Petak, 12.04.2019.

17:02

Novakov "stručnjak za brojeve" otkrio strategiju za Rafu na šljaci

Rafael Nadal je godinama unazad kralj šljake i nema sumnje da je španski teniser favorit za titule na najsporijoj podlozi i ove sezone.

Izvor: Z.K.

Novakov "struènjak za brojeve" otkrio strategiju za Rafu na šljaci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 4 godine

Od 29.4.2002. godine do 7.5.2018. godine, na šljaci su samo 22-ojica različitih igrača pobedili Nadala: Novak 7 puta, Gaudio i Tim po 3 puta, Federer, Marej, Ferer i Fonjini po 2 puta, ostalih 15 igrača samo po 1 put. Godine 2006. i 2010. godine nijedan teniser nije pobedio Nadala na šljaci. Nadal je bio nepobediv na šljaci tih godina. Najviše poraza na šljaci u jednoj godini Nadal je imao 2003.i 2015. godine, po 6 poraza. Nadalov 34. poraz na šljaci bio je u Rimu 2016. godine, u 1/4 finalu je izgubio od Novaka Đokovića, 35. poraz opet u 1/4 finalu Rima 2017. godine od Dominika Tima i poslednji 36. poraz opet 1/4 finale od Dominika Tima ali u Madridu 2018. godine. Karijera za svaki respekt i poštovanje. Za sada, Novak i Tim kada su u dobroj formi jedini ozbiljno mogu da se nose sa Rafom na pojedinim turnirima na šljaci. Uživajmo u svim lepim trenucima ovog sporta dok ga igraju pravi majstori.Pozdrav svim pravim ljubiteljima tenisa, bez obzira za koga sportski navijaju.

Analatički

pre 4 godine

Nadala jedino kako možes da pobediš jeste da on odigrao jako loš svoj tenis da nije na svom nivou visokom a njegov rival u kontinuitetu bude na visokom što je vrlo teško uvek jer stil igranje na šljaci zahtev više od odličnog tenisa. Zna Novak najbolje ponajviše koliko snage fizičke i mentalne odnese pobede protiv snažnog Nadala na zemlji. Prosto nisi u stanju da izdržiš uvek tj materelizujes u kontinuitetu. Zato jeste bik sa Majorke uspešne u odnosu na druge tenisere jer nisu u stanju da prate tempoo istim pogotovo na šljaci protiv kralja šljaka..

Posmatrač

pre 4 godine

Nadala niko nije uspeo da ozbiljno pripreti na RG pa čak najbolji Federer i Novak jednostavno teškoo je igrat na GS protiv bika sa Majorke pogotovo kad je reč o finalu.

Toliko brutalan da ni Novak ni Federer se ne mogu pohvalit da su na betonu i travi bili toliko surovi pa čak protiv njega jer on ih je znao pobedit ili bar namučit opasno.

Definitivnoo je rafa treba bit GOAT baš zbog toga što ih dobio na svim podlogama. Nevezano što Novaku ne odgovara beton na US Openu. On je uvek favorit i jak u igri na toj podlozi u toliko ima težinu rafine pobede protiv Noleta slične Rodžerovim gde ga je tukao isto.

čitalac

pre 4 godine

Ove godine će Rafa osvojiti svoj 12 RG, a naš Rodžer svoj 9 Vimbldon.
(nn, 13. april 2019 21:22)

zvacemo Rogera da dodje u Srbiju, a onda cemo ga docekati uz najvece pocasti i skupom u Beogradu. Neka vidi svet da ga volimo.

мики

pre 4 godine

Nadal je najbolji teniser svih vremena, samo je na šljaci to toliko ubedljivo da se niko ne usuđuje da ospori.
(Mr. Good, 13. april 2019 15:07)

објасни ти то Рафи и његовом стрицу, пошто нису упућени, па је њима Ноле најбољи тенисер.

Pufta

pre 4 godine

Joj, kad Djokiste opet tresne realnost - ispadanje Noloa u drugom kolu, pokunje se i nestanu. Onda se resetuju i opet predju u onaj njihov suludi modus - "diže formu", "čuva snagu za GSove", "sledeći osvaja, pazite šta vam kažem"... I tako sve dok ih ne ostane bar dva na sajtu da jedni drugima daju pluseve. Sad ih ima jedno osam, toliki je Djoka-fan klub.

Badi Hild

pre 4 godine

Ovi brojevi su verovatno ok statisticki, dosta otkrivaju jer uzorak uzima u razmatranje sve Rafine meceve na sljaci tj. sve njegove protivnike. Medjutim, kvalitet igraca u prvim kolima nije ozbiljan za Rafu. Pravi amer, bavi se ciframa u detalje, sve za cv.

Pozdrav iz Minhena

pre 4 godine

(Gajetano, 13. april 2019 15:47)

Mi naivni to nismo znali....Hvala ti sto si nam otvorio oci. Stvarno u 2019 postoji sve to?

Napredna statistika u ozbiljnim okvirima postoji 30 godina. A pocetak se vezuje za 1930te, zamisli. Pogodi u kom sportu.

Vasilije

pre 4 godine

"....Takodje, smatram da je navijacka zabluda kako na Djokovica ne utice njegov fizicki status, jer je to fizioloski nemoguce, posebno sto su prethodna dva mastersa pokazala odredjene probleme sa disanjem i sa fizickom spremnoscu... (budibogsnama, 13. april 2019 18:35)"
Fizicki status u smislu disanja i spreme, spada u Djokovicevo zevzecenje i bavljenje stvarima koje mu oduzimaju vreme a nemaju veze sa tenisom (ne uvek samo porodica), i to se da popraviti. Nadalova kolena se NE MOGU popraviti, jedino da trci na rukama, o tome pricam. A sto se tice Djokovica na sljaci, paaa, Nadalov tim se najvise boji Djokovica, ostale ne dozivljavaju kao realnu pretnju, ja to tako zakljucujem. Kao sto necije znanje procenjujes na osnovu pitanja koje ti postavlja... znaci indirektno... ne mora sve da se nacrta.

Cika Ljuba

pre 4 godine

Ovog strucnjaka za brojeve gledao sam na nekom engleskom kanalu kako prognozira pobedu Federera nad Noletom u finale Wimblidona. Kad je Nole odrao Federera ovaj sav pokiso, osramocen.

budibogsnama

pre 4 godine

Vasilije
Slazem se potpuno sa tezom da je Nadal fizicki istrosen, ali ne vidim argumentaciju za pricu da je samo Djokovic sposoban da mu parira na sljaci, pored Tima i jos nekih sjajnih klinaca. Takodje, smatram da je navijacka zabluda kako na Djokovica ne utice njegov fizicki status, jer je to fizioloski nemoguce, posebno sto su prethodna dva mastersa pokazala odredjene probleme sa disanjem i sa fizickom spremnoscu. Ali se apsolutno slazem sa tim da nase procene nisu bitne nikom sem nama koji ih dajemo, da ce momci sa reketom na kraju reci svoje, i da je jedino vazno da svi budu u formi, tako da mozemo da uzivamo u vrhunskoj igri. Drugarski pozdrav.

Vasilije

pre 4 godine

"Vasilije
Slazem se da se ne moze procenjivati samo na osnovu istorije,ali mi je i tesko da shvatim na osnovu cega se bazira pouzdanje u Novakovu nadmoc na sljaci, kad tu nema ni istorije? I ok ako Nadalovo vreme prolazi, ali zar biologija ne vazi i za Djokovica, ili njegovo vreme tek dolazi?
(budibogsnama, 13. april 2019 17:39) "
Poenta je u konceptu igre Nadala koja mu je skratila "kilometrazu"... ako uporedis Nadala, Djokovica i Federera, biologija je ista ali oni nemaju iste performanse posmatrajuci starenje organizma. A ako iko danas moze da stane "na crtu" Nadalu na sljaci, onda je to Djokovic, ali samo kada ne fantazira i kada se ne glupira, vazno je da njegova igra nije vezana za njegovo fizicko stanje, Nadalova jeste, i to se videlo na pocetku godine, kada su uzleteli pa onda pali ... ne Nadal, nego ceo Nadalov tim, Djokovic ih je vratio ponovo na realnost da Nadal ne moze vise da igra bolje, nema cime, kolena mu se raspadaju... jel treba jos nesto da dodam? Uostalom, videce se, ja sam sa svojom prognozom u celoj prici nebitan.

bradina

pre 4 godine

Ne verujem da ce doci do susreta izmedju ove dvojice u MK.Neko od njih ce iskusno izbeci duel i sakriti karte za RG sto je najbitnije!Monte Karlo ce opet osvojiti neko nebitan.Tim ili Zverev na primer.

Poštovalac igre

pre 4 godine

Nadala jedino kako možeš da dobiješ jeste da držiš nivo tokom čitavog meča što je vrlo teško baš zato što je Nadal izuzetno jak na šljaci terate na kretanje. Pogotovo kad te uvuče u šetkanje ili moraš svaki udarac više da odigraš besprekorno i savršeno. Tada imaš šansu. Tako ga Novak puno puta pobedio držeći nivo visok tokom čitavog meča tj u svim predhodnim 7 duela sam kadar neverice govori puno toga. Federer je gubio zbog bekenda kojim je eksplatisao Rafa na šljaci a ravnopravno se nosio švajcarac sa njim na terenu. Čak Marej jednom uspeo da ga dobije visokim nivom tenisa u Madridu al'samo jednom sl sa Timom koji ima igru za šljaku pa za Nadala samo ovaj malo jače eksplatiše ponajviše sa iskustvom. Epizodisti poput Fonjini,Zebaljos Verdaska,Ferer,Soderling koji su ga iznenadili može smatrat kao manje njihov najbolja partija života u karijeri al' se videlo u finalima da kad je Rafa besprekoran prođu kao bosi po trnju. Nemaju šansu nikakvu.

sanja

pre 4 godine

Kad su Tajsonu rekli da protivnik ima plan kako da ga pobedi, on je odgovorio da svako ima plan dok ne dobije udarac, a onda nema plan
(mr, 13. april 2019 16:16)

@mr
to je najviše što je tajson umeo da kaze

Mikii

pre 4 godine

Jedina strategija za Nadala na sljaci je da pomenuti nije u top formi. Otuda i tih 36 poraza u karijeri. Sve ostalo je cisto palamudjenje. Covek je u najboljim danima vezao osamdeset jednu uzastopnu pobedu na zemljanoj podlozi, pre nego sto je konacno izgubio od najboljeg tenisera svih vremena, Maestra iz Bazela. Da li su nolovcani uopste svesni sta znaci niz od od osamdeset jedne uzastopne pobede? Sumnjam, jer su se oni busali u grudi i za onih cetrdesetak sto je imao Nolo, pre nego sto ga je demolirao Federer u Parizu.

budibogsnama

pre 4 godine

Vasilije
Slazem se da se ne moze procenjivati samo na osnovu istorije,ali mi je i tesko da shvatim na osnovu cega se bazira pouzdanje u Novakovu nadmoc na sljaci, kad tu nema ni istorije? I ok ako Nadalovo vreme prolazi, ali zar biologija ne vazi i za Djokovica, ili njegovo vreme tek dolazi?

Djordje P

pre 4 godine

A da li je imao strategiju i za Kolšajbera i Aguta? Svi brojevi su bili na nolovoj strani pa znamo šta se desilo.
(..., 13. april 2019 14:27)

Sta se desilo? Drzi poslednje tri GS titule?

Vasilije

pre 4 godine

"Nikola
" Ako uspe da sprovede plan na terenu, onda se tu Nadal ne pita nista"?!?
Ne pita se Nadal nista na sljaci? Na turniru gde je osvojio 11 titula?
Lepo je biti navijac, ali, brate....
(budibogsnama, 13. april 2019 15:44) "
Stavi stan na pobedu Nadala, kad si toliko siguran da posle 11 dolazi 12 (da, na sljaci).
Mislim... biti navijac Nadala je jedno ali procenjivati samo na osnovu istorije, a pri tome znati da je Nadal u zadnjem periodu bio "vrhunski spreman" dok ne naleti na Djokovica, kada naprasno postaje "povredjen". Nadal moze da mlati klince, zato sto se oni ne trude dovoljno, ali Nadalovo vreme je prohujalo... ima dva nacina da to shvati, tezak i najtezi.

miloje

pre 4 godine

...sve je tako pratimo se uzajamno na mrezama... poprilicno komuniciramo na temu novakovih poteza, i statistike u celosti, zanimljiv momak moram priznati...

budibogsnama

pre 4 godine

Nikola
" Ako uspe da sprovede plan na terenu, onda se tu Nadal ne pita nista"?!?
Ne pita se Nadal nista na sljaci? Na turniru gde je osvojio 11 titula?
Lepo je biti navijac, ali, brate....

Nikola

pre 4 godine

Ma kakvi brojevi i kakva statistika. Ako neko zna kako da pobedi Nadala na šljaci onda je to Novak. Ako uspe da sprovede plan na terenu onda se tu Nadal ne pita ništa.

Vracevic

pre 4 godine

Analiza na nivou "Ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti"

Nije Novak budala da mu za ovo placa. Ima sigurno mnogo bolje nalaze koje ne objavljuje javno.

Gajetano

pre 4 godine

Statistika danas (Machine Learning, GLM, itd.) je ozbiljna nauka. Ne mogu da vam docaram gde se sve uspesno koristi, pocevsi od reklama, sporta (pogledajte NBA), kladionica, do ekonomije (privrede), medicine, farmaceutike, politike... Ko je ne shvata ozbiljno, taj je budala. I sta mislite, da je ovaj preneo Novaku samo ono sto je izneto u tekstu? Malo morgen. Glavno je naravno sacuvano, gde da udara servis ili ritern, koliko duboko, sta ne sme da radi, kad da ga pritiska, u kom trenutku da resava poen...

Ozbiljna nauka, pitanje je samo koliko teniser moze da prakticno primeni preneta znanja u realnim uslovima. A glavno pitanje je koliko je Novak fizicki i psihicki spreman u ovom trenutku, koliko je motivisan. A da je pametan i inteligentan to svi znamo, dobijao je Rafu na sljaci mnogo puta, a ovo samo moze pomoci da unapredi i razradi strategiju za jos neku nijansu efikasnije.

Pozdrav,

RN

pre 4 godine

Nije dao nikakvo resenje (jer ga ni nema), samo je potvrdio koliko je Rafa dominantan na sljaci i kako ga je nemoguce pobediti, tako da jedino sto ostaje je moliti se da ce on odigrati lose. Sto se Noloa tice, nece mu pomoci ni svi strucnjaci ovog sveta zajedno protiv Nadala, ako uopste i dodje do njega.

Petar Ue

pre 4 godine

Kako ljudi zaradjuju pare...Ako Nadal osvoji poen na 40:0 , u 99% slucajeva osvaja gem, prema tome ne treba mu dati da lako osvaja poene pri rezultatu 40:0...

Gajetano

pre 4 godine

Statistika danas (Machine Learning, GLM, itd.) je ozbiljna nauka. Ne mogu da vam docaram gde se sve uspesno koristi, pocevsi od reklama, sporta (pogledajte NBA), kladionica, do ekonomije (privrede), medicine, farmaceutike, politike... Ko je ne shvata ozbiljno, taj je budala. I sta mislite, da je ovaj preneo Novaku samo ono sto je izneto u tekstu? Malo morgen. Glavno je naravno sacuvano, gde da udara servis ili ritern, koliko duboko, sta ne sme da radi, kad da ga pritiska, u kom trenutku da resava poen...

Ozbiljna nauka, pitanje je samo koliko teniser moze da prakticno primeni preneta znanja u realnim uslovima. A glavno pitanje je koliko je Novak fizicki i psihicki spreman u ovom trenutku, koliko je motivisan. A da je pametan i inteligentan to svi znamo, dobijao je Rafu na sljaci mnogo puta, a ovo samo moze pomoci da unapredi i razradi strategiju za jos neku nijansu efikasnije.

Pozdrav,

Petar Ue

pre 4 godine

Kako ljudi zaradjuju pare...Ako Nadal osvoji poen na 40:0 , u 99% slucajeva osvaja gem, prema tome ne treba mu dati da lako osvaja poene pri rezultatu 40:0...

Vracevic

pre 4 godine

Analiza na nivou "Ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti"

Nije Novak budala da mu za ovo placa. Ima sigurno mnogo bolje nalaze koje ne objavljuje javno.

budibogsnama

pre 4 godine

Nikola
" Ako uspe da sprovede plan na terenu, onda se tu Nadal ne pita nista"?!?
Ne pita se Nadal nista na sljaci? Na turniru gde je osvojio 11 titula?
Lepo je biti navijac, ali, brate....

Djordje P

pre 4 godine

A da li je imao strategiju i za Kolšajbera i Aguta? Svi brojevi su bili na nolovoj strani pa znamo šta se desilo.
(..., 13. april 2019 14:27)

Sta se desilo? Drzi poslednje tri GS titule?

RN

pre 4 godine

Nije dao nikakvo resenje (jer ga ni nema), samo je potvrdio koliko je Rafa dominantan na sljaci i kako ga je nemoguce pobediti, tako da jedino sto ostaje je moliti se da ce on odigrati lose. Sto se Noloa tice, nece mu pomoci ni svi strucnjaci ovog sveta zajedno protiv Nadala, ako uopste i dodje do njega.

Nikola

pre 4 godine

Ma kakvi brojevi i kakva statistika. Ako neko zna kako da pobedi Nadala na šljaci onda je to Novak. Ako uspe da sprovede plan na terenu onda se tu Nadal ne pita ništa.

Mikii

pre 4 godine

Jedina strategija za Nadala na sljaci je da pomenuti nije u top formi. Otuda i tih 36 poraza u karijeri. Sve ostalo je cisto palamudjenje. Covek je u najboljim danima vezao osamdeset jednu uzastopnu pobedu na zemljanoj podlozi, pre nego sto je konacno izgubio od najboljeg tenisera svih vremena, Maestra iz Bazela. Da li su nolovcani uopste svesni sta znaci niz od od osamdeset jedne uzastopne pobede? Sumnjam, jer su se oni busali u grudi i za onih cetrdesetak sto je imao Nolo, pre nego sto ga je demolirao Federer u Parizu.

budibogsnama

pre 4 godine

Vasilije
Slazem se potpuno sa tezom da je Nadal fizicki istrosen, ali ne vidim argumentaciju za pricu da je samo Djokovic sposoban da mu parira na sljaci, pored Tima i jos nekih sjajnih klinaca. Takodje, smatram da je navijacka zabluda kako na Djokovica ne utice njegov fizicki status, jer je to fizioloski nemoguce, posebno sto su prethodna dva mastersa pokazala odredjene probleme sa disanjem i sa fizickom spremnoscu. Ali se apsolutno slazem sa tim da nase procene nisu bitne nikom sem nama koji ih dajemo, da ce momci sa reketom na kraju reci svoje, i da je jedino vazno da svi budu u formi, tako da mozemo da uzivamo u vrhunskoj igri. Drugarski pozdrav.

Vasilije

pre 4 godine

"....Takodje, smatram da je navijacka zabluda kako na Djokovica ne utice njegov fizicki status, jer je to fizioloski nemoguce, posebno sto su prethodna dva mastersa pokazala odredjene probleme sa disanjem i sa fizickom spremnoscu... (budibogsnama, 13. april 2019 18:35)"
Fizicki status u smislu disanja i spreme, spada u Djokovicevo zevzecenje i bavljenje stvarima koje mu oduzimaju vreme a nemaju veze sa tenisom (ne uvek samo porodica), i to se da popraviti. Nadalova kolena se NE MOGU popraviti, jedino da trci na rukama, o tome pricam. A sto se tice Djokovica na sljaci, paaa, Nadalov tim se najvise boji Djokovica, ostale ne dozivljavaju kao realnu pretnju, ja to tako zakljucujem. Kao sto necije znanje procenjujes na osnovu pitanja koje ti postavlja... znaci indirektno... ne mora sve da se nacrta.

budibogsnama

pre 4 godine

Vasilije
Slazem se da se ne moze procenjivati samo na osnovu istorije,ali mi je i tesko da shvatim na osnovu cega se bazira pouzdanje u Novakovu nadmoc na sljaci, kad tu nema ni istorije? I ok ako Nadalovo vreme prolazi, ali zar biologija ne vazi i za Djokovica, ili njegovo vreme tek dolazi?

Poštovalac igre

pre 4 godine

Nadala jedino kako možeš da dobiješ jeste da držiš nivo tokom čitavog meča što je vrlo teško baš zato što je Nadal izuzetno jak na šljaci terate na kretanje. Pogotovo kad te uvuče u šetkanje ili moraš svaki udarac više da odigraš besprekorno i savršeno. Tada imaš šansu. Tako ga Novak puno puta pobedio držeći nivo visok tokom čitavog meča tj u svim predhodnim 7 duela sam kadar neverice govori puno toga. Federer je gubio zbog bekenda kojim je eksplatisao Rafa na šljaci a ravnopravno se nosio švajcarac sa njim na terenu. Čak Marej jednom uspeo da ga dobije visokim nivom tenisa u Madridu al'samo jednom sl sa Timom koji ima igru za šljaku pa za Nadala samo ovaj malo jače eksplatiše ponajviše sa iskustvom. Epizodisti poput Fonjini,Zebaljos Verdaska,Ferer,Soderling koji su ga iznenadili može smatrat kao manje njihov najbolja partija života u karijeri al' se videlo u finalima da kad je Rafa besprekoran prođu kao bosi po trnju. Nemaju šansu nikakvu.

bradina

pre 4 godine

Ne verujem da ce doci do susreta izmedju ove dvojice u MK.Neko od njih ce iskusno izbeci duel i sakriti karte za RG sto je najbitnije!Monte Karlo ce opet osvojiti neko nebitan.Tim ili Zverev na primer.

Vasilije

pre 4 godine

"Nikola
" Ako uspe da sprovede plan na terenu, onda se tu Nadal ne pita nista"?!?
Ne pita se Nadal nista na sljaci? Na turniru gde je osvojio 11 titula?
Lepo je biti navijac, ali, brate....
(budibogsnama, 13. april 2019 15:44) "
Stavi stan na pobedu Nadala, kad si toliko siguran da posle 11 dolazi 12 (da, na sljaci).
Mislim... biti navijac Nadala je jedno ali procenjivati samo na osnovu istorije, a pri tome znati da je Nadal u zadnjem periodu bio "vrhunski spreman" dok ne naleti na Djokovica, kada naprasno postaje "povredjen". Nadal moze da mlati klince, zato sto se oni ne trude dovoljno, ali Nadalovo vreme je prohujalo... ima dva nacina da to shvati, tezak i najtezi.

sanja

pre 4 godine

Kad su Tajsonu rekli da protivnik ima plan kako da ga pobedi, on je odgovorio da svako ima plan dok ne dobije udarac, a onda nema plan
(mr, 13. april 2019 16:16)

@mr
to je najviše što je tajson umeo da kaze

Vasilije

pre 4 godine

"Vasilije
Slazem se da se ne moze procenjivati samo na osnovu istorije,ali mi je i tesko da shvatim na osnovu cega se bazira pouzdanje u Novakovu nadmoc na sljaci, kad tu nema ni istorije? I ok ako Nadalovo vreme prolazi, ali zar biologija ne vazi i za Djokovica, ili njegovo vreme tek dolazi?
(budibogsnama, 13. april 2019 17:39) "
Poenta je u konceptu igre Nadala koja mu je skratila "kilometrazu"... ako uporedis Nadala, Djokovica i Federera, biologija je ista ali oni nemaju iste performanse posmatrajuci starenje organizma. A ako iko danas moze da stane "na crtu" Nadalu na sljaci, onda je to Djokovic, ali samo kada ne fantazira i kada se ne glupira, vazno je da njegova igra nije vezana za njegovo fizicko stanje, Nadalova jeste, i to se videlo na pocetku godine, kada su uzleteli pa onda pali ... ne Nadal, nego ceo Nadalov tim, Djokovic ih je vratio ponovo na realnost da Nadal ne moze vise da igra bolje, nema cime, kolena mu se raspadaju... jel treba jos nesto da dodam? Uostalom, videce se, ja sam sa svojom prognozom u celoj prici nebitan.

Cika Ljuba

pre 4 godine

Ovog strucnjaka za brojeve gledao sam na nekom engleskom kanalu kako prognozira pobedu Federera nad Noletom u finale Wimblidona. Kad je Nole odrao Federera ovaj sav pokiso, osramocen.

Pufta

pre 4 godine

Joj, kad Djokiste opet tresne realnost - ispadanje Noloa u drugom kolu, pokunje se i nestanu. Onda se resetuju i opet predju u onaj njihov suludi modus - "diže formu", "čuva snagu za GSove", "sledeći osvaja, pazite šta vam kažem"... I tako sve dok ih ne ostane bar dva na sajtu da jedni drugima daju pluseve. Sad ih ima jedno osam, toliki je Djoka-fan klub.

čitalac

pre 4 godine

Ove godine će Rafa osvojiti svoj 12 RG, a naš Rodžer svoj 9 Vimbldon.
(nn, 13. april 2019 21:22)

zvacemo Rogera da dodje u Srbiju, a onda cemo ga docekati uz najvece pocasti i skupom u Beogradu. Neka vidi svet da ga volimo.

мики

pre 4 godine

Nadal je najbolji teniser svih vremena, samo je na šljaci to toliko ubedljivo da se niko ne usuđuje da ospori.
(Mr. Good, 13. april 2019 15:07)

објасни ти то Рафи и његовом стрицу, пошто нису упућени, па је њима Ноле најбољи тенисер.

Posmatrač

pre 4 godine

Nadala niko nije uspeo da ozbiljno pripreti na RG pa čak najbolji Federer i Novak jednostavno teškoo je igrat na GS protiv bika sa Majorke pogotovo kad je reč o finalu.

Toliko brutalan da ni Novak ni Federer se ne mogu pohvalit da su na betonu i travi bili toliko surovi pa čak protiv njega jer on ih je znao pobedit ili bar namučit opasno.

Definitivnoo je rafa treba bit GOAT baš zbog toga što ih dobio na svim podlogama. Nevezano što Novaku ne odgovara beton na US Openu. On je uvek favorit i jak u igri na toj podlozi u toliko ima težinu rafine pobede protiv Noleta slične Rodžerovim gde ga je tukao isto.

Dragan

pre 4 godine

Od 29.4.2002. godine do 7.5.2018. godine, na šljaci su samo 22-ojica različitih igrača pobedili Nadala: Novak 7 puta, Gaudio i Tim po 3 puta, Federer, Marej, Ferer i Fonjini po 2 puta, ostalih 15 igrača samo po 1 put. Godine 2006. i 2010. godine nijedan teniser nije pobedio Nadala na šljaci. Nadal je bio nepobediv na šljaci tih godina. Najviše poraza na šljaci u jednoj godini Nadal je imao 2003.i 2015. godine, po 6 poraza. Nadalov 34. poraz na šljaci bio je u Rimu 2016. godine, u 1/4 finalu je izgubio od Novaka Đokovića, 35. poraz opet u 1/4 finalu Rima 2017. godine od Dominika Tima i poslednji 36. poraz opet 1/4 finale od Dominika Tima ali u Madridu 2018. godine. Karijera za svaki respekt i poštovanje. Za sada, Novak i Tim kada su u dobroj formi jedini ozbiljno mogu da se nose sa Rafom na pojedinim turnirima na šljaci. Uživajmo u svim lepim trenucima ovog sporta dok ga igraju pravi majstori.Pozdrav svim pravim ljubiteljima tenisa, bez obzira za koga sportski navijaju.

miloje

pre 4 godine

...sve je tako pratimo se uzajamno na mrezama... poprilicno komuniciramo na temu novakovih poteza, i statistike u celosti, zanimljiv momak moram priznati...

Badi Hild

pre 4 godine

Ovi brojevi su verovatno ok statisticki, dosta otkrivaju jer uzorak uzima u razmatranje sve Rafine meceve na sljaci tj. sve njegove protivnike. Medjutim, kvalitet igraca u prvim kolima nije ozbiljan za Rafu. Pravi amer, bavi se ciframa u detalje, sve za cv.

Analatički

pre 4 godine

Nadala jedino kako možes da pobediš jeste da on odigrao jako loš svoj tenis da nije na svom nivou visokom a njegov rival u kontinuitetu bude na visokom što je vrlo teško uvek jer stil igranje na šljaci zahtev više od odličnog tenisa. Zna Novak najbolje ponajviše koliko snage fizičke i mentalne odnese pobede protiv snažnog Nadala na zemlji. Prosto nisi u stanju da izdržiš uvek tj materelizujes u kontinuitetu. Zato jeste bik sa Majorke uspešne u odnosu na druge tenisere jer nisu u stanju da prate tempoo istim pogotovo na šljaci protiv kralja šljaka..

Pozdrav iz Minhena

pre 4 godine

(Gajetano, 13. april 2019 15:47)

Mi naivni to nismo znali....Hvala ti sto si nam otvorio oci. Stvarno u 2019 postoji sve to?

Napredna statistika u ozbiljnim okvirima postoji 30 godina. A pocetak se vezuje za 1930te, zamisli. Pogodi u kom sportu.

RN

pre 4 godine

Nije dao nikakvo resenje (jer ga ni nema), samo je potvrdio koliko je Rafa dominantan na sljaci i kako ga je nemoguce pobediti, tako da jedino sto ostaje je moliti se da ce on odigrati lose. Sto se Noloa tice, nece mu pomoci ni svi strucnjaci ovog sveta zajedno protiv Nadala, ako uopste i dodje do njega.

Petar Ue

pre 4 godine

Kako ljudi zaradjuju pare...Ako Nadal osvoji poen na 40:0 , u 99% slucajeva osvaja gem, prema tome ne treba mu dati da lako osvaja poene pri rezultatu 40:0...

Nikola

pre 4 godine

Ma kakvi brojevi i kakva statistika. Ako neko zna kako da pobedi Nadala na šljaci onda je to Novak. Ako uspe da sprovede plan na terenu onda se tu Nadal ne pita ništa.

Mikii

pre 4 godine

Jedina strategija za Nadala na sljaci je da pomenuti nije u top formi. Otuda i tih 36 poraza u karijeri. Sve ostalo je cisto palamudjenje. Covek je u najboljim danima vezao osamdeset jednu uzastopnu pobedu na zemljanoj podlozi, pre nego sto je konacno izgubio od najboljeg tenisera svih vremena, Maestra iz Bazela. Da li su nolovcani uopste svesni sta znaci niz od od osamdeset jedne uzastopne pobede? Sumnjam, jer su se oni busali u grudi i za onih cetrdesetak sto je imao Nolo, pre nego sto ga je demolirao Federer u Parizu.

budibogsnama

pre 4 godine

Nikola
" Ako uspe da sprovede plan na terenu, onda se tu Nadal ne pita nista"?!?
Ne pita se Nadal nista na sljaci? Na turniru gde je osvojio 11 titula?
Lepo je biti navijac, ali, brate....

Djordje P

pre 4 godine

A da li je imao strategiju i za Kolšajbera i Aguta? Svi brojevi su bili na nolovoj strani pa znamo šta se desilo.
(..., 13. april 2019 14:27)

Sta se desilo? Drzi poslednje tri GS titule?

Pufta

pre 4 godine

Joj, kad Djokiste opet tresne realnost - ispadanje Noloa u drugom kolu, pokunje se i nestanu. Onda se resetuju i opet predju u onaj njihov suludi modus - "diže formu", "čuva snagu za GSove", "sledeći osvaja, pazite šta vam kažem"... I tako sve dok ih ne ostane bar dva na sajtu da jedni drugima daju pluseve. Sad ih ima jedno osam, toliki je Djoka-fan klub.

Vasilije

pre 4 godine

"Vasilije
Slazem se da se ne moze procenjivati samo na osnovu istorije,ali mi je i tesko da shvatim na osnovu cega se bazira pouzdanje u Novakovu nadmoc na sljaci, kad tu nema ni istorije? I ok ako Nadalovo vreme prolazi, ali zar biologija ne vazi i za Djokovica, ili njegovo vreme tek dolazi?
(budibogsnama, 13. april 2019 17:39) "
Poenta je u konceptu igre Nadala koja mu je skratila "kilometrazu"... ako uporedis Nadala, Djokovica i Federera, biologija je ista ali oni nemaju iste performanse posmatrajuci starenje organizma. A ako iko danas moze da stane "na crtu" Nadalu na sljaci, onda je to Djokovic, ali samo kada ne fantazira i kada se ne glupira, vazno je da njegova igra nije vezana za njegovo fizicko stanje, Nadalova jeste, i to se videlo na pocetku godine, kada su uzleteli pa onda pali ... ne Nadal, nego ceo Nadalov tim, Djokovic ih je vratio ponovo na realnost da Nadal ne moze vise da igra bolje, nema cime, kolena mu se raspadaju... jel treba jos nesto da dodam? Uostalom, videce se, ja sam sa svojom prognozom u celoj prici nebitan.

мики

pre 4 godine

Nadal je najbolji teniser svih vremena, samo je na šljaci to toliko ubedljivo da se niko ne usuđuje da ospori.
(Mr. Good, 13. april 2019 15:07)

објасни ти то Рафи и његовом стрицу, пошто нису упућени, па је њима Ноле најбољи тенисер.

Vasilije

pre 4 godine

"Nikola
" Ako uspe da sprovede plan na terenu, onda se tu Nadal ne pita nista"?!?
Ne pita se Nadal nista na sljaci? Na turniru gde je osvojio 11 titula?
Lepo je biti navijac, ali, brate....
(budibogsnama, 13. april 2019 15:44) "
Stavi stan na pobedu Nadala, kad si toliko siguran da posle 11 dolazi 12 (da, na sljaci).
Mislim... biti navijac Nadala je jedno ali procenjivati samo na osnovu istorije, a pri tome znati da je Nadal u zadnjem periodu bio "vrhunski spreman" dok ne naleti na Djokovica, kada naprasno postaje "povredjen". Nadal moze da mlati klince, zato sto se oni ne trude dovoljno, ali Nadalovo vreme je prohujalo... ima dva nacina da to shvati, tezak i najtezi.

sanja

pre 4 godine

Kad su Tajsonu rekli da protivnik ima plan kako da ga pobedi, on je odgovorio da svako ima plan dok ne dobije udarac, a onda nema plan
(mr, 13. april 2019 16:16)

@mr
to je najviše što je tajson umeo da kaze

bradina

pre 4 godine

Ne verujem da ce doci do susreta izmedju ove dvojice u MK.Neko od njih ce iskusno izbeci duel i sakriti karte za RG sto je najbitnije!Monte Karlo ce opet osvojiti neko nebitan.Tim ili Zverev na primer.

Vracevic

pre 4 godine

Analiza na nivou "Ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti"

Nije Novak budala da mu za ovo placa. Ima sigurno mnogo bolje nalaze koje ne objavljuje javno.

miloje

pre 4 godine

...sve je tako pratimo se uzajamno na mrezama... poprilicno komuniciramo na temu novakovih poteza, i statistike u celosti, zanimljiv momak moram priznati...

Posmatrač

pre 4 godine

Nadala niko nije uspeo da ozbiljno pripreti na RG pa čak najbolji Federer i Novak jednostavno teškoo je igrat na GS protiv bika sa Majorke pogotovo kad je reč o finalu.

Toliko brutalan da ni Novak ni Federer se ne mogu pohvalit da su na betonu i travi bili toliko surovi pa čak protiv njega jer on ih je znao pobedit ili bar namučit opasno.

Definitivnoo je rafa treba bit GOAT baš zbog toga što ih dobio na svim podlogama. Nevezano što Novaku ne odgovara beton na US Openu. On je uvek favorit i jak u igri na toj podlozi u toliko ima težinu rafine pobede protiv Noleta slične Rodžerovim gde ga je tukao isto.

Gajetano

pre 4 godine

Statistika danas (Machine Learning, GLM, itd.) je ozbiljna nauka. Ne mogu da vam docaram gde se sve uspesno koristi, pocevsi od reklama, sporta (pogledajte NBA), kladionica, do ekonomije (privrede), medicine, farmaceutike, politike... Ko je ne shvata ozbiljno, taj je budala. I sta mislite, da je ovaj preneo Novaku samo ono sto je izneto u tekstu? Malo morgen. Glavno je naravno sacuvano, gde da udara servis ili ritern, koliko duboko, sta ne sme da radi, kad da ga pritiska, u kom trenutku da resava poen...

Ozbiljna nauka, pitanje je samo koliko teniser moze da prakticno primeni preneta znanja u realnim uslovima. A glavno pitanje je koliko je Novak fizicki i psihicki spreman u ovom trenutku, koliko je motivisan. A da je pametan i inteligentan to svi znamo, dobijao je Rafu na sljaci mnogo puta, a ovo samo moze pomoci da unapredi i razradi strategiju za jos neku nijansu efikasnije.

Pozdrav,

Cika Ljuba

pre 4 godine

Ovog strucnjaka za brojeve gledao sam na nekom engleskom kanalu kako prognozira pobedu Federera nad Noletom u finale Wimblidona. Kad je Nole odrao Federera ovaj sav pokiso, osramocen.

Pozdrav iz Minhena

pre 4 godine

(Gajetano, 13. april 2019 15:47)

Mi naivni to nismo znali....Hvala ti sto si nam otvorio oci. Stvarno u 2019 postoji sve to?

Napredna statistika u ozbiljnim okvirima postoji 30 godina. A pocetak se vezuje za 1930te, zamisli. Pogodi u kom sportu.

Vasilije

pre 4 godine

"....Takodje, smatram da je navijacka zabluda kako na Djokovica ne utice njegov fizicki status, jer je to fizioloski nemoguce, posebno sto su prethodna dva mastersa pokazala odredjene probleme sa disanjem i sa fizickom spremnoscu... (budibogsnama, 13. april 2019 18:35)"
Fizicki status u smislu disanja i spreme, spada u Djokovicevo zevzecenje i bavljenje stvarima koje mu oduzimaju vreme a nemaju veze sa tenisom (ne uvek samo porodica), i to se da popraviti. Nadalova kolena se NE MOGU popraviti, jedino da trci na rukama, o tome pricam. A sto se tice Djokovica na sljaci, paaa, Nadalov tim se najvise boji Djokovica, ostale ne dozivljavaju kao realnu pretnju, ja to tako zakljucujem. Kao sto necije znanje procenjujes na osnovu pitanja koje ti postavlja... znaci indirektno... ne mora sve da se nacrta.

Badi Hild

pre 4 godine

Ovi brojevi su verovatno ok statisticki, dosta otkrivaju jer uzorak uzima u razmatranje sve Rafine meceve na sljaci tj. sve njegove protivnike. Medjutim, kvalitet igraca u prvim kolima nije ozbiljan za Rafu. Pravi amer, bavi se ciframa u detalje, sve za cv.

čitalac

pre 4 godine

Ove godine će Rafa osvojiti svoj 12 RG, a naš Rodžer svoj 9 Vimbldon.
(nn, 13. april 2019 21:22)

zvacemo Rogera da dodje u Srbiju, a onda cemo ga docekati uz najvece pocasti i skupom u Beogradu. Neka vidi svet da ga volimo.

budibogsnama

pre 4 godine

Vasilije
Slazem se da se ne moze procenjivati samo na osnovu istorije,ali mi je i tesko da shvatim na osnovu cega se bazira pouzdanje u Novakovu nadmoc na sljaci, kad tu nema ni istorije? I ok ako Nadalovo vreme prolazi, ali zar biologija ne vazi i za Djokovica, ili njegovo vreme tek dolazi?

Poštovalac igre

pre 4 godine

Nadala jedino kako možeš da dobiješ jeste da držiš nivo tokom čitavog meča što je vrlo teško baš zato što je Nadal izuzetno jak na šljaci terate na kretanje. Pogotovo kad te uvuče u šetkanje ili moraš svaki udarac više da odigraš besprekorno i savršeno. Tada imaš šansu. Tako ga Novak puno puta pobedio držeći nivo visok tokom čitavog meča tj u svim predhodnim 7 duela sam kadar neverice govori puno toga. Federer je gubio zbog bekenda kojim je eksplatisao Rafa na šljaci a ravnopravno se nosio švajcarac sa njim na terenu. Čak Marej jednom uspeo da ga dobije visokim nivom tenisa u Madridu al'samo jednom sl sa Timom koji ima igru za šljaku pa za Nadala samo ovaj malo jače eksplatiše ponajviše sa iskustvom. Epizodisti poput Fonjini,Zebaljos Verdaska,Ferer,Soderling koji su ga iznenadili može smatrat kao manje njihov najbolja partija života u karijeri al' se videlo u finalima da kad je Rafa besprekoran prođu kao bosi po trnju. Nemaju šansu nikakvu.

Analatički

pre 4 godine

Nadala jedino kako možes da pobediš jeste da on odigrao jako loš svoj tenis da nije na svom nivou visokom a njegov rival u kontinuitetu bude na visokom što je vrlo teško uvek jer stil igranje na šljaci zahtev više od odličnog tenisa. Zna Novak najbolje ponajviše koliko snage fizičke i mentalne odnese pobede protiv snažnog Nadala na zemlji. Prosto nisi u stanju da izdržiš uvek tj materelizujes u kontinuitetu. Zato jeste bik sa Majorke uspešne u odnosu na druge tenisere jer nisu u stanju da prate tempoo istim pogotovo na šljaci protiv kralja šljaka..

budibogsnama

pre 4 godine

Vasilije
Slazem se potpuno sa tezom da je Nadal fizicki istrosen, ali ne vidim argumentaciju za pricu da je samo Djokovic sposoban da mu parira na sljaci, pored Tima i jos nekih sjajnih klinaca. Takodje, smatram da je navijacka zabluda kako na Djokovica ne utice njegov fizicki status, jer je to fizioloski nemoguce, posebno sto su prethodna dva mastersa pokazala odredjene probleme sa disanjem i sa fizickom spremnoscu. Ali se apsolutno slazem sa tim da nase procene nisu bitne nikom sem nama koji ih dajemo, da ce momci sa reketom na kraju reci svoje, i da je jedino vazno da svi budu u formi, tako da mozemo da uzivamo u vrhunskoj igri. Drugarski pozdrav.

Dragan

pre 4 godine

Od 29.4.2002. godine do 7.5.2018. godine, na šljaci su samo 22-ojica različitih igrača pobedili Nadala: Novak 7 puta, Gaudio i Tim po 3 puta, Federer, Marej, Ferer i Fonjini po 2 puta, ostalih 15 igrača samo po 1 put. Godine 2006. i 2010. godine nijedan teniser nije pobedio Nadala na šljaci. Nadal je bio nepobediv na šljaci tih godina. Najviše poraza na šljaci u jednoj godini Nadal je imao 2003.i 2015. godine, po 6 poraza. Nadalov 34. poraz na šljaci bio je u Rimu 2016. godine, u 1/4 finalu je izgubio od Novaka Đokovića, 35. poraz opet u 1/4 finalu Rima 2017. godine od Dominika Tima i poslednji 36. poraz opet 1/4 finale od Dominika Tima ali u Madridu 2018. godine. Karijera za svaki respekt i poštovanje. Za sada, Novak i Tim kada su u dobroj formi jedini ozbiljno mogu da se nose sa Rafom na pojedinim turnirima na šljaci. Uživajmo u svim lepim trenucima ovog sporta dok ga igraju pravi majstori.Pozdrav svim pravim ljubiteljima tenisa, bez obzira za koga sportski navijaju.