(Decurlija) vec zauzimaju busije,spremni da brane svaku glupost koja dolazi iz FIFA i UEFA.Ovo sto se predlaze,od fudbala(Koji istinski zaljubljenici i obozavaoci porede sa samim zivotom) ce naciniti frankenstajna.Nekakvu mesavinu izvornog fudbala,rukometa,kosarke i americkog fudbala.Pa, da li je moguce da istinski ljubitelji fudbala mogu podrzati tako nesto?!?Da li razmisljate,Vi,gospodo,koji podrzavate,slobodno se moze reci,novu sportsku granu?Ako se izmene usvoje,to vise nece biti danasnji i veciti sport,fudbal,koji je deo zivota mnogih od nas.No,nas niko nista ni ne pita.Sve do trenutka kada stadioni,ako se izmene usvoje,ne pocnu da zvrje poluprazni.Kada lige petice krenu da se suocavaju sa manjkom prihoda,brze bolje ce se svi vratiti starom,dobrom fudbalu.Nemam namere da sa bilo kime polemisem.Govorim samo ono u sta sam siguran.Ugodno vece zelim.Sportski pozdrav!

xxxx

pre 4 godine

Ja bi iskreno uveo da ni jedan tim ne moze da ima vise od 4 igraca u prvom timu koji nisu drzavljani te zemlje. Ovo je vec postalo besmisleno i dosadno, jer gledamo bukvalno reprezentacije sveta i potpuno je svejedno iz koje je zemlje ekipa, plus Mondijal je postao slabije takmicenje od same Lige Sampiona jer da se ne lazemo, koja je to reprezentacija jaca od Barselone, Reala, PSZ-a itd itd.

draganTenis

pre 4 godine

Svih ovih 5 pravila godinama pišem u komentarima (dobjam uvek gomilu minusa ali ne smeta, drago mi je da su se mrdnuli) i treba sva da se primene. Plus
1. Kada se pređe pola terena, nema vraćanje lopte preko pola, kao u košarci.
2. Ne može nerešeno da se zavšri, a kamoli 0:0. Penali slede.
3. Finali kupova, takmičenja i da se ne odlučuju penalima nego na 2 do 5 pobeda.
4. Dalje menjanje pravila koje će omogućiti barem 5 do 10 golova po utakmici. Tome će najviše dorpineti neogranične izmene.
5. Menjanje pravila da se još bolje zaštite igrači koji su na meti da se nedozvoljeno zaustavljaju.
To bi bilo to, time će najzad fudbal naupustiti 19. vek. po čijim pravilima se igra i danas.

Buljko

pre 4 godine

6.gol kroz noge vredi duplo7.ima na
mufte8.nema krljanja9.tri korne
penal10.u slučaju nerešenog pucaju se penali sa celog bez golmana.11.igra se 2 puta po 5 minuta,ima sledeća12.ko izgubi plaća pivo ispred prodavnice
To su bajo moj nekad bila pravila i po ceo dan udri

Abrakadabra

pre 4 godine

Fudbal već duže vremena postaje sve grublji...
1. Da bi se to obuzdalo, ima smisla uvesti trenutnu suspenziju igrača koji je napravio faul, i to 5 minuta za "običan" faul, a 10 minuta za faul koji je "nagrađen" žutim kartonom.
Crveni karton (isto kao i dobijena 2 žuta kartona) svakako znači isključenje igrača za preostalo vreme utakmice.
2. Počev od 5-og minuta pre isteka normalnog vremena igre u drugom poluvremenu, uveo bih zabranu zamene igrača, izuzev ako je to potrebno zbog teže povrede.
Na taj način bi se smanjila "krađa vremena" u zadnjim minutima igre, koja se obično sakriva pod plaštom navodne "taktike" u završnici...
3. Ofsajd treba u potpunosti ukinuti, jer ide na štetu kvaliteta i brzine u igri, a predmet je mnogih spornih situacija i nedovoljno "pravednih" odluka.
4. VAR je koristan, ali njegova uloga ne sme da bude arbitriranje umesto sudije, nego samo POMOĆ sudiji da donese odluku u spornoj situaciji. Sudija koji sedi u VAR sobi, ne može da bude neko ko je iznad sudije na terenu...

Tba

pre 4 godine

Sudiji samo kapiten sme da pridje, a ne njih 10 i da mu se deru u facu. Da sam sudija svima bih podelio žute, od sledeće utakmice bi već bilo drugačije i samo bi bi kapiten prišao. Sudija ne sme da bude pod bilo kakvim pritiskom, ako je pogrešio tu je VAR, ako i VAR I sudija pogreše, cela ekipa suspenzija i nek krenu da sude od beton lige, pa ako nemaju greške možda se i vrate na prvoligaške terene vremenom.

Ђурађ Курјак

pre 4 godine

Све одличне идеје. Рачунање чисте игре мислим да већ има на Америчким колеџима, по мени то узима душу фудбалу јер га некако стерилизује.

Увео бих фер плеј, на пример ако да се бодује игра без иједног картона, ко на крају сезоне најчистије игра добије типа бодова као две победе плус бод.

А не давање бодова на нула нула је безвезе, јер онда исто дође изгубити 11 нула и играти нерешено нула нула. Једино би имало смисла да се за то даје један бод, за нерешено са више голова онда један више тј два а за пораз нула. Пореметило би динамику да једна победа вреди као три нерешена резултата онда и због тога опет мислим да није добра идеја.

Интересантно би било видети извођење гол аута руком, типа до шеснаестерца, био би сваку пут прави хаоц у шеснаестерцу.

Такође избацити офсајд, нек се игра одбрана.

Увести тајм аут.

Увести челенџ (по три).

dragan

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom, glupost. Ako je aut na metar od korner zastavice po čemu bi se to razlikovalo od kornera.
(mada, 6. mart 2020 14:11)
Nisi shvatio, nije ni ideja da se razlikuje od kornera. Ideja je da se poveca sansa za gol.

Petar Pan

pre 4 godine

Stopanje vremena kad igrac lezi povredjen. Stopanje sudijskog vremena pri svakom prekidu kad lopta 'nije ziva' pa nek onda rade 700 izmena igraca u nadoknadi i nek leze do mile volje.

Pot

pre 4 godine

Računanje čistog vremena MORA što pre svugde da se uvede. Onda španci, italijani, portugalci i latinoamerikanci neće više moći da vrše opstrukciju igre.
Osim toga, izvođenje auta nogom je sjajno, kao i neograničen broj izmena, letećih kao u rukometu.
Meni je progresivno razmišljanje jako pozitivna stvar. Ono što je napravljeno pre 100 godina mora da se obnavlja i sredi, ili će da se uruši zbog dotrajalosti.

beogradski crnogorac

pre 4 godine

Računanje čiste igre , hhmm , pa Zvezda i Partizan još nebi završili derbi , kako to regulisati , treba obezbediti navijačima u Srbiji , spavanje na stadionu , pa tri obroka.....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Doktor, 6. mart 2020 16:00)

Pa upravo bi rcunanje ciste igre to sprecilo, jer ekipe ne bi gradile svoju igru na destrukciji, sto je slucaj sa nasim ekipama. Morao bi da se promeni i mentalitet sudijske organizacije, koja obucava svoje sudije da sviraju minumum 20 faulova po tekmi, pa se kod nas sviraju i neki besmisleni kontakti. Racunanje ciste igre je najbolje pravilo od navedenih, pisao sam pre mnogo godina bas na B92 da bih ja uveo to pravilo da se ista pitam. Dobice se na dinamicnosti i brzini, izbacice se ono odugovlacenje i kradja vremena. Samo mislim da je 90 minuta mnogo, treba smanjitio proluvreme na 35 minuta, i takko bi dobili 70 minuta cistog fudbala.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

pa mozda nije lose kao u rukometu ili vaterpolu za svaki zuti poslati igraca par minuta na klupu, takodje i vreme ciste igre nije lose makar u poslednjih 10-15 minuta utakmice kad se shodno rezultatu vreme najvise i krade

Back in Black

pre 4 godine

Ako se racuna cista igra onda ce utakmice da traju preko tri sata.Nas derbi bi trajo kao Ben Hur i Bilo jednom u Americi zajedno.

Tba

pre 4 godine

Posle faula ili bilo kog prekida, protivnički igrač ne sme da dodiruje loptu, hvata u ruke i odlazi sa njom u cilju sprečavanja brzog izvođenja, da stoji ispred lopte itd. Za to odma žuti karton, sve i da ima već jedan.
Pa onda kazne za simuliranje povećati.
Ukoliko golman prekorači vreme dok izvodi udarac (cilj zadržavanje vremena) direktan crveni, uvesti koliko sekundi ima vremena i ćao, ili makar indirekt u šesnaestercu. Namerni taktički faulovi (obesi mu o leđa i spreči čist gol,kontru) onda crveni karton.

Doktor

pre 4 godine

Računanje čiste igre , hhmm , pa Zvezda i Partizan još nebi završili derbi , kako to regulisati , treba obezbediti navijačima u Srbiji , spavanje na stadionu , pa tri obroka.....

dux

pre 4 godine

I naravno da čista igra ništa nebi ubrzala. Fudbal je izuzetno nsporan sport, to što nekad doživljavate kao oduglovačenje je krađa vremena da se uzme vazduh, zaustavljanjem vremena se to nebi uskorenilo, samo bi utakmice trajale duže.

prcko

pre 4 godine

I naravno da čista igra ništa nebi ubrzala. Fudbal je izuzetno nsporan sport, to što nekad doživljavate kao oduglovačenje je krađa vremena da se uzme vazduh, zaustavljanjem vremena se to nebi uskorenilo, samo bi utakmice trajale duže.
(dux, 06. mart 2020 16:48)

Možda se igra ne bi ubrzala ali ne bi ni gledali mučno izlezavanje pred kraj utakmice i u zaustavnom vremenu jer sa zaustavljanjem vremena to izlezavanje bi izgubilo svrhu. Boksera udare direktno u glavu i posle osam sekundi nastavi meč još 10 rundi a fudbalera slučajno neko zakači (ili ne zakači) po licu previja se k'o ranjen 5 minuta. Toga više neće biti.

Mile

pre 4 godine

1.Slobodan udarac samom sebi ok.
2.Čisto vreme ok
3.Neograničene izmene ne, ali uvesti eventualno 4., pa i eventualno 5.
Sve ostalo jok

disel

pre 4 godine

ja bi bio za to da se uvede vreme kru košarci samo da se računa kad je lopta u terenu pa ne mora probleme traje 45 minuta nek traje pola sata ali će biti pola sata efektivne igre

Milan

pre 4 godine

Jedino ovo sa racunanjem ciste igre mi zvuci zanimljivo. Mozda bi utakmice u pocetku trajale malo duze dok se igraci nebi navikli na novo pravilo ali to bi iskorenilo bezpotrebno valjanje po terenu i odugovlacenje prilikom vracanja lopte u igru.

Pravilo koje pod hitno mora da se donese je taj "Challenge" kao u Tenisu ili americkom fudbalu. Ako smatras da si ostecen, upotrebi Challenge i neka dodatni sudija, koji bi sedeo u VAR-sobi proveri odluku glavnog sudije. Ako pogresis, gubis jedan Challenge. A sudijska ekipa bi posle utakmice morala na konferenciju za stampu.

Broj igrac koji mogu biti pod ugovorom sa jednim klubom mora biti ogranicen. Timovi poput Celzija ili Sitija pokupuju brdo mladih igraca pa ih posalju na razne pozajmice i mnogi tu propadnu.

Sledece pravilo koje bih uveo je neko ogranicenje za cene karata za utakmice. Nemoguce mi je da mnogi igraci zaradjuju milione a da navijaci u npr engleskoj moraju da placaju 50-100 funti da bi gledali utakmicu. Zasto jednostavno ne smanjiti cene karata tako da bi svako mogao sebi da priusti da odgleda neku utakmicu.

Walldorf

pre 4 godine

Tokom duge istorije fudbala,sve pozitivne promene su dolazile od struke.Kao primer navodim "Totalni fudbal",revolucionarnu novinu u sistemu cele postavke igre.Drugi primer je dvomec Zvezda-Liverpul(Oba puta 2:1 za Zvezdu).To je navelo celnike Liverpula da iz korena promene samo shvatanje igre,sto im je vec narednih godina donelo velike uspehe i titule u KES.Sve promene koje su dolazile od FIFA i UEFA mogu biti predmet diskusije,a vrlo cesto i opravdanih kritika.Fudbal je od samog nastanka pobrao simpatije sirom sveta.Ta ljubav i strast koju fudbal nosi sa sobom je upravo plod konzervativizma u okviru FIFA.Pravila su se izuzetno retko menjala,na zadovoljstvo armije ljubitelja fudbala sirom sveta.Svaka revolucionarna promena pravila izazivala je,tokom istorije,lavinu nezadovoljstva!Sada,vidim da FIFA od fudbala pokasava da napravi neku cudnu mesavinu samog fudbala,kosarke,americkog fudbala itd.Duboko verujem da je to katastrofalno!Na zalost,kao i sve drugo u ovim smutnim vremenima,ni fudbal nije postedjen promena.Promena koje imaju samo jedan cilj.Vecu kontrolu,vecu mogucnost manipulacija i eksperimentisanja u cilju vece zarade.To je,apsolutno,jedini cilj FIFA i svih ostalih koji tu organizaciju drze u shaci.Apsolutni sam protivnik bilo kakvih novotarija,koje prete da najlepsu igru odvedu u sasvim drugom pravcu.Toliko o tome.Sportski pozdrav!

T

pre 4 godine

Ja bih uveo neogranicene izmene pred produzetke. Da bude da se sve resetuje sto se tice izmena, kao da je utakmica krenula od pocetka. Po trenutnim pravilima svi su suvise umorni da bi bili u stanju da ozbiljno igraju u produzecima.

Markz

pre 4 godine

Od svih ovih ne svidja mi se neogranicen broj izmena. Mozda samo da se poveca na 4 ili 5. Onda izvodjenje slobodnog udarca samom sebi. Glupost. A svidja mi se zamisao izvodjenje auta nogom. I ovo isključenje na nekoliko minuta deluje da bi bilo mnogo konfuzno.

stručnjak fotelja

pre 4 godine

glavna izmena bi bila da nema građenja lopte ako je nisi dodirnuo.
mislim da je to čista opstrukcija igre i da bi donela veliko poboljšanje slično onom da ne može da se vrati lopta golmanu.

lal

pre 4 godine

@mrzim da radim subotom: zasto bi igrac namerno zeleo iskljucenje?!? pa i po sadasnjim peavilima on moze da izadje sa terena, prica sa trenerom i vrati se sveziji, pa se to ne radi...

Milan Indjija

pre 4 godine

I krajnje je vre,e da se nesto promeni. Ova prastara fudbalska pravila su istrosena. Mora se raditi na brzoj igri i golovima. To se moze samo izmenama, kaznjavanjem grubog fudbalera i odstranjivanjem iz igre na neko vreme.

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Pa moraju da uvode ovakva pravila,jer je fudbal postao uzasno dosadan. Igraju se bunkeri,postigne se gol u gostima,pa se stekaju itd. U SAD fudbal je na pocetku imao pravilo 3 korne = penal,da bi bilo zanimljivo,jer publika nije htela da protraci 2h svog vremena na 22 balvana koja ne mogu da daju 1 gol.

Zozo

pre 4 godine

Када играч добије црвени за груб прекршај ја предлажем да се свира пенал било где да је прекршај направљен

ДрашкоРС

pre 4 godine

Можда да се уведе да играч додирне другог играча и каже: "Залеђен!" па овај не смије да се помјера док га саиграч не одледи.

Ivan

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom i POGOTOVO dodavanje samom sebi su apsolutno nepotrebni fudbalu i ne treba ih uvoditi u pravila, ali bi bilo super OBAVEZNO uvesti računanje čiste igre, to pod broj 1, time će fudbal postati opet onaj pravi, kao nekada, bez kalkulisanja, simuliranja, valjanja po terenu, odugovlačenja, postaće tečan i uživaće se u njemu mnogo više i na terenu i na tribinama. Zatim, isključenje igrača na nekoliko minuta je isto super, naravno ono standardno isključenje crvenim kartonom treba zadržati, ali recimo isključenje na nekoliko minuta bi bilo veoma poželjno uvesti, time bi se timovi dodatno disciplinovali. I na kraju, neograničen broj izmena je isto sasvim u redu uvesti, time bi igra dodatno postala još tečnija, s tim što bi ja napravio sistem izmena kao u košarci, da mogu igrači da izlaze iz igre i da se vraćaju u igru neograničen broj puta, po zamisli trenera, to bi bilo super.

macak lucifer

pre 4 godine

trziste se siri, a i generacije se menjaju, odlaze stare, stizu nove, drugacijeg mentaliteta i smisla za desavanje. znaju oni sta rade ali nama koji smo izmedju je ovo bar, besmislica. nema potrebe bilo sta menjati.

ArDzej65

pre 4 godine

Sve u cilju ubrzavanja igre i veće efikasnosti što je ok. Ali, da li može srce fudbalera da izdrži još napora. Ionako igraju gomilu utakmica, ovo samo nabija i nabija tempo i zahteva više snage. Bojim se da isključenje od dva minuta ili česte izmene to ne rešavaju. Terate ih do krajnjih granica
(Ivan, 06. mart 2020 15:08)
Neograničen broj izmena sve to rešava

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Pre par dana sam procitao predlog jednog komentatora na ovom sajtu da ako bude 0:0 da nema bodova nikome i sa tim se slažem! Ostalo neka ostane kao i do sada!
(Palona, 6. mart 2020 14:38)

Znaci, nekom muceniku koji se bori za opstanak i nema sta da trazi u otvorenoj igri protiv Barselone, Sitija ili PSZ-a, vec nekim cudom sacuva mrezu protiv takvih ti bi da oduzmes i taj krvavo zaradjen bod? Bravo.

gari

pre 4 godine

svi igraci na teren i onda kapiteni biraju naizmenicno po jednog igraca a cija je lopta taj pocinje biranje
i nema zuvanja i napucavanja

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 4 godine

pet faulova nalpe,pa ti vidi oce li biti prekida i seckanja u igri,ovo bi bilo zlatno pravilo za nase tarabe od fudbaler,mozda iz penala i umuvaju neki gol.

...

pre 4 godine

Već postoje takva pravila i tako nešto se zove futsal/mali fudbal. Čemu sve ovo, nije mi jasno. Što ne ubace pravila i iz rukometa ili nekog drugog sporta najedno.

zex

pre 4 godine

Na zalost fudbal nestaje. dolaskom Vara napravila se velika pometnja.Sta bi bilo kad bi bilo.Kada se pogledaju sudijske greske iz prošlosti pa to je za zatvor.Fudbal igraju ljudi znaci ziva stvar,sudije su zivi ljudi i logicno je da neko pogreši kao i igraci i treneri.Uveo se var kao za nepravdu ali to sto se namesta za kladionicu nema nikakve veze?Hajde taj Var i da ostane eventualno da se uvedu 6izmene ali sve ostalo je smešno. dodavanje sebi?bolest

wiener

pre 4 godine

kako neko moze da trazi ukudanje ofsajda, jednog od najstarijih fudbalskih pravila koje je jos i prilagodjeno za ofanzivniji fudbal u odnosu na ranije? ofsajd ne postoji u australijskom fudbalu i nije postojao u 19om veku u shefieldugde su prva pravila zapisana. kada su se klubovi iz shefielda integrisali u fa pristali su da uvedu ofsajd ali zauzvrat uveli 2 standardne situacije bez njega: korner i ubacivanje lopte rukom u svim pravcima, znaci postoje dobri razlozi zasto ta pravila postoje. pre ovih promena je u fudbalu bilo kao u ragbiju, lopta se iz auta ubacivala pod pravim uglom a kada je lopta izlazila iz gol-aut linije igraci su mogli da je iza gola spuste rukom i imali bi pravo da pokusaju sut na gol sa iste linije u terenu sa izborom udaljenosti od gol linije (s tim sto spustanje lopte iza linije nije donosilo poene, sto je doduse u ragbiju u to vreme bilo isto).

fudbal ima svoju istoriju i evoluciju i ne moze sad neko da uvodi pravila iz americkog ili australijskog fudbala i menja sustinu igre. mozda ponesto iz srodnog ragbija, kao uvodjenje cistog vremena igre koje tamo vec postoji, ali ne vise od toga, bar ne tako brzo.

Laki

pre 4 godine

Ako me nešto nervira, to je izležavanje, odugovlačenje, krađa vremena na sve moguće načine. Ostalo je diskutabilno, ali računanje čiste igre bi nateralo ekipe da igraju fudbal, pa zadržavaj vreme kroz igru ako si sposoban. Znam da bi tad naš "derbi" trajao tri sata, ali to bi bilo u početku, posle bi se navikli kao što bi se i svi brzo navikli.

kiklop

pre 4 godine

Hoce nova pravila, a ne drze se ni trenutnih, jos uvijek se ne zna sa sigurnoscu kad je igra rukom, kad se svira penal, daje crveni karton, a o VARu da ne pricam...i sta ce ameri, ti soccerasi, uopce na sastanku, nije to njihov ni 10ti sport

Мими

pre 4 godine

Neko je pomenuo 0:0 da ne bude bodova. Nije fer prema ekipi koja napada celu utakmicu i ne da gol zbog bunkera. A da ne pricam da ima sjajnih utakmica gde rezultat bude 0:0 iako napadaju obe ekipe.
Devedesetih godina su uveli to pravilo u Bugarskoj.Ekipe se dogovore u prvih desetak minuta da daju po jedan gol I onda pocinju da igraju.

ArDzej65

pre 4 godine

Izmene OK, ali ne kao u košarci - kad jednom izađe igrač, ne može da se vrati...
(Bro, 06. mart 2020 14:59)
Naprotiv, ovo bi bio pun pogodak, svi igrači iz protokola bi mogli da igraju, igrači bi pružali više jer bi bili svežiji, povećao bi se uticaj trenera na igru i same igrače

legolas

pre 4 godine

Obavezno samo za nasu ligu da vazi. Kad je derbi, Zvezda i Partizan kad izadju na teren da igraju fudbal, jer se cesto dešava da publika spava na tribinama.

vlada13

pre 4 godine

neka se var uvede kao challenge u tenisu...trener ima 3 komada po poluvremenu i moze da ga trazi kad on smatra da treba...ako se ispostavi da je trener u pravu, tak challenge mu se me skida i eto...nema vise Briha, nema vise zaje*ancije!

Dusan

pre 4 godine

Zuti karton za signaliziranje ofsajda dizanjem ruke, a crveni ako bas zbog tog igraca koji signalizira (sto je 99% slucajeva) nije bio ofsajd.

Ivan

pre 4 godine

Sve u cilju ubrzavanja igre i veće efikasnosti što je ok. Ali, da li može srce fudbalera da izdrži još napora. Ionako igraju gomilu utakmica, ovo samo nabija i nabija tempo i zahteva više snage. Bojim se da isključenje od dva minuta ili česte izmene to ne rešavaju. Terate ih do krajnjih granica

Zlatko

pre 4 godine

A šta je to računanje čiste igre?
(dokle više, 06. mart 2020 14:31)

Za računanje čiste igre!! Derbi bi počeo u petak u 18h u završio u nedelju oko 22h..
(Bo, 06. mart 2020 14:51)

Na to se mislilo. Aktivna igra, pa se vi onda raspravljajte celu utakmicu. Sve posle drugog sendviča po osobi ide na račun igrača. :) Možda bi tad i završili za 2h, možda se ne bi ganjali od petka do nedelje. :)

VP

pre 4 godine

Zamena istog igrača bi bila bolja varijanta, dobilo bi se na brzini, a smanjio bi se broj povreda. Dakle moguća zamena igrača koji bi se kasnije vratio u igru. Posebno dobro zato sto ne bilo više simuliranja. Greota koliko je utakmica izgubljeno jer nije bilo više prava na izmenu

Fanatik

pre 4 godine

Ajde nek kažem da razumem sve promene i primenjive su realno, ali da igrač doda sam sebi loptu je nešto najdebilnije što sam čuo

absolutezero

pre 4 godine

Ovo su mogli da smisle samo ljudi koji u životu nisu šutnuli loptu. Koja gomila gluposti. Pravilo koje unapređuje igru da, ono koje drastično menja, nikako.

goran rod

pre 4 godine

Napraviće pravi cirkus od fudbala, posebno računanje čiste igre, mada su i ostala predložena nova pravila čista glupost. Baš bih voleo da pravilo čiste igre, odnosno merenje efektivne igre zaživi u našoj ligi. Večiti derbi bi morao da počne u podne da bi do slagalice bio završen. Toliko...

Sacuvaj Boze

pre 4 godine

Vi sto predlazete da se za 0:0 ne dobijaju bodovi, ajde razmislite malo koliko je to lako za prevazilazenje. Pre 30-40 godina u Bugarskoj cak mislim i da je postojalo to pravilo i svaka utakmica se svodila na isto, u prvih pet minuta rezultat bude 1:1, a onda pocinje ozbiljan fudbal.

ajde?

pre 4 godine

stolicu za golmana!

cucavac kraj korner zastavice!

po mocuga za glavnog i pomocne sudije!

go sa preko pola terena vazi 3 gola!

leteci kamermani iznad terena!

na poluvremenu uzivo trka oko terena izmedju maskota timova, dzinovske vrecice kikirikija i hamburgera u 175 dinara!

Trioss

pre 4 godine

Aut nogom nikako, ipak se zna od 19-og veka kako se izvodi aut.
Slobodnjak sam sebi, okej, kontam igrač neće nikom da doda ili šutne, hoće u solo prodor, šta fali.
Broj izmena bez limita može!
Isključenje na "određeno" NE!
i najbolji predlog, čista minutaža. Trošiš vreme u 85-om, pa nećeš majčin sine, ima da stoji nam semaforu 85-i minut dok ne ustaneš sa trave!

Zlatko

pre 4 godine

Slobodan udarac samom sebi? Mislim da je greška. Tako više ni deca ispred zgrade ne igraju. Isključenje? Ako su dva žuta povratak posle 15 minuta (posle 75. minuta nema povratka), ako je direktan crveni nema povratka. Ako uvedu neograničen broj izmena, Mihajlović, Karlos, Žuninjo, Bekam i još neko će se ponovo aktivirati. :) Odlična stvar merenje same igre, pa se ti onda valjaj pola sata pre kraja. Stvarno ima situacija kada igrač ne može da nastavi, ali ima i dosta situacija kad igrači to zloupotrebljavaju. Ako se uvede merenje same igre, tih zloupotreba će biti manje, ali će ih i dalje biti, tako da to treba preciznije definisati.

che

pre 4 godine

Glasao sam za iskljucenje igraca na nekoliko minuta mada sad mislim da nije bas ok ideja zato sto mnogi bi hteli da budu iskljuceni da bi malo odmorili...
(Fan Pennyja Hardawaya, 06. mart 2020 14:08)

a sto bi to radili ako imaju neogranicene izmene. izvedes igraca i odmoris ga, pa nazad u igru.
ja bi uveo kao u kosarci 5 ili 6 faula bilo kakvih i izlazi iz igre, a zadrzao mogucnost crvenog kartona za iskljucenje bez prava zamene u slucaju krvnickog starta, a izmene letece kao u rukometu ili vaterpolu.
uvesti bar 1 tajmaut po poluvremenu.
ofsajd izbacio iz pravila, a ogranicio broj igraca odbrane koji smeju da kampuju u 16cu na 4 i isto toliko protivnickih igraca sem u napadu da bude u jednom trenutku u tom prostoru.
jedino ovo dodavanje samom sebi mozda ima smisla kad je kontra pa izbaci neki igrac u aut i ovome se ne ceka da neko od saigraca dodje do pozicije.

slazem se sa svim pravilima

jsx

pre 4 godine

Racunanje ciste igra mi se svidja, eventualno nesto slicno NFLu valjda da poslednji napad traje dok ti ne uzmu loptu. Naravno da onda treba skratiti nominalno vreme, ali bice postenije.
Iskljucivanje na odredjeno vreme mi iskreno nema smisla. U rukometu mozes postici gol, eventualno 2 za to vreme, a u fudbalu ti cak i 10 ne bi mnogo znacilo. Voleo bih, doduse, malo lakse da dele kartone, pogotovo crvene, ali tu sam verovatno jedini :).
Dodavanje samom sebi na slobodnom udarcu mi se svidja (iako ne vidim kako bi se koristilo), mada vidim da vecina nije odusevljena.
Neogranicen broj izmena mi se svidja, malo se gubi takticki element, ali su igraci odmorniji, vise njih dobija sansu. Ozbiljan problem s tim je sto bi jos vise vremena bilo izgubljeno, pa mozda treba ipak neko ogranicenje napraviti.
Moj predlog bi bilo uvodjenje timskih faulova slicno kao u futsalu s tim da se simuliranje takodje racuna kao timski faul.

Сврабофил

pre 4 godine

Мој предлог: нема враћања лопте из противничке у своју половину (као у кошарци).

dakiliz

pre 4 godine

Predstavnici Americkog saveza?! Sta oni oce i sta su oni bitni u fudbalu ako izuzmemo NFL
(nikola, 06. mart 2020 14:21)

Druže da pratiš MLS oduševio bi kako su ljudi organizovana liga i kako im se sve zna kako i šta i sređeniji su od 90% evropskih liga a po kvalitetu možda zaostaju samo za ligom petice i još par možda. Onako kako su im organizovane ostale lige iz njihovih Major sportova tako i fudbalska liga veruj mi.Za 5-10 godina biće u ravni NHL-a ili NBA-a sigurno jer im naglo raste popularnost.

Peppino

pre 4 godine

Dogo vremena se zalazem za veci broj izmena. Mozda ne bi smelo da se dozvoli da se izmene vrse 10 puta, ali mogu da omoguce recimo, kao sto je do sada, 3 ili 4 prekida prilikom izmena, ali da smeju da se zamene po 2 ili nekoliko igraca prilikom jedne izmene. Ekipe ionako imaju vise od 25, neke i vise od 30 igraca, zasto da treneri ne dobiju mogucnost da zamene vise fudbalera tokom meceva? Sveziji fudbaleri u zavrsnici, ne gubi se na tempu... po meni bi ovo bila najbolja promena u pravilima.

,,,

pre 4 godine

ako uvedu racunnanj ciste igre i ostane isti trajanje poluvremena utakmice koje pocnu u 21 h zavrsavace realno u zoru ...

salim se , nece bas ...ali pre ponoci nece sigurno
(celalionac, 06. mart 2020 14:07)

Skratilo bi se vreme na 30 ili 35 minuta...

Pedja

pre 4 godine

Svaki od 5 predloga je besmislen. Sto se tice ciste igre, to se lakse postize laksim davanjem kartona i iskljucenjem igraca. Tada bi se igralo cistije, bez faula, a ne da namerno ides na faul, da prekines igru protivnika. Ono sto treba uvesti je da se ukine ofsajd i 60% spornih situacija bi nestalo. Ili ako se ne ukine skroz, onda bar da od sesnaesterca do sesnaesterca ne vazi. Tu se produz elinije do auta i lako je vidljivo da li je ofsajd ili nije. Sto se tice izmena, sasvim je dovoljno 3, vise od toga je previse, a eventualno samo +1 moze da bude ako se povredi golma. Ali onda bi golmani folirali ako treba da udje drugi za branjenje penala.

milos

pre 4 godine

Ja bi izbacio pravilo racunanja gola u gostima,1-2 tamo na primer i kreces drugu utakmicu od 1-2,a ne da se preracunavaju i prave bunker ako ovi povedu 2-0 u drugoj utakmici

BizmAr

pre 4 godine

Ljudi jel ovo neka sprdnja? Cus izvodjenje auta nogom hahahah pa koja je svrha kornera onda? A i ovi ostali predlozi su takodje smjehotresni.... ovo se nece desit nikad ali nikad...

ДЕЛИЈА🔴⚪

pre 4 godine

Гласао сам за рачунање чистог времена али и то видјети на који начин да не бу утакмица предуго трајало све укупно. Ово остало би само уназадило игру. Углавном је ово измишљање "топле воде".

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 4 godine

Izvodjenje kornera gde lopta izadje ali ne blize od 5 m. od stative ! Aut nogom a kada se trazi lekar onda 5 minuta van terena ! Ukinuti ofsajd kao najvecu priliku sudijama za manipulaciju igrom i rezultatima !

floper

pre 4 godine

Kao u rukometu, ako se dosudi faul, protivnički igrač ne sme da dodirne loptu. Nema potpunog prekida kontre, nošenja lopte, ispucavanja, zvocanja, itd. Karton se dodeljuje naknadno.

Veljko

pre 4 godine

Sve je to lepo,ali šta ćemo sa ofsajdom?
Po meni od kada je uspostavljena igra u liniji,fudbal je ubijen.
Dvadeset gladijatora kao igra nešto u prostoru malo većem od rukometnog igrališta.Nema driblinga,vica....
Samo bih uveo kao u košarci pravilo tri sekunde za peterac(da se baš ne kampuje ispred golmana).
Fudbal bi postao mnogo zanimljiviji,sa više postugnutih golova,sa mnogo većom ulogom jakih individualaca....

djoma

pre 4 godine

smanjiti broj igraca na 10 pa na tolikom terenu jedna ekopa nece moci da igra bunker i prodje. a i padace vise golova. koga briga za rezultat 0:0. dajte golove. to ocu da vidim. 7:4, 12:9. koja ludnica

Mr

pre 4 godine

A što se uopšte toliko menjaju pravila, fudbal je lepo upravo ovakav kakav je, čak i to što se vreme ne računa kao u rukometu mi je vrh, to je specifičnost fudbala, ako počnu da mere kao u američkom fudbalu ode mast u propast.

grobar

pre 4 godine

Jedino o cemu treba razmisljati jeste kako da se fudbal zastiti od nacina igre koji fudbal unistava, a to je abnormalno seckanje igre faulovima i mnostvo ostrih startova. Mozda ta iskljucenja od par minuta, ali mi je to previse bizarno, pomogla bi neka standardizacija kriterijuma oko kartona i eventualno poostravanje. Poslednji veciti derbi jeste bio katastrofalan, ali da navijaci nisu prekidali par puta, i da je sudija podelio par zutih vise na pocetku, ne bi bilo blizu 50 faulova do kraja meca i bilo bi vise fudbala. Degenek i jovancic po 3 zuta zasluzili na mecu.

legolas

pre 4 godine

Ono što je trebalo uvelo se, a to je Var. Samo još da nauče da ga primenjuju i biće super, ovo je ideja neznalica i dokonih administrativnih radnika.Može jedino da kad se naši reprezentativci umore i ostanu bez daha,protivnik ne sme da ide u napad.

Santiago Arnavisca

pre 4 godine

Od predlozenog- jedino racunanje čiste igre. Ostalo nije bas primenljivo i znacajno menja koncept igre. Treba razmisliti o primeni jos nekih pravila iz futsala, tipa: brojanje prekrsaja (kazneni udarac nakon odredjenog broja) i ogranicavanje igre sa golmanom (samo jednom na svojoj polovini)

x

pre 4 godine

ako uvedu racunnanj ciste igre i ostane isti trajanje poluvremena utakmice koje pocnu u 21 h zavrsavace realno u zoru ...

salim se , nece bas ...ali pre ponoci nece sigurno
(celalionac, 6. mart 2020 14:07)


Pa poluvreme bi bilo krace, npr. 30min.

Thorvik

pre 4 godine

Ako se uvede pravilo da se aut izvodi nogom onda će Mitrović koštati milijardu funti a Žigatar će se vratiti iz penzije i potpisati za Barselonu.

kosarkas

pre 4 godine

Zasto ne kao u kosarci, da imas odredjeno vreme u kojem lopta mora da predje na protivnicku polovinu. Tako bi morali ovi iz odbrane da guraju loptu napred a ne da se dodaju 20-30 puta pozadi zadrzavaju vreme i ubijaju tempo igre. Fudbal se igra zbog golova a ne uspesnih dodavanja zadnje linije odbrane.

Isterivac botova

pre 4 godine

Nikada nisam razumeo svrhu ofsajda?! 
Ako igrač ili više njih hoće da kampuju u šesnaestercu neka ih, toliko ih je manje na ostalom delu tetena! 
U čemu je problem?! 
Ukinite ofsajd!!!
 (Zamenik savetnikovog pomoćnika, 6. mart 2020 14:19) 

I ostaces zamenik kao neki ceo zivot. Cuj ofsajd...pa to je jedno od najsmislenijih pravila u fudbalu. Zbog ofsajda u fudbalu mora i mozak da se koristi a ne samo udaraj po lopti i salji je nasumicno napred.

Neko je pomenuo 0:0 da ne bude bodova. Nije fer prema ekipi koja napada celu utakmicu i ne da gol zbog bunkera. A da ne pricam da ima sjajnih utakmica gde rezultat bude 0:0 iako napadaju obe ekipe.

U fudbalu ne treba nista menjati. Osim sto iz njega treba izbaciti politicare.

SV

pre 4 godine

"Vise nije moguce da ti ne priznaju gol jer sudac 'nije vidio' da je lopta presla gol liniju i vise nije moguce zabiti gol iz zaledja."

Za ovo prvo si u pravu, ali tu se ne radi o VAR-u, vec o gol tehnologiji, a za ovo drugo...ko zna koliko golova je vec priznato iz ofsajda i ko zna koliko je penala dosudjeno, a da VAR nije reagovao, a nisu bili. Skorasnji primer je penal za Atalantu protiv Torina.

legolas

pre 4 godine

Obavezno samo za nasu ligu da vazi. Kad je derbi, Zvezda i Partizan kad izadju na teren da igraju fudbal, jer se cesto dešava da publika spava na tribinama.

Mr

pre 4 godine

Var je uneo neka poboljšanja ali bi i on morao da postane transparentniji, treba da se čuje i komunikacija sudija u var sobi, kao što rade u nba ili nfl kad sudija pregleda sumnjivu situaciju, pre nedelju dana poništi var čist gol lesteru a niko ne zna zbog čega, sudija suštinski samo prepusti ovima iz var sobe da odluče.

Master

pre 4 godine

Samo racunanje ciste igre, nista drugo.
Sve ostalo su gluposti.
Ili da se precizno vodi racuna i da se svaka utakmica produzi bar 10-15 min.

Zamenik savetnikovog pomoćnika

pre 4 godine

Nikada nisam razumeo svrhu ofsajda?!
Ako igrač ili više njih hoće da kampuju u šesnaestercu neka ih, toliko ih je manje na ostalom delu tetena!
U čemu je problem?!
Ukinite ofsajd!!!

SV

pre 4 godine

"Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!"
Nista gluplje nisi mogao da smislis? Sto je najgore dobiosi skoro sve same pluseve.

Milan

pre 4 godine

Znaci poslednji derbi koji je imao 28 minuta efektivne igre bi trajao 6 sati. To i nije tako lose, fudbaleri bi se onda potrudili da budi efikasniji kako bi stigli na vreme na splavove.

Srdjan

pre 4 godine

Aut da moze da se izvede i rukom i nogom. To bi dovelo do mogucnosti da se vise puta ubaci lopta u kazneni prostor (kao korner), a sa druge strane na mestima gde je potrebno, da se brzo vrati lopta u igru i dalje bi se koristile ruke.
Neogranicen broj izmena je dobar predlog ali mislim da treba ograniciti na 3 - 4 rezervna igraca. Pa onda imas 14 ili 15 igraca koji se vrte na jednoj utakmici.
Ostalo ne treba menjati.

Paranoid Android

pre 4 godine

• Izvođenje auta nogom

Podignut korner do centra ...

• Dodavanje samom sebi iz slobodnog udarca

Podnosljivo ali prilicno glupo

• Isključenje igrača na nekoliko minuta

Ukoliko se slomnjena nog igracu koji je to uradio do tad zaceli - moze!

• Neograničen broj izmena

Presing 90'

• Računanje čiste igre

Ne!

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Ne. Ne i ne. NE.
Promjenila bi se igra do neprepoznatljivosti.
Nema potrebe popravljati nesto sto je odlicno.
Jedina promjena koju sam prizeljkivao cijelog zivota je var. Vise nije moguce da ti ne priznaju gol jer sudac 'nije vidio' da je lopta presla gol liniju i vise nije moguce zabiti gol iz zaledja.

celalionac

pre 4 godine

ako uvedu racunnanj ciste igre i ostane isti trajanje poluvremena utakmice koje pocnu u 21 h zavrsavace realno u zoru ...

salim se , nece bas ...ali pre ponoci nece sigurno

fenomen

pre 4 godine

Da se racuna samo cisto vreme kao u kosarci. cim sudija nesto svira vreme staje. I vreme krece kad je lopta u igri. Samo odrediti koliko da traje 20, 25 ili 30 min puta 2. I da pobeda u gostima vise vredi. Nereseno nula bodova pa pobednik u penalima 1 bod, pobeda domacina 2 boda i pobeda u gostima 3 boda.

Sport

pre 4 godine

Jedino sto mi je logično je računanje aktivne igre. Mada i to je teško izvodivo. Izmene bi pre podigao na pet nego sto bi uveo neograniceno.

Maestro

pre 4 godine

Šutati iz auta, znači da praktično ima bar 30 metara kornera, što onda znači da treba da napraviš ekipu dulumaša preko dva metra i ne treba niko da zna da igra fudbal, nego se celu utakmicu grebeš o aut i čekaš da guraš u kazneni prostor centaršutevima, dok ne pogodiš nekog od konja koje imaš u timu i on utera u gol.
Dodavanje samom sebi kod slobodnih udaraca do 2o metara je siguran gol, uloga živog zida se potpuno obesmišljava. Za prosečnog izvođača to je malo slabije od penala.
Kad Zvezda ili Partizan (ili bogatiji timovi u Evropi) ne mogu da pobede, isteraš igrača onoliko koliko je potrebno na nekoliko minuta, fala Bogu.
Neograničen broj izmena, to tako napraviš da samo uleću i izleću kao autobus, taman kad je kontra, uleti igrač i prekine kontru. Kad to regulišu i stave da treba prekid, onda poslednjih 15 minuta kad te stisnu, ti menjaš po jednog na 4-5 minuta kad god je aut, taman da se ubije kontinuitet napadanja.
Računanje čiste igre i sad se to radi, jer sudija produži koliko treba, jer mu je obaveza da zaustavi kod svakog prekida. Možda dođe do greške +- 2 ili 3 minuta, a ovako bi se računalo kreni-stani, kreni-stani i još VAR dok odluči, eto utakmice sa prekidima koja traje da poneseš suve hrane da zameziš na stadionu. Još ako ima nenormalan broj prekida, kao naš prethodni derbi što je imao, da u kartu uračunaju i neko noćenje na stadionu, ako može.

boki_rs

pre 4 godine

mislim da je isključenje na par minuta nešto što se trebalo uvesti još davno.
10 minuta bi bila prava mjera.
A poslednjih 15-20 minuta utakmica bez povratka na teren.

Palona

pre 4 godine

Pre par dana sam procitao predlog jednog komentatora na ovom sajtu da ako bude 0:0 da nema bodova nikome i sa tim se slažem! Ostalo neka ostane kao i do sada!

Fan Pennyja Hardawaya

pre 4 godine

Glasao sam za iskljucenje igraca na nekoliko minuta mada sad mislim da nije bas ok ideja zato sto mnogi bi hteli da budu iskljuceni da bi malo odmorili...

mrzim da radim subotom

pre 4 godine

Ovako:
1.Svaki odbrambeni igrac juri loptu koja ide u korner kako bi je izbacio u aut,jer je korner potencijalna opasnost za primanje gola dok aut to nije,tako da izvodjenje auta nogom nije u redu.
2.Neki igaci bi namerno koristili iskljucenje na nekoliko minuta,kako bi odmorniji usli u nastavak meca a i da cuju dodatne instrukcije trenera.
3.Dodavanje samom sebi iz slobodnog udarca?A kasnije ce biti dozvoljeno dodavanje samom sebi iz kornera,auta... stvarno ne znam ko je ovo mogao da predlozi a da je bio fudbaler?
4.Neogranicen broj izmena ponistava taktiku trenera koji se odlucio da zadnjih recimo 30min krene u totalnu ofanzivu.Izvede iz igre dva odbrambena a ubaci dva spica.Kocka se,postigne pogodak i onda menja tri spica za tri igraca odbrane?Glupost!
5.Ovo sa merenjem vremena deluje interesantno.
Pozdrav!

ИксОкс

pre 4 godine

Можда, понављам, можда је потребно само рачунање чисте игре. Све остало би било озбиљно нарушавање игре.

sasa

pre 4 godine

mozda mi se ne svidja samo iskljucivanje na nekoliko minuta ,ostala su ok.
ne bi bila 2 poluvremena po 45 nego po 20 , 25.
inace bih izbacio i ofsajd.

flok

pre 4 godine

I na kraju će razultati biti tipa 11:8.
Igra će biti brža i zanimljivija za gledanje.
Veći broj gledalaca u svetu (S. Amerika, Indija, Australija).
Više novca.

cvele

pre 4 godine

Iskljucenje na nekoliko minuta i racunanje samo efektivne igre mi se svidja, 5 izmena mislim da je dovoljno, a ostalo mi je cudno, ali sta ga znam ... sadasnji nacin gledanja sta je ofsajda i mi je bio cudan i komplikovan kad se pojavio, ali mi se sada vise svidja.

Asmir

pre 4 godine

Koje god se promjene uvedu Srbija ce i dalje ostat bez rezultata. Srbi se jednostavno moraju pomirit sa cinjenicom da su fudbalski netalentiran narod, pa niste izbacili krstenog fantazistu i napadaca sa potezom vec vise od 20 godina. Sve sto valja prije toga je bilo produkt jugoslavenske skole koju su drzali Bosnjaci na celu sa Osimom i nesto malo Hrvata.

Realno Srbija je u exYu u rangu sa Slovencima a uskoro ce ih i juzna pokrajina Kosovo prestic, Bosna i Hrvatska su neprikosnoveni i jos dugo ce u svijetu predstavljat exYu fudbal sa tehnicki dotjeranim igracima i vrhunskim vezistima. Srbija ce doduse uvijek imat sansu u medjusobnim duelima protiv te 2 reprezentacije cisto zato sta su te utakmice vise od igre, nabijene emocijama, da nema tih istorijskih okolnosti i politike BiH bi ladno dobila Srbiju u 8 utakmica od 10

kod nas

pre 4 godine

Zabrana huligana, tj. kod nas ukidanje severa i juga da ja i slicni meni mogu doci sa porodicom i zderati sendvice, hot dogove, kokice i koka kolu.

kalabinho21

pre 4 godine

Jedno vracanje lopte golmanu dok protivnicki igrac ne dodirne loptu.Kao u futsalu, izbegli bi besomucno vracanje lopte unazad...

Milan

pre 4 godine

Znaci poslednji derbi koji je imao 28 minuta efektivne igre bi trajao 6 sati. To i nije tako lose, fudbaleri bi se onda potrudili da budi efikasniji kako bi stigli na vreme na splavove.

ИксОкс

pre 4 godine

Можда, понављам, можда је потребно само рачунање чисте игре. Све остало би било озбиљно нарушавање игре.

ДрашкоРС

pre 4 godine

Можда да се уведе да играч додирне другог играча и каже: "Залеђен!" па овај не смије да се помјера док га саиграч не одледи.

mrzim da radim subotom

pre 4 godine

Ovako:
1.Svaki odbrambeni igrac juri loptu koja ide u korner kako bi je izbacio u aut,jer je korner potencijalna opasnost za primanje gola dok aut to nije,tako da izvodjenje auta nogom nije u redu.
2.Neki igaci bi namerno koristili iskljucenje na nekoliko minuta,kako bi odmorniji usli u nastavak meca a i da cuju dodatne instrukcije trenera.
3.Dodavanje samom sebi iz slobodnog udarca?A kasnije ce biti dozvoljeno dodavanje samom sebi iz kornera,auta... stvarno ne znam ko je ovo mogao da predlozi a da je bio fudbaler?
4.Neogranicen broj izmena ponistava taktiku trenera koji se odlucio da zadnjih recimo 30min krene u totalnu ofanzivu.Izvede iz igre dva odbrambena a ubaci dva spica.Kocka se,postigne pogodak i onda menja tri spica za tri igraca odbrane?Glupost!
5.Ovo sa merenjem vremena deluje interesantno.
Pozdrav!

celalionac

pre 4 godine

ako uvedu racunnanj ciste igre i ostane isti trajanje poluvremena utakmice koje pocnu u 21 h zavrsavace realno u zoru ...

salim se , nece bas ...ali pre ponoci nece sigurno

boki_rs

pre 4 godine

mislim da je isključenje na par minuta nešto što se trebalo uvesti još davno.
10 minuta bi bila prava mjera.
A poslednjih 15-20 minuta utakmica bez povratka na teren.

Mitke

pre 4 godine

Odlično. Dodao bih još:

Da sudija sme da šutne volej ako mu lopta lepo padne

Da se zabrani beskrajna tika-taka i uvede 54 sekunde za napad

Da igrači s klupe igraju fudbal na pomoćnom terenu i da se na kraju rezultat sabira.

Da golman može da pomeri gol (po šinama) ako vidi da lopta ide ka mreži a on ne može da je stigne

Da gol iz penala vredi pola gola a ne ceo

Da odbrana nakon tri ofsajda mora da igra minut vezanih očiju

Dodatak VAR-u, da se uvedu dronovi koji snimaju sve uglove i da sudija sve sporne situacije može da pregleda na svom satu.

Ko pogodi dron loptom gubi napad

Da trava u petercu bude visoka tako da ekipa koja napada ne zna gde čuči golman

Fan Pennyja Hardawaya

pre 4 godine

Glasao sam za iskljucenje igraca na nekoliko minuta mada sad mislim da nije bas ok ideja zato sto mnogi bi hteli da budu iskljuceni da bi malo odmorili...

Isterivac botova

pre 4 godine

Nikada nisam razumeo svrhu ofsajda?! 
Ako igrač ili više njih hoće da kampuju u šesnaestercu neka ih, toliko ih je manje na ostalom delu tetena! 
U čemu je problem?! 
Ukinite ofsajd!!!
 (Zamenik savetnikovog pomoćnika, 6. mart 2020 14:19) 

I ostaces zamenik kao neki ceo zivot. Cuj ofsajd...pa to je jedno od najsmislenijih pravila u fudbalu. Zbog ofsajda u fudbalu mora i mozak da se koristi a ne samo udaraj po lopti i salji je nasumicno napred.

Neko je pomenuo 0:0 da ne bude bodova. Nije fer prema ekipi koja napada celu utakmicu i ne da gol zbog bunkera. A da ne pricam da ima sjajnih utakmica gde rezultat bude 0:0 iako napadaju obe ekipe.

U fudbalu ne treba nista menjati. Osim sto iz njega treba izbaciti politicare.

Doktor

pre 4 godine

Računanje čiste igre , hhmm , pa Zvezda i Partizan još nebi završili derbi , kako to regulisati , treba obezbediti navijačima u Srbiji , spavanje na stadionu , pa tri obroka.....

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Ne. Ne i ne. NE.
Promjenila bi se igra do neprepoznatljivosti.
Nema potrebe popravljati nesto sto je odlicno.
Jedina promjena koju sam prizeljkivao cijelog zivota je var. Vise nije moguce da ti ne priznaju gol jer sudac 'nije vidio' da je lopta presla gol liniju i vise nije moguce zabiti gol iz zaledja.

Sasa

pre 4 godine

Ko nabije loptu preko gola ide po nju, cija je lopta taj odredjuje ko s kim igra, 3 kornera penal!!!
(Oliver, 06. mart 2020 14:33)
U metu, jedan od najduhovitijih predloga.

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Pre par dana sam procitao predlog jednog komentatora na ovom sajtu da ako bude 0:0 da nema bodova nikome i sa tim se slažem! Ostalo neka ostane kao i do sada!
(Palona, 6. mart 2020 14:38)

Znaci, nekom muceniku koji se bori za opstanak i nema sta da trazi u otvorenoj igri protiv Barselone, Sitija ili PSZ-a, vec nekim cudom sacuva mrezu protiv takvih ti bi da oduzmes i taj krvavo zaradjen bod? Bravo.

Zamenik savetnikovog pomoćnika

pre 4 godine

Nikada nisam razumeo svrhu ofsajda?!
Ako igrač ili više njih hoće da kampuju u šesnaestercu neka ih, toliko ih je manje na ostalom delu tetena!
U čemu je problem?!
Ukinite ofsajd!!!

BizmAr

pre 4 godine

Ljudi jel ovo neka sprdnja? Cus izvodjenje auta nogom hahahah pa koja je svrha kornera onda? A i ovi ostali predlozi su takodje smjehotresni.... ovo se nece desit nikad ali nikad...

gari

pre 4 godine

svi igraci na teren i onda kapiteni biraju naizmenicno po jednog igraca a cija je lopta taj pocinje biranje
i nema zuvanja i napucavanja

Laki

pre 4 godine

Ako me nešto nervira, to je izležavanje, odugovlačenje, krađa vremena na sve moguće načine. Ostalo je diskutabilno, ali računanje čiste igre bi nateralo ekipe da igraju fudbal, pa zadržavaj vreme kroz igru ako si sposoban. Znam da bi tad naš "derbi" trajao tri sata, ali to bi bilo u početku, posle bi se navikli kao što bi se i svi brzo navikli.

,,,

pre 4 godine

ako uvedu racunnanj ciste igre i ostane isti trajanje poluvremena utakmice koje pocnu u 21 h zavrsavace realno u zoru ...

salim se , nece bas ...ali pre ponoci nece sigurno
(celalionac, 06. mart 2020 14:07)

Skratilo bi se vreme na 30 ili 35 minuta...

Back in Black

pre 4 godine

Ako se racuna cista igra onda ce utakmice da traju preko tri sata.Nas derbi bi trajo kao Ben Hur i Bilo jednom u Americi zajedno.

Buljko

pre 4 godine

6.gol kroz noge vredi duplo7.ima na
mufte8.nema krljanja9.tri korne
penal10.u slučaju nerešenog pucaju se penali sa celog bez golmana.11.igra se 2 puta po 5 minuta,ima sledeća12.ko izgubi plaća pivo ispred prodavnice
To su bajo moj nekad bila pravila i po ceo dan udri

xxxx

pre 4 godine

Ja bi iskreno uveo da ni jedan tim ne moze da ima vise od 4 igraca u prvom timu koji nisu drzavljani te zemlje. Ovo je vec postalo besmisleno i dosadno, jer gledamo bukvalno reprezentacije sveta i potpuno je svejedno iz koje je zemlje ekipa, plus Mondijal je postao slabije takmicenje od same Lige Sampiona jer da se ne lazemo, koja je to reprezentacija jaca od Barselone, Reala, PSZ-a itd itd.

djoma

pre 4 godine

smanjiti broj igraca na 10 pa na tolikom terenu jedna ekopa nece moci da igra bunker i prodje. a i padace vise golova. koga briga za rezultat 0:0. dajte golove. to ocu da vidim. 7:4, 12:9. koja ludnica

kalabinho21

pre 4 godine

Jedno vracanje lopte golmanu dok protivnicki igrac ne dodirne loptu.Kao u futsalu, izbegli bi besomucno vracanje lopte unazad...

Mitke

pre 4 godine

Part 2:

Da sredina terena bude malo u dolini a golovi na uzbrdici.

Da se igracima koji naprave ozbiljan faul stave tegovi na noge umesto zutog kartona.

Da fudbaler ne sme vise od tri puta da takne loptu u istom napadu.

Da bude penal kad golman takne loptu nogom u sesnaestercu.

Da se produzeci igraju s dve lopte.

ajde?

pre 4 godine

stolicu za golmana!

cucavac kraj korner zastavice!

po mocuga za glavnog i pomocne sudije!

go sa preko pola terena vazi 3 gola!

leteci kamermani iznad terena!

na poluvremenu uzivo trka oko terena izmedju maskota timova, dzinovske vrecice kikirikija i hamburgera u 175 dinara!

Fanatik

pre 4 godine

Ajde nek kažem da razumem sve promene i primenjive su realno, ali da igrač doda sam sebi loptu je nešto najdebilnije što sam čuo

flok

pre 4 godine

I na kraju će razultati biti tipa 11:8.
Igra će biti brža i zanimljivija za gledanje.
Veći broj gledalaca u svetu (S. Amerika, Indija, Australija).
Više novca.

Građanin

pre 4 godine

Promena pravila! Čemu? Da li su prazni stadioni u ligama petice gde se IGRA fudbal?
Ovo je kao da želite da promenite sadržaj Biblije jer vam je dosadan i ne shvatate ga.
Ljudi, fudbal je jedini sport gde 0:0 može biti sjajan rezultat. I neka tako ostane. Ko to ne razume neka prati košarku, tenis, ...
A Holađani... pardon, Nizozemci... pa njima je i ime zemlje dosadilo.

Ivan

pre 4 godine

Moze aut nogom,ali pas u nazad,ali onda I kornr rukom,sa mesta gde je lopta izasla.Ako je korner preko precke,slobodnjak sa 18m.Obavezno u cetvrtinama,zbog vise reklama ...Letece izmene,golman-igrac obavezno.Ofsajd modifikovati,nema I 16-ercu,neko uvek da kampuje,da golmanu ne bude dosadno.Vise boja kartona sa raznim kaznama,tipa dva kruga oko stadiona,slikanje sa publikom I deljenje autograma.Grubo fauliran igrac ima pravo da vrati istom merom istom igracu ..

ДЕЛИЈА🔴⚪

pre 4 godine

Гласао сам за рачунање чистог времена али и то видјети на који начин да не бу утакмица предуго трајало све укупно. Ово остало би само уназадило игру. Углавном је ово измишљање "топле воде".

Thorvik

pre 4 godine

Ako se uvede pravilo da se aut izvodi nogom onda će Mitrović koštati milijardu funti a Žigatar će se vratiti iz penzije i potpisati za Barselonu.

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Pa moraju da uvode ovakva pravila,jer je fudbal postao uzasno dosadan. Igraju se bunkeri,postigne se gol u gostima,pa se stekaju itd. U SAD fudbal je na pocetku imao pravilo 3 korne = penal,da bi bilo zanimljivo,jer publika nije htela da protraci 2h svog vremena na 22 balvana koja ne mogu da daju 1 gol.

kod nas

pre 4 godine

Zabrana huligana, tj. kod nas ukidanje severa i juga da ja i slicni meni mogu doci sa porodicom i zderati sendvice, hot dogove, kokice i koka kolu.

Tba

pre 4 godine

Posle faula ili bilo kog prekida, protivnički igrač ne sme da dodiruje loptu, hvata u ruke i odlazi sa njom u cilju sprečavanja brzog izvođenja, da stoji ispred lopte itd. Za to odma žuti karton, sve i da ima već jedan.
Pa onda kazne za simuliranje povećati.
Ukoliko golman prekorači vreme dok izvodi udarac (cilj zadržavanje vremena) direktan crveni, uvesti koliko sekundi ima vremena i ćao, ili makar indirekt u šesnaestercu. Namerni taktički faulovi (obesi mu o leđa i spreči čist gol,kontru) onda crveni karton.

Najveći Zvezdaš lkad

pre 4 godine

1) Ostaviti VAR je najvažnij
2) Računati samo čistu igru obavezno
3) Neograničen broj izmena, NIKAKO, TO BI ZAISTA BILO GLUPO
4)Izvođenje auta nogom....??? time se baš ništa kvalitetno ne dobija. To bi bilo veoma glupo nazvati nekom bitnom promenom
5) ZA MENE BI BILO NAJVAŽNIJE UVESTI PRAVILO DAVANJA ŽUTIH I CRVENIH KARTONA ZA VALJANJE, ODUGOVLAČENJE I SIMULIRANJE FAULOVA,
6) OBAVEZNO PRAVILO! DA U TOKU UTAKMICE SUDIJI SMEJU SAMO KAPITENI DA SE OBRAĆAJU, SVAKO OD OSTALIH KO SE OBRATI SUDIJI I VRŠI PRITISAK ZA DONOŠENJE ODLUKE MORA DOBITI DIREKTAN CRVENI KARTON.

Ime šampiona

pre 4 godine

Zanimljivi, korisni ali i neki malo čudni predlozi.

Redom:

1) Aut nogom - izmenilo bi poimanje i strukturu igre, igrači ne bi više namerno izbacivali u aut kao lakše rešenje jer bi potencijalno bio opasan kao korner, u nekim situacijama bi ubrzalo ali u nekim i usporilo igru, neobično ali i sada je neobično da igrači igraju rukama makar i iz auta, samo smo se tako navikli, sve u svemu moglo bi da bude interesantno - DA

2) Dodavanje sebi - deluje kao teška glupost, ali moguće da je smišljeno kako bi u situacijama kada je napravljen faul recimo u brzoj kontri igrač mogao odmah sam da nastavi dalje; mislim da ima više mana nego benefita, ne znam u kom kolektivnom sportu to postoji, možda u vaterpolu samo - NE

3) Isključenje na neko vreme - deluje korisno, ali ostavlja sudijama mnogo prostora za manipulaciju; ima ga u drugim sportovima ali ne znam koliko bi ovde uticalo na lepotu igre, ipak je ovo fudbal; možda kao u košarci, lične greške? - NE

4) Neograničene izmene - ovo je usko vezano za merenje realnog vremena, ulazilo bi se i izlazilo u prekidima, dobro je da igrači malo odmore ali ogromnu prednost daje jačim timovima sa većim rosterom; trebalo bi samo povećati broj izmena na sve igrače u protokolu - DA ali ne leteće i ne neograničene

5) Računanje čiste igre - brojne prednosti, nema odugovlačenja zbog isteka vremena (ali će ga biti zbog odmora i uzimanja daha), nema proizvoljnog produžavanja ili skraćenja utakmica - svakako DA

A što se ofsajda tiče, možda bi trebalo razmisliti da se ofsajd sudi samo ako se igrač celim telom nalazi u ofsajdu, odnosno da ukoliko je skoro u liniji a delom ili polovinom tela ispred odbrambenog igrača onda nije ofsajd (nešto slično već postoji za loptu i liniju, lopta je napolju ili u golu samo ako je celim obimom prešla). Moglo bi možda biti lakše za sporne situacije.

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 4 godine

pet faulova nalpe,pa ti vidi oce li biti prekida i seckanja u igri,ovo bi bilo zlatno pravilo za nase tarabe od fudbaler,mozda iz penala i umuvaju neki gol.

ArDzej65

pre 4 godine

Izmene OK, ali ne kao u košarci - kad jednom izađe igrač, ne može da se vrati...
(Bro, 06. mart 2020 14:59)
Naprotiv, ovo bi bio pun pogodak, svi igrači iz protokola bi mogli da igraju, igrači bi pružali više jer bi bili svežiji, povećao bi se uticaj trenera na igru i same igrače

Marko

pre 4 godine

Све одличне идеје. Рачунање чисте игре мислим да већ има на Америчким колеџима, по мени то узима душу фудбалу јер га некако стерилизује.


(Ђурађ Курјак, 6. mart 2020

Po tebi je bolje imati utakmicu Zvezda-Partizan sa efektivnom igrom od 28 min.!! To je fudbal..?? Takodje ona valjanja kada se udje u poslednjih 15min. Samo cista igra i unaprediti fudbal da bi bilo vise golova.

Master

pre 4 godine

Samo racunanje ciste igre, nista drugo.
Sve ostalo su gluposti.
Ili da se precizno vodi racuna i da se svaka utakmica produzi bar 10-15 min.

stručnjak fotelja

pre 4 godine

glavna izmena bi bila da nema građenja lopte ako je nisi dodirnuo.
mislim da je to čista opstrukcija igre i da bi donela veliko poboljšanje slično onom da ne može da se vrati lopta golmanu.

Gandra

pre 4 godine

"Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!"
Nista gluplje nisi mogao da smislis? Sto je najgore dobiosi skoro sve same pluseve.
(SV, 6. mart 2020 14:48)

A, zašto da dobiju bod? Niko nije dao gol, odakle im bodovi? Odlična je ideja, nema golova - nema bodova, što je narod dolazio na stadion.

Мими

pre 4 godine

Neko je pomenuo 0:0 da ne bude bodova. Nije fer prema ekipi koja napada celu utakmicu i ne da gol zbog bunkera. A da ne pricam da ima sjajnih utakmica gde rezultat bude 0:0 iako napadaju obe ekipe.
Devedesetih godina su uveli to pravilo u Bugarskoj.Ekipe se dogovore u prvih desetak minuta da daju po jedan gol I onda pocinju da igraju.

Сврабофил

pre 4 godine

Мој предлог: нема враћања лопте из противничке у своју половину (као у кошарци).

Back in Black

pre 4 godine

Ukinite ofsajd, najglupše pravilo u fudbalu ikada. Secka se igra bez veze, gleda se snimak za gluposti, baš će neko da ostvari prednost nad protivnikom ako je centimetar u ofsajdu.
(VAR, 06. mart 2020 17:16).
Pametnjakovicu i svi sto ti dele pluseve pa ofsajd ti je fudbal da ga nema fudbal ne bi licio na nista.

legolas

pre 4 godine

Obavezno samo za nasu ligu da vazi. Kad je derbi, Zvezda i Partizan kad izadju na teren da igraju fudbal, jer se cesto dešava da publika spava na tribinama.

Zlatko

pre 4 godine

A šta je to računanje čiste igre?
(dokle više, 06. mart 2020 14:31)

Za računanje čiste igre!! Derbi bi počeo u petak u 18h u završio u nedelju oko 22h..
(Bo, 06. mart 2020 14:51)

Na to se mislilo. Aktivna igra, pa se vi onda raspravljajte celu utakmicu. Sve posle drugog sendviča po osobi ide na račun igrača. :) Možda bi tad i završili za 2h, možda se ne bi ganjali od petka do nedelje. :)

Tba

pre 4 godine

Sudiji samo kapiten sme da pridje, a ne njih 10 i da mu se deru u facu. Da sam sudija svima bih podelio žute, od sledeće utakmice bi već bilo drugačije i samo bi bi kapiten prišao. Sudija ne sme da bude pod bilo kakvim pritiskom, ako je pogrešio tu je VAR, ako i VAR I sudija pogreše, cela ekipa suspenzija i nek krenu da sude od beton lige, pa ako nemaju greške možda se i vrate na prvoligaške terene vremenom.

Kiza

pre 4 godine

Ekipa koja ne postigne gol da se kazni oduzimanjem boda. To bi efikasno eliminisalo bunker ekipe, pa bi u zavrsnici takmicenja ili prvenstava ostajale samo napadacke ekipe koje igraju fudbal.

Palona

pre 4 godine

Pre par dana sam procitao predlog jednog komentatora na ovom sajtu da ako bude 0:0 da nema bodova nikome i sa tim se slažem! Ostalo neka ostane kao i do sada!

Maestro

pre 4 godine

Šutati iz auta, znači da praktično ima bar 30 metara kornera, što onda znači da treba da napraviš ekipu dulumaša preko dva metra i ne treba niko da zna da igra fudbal, nego se celu utakmicu grebeš o aut i čekaš da guraš u kazneni prostor centaršutevima, dok ne pogodiš nekog od konja koje imaš u timu i on utera u gol.
Dodavanje samom sebi kod slobodnih udaraca do 2o metara je siguran gol, uloga živog zida se potpuno obesmišljava. Za prosečnog izvođača to je malo slabije od penala.
Kad Zvezda ili Partizan (ili bogatiji timovi u Evropi) ne mogu da pobede, isteraš igrača onoliko koliko je potrebno na nekoliko minuta, fala Bogu.
Neograničen broj izmena, to tako napraviš da samo uleću i izleću kao autobus, taman kad je kontra, uleti igrač i prekine kontru. Kad to regulišu i stave da treba prekid, onda poslednjih 15 minuta kad te stisnu, ti menjaš po jednog na 4-5 minuta kad god je aut, taman da se ubije kontinuitet napadanja.
Računanje čiste igre i sad se to radi, jer sudija produži koliko treba, jer mu je obaveza da zaustavi kod svakog prekida. Možda dođe do greške +- 2 ili 3 minuta, a ovako bi se računalo kreni-stani, kreni-stani i još VAR dok odluči, eto utakmice sa prekidima koja traje da poneseš suve hrane da zameziš na stadionu. Još ako ima nenormalan broj prekida, kao naš prethodni derbi što je imao, da u kartu uračunaju i neko noćenje na stadionu, ako može.

legolas

pre 4 godine

Ono što je trebalo uvelo se, a to je Var. Samo još da nauče da ga primenjuju i biće super, ovo je ideja neznalica i dokonih administrativnih radnika.Može jedino da kad se naši reprezentativci umore i ostanu bez daha,protivnik ne sme da ide u napad.

...

pre 4 godine

Već postoje takva pravila i tako nešto se zove futsal/mali fudbal. Čemu sve ovo, nije mi jasno. Što ne ubace pravila i iz rukometa ili nekog drugog sporta najedno.

Ivke

pre 4 godine

Kakva su ovo pravila!? Fudbal je jedan od retkih sportova u kom su mali mogli da pobede velike. Sa ovik pravilima, mali nemaju nikakve sanse. Ko voli fudbal razumece me sta kazem. Ima drazi i u kraduckanju vremena, aut nogom hahqh koja glupost, ili slobodan udarac sam sebi da izvedes... zao mi je ali najlepsa igra na svetu gubi svoju draz, VAR, pa ova pravila ako se donesu. Ko ce vise gledati fudbal? Nekad smo gledali duele npr. Vidica i Drogbe gde je sve pucalo, prstalo, a danas frizurice i manekene gledamo...

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 4 godine

@isterivač botova

Po čemu je to ofsajd smislen? Jel po tome što jedna ekipa izađe sa zadnjom linijom 35 metara od gola, izađe i druga toliko, pa 20 igrača trči u 30 metara dužine terena?! Ukinuti ofsajd (eventualno ga ostaviti u 16 metara) i efektivno računanje vremena. Ono prenemaganje ne mogu više gledati...

Dule

pre 4 godine

Polako bre, naši se još nisu navikli na ofsajd zamku. Kod nas se noviteti sporije primaju. Nećemo umeti da igramo fudbal ako ovako nastave da menjaju pravila.

Mr

pre 4 godine

Var je uneo neka poboljšanja ali bi i on morao da postane transparentniji, treba da se čuje i komunikacija sudija u var sobi, kao što rade u nba ili nfl kad sudija pregleda sumnjivu situaciju, pre nedelju dana poništi var čist gol lesteru a niko ne zna zbog čega, sudija suštinski samo prepusti ovima iz var sobe da odluče.

vlada13

pre 4 godine

neka se var uvede kao challenge u tenisu...trener ima 3 komada po poluvremenu i moze da ga trazi kad on smatra da treba...ako se ispostavi da je trener u pravu, tak challenge mu se me skida i eto...nema vise Briha, nema vise zaje*ancije!

goran rod

pre 4 godine

Napraviće pravi cirkus od fudbala, posebno računanje čiste igre, mada su i ostala predložena nova pravila čista glupost. Baš bih voleo da pravilo čiste igre, odnosno merenje efektivne igre zaživi u našoj ligi. Večiti derbi bi morao da počne u podne da bi do slagalice bio završen. Toliko...

Trioss

pre 4 godine

Aut nogom nikako, ipak se zna od 19-og veka kako se izvodi aut.
Slobodnjak sam sebi, okej, kontam igrač neće nikom da doda ili šutne, hoće u solo prodor, šta fali.
Broj izmena bez limita može!
Isključenje na "određeno" NE!
i najbolji predlog, čista minutaža. Trošiš vreme u 85-om, pa nećeš majčin sine, ima da stoji nam semaforu 85-i minut dok ne ustaneš sa trave!

kiklop

pre 4 godine

Hoce nova pravila, a ne drze se ni trenutnih, jos uvijek se ne zna sa sigurnoscu kad je igra rukom, kad se svira penal, daje crveni karton, a o VARu da ne pricam...i sta ce ameri, ti soccerasi, uopce na sastanku, nije to njihov ni 10ti sport

prcko

pre 4 godine

I naravno da čista igra ništa nebi ubrzala. Fudbal je izuzetno nsporan sport, to što nekad doživljavate kao oduglovačenje je krađa vremena da se uzme vazduh, zaustavljanjem vremena se to nebi uskorenilo, samo bi utakmice trajale duže.
(dux, 06. mart 2020 16:48)

Možda se igra ne bi ubrzala ali ne bi ni gledali mučno izlezavanje pred kraj utakmice i u zaustavnom vremenu jer sa zaustavljanjem vremena to izlezavanje bi izgubilo svrhu. Boksera udare direktno u glavu i posle osam sekundi nastavi meč još 10 rundi a fudbalera slučajno neko zakači (ili ne zakači) po licu previja se k'o ranjen 5 minuta. Toga više neće biti.

kosarkas

pre 4 godine

Zasto ne kao u kosarci, da imas odredjeno vreme u kojem lopta mora da predje na protivnicku polovinu. Tako bi morali ovi iz odbrane da guraju loptu napred a ne da se dodaju 20-30 puta pozadi zadrzavaju vreme i ubijaju tempo igre. Fudbal se igra zbog golova a ne uspesnih dodavanja zadnje linije odbrane.

dakiliz

pre 4 godine

Predstavnici Americkog saveza?! Sta oni oce i sta su oni bitni u fudbalu ako izuzmemo NFL
(nikola, 06. mart 2020 14:21)

Druže da pratiš MLS oduševio bi kako su ljudi organizovana liga i kako im se sve zna kako i šta i sređeniji su od 90% evropskih liga a po kvalitetu možda zaostaju samo za ligom petice i još par možda. Onako kako su im organizovane ostale lige iz njihovih Major sportova tako i fudbalska liga veruj mi.Za 5-10 godina biće u ravni NHL-a ili NBA-a sigurno jer im naglo raste popularnost.

absolutezero

pre 4 godine

Ovo su mogli da smisle samo ljudi koji u životu nisu šutnuli loptu. Koja gomila gluposti. Pravilo koje unapređuje igru da, ono koje drastično menja, nikako.

legolas

pre 4 godine

Obavezno samo za nasu ligu da vazi. Kad je derbi, Zvezda i Partizan kad izadju na teren da igraju fudbal, jer se cesto dešava da publika spava na tribinama.

x

pre 4 godine

ako uvedu racunnanj ciste igre i ostane isti trajanje poluvremena utakmice koje pocnu u 21 h zavrsavace realno u zoru ...

salim se , nece bas ...ali pre ponoci nece sigurno
(celalionac, 6. mart 2020 14:07)


Pa poluvreme bi bilo krace, npr. 30min.

grobar

pre 4 godine

Jedino o cemu treba razmisljati jeste kako da se fudbal zastiti od nacina igre koji fudbal unistava, a to je abnormalno seckanje igre faulovima i mnostvo ostrih startova. Mozda ta iskljucenja od par minuta, ali mi je to previse bizarno, pomogla bi neka standardizacija kriterijuma oko kartona i eventualno poostravanje. Poslednji veciti derbi jeste bio katastrofalan, ali da navijaci nisu prekidali par puta, i da je sudija podelio par zutih vise na pocetku, ne bi bilo blizu 50 faulova do kraja meca i bilo bi vise fudbala. Degenek i jovancic po 3 zuta zasluzili na mecu.

sasa

pre 4 godine

mozda mi se ne svidja samo iskljucivanje na nekoliko minuta ,ostala su ok.
ne bi bila 2 poluvremena po 45 nego po 20 , 25.
inace bih izbacio i ofsajd.

zex

pre 4 godine

Na zalost fudbal nestaje. dolaskom Vara napravila se velika pometnja.Sta bi bilo kad bi bilo.Kada se pogledaju sudijske greske iz prošlosti pa to je za zatvor.Fudbal igraju ljudi znaci ziva stvar,sudije su zivi ljudi i logicno je da neko pogreši kao i igraci i treneri.Uveo se var kao za nepravdu ali to sto se namesta za kladionicu nema nikakve veze?Hajde taj Var i da ostane eventualno da se uvedu 6izmene ali sve ostalo je smešno. dodavanje sebi?bolest

Sacuvaj Boze

pre 4 godine

Vi sto predlazete da se za 0:0 ne dobijaju bodovi, ajde razmislite malo koliko je to lako za prevazilazenje. Pre 30-40 godina u Bugarskoj cak mislim i da je postojalo to pravilo i svaka utakmica se svodila na isto, u prvih pet minuta rezultat bude 1:1, a onda pocinje ozbiljan fudbal.

VP

pre 4 godine

Zamena istog igrača bi bila bolja varijanta, dobilo bi se na brzini, a smanjio bi se broj povreda. Dakle moguća zamena igrača koji bi se kasnije vratio u igru. Posebno dobro zato sto ne bilo više simuliranja. Greota koliko je utakmica izgubljeno jer nije bilo više prava na izmenu

wiener

pre 4 godine

kako neko moze da trazi ukudanje ofsajda, jednog od najstarijih fudbalskih pravila koje je jos i prilagodjeno za ofanzivniji fudbal u odnosu na ranije? ofsajd ne postoji u australijskom fudbalu i nije postojao u 19om veku u shefieldugde su prva pravila zapisana. kada su se klubovi iz shefielda integrisali u fa pristali su da uvedu ofsajd ali zauzvrat uveli 2 standardne situacije bez njega: korner i ubacivanje lopte rukom u svim pravcima, znaci postoje dobri razlozi zasto ta pravila postoje. pre ovih promena je u fudbalu bilo kao u ragbiju, lopta se iz auta ubacivala pod pravim uglom a kada je lopta izlazila iz gol-aut linije igraci su mogli da je iza gola spuste rukom i imali bi pravo da pokusaju sut na gol sa iste linije u terenu sa izborom udaljenosti od gol linije (s tim sto spustanje lopte iza linije nije donosilo poene, sto je doduse u ragbiju u to vreme bilo isto).

fudbal ima svoju istoriju i evoluciju i ne moze sad neko da uvodi pravila iz americkog ili australijskog fudbala i menja sustinu igre. mozda ponesto iz srodnog ragbija, kao uvodjenje cistog vremena igre koje tamo vec postoji, ali ne vise od toga, bar ne tako brzo.

daki

pre 4 godine

ma kakve izmene neogranicene, to je totalni promasaj, pa pre desetak god je ukinuto na prijateljskim utakmicama mnoge izmene sto su bile. Zamislite u 55 min se povede 1:0 i onda desetak izmena svakih 3 min da se secka igra :) fenomenalno

Las Palmas

pre 4 godine

Svako od ovih pravila bi imalo prevelik uticaj na fudbal i ne bi bilo dobro. Šta više, potpuno je glupo da igrač doda sam sebi iz slobodnog udarca. Znači izvođač se zaleti, živi zid skoči a on samo najlaganije krene pun sprint sa loptom jer je jelte dodao samom sebi? Aut nogom? Prvo što će korner delimično izgubiti na vrednosti a drugo je to što se otvara nenormalno veliki prostor za kontra napade. Bukvalno bi svaki aut bio opasnost za gol.

SV

pre 4 godine

"Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!"
Nista gluplje nisi mogao da smislis? Sto je najgore dobiosi skoro sve same pluseve.

milos

pre 4 godine

Ja bi izbacio pravilo racunanja gola u gostima,1-2 tamo na primer i kreces drugu utakmicu od 1-2,a ne da se preracunavaju i prave bunker ako ovi povedu 2-0 u drugoj utakmici

Zozo

pre 4 godine

Када играч добије црвени за груб прекршај ја предлажем да се свира пенал било где да је прекршај направљен

fenomen

pre 4 godine

Da se racuna samo cisto vreme kao u kosarci. cim sudija nesto svira vreme staje. I vreme krece kad je lopta u igri. Samo odrediti koliko da traje 20, 25 ili 30 min puta 2. I da pobeda u gostima vise vredi. Nereseno nula bodova pa pobednik u penalima 1 bod, pobeda domacina 2 boda i pobeda u gostima 3 boda.

Walldorf

pre 4 godine

Tokom duge istorije fudbala,sve pozitivne promene su dolazile od struke.Kao primer navodim "Totalni fudbal",revolucionarnu novinu u sistemu cele postavke igre.Drugi primer je dvomec Zvezda-Liverpul(Oba puta 2:1 za Zvezdu).To je navelo celnike Liverpula da iz korena promene samo shvatanje igre,sto im je vec narednih godina donelo velike uspehe i titule u KES.Sve promene koje su dolazile od FIFA i UEFA mogu biti predmet diskusije,a vrlo cesto i opravdanih kritika.Fudbal je od samog nastanka pobrao simpatije sirom sveta.Ta ljubav i strast koju fudbal nosi sa sobom je upravo plod konzervativizma u okviru FIFA.Pravila su se izuzetno retko menjala,na zadovoljstvo armije ljubitelja fudbala sirom sveta.Svaka revolucionarna promena pravila izazivala je,tokom istorije,lavinu nezadovoljstva!Sada,vidim da FIFA od fudbala pokasava da napravi neku cudnu mesavinu samog fudbala,kosarke,americkog fudbala itd.Duboko verujem da je to katastrofalno!Na zalost,kao i sve drugo u ovim smutnim vremenima,ni fudbal nije postedjen promena.Promena koje imaju samo jedan cilj.Vecu kontrolu,vecu mogucnost manipulacija i eksperimentisanja u cilju vece zarade.To je,apsolutno,jedini cilj FIFA i svih ostalih koji tu organizaciju drze u shaci.Apsolutni sam protivnik bilo kakvih novotarija,koje prete da najlepsu igru odvedu u sasvim drugom pravcu.Toliko o tome.Sportski pozdrav!

T

pre 4 godine

Ja bih uveo neogranicene izmene pred produzetke. Da bude da se sve resetuje sto se tice izmena, kao da je utakmica krenula od pocetka. Po trenutnim pravilima svi su suvise umorni da bi bili u stanju da ozbiljno igraju u produzecima.

singularitet

pre 4 godine

"Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!"
Nista gluplje nisi mogao da smislis? Sto je najgore dobiosi skoro sve same pluseve.
(SV, 6. mart 2020 14:48)

A, zašto da dobiju bod? Niko nije dao gol, odakle im bodovi? Odlična je ideja, nema golova - nema bodova, što je narod dolazio na stadion.
(Gandra, 6. mart 2020 17:22)

Ok mi je ta ideja, al bi je malo korigovao. Ispade da je to gore nego da izgubiš, jer bi u tom slučaju svi bili bez bodova, a kada neko pobedi, onda bez bodova ostane samo gubitnik. :)
Korigovao bi je u tom smislu da za rezultat od 0:0 ostane bod, a da se za rezultate od 1:1 pa naviše, daju 2 boda, što bi nekako guralo utakmice da se igra na gol.
Ne znam ni sam, al nekako bi bodovno "nagradio" izjednačene utakmice gde je bar bilo bodova, za razliku od ovih gde se timovi "dogovore", pa odigraju mrtvilo od utakmice sa 0:0

Sport

pre 4 godine

Jedino sto mi je logično je računanje aktivne igre. Mada i to je teško izvodivo. Izmene bi pre podigao na pet nego sto bi uveo neograniceno.

beogradski crnogorac

pre 4 godine

Računanje čiste igre , hhmm , pa Zvezda i Partizan još nebi završili derbi , kako to regulisati , treba obezbediti navijačima u Srbiji , spavanje na stadionu , pa tri obroka.....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Doktor, 6. mart 2020 16:00)

Pa upravo bi rcunanje ciste igre to sprecilo, jer ekipe ne bi gradile svoju igru na destrukciji, sto je slucaj sa nasim ekipama. Morao bi da se promeni i mentalitet sudijske organizacije, koja obucava svoje sudije da sviraju minumum 20 faulova po tekmi, pa se kod nas sviraju i neki besmisleni kontakti. Racunanje ciste igre je najbolje pravilo od navedenih, pisao sam pre mnogo godina bas na B92 da bih ja uveo to pravilo da se ista pitam. Dobice se na dinamicnosti i brzini, izbacice se ono odugovlacenje i kradja vremena. Samo mislim da je 90 minuta mnogo, treba smanjitio proluvreme na 35 minuta, i takko bi dobili 70 minuta cistog fudbala.

VAR

pre 4 godine

Ukinite ofsajd, najglupše pravilo u fudbalu ikada. Secka se igra bez veze, gleda se snimak za gluposti, baš će neko da ostvari prednost nad protivnikom ako je centimetar u ofsajdu.

....

pre 4 godine

Računanje vremena čiste igre jedino ima smisla
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Србин 100%, 6. mart 2020 14:02)

Poslednjih pola sata. Inace bi utakmice trajale po 6 sati.

I vracanje na racunanje ofsajda u odnosu na stopala. Da se ne bi vise sudio ofsajd ako je neko visok pa se malo vise nagnuo i rame mu bude iza linije sa odbrambenim.

Dusan

pre 4 godine

Zuti karton za signaliziranje ofsajda dizanjem ruke, a crveni ako bas zbog tog igraca koji signalizira (sto je 99% slucajeva) nije bio ofsajd.

ArDzej65

pre 4 godine

Sve u cilju ubrzavanja igre i veće efikasnosti što je ok. Ali, da li može srce fudbalera da izdrži još napora. Ionako igraju gomilu utakmica, ovo samo nabija i nabija tempo i zahteva više snage. Bojim se da isključenje od dva minuta ili česte izmene to ne rešavaju. Terate ih do krajnjih granica
(Ivan, 06. mart 2020 15:08)
Neograničen broj izmena sve to rešava

Zlatko

pre 4 godine

Slobodan udarac samom sebi? Mislim da je greška. Tako više ni deca ispred zgrade ne igraju. Isključenje? Ako su dva žuta povratak posle 15 minuta (posle 75. minuta nema povratka), ako je direktan crveni nema povratka. Ako uvedu neograničen broj izmena, Mihajlović, Karlos, Žuninjo, Bekam i još neko će se ponovo aktivirati. :) Odlična stvar merenje same igre, pa se ti onda valjaj pola sata pre kraja. Stvarno ima situacija kada igrač ne može da nastavi, ali ima i dosta situacija kad igrači to zloupotrebljavaju. Ako se uvede merenje same igre, tih zloupotreba će biti manje, ali će ih i dalje biti, tako da to treba preciznije definisati.

Santiago Arnavisca

pre 4 godine

Od predlozenog- jedino racunanje čiste igre. Ostalo nije bas primenljivo i znacajno menja koncept igre. Treba razmisliti o primeni jos nekih pravila iz futsala, tipa: brojanje prekrsaja (kazneni udarac nakon odredjenog broja) i ogranicavanje igre sa golmanom (samo jednom na svojoj polovini)

Asmir

pre 4 godine

Koje god se promjene uvedu Srbija ce i dalje ostat bez rezultata. Srbi se jednostavno moraju pomirit sa cinjenicom da su fudbalski netalentiran narod, pa niste izbacili krstenog fantazistu i napadaca sa potezom vec vise od 20 godina. Sve sto valja prije toga je bilo produkt jugoslavenske skole koju su drzali Bosnjaci na celu sa Osimom i nesto malo Hrvata.

Realno Srbija je u exYu u rangu sa Slovencima a uskoro ce ih i juzna pokrajina Kosovo prestic, Bosna i Hrvatska su neprikosnoveni i jos dugo ce u svijetu predstavljat exYu fudbal sa tehnicki dotjeranim igracima i vrhunskim vezistima. Srbija ce doduse uvijek imat sansu u medjusobnim duelima protiv te 2 reprezentacije cisto zato sta su te utakmice vise od igre, nabijene emocijama, da nema tih istorijskih okolnosti i politike BiH bi ladno dobila Srbiju u 8 utakmica od 10

Mr

pre 4 godine

A što se uopšte toliko menjaju pravila, fudbal je lepo upravo ovakav kakav je, čak i to što se vreme ne računa kao u rukometu mi je vrh, to je specifičnost fudbala, ako počnu da mere kao u američkom fudbalu ode mast u propast.

lal

pre 4 godine

@mrzim da radim subotom: zasto bi igrac namerno zeleo iskljucenje?!? pa i po sadasnjim peavilima on moze da izadje sa terena, prica sa trenerom i vrati se sveziji, pa se to ne radi...

floper

pre 4 godine

Kao u rukometu, ako se dosudi faul, protivnički igrač ne sme da dodirne loptu. Nema potpunog prekida kontre, nošenja lopte, ispucavanja, zvocanja, itd. Karton se dodeljuje naknadno.

Walldorf

pre 4 godine

Vidim da novotari(Decurlija) vec zauzimaju busije,spremni da brane svaku glupost koja dolazi iz FIFA i UEFA.Ovo sto se predlaze,od fudbala(Koji istinski zaljubljenici i obozavaoci porede sa samim zivotom) ce naciniti frankenstajna.Nekakvu mesavinu izvornog fudbala,rukometa,kosarke i americkog fudbala.Pa, da li je moguce da istinski ljubitelji fudbala mogu podrzati tako nesto?!?Da li razmisljate,Vi,gospodo,koji podrzavate,slobodno se moze reci,novu sportsku granu?Ako se izmene usvoje,to vise nece biti danasnji i veciti sport,fudbal,koji je deo zivota mnogih od nas.No,nas niko nista ni ne pita.Sve do trenutka kada stadioni,ako se izmene usvoje,ne pocnu da zvrje poluprazni.Kada lige petice krenu da se suocavaju sa manjkom prihoda,brze bolje ce se svi vratiti starom,dobrom fudbalu.Nemam namere da sa bilo kime polemisem.Govorim samo ono u sta sam siguran.Ugodno vece zelim.Sportski pozdrav!

Srdjan

pre 4 godine

Aut da moze da se izvede i rukom i nogom. To bi dovelo do mogucnosti da se vise puta ubaci lopta u kazneni prostor (kao korner), a sa druge strane na mestima gde je potrebno, da se brzo vrati lopta u igru i dalje bi se koristile ruke.
Neogranicen broj izmena je dobar predlog ali mislim da treba ograniciti na 3 - 4 rezervna igraca. Pa onda imas 14 ili 15 igraca koji se vrte na jednoj utakmici.
Ostalo ne treba menjati.

cvele

pre 4 godine

Iskljucenje na nekoliko minuta i racunanje samo efektivne igre mi se svidja, 5 izmena mislim da je dovoljno, a ostalo mi je cudno, ali sta ga znam ... sadasnji nacin gledanja sta je ofsajda i mi je bio cudan i komplikovan kad se pojavio, ali mi se sada vise svidja.

SV

pre 4 godine

"Vise nije moguce da ti ne priznaju gol jer sudac 'nije vidio' da je lopta presla gol liniju i vise nije moguce zabiti gol iz zaledja."

Za ovo prvo si u pravu, ali tu se ne radi o VAR-u, vec o gol tehnologiji, a za ovo drugo...ko zna koliko golova je vec priznato iz ofsajda i ko zna koliko je penala dosudjeno, a da VAR nije reagovao, a nisu bili. Skorasnji primer je penal za Atalantu protiv Torina.

Petar Pan

pre 4 godine

Stopanje vremena kad igrac lezi povredjen. Stopanje sudijskog vremena pri svakom prekidu kad lopta 'nije ziva' pa nek onda rade 700 izmena igraca u nadoknadi i nek leze do mile volje.

Nije baš nešto

pre 4 godine

Dodavanje samom sebi je glupost, leteće izmene deluju ok mada gubi se na strategiji i taktici jer onda kad ekipa postigne gol ubaciće 7 odbrambenih igrača tako da ipak ne. Aut nogom, da ali u visini kaznenog ako je izbačena lopta. Ostali deo rukom. I obavezno da onaj ko je uzeo loptu mora odmah da je izvede u roku od nekoliko sekundi ko u košarci. Isključenje na nekoliko minuta nikako jer ipvako sudije imaju prevelik uticaj sa kriterijumom dosuđivanja faulova a zamislite tek ako mogu da izbace nekog na kratko. Ostaje računanje čiste igre ali ne može 90 min onda da traje tekma.

jedan od mnogih

pre 4 godine

ima ponekad nesto dobro....ali po meni mozda izmene kao u drugim sportovima, vise puta da igrac izadje i udje u igru....da se dobije na neizvesnosti i promeni taktike....aut nogom definitivno ne

DjapeKorleone

pre 4 godine

Iskreno fudbal se igra nogama tako da moze aut da se izvodi istim, beskonacno igraca nema smisla, u prijateljskim da, ali u liga-kup utakmicama 3 je definitivno malo jer ako se neko povredi moras da ga menjas, tako da 5-6 izmena je korektno, merenje vremena ciste igre je isto okej, a izbacivanje igraca na par minuta ko u vaterpolu mi se za fudbal nesto ne svidja, ako se neko valja kao satro povredjen nek izadje na par minuta i igraju sa igracem manje i cao...

Kolubara tiho teče

pre 4 godine

koliko vidim veliki i bogati klubovi (a ti se uvek pitaju), kao i ko zna još (televizije, kladionice, proizvođači opreme i dr.) još uvek veoma dobro zarađuju od fudbala i dokle god je to tako, neće se rizikovati sa značajnijom promenom pravila.
kod ofsajda bi možda bilo dobro, da se ne svira kad napadač dobija loptu prilikom vraćanje iz ofsajda, ne vidim kakvu je to prednost ostvario napadač u toj situaciji.
možda će se eventualno povećati broj izmena (što odgovara bogatima, a i ima smisla uz to da povećava trajanje utakmice).
ovo kod slobodnog udarca (da sam sebi dodaje) ne vidim smisao.

možda pre da se živi zid pomeri nazad za još pola metra.

kad igrač da gol rukom, a ne prizna odmah, a varom se utvrdi da jeste, dati mu crveni karton.

kad bi lopta očigledno završila u golu, da odbrambeni igrač to nije rukom sprečio, gol priznati.setimo se kako je suarez na sp tako sprečio gol gane, koja je posle promašila penal, a zahvaljujući tome urugvaj otišao u polufinale.

Peppino

pre 4 godine

Dogo vremena se zalazem za veci broj izmena. Mozda ne bi smelo da se dozvoli da se izmene vrse 10 puta, ali mogu da omoguce recimo, kao sto je do sada, 3 ili 4 prekida prilikom izmena, ali da smeju da se zamene po 2 ili nekoliko igraca prilikom jedne izmene. Ekipe ionako imaju vise od 25, neke i vise od 30 igraca, zasto da treneri ne dobiju mogucnost da zamene vise fudbalera tokom meceva? Sveziji fudbaleri u zavrsnici, ne gubi se na tempu... po meni bi ovo bila najbolja promena u pravilima.

Pedja

pre 4 godine

Svaki od 5 predloga je besmislen. Sto se tice ciste igre, to se lakse postize laksim davanjem kartona i iskljucenjem igraca. Tada bi se igralo cistije, bez faula, a ne da namerno ides na faul, da prekines igru protivnika. Ono sto treba uvesti je da se ukine ofsajd i 60% spornih situacija bi nestalo. Ili ako se ne ukine skroz, onda bar da od sesnaesterca do sesnaesterca ne vazi. Tu se produz elinije do auta i lako je vidljivo da li je ofsajd ili nije. Sto se tice izmena, sasvim je dovoljno 3, vise od toga je previse, a eventualno samo +1 moze da bude ako se povredi golma. Ali onda bi golmani folirali ako treba da udje drugi za branjenje penala.

jsx

pre 4 godine

Racunanje ciste igra mi se svidja, eventualno nesto slicno NFLu valjda da poslednji napad traje dok ti ne uzmu loptu. Naravno da onda treba skratiti nominalno vreme, ali bice postenije.
Iskljucivanje na odredjeno vreme mi iskreno nema smisla. U rukometu mozes postici gol, eventualno 2 za to vreme, a u fudbalu ti cak i 10 ne bi mnogo znacilo. Voleo bih, doduse, malo lakse da dele kartone, pogotovo crvene, ali tu sam verovatno jedini :).
Dodavanje samom sebi na slobodnom udarcu mi se svidja (iako ne vidim kako bi se koristilo), mada vidim da vecina nije odusevljena.
Neogranicen broj izmena mi se svidja, malo se gubi takticki element, ali su igraci odmorniji, vise njih dobija sansu. Ozbiljan problem s tim je sto bi jos vise vremena bilo izgubljeno, pa mozda treba ipak neko ogranicenje napraviti.
Moj predlog bi bilo uvodjenje timskih faulova slicno kao u futsalu s tim da se simuliranje takodje racuna kao timski faul.

Markz

pre 4 godine

Od svih ovih ne svidja mi se neogranicen broj izmena. Mozda samo da se poveca na 4 ili 5. Onda izvodjenje slobodnog udarca samom sebi. Glupost. A svidja mi se zamisao izvodjenje auta nogom. I ovo isključenje na nekoliko minuta deluje da bi bilo mnogo konfuzno.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 4 godine

Izvodjenje kornera gde lopta izadje ali ne blize od 5 m. od stative ! Aut nogom a kada se trazi lekar onda 5 minuta van terena ! Ukinuti ofsajd kao najvecu priliku sudijama za manipulaciju igrom i rezultatima !

disel

pre 4 godine

ja bi bio za to da se uvede vreme kru košarci samo da se računa kad je lopta u terenu pa ne mora probleme traje 45 minuta nek traje pola sata ali će biti pola sata efektivne igre

dragan

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom, glupost. Ako je aut na metar od korner zastavice po čemu bi se to razlikovalo od kornera.
(mada, 6. mart 2020 14:11)
Nisi shvatio, nije ni ideja da se razlikuje od kornera. Ideja je da se poveca sansa za gol.

Pterodaktil

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom, glupost. Ako je aut na metar od korner zastavice po čemu bi se to razlikovalo od kornera.
(mada,

Mozda jer se fudbal igra pre svega ZBOG GOLOVA !!!Po mnei dobar predlog,kao i taj da se vreme racuna kroz regularnu igru od 90`.Ne bi se niko bunio zbog nepravilnog izvodjenja auta,bilo boi vise nabacenih lopti u oba 16terca,sto znaci i vise napadackog fudbala,a samim tim i vise golova,cak i u bukvalno poslednjim sekundama.Ovo je ujedno i najstariji predlog UEFE,ili FIFe.

Veljko

pre 4 godine

Sve je to lepo,ali šta ćemo sa ofsajdom?
Po meni od kada je uspostavljena igra u liniji,fudbal je ubijen.
Dvadeset gladijatora kao igra nešto u prostoru malo većem od rukometnog igrališta.Nema driblinga,vica....
Samo bih uveo kao u košarci pravilo tri sekunde za peterac(da se baš ne kampuje ispred golmana).
Fudbal bi postao mnogo zanimljiviji,sa više postugnutih golova,sa mnogo većom ulogom jakih individualaca....

Milan

pre 4 godine

Jedino ovo sa racunanjem ciste igre mi zvuci zanimljivo. Mozda bi utakmice u pocetku trajale malo duze dok se igraci nebi navikli na novo pravilo ali to bi iskorenilo bezpotrebno valjanje po terenu i odugovlacenje prilikom vracanja lopte u igru.

Pravilo koje pod hitno mora da se donese je taj "Challenge" kao u Tenisu ili americkom fudbalu. Ako smatras da si ostecen, upotrebi Challenge i neka dodatni sudija, koji bi sedeo u VAR-sobi proveri odluku glavnog sudije. Ako pogresis, gubis jedan Challenge. A sudijska ekipa bi posle utakmice morala na konferenciju za stampu.

Broj igrac koji mogu biti pod ugovorom sa jednim klubom mora biti ogranicen. Timovi poput Celzija ili Sitija pokupuju brdo mladih igraca pa ih posalju na razne pozajmice i mnogi tu propadnu.

Sledece pravilo koje bih uveo je neko ogranicenje za cene karata za utakmice. Nemoguce mi je da mnogi igraci zaradjuju milione a da navijaci u npr engleskoj moraju da placaju 50-100 funti da bi gledali utakmicu. Zasto jednostavno ne smanjiti cene karata tako da bi svako mogao sebi da priusti da odgleda neku utakmicu.

Pot

pre 4 godine

Računanje čistog vremena MORA što pre svugde da se uvede. Onda španci, italijani, portugalci i latinoamerikanci neće više moći da vrše opstrukciju igre.
Osim toga, izvođenje auta nogom je sjajno, kao i neograničen broj izmena, letećih kao u rukometu.
Meni je progresivno razmišljanje jako pozitivna stvar. Ono što je napravljeno pre 100 godina mora da se obnavlja i sredi, ili će da se uruši zbog dotrajalosti.

Abrakadabra

pre 4 godine

Fudbal već duže vremena postaje sve grublji...
1. Da bi se to obuzdalo, ima smisla uvesti trenutnu suspenziju igrača koji je napravio faul, i to 5 minuta za "običan" faul, a 10 minuta za faul koji je "nagrađen" žutim kartonom.
Crveni karton (isto kao i dobijena 2 žuta kartona) svakako znači isključenje igrača za preostalo vreme utakmice.
2. Počev od 5-og minuta pre isteka normalnog vremena igre u drugom poluvremenu, uveo bih zabranu zamene igrača, izuzev ako je to potrebno zbog teže povrede.
Na taj način bi se smanjila "krađa vremena" u zadnjim minutima igre, koja se obično sakriva pod plaštom navodne "taktike" u završnici...
3. Ofsajd treba u potpunosti ukinuti, jer ide na štetu kvaliteta i brzine u igri, a predmet je mnogih spornih situacija i nedovoljno "pravednih" odluka.
4. VAR je koristan, ali njegova uloga ne sme da bude arbitriranje umesto sudije, nego samo POMOĆ sudiji da donese odluku u spornoj situaciji. Sudija koji sedi u VAR sobi, ne može da bude neko ko je iznad sudije na terenu...

nePanda

pre 4 godine

Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!
(LX, 06. mart 2020 14:15

sva navedena pravila su nebulozna.. a ovo sto si ti napisao je nesto najpametnije sto bi trebalo uvesti.. thumbs up!

Dugi

pre 4 godine

Računanje vremena čiste igre jedino ima smisla
(Србин 100%, 06. mart 2020 14:02)

Bravo pa da utakmica traje 3 sata, bas si pametan

dfr

pre 4 godine

Korigovarti ofsajd dosuditi ga ukoliko igrac koji je u napadu nema preklopnih tacaka sa odbrambenim a blizi je golmanu, jedino tad. Ukoliko im se preklapa bilo koji dio tijela nema ofsajda, znaci odbrambeni ga drzi u igi. Znacilo bi vise golova brzu igru.

macak lucifer

pre 4 godine

trziste se siri, a i generacije se menjaju, odlaze stare, stizu nove, drugacijeg mentaliteta i smisla za desavanje. znaju oni sta rade ali nama koji smo izmedju je ovo bar, besmislica. nema potrebe bilo sta menjati.

dux

pre 4 godine

I naravno da čista igra ništa nebi ubrzala. Fudbal je izuzetno nsporan sport, to što nekad doživljavate kao oduglovačenje je krađa vremena da se uzme vazduh, zaustavljanjem vremena se to nebi uskorenilo, samo bi utakmice trajale duže.

Milan Indjija

pre 4 godine

I krajnje je vre,e da se nesto promeni. Ova prastara fudbalska pravila su istrosena. Mora se raditi na brzoj igri i golovima. To se moze samo izmenama, kaznjavanjem grubog fudbalera i odstranjivanjem iz igre na neko vreme.

Dragan

pre 4 godine

Mozda da se uvede pravilo da ako je igrac koji dodaje iza odredjene linije to dodavanje ne moze da napravi ofsajd. Npr ako je manje od 20 metara od golaut linije nema ofsajda. Ali potpuno ukidanje ofsajda bi bilo pogresno.
Neogranicene izmene i stopovanje vemena bi poboljsalo igru. Aut nogom je bezveze i da igrac samom sebi doda iz slobodnog.

Mada, blago smanjenje precnika lopte bi donelo najvise uzbdjenja, vise golova i preokreta, kao i veci broj suteva iz daljine.

War Inside My Head

pre 4 godine

Vidim da dobar dio ljudi predlaže ukidanje ofsajda?!Ne znam kako bi to izgledalo,imali bismo situaciju da se napadač usidri ispred 16-erca,a to automatski vuče ogroman utrošak energije, odbrambenim igračima posebno.U tom slučaju,zbog totalne jurnjave po terenu,po meni bi rješenje bilo uvođenje letećih izmjena,poput rukometa ili hokeja na ledu.

Ivan

pre 4 godine

Sve u cilju ubrzavanja igre i veće efikasnosti što je ok. Ali, da li može srce fudbalera da izdrži još napora. Ionako igraju gomilu utakmica, ovo samo nabija i nabija tempo i zahteva više snage. Bojim se da isključenje od dva minuta ili česte izmene to ne rešavaju. Terate ih do krajnjih granica

Mile

pre 4 godine

1.Slobodan udarac samom sebi ok.
2.Čisto vreme ok
3.Neograničene izmene ne, ali uvesti eventualno 4., pa i eventualno 5.
Sve ostalo jok

Miodrag

pre 4 godine

Računanje čiste igre bi imalo smisla što se tiče pravila, a ovo ostalo mi pravila liče na mali fudbal odnosno futsal i sa tim bi napravili glupost od fudbala.

igra bez lopte

pre 4 godine

Jednu stvar ste svi zaboravili u vasim komentarima. Racunanje ciste igre... ako se to pravilo uvede, utakmica nece trajati 90 minuta vec 60 minuta, tako da se nebi igralo do ponoci...

draganTenis

pre 4 godine

Svih ovih 5 pravila godinama pišem u komentarima (dobjam uvek gomilu minusa ali ne smeta, drago mi je da su se mrdnuli) i treba sva da se primene. Plus
1. Kada se pređe pola terena, nema vraćanje lopte preko pola, kao u košarci.
2. Ne može nerešeno da se zavšri, a kamoli 0:0. Penali slede.
3. Finali kupova, takmičenja i da se ne odlučuju penalima nego na 2 do 5 pobeda.
4. Dalje menjanje pravila koje će omogućiti barem 5 do 10 golova po utakmici. Tome će najviše dorpineti neogranične izmene.
5. Menjanje pravila da se još bolje zaštite igrači koji su na meti da se nedozvoljeno zaustavljaju.
To bi bilo to, time će najzad fudbal naupustiti 19. vek. po čijim pravilima se igra i danas.

slobinator

pre 4 godine

isklučenja na određeni period su glupost,kao i efektivno vreme jer bi onda utakmice trajale po 3 sata minimum.ukinuti pravilo ofsajda,pa umesto trojice sudija dovoljno je da budu dvojica koji bi sudili svaki na svom delu terena i tako se manje umarali i imali bolji pregled.ukinuti i glupi var ali ostaviti mogućnost čelendža kao u tenisu recimo po 2 najviše 3 za svaku ekipu.bez ofsajda i sa gol tehnologijom var bi postao suvišan,a utakmice verovatno bile dinamičnije i efikasnije

Ivan

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom i POGOTOVO dodavanje samom sebi su apsolutno nepotrebni fudbalu i ne treba ih uvoditi u pravila, ali bi bilo super OBAVEZNO uvesti računanje čiste igre, to pod broj 1, time će fudbal postati opet onaj pravi, kao nekada, bez kalkulisanja, simuliranja, valjanja po terenu, odugovlačenja, postaće tečan i uživaće se u njemu mnogo više i na terenu i na tribinama. Zatim, isključenje igrača na nekoliko minuta je isto super, naravno ono standardno isključenje crvenim kartonom treba zadržati, ali recimo isključenje na nekoliko minuta bi bilo veoma poželjno uvesti, time bi se timovi dodatno disciplinovali. I na kraju, neograničen broj izmena je isto sasvim u redu uvesti, time bi igra dodatno postala još tečnija, s tim što bi ja napravio sistem izmena kao u košarci, da mogu igrači da izlaze iz igre i da se vraćaju u igru neograničen broj puta, po zamisli trenera, to bi bilo super.

Ђурађ Курјак

pre 4 godine

Све одличне идеје. Рачунање чисте игре мислим да већ има на Америчким колеџима, по мени то узима душу фудбалу јер га некако стерилизује.

Увео бих фер плеј, на пример ако да се бодује игра без иједног картона, ко на крају сезоне најчистије игра добије типа бодова као две победе плус бод.

А не давање бодова на нула нула је безвезе, јер онда исто дође изгубити 11 нула и играти нерешено нула нула. Једино би имало смисла да се за то даје један бод, за нерешено са више голова онда један више тј два а за пораз нула. Пореметило би динамику да једна победа вреди као три нерешена резултата онда и због тога опет мислим да није добра идеја.

Интересантно би било видети извођење гол аута руком, типа до шеснаестерца, био би сваку пут прави хаоц у шеснаестерцу.

Такође избацити офсајд, нек се игра одбрана.

Увести тајм аут.

Увести челенџ (по три).

sremac

pre 4 godine

Najbolja promena bi bila neogranicene izmene igraca
Mislim da kazne na nekoliko minuta nisu dobre jer se igrac hladi a to nije dobro, moze da dovede do povreda igraca, narocito u vremenu niskih temperatura.
Ne slazem se ni sa izvodjenjem auta nogom, korner bi izgubio onu bitnost koju je imao, verovatno bi dolazilo i do malverzacija na terenu brzim izvodjenjem lopte u pokretu ...

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

pa mozda nije lose kao u rukometu ili vaterpolu za svaki zuti poslati igraca par minuta na klupu, takodje i vreme ciste igre nije lose makar u poslednjih 10-15 minuta utakmice kad se shodno rezultatu vreme najvise i krade

che

pre 4 godine

Glasao sam za iskljucenje igraca na nekoliko minuta mada sad mislim da nije bas ok ideja zato sto mnogi bi hteli da budu iskljuceni da bi malo odmorili...
(Fan Pennyja Hardawaya, 06. mart 2020 14:08)

a sto bi to radili ako imaju neogranicene izmene. izvedes igraca i odmoris ga, pa nazad u igru.
ja bi uveo kao u kosarci 5 ili 6 faula bilo kakvih i izlazi iz igre, a zadrzao mogucnost crvenog kartona za iskljucenje bez prava zamene u slucaju krvnickog starta, a izmene letece kao u rukometu ili vaterpolu.
uvesti bar 1 tajmaut po poluvremenu.
ofsajd izbacio iz pravila, a ogranicio broj igraca odbrane koji smeju da kampuju u 16cu na 4 i isto toliko protivnickih igraca sem u napadu da bude u jednom trenutku u tom prostoru.
jedino ovo dodavanje samom sebi mozda ima smisla kad je kontra pa izbaci neki igrac u aut i ovome se ne ceka da neko od saigraca dodje do pozicije.

slazem se sa svim pravilima

Paranoid Android

pre 4 godine

• Izvođenje auta nogom

Podignut korner do centra ...

• Dodavanje samom sebi iz slobodnog udarca

Podnosljivo ali prilicno glupo

• Isključenje igrača na nekoliko minuta

Ukoliko se slomnjena nog igracu koji je to uradio do tad zaceli - moze!

• Neograničen broj izmena

Presing 90'

• Računanje čiste igre

Ne!

Ајнштурценде Нојбаутен

pre 4 godine

U redu je da sa rezultatom 0:0 ekipe ne osvoje ni bod, samo što bih ja dodao i dopunio to pravilo sledećim aneksima:
1. Od 1:1 do 2:2 ekipe osvajaju bod.
2.Od 3:3 do 4:4, ekipe osvajaju dva boda.
3. Od 4:4 do 6:6, ekipe osvajaju tri boda.
4.Od 7:7, pa naviše, ekipe gube pravo ispadanja iz lige.
Smatram da b, na ovaj način, unapredili igru, pogotovu u ofanzivi, što bi, automatski, povećalo broj zainteresovanih za ovu divnu drevnu igru.

Pa

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom-- normalno fudbal se igra nogom a ne rukom. Tako da sve treba nogom.
Isključenje igrača na nekoliko min-- koliko u fudbalu zaista to može da koristi? Nije to loša ideja u slučaju svaki žuti karton 15 min isključenja , crveni 30 min isključenja, ako baš polomiš igrača onda po jačini povrede suspenzija 30 dana pa na više, ako nekom polomiš nogu godinu dana zabrane. Ukoliko žuti karton 5 min pre kraja utakmice onda se prenosi minutaža u sledeću utakmicu i tako što počneš utakmicu i posle 15 min igre ono vreme iz prošle utakmice. Neograničen broj izmena---veliko da jer danas se igra brži i snažniji fudbal nego ikad , i da ukinuti produžetke u fudbalu. Posle nerešenog rezultata odmah penali. Uopšte bi trebalo ukinuti nerešen rezultat. To bi fudbalu dalo draž znači nema kalkulacija igraš da pobediš ako nećeš da se kockaš. Penali za prekršaj u 16-ercu NE. Izvesti indirekt s tim da osim igrača koji je napravio prekršaj kazna 30 min. I 3 odbrambena izlaze van terena dok se udarac ne izvede. Svi igrači sa golmanom dolaze pred gol dok se izvodi udarac. Ako lopta ode preko pola terena da se računa kao gol aut. Znači nema kontra napada. Oni koji se brane mogu samo da šutnu u korner, aut i pola terena kao gol aut da prekinu taj indirekt.

Miroslav

pre 4 godine

Pravilo o broju izmena u svakom slucaju treba izmeniti.Zasto trener u drugom poluvremenu nebi mogao da uvede drugu postavu?A treba dozvoliti u svakom delu igre,barem po 5 izmena.Izvodjenje auta nogom deluje zanimljivo.Bilo bi dosta vise ubacivanja lopte u kazneni prostor.Racunanje efektivnog vremena,mislim da je lose.Tu bih vise voleo da vidim utakmicu koja se igra iz tri dela.Recimo tri trecine po 35 minuta,sa pauzama od 10 minuta izmedju trecina.

Zamenik savetnikovog pomoćnika

pre 4 godine

Nikada nisam razumeo svrhu ofsajda?!
Ako igrač ili više njih hoće da kampuju u šesnaestercu neka ih, toliko ih je manje na ostalom delu tetena!
U čemu je problem?!
Ukinite ofsajd!!!

djoma

pre 4 godine

smanjiti broj igraca na 10 pa na tolikom terenu jedna ekopa nece moci da igra bunker i prodje. a i padace vise golova. koga briga za rezultat 0:0. dajte golove. to ocu da vidim. 7:4, 12:9. koja ludnica

Asmir

pre 4 godine

Koje god se promjene uvedu Srbija ce i dalje ostat bez rezultata. Srbi se jednostavno moraju pomirit sa cinjenicom da su fudbalski netalentiran narod, pa niste izbacili krstenog fantazistu i napadaca sa potezom vec vise od 20 godina. Sve sto valja prije toga je bilo produkt jugoslavenske skole koju su drzali Bosnjaci na celu sa Osimom i nesto malo Hrvata.

Realno Srbija je u exYu u rangu sa Slovencima a uskoro ce ih i juzna pokrajina Kosovo prestic, Bosna i Hrvatska su neprikosnoveni i jos dugo ce u svijetu predstavljat exYu fudbal sa tehnicki dotjeranim igracima i vrhunskim vezistima. Srbija ce doduse uvijek imat sansu u medjusobnim duelima protiv te 2 reprezentacije cisto zato sta su te utakmice vise od igre, nabijene emocijama, da nema tih istorijskih okolnosti i politike BiH bi ladno dobila Srbiju u 8 utakmica od 10

sasa

pre 4 godine

mozda mi se ne svidja samo iskljucivanje na nekoliko minuta ,ostala su ok.
ne bi bila 2 poluvremena po 45 nego po 20 , 25.
inace bih izbacio i ofsajd.

ИксОкс

pre 4 godine

Можда, понављам, можда је потребно само рачунање чисте игре. Све остало би било озбиљно нарушавање игре.

Abrakadabra

pre 4 godine

Fudbal već duže vremena postaje sve grublji...
1. Da bi se to obuzdalo, ima smisla uvesti trenutnu suspenziju igrača koji je napravio faul, i to 5 minuta za "običan" faul, a 10 minuta za faul koji je "nagrađen" žutim kartonom.
Crveni karton (isto kao i dobijena 2 žuta kartona) svakako znači isključenje igrača za preostalo vreme utakmice.
2. Počev od 5-og minuta pre isteka normalnog vremena igre u drugom poluvremenu, uveo bih zabranu zamene igrača, izuzev ako je to potrebno zbog teže povrede.
Na taj način bi se smanjila "krađa vremena" u zadnjim minutima igre, koja se obično sakriva pod plaštom navodne "taktike" u završnici...
3. Ofsajd treba u potpunosti ukinuti, jer ide na štetu kvaliteta i brzine u igri, a predmet je mnogih spornih situacija i nedovoljno "pravednih" odluka.
4. VAR je koristan, ali njegova uloga ne sme da bude arbitriranje umesto sudije, nego samo POMOĆ sudiji da donese odluku u spornoj situaciji. Sudija koji sedi u VAR sobi, ne može da bude neko ko je iznad sudije na terenu...

boki_rs

pre 4 godine

mislim da je isključenje na par minuta nešto što se trebalo uvesti još davno.
10 minuta bi bila prava mjera.
A poslednjih 15-20 minuta utakmica bez povratka na teren.

draganTenis

pre 4 godine

Svih ovih 5 pravila godinama pišem u komentarima (dobjam uvek gomilu minusa ali ne smeta, drago mi je da su se mrdnuli) i treba sva da se primene. Plus
1. Kada se pređe pola terena, nema vraćanje lopte preko pola, kao u košarci.
2. Ne može nerešeno da se zavšri, a kamoli 0:0. Penali slede.
3. Finali kupova, takmičenja i da se ne odlučuju penalima nego na 2 do 5 pobeda.
4. Dalje menjanje pravila koje će omogućiti barem 5 do 10 golova po utakmici. Tome će najviše dorpineti neogranične izmene.
5. Menjanje pravila da se još bolje zaštite igrači koji su na meti da se nedozvoljeno zaustavljaju.
To bi bilo to, time će najzad fudbal naupustiti 19. vek. po čijim pravilima se igra i danas.

Ајнштурценде Нојбаутен

pre 4 godine

U redu je da sa rezultatom 0:0 ekipe ne osvoje ni bod, samo što bih ja dodao i dopunio to pravilo sledećim aneksima:
1. Od 1:1 do 2:2 ekipe osvajaju bod.
2.Od 3:3 do 4:4, ekipe osvajaju dva boda.
3. Od 4:4 do 6:6, ekipe osvajaju tri boda.
4.Od 7:7, pa naviše, ekipe gube pravo ispadanja iz lige.
Smatram da b, na ovaj način, unapredili igru, pogotovu u ofanzivi, što bi, automatski, povećalo broj zainteresovanih za ovu divnu drevnu igru.

VAR

pre 4 godine

Ukinite ofsajd, najglupše pravilo u fudbalu ikada. Secka se igra bez veze, gleda se snimak za gluposti, baš će neko da ostvari prednost nad protivnikom ako je centimetar u ofsajdu.

Dugi

pre 4 godine

Računanje vremena čiste igre jedino ima smisla
(Србин 100%, 06. mart 2020 14:02)

Bravo pa da utakmica traje 3 sata, bas si pametan

SV

pre 4 godine

"Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!"
Nista gluplje nisi mogao da smislis? Sto je najgore dobiosi skoro sve same pluseve.

Fan Pennyja Hardawaya

pre 4 godine

Glasao sam za iskljucenje igraca na nekoliko minuta mada sad mislim da nije bas ok ideja zato sto mnogi bi hteli da budu iskljuceni da bi malo odmorili...

mrzim da radim subotom

pre 4 godine

Ovako:
1.Svaki odbrambeni igrac juri loptu koja ide u korner kako bi je izbacio u aut,jer je korner potencijalna opasnost za primanje gola dok aut to nije,tako da izvodjenje auta nogom nije u redu.
2.Neki igaci bi namerno koristili iskljucenje na nekoliko minuta,kako bi odmorniji usli u nastavak meca a i da cuju dodatne instrukcije trenera.
3.Dodavanje samom sebi iz slobodnog udarca?A kasnije ce biti dozvoljeno dodavanje samom sebi iz kornera,auta... stvarno ne znam ko je ovo mogao da predlozi a da je bio fudbaler?
4.Neogranicen broj izmena ponistava taktiku trenera koji se odlucio da zadnjih recimo 30min krene u totalnu ofanzivu.Izvede iz igre dva odbrambena a ubaci dva spica.Kocka se,postigne pogodak i onda menja tri spica za tri igraca odbrane?Glupost!
5.Ovo sa merenjem vremena deluje interesantno.
Pozdrav!

Srdjan

pre 4 godine

Aut da moze da se izvede i rukom i nogom. To bi dovelo do mogucnosti da se vise puta ubaci lopta u kazneni prostor (kao korner), a sa druge strane na mestima gde je potrebno, da se brzo vrati lopta u igru i dalje bi se koristile ruke.
Neogranicen broj izmena je dobar predlog ali mislim da treba ograniciti na 3 - 4 rezervna igraca. Pa onda imas 14 ili 15 igraca koji se vrte na jednoj utakmici.
Ostalo ne treba menjati.

slobinator

pre 4 godine

isklučenja na određeni period su glupost,kao i efektivno vreme jer bi onda utakmice trajale po 3 sata minimum.ukinuti pravilo ofsajda,pa umesto trojice sudija dovoljno je da budu dvojica koji bi sudili svaki na svom delu terena i tako se manje umarali i imali bolji pregled.ukinuti i glupi var ali ostaviti mogućnost čelendža kao u tenisu recimo po 2 najviše 3 za svaku ekipu.bez ofsajda i sa gol tehnologijom var bi postao suvišan,a utakmice verovatno bile dinamičnije i efikasnije

fenomen

pre 4 godine

Da se racuna samo cisto vreme kao u kosarci. cim sudija nesto svira vreme staje. I vreme krece kad je lopta u igri. Samo odrediti koliko da traje 20, 25 ili 30 min puta 2. I da pobeda u gostima vise vredi. Nereseno nula bodova pa pobednik u penalima 1 bod, pobeda domacina 2 boda i pobeda u gostima 3 boda.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Ne. Ne i ne. NE.
Promjenila bi se igra do neprepoznatljivosti.
Nema potrebe popravljati nesto sto je odlicno.
Jedina promjena koju sam prizeljkivao cijelog zivota je var. Vise nije moguce da ti ne priznaju gol jer sudac 'nije vidio' da je lopta presla gol liniju i vise nije moguce zabiti gol iz zaledja.

dux

pre 4 godine

I naravno da čista igra ništa nebi ubrzala. Fudbal je izuzetno nsporan sport, to što nekad doživljavate kao oduglovačenje je krađa vremena da se uzme vazduh, zaustavljanjem vremena se to nebi uskorenilo, samo bi utakmice trajale duže.

zex

pre 4 godine

Na zalost fudbal nestaje. dolaskom Vara napravila se velika pometnja.Sta bi bilo kad bi bilo.Kada se pogledaju sudijske greske iz prošlosti pa to je za zatvor.Fudbal igraju ljudi znaci ziva stvar,sudije su zivi ljudi i logicno je da neko pogreši kao i igraci i treneri.Uveo se var kao za nepravdu ali to sto se namesta za kladionicu nema nikakve veze?Hajde taj Var i da ostane eventualno da se uvedu 6izmene ali sve ostalo je smešno. dodavanje sebi?bolest

Ђурађ Курјак

pre 4 godine

Све одличне идеје. Рачунање чисте игре мислим да већ има на Америчким колеџима, по мени то узима душу фудбалу јер га некако стерилизује.

Увео бих фер плеј, на пример ако да се бодује игра без иједног картона, ко на крају сезоне најчистије игра добије типа бодова као две победе плус бод.

А не давање бодова на нула нула је безвезе, јер онда исто дође изгубити 11 нула и играти нерешено нула нула. Једино би имало смисла да се за то даје један бод, за нерешено са више голова онда један више тј два а за пораз нула. Пореметило би динамику да једна победа вреди као три нерешена резултата онда и због тога опет мислим да није добра идеја.

Интересантно би било видети извођење гол аута руком, типа до шеснаестерца, био би сваку пут прави хаоц у шеснаестерцу.

Такође избацити офсајд, нек се игра одбрана.

Увести тајм аут.

Увести челенџ (по три).

Walldorf

pre 4 godine

Tokom duge istorije fudbala,sve pozitivne promene su dolazile od struke.Kao primer navodim "Totalni fudbal",revolucionarnu novinu u sistemu cele postavke igre.Drugi primer je dvomec Zvezda-Liverpul(Oba puta 2:1 za Zvezdu).To je navelo celnike Liverpula da iz korena promene samo shvatanje igre,sto im je vec narednih godina donelo velike uspehe i titule u KES.Sve promene koje su dolazile od FIFA i UEFA mogu biti predmet diskusije,a vrlo cesto i opravdanih kritika.Fudbal je od samog nastanka pobrao simpatije sirom sveta.Ta ljubav i strast koju fudbal nosi sa sobom je upravo plod konzervativizma u okviru FIFA.Pravila su se izuzetno retko menjala,na zadovoljstvo armije ljubitelja fudbala sirom sveta.Svaka revolucionarna promena pravila izazivala je,tokom istorije,lavinu nezadovoljstva!Sada,vidim da FIFA od fudbala pokasava da napravi neku cudnu mesavinu samog fudbala,kosarke,americkog fudbala itd.Duboko verujem da je to katastrofalno!Na zalost,kao i sve drugo u ovim smutnim vremenima,ni fudbal nije postedjen promena.Promena koje imaju samo jedan cilj.Vecu kontrolu,vecu mogucnost manipulacija i eksperimentisanja u cilju vece zarade.To je,apsolutno,jedini cilj FIFA i svih ostalih koji tu organizaciju drze u shaci.Apsolutni sam protivnik bilo kakvih novotarija,koje prete da najlepsu igru odvedu u sasvim drugom pravcu.Toliko o tome.Sportski pozdrav!

Pa

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom-- normalno fudbal se igra nogom a ne rukom. Tako da sve treba nogom.
Isključenje igrača na nekoliko min-- koliko u fudbalu zaista to može da koristi? Nije to loša ideja u slučaju svaki žuti karton 15 min isključenja , crveni 30 min isključenja, ako baš polomiš igrača onda po jačini povrede suspenzija 30 dana pa na više, ako nekom polomiš nogu godinu dana zabrane. Ukoliko žuti karton 5 min pre kraja utakmice onda se prenosi minutaža u sledeću utakmicu i tako što počneš utakmicu i posle 15 min igre ono vreme iz prošle utakmice. Neograničen broj izmena---veliko da jer danas se igra brži i snažniji fudbal nego ikad , i da ukinuti produžetke u fudbalu. Posle nerešenog rezultata odmah penali. Uopšte bi trebalo ukinuti nerešen rezultat. To bi fudbalu dalo draž znači nema kalkulacija igraš da pobediš ako nećeš da se kockaš. Penali za prekršaj u 16-ercu NE. Izvesti indirekt s tim da osim igrača koji je napravio prekršaj kazna 30 min. I 3 odbrambena izlaze van terena dok se udarac ne izvede. Svi igrači sa golmanom dolaze pred gol dok se izvodi udarac. Ako lopta ode preko pola terena da se računa kao gol aut. Znači nema kontra napada. Oni koji se brane mogu samo da šutnu u korner, aut i pola terena kao gol aut da prekinu taj indirekt.

Palona

pre 4 godine

Pre par dana sam procitao predlog jednog komentatora na ovom sajtu da ako bude 0:0 da nema bodova nikome i sa tim se slažem! Ostalo neka ostane kao i do sada!

che

pre 4 godine

Glasao sam za iskljucenje igraca na nekoliko minuta mada sad mislim da nije bas ok ideja zato sto mnogi bi hteli da budu iskljuceni da bi malo odmorili...
(Fan Pennyja Hardawaya, 06. mart 2020 14:08)

a sto bi to radili ako imaju neogranicene izmene. izvedes igraca i odmoris ga, pa nazad u igru.
ja bi uveo kao u kosarci 5 ili 6 faula bilo kakvih i izlazi iz igre, a zadrzao mogucnost crvenog kartona za iskljucenje bez prava zamene u slucaju krvnickog starta, a izmene letece kao u rukometu ili vaterpolu.
uvesti bar 1 tajmaut po poluvremenu.
ofsajd izbacio iz pravila, a ogranicio broj igraca odbrane koji smeju da kampuju u 16cu na 4 i isto toliko protivnickih igraca sem u napadu da bude u jednom trenutku u tom prostoru.
jedino ovo dodavanje samom sebi mozda ima smisla kad je kontra pa izbaci neki igrac u aut i ovome se ne ceka da neko od saigraca dodje do pozicije.

slazem se sa svim pravilima

BizmAr

pre 4 godine

Ljudi jel ovo neka sprdnja? Cus izvodjenje auta nogom hahahah pa koja je svrha kornera onda? A i ovi ostali predlozi su takodje smjehotresni.... ovo se nece desit nikad ali nikad...

flok

pre 4 godine

I na kraju će razultati biti tipa 11:8.
Igra će biti brža i zanimljivija za gledanje.
Veći broj gledalaca u svetu (S. Amerika, Indija, Australija).
Više novca.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 4 godine

Izvodjenje kornera gde lopta izadje ali ne blize od 5 m. od stative ! Aut nogom a kada se trazi lekar onda 5 minuta van terena ! Ukinuti ofsajd kao najvecu priliku sudijama za manipulaciju igrom i rezultatima !

Pot

pre 4 godine

Računanje čistog vremena MORA što pre svugde da se uvede. Onda španci, italijani, portugalci i latinoamerikanci neće više moći da vrše opstrukciju igre.
Osim toga, izvođenje auta nogom je sjajno, kao i neograničen broj izmena, letećih kao u rukometu.
Meni je progresivno razmišljanje jako pozitivna stvar. Ono što je napravljeno pre 100 godina mora da se obnavlja i sredi, ili će da se uruši zbog dotrajalosti.

Gandra

pre 4 godine

"Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!"
Nista gluplje nisi mogao da smislis? Sto je najgore dobiosi skoro sve same pluseve.
(SV, 6. mart 2020 14:48)

A, zašto da dobiju bod? Niko nije dao gol, odakle im bodovi? Odlična je ideja, nema golova - nema bodova, što je narod dolazio na stadion.

celalionac

pre 4 godine

ako uvedu racunnanj ciste igre i ostane isti trajanje poluvremena utakmice koje pocnu u 21 h zavrsavace realno u zoru ...

salim se , nece bas ...ali pre ponoci nece sigurno

Miroslav

pre 4 godine

Pravilo o broju izmena u svakom slucaju treba izmeniti.Zasto trener u drugom poluvremenu nebi mogao da uvede drugu postavu?A treba dozvoliti u svakom delu igre,barem po 5 izmena.Izvodjenje auta nogom deluje zanimljivo.Bilo bi dosta vise ubacivanja lopte u kazneni prostor.Racunanje efektivnog vremena,mislim da je lose.Tu bih vise voleo da vidim utakmicu koja se igra iz tri dela.Recimo tri trecine po 35 minuta,sa pauzama od 10 minuta izmedju trecina.

Pedja

pre 4 godine

Svaki od 5 predloga je besmislen. Sto se tice ciste igre, to se lakse postize laksim davanjem kartona i iskljucenjem igraca. Tada bi se igralo cistije, bez faula, a ne da namerno ides na faul, da prekines igru protivnika. Ono sto treba uvesti je da se ukine ofsajd i 60% spornih situacija bi nestalo. Ili ako se ne ukine skroz, onda bar da od sesnaesterca do sesnaesterca ne vazi. Tu se produz elinije do auta i lako je vidljivo da li je ofsajd ili nije. Sto se tice izmena, sasvim je dovoljno 3, vise od toga je previse, a eventualno samo +1 moze da bude ako se povredi golma. Ali onda bi golmani folirali ako treba da udje drugi za branjenje penala.

Isterivac botova

pre 4 godine

Nikada nisam razumeo svrhu ofsajda?! 
Ako igrač ili više njih hoće da kampuju u šesnaestercu neka ih, toliko ih je manje na ostalom delu tetena! 
U čemu je problem?! 
Ukinite ofsajd!!!
 (Zamenik savetnikovog pomoćnika, 6. mart 2020 14:19) 

I ostaces zamenik kao neki ceo zivot. Cuj ofsajd...pa to je jedno od najsmislenijih pravila u fudbalu. Zbog ofsajda u fudbalu mora i mozak da se koristi a ne samo udaraj po lopti i salji je nasumicno napred.

Neko je pomenuo 0:0 da ne bude bodova. Nije fer prema ekipi koja napada celu utakmicu i ne da gol zbog bunkera. A da ne pricam da ima sjajnih utakmica gde rezultat bude 0:0 iako napadaju obe ekipe.

U fudbalu ne treba nista menjati. Osim sto iz njega treba izbaciti politicare.

Zozo

pre 4 godine

Када играч добије црвени за груб прекршај ја предлажем да се свира пенал било где да је прекршај направљен

Dragan

pre 4 godine

Mozda da se uvede pravilo da ako je igrac koji dodaje iza odredjene linije to dodavanje ne moze da napravi ofsajd. Npr ako je manje od 20 metara od golaut linije nema ofsajda. Ali potpuno ukidanje ofsajda bi bilo pogresno.
Neogranicene izmene i stopovanje vemena bi poboljsalo igru. Aut nogom je bezveze i da igrac samom sebi doda iz slobodnog.

Mada, blago smanjenje precnika lopte bi donelo najvise uzbdjenja, vise golova i preokreta, kao i veci broj suteva iz daljine.

Ime šampiona

pre 4 godine

Zanimljivi, korisni ali i neki malo čudni predlozi.

Redom:

1) Aut nogom - izmenilo bi poimanje i strukturu igre, igrači ne bi više namerno izbacivali u aut kao lakše rešenje jer bi potencijalno bio opasan kao korner, u nekim situacijama bi ubrzalo ali u nekim i usporilo igru, neobično ali i sada je neobično da igrači igraju rukama makar i iz auta, samo smo se tako navikli, sve u svemu moglo bi da bude interesantno - DA

2) Dodavanje sebi - deluje kao teška glupost, ali moguće da je smišljeno kako bi u situacijama kada je napravljen faul recimo u brzoj kontri igrač mogao odmah sam da nastavi dalje; mislim da ima više mana nego benefita, ne znam u kom kolektivnom sportu to postoji, možda u vaterpolu samo - NE

3) Isključenje na neko vreme - deluje korisno, ali ostavlja sudijama mnogo prostora za manipulaciju; ima ga u drugim sportovima ali ne znam koliko bi ovde uticalo na lepotu igre, ipak je ovo fudbal; možda kao u košarci, lične greške? - NE

4) Neograničene izmene - ovo je usko vezano za merenje realnog vremena, ulazilo bi se i izlazilo u prekidima, dobro je da igrači malo odmore ali ogromnu prednost daje jačim timovima sa većim rosterom; trebalo bi samo povećati broj izmena na sve igrače u protokolu - DA ali ne leteće i ne neograničene

5) Računanje čiste igre - brojne prednosti, nema odugovlačenja zbog isteka vremena (ali će ga biti zbog odmora i uzimanja daha), nema proizvoljnog produžavanja ili skraćenja utakmica - svakako DA

A što se ofsajda tiče, možda bi trebalo razmisliti da se ofsajd sudi samo ako se igrač celim telom nalazi u ofsajdu, odnosno da ukoliko je skoro u liniji a delom ili polovinom tela ispred odbrambenog igrača onda nije ofsajd (nešto slično već postoji za loptu i liniju, lopta je napolju ili u golu samo ako je celim obimom prešla). Moglo bi možda biti lakše za sporne situacije.

Back in Black

pre 4 godine

Ukinite ofsajd, najglupše pravilo u fudbalu ikada. Secka se igra bez veze, gleda se snimak za gluposti, baš će neko da ostvari prednost nad protivnikom ako je centimetar u ofsajdu.
(VAR, 06. mart 2020 17:16).
Pametnjakovicu i svi sto ti dele pluseve pa ofsajd ti je fudbal da ga nema fudbal ne bi licio na nista.

ДЕЛИЈА🔴⚪

pre 4 godine

Гласао сам за рачунање чистог времена али и то видјети на који начин да не бу утакмица предуго трајало све укупно. Ово остало би само уназадило игру. Углавном је ово измишљање "топле воде".

ArDzej65

pre 4 godine

Izmene OK, ali ne kao u košarci - kad jednom izađe igrač, ne može da se vrati...
(Bro, 06. mart 2020 14:59)
Naprotiv, ovo bi bio pun pogodak, svi igrači iz protokola bi mogli da igraju, igrači bi pružali više jer bi bili svežiji, povećao bi se uticaj trenera na igru i same igrače

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Pa moraju da uvode ovakva pravila,jer je fudbal postao uzasno dosadan. Igraju se bunkeri,postigne se gol u gostima,pa se stekaju itd. U SAD fudbal je na pocetku imao pravilo 3 korne = penal,da bi bilo zanimljivo,jer publika nije htela da protraci 2h svog vremena na 22 balvana koja ne mogu da daju 1 gol.

stručnjak fotelja

pre 4 godine

glavna izmena bi bila da nema građenja lopte ako je nisi dodirnuo.
mislim da je to čista opstrukcija igre i da bi donela veliko poboljšanje slično onom da ne može da se vrati lopta golmanu.

Milan Indjija

pre 4 godine

I krajnje je vre,e da se nesto promeni. Ova prastara fudbalska pravila su istrosena. Mora se raditi na brzoj igri i golovima. To se moze samo izmenama, kaznjavanjem grubog fudbalera i odstranjivanjem iz igre na neko vreme.

Pterodaktil

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom, glupost. Ako je aut na metar od korner zastavice po čemu bi se to razlikovalo od kornera.
(mada,

Mozda jer se fudbal igra pre svega ZBOG GOLOVA !!!Po mnei dobar predlog,kao i taj da se vreme racuna kroz regularnu igru od 90`.Ne bi se niko bunio zbog nepravilnog izvodjenja auta,bilo boi vise nabacenih lopti u oba 16terca,sto znaci i vise napadackog fudbala,a samim tim i vise golova,cak i u bukvalno poslednjim sekundama.Ovo je ujedno i najstariji predlog UEFE,ili FIFe.

Veljko

pre 4 godine

Sve je to lepo,ali šta ćemo sa ofsajdom?
Po meni od kada je uspostavljena igra u liniji,fudbal je ubijen.
Dvadeset gladijatora kao igra nešto u prostoru malo većem od rukometnog igrališta.Nema driblinga,vica....
Samo bih uveo kao u košarci pravilo tri sekunde za peterac(da se baš ne kampuje ispred golmana).
Fudbal bi postao mnogo zanimljiviji,sa više postugnutih golova,sa mnogo većom ulogom jakih individualaca....

Paranoid Android

pre 4 godine

• Izvođenje auta nogom

Podignut korner do centra ...

• Dodavanje samom sebi iz slobodnog udarca

Podnosljivo ali prilicno glupo

• Isključenje igrača na nekoliko minuta

Ukoliko se slomnjena nog igracu koji je to uradio do tad zaceli - moze!

• Neograničen broj izmena

Presing 90'

• Računanje čiste igre

Ne!

T

pre 4 godine

Ja bih uveo neogranicene izmene pred produzetke. Da bude da se sve resetuje sto se tice izmena, kao da je utakmica krenula od pocetka. Po trenutnim pravilima svi su suvise umorni da bi bili u stanju da ozbiljno igraju u produzecima.

dragan

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom, glupost. Ako je aut na metar od korner zastavice po čemu bi se to razlikovalo od kornera.
(mada, 6. mart 2020 14:11)
Nisi shvatio, nije ni ideja da se razlikuje od kornera. Ideja je da se poveca sansa za gol.

Milan

pre 4 godine

Znaci poslednji derbi koji je imao 28 minuta efektivne igre bi trajao 6 sati. To i nije tako lose, fudbaleri bi se onda potrudili da budi efikasniji kako bi stigli na vreme na splavove.

Master

pre 4 godine

Samo racunanje ciste igre, nista drugo.
Sve ostalo su gluposti.
Ili da se precizno vodi racuna i da se svaka utakmica produzi bar 10-15 min.

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Pre par dana sam procitao predlog jednog komentatora na ovom sajtu da ako bude 0:0 da nema bodova nikome i sa tim se slažem! Ostalo neka ostane kao i do sada!
(Palona, 6. mart 2020 14:38)

Znaci, nekom muceniku koji se bori za opstanak i nema sta da trazi u otvorenoj igri protiv Barselone, Sitija ili PSZ-a, vec nekim cudom sacuva mrezu protiv takvih ti bi da oduzmes i taj krvavo zaradjen bod? Bravo.

Ivan

pre 4 godine

Izvođenje auta nogom i POGOTOVO dodavanje samom sebi su apsolutno nepotrebni fudbalu i ne treba ih uvoditi u pravila, ali bi bilo super OBAVEZNO uvesti računanje čiste igre, to pod broj 1, time će fudbal postati opet onaj pravi, kao nekada, bez kalkulisanja, simuliranja, valjanja po terenu, odugovlačenja, postaće tečan i uživaće se u njemu mnogo više i na terenu i na tribinama. Zatim, isključenje igrača na nekoliko minuta je isto super, naravno ono standardno isključenje crvenim kartonom treba zadržati, ali recimo isključenje na nekoliko minuta bi bilo veoma poželjno uvesti, time bi se timovi dodatno disciplinovali. I na kraju, neograničen broj izmena je isto sasvim u redu uvesti, time bi igra dodatno postala još tečnija, s tim što bi ja napravio sistem izmena kao u košarci, da mogu igrači da izlaze iz igre i da se vraćaju u igru neograničen broj puta, po zamisli trenera, to bi bilo super.

goran rod

pre 4 godine

Napraviće pravi cirkus od fudbala, posebno računanje čiste igre, mada su i ostala predložena nova pravila čista glupost. Baš bih voleo da pravilo čiste igre, odnosno merenje efektivne igre zaživi u našoj ligi. Večiti derbi bi morao da počne u podne da bi do slagalice bio završen. Toliko...

Mile

pre 4 godine

1.Slobodan udarac samom sebi ok.
2.Čisto vreme ok
3.Neograničene izmene ne, ali uvesti eventualno 4., pa i eventualno 5.
Sve ostalo jok

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 4 godine

@isterivač botova

Po čemu je to ofsajd smislen? Jel po tome što jedna ekipa izađe sa zadnjom linijom 35 metara od gola, izađe i druga toliko, pa 20 igrača trči u 30 metara dužine terena?! Ukinuti ofsajd (eventualno ga ostaviti u 16 metara) i efektivno računanje vremena. Ono prenemaganje ne mogu više gledati...

kod nas

pre 4 godine

Zabrana huligana, tj. kod nas ukidanje severa i juga da ja i slicni meni mogu doci sa porodicom i zderati sendvice, hot dogove, kokice i koka kolu.

xxxx

pre 4 godine

Ja bi iskreno uveo da ni jedan tim ne moze da ima vise od 4 igraca u prvom timu koji nisu drzavljani te zemlje. Ovo je vec postalo besmisleno i dosadno, jer gledamo bukvalno reprezentacije sveta i potpuno je svejedno iz koje je zemlje ekipa, plus Mondijal je postao slabije takmicenje od same Lige Sampiona jer da se ne lazemo, koja je to reprezentacija jaca od Barselone, Reala, PSZ-a itd itd.

Građanin

pre 4 godine

Promena pravila! Čemu? Da li su prazni stadioni u ligama petice gde se IGRA fudbal?
Ovo je kao da želite da promenite sadržaj Biblije jer vam je dosadan i ne shvatate ga.
Ljudi, fudbal je jedini sport gde 0:0 može biti sjajan rezultat. I neka tako ostane. Ko to ne razume neka prati košarku, tenis, ...
A Holađani... pardon, Nizozemci... pa njima je i ime zemlje dosadilo.

Ivke

pre 4 godine

Kakva su ovo pravila!? Fudbal je jedan od retkih sportova u kom su mali mogli da pobede velike. Sa ovik pravilima, mali nemaju nikakve sanse. Ko voli fudbal razumece me sta kazem. Ima drazi i u kraduckanju vremena, aut nogom hahqh koja glupost, ili slobodan udarac sam sebi da izvedes... zao mi je ali najlepsa igra na svetu gubi svoju draz, VAR, pa ova pravila ako se donesu. Ko ce vise gledati fudbal? Nekad smo gledali duele npr. Vidica i Drogbe gde je sve pucalo, prstalo, a danas frizurice i manekene gledamo...

War Inside My Head

pre 4 godine

Vidim da dobar dio ljudi predlaže ukidanje ofsajda?!Ne znam kako bi to izgledalo,imali bismo situaciju da se napadač usidri ispred 16-erca,a to automatski vuče ogroman utrošak energije, odbrambenim igračima posebno.U tom slučaju,zbog totalne jurnjave po terenu,po meni bi rješenje bilo uvođenje letećih izmjena,poput rukometa ili hokeja na ledu.

singularitet

pre 4 godine

"Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!"
Nista gluplje nisi mogao da smislis? Sto je najgore dobiosi skoro sve same pluseve.
(SV, 6. mart 2020 14:48)

A, zašto da dobiju bod? Niko nije dao gol, odakle im bodovi? Odlična je ideja, nema golova - nema bodova, što je narod dolazio na stadion.
(Gandra, 6. mart 2020 17:22)

Ok mi je ta ideja, al bi je malo korigovao. Ispade da je to gore nego da izgubiš, jer bi u tom slučaju svi bili bez bodova, a kada neko pobedi, onda bez bodova ostane samo gubitnik. :)
Korigovao bi je u tom smislu da za rezultat od 0:0 ostane bod, a da se za rezultate od 1:1 pa naviše, daju 2 boda, što bi nekako guralo utakmice da se igra na gol.
Ne znam ni sam, al nekako bi bodovno "nagradio" izjednačene utakmice gde je bar bilo bodova, za razliku od ovih gde se timovi "dogovore", pa odigraju mrtvilo od utakmice sa 0:0

Mitke

pre 4 godine

Odlično. Dodao bih još:

Da sudija sme da šutne volej ako mu lopta lepo padne

Da se zabrani beskrajna tika-taka i uvede 54 sekunde za napad

Da igrači s klupe igraju fudbal na pomoćnom terenu i da se na kraju rezultat sabira.

Da golman može da pomeri gol (po šinama) ako vidi da lopta ide ka mreži a on ne može da je stigne

Da gol iz penala vredi pola gola a ne ceo

Da odbrana nakon tri ofsajda mora da igra minut vezanih očiju

Dodatak VAR-u, da se uvedu dronovi koji snimaju sve uglove i da sudija sve sporne situacije može da pregleda na svom satu.

Ko pogodi dron loptom gubi napad

Da trava u petercu bude visoka tako da ekipa koja napada ne zna gde čuči golman

,,,

pre 4 godine

ako uvedu racunnanj ciste igre i ostane isti trajanje poluvremena utakmice koje pocnu u 21 h zavrsavace realno u zoru ...

salim se , nece bas ...ali pre ponoci nece sigurno
(celalionac, 06. mart 2020 14:07)

Skratilo bi se vreme na 30 ili 35 minuta...

Mr

pre 4 godine

A što se uopšte toliko menjaju pravila, fudbal je lepo upravo ovakav kakav je, čak i to što se vreme ne računa kao u rukometu mi je vrh, to je specifičnost fudbala, ako počnu da mere kao u američkom fudbalu ode mast u propast.

legolas

pre 4 godine

Ono što je trebalo uvelo se, a to je Var. Samo još da nauče da ga primenjuju i biće super, ovo je ideja neznalica i dokonih administrativnih radnika.Može jedino da kad se naši reprezentativci umore i ostanu bez daha,protivnik ne sme da ide u napad.

wiener

pre 4 godine

kako neko moze da trazi ukudanje ofsajda, jednog od najstarijih fudbalskih pravila koje je jos i prilagodjeno za ofanzivniji fudbal u odnosu na ranije? ofsajd ne postoji u australijskom fudbalu i nije postojao u 19om veku u shefieldugde su prva pravila zapisana. kada su se klubovi iz shefielda integrisali u fa pristali su da uvedu ofsajd ali zauzvrat uveli 2 standardne situacije bez njega: korner i ubacivanje lopte rukom u svim pravcima, znaci postoje dobri razlozi zasto ta pravila postoje. pre ovih promena je u fudbalu bilo kao u ragbiju, lopta se iz auta ubacivala pod pravim uglom a kada je lopta izlazila iz gol-aut linije igraci su mogli da je iza gola spuste rukom i imali bi pravo da pokusaju sut na gol sa iste linije u terenu sa izborom udaljenosti od gol linije (s tim sto spustanje lopte iza linije nije donosilo poene, sto je doduse u ragbiju u to vreme bilo isto).

fudbal ima svoju istoriju i evoluciju i ne moze sad neko da uvodi pravila iz americkog ili australijskog fudbala i menja sustinu igre. mozda ponesto iz srodnog ragbija, kao uvodjenje cistog vremena igre koje tamo vec postoji, ali ne vise od toga, bar ne tako brzo.

Najveći Zvezdaš lkad

pre 4 godine

1) Ostaviti VAR je najvažnij
2) Računati samo čistu igru obavezno
3) Neograničen broj izmena, NIKAKO, TO BI ZAISTA BILO GLUPO
4)Izvođenje auta nogom....??? time se baš ništa kvalitetno ne dobija. To bi bilo veoma glupo nazvati nekom bitnom promenom
5) ZA MENE BI BILO NAJVAŽNIJE UVESTI PRAVILO DAVANJA ŽUTIH I CRVENIH KARTONA ZA VALJANJE, ODUGOVLAČENJE I SIMULIRANJE FAULOVA,
6) OBAVEZNO PRAVILO! DA U TOKU UTAKMICE SUDIJI SMEJU SAMO KAPITENI DA SE OBRAĆAJU, SVAKO OD OSTALIH KO SE OBRATI SUDIJI I VRŠI PRITISAK ZA DONOŠENJE ODLUKE MORA DOBITI DIREKTAN CRVENI KARTON.

jedan od mnogih

pre 4 godine

ima ponekad nesto dobro....ali po meni mozda izmene kao u drugim sportovima, vise puta da igrac izadje i udje u igru....da se dobije na neizvesnosti i promeni taktike....aut nogom definitivno ne

Walldorf

pre 4 godine

Vidim da novotari(Decurlija) vec zauzimaju busije,spremni da brane svaku glupost koja dolazi iz FIFA i UEFA.Ovo sto se predlaze,od fudbala(Koji istinski zaljubljenici i obozavaoci porede sa samim zivotom) ce naciniti frankenstajna.Nekakvu mesavinu izvornog fudbala,rukometa,kosarke i americkog fudbala.Pa, da li je moguce da istinski ljubitelji fudbala mogu podrzati tako nesto?!?Da li razmisljate,Vi,gospodo,koji podrzavate,slobodno se moze reci,novu sportsku granu?Ako se izmene usvoje,to vise nece biti danasnji i veciti sport,fudbal,koji je deo zivota mnogih od nas.No,nas niko nista ni ne pita.Sve do trenutka kada stadioni,ako se izmene usvoje,ne pocnu da zvrje poluprazni.Kada lige petice krenu da se suocavaju sa manjkom prihoda,brze bolje ce se svi vratiti starom,dobrom fudbalu.Nemam namere da sa bilo kime polemisem.Govorim samo ono u sta sam siguran.Ugodno vece zelim.Sportski pozdrav!

DjapeKorleone

pre 4 godine

Iskreno fudbal se igra nogama tako da moze aut da se izvodi istim, beskonacno igraca nema smisla, u prijateljskim da, ali u liga-kup utakmicama 3 je definitivno malo jer ako se neko povredi moras da ga menjas, tako da 5-6 izmena je korektno, merenje vremena ciste igre je isto okej, a izbacivanje igraca na par minuta ko u vaterpolu mi se za fudbal nesto ne svidja, ako se neko valja kao satro povredjen nek izadje na par minuta i igraju sa igracem manje i cao...

Marko

pre 4 godine

Све одличне идеје. Рачунање чисте игре мислим да већ има на Америчким колеџима, по мени то узима душу фудбалу јер га некако стерилизује.


(Ђурађ Курјак, 6. mart 2020

Po tebi je bolje imati utakmicu Zvezda-Partizan sa efektivnom igrom od 28 min.!! To je fudbal..?? Takodje ona valjanja kada se udje u poslednjih 15min. Samo cista igra i unaprediti fudbal da bi bilo vise golova.

Mitke

pre 4 godine

Part 2:

Da sredina terena bude malo u dolini a golovi na uzbrdici.

Da se igracima koji naprave ozbiljan faul stave tegovi na noge umesto zutog kartona.

Da fudbaler ne sme vise od tri puta da takne loptu u istom napadu.

Da bude penal kad golman takne loptu nogom u sesnaestercu.

Da se produzeci igraju s dve lopte.

Maestro

pre 4 godine

Šutati iz auta, znači da praktično ima bar 30 metara kornera, što onda znači da treba da napraviš ekipu dulumaša preko dva metra i ne treba niko da zna da igra fudbal, nego se celu utakmicu grebeš o aut i čekaš da guraš u kazneni prostor centaršutevima, dok ne pogodiš nekog od konja koje imaš u timu i on utera u gol.
Dodavanje samom sebi kod slobodnih udaraca do 2o metara je siguran gol, uloga živog zida se potpuno obesmišljava. Za prosečnog izvođača to je malo slabije od penala.
Kad Zvezda ili Partizan (ili bogatiji timovi u Evropi) ne mogu da pobede, isteraš igrača onoliko koliko je potrebno na nekoliko minuta, fala Bogu.
Neograničen broj izmena, to tako napraviš da samo uleću i izleću kao autobus, taman kad je kontra, uleti igrač i prekine kontru. Kad to regulišu i stave da treba prekid, onda poslednjih 15 minuta kad te stisnu, ti menjaš po jednog na 4-5 minuta kad god je aut, taman da se ubije kontinuitet napadanja.
Računanje čiste igre i sad se to radi, jer sudija produži koliko treba, jer mu je obaveza da zaustavi kod svakog prekida. Možda dođe do greške +- 2 ili 3 minuta, a ovako bi se računalo kreni-stani, kreni-stani i još VAR dok odluči, eto utakmice sa prekidima koja traje da poneseš suve hrane da zameziš na stadionu. Još ako ima nenormalan broj prekida, kao naš prethodni derbi što je imao, da u kartu uračunaju i neko noćenje na stadionu, ako može.

ajde?

pre 4 godine

stolicu za golmana!

cucavac kraj korner zastavice!

po mocuga za glavnog i pomocne sudije!

go sa preko pola terena vazi 3 gola!

leteci kamermani iznad terena!

na poluvremenu uzivo trka oko terena izmedju maskota timova, dzinovske vrecice kikirikija i hamburgera u 175 dinara!

vlada13

pre 4 godine

neka se var uvede kao challenge u tenisu...trener ima 3 komada po poluvremenu i moze da ga trazi kad on smatra da treba...ako se ispostavi da je trener u pravu, tak challenge mu se me skida i eto...nema vise Briha, nema vise zaje*ancije!

ДрашкоРС

pre 4 godine

Можда да се уведе да играч додирне другог играча и каже: "Залеђен!" па овај не смије да се помјера док га саиграч не одледи.

...

pre 4 godine

Već postoje takva pravila i tako nešto se zove futsal/mali fudbal. Čemu sve ovo, nije mi jasno. Što ne ubace pravila i iz rukometa ili nekog drugog sporta najedno.

nePanda

pre 4 godine

Najvažnija izmena pravila bi bila da za rezultat 0:0 ni jedan tim ne dobija ni bod!
(LX, 06. mart 2020 14:15

sva navedena pravila su nebulozna.. a ovo sto si ti napisao je nesto najpametnije sto bi trebalo uvesti.. thumbs up!

Santiago Arnavisca

pre 4 godine

Od predlozenog- jedino racunanje čiste igre. Ostalo nije bas primenljivo i znacajno menja koncept igre. Treba razmisliti o primeni jos nekih pravila iz futsala, tipa: brojanje prekrsaja (kazneni udarac nakon odredjenog broja) i ogranicavanje igre sa golmanom (samo jednom na svojoj polovini)

milos

pre 4 godine

Ja bi izbacio pravilo racunanja gola u gostima,1-2 tamo na primer i kreces drugu utakmicu od 1-2,a ne da se preracunavaju i prave bunker ako ovi povedu 2-0 u drugoj utakmici

dakiliz

pre 4 godine

Predstavnici Americkog saveza?! Sta oni oce i sta su oni bitni u fudbalu ako izuzmemo NFL
(nikola, 06. mart 2020 14:21)

Druže da pratiš MLS oduševio bi kako su ljudi organizovana liga i kako im se sve zna kako i šta i sređeniji su od 90% evropskih liga a po kvalitetu možda zaostaju samo za ligom petice i još par možda. Onako kako su im organizovane ostale lige iz njihovih Major sportova tako i fudbalska liga veruj mi.Za 5-10 godina biće u ravni NHL-a ili NBA-a sigurno jer im naglo raste popularnost.

grobar

pre 4 godine

Jedino o cemu treba razmisljati jeste kako da se fudbal zastiti od nacina igre koji fudbal unistava, a to je abnormalno seckanje igre faulovima i mnostvo ostrih startova. Mozda ta iskljucenja od par minuta, ali mi je to previse bizarno, pomogla bi neka standardizacija kriterijuma oko kartona i eventualno poostravanje. Poslednji veciti derbi jeste bio katastrofalan, ali da navijaci nisu prekidali par puta, i da je sudija podelio par zutih vise na pocetku, ne bi bilo blizu 50 faulova do kraja meca i bilo bi vise fudbala. Degenek i jovancic po 3 zuta zasluzili na mecu.

jsx

pre 4 godine

Racunanje ciste igra mi se svidja, eventualno nesto slicno NFLu valjda da poslednji napad traje dok ti ne uzmu loptu. Naravno da onda treba skratiti nominalno vreme, ali bice postenije.
Iskljucivanje na odredjeno vreme mi iskreno nema smisla. U rukometu mozes postici gol, eventualno 2 za to vreme, a u fudbalu ti cak i 10 ne bi mnogo znacilo. Voleo bih, doduse, malo lakse da dele kartone, pogotovo crvene, ali tu sam verovatno jedini :).
Dodavanje samom sebi na slobodnom udarcu mi se svidja (iako ne vidim kako bi se koristilo), mada vidim da vecina nije odusevljena.
Neogranicen broj izmena mi se svidja, malo se gubi takticki element, ali su igraci odmorniji, vise njih dobija sansu. Ozbiljan problem s tim je sto bi jos vise vremena bilo izgubljeno, pa mozda treba ipak neko ogranicenje napraviti.
Moj predlog bi bilo uvodjenje timskih faulova slicno kao u futsalu s tim da se simuliranje takodje racuna kao timski faul.

absolutezero

pre 4 godine

Ovo su mogli da smisle samo ljudi koji u životu nisu šutnuli loptu. Koja gomila gluposti. Pravilo koje unapređuje igru da, ono koje drastično menja, nikako.

Ivan

pre 4 godine

Sve u cilju ubrzavanja igre i veće efikasnosti što je ok. Ali, da li može srce fudbalera da izdrži još napora. Ionako igraju gomilu utakmica, ovo samo nabija i nabija tempo i zahteva više snage. Bojim se da isključenje od dva minuta ili česte izmene to ne rešavaju. Terate ih do krajnjih granica

Milan

pre 4 godine

Jedino ovo sa racunanjem ciste igre mi zvuci zanimljivo. Mozda bi utakmice u pocetku trajale malo duze dok se igraci nebi navikli na novo pravilo ali to bi iskorenilo bezpotrebno valjanje po terenu i odugovlacenje prilikom vracanja lopte u igru.

Pravilo koje pod hitno mora da se donese je taj "Challenge" kao u Tenisu ili americkom fudbalu. Ako smatras da si ostecen, upotrebi Challenge i neka dodatni sudija, koji bi sedeo u VAR-sobi proveri odluku glavnog sudije. Ako pogresis, gubis jedan Challenge. A sudijska ekipa bi posle utakmice morala na konferenciju za stampu.

Broj igrac koji mogu biti pod ugovorom sa jednim klubom mora biti ogranicen. Timovi poput Celzija ili Sitija pokupuju brdo mladih igraca pa ih posalju na razne pozajmice i mnogi tu propadnu.

Sledece pravilo koje bih uveo je neko ogranicenje za cene karata za utakmice. Nemoguce mi je da mnogi igraci zaradjuju milione a da navijaci u npr engleskoj moraju da placaju 50-100 funti da bi gledali utakmicu. Zasto jednostavno ne smanjiti cene karata tako da bi svako mogao sebi da priusti da odgleda neku utakmicu.

Ivan

pre 4 godine

Moze aut nogom,ali pas u nazad,ali onda I kornr rukom,sa mesta gde je lopta izasla.Ako je korner preko precke,slobodnjak sa 18m.Obavezno u cetvrtinama,zbog vise reklama ...Letece izmene,golman-igrac obavezno.Ofsajd modifikovati,nema I 16-ercu,neko uvek da kampuje,da golmanu ne bude dosadno.Vise boja kartona sa raznim kaznama,tipa dva kruga oko stadiona,slikanje sa publikom I deljenje autograma.Grubo fauliran igrac ima pravo da vrati istom merom istom igracu ..

kalabinho21

pre 4 godine

Jedno vracanje lopte golmanu dok protivnicki igrac ne dodirne loptu.Kao u futsalu, izbegli bi besomucno vracanje lopte unazad...

gari

pre 4 godine

svi igraci na teren i onda kapiteni biraju naizmenicno po jednog igraca a cija je lopta taj pocinje biranje
i nema zuvanja i napucavanja

macak lucifer

pre 4 godine

trziste se siri, a i generacije se menjaju, odlaze stare, stizu nove, drugacijeg mentaliteta i smisla za desavanje. znaju oni sta rade ali nama koji smo izmedju je ovo bar, besmislica. nema potrebe bilo sta menjati.

Dusan

pre 4 godine

Zuti karton za signaliziranje ofsajda dizanjem ruke, a crveni ako bas zbog tog igraca koji signalizira (sto je 99% slucajeva) nije bio ofsajd.

ArDzej65

pre 4 godine

Sve u cilju ubrzavanja igre i veće efikasnosti što je ok. Ali, da li može srce fudbalera da izdrži još napora. Ionako igraju gomilu utakmica, ovo samo nabija i nabija tempo i zahteva više snage. Bojim se da isključenje od dva minuta ili česte izmene to ne rešavaju. Terate ih do krajnjih granica
(Ivan, 06. mart 2020 15:08)
Neograničen broj izmena sve to rešava

Мими

pre 4 godine

Neko je pomenuo 0:0 da ne bude bodova. Nije fer prema ekipi koja napada celu utakmicu i ne da gol zbog bunkera. A da ne pricam da ima sjajnih utakmica gde rezultat bude 0:0 iako napadaju obe ekipe.
Devedesetih godina su uveli to pravilo u Bugarskoj.Ekipe se dogovore u prvih desetak minuta da daju po jedan gol I onda pocinju da igraju.

Zlatko

pre 4 godine

A šta je to računanje čiste igre?
(dokle više, 06. mart 2020 14:31)

Za računanje čiste igre!! Derbi bi počeo u petak u 18h u završio u nedelju oko 22h..
(Bo, 06. mart 2020 14:51)

Na to se mislilo. Aktivna igra, pa se vi onda raspravljajte celu utakmicu. Sve posle drugog sendviča po osobi ide na račun igrača. :) Možda bi tad i završili za 2h, možda se ne bi ganjali od petka do nedelje. :)

Laki

pre 4 godine

Ako me nešto nervira, to je izležavanje, odugovlačenje, krađa vremena na sve moguće načine. Ostalo je diskutabilno, ali računanje čiste igre bi nateralo ekipe da igraju fudbal, pa zadržavaj vreme kroz igru ako si sposoban. Znam da bi tad naš "derbi" trajao tri sata, ali to bi bilo u početku, posle bi se navikli kao što bi se i svi brzo navikli.

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 4 godine

pet faulova nalpe,pa ti vidi oce li biti prekida i seckanja u igri,ovo bi bilo zlatno pravilo za nase tarabe od fudbaler,mozda iz penala i umuvaju neki gol.

Doktor

pre 4 godine

Računanje čiste igre , hhmm , pa Zvezda i Partizan još nebi završili derbi , kako to regulisati , treba obezbediti navijačima u Srbiji , spavanje na stadionu , pa tri obroka.....

beogradski crnogorac

pre 4 godine

Računanje čiste igre , hhmm , pa Zvezda i Partizan još nebi završili derbi , kako to regulisati , treba obezbediti navijačima u Srbiji , spavanje na stadionu , pa tri obroka.....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Doktor, 6. mart 2020 16:00)

Pa upravo bi rcunanje ciste igre to sprecilo, jer ekipe ne bi gradile svoju igru na destrukciji, sto je slucaj sa nasim ekipama. Morao bi da se promeni i mentalitet sudijske organizacije, koja obucava svoje sudije da sviraju minumum 20 faulova po tekmi, pa se kod nas sviraju i neki besmisleni kontakti. Racunanje ciste igre je najbolje pravilo od navedenih, pisao sam pre mnogo godina bas na B92 da bih ja uveo to pravilo da se ista pitam. Dobice se na dinamicnosti i brzini, izbacice se ono odugovlacenje i kradja vremena. Samo mislim da je 90 minuta mnogo, treba smanjitio proluvreme na 35 minuta, i takko bi dobili 70 minuta cistog fudbala.

prcko

pre 4 godine

I naravno da čista igra ništa nebi ubrzala. Fudbal je izuzetno nsporan sport, to što nekad doživljavate kao oduglovačenje je krađa vremena da se uzme vazduh, zaustavljanjem vremena se to nebi uskorenilo, samo bi utakmice trajale duže.
(dux, 06. mart 2020 16:48)

Možda se igra ne bi ubrzala ali ne bi ni gledali mučno izlezavanje pred kraj utakmice i u zaustavnom vremenu jer sa zaustavljanjem vremena to izlezavanje bi izgubilo svrhu. Boksera udare direktno u glavu i posle osam sekundi nastavi meč još 10 rundi a fudbalera slučajno neko zakači (ili ne zakači) po licu previja se k'o ranjen 5 minuta. Toga više neće biti.

Kiza

pre 4 godine

Ekipa koja ne postigne gol da se kazni oduzimanjem boda. To bi efikasno eliminisalo bunker ekipe, pa bi u zavrsnici takmicenja ili prvenstava ostajale samo napadacke ekipe koje igraju fudbal.

Kolubara tiho teče

pre 4 godine

koliko vidim veliki i bogati klubovi (a ti se uvek pitaju), kao i ko zna još (televizije, kladionice, proizvođači opreme i dr.) još uvek veoma dobro zarađuju od fudbala i dokle god je to tako, neće se rizikovati sa značajnijom promenom pravila.
kod ofsajda bi možda bilo dobro, da se ne svira kad napadač dobija loptu prilikom vraćanje iz ofsajda, ne vidim kakvu je to prednost ostvario napadač u toj situaciji.
možda će se eventualno povećati broj izmena (što odgovara bogatima, a i ima smisla uz to da povećava trajanje utakmice).
ovo kod slobodnog udarca (da sam sebi dodaje) ne vidim smisao.

možda pre da se živi zid pomeri nazad za još pola metra.

kad igrač da gol rukom, a ne prizna odmah, a varom se utvrdi da jeste, dati mu crveni karton.

kad bi lopta očigledno završila u golu, da odbrambeni igrač to nije rukom sprečio, gol priznati.setimo se kako je suarez na sp tako sprečio gol gane, koja je posle promašila penal, a zahvaljujući tome urugvaj otišao u polufinale.

sremac

pre 4 godine

Najbolja promena bi bila neogranicene izmene igraca
Mislim da kazne na nekoliko minuta nisu dobre jer se igrac hladi a to nije dobro, moze da dovede do povreda igraca, narocito u vremenu niskih temperatura.
Ne slazem se ni sa izvodjenjem auta nogom, korner bi izgubio onu bitnost koju je imao, verovatno bi dolazilo i do malverzacija na terenu brzim izvodjenjem lopte u pokretu ...

igra bez lopte

pre 4 godine

Jednu stvar ste svi zaboravili u vasim komentarima. Racunanje ciste igre... ako se to pravilo uvede, utakmica nece trajati 90 minuta vec 60 minuta, tako da se nebi igralo do ponoci...

Zlatko

pre 4 godine

Slobodan udarac samom sebi? Mislim da je greška. Tako više ni deca ispred zgrade ne igraju. Isključenje? Ako su dva žuta povratak posle 15 minuta (posle 75. minuta nema povratka), ako je direktan crveni nema povratka. Ako uvedu neograničen broj izmena, Mihajlović, Karlos, Žuninjo, Bekam i još neko će se ponovo aktivirati. :) Odlična stvar merenje same igre, pa se ti onda valjaj pola sata pre kraja. Stvarno ima situacija kada igrač ne može da nastavi, ali ima i dosta situacija kad igrači to zloupotrebljavaju. Ako se uvede merenje same igre, tih zloupotreba će biti manje, ali će ih i dalje biti, tako da to treba preciznije definisati.

Peppino

pre 4 godine

Dogo vremena se zalazem za veci broj izmena. Mozda ne bi smelo da se dozvoli da se izmene vrse 10 puta, ali mogu da omoguce recimo, kao sto je do sada, 3 ili 4 prekida prilikom izmena, ali da smeju da se zamene po 2 ili nekoliko igraca prilikom jedne izmene. Ekipe ionako imaju vise od 25, neke i vise od 30 igraca, zasto da treneri ne dobiju mogucnost da zamene vise fudbalera tokom meceva? Sveziji fudbaleri u zavrsnici, ne gubi se na tempu... po meni bi ovo bila najbolja promena u pravilima.

kosarkas

pre 4 godine

Zasto ne kao u kosarci, da imas odredjeno vreme u kojem lopta mora da predje na protivnicku polovinu. Tako bi morali ovi iz odbrane da guraju loptu napred a ne da se dodaju 20-30 puta pozadi zadrzavaju vreme i ubijaju tempo igre. Fudbal se igra zbog golova a ne uspesnih dodavanja zadnje linije odbrane.

Сврабофил

pre 4 godine

Мој предлог: нема враћања лопте из противничке у своју половину (као у кошарци).

Mr

pre 4 godine

Var je uneo neka poboljšanja ali bi i on morao da postane transparentniji, treba da se čuje i komunikacija sudija u var sobi, kao što rade u nba ili nfl kad sudija pregleda sumnjivu situaciju, pre nedelju dana poništi var čist gol lesteru a niko ne zna zbog čega, sudija suštinski samo prepusti ovima iz var sobe da odluče.

kiklop

pre 4 godine

Hoce nova pravila, a ne drze se ni trenutnih, jos uvijek se ne zna sa sigurnoscu kad je igra rukom, kad se svira penal, daje crveni karton, a o VARu da ne pricam...i sta ce ameri, ti soccerasi, uopce na sastanku, nije to njihov ni 10ti sport

Sacuvaj Boze

pre 4 godine

Vi sto predlazete da se za 0:0 ne dobijaju bodovi, ajde razmislite malo koliko je to lako za prevazilazenje. Pre 30-40 godina u Bugarskoj cak mislim i da je postojalo to pravilo i svaka utakmica se svodila na isto, u prvih pet minuta rezultat bude 1:1, a onda pocinje ozbiljan fudbal.

VP

pre 4 godine

Zamena istog igrača bi bila bolja varijanta, dobilo bi se na brzini, a smanjio bi se broj povreda. Dakle moguća zamena igrača koji bi se kasnije vratio u igru. Posebno dobro zato sto ne bilo više simuliranja. Greota koliko je utakmica izgubljeno jer nije bilo više prava na izmenu

Markz

pre 4 godine

Od svih ovih ne svidja mi se neogranicen broj izmena. Mozda samo da se poveca na 4 ili 5. Onda izvodjenje slobodnog udarca samom sebi. Glupost. A svidja mi se zamisao izvodjenje auta nogom. I ovo isključenje na nekoliko minuta deluje da bi bilo mnogo konfuzno.

disel

pre 4 godine

ja bi bio za to da se uvede vreme kru košarci samo da se računa kad je lopta u terenu pa ne mora probleme traje 45 minuta nek traje pola sata ali će biti pola sata efektivne igre

Las Palmas

pre 4 godine

Svako od ovih pravila bi imalo prevelik uticaj na fudbal i ne bi bilo dobro. Šta više, potpuno je glupo da igrač doda sam sebi iz slobodnog udarca. Znači izvođač se zaleti, živi zid skoči a on samo najlaganije krene pun sprint sa loptom jer je jelte dodao samom sebi? Aut nogom? Prvo što će korner delimično izgubiti na vrednosti a drugo je to što se otvara nenormalno veliki prostor za kontra napade. Bukvalno bi svaki aut bio opasnost za gol.

Tba

pre 4 godine

Sudiji samo kapiten sme da pridje, a ne njih 10 i da mu se deru u facu. Da sam sudija svima bih podelio žute, od sledeće utakmice bi već bilo drugačije i samo bi bi kapiten prišao. Sudija ne sme da bude pod bilo kakvim pritiskom, ako je pogrešio tu je VAR, ako i VAR I sudija pogreše, cela ekipa suspenzija i nek krenu da sude od beton lige, pa ako nemaju greške možda se i vrate na prvoligaške terene vremenom.

Miodrag

pre 4 godine

Računanje čiste igre bi imalo smisla što se tiče pravila, a ovo ostalo mi pravila liče na mali fudbal odnosno futsal i sa tim bi napravili glupost od fudbala.

....

pre 4 godine

Računanje vremena čiste igre jedino ima smisla
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Србин 100%, 6. mart 2020 14:02)

Poslednjih pola sata. Inace bi utakmice trajale po 6 sati.

I vracanje na racunanje ofsajda u odnosu na stopala. Da se ne bi vise sudio ofsajd ako je neko visok pa se malo vise nagnuo i rame mu bude iza linije sa odbrambenim.

dfr

pre 4 godine

Korigovarti ofsajd dosuditi ga ukoliko igrac koji je u napadu nema preklopnih tacaka sa odbrambenim a blizi je golmanu, jedino tad. Ukoliko im se preklapa bilo koji dio tijela nema ofsajda, znaci odbrambeni ga drzi u igi. Znacilo bi vise golova brzu igru.

Trioss

pre 4 godine

Aut nogom nikako, ipak se zna od 19-og veka kako se izvodi aut.
Slobodnjak sam sebi, okej, kontam igrač neće nikom da doda ili šutne, hoće u solo prodor, šta fali.
Broj izmena bez limita može!
Isključenje na "određeno" NE!
i najbolji predlog, čista minutaža. Trošiš vreme u 85-om, pa nećeš majčin sine, ima da stoji nam semaforu 85-i minut dok ne ustaneš sa trave!

x

pre 4 godine

ako uvedu racunnanj ciste igre i ostane isti trajanje poluvremena utakmice koje pocnu u 21 h zavrsavace realno u zoru ...

salim se , nece bas ...ali pre ponoci nece sigurno
(celalionac, 6. mart 2020 14:07)


Pa poluvreme bi bilo krace, npr. 30min.

Thorvik

pre 4 godine

Ako se uvede pravilo da se aut izvodi nogom onda će Mitrović koštati milijardu funti a Žigatar će se vratiti iz penzije i potpisati za Barselonu.

legolas

pre 4 godine

Obavezno samo za nasu ligu da vazi. Kad je derbi, Zvezda i Partizan kad izadju na teren da igraju fudbal, jer se cesto dešava da publika spava na tribinama.

Fanatik

pre 4 godine

Ajde nek kažem da razumem sve promene i primenjive su realno, ali da igrač doda sam sebi loptu je nešto najdebilnije što sam čuo

legolas

pre 4 godine

Obavezno samo za nasu ligu da vazi. Kad je derbi, Zvezda i Partizan kad izadju na teren da igraju fudbal, jer se cesto dešava da publika spava na tribinama.

Back in Black

pre 4 godine

Ako se racuna cista igra onda ce utakmice da traju preko tri sata.Nas derbi bi trajo kao Ben Hur i Bilo jednom u Americi zajedno.

Tba

pre 4 godine

Posle faula ili bilo kog prekida, protivnički igrač ne sme da dodiruje loptu, hvata u ruke i odlazi sa njom u cilju sprečavanja brzog izvođenja, da stoji ispred lopte itd. Za to odma žuti karton, sve i da ima već jedan.
Pa onda kazne za simuliranje povećati.
Ukoliko golman prekorači vreme dok izvodi udarac (cilj zadržavanje vremena) direktan crveni, uvesti koliko sekundi ima vremena i ćao, ili makar indirekt u šesnaestercu. Namerni taktički faulovi (obesi mu o leđa i spreči čist gol,kontru) onda crveni karton.

lal

pre 4 godine

@mrzim da radim subotom: zasto bi igrac namerno zeleo iskljucenje?!? pa i po sadasnjim peavilima on moze da izadje sa terena, prica sa trenerom i vrati se sveziji, pa se to ne radi...

Buljko

pre 4 godine

6.gol kroz noge vredi duplo7.ima na
mufte8.nema krljanja9.tri korne
penal10.u slučaju nerešenog pucaju se penali sa celog bez golmana.11.igra se 2 puta po 5 minuta,ima sledeća12.ko izgubi plaća pivo ispred prodavnice
To su bajo moj nekad bila pravila i po ceo dan udri

Petar Pan

pre 4 godine

Stopanje vremena kad igrac lezi povredjen. Stopanje sudijskog vremena pri svakom prekidu kad lopta 'nije ziva' pa nek onda rade 700 izmena igraca u nadoknadi i nek leze do mile volje.

Sasa

pre 4 godine

Ko nabije loptu preko gola ide po nju, cija je lopta taj odredjuje ko s kim igra, 3 kornera penal!!!
(Oliver, 06. mart 2020 14:33)
U metu, jedan od najduhovitijih predloga.

Nije baš nešto

pre 4 godine

Dodavanje samom sebi je glupost, leteće izmene deluju ok mada gubi se na strategiji i taktici jer onda kad ekipa postigne gol ubaciće 7 odbrambenih igrača tako da ipak ne. Aut nogom, da ali u visini kaznenog ako je izbačena lopta. Ostali deo rukom. I obavezno da onaj ko je uzeo loptu mora odmah da je izvede u roku od nekoliko sekundi ko u košarci. Isključenje na nekoliko minuta nikako jer ipvako sudije imaju prevelik uticaj sa kriterijumom dosuđivanja faulova a zamislite tek ako mogu da izbace nekog na kratko. Ostaje računanje čiste igre ali ne može 90 min onda da traje tekma.

Sport

pre 4 godine

Jedino sto mi je logično je računanje aktivne igre. Mada i to je teško izvodivo. Izmene bi pre podigao na pet nego sto bi uveo neograniceno.

cvele

pre 4 godine

Iskljucenje na nekoliko minuta i racunanje samo efektivne igre mi se svidja, 5 izmena mislim da je dovoljno, a ostalo mi je cudno, ali sta ga znam ... sadasnji nacin gledanja sta je ofsajda i mi je bio cudan i komplikovan kad se pojavio, ali mi se sada vise svidja.

floper

pre 4 godine

Kao u rukometu, ako se dosudi faul, protivnički igrač ne sme da dodirne loptu. Nema potpunog prekida kontre, nošenja lopte, ispucavanja, zvocanja, itd. Karton se dodeljuje naknadno.

SV

pre 4 godine

"Vise nije moguce da ti ne priznaju gol jer sudac 'nije vidio' da je lopta presla gol liniju i vise nije moguce zabiti gol iz zaledja."

Za ovo prvo si u pravu, ali tu se ne radi o VAR-u, vec o gol tehnologiji, a za ovo drugo...ko zna koliko golova je vec priznato iz ofsajda i ko zna koliko je penala dosudjeno, a da VAR nije reagovao, a nisu bili. Skorasnji primer je penal za Atalantu protiv Torina.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

pa mozda nije lose kao u rukometu ili vaterpolu za svaki zuti poslati igraca par minuta na klupu, takodje i vreme ciste igre nije lose makar u poslednjih 10-15 minuta utakmice kad se shodno rezultatu vreme najvise i krade

daki

pre 4 godine

ma kakve izmene neogranicene, to je totalni promasaj, pa pre desetak god je ukinuto na prijateljskim utakmicama mnoge izmene sto su bile. Zamislite u 55 min se povede 1:0 i onda desetak izmena svakih 3 min da se secka igra :) fenomenalno

Dule

pre 4 godine

Polako bre, naši se još nisu navikli na ofsajd zamku. Kod nas se noviteti sporije primaju. Nećemo umeti da igramo fudbal ako ovako nastave da menjaju pravila.