ULEB oštro kritikovao Evroligu

Unija evropskih košarkaških liga (ULEB) pobunila se protiv novog sistema Evrolige koji će biti implementiran od sezone 2020/2021.

PT Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Dugorocno gledano, ako vec mora nesto globalno da se menja, a opet treba uvaziti cinjenicu da Evropa nije USA i da ne zeli cirkus nego takmicenje, onda je najbolje Evroliga da ima 18 ili 20 klubova, bez ikakvih A licenci i garancija, poslednja 4 ispadaju, Evrokup da se igra na final4 i sva cetiri ucesnika idu u Evroligu, ili pak finalisti a dva igraju kvalifikacije za 17. i 18. iz EL, 19 i 20 direktno u Evrokup. Sta ima CSKA da se plasi nekog Tofasa, London Tauersa ili Cedeolimpije pa im treba a licenca koja obesmisljava sve. Iz nacionalnih sampionata se odredjuje broj ucesnika za EK i to je pocetni reper za sve i ima smisla "piramida". Sve drugo je truli kompromis. ABA se vise ne bi igrala, bio bi dovoljan broj kvalutetnih utakmica u EL/EK i sve ok.
   (grn, 12. jul 2019 16:43)

  # Link komentara

 2. Po mom misljenu bolje je da postoji samo takmicenje evrolige bez evrokupa. Da bude sa 32 tima podeljena u 2 zone-istok i zapad kao u NBA, samo sto bi se u Evropi igralo zapad i istok odvojeno u regularnom delu po 16 ekipa u obe zone. U plej ofu bi se ukrstali 1. sa zapada-8. sa istoka i tako dalje... Zapad bi predstavljale po 5 ek. iz ESP, 3 ITA, 3 GER, 2 FRA 1 BEL, 1 GBR i 1 SLO, a istok 4 RUS, 3 TUR, 2 GRE, 2 LTU, 2 SRB, 1 ISR, 1 POL i 1 MNE. To bi bio zatvoren sistem sa licenciranim timovima na po 5 god, a ukoliko bi neko zaleo da odustane tek tada bi se upraznjeno mesto popunjavalo novim. Bio bi ovo pun marketinski pogodak, a i smanjili bi se troskovi putovanja u regularnom delu takmicenja.
  (vUcO, 12. jul 2019 15:54)

  # Link komentara

 3. “Umesto putem domaćih šampionata, u Evroligu će se ulaziti dobijanjem potvrde iz banke o stanju deviznog računa”....
  (made in Serbia, 12. jul 2019 14:45)

  # Link komentara

 4. Mislim da su se malo kasno setili, ili što bi naši stari rekli: Ode mast u propast!
  (Howard Spring, 12. jul 2019 13:30)

  # Link komentara

 5. @ (scholes, 12. jul 2019 12:23)

  S jedne strane kažeš kako će zatvoreni sistem urušiti EL i LŠ, a sa druge, pozivaš da se preuzme NBA model??? Pa NBA je savršeni primer zatvorenog sistema u kojem postoje trajne licence (franšize), nema ispadanja, niti kvalifikovanja, već se, periodično, povećava broj licenci i to samo i isključivo gledajući ekonomske kriterijume.

  EL i LŠ se upravo približavaju NBA modelu i neće propasti, niti se urušiti, jer je evidentno da, što su zatvoreniji, više se para obrće. A to je suština profesionalnog sporta - novac i zarada. Onom ko se od toga povraća, neka lepo gleda amaterski sport, koji se, kako mu i ime kaže, igra iz ljubavi, ili neka gleda decu kako trče na livadi (ako to još uvek postoji u moderno doba)...
   (ja, 12. jul 2019 13:21)

  # Link komentara

 6. Kadija te tuži, kadija ti sudi.
  Onaj ko je osnovao Euroligu sada se buni protiv iste. Otelo se dete iz naručja! Pa tako je bilo i kada je ULEB uništavao rad FIBA-e.
  (Staka Zulu, 12. jul 2019 13:14)

  # Link komentara

 7. Osnove sportskog sistema su odavno urušene. Sada se gleda marketing i profit. Sta mislite kakvu bi ulogu imala Igokea, da je one godine igrala Evroligu? Ulogu 'lake zenske' evropskih azdaja. Evroliga želi da se obezbedi i sama odabere tim koji ce doneti neku dobit tom takmicenju. Da ce biti konkurentan ovima sa A licencom, tj. da bude puno atraktivnih utakmica. Ostalima je dala Evrokup, da se kroz njega razvijaju. To takmicenje je takodje ozbiljno i nema mesta kritici. I ono nosi 2 mesta u elitu.
  (bvb, 12. jul 2019 12:31)
  Pa gresis (a i Evroliga), jer ta dva tima koja udju u evroligu (namerno malim slovom) i cak se pojacaju i odigraju je dobro (mozda budu u sredini tabele), vec sledece ne igraju evroligu jer se nemaju kako kvalifikovati. Doci ce druga dva tima iz Evrokupa. I tako u krug, ne mozes planirati i praviti tim na duze staze. Mogao bih dosta o tome da pisem.........
  (Kum Ruzvelt, 12. jul 2019 13:07)

  # Link komentara

 8. Ne vidim smisao kritika u ovom trenutku, jer sve što može da se kaže već je rečeno pre nekoliko godina. Kada je 2016. započeto sa ovim formatom, bilo je jasno da nije predviđeno da se u EL ulazi preko nacionalnih ili regonalnih liga, dodeljivanje mesta nekim ligama bilo je samo privremeno rešenje. Iz globalne perspektive, sistem koji je usvojen pošteniji je od onog u prethodnih nekoliko sezona, jer klubovi iz Italije, Francuske, Turske, Grčke, itd. bez A licenci do sada nisu mogli da uđu u EL nikako osim osvajanjem Evrokupa. A neminovno je da se u evropskoj košarci pravi podela na elitne klubove (učesnike EL i one koji imaju uslove da pretenduju na mesta u EL u budućnosti) i ostatak (klubove za razvoj igrača) i taj proces se ne može preokrenuti.
  (marko, 12. jul 2019 12:47)

  # Link komentara

 9. Nazalost ispostavice se da je ipak FIBA u pravu Bertomeo je krenuo pogresnim putem. Molice nasi klubovi Fibu da igraju ligu sampiona ma koliko to sad izgledalo smesno takmicenje.
   (Branko, 12. jul 2019 12:46)

  # Link komentara

 10. pa naravno da ce ugasiti nacionalne lige ocigledno im je cilj da stvore evropski pandan NBA za sacicu bogatih i vozdra..ko te pita za sport kao takav, kosarku ...lova bato
   (laki, 12. jul 2019 12:42)

  # Link komentara

 11. Da li Djordi uopste i cita ove gluposti od kritika, najvise volim ove ostre reakciju u vidi pisma
  (admiral, 12. jul 2019 12:40)

  # Link komentara

 12. Može li neko da objasni kakav je odnos kompanije ECA i ULEBAa? Ja nisam siguran da to razumem.
  (Davor, 12. jul 2019 12:40)

  # Link komentara

 13. Osnove sportskog sistema su odavno urušene. Sada se gleda marketing i profit. Sta mislite kakvu bi ulogu imala Igokea, da je one godine igrala Evroligu? Ulogu 'lake zenske' evropskih azdaja. Evroliga želi da se obezbedi i sama odabere tim koji ce doneti neku dobit tom takmicenju. Da ce biti konkurentan ovima sa A licencom, tj. da bude puno atraktivnih utakmica. Ostalima je dala Evrokup, da se kroz njega razvijaju. To takmicenje je takodje ozbiljno i nema mesta kritici. I ono nosi 2 mesta u elitu.
  (bvb, 12. jul 2019 12:31)

  # Link komentara

 14. Pa ULEB je i osnovao Evroligu, tako da je ovo potpuno sumanuto.
  (Lynx, 12. jul 2019 12:24)

  # Link komentara

 15. Stvaranjem zatvorenih sistema totalno se urušavaju kako Evroliga tako i Liga Šampiona u fudbalu. Izvesno ću prestati sa praćenjem istih u slučaju njihove realizacije. Umesto da preuzmu NBA sistem sa salary cap-om uz određene modifikacije oni stvaraju sopstvene nakaradne koji će ubesmisliti sport kao takmičenje i nadmetanje.
   (scholes, 12. jul 2019 12:23)

  # Link komentara