Petak, 14.02.2020.

19:46

UEFA ne prašta, Siti izbačen na dve sezone iz Lige šampiona!

UEFA je donela odluku da Mančester siti neće moći da se takmiči u naredne dve godine u evropskim klupskim takmičenjima.

Izvor: Z.K.

UEFA ne prašta, Siti izbaèen na dve sezone iz Lige šampiona! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

153 Komentari

Sortiraj po:

cosmo

pre 4 godine

@cosmo Nadimak Milioneri je nastao kao paradoks na puno ime kluba:radnicki fudbalski klub Borusija Dortmund,kao i na visemilionske prihode koje su redjali iz godine u godinu. A ne zato sto im je Bajern pozajmio novac.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neko, 15. februar 2020 08:49)

Apsolutno netacno...izguglaj ti to malo bolje...

mario

pre 4 godine

Jaka publika. Difens, difens :D

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.
(bgd011, 14. februar 2020 20:06)

Вероватно као што је и НБА публици досадило.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Чава, 14. februar 2020 20:26)

Vladan R

pre 4 godine

Ceo koncept finsnsijskog fer pleja(FFP) je budalaština, koja ne služi svrsi. Da li namerno da se zaštite najmoćniji ili je samo nedovoljno dobro osmišljeno. Kako su velikani postali moćni. U jednom trenutku su imali više novca od ostalih i kupovali sve najbolje. Koliko je Real potrošio i koga sve kupio kad je pravio galaktikose, ili da se vratimo baš na sam početak, kako je osvojio prvih 5 titula u tadašnjem KEŠ. Stala država sa Frankom na čelu, iza njih, sipala novca koliko treba, a ako je to nedovoljno, otimala igrače drugim klubovima, Di Stefana Barsi. Kako je Juve osvojio prvi KEŠ. 82ge posle SP pokupovali sve što valja i za tri godine osvojili. Kako je Milan postao dominantan. Posle EP 88 pokupovali sve najbolje. Jedino što je postojalo tada, ograničenje aaau broju stranaca pa nisu mogli baš ovako. Zašto neko ne može, svež sopstveni novac da uloži u svoj klub koliko želi, da postane konkurentan u borbu za najznačajnije trofeje. Nekad sam mislio kakva je glupost taj seleri kao u NBA. Sad vidim da ima smisla jer u dobroj meri onemogućava najbogatije klubove da isključivo putem novca postanu najbolji i na taj način ubiju draž samog takmičenja. Ovakav FFP stoga više služi da spreči pojavu novi klubovi na tržištu, jer kako Real ili Barsa da dovedu još neko pojačanje, npr Mbapea, ako i drugi može da iskešira 100+ milina evra. Jedino rešenje seleri kap. Kad daš 100+ miliona za transfer i platu 50 godišnje, a možeš da potrošio 300-400, teško ćeš da platiš ostatak tima.

Pošten radnik

pre 4 godine

не знам. по мени фер би било да сви имају исте шансе. ово што се зове фер плеј, заправо није фер плеј, него начин да се одржи статус кво. да се заштити 4-5 најбогатијих клубова: реал, барса, јунајтед, бајерн и јувентус.
фер плеј би био нпр:
сваки клуб из уефа такмичења може током једне такмичарске године да потроши максимално 100 милиона на појачања и 150 милиона на плате.
а овако испада да је "фер" да реал може да уложи 280 милиона у тим, а нпр. розенборг не може ни 50.
како је то фер?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (веверица, 14. februar 2020 20:31)
Јел фер да ја имам 3600 евра годишњу плату а Роналдо 70 милиона?

Дејан

pre 4 godine

Оправдана казна. Међутим, желим да поменем ово.. Занимљиво је да се овако кажњавају нпр Челзи, М. Сити, чији власници су Руси и Арапи, а никад клубови који су у власништву англо-америчког капитала.

UŠATI i mali partizai

pre 4 godine

Sve će pasti i promeniti se kao Bosmanov zakon, jer je nelogično da ti neko ograničava sponzorski ugovor. Na jednoj strani je EL i klubovi koji su bez sponzora uvek u minusu, a funkcionišu i takmiče se bez ograničenja, pa ko ima najveće prihode od sponzora taj KK i osvaja EL. Kako neki FK može biti kažnjen što je neko, zarad reklame uložio novac u taj isti FK? Dođu šeici u VB, ulože novac, plaćaju poreze i samim tim unapređuju VB i šta je u svemu tome protivzakonito?
U komentarima se pojavi i poređenje sa šampionskom Crvenom Zvezdom? U tom trenutku Džajić dovede odbačenog Prosinečkog sa čijom prodajom napravi rekordan transfer u evropskim razmerama. Isto uradi i Pančev i sam klub je od prihoda ulaznica finansijski bio konkirentan sa klubovima u Evropi. U tom trenutku Barselona nema UŠATOG!!!

neko

pre 4 godine

@cosmo Nadimak Milioneri je nastao kao paradoks na puno ime kluba:radnicki fudbalski klub Borusija Dortmund,kao i na visemilionske prihode koje su redjali iz godine u godinu. A ne zato sto im je Bajern pozajmio novac.

Vuk

pre 4 godine

Treba pojasniti zašto je Siti ovako kažnjen. Prvo - kršio je FFP pravila od 2012-2016. Dakle nije jedan izolovan potez, već sistem. Drugo, još važnije - falsifikovali su dokumenta tokom istrage UEFA i tako ih prevarili. Teško da će kazna biti smanjena, a dobiće i kaznu FA (najverovatnije oduzimanje bodova) koja ništa ne znači jer ih je Liverpul ostavio 22 boda (za sada).

Red

pre 4 godine

@PSŽ platio dva igrača 400 miliona evra!
(agent mahoun, 14. februar 2020 20:30)
PSŽ nije prvo kupio ta dva igrača nego ih je doveo na tzv. "Pozajmicu". Tako je izbegao kaznu. Trik koji je do sada fino palio. UEFA će se i time pozabaviti, nema sumnje. Svi se čudom čudili onomad kad su kaznili Čelsi dok su Sitiju progledali kroz prste. Zakucala mečka i na njihova vrata...

živ je tito, umro nije

pre 4 godine

uefa mrzi srbe, nece istocno evropske ekipe, samo nas kaznjavaju, zeleda nas uniste bla-bla-bla.....
sta sad kazete teoreticari zavere????
jedan od najbogatijih klubova izbacen na 2 godine? muk, tisina....
(djilkoš, 14. februar 2020 21:19)

Kažem da si nepismen i nevaspitan. Sve u skladu s nadimkom.

Mr X

pre 4 godine

Koje su ovo budalastine (sudeći po prevexenom tekstu ako je tačan). Pazi budalastinu UEFA zabrinuta za neregularno poslovanje nekog kluba. Valjda klub prijavljuje prihode i poslovanje u zemlji u kojoj posluje a ne UEFI. Engleska poreska uprava nije zabrinuta a UEFA jeste?!

Ovo potseca na priču o poštenom trgovcu. Koliko znam UEFA nije uvela “saleri kap” sličan postojećem u NBA.

Umesto gluposti pomenutih u tekstu UEFA i trebala da osmisli lige po vrednosti ugovora igrača tima npr. liga 100 + miliona evra, liga 50 + miliona itd. Naravno osmisliti pravila za neku apsolutnu ligu gde bi manje budžetni klubovi mogli da igraju sa bogatijima. Npr. obezbediti po jedno gostovanje najacih timova u nižim ligama da bi im povećali prihode i sl. Ovako se svake godine zna prvih 10 klubova u Evropi te je takmičenje do tog nivoa (najjboljih 10) prilično predvidivo.

U Realu od 11 igrača na terenu 9 trci sa loptom na 100 m 11 sekundi a Zvezda ne može da poveze više od 3 pasa na tri utakmice LS. Kako onda da se takmiče na istom nivou? To nema smisla.

stevan

pre 4 godine

"To nije bila nameštena utakmica, Dinamo jeste krš ekipa."


Ma jok,poluvreme 1:1 pa Lion dao 6 golova u drugom u sred Zagreba, sasvim slucajno tacno koliko im je trebalo da prodju dalje i jos je Platini dao zastitu svom francuskom klubu izjavom da je sve cisto bilo.

cosmo

pre 4 godine

Šta li tek čeka našeg šampiona??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (PAOK Šampion, 14. februar 2020 19:51)

Nova šampionska titula! 😗🔴⚪

Calm Like a Bomb

pre 4 godine

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.
(ime, 14. februar 2020 22:15)

Barem je uzeo koju titulu i brdo para, a ne ko Dzerard.
(Adriano_Galliani, 14. februar 2020 22:31)

Jeste, uzeo Sterling Ligu sampiona za razliku od Dzerarda, a Stivi jadnik bas slabo zaradio u zivotu.
Jedino sto Stivi nema a Sterling ima je dozivotna, DOZIVOTNA, etiketa i slavna titula "One Greedy Bastard".

Ivan

pre 4 godine

Da su postovali svoje propise, samo bi Real od velikih klubova izbegao izbacivanje iz Evrope, svi ostali su potrosili milijardu evra u poslednjih nekoliko sezona.

cosmo

pre 4 godine

Борусију су чак и прозвали "милионери", вероватно бајерново масло
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (мики, 14. februar 2020 22:48)

Borusija je bila pred bankrotom,pa je Bajern uskocio i pozajmio pare.Otuda i ovaj pogrdan nadimak "milioneri".

ime

pre 4 godine

(Adriano_Galliani, 14. februar 2020 22:31)

Verovatno bi se i Barkli menjao sa Luk Longlijem ili Stiv Kerom. Ipak ova dvojica imaju titule i novce.

Zar ne.

Sasa

pre 4 godine

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.
(ime, 14. februar 2020 22:15)

Barem je uzeo koju titulu i brdo para, a ne ko Dzerard.
(Adriano_Galliani, 14. februar 2020 22:31)

1. Stiven Dzerard je osvojio mnogo titula: Ligu sampiona, dva Evorpska superkupa, UEFA kup kao i dva puta Liga kup i Fa kup.
O pojedinacnim titulama ne treba pisati.
2. Dzerard je zaradio onoliko koliko ti ne mozes zamisliti, zato dajes takve izjave o njegovim finansijama, izuzevsi licne klupske preferencije koje jesu, ocigledno, pomutile zdrav razum. Sterling je zaradio vise, sto ne znaci da Dzerard nije uzeo ogroman novac, razmisljaj.
3. Nastavljas sa budalastinama koliko god svi vec navikli na to, iznenadjujuce je, iznova.

fap

pre 4 godine

Kad budu izbacili Real i Barselonu, klubove koji pojedinačno svake godine,
duguju preko 500 miliona eura a pokrivaju se hipotekama, onda se može reći da Uefa nije mafija
(S. M, 14. februar 2020 20:43)

Prvo, sta ti znaci, ...klubove koji pojedinacno svake godine duguju preko 500 mil evra? Ova recenica nema smisla.
Drugo, Real i Barsa su klubovi sa najvecim prihodima u svetu fudbala. Svake godine prihoduju preko 700, 800 miliona evra, tako da mogu i da trose dosta.
Oni nemaju bogatog vlasnika koji ih finansira, oni su u vlasnistvu clanova kluba (sociosa).
Novac duguju bankama od kojih uzimaju kredite, a te kredite redovno isplacuju.
Realu je porastao dug jer je podigao ogroman kredit za rekonstrukciju stadiona.
Npr. kada kupe nekog igraca za 100 mil ako moraju odmah u celosti da ga plate, oni nece te pare da iskesiraju iz neke rezerve, nego ce da podignu kredit i njega redovno da otplacuju. Ako ne moraju da ga plate odmah u celosti, onda ga placaju u ratama iz redovnih prihoda. Tako rade i sve kompanije na svetu. Kes cuvas za neke iznenadne situacije. Duguju i drugi klubovi njima za igrace.
UEFA-u ne zanimaju svi tipovi dugova, njih zanima da li se pare duguju igracima, trenerima... da li na dovodjenje igraca trosi mnogo vise nego sto se zaradi na prodaji igraca i takve slicne stvari. Tacno ima definisano koliko sme vise da se potrosi na kupovinu igrace, nego sto se zaradi od prodaje igraca.

ime

pre 4 godine

(Nikola, 14. februar 2020 21:08)

I ovo. U Liverpulu je vec pocela licitacija. Smatraju da ce biti dovoljno 60M za De Brujnea. Jer kazna za Siti, sto se FA tice je oduzimanje bodova i pravac 2. liga.
(nisam razumeo da li su mislili na Championship ili nizi rang)

Arapi se zaigrali fudbala. Onako kako to rade i Barsa i Real, al zbig velicine njih niko ne dira. Mislim da ce Siti drakonski biti kaznjen. Za primer.

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.

Najbolji je opancarev lepak.

pre 4 godine

Znaci neko ima novca i hoce da kupi npr Ferencvaros.Da bi bio konkurentan eto hoce da potrosi 100 miliona evra za pojacanja.Po ovom zakonu to nije moguce.I sta onda ,vecno cemo da gledamo jedne te iste klubove kako se sepure evropskom scenom.

мики

pre 4 godine

NAPRIJED CITY, NAPRIJED PSG, NAPRIJED RB LEIPZIG, naprijed svi ovi novi klubovi. Uživam kada se pojavi neki tajkun i kupi klub.
(Osveta potlacenih, 14. februar 2020 21:46)

ја бих волео и ако би се Спартак из Суботице могао да се укључи у ту причу, или Раднички из Ниша (они већ и имају неку традицију). ма жалост, на европском нивоу, само су Борусија и Олимпик имали неке успехе међу "мањим" клубовима. Борусију су чак и прозвали "милионери", вероватно бајерново масло

мики

pre 4 godine

PSŽ platio dva igrača 400 miliona evra!
(agent mahoun, 14. februar 2020 20:30)

треба казнити Барселону и Монако што су примили те паре. срамота.

Tram11

pre 4 godine

Dragan borca
Imas jedan ozbiljan problem u argumentaciji modriceve karijere.
Modric je zemlju od 5 mil stanovnika dovukao u finale sp, sto je nesto o cemu je pixy mogao imati samo mokre snove, a istodobno ne uvidjas da je bas zvijezda kopirala model citya/psg: pokupovali su pol najboljih igraca iz svih ex yu republika i iza sebe su imali masineriju o kojoj hajduk i dinamo nisu mogli niti sanjati.
Rat je tragedija, rat je nesreca, ali ako je ista bilo pozitivno oko njega je cinjenica da vise ne moramo trpit psg i city iz bg, nego da sami slozimo svoju repku bez nekih krstajica na klupi i recimo rakete u rezervama jer mora igrat genije sergej m savic kojeg treba prodat za pol milijarde.
Ostali ste sami, i sad se vidi tko je tko.
Hrvatska= 20 god 2 medalje koje juga nije uzela nikad,
Srbija= 20 godina od jednog do drugog ep.
I to ako se plasirate.
Srdacan pozdrav.

мики

pre 4 godine

Sami su hteli da napuste evropsku uniju. Porodica ne prasta. Biznis je surov.
(zlatan kurjak, 14. februar 2020 21:47)

није Сити напустио унију већ Британија. не верујем да знаш како су гласали навијачи Ситија, а не верујем ни да постоји такав вид осветољубивости о коме ти причаш

Цоа

pre 4 godine

Полако.
Уследиће жалба.
И на крају новчана казна + евентуално ко Челси забрана довођења играча.

мики

pre 4 godine

Ili se drogiras losim drogama ili imas 13 godina. Čelzi i PSG jos i nekako da razumem, ali Juve,Barsa, Real i Liverpul su ipak institucije u fudbalu.
(Nuern-Bam-Berg, 14. februar 2020 20:18)

ма да, институције зато што су много раније од Ситија доминирали на бази финансијске надмоћи. да ли је могуће да то не схваташ ти, а ни гомила других коментатора? по чему је Реал бољи од Левантеа, пре свега? па по томе што може једног играча да плати више него већина европских клубова свих 11 играча на терену. Што је Сити другачији? само НБА лига има систем који обезбеђује неки ниво једнакости, а ни тај није савршен

мики

pre 4 godine

jedan od najbogatijih klubova izbacen na 2 godine? muk, tisina....
(djilkoš, 14. februar 2020 21:19)

логика то је за нулу. може УЕФА да казни било кога на било који начин, и то не може да промени чињеницу да има некоректан однос према клубовима ван лиге петице, поготово према Србима, Румунима, Бугарима... Сити је арапски клуб, што је уефа радостима динар разлог да их казне

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Tacno ima definisano koliko sme vise da se potrosi na kupovinu igrace, nego sto se zaradi od prodaje igraca.
(fap, 14. februar 2020 22:04)

Netačno, bitan je samo odnos prihoda i rashoda.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

A kad su u Zagrebu namestili da bude 1:7 za Lion protiv Dinama I kad se ceo svet smejao bruki jer je Lionu trebalo 6 razlike onda je Platini pricao Kako je sve cisto I kako je to normalno a sad udri po Sitiju iako je PSZ po tom pitanju 10 puta gori .....
(Larkin, 14. februar 2020 21:08)

To nije bila nameštena utakmica, Dinamo jeste krš ekipa.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.
(ime, 14. februar 2020 22:15)

Barem je uzeo koju titulu i brdo para, a ne ko Dzerard.

Osveta potlacenih

pre 4 godine

Kako me nerviraju ovi šta pričaju o nekakvoj tradiciji, šta to znači da novi klubovi ne bi smjeli osvajati naslove?! Već samo tamo neki Ajax, Porto, Milan ili Real?

NAPRIJED CITY, NAPRIJED PSG, NAPRIJED RB LEIPZIG, naprijed svi ovi novi klubovi. Uživam kada se pojavi neki tajkun i kupi klub.

Nikola

pre 4 godine

Drago mi zbog Sterlinga. Zbog jedne dobre sezone u Sitiju otisao iz Liverpula. I sam sebe i svoju karijeru sapleo. Haha...
(ime, 14. februar 2020 20:23)
Valjda je prvo morao da ode u Situ da bi imao dobru sezonu tamo? I nista on nije sapleo, tek gde je sad je pokazao pun potencijal, osvojio vise titula, i postao jedan od najboljih igraca reprezentacije

Larkin

pre 4 godine

A kad su u Zagrebu namestili da bude 1:7 za Lion protiv Dinama I kad se ceo svet smejao bruki jer je Lionu trebalo 6 razlike onda je Platini pricao Kako je sve cisto I kako je to normalno a sad udri po Sitiju iako je PSZ po tom pitanju 10 puta gori .....

Kalina je u pravu

pre 4 godine

Da je ovako drakonski kaznjen neki nas klub ala bi bilo kmecanja da je to protiv nebeskog naroda,protiv Srbije i da su sve svetske sile resile da nas uniste.

War Inside My Head

pre 4 godine

@veverica,tih 4-5 klubova,koje si nabrojao,su brendovi,čak i više od toga,industrija,privredna grana praktično.Na osnovu svog imena,mogu da se zaduže u bilo kojoj banci svijeta,više nego pojedine države!Slažem se da je to više nego nepravedno,ali je tako.Vjerovatno je rješenje nešto poput NBA i seleri kepa,uz neke korekcije i prilagođavanje evropskim uslovima?

misa

pre 4 godine

(Dragan-Borca, 14. februar 2020 20:39)
Sto bi rekli "Carma is bitch". Dok su vazila pravila da igraci nisu mogli nikako da igraju van zemlje pre odredjenih godina a plus je bio ogranicen broj stranaca po klubu tkz "velika cetvorka" je cerupala manje klubove iz SFRJ jer ti manji klubovi nikako nisu mogli da im novcano pariraju, i za smesne pare su dovodili vrhunske igrace iz lige, a sad kukaju jer to isto rade evropski klubovi njima.

djilkoš

pre 4 godine

uefa mrzi srbe, nece istocno evropske ekipe, samo nas kaznjavaju, zeleda nas uniste bla-bla-bla.....
sta sad kazete teoreticari zavere????
jedan od najbogatijih klubova izbacen na 2 godine? muk, tisina....

Beoman

pre 4 godine

@(Dragan-Borca, 14. februar 2020 20:39)
Sto bi rekli "Carma is bitch". Dok su vazila pravila da igraci nisu mogli nikako da igraju van zemlje pre odredjenih godina a plus je bio ogranicen broj stranaca po klubu tkz "velika cetvorka" je cerupala manje klubove iz SFRJ jer ti manji klubovi nikako nisu mogli da im novcano pariraju, i za smesne pare su dovodili vrhunske igrace iz lige, a sad kukaju jer to isto rade evropski klubovi njima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (misa, 14. februar 2020 21:12)
100% si upravu!

razbibriga

pre 4 godine

Pa probali su razne muljačine...
jedna vezana i za komšije, transfer braće Ilić - iz omladinaca Zvezde za 5 miliona eur u Siti...ma važi...ko zna koliko su takvih sličnih "transfera" imali da bi prikazali troškove
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hoćemo var u "super ligi" povilo, 14. februar 2020 20:03)


Potpuno obrnuto, "muljacina" se radi da bi se prihodi prikazali vecim nego sto jesu, a ne troskovi!
Pravila "finansijskog fer-pleja" kazu da klub u toku jedne sezone na transfere i plate igraca ne moze da potrosi vise novca nego sto je prihodovao. U validne izvore prihoda spadaju prodaja igraca, prodaja ulaznica za meceve (i sezonske, naravno), novcane nagrade osvojene kroz takmicenja, i marketing (sponzorstva, reklame, tv prava, fan shopovi i slicno).

Zbog svega toga, bogatasi poput "Seika iz Mancestera", najcesce svoj licni novac investiraju u klub tako sto preko svojih firmi, ili kroz prebijanje dugova iz drugih poslovnih sfera, potpisuju sa svojim klubom prenaduvane spronzorske ugovore.

Problem je sto je to veoma tesko dokazati. Na primer, kako dokazati da je Etihadova reklama na dresu Mancester sitija preplacena? Mozda je i moguce, ali bi to zahtevalo ozbiljnu, strucnu analizu i raznorazne komisije za analizu svakog sumnjivog ugovora ponaosob.

Globtroter

pre 4 godine

Ovo pravilo je potpuno besmisleno. Praktično UEFA traži da ne smeš da potrošiš više novca nego što su prihodi i to je kao nekakva borba?!

Šta se time konkretno postiže, ako neko razume?

Po meni ovo pravilo samo još više favorizuje najbogatije klubove, jer oni imaju ogromne prihode. Zbog tog pravila je fudbal propao pošto su svi najbolji igrači skoncentrisani u 10 najbogatijih klubova. Mančesteri, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Juventus, Real, Barsa, Bajern i PSŽ imaju po dve postave vrhunskih igrača. Tako imamo situaciju da je npr. Siti u jednom trenutku imao Džeka, Negreda, Jovetića i Aguera i još 2-3 manje poznata napadača, a igrao je uglavnom sa jednim od njih. Dakle Džeko i Jovetić su uglavnom grejali klupu u najboljim godinama umesto da su igrali u nekom drugom klubu standardno i ujednačavali kvalitet među klubovima.

Kada bi zaista hteli da naprave takmičenje zanimljivijim, trebalo bi da primene neku vrstu "salary cap"-a. Lepo kažu da je godišnji limit za plate 200 miliona, a ko hoće preko plaća penale i dobiće se mnogo ujednačenije takmičenje i kvalitetnije. Ali LŠ vode ovi najbogatiji klubovi...

ime

pre 4 godine

(Nikola, 14. februar 2020 21:08)

Sad ce potencijal da pokazuje u ladovinki.
I sve to zbog jedne sezone u Sitiju.

Ustvari, opet ce za novcem u PSG ili Real.

I u 27oj godini ce biti potrosen igrac.

Sve zbog alavosti.

Vanja LFC

pre 4 godine

Mislim da su pre nekoliko godina vec kaznjeni sa pedesetak miliona evra zbog krsenja FFP-a. A veoma licemerno je sa njihove strane da govore kako su oduvek bili transparentni u svom poslovanju.
Glavni sponzor im je kompanija ciji je vlasnik ujedno vlasnik kluba, i preuvelicavani i nerealni ugovori o sponzortsvu pre svega i laganje oko finansijskih izvestaja su vise nego dovoljni za kaznjavanje. Nije City kapacitet Reala ili Barse da okrenu kintu preko Mesija, Ronalda (dok je bio tamo) i ostalih svojih zvezda. Naravno da svi muljaju, ali kad je neko bezobrazan....sedi jedan.
Pa sedi jedno 2 godine.
A u medjuvremenu, nastancuj malo zastava Uefa mafija za navijace.
Trebace im.

kimi

pre 4 godine

Nadam se da je ovo samo pocetak.
Dosta se trenirala strogoca na Zvezdi, Partizanu.. A ovamo ljudi trose novac kao pijani.
(Djape, 14. februar 2020 19:53)

Ma koga briga za ova dva propala kluba.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.
(bgd011, 14. februar 2020 20:06)

Kako da ne, pa zato za najgore finale važi Porto - Monaco. Ljudi vole derbije, Uleb je pokazao u košarci šta je put.

Nuern-Bam-Berg

pre 4 godine

Ovo znači da bi trebalo izbaciti na 2 godine i Real i Barselonu i Čelzi i Liverpul i PSG i možda Juventus, ovo su plastični timovi koji su zašli u sive tokove novca skoro dve decenije i niko ih ne dira.
(dejandddddd, 14. februar 2020 20:12) Ili se drogiras losim drogama ili imas 13 godina. Čelzi i PSG jos i nekako da razumem, ali Juve,Barsa, Real i Liverpul su ipak institucije u fudbalu.

Malkom

pre 4 godine

"Klub ima pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu sa sedištem u Lozani."

Ovim je sve rečeno. Sve će se ovo završiti zabranom prelaznog roka od jedne sezone i jedne veće finansijske kazne.

Dragan-Borca

pre 4 godine

Eh gde su stara dobra vremena kada su strani klubovi mogli imati po 2-3 stranca samo. Pa dodje Real na Marakanu i popije 4-2. Ili Milan srecno prodje zbog magle i penala. Ovo sada mozes samo da sanjas da prodjes i grupu a kamoli polufinale ili finale. Pare su unistile draz fudbala. Barsa i Real uzeli najvise Liga Sampiona zadnjih 15 godina, a od 50 najboljih igraca iz tih timova 40-45 bili stranci. Zato mi se fudbal malo ogadio. 15 najbogatijig klubova imaju 95% najboljih igraca sveta. Mnogo zanimljivije je bilo kada su veliki klubovi mogli sa samo par stranaca igrati. Modric na primer sa Dinamom i Totenhemom nista nije mogao ozbiljno igrati u Evro- kupovima, ode u Real klub od milijardu Evra i pored Ronalda i milion stranaca osvoji gomilu LS. I tek onda iz Reala u 29.godini zivota dospe na Ballon d Orr listu. Sa milion vrhunskih igraca pored sebe. A Pixi nekada iz Jugo lige sa domacim igracima pola tima Zvezde protiv Milana bili igraci od tada 50.000 maraka nadigra veliki Milan ili dobije Real 4-2. Vidic isto. Jes da je moj Zvezdas, ali i on i Modric su plivali na talasima miljarderskih klubova. A sa Dinamom i Zvezdom nisu mogli 2 ozbiljna kluba pobediti dok su bili u njima. Korporacijsko- bankarski fudbal je doveo do nekih teskih zabluda o igrackim kvalitetima nekih igraca iz Evrope. Napravio ih vecima nego sto stvarno jesu. Budi ti majstor pa bez drugih velikih zvezda igraj egal utakmice sa najjacima kao svojevremeno Maradona ili Pixi. Ovo je sada sve ko Soni fudbal.

Mamer N'goj

pre 4 godine

Ovaj put ne radi se "o finansijskom fer-pleju", nego ovi su varali Fifu i ceo svet. Terali su njihove sponzore da im daju vise para nego sto je trebalo a sa druge strane u Dubaiu su im sve vratili.

S. M

pre 4 godine

Kad budu izbacili Real i Barselonu, klubove koji pojedinačno svake godine,
duguju preko 500 miliona eura a pokrivaju se hipotekama, onda se može reći da Uefa nije mafija

jedan od mnogih

pre 4 godine

kazna ce verovatno ostati u nekom drugom obliku, s Shity je izabran jer je bas bas preterao i oglusio se vise puta o upozorenja. Nije ovde kaznjen plasticni klub vec je data podrska ostalima, pre svega Bundesligasima koji posluju poprilicno ispravno....na listi za proveru su jos PSG (pre svih) i Real i Barselona....ostali manje vise rade u okviru pravila

jedini 'mali' klub na proveri i koji se vec ceslja uveliko je Salzburg (na zalost svih lopatara) isto tako zbog 'sponzorskih' ugovora

ninepi

pre 4 godine

Naduvano sponzorstvo? A kako je moguce tacno izmeriti realnost sponzorskog ugovora? Nije to proizvodni proces pa da izmeris troskove. Gluposti. Sta se tice UEFE koliko Etihad placa za reklamu na dresu i slicno. Mozda su oni seici trebali koje miolionce ili vise da uplate i lordovima iz UEFE da ih odobrovolje. Jasno im se pokazuje ko je gazda u fudbalu. Ne zavijori se tek tako navijacka zastava ili transparent UEFA mafija po stadionima. Ima osnova i te kako.

веверица

pre 4 godine

не знам. по мени фер би било да сви имају исте шансе. ово што се зове фер плеј, заправо није фер плеј, него начин да се одржи статус кво. да се заштити 4-5 најбогатијих клубова: реал, барса, јунајтед, бајерн и јувентус.
фер плеј би био нпр:
сваки клуб из уефа такмичења може током једне такмичарске године да потроши максимално 100 милиона на појачања и 150 милиона на плате.
а овако испада да је "фер" да реал може да уложи 280 милиона у тим, а нпр. розенборг не може ни 50.
како је то фер?

hoćemo var u "super ligi" povilo

pre 4 godine

Pa probali su razne muljačine...
jedna vezana i za komšije, transfer braće Ilić - iz omladinaca Zvezde za 5 miliona eur u Siti...ma važi...ko zna koliko su takvih sličnih "transfera" imali da bi prikazali troškove

sivi

pre 4 godine

Ovo znači da bi trebalo izbaciti na 2 godine i Real i Barselonu i Čelzi i Liverpul i PSG i možda Juventus, ovo su plastični timovi koji su zašli u sive tokove novca skoro dve decenije i niko ih ne dira.
(dejandddddd, 14. februar 2020 20:12)

Liverpul je tek sedmi po netspendu u poslednjih pet sezona Engleskoj, Everton je vise potrosio, cak i Brajton.

goat

pre 4 godine

Trebalo je davno to da se desi, doce dani kada ce ovi klubovi na steroidima opet da gledaju u ledja klubovima kao sto su Steaua, Crvena Zvezda, Ajax, Milan, Benfika, Psv, Celtic, Rengers, Fejnord i ostalim velikanima evropskog fudbala!

Х.П.В

pre 4 godine

Данашњи закони су дефинисани тако да ћеш мању казну добити ако убијеш човјека у односу на ону ако сакријеш порез.

dejandddddd

pre 4 godine

Ovo znači da bi trebalo izbaciti na 2 godine i Real i Barselonu i Čelzi i Liverpul i PSG i možda Juventus, ovo su plastični timovi koji su zašli u sive tokove novca skoro dve decenije i niko ih ne dira.

Kokorayko

pre 4 godine

Ovo je verovatno početak kraja LŠ, saće bogataši da naprave svoju ligu. Biće kao u košarci, ovi iz uefe će nešto da se bune a ovi neće da ih zarezuju 2 %

ioi

pre 4 godine

Mrze Srbe i samo nas kaznjavaju. Prokleti zapad i Englezi samo gledaju nas i bracu Ruse da ostete... Zasto ne kazne velike klubove?
(PatriJota, 14. februar 2020 20:38)

gde ti vidis veliki klub?

bla

pre 4 godine

Je l to znači da 5a ekipa na tabeli EPLa ide u Ligu Šampiona što bi najverovatnije trebalo da bude Mančester Junajted?
(Fanatik, 14. februar 2020 19:53)
Pomocu kojih trikova?

ShoneNI

pre 4 godine

Koliko vidim, ovo je zbog njihovih finansijskih izvestaja iz perioda 2012 - 2016. Sta je sa njihovim rezultatima iz tog vremena? Moglo bi da se pretpostavi da je to ponasanje uticalo na uspeh.. Ista prica vazi i za period posle toga, jer se bazira na ovom prvom..
Ocekujem da se kazna dosta smanji posle zalbe, mozda neke novcane kazne i zabrane transfera na neko vreme, a ako budu izbaceni iz LS na jednu godinu, to bi vec bila ozbiljna kazna.
Na kraju, ipak, mislim da niko nije preterano izNENADjen sto se ovde radi bas o Mancester Sitiju.
Nemam neko visoko misljenje o pravicnosti UEFA, ali hajde da vidimo sta ce da bude na kraju ove price..

Calm Like a Bomb

pre 4 godine

Odavno nisam video da ovoliki broj navijaca razlicitih klubova deli isto misljenje i emociju.
Dan Svetog Trifuna.
Omnia Vincit Amor.

bgd011

pre 4 godine

Kraj Lige Sampiona.
Sad će Siti sa ostalim jakim klubovima napraviti zatvoreno takmičenje
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milo, 14. februar 2020 19:54)

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.

Lalatcar

pre 4 godine

Ovako bi trebalo i kk cz iz aba lige.
(MiRa, 14. februar 2020 19:57)

Ovako bi na dve godine trebalo tebe izbaciti iz kuće pa da se dozoveš pameti i ne padne ti na pamet nikad više da na fudbalsku vest iz inostranstva komentarišeš košarku i Zvezdu .Crvenu Zvezdu koja te toliko frustrira već skoro deceniju a i dalje će.

cole

pre 4 godine

zalba...preinacena kazna u novcanu.. i eto "engleza" u svetloplavoj boji opet u LS. prenaivno bi bilo poverovati da ce ova kazna ostati na snazi. para, ipak, vrti gde burgija nece!

Calm Like a Bomb

pre 4 godine

@ (dejandddddd, 14. februar 2020 20:12)

Bas je slatko kako si probao da provuces Liverpul ovde.
Neko bi pomislio da ovo nije neznanje, neko neki emotivni ispad.

johny

pre 4 godine

Vratiti stari format kupa šampiona. Samo šampioni država bez onih bespredmetnih letnjih kfalifikacija. Evropa ima 58 država. Biće dobro i za zdravlje igrača jer biće manje utakmica. Glad za novcem ne donosi ništa. Ostali klubovi u LE

Ivan

pre 4 godine

Ču kraj za Siti,jeste vi normalni ljudi ja vas pitam ? Pa valjda svi znate da para vrti đe burgija ne može. Ide žalba,plate kaznu i svi srećni zadovoljni,nismo to mi,sirotinja,ovo je samo način da ispod stola neko uzme grdne milione.

qpus

pre 4 godine

Dragan-Borca, 14. februar 2020 20:39
Ne bih da budem bezobrazan, ali Vi ste izgleda prestali da pratite fudbal, tad nekada otprilike, kada su bila po dva tri stranca.

Чава

pre 4 godine

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.
(bgd011, 14. februar 2020 20:06)

Вероватно као што је и НБА публици досадило.

bgd011

pre 4 godine

Da dodam da je sve naduvano u Ligi sampiona poslednjih 25 godina. I sumnjivo. Ne samo u Sitiju, nego u jos 20-ak klubova, manje ili vise.
Od cena za reklame oko terena, preko TV prava, do transfera - ja tebi Ziku za 50 M evra, ti Miki Lazu za 70 M, a Laza meni Peru za 100 M, pa cemo sledece godine isto, samo obrnutim redom.
A Zika, Laza i Pera ne bi mogli da igraju za tim mog odelenja osnovne skole pre 40 godina, svi smo bolje primali loptu i sutirali nego oni sada.
Licno imam volju da gledam preko TV najvise jednu veliku evropsku utakmicu nedeljno, uzivo bih imao volju da odem na maksimum jednu mesecno.
A volim fudbal.

Pedja

pre 4 godine

Zestoko bih kaznjavao bogate klubove zbog ovoga jer krse propise redovno. Naravno, lako se moze desiti da sportski sud ovu odluku ponisti. Ali, isto tako bih voleo i da se Real i Barselona kazne, jer sigurno krse propise.

BlueFortress

pre 4 godine

Konacno, Fifa fer plej je godinama bio predmet sprdnje i obican vic, klubovi poput Sitija i PSZ-a i njihovo "kreativno" racunovodstvo i sumnjivi sponzorski ugovori od cerki-kompanija svojih vlasnika su lazno smanjivali "net spend" da bude u okviru propisa.
Siti nije imao velike odlazece transfere otkad je Mansur postao vlasnik, to je podatak za nevericu.

Minus od 600+ miliona u poslednje 4 godine je bio veliki prst FIFA-ino oko...

MidRange

pre 4 godine

Veliki udarac a ako ostane kazna na snazi, posledice ce biti jos veće! Posledice unutar samog Sitija ali i Engleske lige pa i Evropskog fudbala ako se ovi naljute pa agresivno pokrenu priču o Evropskoj Superligi gde im UEFA neće moći nista

bgd011

pre 4 godine

Kraj Lige Sampiona.
Sad će Siti sa ostalim jakim klubovima napraviti zatvoreno takmičenje
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milo, 14. februar 2020 19:54)

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.

BlueFortress

pre 4 godine

Konacno, Fifa fer plej je godinama bio predmet sprdnje i obican vic, klubovi poput Sitija i PSZ-a i njihovo "kreativno" racunovodstvo i sumnjivi sponzorski ugovori od cerki-kompanija svojih vlasnika su lazno smanjivali "net spend" da bude u okviru propisa.
Siti nije imao velike odlazece transfere otkad je Mansur postao vlasnik, to je podatak za nevericu.

Minus od 600+ miliona u poslednje 4 godine je bio veliki prst FIFA-ino oko...

MidRange

pre 4 godine

Veliki udarac a ako ostane kazna na snazi, posledice ce biti jos veće! Posledice unutar samog Sitija ali i Engleske lige pa i Evropskog fudbala ako se ovi naljute pa agresivno pokrenu priču o Evropskoj Superligi gde im UEFA neće moći nista

Dragan-Borca

pre 4 godine

Eh gde su stara dobra vremena kada su strani klubovi mogli imati po 2-3 stranca samo. Pa dodje Real na Marakanu i popije 4-2. Ili Milan srecno prodje zbog magle i penala. Ovo sada mozes samo da sanjas da prodjes i grupu a kamoli polufinale ili finale. Pare su unistile draz fudbala. Barsa i Real uzeli najvise Liga Sampiona zadnjih 15 godina, a od 50 najboljih igraca iz tih timova 40-45 bili stranci. Zato mi se fudbal malo ogadio. 15 najbogatijig klubova imaju 95% najboljih igraca sveta. Mnogo zanimljivije je bilo kada su veliki klubovi mogli sa samo par stranaca igrati. Modric na primer sa Dinamom i Totenhemom nista nije mogao ozbiljno igrati u Evro- kupovima, ode u Real klub od milijardu Evra i pored Ronalda i milion stranaca osvoji gomilu LS. I tek onda iz Reala u 29.godini zivota dospe na Ballon d Orr listu. Sa milion vrhunskih igraca pored sebe. A Pixi nekada iz Jugo lige sa domacim igracima pola tima Zvezde protiv Milana bili igraci od tada 50.000 maraka nadigra veliki Milan ili dobije Real 4-2. Vidic isto. Jes da je moj Zvezdas, ali i on i Modric su plivali na talasima miljarderskih klubova. A sa Dinamom i Zvezdom nisu mogli 2 ozbiljna kluba pobediti dok su bili u njima. Korporacijsko- bankarski fudbal je doveo do nekih teskih zabluda o igrackim kvalitetima nekih igraca iz Evrope. Napravio ih vecima nego sto stvarno jesu. Budi ti majstor pa bez drugih velikih zvezda igraj egal utakmice sa najjacima kao svojevremeno Maradona ili Pixi. Ovo je sada sve ko Soni fudbal.

goat

pre 4 godine

Trebalo je davno to da se desi, doce dani kada ce ovi klubovi na steroidima opet da gledaju u ledja klubovima kao sto su Steaua, Crvena Zvezda, Ajax, Milan, Benfika, Psv, Celtic, Rengers, Fejnord i ostalim velikanima evropskog fudbala!

Цоа

pre 4 godine

Полако.
Уследиће жалба.
И на крају новчана казна + евентуално ко Челси забрана довођења играча.

cole

pre 4 godine

zalba...preinacena kazna u novcanu.. i eto "engleza" u svetloplavoj boji opet u LS. prenaivno bi bilo poverovati da ce ova kazna ostati na snazi. para, ipak, vrti gde burgija nece!

Najbolji je opancarev lepak.

pre 4 godine

Znaci neko ima novca i hoce da kupi npr Ferencvaros.Da bi bio konkurentan eto hoce da potrosi 100 miliona evra za pojacanja.Po ovom zakonu to nije moguce.I sta onda ,vecno cemo da gledamo jedne te iste klubove kako se sepure evropskom scenom.

мики

pre 4 godine

Ili se drogiras losim drogama ili imas 13 godina. Čelzi i PSG jos i nekako da razumem, ali Juve,Barsa, Real i Liverpul su ipak institucije u fudbalu.
(Nuern-Bam-Berg, 14. februar 2020 20:18)

ма да, институције зато што су много раније од Ситија доминирали на бази финансијске надмоћи. да ли је могуће да то не схваташ ти, а ни гомила других коментатора? по чему је Реал бољи од Левантеа, пре свега? па по томе што може једног играча да плати више него већина европских клубова свих 11 играча на терену. Што је Сити другачији? само НБА лига има систем који обезбеђује неки ниво једнакости, а ни тај није савршен

stevan

pre 4 godine

"To nije bila nameštena utakmica, Dinamo jeste krš ekipa."


Ma jok,poluvreme 1:1 pa Lion dao 6 golova u drugom u sred Zagreba, sasvim slucajno tacno koliko im je trebalo da prodju dalje i jos je Platini dao zastitu svom francuskom klubu izjavom da je sve cisto bilo.

cosmo

pre 4 godine

Šta li tek čeka našeg šampiona??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (PAOK Šampion, 14. februar 2020 19:51)

Nova šampionska titula! 😗🔴⚪

Calm Like a Bomb

pre 4 godine

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.
(ime, 14. februar 2020 22:15)

Barem je uzeo koju titulu i brdo para, a ne ko Dzerard.
(Adriano_Galliani, 14. februar 2020 22:31)

Jeste, uzeo Sterling Ligu sampiona za razliku od Dzerarda, a Stivi jadnik bas slabo zaradio u zivotu.
Jedino sto Stivi nema a Sterling ima je dozivotna, DOZIVOTNA, etiketa i slavna titula "One Greedy Bastard".

bla

pre 4 godine

Je l to znači da 5a ekipa na tabeli EPLa ide u Ligu Šampiona što bi najverovatnije trebalo da bude Mančester Junajted?
(Fanatik, 14. februar 2020 19:53)
Pomocu kojih trikova?

Malkom

pre 4 godine

"Klub ima pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu sa sedištem u Lozani."

Ovim je sve rečeno. Sve će se ovo završiti zabranom prelaznog roka od jedne sezone i jedne veće finansijske kazne.

Globtroter

pre 4 godine

Ovo pravilo je potpuno besmisleno. Praktično UEFA traži da ne smeš da potrošiš više novca nego što su prihodi i to je kao nekakva borba?!

Šta se time konkretno postiže, ako neko razume?

Po meni ovo pravilo samo još više favorizuje najbogatije klubove, jer oni imaju ogromne prihode. Zbog tog pravila je fudbal propao pošto su svi najbolji igrači skoncentrisani u 10 najbogatijih klubova. Mančesteri, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Juventus, Real, Barsa, Bajern i PSŽ imaju po dve postave vrhunskih igrača. Tako imamo situaciju da je npr. Siti u jednom trenutku imao Džeka, Negreda, Jovetića i Aguera i još 2-3 manje poznata napadača, a igrao je uglavnom sa jednim od njih. Dakle Džeko i Jovetić su uglavnom grejali klupu u najboljim godinama umesto da su igrali u nekom drugom klubu standardno i ujednačavali kvalitet među klubovima.

Kada bi zaista hteli da naprave takmičenje zanimljivijim, trebalo bi da primene neku vrstu "salary cap"-a. Lepo kažu da je godišnji limit za plate 200 miliona, a ko hoće preko plaća penale i dobiće se mnogo ujednačenije takmičenje i kvalitetnije. Ali LŠ vode ovi najbogatiji klubovi...

Tram11

pre 4 godine

Dragan borca
Imas jedan ozbiljan problem u argumentaciji modriceve karijere.
Modric je zemlju od 5 mil stanovnika dovukao u finale sp, sto je nesto o cemu je pixy mogao imati samo mokre snove, a istodobno ne uvidjas da je bas zvijezda kopirala model citya/psg: pokupovali su pol najboljih igraca iz svih ex yu republika i iza sebe su imali masineriju o kojoj hajduk i dinamo nisu mogli niti sanjati.
Rat je tragedija, rat je nesreca, ali ako je ista bilo pozitivno oko njega je cinjenica da vise ne moramo trpit psg i city iz bg, nego da sami slozimo svoju repku bez nekih krstajica na klupi i recimo rakete u rezervama jer mora igrat genije sergej m savic kojeg treba prodat za pol milijarde.
Ostali ste sami, i sad se vidi tko je tko.
Hrvatska= 20 god 2 medalje koje juga nije uzela nikad,
Srbija= 20 godina od jednog do drugog ep.
I to ako se plasirate.
Srdacan pozdrav.

cosmo

pre 4 godine

Борусију су чак и прозвали "милионери", вероватно бајерново масло
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (мики, 14. februar 2020 22:48)

Borusija je bila pred bankrotom,pa je Bajern uskocio i pozajmio pare.Otuda i ovaj pogrdan nadimak "milioneri".

dejandddddd

pre 4 godine

Ovo znači da bi trebalo izbaciti na 2 godine i Real i Barselonu i Čelzi i Liverpul i PSG i možda Juventus, ovo su plastični timovi koji su zašli u sive tokove novca skoro dve decenije i niko ih ne dira.

johny

pre 4 godine

Vratiti stari format kupa šampiona. Samo šampioni država bez onih bespredmetnih letnjih kfalifikacija. Evropa ima 58 država. Biće dobro i za zdravlje igrača jer biće manje utakmica. Glad za novcem ne donosi ništa. Ostali klubovi u LE

Sasa

pre 4 godine

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.
(ime, 14. februar 2020 22:15)

Barem je uzeo koju titulu i brdo para, a ne ko Dzerard.
(Adriano_Galliani, 14. februar 2020 22:31)

1. Stiven Dzerard je osvojio mnogo titula: Ligu sampiona, dva Evorpska superkupa, UEFA kup kao i dva puta Liga kup i Fa kup.
O pojedinacnim titulama ne treba pisati.
2. Dzerard je zaradio onoliko koliko ti ne mozes zamisliti, zato dajes takve izjave o njegovim finansijama, izuzevsi licne klupske preferencije koje jesu, ocigledno, pomutile zdrav razum. Sterling je zaradio vise, sto ne znaci da Dzerard nije uzeo ogroman novac, razmisljaj.
3. Nastavljas sa budalastinama koliko god svi vec navikli na to, iznenadjujuce je, iznova.

sivi

pre 4 godine

Ovo znači da bi trebalo izbaciti na 2 godine i Real i Barselonu i Čelzi i Liverpul i PSG i možda Juventus, ovo su plastični timovi koji su zašli u sive tokove novca skoro dve decenije i niko ih ne dira.
(dejandddddd, 14. februar 2020 20:12)

Liverpul je tek sedmi po netspendu u poslednjih pet sezona Engleskoj, Everton je vise potrosio, cak i Brajton.

S. M

pre 4 godine

Kad budu izbacili Real i Barselonu, klubove koji pojedinačno svake godine,
duguju preko 500 miliona eura a pokrivaju se hipotekama, onda se može reći da Uefa nije mafija

Osveta potlacenih

pre 4 godine

Kako me nerviraju ovi šta pričaju o nekakvoj tradiciji, šta to znači da novi klubovi ne bi smjeli osvajati naslove?! Već samo tamo neki Ajax, Porto, Milan ili Real?

NAPRIJED CITY, NAPRIJED PSG, NAPRIJED RB LEIPZIG, naprijed svi ovi novi klubovi. Uživam kada se pojavi neki tajkun i kupi klub.

Mamer N'goj

pre 4 godine

Ovaj put ne radi se "o finansijskom fer-pleju", nego ovi su varali Fifu i ceo svet. Terali su njihove sponzore da im daju vise para nego sto je trebalo a sa druge strane u Dubaiu su im sve vratili.

misa

pre 4 godine

(Dragan-Borca, 14. februar 2020 20:39)
Sto bi rekli "Carma is bitch". Dok su vazila pravila da igraci nisu mogli nikako da igraju van zemlje pre odredjenih godina a plus je bio ogranicen broj stranaca po klubu tkz "velika cetvorka" je cerupala manje klubove iz SFRJ jer ti manji klubovi nikako nisu mogli da im novcano pariraju, i za smesne pare su dovodili vrhunske igrace iz lige, a sad kukaju jer to isto rade evropski klubovi njima.

ioi

pre 4 godine

Mrze Srbe i samo nas kaznjavaju. Prokleti zapad i Englezi samo gledaju nas i bracu Ruse da ostete... Zasto ne kazne velike klubove?
(PatriJota, 14. februar 2020 20:38)

gde ti vidis veliki klub?

djilkoš

pre 4 godine

uefa mrzi srbe, nece istocno evropske ekipe, samo nas kaznjavaju, zeleda nas uniste bla-bla-bla.....
sta sad kazete teoreticari zavere????
jedan od najbogatijih klubova izbacen na 2 godine? muk, tisina....

Kokorayko

pre 4 godine

Ovo je verovatno početak kraja LŠ, saće bogataši da naprave svoju ligu. Biće kao u košarci, ovi iz uefe će nešto da se bune a ovi neće da ih zarezuju 2 %

веверица

pre 4 godine

не знам. по мени фер би било да сви имају исте шансе. ово што се зове фер плеј, заправо није фер плеј, него начин да се одржи статус кво. да се заштити 4-5 најбогатијих клубова: реал, барса, јунајтед, бајерн и јувентус.
фер плеј би био нпр:
сваки клуб из уефа такмичења може током једне такмичарске године да потроши максимално 100 милиона на појачања и 150 милиона на плате.
а овако испада да је "фер" да реал може да уложи 280 милиона у тим, а нпр. розенборг не може ни 50.
како је то фер?

Larkin

pre 4 godine

A kad su u Zagrebu namestili da bude 1:7 za Lion protiv Dinama I kad se ceo svet smejao bruki jer je Lionu trebalo 6 razlike onda je Platini pricao Kako je sve cisto I kako je to normalno a sad udri po Sitiju iako je PSZ po tom pitanju 10 puta gori .....

kimi

pre 4 godine

Nadam se da je ovo samo pocetak.
Dosta se trenirala strogoca na Zvezdi, Partizanu.. A ovamo ljudi trose novac kao pijani.
(Djape, 14. februar 2020 19:53)

Ma koga briga za ova dva propala kluba.

ime

pre 4 godine

(Adriano_Galliani, 14. februar 2020 22:31)

Verovatno bi se i Barkli menjao sa Luk Longlijem ili Stiv Kerom. Ipak ova dvojica imaju titule i novce.

Zar ne.

Vanja LFC

pre 4 godine

Mislim da su pre nekoliko godina vec kaznjeni sa pedesetak miliona evra zbog krsenja FFP-a. A veoma licemerno je sa njihove strane da govore kako su oduvek bili transparentni u svom poslovanju.
Glavni sponzor im je kompanija ciji je vlasnik ujedno vlasnik kluba, i preuvelicavani i nerealni ugovori o sponzortsvu pre svega i laganje oko finansijskih izvestaja su vise nego dovoljni za kaznjavanje. Nije City kapacitet Reala ili Barse da okrenu kintu preko Mesija, Ronalda (dok je bio tamo) i ostalih svojih zvezda. Naravno da svi muljaju, ali kad je neko bezobrazan....sedi jedan.
Pa sedi jedno 2 godine.
A u medjuvremenu, nastancuj malo zastava Uefa mafija za navijace.
Trebace im.

fap

pre 4 godine

Kad budu izbacili Real i Barselonu, klubove koji pojedinačno svake godine,
duguju preko 500 miliona eura a pokrivaju se hipotekama, onda se može reći da Uefa nije mafija
(S. M, 14. februar 2020 20:43)

Prvo, sta ti znaci, ...klubove koji pojedinacno svake godine duguju preko 500 mil evra? Ova recenica nema smisla.
Drugo, Real i Barsa su klubovi sa najvecim prihodima u svetu fudbala. Svake godine prihoduju preko 700, 800 miliona evra, tako da mogu i da trose dosta.
Oni nemaju bogatog vlasnika koji ih finansira, oni su u vlasnistvu clanova kluba (sociosa).
Novac duguju bankama od kojih uzimaju kredite, a te kredite redovno isplacuju.
Realu je porastao dug jer je podigao ogroman kredit za rekonstrukciju stadiona.
Npr. kada kupe nekog igraca za 100 mil ako moraju odmah u celosti da ga plate, oni nece te pare da iskesiraju iz neke rezerve, nego ce da podignu kredit i njega redovno da otplacuju. Ako ne moraju da ga plate odmah u celosti, onda ga placaju u ratama iz redovnih prihoda. Tako rade i sve kompanije na svetu. Kes cuvas za neke iznenadne situacije. Duguju i drugi klubovi njima za igrace.
UEFA-u ne zanimaju svi tipovi dugova, njih zanima da li se pare duguju igracima, trenerima... da li na dovodjenje igraca trosi mnogo vise nego sto se zaradi na prodaji igraca i takve slicne stvari. Tacno ima definisano koliko sme vise da se potrosi na kupovinu igrace, nego sto se zaradi od prodaje igraca.

мики

pre 4 godine

PSŽ platio dva igrača 400 miliona evra!
(agent mahoun, 14. februar 2020 20:30)

треба казнити Барселону и Монако што су примили те паре. срамота.

Nuern-Bam-Berg

pre 4 godine

Ovo znači da bi trebalo izbaciti na 2 godine i Real i Barselonu i Čelzi i Liverpul i PSG i možda Juventus, ovo su plastični timovi koji su zašli u sive tokove novca skoro dve decenije i niko ih ne dira.
(dejandddddd, 14. februar 2020 20:12) Ili se drogiras losim drogama ili imas 13 godina. Čelzi i PSG jos i nekako da razumem, ali Juve,Barsa, Real i Liverpul su ipak institucije u fudbalu.

razbibriga

pre 4 godine

Pa probali su razne muljačine...
jedna vezana i za komšije, transfer braće Ilić - iz omladinaca Zvezde za 5 miliona eur u Siti...ma važi...ko zna koliko su takvih sličnih "transfera" imali da bi prikazali troškove
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hoćemo var u "super ligi" povilo, 14. februar 2020 20:03)


Potpuno obrnuto, "muljacina" se radi da bi se prihodi prikazali vecim nego sto jesu, a ne troskovi!
Pravila "finansijskog fer-pleja" kazu da klub u toku jedne sezone na transfere i plate igraca ne moze da potrosi vise novca nego sto je prihodovao. U validne izvore prihoda spadaju prodaja igraca, prodaja ulaznica za meceve (i sezonske, naravno), novcane nagrade osvojene kroz takmicenja, i marketing (sponzorstva, reklame, tv prava, fan shopovi i slicno).

Zbog svega toga, bogatasi poput "Seika iz Mancestera", najcesce svoj licni novac investiraju u klub tako sto preko svojih firmi, ili kroz prebijanje dugova iz drugih poslovnih sfera, potpisuju sa svojim klubom prenaduvane spronzorske ugovore.

Problem je sto je to veoma tesko dokazati. Na primer, kako dokazati da je Etihadova reklama na dresu Mancester sitija preplacena? Mozda je i moguce, ali bi to zahtevalo ozbiljnu, strucnu analizu i raznorazne komisije za analizu svakog sumnjivog ugovora ponaosob.

мики

pre 4 godine

Sami su hteli da napuste evropsku uniju. Porodica ne prasta. Biznis je surov.
(zlatan kurjak, 14. februar 2020 21:47)

није Сити напустио унију већ Британија. не верујем да знаш како су гласали навијачи Ситија, а не верујем ни да постоји такав вид осветољубивости о коме ти причаш

Kalina je u pravu

pre 4 godine

Da je ovako drakonski kaznjen neki nas klub ala bi bilo kmecanja da je to protiv nebeskog naroda,protiv Srbije i da su sve svetske sile resile da nas uniste.

hoćemo var u "super ligi" povilo

pre 4 godine

Pa probali su razne muljačine...
jedna vezana i za komšije, transfer braće Ilić - iz omladinaca Zvezde za 5 miliona eur u Siti...ma važi...ko zna koliko su takvih sličnih "transfera" imali da bi prikazali troškove

Х.П.В

pre 4 godine

Данашњи закони су дефинисани тако да ћеш мању казну добити ако убијеш човјека у односу на ону ако сакријеш порез.

Pedja

pre 4 godine

Zestoko bih kaznjavao bogate klubove zbog ovoga jer krse propise redovno. Naravno, lako se moze desiti da sportski sud ovu odluku ponisti. Ali, isto tako bih voleo i da se Real i Barselona kazne, jer sigurno krse propise.

bgd011

pre 4 godine

Da dodam da je sve naduvano u Ligi sampiona poslednjih 25 godina. I sumnjivo. Ne samo u Sitiju, nego u jos 20-ak klubova, manje ili vise.
Od cena za reklame oko terena, preko TV prava, do transfera - ja tebi Ziku za 50 M evra, ti Miki Lazu za 70 M, a Laza meni Peru za 100 M, pa cemo sledece godine isto, samo obrnutim redom.
A Zika, Laza i Pera ne bi mogli da igraju za tim mog odelenja osnovne skole pre 40 godina, svi smo bolje primali loptu i sutirali nego oni sada.
Licno imam volju da gledam preko TV najvise jednu veliku evropsku utakmicu nedeljno, uzivo bih imao volju da odem na maksimum jednu mesecno.
A volim fudbal.

Lalatcar

pre 4 godine

Ovako bi trebalo i kk cz iz aba lige.
(MiRa, 14. februar 2020 19:57)

Ovako bi na dve godine trebalo tebe izbaciti iz kuće pa da se dozoveš pameti i ne padne ti na pamet nikad više da na fudbalsku vest iz inostranstva komentarišeš košarku i Zvezdu .Crvenu Zvezdu koja te toliko frustrira već skoro deceniju a i dalje će.

Beoman

pre 4 godine

@(Dragan-Borca, 14. februar 2020 20:39)
Sto bi rekli "Carma is bitch". Dok su vazila pravila da igraci nisu mogli nikako da igraju van zemlje pre odredjenih godina a plus je bio ogranicen broj stranaca po klubu tkz "velika cetvorka" je cerupala manje klubove iz SFRJ jer ti manji klubovi nikako nisu mogli da im novcano pariraju, i za smesne pare su dovodili vrhunske igrace iz lige, a sad kukaju jer to isto rade evropski klubovi njima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (misa, 14. februar 2020 21:12)
100% si upravu!

jedan od mnogih

pre 4 godine

kazna ce verovatno ostati u nekom drugom obliku, s Shity je izabran jer je bas bas preterao i oglusio se vise puta o upozorenja. Nije ovde kaznjen plasticni klub vec je data podrska ostalima, pre svega Bundesligasima koji posluju poprilicno ispravno....na listi za proveru su jos PSG (pre svih) i Real i Barselona....ostali manje vise rade u okviru pravila

jedini 'mali' klub na proveri i koji se vec ceslja uveliko je Salzburg (na zalost svih lopatara) isto tako zbog 'sponzorskih' ugovora

мики

pre 4 godine

jedan od najbogatijih klubova izbacen na 2 godine? muk, tisina....
(djilkoš, 14. februar 2020 21:19)

логика то је за нулу. може УЕФА да казни било кога на било који начин, и то не може да промени чињеницу да има некоректан однос према клубовима ван лиге петице, поготово према Србима, Румунима, Бугарима... Сити је арапски клуб, што је уефа радостима динар разлог да их казне

Ivan

pre 4 godine

Ču kraj za Siti,jeste vi normalni ljudi ja vas pitam ? Pa valjda svi znate da para vrti đe burgija ne može. Ide žalba,plate kaznu i svi srećni zadovoljni,nismo to mi,sirotinja,ovo je samo način da ispod stola neko uzme grdne milione.

Calm Like a Bomb

pre 4 godine

@ (dejandddddd, 14. februar 2020 20:12)

Bas je slatko kako si probao da provuces Liverpul ovde.
Neko bi pomislio da ovo nije neznanje, neko neki emotivni ispad.

мики

pre 4 godine

NAPRIJED CITY, NAPRIJED PSG, NAPRIJED RB LEIPZIG, naprijed svi ovi novi klubovi. Uživam kada se pojavi neki tajkun i kupi klub.
(Osveta potlacenih, 14. februar 2020 21:46)

ја бих волео и ако би се Спартак из Суботице могао да се укључи у ту причу, или Раднички из Ниша (они већ и имају неку традицију). ма жалост, на европском нивоу, само су Борусија и Олимпик имали неке успехе међу "мањим" клубовима. Борусију су чак и прозвали "милионери", вероватно бајерново масло

qpus

pre 4 godine

Dragan-Borca, 14. februar 2020 20:39
Ne bih da budem bezobrazan, ali Vi ste izgleda prestali da pratite fudbal, tad nekada otprilike, kada su bila po dva tri stranca.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Tacno ima definisano koliko sme vise da se potrosi na kupovinu igrace, nego sto se zaradi od prodaje igraca.
(fap, 14. februar 2020 22:04)

Netačno, bitan je samo odnos prihoda i rashoda.

Ivan

pre 4 godine

Da su postovali svoje propise, samo bi Real od velikih klubova izbegao izbacivanje iz Evrope, svi ostali su potrosili milijardu evra u poslednjih nekoliko sezona.

War Inside My Head

pre 4 godine

@veverica,tih 4-5 klubova,koje si nabrojao,su brendovi,čak i više od toga,industrija,privredna grana praktično.Na osnovu svog imena,mogu da se zaduže u bilo kojoj banci svijeta,više nego pojedine države!Slažem se da je to više nego nepravedno,ali je tako.Vjerovatno je rješenje nešto poput NBA i seleri kepa,uz neke korekcije i prilagođavanje evropskim uslovima?

Чава

pre 4 godine

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.
(bgd011, 14. februar 2020 20:06)

Вероватно као што је и НБА публици досадило.

Nikola

pre 4 godine

Drago mi zbog Sterlinga. Zbog jedne dobre sezone u Sitiju otisao iz Liverpula. I sam sebe i svoju karijeru sapleo. Haha...
(ime, 14. februar 2020 20:23)
Valjda je prvo morao da ode u Situ da bi imao dobru sezonu tamo? I nista on nije sapleo, tek gde je sad je pokazao pun potencijal, osvojio vise titula, i postao jedan od najboljih igraca reprezentacije

Adriano_Galliani

pre 4 godine

A kad su u Zagrebu namestili da bude 1:7 za Lion protiv Dinama I kad se ceo svet smejao bruki jer je Lionu trebalo 6 razlike onda je Platini pricao Kako je sve cisto I kako je to normalno a sad udri po Sitiju iako je PSZ po tom pitanju 10 puta gori .....
(Larkin, 14. februar 2020 21:08)

To nije bila nameštena utakmica, Dinamo jeste krš ekipa.

ShoneNI

pre 4 godine

Koliko vidim, ovo je zbog njihovih finansijskih izvestaja iz perioda 2012 - 2016. Sta je sa njihovim rezultatima iz tog vremena? Moglo bi da se pretpostavi da je to ponasanje uticalo na uspeh.. Ista prica vazi i za period posle toga, jer se bazira na ovom prvom..
Ocekujem da se kazna dosta smanji posle zalbe, mozda neke novcane kazne i zabrane transfera na neko vreme, a ako budu izbaceni iz LS na jednu godinu, to bi vec bila ozbiljna kazna.
Na kraju, ipak, mislim da niko nije preterano izNENADjen sto se ovde radi bas o Mancester Sitiju.
Nemam neko visoko misljenje o pravicnosti UEFA, ali hajde da vidimo sta ce da bude na kraju ove price..

Calm Like a Bomb

pre 4 godine

Odavno nisam video da ovoliki broj navijaca razlicitih klubova deli isto misljenje i emociju.
Dan Svetog Trifuna.
Omnia Vincit Amor.

ime

pre 4 godine

(Nikola, 14. februar 2020 21:08)

I ovo. U Liverpulu je vec pocela licitacija. Smatraju da ce biti dovoljno 60M za De Brujnea. Jer kazna za Siti, sto se FA tice je oduzimanje bodova i pravac 2. liga.
(nisam razumeo da li su mislili na Championship ili nizi rang)

Arapi se zaigrali fudbala. Onako kako to rade i Barsa i Real, al zbig velicine njih niko ne dira. Mislim da ce Siti drakonski biti kaznjen. Za primer.

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.

Pošten radnik

pre 4 godine

не знам. по мени фер би било да сви имају исте шансе. ово што се зове фер плеј, заправо није фер плеј, него начин да се одржи статус кво. да се заштити 4-5 најбогатијих клубова: реал, барса, јунајтед, бајерн и јувентус.
фер плеј би био нпр:
сваки клуб из уефа такмичења може током једне такмичарске године да потроши максимално 100 милиона на појачања и 150 милиона на плате.
а овако испада да је "фер" да реал може да уложи 280 милиона у тим, а нпр. розенборг не може ни 50.
како је то фер?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (веверица, 14. februar 2020 20:31)
Јел фер да ја имам 3600 евра годишњу плату а Роналдо 70 милиона?

Adriano_Galliani

pre 4 godine

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.
(ime, 14. februar 2020 22:15)

Barem je uzeo koju titulu i brdo para, a ne ko Dzerard.

ninepi

pre 4 godine

Naduvano sponzorstvo? A kako je moguce tacno izmeriti realnost sponzorskog ugovora? Nije to proizvodni proces pa da izmeris troskove. Gluposti. Sta se tice UEFE koliko Etihad placa za reklamu na dresu i slicno. Mozda su oni seici trebali koje miolionce ili vise da uplate i lordovima iz UEFE da ih odobrovolje. Jasno im se pokazuje ko je gazda u fudbalu. Ne zavijori se tek tako navijacka zastava ili transparent UEFA mafija po stadionima. Ima osnova i te kako.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.
(bgd011, 14. februar 2020 20:06)

Kako da ne, pa zato za najgore finale važi Porto - Monaco. Ljudi vole derbije, Uleb je pokazao u košarci šta je put.

Vuk

pre 4 godine

Treba pojasniti zašto je Siti ovako kažnjen. Prvo - kršio je FFP pravila od 2012-2016. Dakle nije jedan izolovan potez, već sistem. Drugo, još važnije - falsifikovali su dokumenta tokom istrage UEFA i tako ih prevarili. Teško da će kazna biti smanjena, a dobiće i kaznu FA (najverovatnije oduzimanje bodova) koja ništa ne znači jer ih je Liverpul ostavio 22 boda (za sada).

Дејан

pre 4 godine

Оправдана казна. Међутим, желим да поменем ово.. Занимљиво је да се овако кажњавају нпр Челзи, М. Сити, чији власници су Руси и Арапи, а никад клубови који су у власништву англо-америчког капитала.

UŠATI i mali partizai

pre 4 godine

Sve će pasti i promeniti se kao Bosmanov zakon, jer je nelogično da ti neko ograničava sponzorski ugovor. Na jednoj strani je EL i klubovi koji su bez sponzora uvek u minusu, a funkcionišu i takmiče se bez ograničenja, pa ko ima najveće prihode od sponzora taj KK i osvaja EL. Kako neki FK može biti kažnjen što je neko, zarad reklame uložio novac u taj isti FK? Dođu šeici u VB, ulože novac, plaćaju poreze i samim tim unapređuju VB i šta je u svemu tome protivzakonito?
U komentarima se pojavi i poređenje sa šampionskom Crvenom Zvezdom? U tom trenutku Džajić dovede odbačenog Prosinečkog sa čijom prodajom napravi rekordan transfer u evropskim razmerama. Isto uradi i Pančev i sam klub je od prihoda ulaznica finansijski bio konkirentan sa klubovima u Evropi. U tom trenutku Barselona nema UŠATOG!!!

Vladan R

pre 4 godine

Ceo koncept finsnsijskog fer pleja(FFP) je budalaština, koja ne služi svrsi. Da li namerno da se zaštite najmoćniji ili je samo nedovoljno dobro osmišljeno. Kako su velikani postali moćni. U jednom trenutku su imali više novca od ostalih i kupovali sve najbolje. Koliko je Real potrošio i koga sve kupio kad je pravio galaktikose, ili da se vratimo baš na sam početak, kako je osvojio prvih 5 titula u tadašnjem KEŠ. Stala država sa Frankom na čelu, iza njih, sipala novca koliko treba, a ako je to nedovoljno, otimala igrače drugim klubovima, Di Stefana Barsi. Kako je Juve osvojio prvi KEŠ. 82ge posle SP pokupovali sve što valja i za tri godine osvojili. Kako je Milan postao dominantan. Posle EP 88 pokupovali sve najbolje. Jedino što je postojalo tada, ograničenje aaau broju stranaca pa nisu mogli baš ovako. Zašto neko ne može, svež sopstveni novac da uloži u svoj klub koliko želi, da postane konkurentan u borbu za najznačajnije trofeje. Nekad sam mislio kakva je glupost taj seleri kao u NBA. Sad vidim da ima smisla jer u dobroj meri onemogućava najbogatije klubove da isključivo putem novca postanu najbolji i na taj način ubiju draž samog takmičenja. Ovakav FFP stoga više služi da spreči pojavu novi klubovi na tržištu, jer kako Real ili Barsa da dovedu još neko pojačanje, npr Mbapea, ako i drugi može da iskešira 100+ milina evra. Jedino rešenje seleri kap. Kad daš 100+ miliona za transfer i platu 50 godišnje, a možeš da potrošio 300-400, teško ćeš da platiš ostatak tima.

živ je tito, umro nije

pre 4 godine

uefa mrzi srbe, nece istocno evropske ekipe, samo nas kaznjavaju, zeleda nas uniste bla-bla-bla.....
sta sad kazete teoreticari zavere????
jedan od najbogatijih klubova izbacen na 2 godine? muk, tisina....
(djilkoš, 14. februar 2020 21:19)

Kažem da si nepismen i nevaspitan. Sve u skladu s nadimkom.

Mr X

pre 4 godine

Koje su ovo budalastine (sudeći po prevexenom tekstu ako je tačan). Pazi budalastinu UEFA zabrinuta za neregularno poslovanje nekog kluba. Valjda klub prijavljuje prihode i poslovanje u zemlji u kojoj posluje a ne UEFI. Engleska poreska uprava nije zabrinuta a UEFA jeste?!

Ovo potseca na priču o poštenom trgovcu. Koliko znam UEFA nije uvela “saleri kap” sličan postojećem u NBA.

Umesto gluposti pomenutih u tekstu UEFA i trebala da osmisli lige po vrednosti ugovora igrača tima npr. liga 100 + miliona evra, liga 50 + miliona itd. Naravno osmisliti pravila za neku apsolutnu ligu gde bi manje budžetni klubovi mogli da igraju sa bogatijima. Npr. obezbediti po jedno gostovanje najacih timova u nižim ligama da bi im povećali prihode i sl. Ovako se svake godine zna prvih 10 klubova u Evropi te je takmičenje do tog nivoa (najjboljih 10) prilično predvidivo.

U Realu od 11 igrača na terenu 9 trci sa loptom na 100 m 11 sekundi a Zvezda ne može da poveze više od 3 pasa na tri utakmice LS. Kako onda da se takmiče na istom nivou? To nema smisla.

ime

pre 4 godine

(Nikola, 14. februar 2020 21:08)

Sad ce potencijal da pokazuje u ladovinki.
I sve to zbog jedne sezone u Sitiju.

Ustvari, opet ce za novcem u PSG ili Real.

I u 27oj godini ce biti potrosen igrac.

Sve zbog alavosti.

Red

pre 4 godine

@PSŽ platio dva igrača 400 miliona evra!
(agent mahoun, 14. februar 2020 20:30)
PSŽ nije prvo kupio ta dva igrača nego ih je doveo na tzv. "Pozajmicu". Tako je izbegao kaznu. Trik koji je do sada fino palio. UEFA će se i time pozabaviti, nema sumnje. Svi se čudom čudili onomad kad su kaznili Čelsi dok su Sitiju progledali kroz prste. Zakucala mečka i na njihova vrata...

neko

pre 4 godine

@cosmo Nadimak Milioneri je nastao kao paradoks na puno ime kluba:radnicki fudbalski klub Borusija Dortmund,kao i na visemilionske prihode koje su redjali iz godine u godinu. A ne zato sto im je Bajern pozajmio novac.

cosmo

pre 4 godine

@cosmo Nadimak Milioneri je nastao kao paradoks na puno ime kluba:radnicki fudbalski klub Borusija Dortmund,kao i na visemilionske prihode koje su redjali iz godine u godinu. A ne zato sto im je Bajern pozajmio novac.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neko, 15. februar 2020 08:49)

Apsolutno netacno...izguglaj ti to malo bolje...

mario

pre 4 godine

Jaka publika. Difens, difens :D

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.
(bgd011, 14. februar 2020 20:06)

Вероватно као што је и НБА публици досадило.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Чава, 14. februar 2020 20:26)

goat

pre 4 godine

Trebalo je davno to da se desi, doce dani kada ce ovi klubovi na steroidima opet da gledaju u ledja klubovima kao sto su Steaua, Crvena Zvezda, Ajax, Milan, Benfika, Psv, Celtic, Rengers, Fejnord i ostalim velikanima evropskog fudbala!

dejandddddd

pre 4 godine

Ovo znači da bi trebalo izbaciti na 2 godine i Real i Barselonu i Čelzi i Liverpul i PSG i možda Juventus, ovo su plastični timovi koji su zašli u sive tokove novca skoro dve decenije i niko ih ne dira.

Ivan

pre 4 godine

Da su postovali svoje propise, samo bi Real od velikih klubova izbegao izbacivanje iz Evrope, svi ostali su potrosili milijardu evra u poslednjih nekoliko sezona.

Dragan-Borca

pre 4 godine

Eh gde su stara dobra vremena kada su strani klubovi mogli imati po 2-3 stranca samo. Pa dodje Real na Marakanu i popije 4-2. Ili Milan srecno prodje zbog magle i penala. Ovo sada mozes samo da sanjas da prodjes i grupu a kamoli polufinale ili finale. Pare su unistile draz fudbala. Barsa i Real uzeli najvise Liga Sampiona zadnjih 15 godina, a od 50 najboljih igraca iz tih timova 40-45 bili stranci. Zato mi se fudbal malo ogadio. 15 najbogatijig klubova imaju 95% najboljih igraca sveta. Mnogo zanimljivije je bilo kada su veliki klubovi mogli sa samo par stranaca igrati. Modric na primer sa Dinamom i Totenhemom nista nije mogao ozbiljno igrati u Evro- kupovima, ode u Real klub od milijardu Evra i pored Ronalda i milion stranaca osvoji gomilu LS. I tek onda iz Reala u 29.godini zivota dospe na Ballon d Orr listu. Sa milion vrhunskih igraca pored sebe. A Pixi nekada iz Jugo lige sa domacim igracima pola tima Zvezde protiv Milana bili igraci od tada 50.000 maraka nadigra veliki Milan ili dobije Real 4-2. Vidic isto. Jes da je moj Zvezdas, ali i on i Modric su plivali na talasima miljarderskih klubova. A sa Dinamom i Zvezdom nisu mogli 2 ozbiljna kluba pobediti dok su bili u njima. Korporacijsko- bankarski fudbal je doveo do nekih teskih zabluda o igrackim kvalitetima nekih igraca iz Evrope. Napravio ih vecima nego sto stvarno jesu. Budi ti majstor pa bez drugih velikih zvezda igraj egal utakmice sa najjacima kao svojevremeno Maradona ili Pixi. Ovo je sada sve ko Soni fudbal.

bgd011

pre 4 godine

Kraj Lige Sampiona.
Sad će Siti sa ostalim jakim klubovima napraviti zatvoreno takmičenje
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milo, 14. februar 2020 19:54)

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.

Tram11

pre 4 godine

Dragan borca
Imas jedan ozbiljan problem u argumentaciji modriceve karijere.
Modric je zemlju od 5 mil stanovnika dovukao u finale sp, sto je nesto o cemu je pixy mogao imati samo mokre snove, a istodobno ne uvidjas da je bas zvijezda kopirala model citya/psg: pokupovali su pol najboljih igraca iz svih ex yu republika i iza sebe su imali masineriju o kojoj hajduk i dinamo nisu mogli niti sanjati.
Rat je tragedija, rat je nesreca, ali ako je ista bilo pozitivno oko njega je cinjenica da vise ne moramo trpit psg i city iz bg, nego da sami slozimo svoju repku bez nekih krstajica na klupi i recimo rakete u rezervama jer mora igrat genije sergej m savic kojeg treba prodat za pol milijarde.
Ostali ste sami, i sad se vidi tko je tko.
Hrvatska= 20 god 2 medalje koje juga nije uzela nikad,
Srbija= 20 godina od jednog do drugog ep.
I to ako se plasirate.
Srdacan pozdrav.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.
(ime, 14. februar 2020 22:15)

Barem je uzeo koju titulu i brdo para, a ne ko Dzerard.

cosmo

pre 4 godine

Šta li tek čeka našeg šampiona??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (PAOK Šampion, 14. februar 2020 19:51)

Nova šampionska titula! 😗🔴⚪

Adriano_Galliani

pre 4 godine

A kad su u Zagrebu namestili da bude 1:7 za Lion protiv Dinama I kad se ceo svet smejao bruki jer je Lionu trebalo 6 razlike onda je Platini pricao Kako je sve cisto I kako je to normalno a sad udri po Sitiju iako je PSZ po tom pitanju 10 puta gori .....
(Larkin, 14. februar 2020 21:08)

To nije bila nameštena utakmica, Dinamo jeste krš ekipa.

djilkoš

pre 4 godine

uefa mrzi srbe, nece istocno evropske ekipe, samo nas kaznjavaju, zeleda nas uniste bla-bla-bla.....
sta sad kazete teoreticari zavere????
jedan od najbogatijih klubova izbacen na 2 godine? muk, tisina....

Osveta potlacenih

pre 4 godine

Kako me nerviraju ovi šta pričaju o nekakvoj tradiciji, šta to znači da novi klubovi ne bi smjeli osvajati naslove?! Već samo tamo neki Ajax, Porto, Milan ili Real?

NAPRIJED CITY, NAPRIJED PSG, NAPRIJED RB LEIPZIG, naprijed svi ovi novi klubovi. Uživam kada se pojavi neki tajkun i kupi klub.

MidRange

pre 4 godine

Veliki udarac a ako ostane kazna na snazi, posledice ce biti jos veće! Posledice unutar samog Sitija ali i Engleske lige pa i Evropskog fudbala ako se ovi naljute pa agresivno pokrenu priču o Evropskoj Superligi gde im UEFA neće moći nista

hoćemo var u "super ligi" povilo

pre 4 godine

Pa probali su razne muljačine...
jedna vezana i za komšije, transfer braće Ilić - iz omladinaca Zvezde za 5 miliona eur u Siti...ma važi...ko zna koliko su takvih sličnih "transfera" imali da bi prikazali troškove

Nuern-Bam-Berg

pre 4 godine

Ovo znači da bi trebalo izbaciti na 2 godine i Real i Barselonu i Čelzi i Liverpul i PSG i možda Juventus, ovo su plastični timovi koji su zašli u sive tokove novca skoro dve decenije i niko ih ne dira.
(dejandddddd, 14. februar 2020 20:12) Ili se drogiras losim drogama ili imas 13 godina. Čelzi i PSG jos i nekako da razumem, ali Juve,Barsa, Real i Liverpul su ipak institucije u fudbalu.

Kokorayko

pre 4 godine

Ovo je verovatno početak kraja LŠ, saće bogataši da naprave svoju ligu. Biće kao u košarci, ovi iz uefe će nešto da se bune a ovi neće da ih zarezuju 2 %

Lalatcar

pre 4 godine

Ovako bi trebalo i kk cz iz aba lige.
(MiRa, 14. februar 2020 19:57)

Ovako bi na dve godine trebalo tebe izbaciti iz kuće pa da se dozoveš pameti i ne padne ti na pamet nikad više da na fudbalsku vest iz inostranstva komentarišeš košarku i Zvezdu .Crvenu Zvezdu koja te toliko frustrira već skoro deceniju a i dalje će.

cosmo

pre 4 godine

Борусију су чак и прозвали "милионери", вероватно бајерново масло
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (мики, 14. februar 2020 22:48)

Borusija je bila pred bankrotom,pa je Bajern uskocio i pozajmio pare.Otuda i ovaj pogrdan nadimak "milioneri".

johny

pre 4 godine

Vratiti stari format kupa šampiona. Samo šampioni država bez onih bespredmetnih letnjih kfalifikacija. Evropa ima 58 država. Biće dobro i za zdravlje igrača jer biće manje utakmica. Glad za novcem ne donosi ništa. Ostali klubovi u LE

ioi

pre 4 godine

Mrze Srbe i samo nas kaznjavaju. Prokleti zapad i Englezi samo gledaju nas i bracu Ruse da ostete... Zasto ne kazne velike klubove?
(PatriJota, 14. februar 2020 20:38)

gde ti vidis veliki klub?

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.
(bgd011, 14. februar 2020 20:06)

Kako da ne, pa zato za najgore finale važi Porto - Monaco. Ljudi vole derbije, Uleb je pokazao u košarci šta je put.

Kalina je u pravu

pre 4 godine

Da je ovako drakonski kaznjen neki nas klub ala bi bilo kmecanja da je to protiv nebeskog naroda,protiv Srbije i da su sve svetske sile resile da nas uniste.

cole

pre 4 godine

zalba...preinacena kazna u novcanu.. i eto "engleza" u svetloplavoj boji opet u LS. prenaivno bi bilo poverovati da ce ova kazna ostati na snazi. para, ipak, vrti gde burgija nece!

fap

pre 4 godine

Kad budu izbacili Real i Barselonu, klubove koji pojedinačno svake godine,
duguju preko 500 miliona eura a pokrivaju se hipotekama, onda se može reći da Uefa nije mafija
(S. M, 14. februar 2020 20:43)

Prvo, sta ti znaci, ...klubove koji pojedinacno svake godine duguju preko 500 mil evra? Ova recenica nema smisla.
Drugo, Real i Barsa su klubovi sa najvecim prihodima u svetu fudbala. Svake godine prihoduju preko 700, 800 miliona evra, tako da mogu i da trose dosta.
Oni nemaju bogatog vlasnika koji ih finansira, oni su u vlasnistvu clanova kluba (sociosa).
Novac duguju bankama od kojih uzimaju kredite, a te kredite redovno isplacuju.
Realu je porastao dug jer je podigao ogroman kredit za rekonstrukciju stadiona.
Npr. kada kupe nekog igraca za 100 mil ako moraju odmah u celosti da ga plate, oni nece te pare da iskesiraju iz neke rezerve, nego ce da podignu kredit i njega redovno da otplacuju. Ako ne moraju da ga plate odmah u celosti, onda ga placaju u ratama iz redovnih prihoda. Tako rade i sve kompanije na svetu. Kes cuvas za neke iznenadne situacije. Duguju i drugi klubovi njima za igrace.
UEFA-u ne zanimaju svi tipovi dugova, njih zanima da li se pare duguju igracima, trenerima... da li na dovodjenje igraca trosi mnogo vise nego sto se zaradi na prodaji igraca i takve slicne stvari. Tacno ima definisano koliko sme vise da se potrosi na kupovinu igrace, nego sto se zaradi od prodaje igraca.

bla

pre 4 godine

Je l to znači da 5a ekipa na tabeli EPLa ide u Ligu Šampiona što bi najverovatnije trebalo da bude Mančester Junajted?
(Fanatik, 14. februar 2020 19:53)
Pomocu kojih trikova?

ninepi

pre 4 godine

Naduvano sponzorstvo? A kako je moguce tacno izmeriti realnost sponzorskog ugovora? Nije to proizvodni proces pa da izmeris troskove. Gluposti. Sta se tice UEFE koliko Etihad placa za reklamu na dresu i slicno. Mozda su oni seici trebali koje miolionce ili vise da uplate i lordovima iz UEFE da ih odobrovolje. Jasno im se pokazuje ko je gazda u fudbalu. Ne zavijori se tek tako navijacka zastava ili transparent UEFA mafija po stadionima. Ima osnova i te kako.

kimi

pre 4 godine

Nadam se da je ovo samo pocetak.
Dosta se trenirala strogoca na Zvezdi, Partizanu.. A ovamo ljudi trose novac kao pijani.
(Djape, 14. februar 2020 19:53)

Ma koga briga za ova dva propala kluba.

Mamer N'goj

pre 4 godine

Ovaj put ne radi se "o finansijskom fer-pleju", nego ovi su varali Fifu i ceo svet. Terali su njihove sponzore da im daju vise para nego sto je trebalo a sa druge strane u Dubaiu su im sve vratili.

мики

pre 4 godine

Sami su hteli da napuste evropsku uniju. Porodica ne prasta. Biznis je surov.
(zlatan kurjak, 14. februar 2020 21:47)

није Сити напустио унију већ Британија. не верујем да знаш како су гласали навијачи Ситија, а не верујем ни да постоји такав вид осветољубивости о коме ти причаш

Calm Like a Bomb

pre 4 godine

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.
(ime, 14. februar 2020 22:15)

Barem je uzeo koju titulu i brdo para, a ne ko Dzerard.
(Adriano_Galliani, 14. februar 2020 22:31)

Jeste, uzeo Sterling Ligu sampiona za razliku od Dzerarda, a Stivi jadnik bas slabo zaradio u zivotu.
Jedino sto Stivi nema a Sterling ima je dozivotna, DOZIVOTNA, etiketa i slavna titula "One Greedy Bastard".

živ je tito, umro nije

pre 4 godine

uefa mrzi srbe, nece istocno evropske ekipe, samo nas kaznjavaju, zeleda nas uniste bla-bla-bla.....
sta sad kazete teoreticari zavere????
jedan od najbogatijih klubova izbacen na 2 godine? muk, tisina....
(djilkoš, 14. februar 2020 21:19)

Kažem da si nepismen i nevaspitan. Sve u skladu s nadimkom.

Чава

pre 4 godine

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.
(bgd011, 14. februar 2020 20:06)

Вероватно као што је и НБА публици досадило.

ime

pre 4 godine

(Nikola, 14. februar 2020 21:08)

I ovo. U Liverpulu je vec pocela licitacija. Smatraju da ce biti dovoljno 60M za De Brujnea. Jer kazna za Siti, sto se FA tice je oduzimanje bodova i pravac 2. liga.
(nisam razumeo da li su mislili na Championship ili nizi rang)

Arapi se zaigrali fudbala. Onako kako to rade i Barsa i Real, al zbig velicine njih niko ne dira. Mislim da ce Siti drakonski biti kaznjen. Za primer.

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.

Sasa

pre 4 godine

A Sterling... mnogo mi drago zbog njega. Samounistio se.
(ime, 14. februar 2020 22:15)

Barem je uzeo koju titulu i brdo para, a ne ko Dzerard.
(Adriano_Galliani, 14. februar 2020 22:31)

1. Stiven Dzerard je osvojio mnogo titula: Ligu sampiona, dva Evorpska superkupa, UEFA kup kao i dva puta Liga kup i Fa kup.
O pojedinacnim titulama ne treba pisati.
2. Dzerard je zaradio onoliko koliko ti ne mozes zamisliti, zato dajes takve izjave o njegovim finansijama, izuzevsi licne klupske preferencije koje jesu, ocigledno, pomutile zdrav razum. Sterling je zaradio vise, sto ne znaci da Dzerard nije uzeo ogroman novac, razmisljaj.
3. Nastavljas sa budalastinama koliko god svi vec navikli na to, iznenadjujuce je, iznova.

Pedja

pre 4 godine

Zestoko bih kaznjavao bogate klubove zbog ovoga jer krse propise redovno. Naravno, lako se moze desiti da sportski sud ovu odluku ponisti. Ali, isto tako bih voleo i da se Real i Barselona kazne, jer sigurno krse propise.

Globtroter

pre 4 godine

Ovo pravilo je potpuno besmisleno. Praktično UEFA traži da ne smeš da potrošiš više novca nego što su prihodi i to je kao nekakva borba?!

Šta se time konkretno postiže, ako neko razume?

Po meni ovo pravilo samo još više favorizuje najbogatije klubove, jer oni imaju ogromne prihode. Zbog tog pravila je fudbal propao pošto su svi najbolji igrači skoncentrisani u 10 najbogatijih klubova. Mančesteri, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Juventus, Real, Barsa, Bajern i PSŽ imaju po dve postave vrhunskih igrača. Tako imamo situaciju da je npr. Siti u jednom trenutku imao Džeka, Negreda, Jovetića i Aguera i još 2-3 manje poznata napadača, a igrao je uglavnom sa jednim od njih. Dakle Džeko i Jovetić su uglavnom grejali klupu u najboljim godinama umesto da su igrali u nekom drugom klubu standardno i ujednačavali kvalitet među klubovima.

Kada bi zaista hteli da naprave takmičenje zanimljivijim, trebalo bi da primene neku vrstu "salary cap"-a. Lepo kažu da je godišnji limit za plate 200 miliona, a ko hoće preko plaća penale i dobiće se mnogo ujednačenije takmičenje i kvalitetnije. Ali LŠ vode ovi najbogatiji klubovi...

BlueFortress

pre 4 godine

Konacno, Fifa fer plej je godinama bio predmet sprdnje i obican vic, klubovi poput Sitija i PSZ-a i njihovo "kreativno" racunovodstvo i sumnjivi sponzorski ugovori od cerki-kompanija svojih vlasnika su lazno smanjivali "net spend" da bude u okviru propisa.
Siti nije imao velike odlazece transfere otkad je Mansur postao vlasnik, to je podatak za nevericu.

Minus od 600+ miliona u poslednje 4 godine je bio veliki prst FIFA-ino oko...

Larkin

pre 4 godine

A kad su u Zagrebu namestili da bude 1:7 za Lion protiv Dinama I kad se ceo svet smejao bruki jer je Lionu trebalo 6 razlike onda je Platini pricao Kako je sve cisto I kako je to normalno a sad udri po Sitiju iako je PSZ po tom pitanju 10 puta gori .....

S. M

pre 4 godine

Kad budu izbacili Real i Barselonu, klubove koji pojedinačno svake godine,
duguju preko 500 miliona eura a pokrivaju se hipotekama, onda se može reći da Uefa nije mafija

Calm Like a Bomb

pre 4 godine

Odavno nisam video da ovoliki broj navijaca razlicitih klubova deli isto misljenje i emociju.
Dan Svetog Trifuna.
Omnia Vincit Amor.

Nikola

pre 4 godine

Drago mi zbog Sterlinga. Zbog jedne dobre sezone u Sitiju otisao iz Liverpula. I sam sebe i svoju karijeru sapleo. Haha...
(ime, 14. februar 2020 20:23)
Valjda je prvo morao da ode u Situ da bi imao dobru sezonu tamo? I nista on nije sapleo, tek gde je sad je pokazao pun potencijal, osvojio vise titula, i postao jedan od najboljih igraca reprezentacije

мики

pre 4 godine

Ili se drogiras losim drogama ili imas 13 godina. Čelzi i PSG jos i nekako da razumem, ali Juve,Barsa, Real i Liverpul su ipak institucije u fudbalu.
(Nuern-Bam-Berg, 14. februar 2020 20:18)

ма да, институције зато што су много раније од Ситија доминирали на бази финансијске надмоћи. да ли је могуће да то не схваташ ти, а ни гомила других коментатора? по чему је Реал бољи од Левантеа, пре свега? па по томе што може једног играча да плати више него већина европских клубова свих 11 играча на терену. Што је Сити другачији? само НБА лига има систем који обезбеђује неки ниво једнакости, а ни тај није савршен

bgd011

pre 4 godine

Da dodam da je sve naduvano u Ligi sampiona poslednjih 25 godina. I sumnjivo. Ne samo u Sitiju, nego u jos 20-ak klubova, manje ili vise.
Od cena za reklame oko terena, preko TV prava, do transfera - ja tebi Ziku za 50 M evra, ti Miki Lazu za 70 M, a Laza meni Peru za 100 M, pa cemo sledece godine isto, samo obrnutim redom.
A Zika, Laza i Pera ne bi mogli da igraju za tim mog odelenja osnovne skole pre 40 godina, svi smo bolje primali loptu i sutirali nego oni sada.
Licno imam volju da gledam preko TV najvise jednu veliku evropsku utakmicu nedeljno, uzivo bih imao volju da odem na maksimum jednu mesecno.
A volim fudbal.

веверица

pre 4 godine

не знам. по мени фер би било да сви имају исте шансе. ово што се зове фер плеј, заправо није фер плеј, него начин да се одржи статус кво. да се заштити 4-5 најбогатијих клубова: реал, барса, јунајтед, бајерн и јувентус.
фер плеј би био нпр:
сваки клуб из уефа такмичења може током једне такмичарске године да потроши максимално 100 милиона на појачања и 150 милиона на плате.
а овако испада да је "фер" да реал може да уложи 280 милиона у тим, а нпр. розенборг не може ни 50.
како је то фер?

ime

pre 4 godine

(Nikola, 14. februar 2020 21:08)

Sad ce potencijal da pokazuje u ladovinki.
I sve to zbog jedne sezone u Sitiju.

Ustvari, opet ce za novcem u PSG ili Real.

I u 27oj godini ce biti potrosen igrac.

Sve zbog alavosti.

sivi

pre 4 godine

Ovo znači da bi trebalo izbaciti na 2 godine i Real i Barselonu i Čelzi i Liverpul i PSG i možda Juventus, ovo su plastični timovi koji su zašli u sive tokove novca skoro dve decenije i niko ih ne dira.
(dejandddddd, 14. februar 2020 20:12)

Liverpul je tek sedmi po netspendu u poslednjih pet sezona Engleskoj, Everton je vise potrosio, cak i Brajton.

misa

pre 4 godine

(Dragan-Borca, 14. februar 2020 20:39)
Sto bi rekli "Carma is bitch". Dok su vazila pravila da igraci nisu mogli nikako da igraju van zemlje pre odredjenih godina a plus je bio ogranicen broj stranaca po klubu tkz "velika cetvorka" je cerupala manje klubove iz SFRJ jer ti manji klubovi nikako nisu mogli da im novcano pariraju, i za smesne pare su dovodili vrhunske igrace iz lige, a sad kukaju jer to isto rade evropski klubovi njima.

Цоа

pre 4 godine

Полако.
Уследиће жалба.
И на крају новчана казна + евентуално ко Челси забрана довођења играча.

мики

pre 4 godine

jedan od najbogatijih klubova izbacen na 2 godine? muk, tisina....
(djilkoš, 14. februar 2020 21:19)

логика то је за нулу. може УЕФА да казни било кога на било који начин, и то не може да промени чињеницу да има некоректан однос према клубовима ван лиге петице, поготово према Србима, Румунима, Бугарима... Сити је арапски клуб, што је уефа радостима динар разлог да их казне

Najbolji je opancarev lepak.

pre 4 godine

Znaci neko ima novca i hoce da kupi npr Ferencvaros.Da bi bio konkurentan eto hoce da potrosi 100 miliona evra za pojacanja.Po ovom zakonu to nije moguce.I sta onda ,vecno cemo da gledamo jedne te iste klubove kako se sepure evropskom scenom.

мики

pre 4 godine

NAPRIJED CITY, NAPRIJED PSG, NAPRIJED RB LEIPZIG, naprijed svi ovi novi klubovi. Uživam kada se pojavi neki tajkun i kupi klub.
(Osveta potlacenih, 14. februar 2020 21:46)

ја бих волео и ако би се Спартак из Суботице могао да се укључи у ту причу, или Раднички из Ниша (они већ и имају неку традицију). ма жалост, на европском нивоу, само су Борусија и Олимпик имали неке успехе међу "мањим" клубовима. Борусију су чак и прозвали "милионери", вероватно бајерново масло

Дејан

pre 4 godine

Оправдана казна. Међутим, желим да поменем ово.. Занимљиво је да се овако кажњавају нпр Челзи, М. Сити, чији власници су Руси и Арапи, а никад клубови који су у власништву англо-америчког капитала.

UŠATI i mali partizai

pre 4 godine

Sve će pasti i promeniti se kao Bosmanov zakon, jer je nelogično da ti neko ograničava sponzorski ugovor. Na jednoj strani je EL i klubovi koji su bez sponzora uvek u minusu, a funkcionišu i takmiče se bez ograničenja, pa ko ima najveće prihode od sponzora taj KK i osvaja EL. Kako neki FK može biti kažnjen što je neko, zarad reklame uložio novac u taj isti FK? Dođu šeici u VB, ulože novac, plaćaju poreze i samim tim unapređuju VB i šta je u svemu tome protivzakonito?
U komentarima se pojavi i poređenje sa šampionskom Crvenom Zvezdom? U tom trenutku Džajić dovede odbačenog Prosinečkog sa čijom prodajom napravi rekordan transfer u evropskim razmerama. Isto uradi i Pančev i sam klub je od prihoda ulaznica finansijski bio konkirentan sa klubovima u Evropi. U tom trenutku Barselona nema UŠATOG!!!

Х.П.В

pre 4 godine

Данашњи закони су дефинисани тако да ћеш мању казну добити ако убијеш човјека у односу на ону ако сакријеш порез.

Malkom

pre 4 godine

"Klub ima pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu sa sedištem u Lozani."

Ovim je sve rečeno. Sve će se ovo završiti zabranom prelaznog roka od jedne sezone i jedne veće finansijske kazne.

Vladan R

pre 4 godine

Ceo koncept finsnsijskog fer pleja(FFP) je budalaština, koja ne služi svrsi. Da li namerno da se zaštite najmoćniji ili je samo nedovoljno dobro osmišljeno. Kako su velikani postali moćni. U jednom trenutku su imali više novca od ostalih i kupovali sve najbolje. Koliko je Real potrošio i koga sve kupio kad je pravio galaktikose, ili da se vratimo baš na sam početak, kako je osvojio prvih 5 titula u tadašnjem KEŠ. Stala država sa Frankom na čelu, iza njih, sipala novca koliko treba, a ako je to nedovoljno, otimala igrače drugim klubovima, Di Stefana Barsi. Kako je Juve osvojio prvi KEŠ. 82ge posle SP pokupovali sve što valja i za tri godine osvojili. Kako je Milan postao dominantan. Posle EP 88 pokupovali sve najbolje. Jedino što je postojalo tada, ograničenje aaau broju stranaca pa nisu mogli baš ovako. Zašto neko ne može, svež sopstveni novac da uloži u svoj klub koliko želi, da postane konkurentan u borbu za najznačajnije trofeje. Nekad sam mislio kakva je glupost taj seleri kao u NBA. Sad vidim da ima smisla jer u dobroj meri onemogućava najbogatije klubove da isključivo putem novca postanu najbolji i na taj način ubiju draž samog takmičenja. Ovakav FFP stoga više služi da spreči pojavu novi klubovi na tržištu, jer kako Real ili Barsa da dovedu još neko pojačanje, npr Mbapea, ako i drugi može da iskešira 100+ milina evra. Jedino rešenje seleri kap. Kad daš 100+ miliona za transfer i platu 50 godišnje, a možeš da potrošio 300-400, teško ćeš da platiš ostatak tima.

Adriano_Galliani

pre 4 godine

Tacno ima definisano koliko sme vise da se potrosi na kupovinu igrace, nego sto se zaradi od prodaje igraca.
(fap, 14. februar 2020 22:04)

Netačno, bitan je samo odnos prihoda i rashoda.

qpus

pre 4 godine

Dragan-Borca, 14. februar 2020 20:39
Ne bih da budem bezobrazan, ali Vi ste izgleda prestali da pratite fudbal, tad nekada otprilike, kada su bila po dva tri stranca.

stevan

pre 4 godine

"To nije bila nameštena utakmica, Dinamo jeste krš ekipa."


Ma jok,poluvreme 1:1 pa Lion dao 6 golova u drugom u sred Zagreba, sasvim slucajno tacno koliko im je trebalo da prodju dalje i jos je Platini dao zastitu svom francuskom klubu izjavom da je sve cisto bilo.

War Inside My Head

pre 4 godine

@veverica,tih 4-5 klubova,koje si nabrojao,su brendovi,čak i više od toga,industrija,privredna grana praktično.Na osnovu svog imena,mogu da se zaduže u bilo kojoj banci svijeta,više nego pojedine države!Slažem se da je to više nego nepravedno,ali je tako.Vjerovatno je rješenje nešto poput NBA i seleri kepa,uz neke korekcije i prilagođavanje evropskim uslovima?

Beoman

pre 4 godine

@(Dragan-Borca, 14. februar 2020 20:39)
Sto bi rekli "Carma is bitch". Dok su vazila pravila da igraci nisu mogli nikako da igraju van zemlje pre odredjenih godina a plus je bio ogranicen broj stranaca po klubu tkz "velika cetvorka" je cerupala manje klubove iz SFRJ jer ti manji klubovi nikako nisu mogli da im novcano pariraju, i za smesne pare su dovodili vrhunske igrace iz lige, a sad kukaju jer to isto rade evropski klubovi njima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (misa, 14. februar 2020 21:12)
100% si upravu!

razbibriga

pre 4 godine

Pa probali su razne muljačine...
jedna vezana i za komšije, transfer braće Ilić - iz omladinaca Zvezde za 5 miliona eur u Siti...ma važi...ko zna koliko su takvih sličnih "transfera" imali da bi prikazali troškove
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hoćemo var u "super ligi" povilo, 14. februar 2020 20:03)


Potpuno obrnuto, "muljacina" se radi da bi se prihodi prikazali vecim nego sto jesu, a ne troskovi!
Pravila "finansijskog fer-pleja" kazu da klub u toku jedne sezone na transfere i plate igraca ne moze da potrosi vise novca nego sto je prihodovao. U validne izvore prihoda spadaju prodaja igraca, prodaja ulaznica za meceve (i sezonske, naravno), novcane nagrade osvojene kroz takmicenja, i marketing (sponzorstva, reklame, tv prava, fan shopovi i slicno).

Zbog svega toga, bogatasi poput "Seika iz Mancestera", najcesce svoj licni novac investiraju u klub tako sto preko svojih firmi, ili kroz prebijanje dugova iz drugih poslovnih sfera, potpisuju sa svojim klubom prenaduvane spronzorske ugovore.

Problem je sto je to veoma tesko dokazati. Na primer, kako dokazati da je Etihadova reklama na dresu Mancester sitija preplacena? Mozda je i moguce, ali bi to zahtevalo ozbiljnu, strucnu analizu i raznorazne komisije za analizu svakog sumnjivog ugovora ponaosob.

Red

pre 4 godine

@PSŽ platio dva igrača 400 miliona evra!
(agent mahoun, 14. februar 2020 20:30)
PSŽ nije prvo kupio ta dva igrača nego ih je doveo na tzv. "Pozajmicu". Tako je izbegao kaznu. Trik koji je do sada fino palio. UEFA će se i time pozabaviti, nema sumnje. Svi se čudom čudili onomad kad su kaznili Čelsi dok su Sitiju progledali kroz prste. Zakucala mečka i na njihova vrata...

Calm Like a Bomb

pre 4 godine

@ (dejandddddd, 14. februar 2020 20:12)

Bas je slatko kako si probao da provuces Liverpul ovde.
Neko bi pomislio da ovo nije neznanje, neko neki emotivni ispad.

jedan od mnogih

pre 4 godine

kazna ce verovatno ostati u nekom drugom obliku, s Shity je izabran jer je bas bas preterao i oglusio se vise puta o upozorenja. Nije ovde kaznjen plasticni klub vec je data podrska ostalima, pre svega Bundesligasima koji posluju poprilicno ispravno....na listi za proveru su jos PSG (pre svih) i Real i Barselona....ostali manje vise rade u okviru pravila

jedini 'mali' klub na proveri i koji se vec ceslja uveliko je Salzburg (na zalost svih lopatara) isto tako zbog 'sponzorskih' ugovora

Vanja LFC

pre 4 godine

Mislim da su pre nekoliko godina vec kaznjeni sa pedesetak miliona evra zbog krsenja FFP-a. A veoma licemerno je sa njihove strane da govore kako su oduvek bili transparentni u svom poslovanju.
Glavni sponzor im je kompanija ciji je vlasnik ujedno vlasnik kluba, i preuvelicavani i nerealni ugovori o sponzortsvu pre svega i laganje oko finansijskih izvestaja su vise nego dovoljni za kaznjavanje. Nije City kapacitet Reala ili Barse da okrenu kintu preko Mesija, Ronalda (dok je bio tamo) i ostalih svojih zvezda. Naravno da svi muljaju, ali kad je neko bezobrazan....sedi jedan.
Pa sedi jedno 2 godine.
A u medjuvremenu, nastancuj malo zastava Uefa mafija za navijace.
Trebace im.

мики

pre 4 godine

PSŽ platio dva igrača 400 miliona evra!
(agent mahoun, 14. februar 2020 20:30)

треба казнити Барселону и Монако што су примили те паре. срамота.

Mr X

pre 4 godine

Koje su ovo budalastine (sudeći po prevexenom tekstu ako je tačan). Pazi budalastinu UEFA zabrinuta za neregularno poslovanje nekog kluba. Valjda klub prijavljuje prihode i poslovanje u zemlji u kojoj posluje a ne UEFI. Engleska poreska uprava nije zabrinuta a UEFA jeste?!

Ovo potseca na priču o poštenom trgovcu. Koliko znam UEFA nije uvela “saleri kap” sličan postojećem u NBA.

Umesto gluposti pomenutih u tekstu UEFA i trebala da osmisli lige po vrednosti ugovora igrača tima npr. liga 100 + miliona evra, liga 50 + miliona itd. Naravno osmisliti pravila za neku apsolutnu ligu gde bi manje budžetni klubovi mogli da igraju sa bogatijima. Npr. obezbediti po jedno gostovanje najacih timova u nižim ligama da bi im povećali prihode i sl. Ovako se svake godine zna prvih 10 klubova u Evropi te je takmičenje do tog nivoa (najjboljih 10) prilično predvidivo.

U Realu od 11 igrača na terenu 9 trci sa loptom na 100 m 11 sekundi a Zvezda ne može da poveze više od 3 pasa na tri utakmice LS. Kako onda da se takmiče na istom nivou? To nema smisla.

ShoneNI

pre 4 godine

Koliko vidim, ovo je zbog njihovih finansijskih izvestaja iz perioda 2012 - 2016. Sta je sa njihovim rezultatima iz tog vremena? Moglo bi da se pretpostavi da je to ponasanje uticalo na uspeh.. Ista prica vazi i za period posle toga, jer se bazira na ovom prvom..
Ocekujem da se kazna dosta smanji posle zalbe, mozda neke novcane kazne i zabrane transfera na neko vreme, a ako budu izbaceni iz LS na jednu godinu, to bi vec bila ozbiljna kazna.
Na kraju, ipak, mislim da niko nije preterano izNENADjen sto se ovde radi bas o Mancester Sitiju.
Nemam neko visoko misljenje o pravicnosti UEFA, ali hajde da vidimo sta ce da bude na kraju ove price..

Ivan

pre 4 godine

Ču kraj za Siti,jeste vi normalni ljudi ja vas pitam ? Pa valjda svi znate da para vrti đe burgija ne može. Ide žalba,plate kaznu i svi srećni zadovoljni,nismo to mi,sirotinja,ovo je samo način da ispod stola neko uzme grdne milione.

ime

pre 4 godine

(Adriano_Galliani, 14. februar 2020 22:31)

Verovatno bi se i Barkli menjao sa Luk Longlijem ili Stiv Kerom. Ipak ova dvojica imaju titule i novce.

Zar ne.

neko

pre 4 godine

@cosmo Nadimak Milioneri je nastao kao paradoks na puno ime kluba:radnicki fudbalski klub Borusija Dortmund,kao i na visemilionske prihode koje su redjali iz godine u godinu. A ne zato sto im je Bajern pozajmio novac.

Pošten radnik

pre 4 godine

не знам. по мени фер би било да сви имају исте шансе. ово што се зове фер плеј, заправо није фер плеј, него начин да се одржи статус кво. да се заштити 4-5 најбогатијих клубова: реал, барса, јунајтед, бајерн и јувентус.
фер плеј би био нпр:
сваки клуб из уефа такмичења може током једне такмичарске године да потроши максимално 100 милиона на појачања и 150 милиона на плате.
а овако испада да је "фер" да реал може да уложи 280 милиона у тим, а нпр. розенборг не може ни 50.
како је то фер?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (веверица, 14. februar 2020 20:31)
Јел фер да ја имам 3600 евра годишњу плату а Роналдо 70 милиона?

Vuk

pre 4 godine

Treba pojasniti zašto je Siti ovako kažnjen. Prvo - kršio je FFP pravila od 2012-2016. Dakle nije jedan izolovan potez, već sistem. Drugo, još važnije - falsifikovali su dokumenta tokom istrage UEFA i tako ih prevarili. Teško da će kazna biti smanjena, a dobiće i kaznu FA (najverovatnije oduzimanje bodova) koja ništa ne znači jer ih je Liverpul ostavio 22 boda (za sada).

mario

pre 4 godine

Jaka publika. Difens, difens :D

Neka odu. Pa za jedno 3 godine moci ce da zatvore radnju, jer ce i poslednji gledalac da prestane da im dolazi na stadione, kada im dosadi da stalno gledaju iste timove, igrace, trenere, sudije, reklame oko terena...
I da si sa Dzenifer Lopez, ima da ti dosadi posle nekog vremena.
(bgd011, 14. februar 2020 20:06)

Вероватно као што је и НБА публици досадило.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Чава, 14. februar 2020 20:26)

cosmo

pre 4 godine

@cosmo Nadimak Milioneri je nastao kao paradoks na puno ime kluba:radnicki fudbalski klub Borusija Dortmund,kao i na visemilionske prihode koje su redjali iz godine u godinu. A ne zato sto im je Bajern pozajmio novac.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neko, 15. februar 2020 08:49)

Apsolutno netacno...izguglaj ti to malo bolje...