Nedelja, 23.06.2019.

22:02

Preminuo Žarko Varajić – neprevaziđeni rekorder Evrolige

Legendarni košarkaš Žarko Varajić preminuo je u Beogradu u 67. godini, nakon duže bolesti.

Izvor: B92

Preminuo Žarko Varajiæ – neprevaziðeni rekorder Evrolige IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 4 godine

Gospodin koji je o kosarci znao sve a tih i nenametljiv fakultetski obrazovan njegove opservacije o kosarci globalno neprevazidjene.Cest gost na tv Politici kod cuvenog Sotre obojica kosarku poznavali do tancina kasnije kod Tegija.Pitam se uvek zasto odlaze i napustaju nas najbolji a opstaje ovaj polusvet oko nas.

terza

pre 4 godine

Idem kroz Dorcol pre par godina, cujem neki glas iza sebe - momak, jel znas gde je taj Cevap kod dekija? Okrenuh se, ljudina od 2+ metra, nesto mi poznat, kazem mu - idem i ja tamo, mozemo zajedno... Posle par sekundi ukapiram ko mi je nenadano drustvo. Kazem mu da se secam tog finala iz '79., on se nasmeja, kaze - nemoguce, mnogo si mlad... Krene prica o kosarci, izrazgovarasmo se koliko smo mogli tih 5-6 minuta sto smo isli zajedno, razmenismo po turu pica u kafani, svako sa svojim drustvom. Pomislih - kako se dobro drzi, svaka mu cast... Tuga.
Pocivaj u miru, Legendo.

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

Čovek je bio najbolji ali nikad medijski promovisan kao drugi nebitni igrači.Da ke bio politički podoban ravnali bi ga sa Kicom. Legenda...Iako zvezdaš kad god sam basket igrao bio sam Varajic.Onaj ko ga je gledao zna kakav je to igrač bio...Ostaće upamćen u finalu 45 poena...I opet Varaaajiiić.....Legende uvek žive...

Avaya

pre 4 godine

Босна 1979, Цибона 1985, 1986, Југопластика (ПОП 84) 1989, 1990, 1991, Партизан 1992 - сви прваци Европе, са само домаћим играчима, изузетак ПОП 84 те 1991, са Avie Lester (Анте Лустер како су га звали) као једини странац. За 14 година (1979-1992) тимови из СФРЈ су узели 7 титула, тј. свака друга је била наша, без странаца у домаћем првентсву, ех то су била времена...

nesa

pre 4 godine

A da li pamtite kako ga je smenio Duda Ivković posle silnih zlatnih medalja koje je kao direktor svih mladjih selekcija KSSa osvojio...?

Gde ja živim

pre 4 godine

Baš me je iznenadila vest. Voleo sam i volim da čitam njegove komentare o današnjoj košarci i stanju iste kod nas. Videlo se veliko znanje. Nisam ga gledao kao košarkaša, ali znam dosta. Neka vam je laka zemlja i večna slava gospodine Varajiću. Hvala za doprinos košarci. Saučešće porodici.

Doktor Pera

pre 4 godine

@Tuzno , koji bolesnik moras biti da ostavis ovakav komentar na ovakvu vest. Idi prosipaj svoje politicke gluposti na drugom mestu.

bocko

pre 4 godine

KK Bosna sedamdesetih. Meni i mojim drugovima, svejedno zvezdasima ili partizanovcima, ako vec mi nismo mogli do titule voleli smo da to bude Bosna. Verujem da je tako bilo i sa velikom vecinom ljubitelja kosarke u SFRJ.Trio Kindje- Varaja-Rasa, uz ostale momke je plenio lepom i fer igrom. Pitam se da li je moguce da su u nekoj Bosninoj monografiji izostavljeni dvojica od trojice najboljih igraca Bosne u istoriji samo zato sto su Srbi? Sta reci za kraj osim pocivaj u miru legendo.

)

pre 4 godine

U Sarajevu, na ekskurziji, sam bio naišao na grafit, valjda na Skenderiji:-Šta će nama Kića, šta će nama Praja, kad su naši majstori, Kinđe (Delibašić) i Varaja. Bili su sila u košarci.

Bojan

pre 4 godine

Ostaje u sećanju kao vrhunski sportista, a i zanimljiva ličnost van igrališta. Pedantan, pomalo uzdržan, naglašeno elegantan...Zbogom Varaja.

Milan

pre 4 godine

Nije igrao krilnog centra nego nego nisko krilo - šutera. Pešić ( sada čuveni trener) je bio nominalno plej ali je loptu najviše držao i organizovao igru Delibašić, najbolji igrač bosne. Varajić je od današnjih igrača najsličniji Kleju Tompsonu, izlaz iz bloka - šut.

Goran

pre 4 godine

Sjećam se tako trenutka kada me tata vodio kod Varajića da upoznam Žarka koji je nekim poslom bio u Nikšiću. Zamislite dijete od nekih 10 tak godina kako se upoznaje sa, već tada, legendom basketa. Taj susret nikada neću da zaboravim. Prošlo vrijeme, nema čika Draga, nema tate, a sada ni Žarka. Neka vas Anđeli čuvaju, a ti Žare da na dresu vječno nosiš broj 47!

b.sce.

pre 4 godine

Pojam ljudskosti,poštenja,drugarstva,skromnosti,požrtvovanja ali i hrabrosti rukovođene dječačkim snovima o neslućenim dometima.
Vitez modernog doba.

Postigao 47 poena sa 47 godina

pre 4 godine

Prije samo dva mjeseca je na BHTV emitovan dokumentarac povodom dvadesetogodisnjice Bosninog osvajanja titule prvaka Evrope...
(Samir, Sarajevo)

Iskreno se nadam da pokusavas da nas oraspolozis zbog ove tuzne vesti. U protivnom, ne smem ni da pomislim sta vas tamo uce.

pedja cacak

pre 4 godine

tuga...
pocivaj u miru legendo...
necu mnogo pisati o vrhunskom i legendarnom krilu reprezentacije sfrj i bosne...
kakva imena i grneracija, moka,kica,praja,varaja, cosic,radovanovic, zizic...
pogledati njegov inervju sos kanalu...
jedna od legendarnih izjava ovog divnog coveka i sportiste...
prilikom sluzenja vojske u cacku, zahvaljujuci cacanskim sportistima i prijateljima,koji su ga izvlacili svaki dan iz kasarne,tek tada sam video, koliko imam brace,striceva,tetki,ujaka...
legende neumiru,legende zive za sva vremena...

Demar Derosan

pre 4 godine

Varaja je bio jedan od velikih majstora basketa sa ovih prostora. Kakva je konkurencija bila govori cinjenica da je on samo 1976 i 77 igrao za repku, i na toj poziciji prednost je imao Praja Dalipagic. Kako je samo odigrao finale Kiupa sampiona 1979, taj tim Bosne je legandaran: Mirza, Varaja, Rasa Radovanovic, Kari Pesic, Benacek, Djogo, Vucevic, Krvavac, Hadzic itd. Privatno je bio veliki gospodin, a uzivao sam citajuci njegoe kolumne i analize aktuelne situacije srpske korake. Pocivaj u miru legendo i saucesce porodici.

stranger

pre 4 godine

@samire, ja cu ti objasniti. posle rata je objavljena publikacija o kk bosna, u njoj je pisalo o svemu pa i o uspehu u grenoblu. zarko varajic nije ni pomenut iako je u toj utakmici bio najbolji strelac. govorio je on o tome iako nerado, bog da mu dusu prosti.

zdravko

pre 4 godine

ova me vest mnogo rastužila daje legenda jugoslovenske i srpske košarke žarko varajic preminuo jasam se divijo kako je lagano igrao košarku kako je bio pravi sportista i veliki zvezdaš ali nažalost nije imo priliku da igra za svoj omijlen klub. nek mu večna slava i za sve hvala.

Neko onako

pre 4 godine

Skoro puštao neku muziku na YT, i dođu na red i narodne pesme. Ova nova od Halida, serija Ubice mog oca. Ako nije Žarko u spotu, kako sedi u kafani, onda je njegov klon ili brat blizanac. Rekoh ma Žarko je, znaju se dok je igrao za Bosnu verovatno. I pomislih, šta je s tim čovekom, dugo ga ne videh nigde, TV, intervju, utakmica neka. Baš me pogodila vest, odlaze ti poslednji velikani koje ni ratovi, ni politika, ni Zvezda/ Partizan sukobi nisu uspeli da okaljaju. Nek mu je laka zemlja...

Samir, Sarajevo

pre 4 godine

Eto tako su mu se njegove Sarajlije za sve to sto je ucinio u slavu i na ponos Sarajeva i BiH oduzile. I da se vise niko ne pravi blesav i toboze se pita otkud i kako on da umre u Srbiji.
(Branko, 23. jun 2019 22:46)

A kako smo mu se oduzili? Hajde, Boga ti, objasni! Otisao je na pocetku rata kao i desetine hiljada drugih stanovnika, da bi izbjegao ratna stradanja...
Varaja je covjek i igrac koji je duboko postovan u Sarajevu! Prije samo dva mjeseca je na BHTV emitovan dokumentarac povodom dvadesetogodisnjice Bosninog osvajanja titule prvaka Evrope...i naravno da je on bio jedan od glavnih protagonista tog filma koji je evocirao svoje uspomene na taj ogroman uspijeh. I bi mi zao sto se moglo vidjeti da je jako smrsao i vjerovatno bolestan...

Tuzno

pre 4 godine

Sa 65 godina kada je davao ovaj intervju izgleda savrseno za te godine, a umire posle duge i teske bolesti u 67 godini. Sta li su ovi bacali na nas.

Mrak

pre 4 godine

Ozrinići,kraj Nikšića,njegovo rodno mjesto. Stari mu je preselio u Sarajevo i njega nijesam zapamtio. Stric mu je živio u Ozrinićima,u komšiluku. Cijela porodica je jako čestita i poštena. Njega sam prvi put vidio kada mu je stric umro i ono što mi je tada ostalo u sjećanju je ta neobična smirenost i gospodstvo kojim je odisao. Uf,nekako mi je teško pala ova vijest,jer nije ostala muška glava ni kod strica,a mislim ni kod njega. Stara kuća zjapi prazna. Tuga.

Jovan

pre 4 godine

Veliki igrač,pravi gospodin i porodičan čovek.Kao funkcioner u KSS zaslužan za odlične rezultate u mlađim kategorijama.Saučešće porodici i prijateljima.Slava mu.

Samir, Sarajevo

pre 4 godine

Pocivao u miru legendo! Uzivao gledati ga uzivo...
Btw, postigao je 45 a ne 47 poena...sto je nestvaran ucinak uzimajuci u obzir da tada nije bilo suta za tri poena...

Рано, брате, рано

pre 4 godine

Нека ти је лака земља, Жарко. Због Делибашића, Варајића и Радовановића сам заволио кошарку.

Branko

pre 4 godine

Eto tako su mu se njegove Sarajlije za sve to sto je ucinio u slavu i na ponos Sarajeva i BiH oduzile. I da se vise niko ne pravi blesav i toboze se pita otkud i kako on da umre u Srbiji.

Švrakino

pre 4 godine

Eh kad se setim Mirza i Žarko...
Bili su nam idoli i sanjali da budemo kao oni. Tražili smo slobodan koš po kvartovima Švrakinog, Alipašinog, Otoke da igramo basket. Sve puno kao šibica. Oni su bitno uticali na naše detinjstvo i opredelenje da se borimo i svojim radom nešto napravimo.
Slava ti Žarko.

Nikola

pre 4 godine

Neka mu je vecna slava.Covek koji je Bosni doneo jedinu titulu prvaka Evrope sa 45 poena u finalu.
(dnevna doza prosecnog Srbende, 23. jun 2019 22:09)

Opet ti, sve znas...... Nece redakcija da objavljuje replike samom sebi, tj tebi. Saucesce porodici Varajic.

Samir, Sarajevo

pre 4 godine

Pocivao u miru legendo! Uzivao gledati ga uzivo...
Btw, postigao je 45 a ne 47 poena...sto je nestvaran ucinak uzimajuci u obzir da tada nije bilo suta za tri poena...

Švrakino

pre 4 godine

Eh kad se setim Mirza i Žarko...
Bili su nam idoli i sanjali da budemo kao oni. Tražili smo slobodan koš po kvartovima Švrakinog, Alipašinog, Otoke da igramo basket. Sve puno kao šibica. Oni su bitno uticali na naše detinjstvo i opredelenje da se borimo i svojim radom nešto napravimo.
Slava ti Žarko.

Рано, брате, рано

pre 4 godine

Нека ти је лака земља, Жарко. Због Делибашића, Варајића и Радовановића сам заволио кошарку.

Mrak

pre 4 godine

Ozrinići,kraj Nikšića,njegovo rodno mjesto. Stari mu je preselio u Sarajevo i njega nijesam zapamtio. Stric mu je živio u Ozrinićima,u komšiluku. Cijela porodica je jako čestita i poštena. Njega sam prvi put vidio kada mu je stric umro i ono što mi je tada ostalo u sjećanju je ta neobična smirenost i gospodstvo kojim je odisao. Uf,nekako mi je teško pala ova vijest,jer nije ostala muška glava ni kod strica,a mislim ni kod njega. Stara kuća zjapi prazna. Tuga.

Jovan

pre 4 godine

Veliki igrač,pravi gospodin i porodičan čovek.Kao funkcioner u KSS zaslužan za odlične rezultate u mlađim kategorijama.Saučešće porodici i prijateljima.Slava mu.

Tuzno

pre 4 godine

Sa 65 godina kada je davao ovaj intervju izgleda savrseno za te godine, a umire posle duge i teske bolesti u 67 godini. Sta li su ovi bacali na nas.

Branko

pre 4 godine

Eto tako su mu se njegove Sarajlije za sve to sto je ucinio u slavu i na ponos Sarajeva i BiH oduzile. I da se vise niko ne pravi blesav i toboze se pita otkud i kako on da umre u Srbiji.

Samir, Sarajevo

pre 4 godine

Eto tako su mu se njegove Sarajlije za sve to sto je ucinio u slavu i na ponos Sarajeva i BiH oduzile. I da se vise niko ne pravi blesav i toboze se pita otkud i kako on da umre u Srbiji.
(Branko, 23. jun 2019 22:46)

A kako smo mu se oduzili? Hajde, Boga ti, objasni! Otisao je na pocetku rata kao i desetine hiljada drugih stanovnika, da bi izbjegao ratna stradanja...
Varaja je covjek i igrac koji je duboko postovan u Sarajevu! Prije samo dva mjeseca je na BHTV emitovan dokumentarac povodom dvadesetogodisnjice Bosninog osvajanja titule prvaka Evrope...i naravno da je on bio jedan od glavnih protagonista tog filma koji je evocirao svoje uspomene na taj ogroman uspijeh. I bi mi zao sto se moglo vidjeti da je jako smrsao i vjerovatno bolestan...

Nikola

pre 4 godine

Neka mu je vecna slava.Covek koji je Bosni doneo jedinu titulu prvaka Evrope sa 45 poena u finalu.
(dnevna doza prosecnog Srbende, 23. jun 2019 22:09)

Opet ti, sve znas...... Nece redakcija da objavljuje replike samom sebi, tj tebi. Saucesce porodici Varajic.

terza

pre 4 godine

Idem kroz Dorcol pre par godina, cujem neki glas iza sebe - momak, jel znas gde je taj Cevap kod dekija? Okrenuh se, ljudina od 2+ metra, nesto mi poznat, kazem mu - idem i ja tamo, mozemo zajedno... Posle par sekundi ukapiram ko mi je nenadano drustvo. Kazem mu da se secam tog finala iz '79., on se nasmeja, kaze - nemoguce, mnogo si mlad... Krene prica o kosarci, izrazgovarasmo se koliko smo mogli tih 5-6 minuta sto smo isli zajedno, razmenismo po turu pica u kafani, svako sa svojim drustvom. Pomislih - kako se dobro drzi, svaka mu cast... Tuga.
Pocivaj u miru, Legendo.

Avaya

pre 4 godine

Босна 1979, Цибона 1985, 1986, Југопластика (ПОП 84) 1989, 1990, 1991, Партизан 1992 - сви прваци Европе, са само домаћим играчима, изузетак ПОП 84 те 1991, са Avie Lester (Анте Лустер како су га звали) као једини странац. За 14 година (1979-1992) тимови из СФРЈ су узели 7 титула, тј. свака друга је била наша, без странаца у домаћем првентсву, ех то су била времена...

Demar Derosan

pre 4 godine

Varaja je bio jedan od velikih majstora basketa sa ovih prostora. Kakva je konkurencija bila govori cinjenica da je on samo 1976 i 77 igrao za repku, i na toj poziciji prednost je imao Praja Dalipagic. Kako je samo odigrao finale Kiupa sampiona 1979, taj tim Bosne je legandaran: Mirza, Varaja, Rasa Radovanovic, Kari Pesic, Benacek, Djogo, Vucevic, Krvavac, Hadzic itd. Privatno je bio veliki gospodin, a uzivao sam citajuci njegoe kolumne i analize aktuelne situacije srpske korake. Pocivaj u miru legendo i saucesce porodici.

stranger

pre 4 godine

@samire, ja cu ti objasniti. posle rata je objavljena publikacija o kk bosna, u njoj je pisalo o svemu pa i o uspehu u grenoblu. zarko varajic nije ni pomenut iako je u toj utakmici bio najbolji strelac. govorio je on o tome iako nerado, bog da mu dusu prosti.

bocko

pre 4 godine

KK Bosna sedamdesetih. Meni i mojim drugovima, svejedno zvezdasima ili partizanovcima, ako vec mi nismo mogli do titule voleli smo da to bude Bosna. Verujem da je tako bilo i sa velikom vecinom ljubitelja kosarke u SFRJ.Trio Kindje- Varaja-Rasa, uz ostale momke je plenio lepom i fer igrom. Pitam se da li je moguce da su u nekoj Bosninoj monografiji izostavljeni dvojica od trojice najboljih igraca Bosne u istoriji samo zato sto su Srbi? Sta reci za kraj osim pocivaj u miru legendo.

Gde ja živim

pre 4 godine

Baš me je iznenadila vest. Voleo sam i volim da čitam njegove komentare o današnjoj košarci i stanju iste kod nas. Videlo se veliko znanje. Nisam ga gledao kao košarkaša, ali znam dosta. Neka vam je laka zemlja i večna slava gospodine Varajiću. Hvala za doprinos košarci. Saučešće porodici.

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

Čovek je bio najbolji ali nikad medijski promovisan kao drugi nebitni igrači.Da ke bio politički podoban ravnali bi ga sa Kicom. Legenda...Iako zvezdaš kad god sam basket igrao bio sam Varajic.Onaj ko ga je gledao zna kakav je to igrač bio...Ostaće upamćen u finalu 45 poena...I opet Varaaajiiić.....Legende uvek žive...

)

pre 4 godine

U Sarajevu, na ekskurziji, sam bio naišao na grafit, valjda na Skenderiji:-Šta će nama Kića, šta će nama Praja, kad su naši majstori, Kinđe (Delibašić) i Varaja. Bili su sila u košarci.

Goran

pre 4 godine

Sjećam se tako trenutka kada me tata vodio kod Varajića da upoznam Žarka koji je nekim poslom bio u Nikšiću. Zamislite dijete od nekih 10 tak godina kako se upoznaje sa, već tada, legendom basketa. Taj susret nikada neću da zaboravim. Prošlo vrijeme, nema čika Draga, nema tate, a sada ni Žarka. Neka vas Anđeli čuvaju, a ti Žare da na dresu vječno nosiš broj 47!

Neko onako

pre 4 godine

Skoro puštao neku muziku na YT, i dođu na red i narodne pesme. Ova nova od Halida, serija Ubice mog oca. Ako nije Žarko u spotu, kako sedi u kafani, onda je njegov klon ili brat blizanac. Rekoh ma Žarko je, znaju se dok je igrao za Bosnu verovatno. I pomislih, šta je s tim čovekom, dugo ga ne videh nigde, TV, intervju, utakmica neka. Baš me pogodila vest, odlaze ti poslednji velikani koje ni ratovi, ni politika, ni Zvezda/ Partizan sukobi nisu uspeli da okaljaju. Nek mu je laka zemlja...

nesa

pre 4 godine

A da li pamtite kako ga je smenio Duda Ivković posle silnih zlatnih medalja koje je kao direktor svih mladjih selekcija KSSa osvojio...?

Milan

pre 4 godine

Nije igrao krilnog centra nego nego nisko krilo - šutera. Pešić ( sada čuveni trener) je bio nominalno plej ali je loptu najviše držao i organizovao igru Delibašić, najbolji igrač bosne. Varajić je od današnjih igrača najsličniji Kleju Tompsonu, izlaz iz bloka - šut.

Bojan

pre 4 godine

Ostaje u sećanju kao vrhunski sportista, a i zanimljiva ličnost van igrališta. Pedantan, pomalo uzdržan, naglašeno elegantan...Zbogom Varaja.

Aleksandar

pre 4 godine

Gospodin koji je o kosarci znao sve a tih i nenametljiv fakultetski obrazovan njegove opservacije o kosarci globalno neprevazidjene.Cest gost na tv Politici kod cuvenog Sotre obojica kosarku poznavali do tancina kasnije kod Tegija.Pitam se uvek zasto odlaze i napustaju nas najbolji a opstaje ovaj polusvet oko nas.

b.sce.

pre 4 godine

Pojam ljudskosti,poštenja,drugarstva,skromnosti,požrtvovanja ali i hrabrosti rukovođene dječačkim snovima o neslućenim dometima.
Vitez modernog doba.

Doktor Pera

pre 4 godine

@Tuzno , koji bolesnik moras biti da ostavis ovakav komentar na ovakvu vest. Idi prosipaj svoje politicke gluposti na drugom mestu.

pedja cacak

pre 4 godine

tuga...
pocivaj u miru legendo...
necu mnogo pisati o vrhunskom i legendarnom krilu reprezentacije sfrj i bosne...
kakva imena i grneracija, moka,kica,praja,varaja, cosic,radovanovic, zizic...
pogledati njegov inervju sos kanalu...
jedna od legendarnih izjava ovog divnog coveka i sportiste...
prilikom sluzenja vojske u cacku, zahvaljujuci cacanskim sportistima i prijateljima,koji su ga izvlacili svaki dan iz kasarne,tek tada sam video, koliko imam brace,striceva,tetki,ujaka...
legende neumiru,legende zive za sva vremena...

zdravko

pre 4 godine

ova me vest mnogo rastužila daje legenda jugoslovenske i srpske košarke žarko varajic preminuo jasam se divijo kako je lagano igrao košarku kako je bio pravi sportista i veliki zvezdaš ali nažalost nije imo priliku da igra za svoj omijlen klub. nek mu večna slava i za sve hvala.

Postigao 47 poena sa 47 godina

pre 4 godine

Prije samo dva mjeseca je na BHTV emitovan dokumentarac povodom dvadesetogodisnjice Bosninog osvajanja titule prvaka Evrope...
(Samir, Sarajevo)

Iskreno se nadam da pokusavas da nas oraspolozis zbog ove tuzne vesti. U protivnom, ne smem ni da pomislim sta vas tamo uce.

Branko

pre 4 godine

Eto tako su mu se njegove Sarajlije za sve to sto je ucinio u slavu i na ponos Sarajeva i BiH oduzile. I da se vise niko ne pravi blesav i toboze se pita otkud i kako on da umre u Srbiji.

Nikola

pre 4 godine

Neka mu je vecna slava.Covek koji je Bosni doneo jedinu titulu prvaka Evrope sa 45 poena u finalu.
(dnevna doza prosecnog Srbende, 23. jun 2019 22:09)

Opet ti, sve znas...... Nece redakcija da objavljuje replike samom sebi, tj tebi. Saucesce porodici Varajic.

Samir, Sarajevo

pre 4 godine

Eto tako su mu se njegove Sarajlije za sve to sto je ucinio u slavu i na ponos Sarajeva i BiH oduzile. I da se vise niko ne pravi blesav i toboze se pita otkud i kako on da umre u Srbiji.
(Branko, 23. jun 2019 22:46)

A kako smo mu se oduzili? Hajde, Boga ti, objasni! Otisao je na pocetku rata kao i desetine hiljada drugih stanovnika, da bi izbjegao ratna stradanja...
Varaja je covjek i igrac koji je duboko postovan u Sarajevu! Prije samo dva mjeseca je na BHTV emitovan dokumentarac povodom dvadesetogodisnjice Bosninog osvajanja titule prvaka Evrope...i naravno da je on bio jedan od glavnih protagonista tog filma koji je evocirao svoje uspomene na taj ogroman uspijeh. I bi mi zao sto se moglo vidjeti da je jako smrsao i vjerovatno bolestan...

Tuzno

pre 4 godine

Sa 65 godina kada je davao ovaj intervju izgleda savrseno za te godine, a umire posle duge i teske bolesti u 67 godini. Sta li su ovi bacali na nas.

Mrak

pre 4 godine

Ozrinići,kraj Nikšića,njegovo rodno mjesto. Stari mu je preselio u Sarajevo i njega nijesam zapamtio. Stric mu je živio u Ozrinićima,u komšiluku. Cijela porodica je jako čestita i poštena. Njega sam prvi put vidio kada mu je stric umro i ono što mi je tada ostalo u sjećanju je ta neobična smirenost i gospodstvo kojim je odisao. Uf,nekako mi je teško pala ova vijest,jer nije ostala muška glava ni kod strica,a mislim ni kod njega. Stara kuća zjapi prazna. Tuga.

zdravko

pre 4 godine

ova me vest mnogo rastužila daje legenda jugoslovenske i srpske košarke žarko varajic preminuo jasam se divijo kako je lagano igrao košarku kako je bio pravi sportista i veliki zvezdaš ali nažalost nije imo priliku da igra za svoj omijlen klub. nek mu večna slava i za sve hvala.

nesa

pre 4 godine

A da li pamtite kako ga je smenio Duda Ivković posle silnih zlatnih medalja koje je kao direktor svih mladjih selekcija KSSa osvojio...?

Švrakino

pre 4 godine

Eh kad se setim Mirza i Žarko...
Bili su nam idoli i sanjali da budemo kao oni. Tražili smo slobodan koš po kvartovima Švrakinog, Alipašinog, Otoke da igramo basket. Sve puno kao šibica. Oni su bitno uticali na naše detinjstvo i opredelenje da se borimo i svojim radom nešto napravimo.
Slava ti Žarko.

Samir, Sarajevo

pre 4 godine

Pocivao u miru legendo! Uzivao gledati ga uzivo...
Btw, postigao je 45 a ne 47 poena...sto je nestvaran ucinak uzimajuci u obzir da tada nije bilo suta za tri poena...

Рано, брате, рано

pre 4 godine

Нека ти је лака земља, Жарко. Због Делибашића, Варајића и Радовановића сам заволио кошарку.

bocko

pre 4 godine

KK Bosna sedamdesetih. Meni i mojim drugovima, svejedno zvezdasima ili partizanovcima, ako vec mi nismo mogli do titule voleli smo da to bude Bosna. Verujem da je tako bilo i sa velikom vecinom ljubitelja kosarke u SFRJ.Trio Kindje- Varaja-Rasa, uz ostale momke je plenio lepom i fer igrom. Pitam se da li je moguce da su u nekoj Bosninoj monografiji izostavljeni dvojica od trojice najboljih igraca Bosne u istoriji samo zato sto su Srbi? Sta reci za kraj osim pocivaj u miru legendo.

Doktor Pera

pre 4 godine

@Tuzno , koji bolesnik moras biti da ostavis ovakav komentar na ovakvu vest. Idi prosipaj svoje politicke gluposti na drugom mestu.

Avaya

pre 4 godine

Босна 1979, Цибона 1985, 1986, Југопластика (ПОП 84) 1989, 1990, 1991, Партизан 1992 - сви прваци Европе, са само домаћим играчима, изузетак ПОП 84 те 1991, са Avie Lester (Анте Лустер како су га звали) као једини странац. За 14 година (1979-1992) тимови из СФРЈ су узели 7 титула, тј. свака друга је била наша, без странаца у домаћем првентсву, ех то су била времена...

terza

pre 4 godine

Idem kroz Dorcol pre par godina, cujem neki glas iza sebe - momak, jel znas gde je taj Cevap kod dekija? Okrenuh se, ljudina od 2+ metra, nesto mi poznat, kazem mu - idem i ja tamo, mozemo zajedno... Posle par sekundi ukapiram ko mi je nenadano drustvo. Kazem mu da se secam tog finala iz '79., on se nasmeja, kaze - nemoguce, mnogo si mlad... Krene prica o kosarci, izrazgovarasmo se koliko smo mogli tih 5-6 minuta sto smo isli zajedno, razmenismo po turu pica u kafani, svako sa svojim drustvom. Pomislih - kako se dobro drzi, svaka mu cast... Tuga.
Pocivaj u miru, Legendo.

Mirko Kojotovski

pre 4 godine

Čovek je bio najbolji ali nikad medijski promovisan kao drugi nebitni igrači.Da ke bio politički podoban ravnali bi ga sa Kicom. Legenda...Iako zvezdaš kad god sam basket igrao bio sam Varajic.Onaj ko ga je gledao zna kakav je to igrač bio...Ostaće upamćen u finalu 45 poena...I opet Varaaajiiić.....Legende uvek žive...

stranger

pre 4 godine

@samire, ja cu ti objasniti. posle rata je objavljena publikacija o kk bosna, u njoj je pisalo o svemu pa i o uspehu u grenoblu. zarko varajic nije ni pomenut iako je u toj utakmici bio najbolji strelac. govorio je on o tome iako nerado, bog da mu dusu prosti.

pedja cacak

pre 4 godine

tuga...
pocivaj u miru legendo...
necu mnogo pisati o vrhunskom i legendarnom krilu reprezentacije sfrj i bosne...
kakva imena i grneracija, moka,kica,praja,varaja, cosic,radovanovic, zizic...
pogledati njegov inervju sos kanalu...
jedna od legendarnih izjava ovog divnog coveka i sportiste...
prilikom sluzenja vojske u cacku, zahvaljujuci cacanskim sportistima i prijateljima,koji su ga izvlacili svaki dan iz kasarne,tek tada sam video, koliko imam brace,striceva,tetki,ujaka...
legende neumiru,legende zive za sva vremena...

Postigao 47 poena sa 47 godina

pre 4 godine

Prije samo dva mjeseca je na BHTV emitovan dokumentarac povodom dvadesetogodisnjice Bosninog osvajanja titule prvaka Evrope...
(Samir, Sarajevo)

Iskreno se nadam da pokusavas da nas oraspolozis zbog ove tuzne vesti. U protivnom, ne smem ni da pomislim sta vas tamo uce.

Milan

pre 4 godine

Nije igrao krilnog centra nego nego nisko krilo - šutera. Pešić ( sada čuveni trener) je bio nominalno plej ali je loptu najviše držao i organizovao igru Delibašić, najbolji igrač bosne. Varajić je od današnjih igrača najsličniji Kleju Tompsonu, izlaz iz bloka - šut.

Bojan

pre 4 godine

Ostaje u sećanju kao vrhunski sportista, a i zanimljiva ličnost van igrališta. Pedantan, pomalo uzdržan, naglašeno elegantan...Zbogom Varaja.

Jovan

pre 4 godine

Veliki igrač,pravi gospodin i porodičan čovek.Kao funkcioner u KSS zaslužan za odlične rezultate u mlađim kategorijama.Saučešće porodici i prijateljima.Slava mu.

Demar Derosan

pre 4 godine

Varaja je bio jedan od velikih majstora basketa sa ovih prostora. Kakva je konkurencija bila govori cinjenica da je on samo 1976 i 77 igrao za repku, i na toj poziciji prednost je imao Praja Dalipagic. Kako je samo odigrao finale Kiupa sampiona 1979, taj tim Bosne je legandaran: Mirza, Varaja, Rasa Radovanovic, Kari Pesic, Benacek, Djogo, Vucevic, Krvavac, Hadzic itd. Privatno je bio veliki gospodin, a uzivao sam citajuci njegoe kolumne i analize aktuelne situacije srpske korake. Pocivaj u miru legendo i saucesce porodici.

Neko onako

pre 4 godine

Skoro puštao neku muziku na YT, i dođu na red i narodne pesme. Ova nova od Halida, serija Ubice mog oca. Ako nije Žarko u spotu, kako sedi u kafani, onda je njegov klon ili brat blizanac. Rekoh ma Žarko je, znaju se dok je igrao za Bosnu verovatno. I pomislih, šta je s tim čovekom, dugo ga ne videh nigde, TV, intervju, utakmica neka. Baš me pogodila vest, odlaze ti poslednji velikani koje ni ratovi, ni politika, ni Zvezda/ Partizan sukobi nisu uspeli da okaljaju. Nek mu je laka zemlja...

b.sce.

pre 4 godine

Pojam ljudskosti,poštenja,drugarstva,skromnosti,požrtvovanja ali i hrabrosti rukovođene dječačkim snovima o neslućenim dometima.
Vitez modernog doba.

Goran

pre 4 godine

Sjećam se tako trenutka kada me tata vodio kod Varajića da upoznam Žarka koji je nekim poslom bio u Nikšiću. Zamislite dijete od nekih 10 tak godina kako se upoznaje sa, već tada, legendom basketa. Taj susret nikada neću da zaboravim. Prošlo vrijeme, nema čika Draga, nema tate, a sada ni Žarka. Neka vas Anđeli čuvaju, a ti Žare da na dresu vječno nosiš broj 47!

)

pre 4 godine

U Sarajevu, na ekskurziji, sam bio naišao na grafit, valjda na Skenderiji:-Šta će nama Kića, šta će nama Praja, kad su naši majstori, Kinđe (Delibašić) i Varaja. Bili su sila u košarci.

Gde ja živim

pre 4 godine

Baš me je iznenadila vest. Voleo sam i volim da čitam njegove komentare o današnjoj košarci i stanju iste kod nas. Videlo se veliko znanje. Nisam ga gledao kao košarkaša, ali znam dosta. Neka vam je laka zemlja i večna slava gospodine Varajiću. Hvala za doprinos košarci. Saučešće porodici.

Aleksandar

pre 4 godine

Gospodin koji je o kosarci znao sve a tih i nenametljiv fakultetski obrazovan njegove opservacije o kosarci globalno neprevazidjene.Cest gost na tv Politici kod cuvenog Sotre obojica kosarku poznavali do tancina kasnije kod Tegija.Pitam se uvek zasto odlaze i napustaju nas najbolji a opstaje ovaj polusvet oko nas.