Sreda, 10.04.2019.

11:01

FIFA promenila deset pravila fudbalske igre

Međunarodni odbor za fudbal, organ FIFA zadužen i za korekciju postojećih i uvođenje novih pravila, promenio je na poslednjoj sednici čak deset pravila.

Izvor: SV

FIFA promenila deset pravila fudbalske igre IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Falcon

pre 5 godina

Brzo izvođenje slobodnog udarca posle prekršaja je problematično i omogućava velike svađe i konflikte.
(advokat, 10. april 2019 12:15)
Pravilo o brzom izvođenju će zauvek ostati. Ne može se nagrađivati ekipa koja je načinila prekršaj, tako što će joj se još i ostavljati vreme da organizuje odbranu. Ako je lopta umirena i postavljena na mesto prekršaja napadač može izvesti udarac bez ikakvog čekanja na znak pištaljkom.

Tutlo

pre 5 godina

Smanjiti poluvreme na 30 min i stopati vreme,smanjiti igraliste i broj igraca,postaje dosadno da preko sto godina vec 20 mladica ganja loptu :(

Vidojko23

pre 5 godina

U NHL-u postoji jedno divno pravilo kada je u pitanju simuliranje.

Ako simuliraš, pa padneš, sudija naravno ima pravo da ti u toku same utakmice da isključenje na 2 minuta. Medjutim, i nakon utakmice liga ima pravo da te kazni i to po jasnim pravilima.

1. simuliranje: upozorenje
2. simuliranje: 2.000 dolara
3. simuliranje: 3000 dolara

i tako redom, svaki put je sve veća novčana kazna.

A najzanimljivije od svega je što ako te uhvate 5. put, i tvoj trener mora da plati novčanu kaznu. Logika je sledeća, ukoliko to igrač konstantno radi, trener je odgovoran, jer ili mu on to traži ili ga nije obuzdao nakon prethodnih kazni.

NHL se tako u potpunosti rešio simuliranja. Kada bi tako nešto uveli u fudbal, možda bih ponovo počeo da ga gledam.

кацпизачио

pre 5 godina

@,,, До сада је играч који “победи” на подбацвању новчића бирао страну на коју напада прво полувреме, а “поражени” је добијао лопту.

Banja Luka

pre 5 godina

Ovo zadnje nije dobro . dopusta se ekipi da nastavi da igra iako je sudija mislio da pokaze za neki prekrsaj crveni karton . to znaci da nece odma biti iskljucen. ,a sta ako bas taj igrac stigne i spase gol sta onda . posle toga ce te ga iskljuciti . sve je ok sem ovog zadnjeg. .
sportski pozdrav...

Falcon

pre 5 godina

,,Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada."

Ovo pravilo je bilo i pre...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (,,, 10. april 2019 11:12)

Nije ... kapiten kome bi pripao žreb birao je stranu, lopta bi pripala onom drugom. U principu totalno nebitna stvar.

zare

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto se ne uvede veci broj izmena. Svaki tim ima bar 25 igrača. a igraju 14. fudbal se igra zbog gledaoca, a gledaoci traze golove. Zbog čega ne bi bilo dobro da bude 6 izmena npr.? Odmorniji igrači, brzi fudbal, veca sansa za promenu taktike. vise igrača dobije priliku. a ne da se zakucavaju na klupi.

M4R3

pre 5 godina

A jel neko može da mi objasni šta znači polukrug na šesnaestercu? 
Hvala
(King, 10. april 2019 15:24)

Prilikom izvođenja penala, nijedan igrač ne sme da bude u tom polukrugu. To je jedini trenutak u igri gde se taj polukrug koristi.

Falcon

pre 5 godina

A jel neko može da mi objasni šta znači polukrug na šesnaestercu?
Hvala
(King, 10. april 2019 15:24)
Prilikom izvođenja penala, nijedan igrač ne sme da bude u tom polukrugu. To je jedini trenutak u igri gde se taj polukrug koristi.
(M4R3, 10. april 2019 16:16)
Još preciznije ... to je deo kruga (kružni luk) sa centrom na penalu i poluprečnikom 9,15m. Prilikom izvođenja penala svi igrači osim izvođača (unapred identifikovan) i golmana moraju biti van šesnaesterca i udaljeni bar 9,15m od lopte. Taj polukrug označava tu distancu koja se nalazi izvan, a šesnaesterac je svakako već označen. Kao što M4R3 reče jedino se tad koristi, ako ne računamo da je dobra pomoć sudijama pri oceni distance živog zida kod slobodnjaka sa 20-ak metara.

Andrea Djani

pre 5 godina

Prvo što bih uveo je zabrana igračima da dižu ruku i signaliziraju ofsajd , jer je to poprimilo razmere bezobrazluka , gde se diže ruka i kada je igrač pet metara u regularnoj poziciji . Zatim bi igračima koji se menjaju dao rok od 15 sekundi da napuste teren , a ako ga u tom roku ne napuste , smatra se da je izmena izvršena . A najveću promenu bi izvršio u pogledu penala , gde bi na zna sudije za izvođenje , golman mogao da krene sa linije koliko god hoće . Time bi u sklad bila dovedena praksa i propisi .

Nele

pre 5 godina

Fali pravilo da ako na teren udje lekarska ekipa da ukaze pomoc igracu, igrac mora van terena na minimum 5min (izuzetak golman). Da prekinu da se valjaju a cim ih iznesu skoce sa nosila i traze nazad u igru...

nostalgija

pre 5 godina

Ma, nista specijalno. Promenite nesto konkretno, ovo manje vise nista ne menja. Brate, uvedite efektivno vreme za igru, neka to bude 30 min, da se zaustavlja vreme, ukinite pravilo gola u gostima. Ukinite ofsajd van 16m.(ovo nije moja ideja, predlog fss Velsa), neka se ofsajd svira u odnosu na gol, a ne gol-golaut liniju. Glupo da svira ofsajd kod korner zastavice. Da ne pricam o tome da se treba regulisati visina plata i obestecenja, mada to nece uraditi, jer ipak to nikome nije u cilju, fudbal je u najvecoj meri biznis, a i nema veze sa pravilima igre.

ŠKAMPI SU ZANIMLJIVI

pre 5 godina

"Jedno od pravila odnosi se na javnu opomenu zbog nelegalne proslave pogotka i ona će ubuduće biti na snazi čak i ako je pogodak poništen."


Hahaha, već zamišljamo nekog nesrećnika koji misli da je dao gol i nedolično proslavlja misleći da je heroj, a onda dođe VAR i kaže-nije gol, a evo tebi žuti karton da ti bude još gore, hehe

M.R.

pre 5 godina

U svim ekipnim sportovima igrač koji se zameni može nakon nekog vremena opet da udje u igru, samo u fudbalu ne može ?!?
Treba to omogućiti, barem jednom da se može vratiti !
Naprimer ...vodiš 2:0 , izmeniš 2 napadača, rezultat se izjednači 2:2....i opet uvedeš napadače...

scum_BG

pre 5 godina

Treba uvesti pravilo da se igrač koji je povredio drugog igrača suspenduje na period dok se povređeni igrač ne vrati ponovo da igra. Pri tome mislim na ozbiljne povrede, koje uzrokuju odsustvo sa terena nekoliko nedelja, pa i meseci.

number

pre 5 godina

sta bi sa narandzastim kartonom I jos jednom izmenom u produzecima.
(deda mraz, 10. april 2019 14:10)

Dodatna izmena u produzecima je vec uvedena.

Skorpion

pre 5 godina

ovo nece da se primenjuje u nasoj zvezdaligi.
(pfc 1970, 10. april 2019 11:08)

Ovde ce se igrati po Tole-lopuza pravilima a najvaznija od njih su :

1.Suditi bar dva penala po utakmici za partizai
2.Iskljuciti po potrebi najmanje dva protivnicka igraca
3.Ponistiti protivnicima partizaia bar jedan regularan gol
4.Dozvoliti po potrebi partizaiu jedan do dva gola iz ofsajda
5.Ukoliko partizai uz sve to nema prednost u golovima produziti utakmicu po potrebi dok ne stekne tu prednost.
6.Ako sve to ne pomogne, traziti ponavljanje utakmice uz pretnje o istupanju iz lige i vracanje pasosa.

kalimero

pre 5 godina

Ovo za izmjenu igrača je ok. Ali pred kraj vremena se obično izvodi kapiten vani, koji se u tom trenutku slučajno nalazi na drugoj strani terena. Pošto mora da preda kapitensku vrpcu drugom igraču, na drugoj strani terena, to mu dođe na isto.vrijeme se kralo i krast će se i u buduće. Samo je pitanje na koji način.

s4

pre 5 godina

samo sam da se igra 60min. i da se vreme zaustavlja u svakom prekidu. nebi bilo prenemaganja nebi bilo izmena i bespotrebnog raspravljanja

paranoid

pre 5 godina

неко је добро прокоментарисао за вријеме - слично кошарци. било би много поштеније и ефикасније. можда чак и одредити временски максимално трајање напада. не би више било оног антифудбалског враћања лопте од противничког до свог шеснаестерца, а сигурно би било и више голова (што сви желе, зар не?!)

mr.wolf

pre 5 godina

Jel su konačno uveli pravilo da se crvljiva proglašava šampionom na početku Vučić lige da ne čekamo kraj i pravimo sprdnju sa penalima i sklanjanjem. 
(Dajte im odmah titulu, 10. april 2019 12:46) 

Nisu jos uvek, prvo mora da uvedu pravilo da jedna navijacka grupa ne moze da ima vise frakcija. Posle toga uvode pravilo da ne moze drzava da poklanja stadion malim timovima. Za kraj ide pravilo da se sve suze i plac navijaca malog tima boduje. Znaci za svakodnevno plakanje 3 boda.

marko

pre 5 godina

uveo bih kao u rukometu da kod faula protivnički igrač odmah ostavi loptu i nastavi kretanje, umesto kao u fudbalu gde da bi sprečio brzu akciju ili oduzeo vreme uzme odmah loptu i ponese je pa trčkara par metara pa je baci na desetu stranu i tako ode 2 minuta za pola faulova na ništa. treba naučiti moderne fudbalerčiće nekom osnovnom kulturnom ponašanju, jedino sankcijama to i može.

iggy

pre 5 godina

I ovo za izmene mi se svidja, da ne mora vise da se ceka pola sata dok se namoli igrac da ode do mesta za izmenu.
(Jugram Haschwalth, 10. april 2019 12:12)

I ako gnjaviš i tih 10 metara do prve aut linije, sto bi Vladanko Stojakovic rekao -žuta karta bato

my way

pre 5 godina

Nisu izmene nebitne, vec je najbitnije izostavljeno

Namerno igranje rukom i dalje se smatra prekršajem igre; Sledeće situacije, čak i kada su nenamerne, dovešće do slobodnih udaraca:

a) kada lopta uđe u gol nakon što je igrača udarila u ruku

b) kada igrač dođe u posed lopte nakon što ga je udarila u ruku/šaku, pa potom postigne gol ili stvori obećavajuću šansu

v) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku koja je tako pozicionirana da njegovo/njeno telo čini neprirodno velikim

g) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku koja je iznad nivoa ramena (osim ako igrač nije namerno igrao loptom koja je potom dotakla njegovu ruku/šaku)

- Sledeće situacije neće dovesti do slobodnog udarca, osim u gore navedenim primerima:

a) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku direktno se odbivši od njihovog tela ili tela drugog igrača koji je u neposrednoj blizini

b) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku koja je blizu njihovog tela i nije njihovo telo učinila neprirodno velikim

b) ako igrač pada i lopta ga da pogodi u ruku/šaku dok je ona između njihovog tela i tla, ka kome se uputila da bi olkašala posledice pada (ali ne i tako isturena da čini telo većim nego što jeste)

g) ako golman pokušava da raščisti situaciju ispucavanjem posle auta ili namernog proigravanja saigrača, pa u tom ispucavanju ne uspe, golman sme da igra rukama

marko

pre 5 godina

i ovo za zamenu igrača je odlično, najviše me iritira kad neko čuva rezultat pa ode na drugi kraj terena pre promene i onda se 5 minuta razvlači do aut linije na sredini terena da bi izašao iz igre i ušao novi igrač, ovako lepo do najbliže aut linije i napolje.

Gazi Zvezdo

pre 5 godina

Jel su konačno uveli pravilo da se crvljiva proglašava šampionom na početku Vučić lige da ne čekamo kraj i pravimo sprdnju sa penalima i sklanjanjem.
(Dajte im odmah titulu, 10. april 2019 12:46)

Plači mala, uveseli mi dan!

Aleksa

pre 5 godina

@,,,
Ne, pre je vazilo pravilo da onaj tim koji dobije u podbacivanju novcica iskljucivo bira stranu koju napadaju, a lopta je uvek isla onoj ekipi koja je izgubila podbacivanje

Istina

pre 5 godina

ovo nece da se primenjuje u nasoj zvezdaligi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pfc 1970, 10. april 2019 11:08)

Ali sigurno nece u partizandrzavniprojekat ligi...a mozda nece ni u partizanhvalapredsedniku ligi.

Bobić

pre 5 godina

@bon jovi kralj

Kralju, a da malo prilegneš, pojedeš nešto, popiješ terapiju, pročitaš članak pre komentarisanja pa da komentar ima veze s člankom? Onda malo izađi među ljude.
Get a life.
:-)

Dajte im odmah titulu

pre 5 godina

Jel su konačno uveli pravilo da se crvljiva proglašava šampionom na početku Vučić lige da ne čekamo kraj i pravimo sprdnju sa penalima i sklanjanjem.

Toliko

pre 5 godina

Igraci nerfovani sudije bufovane ;)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (4k4.Dex, 10. april 2019 11:23

Prevedi na srpski.

Crvena Zvezda Tirana 22.04.1945.

pre 5 godina

@bon jovi kralj

sam Bog zna šta si hteo da kažeš...
ako si mislio Metaloplastika, Peruničić je bio u pelenama kada su oni imali svoje "zlatno doba" a pritom nije ni igrao za njih...više mi se čini da si hteo da napišeš Jugoslavija...to ti donekle ima smisla...

Макарије

pre 5 godina

Требало би увести правило да, кад судија свира прекршај, корнер, офсајд, аут, пенал, гол или гол аут, играч тима којем није додијељена лопта НЕ СМИЈЕ да дира лопту. Односно, да буде санкционисан, уколико се не придржава правила. Тако би се избјегла она ружна кошкања и провоцирања.

СОС

pre 5 godina

Требали су да промене да када се изводи пенал играч који изводи пенал не сме да застајкује пре него што упути ударац ка голу

NN

pre 5 godina

Ništa kazne za foliranje i previjanja na terenu, a posle (bukvalno) 5 sekundi kao da ništa nije bilo. Ko to uradi treba da mu sudija uruči žuti karton, pa se ti brajo foliraj.
Sport je moderno viteštvo, što znači da nema mesta za lažove, folirante i seka perse.

Džoni

pre 5 godina

Mislim da u fudbalu treba uvesti štopovanje vremena i da se igra efektivno na primer 30min ili možda i manje ali da se kod svakog prekida vreme zaustavlja kao u futsalu pa ne bi mogle ekipe da uzimaju vreme valjanjem po terenu, seckanjem igre pravljenjem prekršaja i sl. Mislim da bi fudbal tada dobio na još većoj brzini i dinamičnosti i da bi to bio pun pogodak.

bulbulderac

pre 5 godina

Dobro je ovo pravilo o napuštanju terena preko najbliže linije, najkraćim putem! Da nema kradje vremena dok prošparta čitav teren, pa dok se sa saigračima izljubi, prekrsti 6-8 puta , podeli poljupce publici, pozdravi bivšu učiteljicu....

samo da ti kazem

pre 5 godina

Vrjedno pomena samo ovo za zivi zid a narocito ovo za izmjenu da mora izaci kod najblize aut ili korner linije a ne da se vuce ko prebijena macka po miinut preko cijelog terena do klupa da bi izasao.

gratis

pre 5 godina

"Zamenjeni igrač mora da napusti teren kod najbliže tačke na aut-liniji ili gol-liniji od mesta na kome se nalazi.."

e vo je odavno trebalo, ako ne ovako onda da igrac mora da napusti teren za najvise 10 sekundi

mighty banana

pre 5 godina

FIFA stalno menja neka pravila, igrači pojma nemaju, sudije zbunjene. I onda ovi seljaci na tribinama ili pred tvom prete, biju, kolju, iako veze sa fudbalom nemaju.

bon jovi kralj

pre 5 godina

Nisam nešto detaljno čitao ali bih voleo da ova pravila idu našoj reprezentaciji u korist.
Šteta, imamo super tim al lošu upravu.
Da se makar u fudbalu ugledamo na naš rukomet ,Jugoplastike kad se setim sa Peruničićem kapitenom.

Uvek Zvezdas nikad Delija

pre 5 godina

Ovo za zivi zid je dobro. Nece vise biti onog guranja prlikom izvodjenja slobodnog udarca.
Svidja mi se i ono novo pravilo za zamenu igraca. Nece biti vise kradje vremena. Desavalo se da igrac ekipe koja cuva rezultat, a treba da bude zamenjen, namerno ode na suprotni deo terena, pa mu treba minut i po da napusti igru. Vuce se po terenu, pozdravlja publiku... Sad moze da izadje i iza gola pa nek pozdravlja navijace koliko hoce.
Nije mi jasno zasto sada jedan tim ima , na pocetku utakmice, i loptu i mogucnost da bira stranu. Logicnije mi je bilo ovo kako je sada.

патриЈота62

pre 5 godina

Уведите забрану пљувања по терену и трешења носа. Ружно је то гледати.

,,

pre 5 godina

,,Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada." 

Ovo pravilo je bilo i pre...
(,,, 10. april 2019 11:12)

Svi vi koji ste dali minus, obrazlozite kako je pravilo bilo pre...

Al ga pametuju

pre 5 godina

Opet sve može ali i ne mora.Niste objavili pravila kad lopta pogađa u ruku igrača e to je tek sprdnja i sve se vraća na procenu sudije.Sad ima i taj VAR
a čim je VAR znači može da prevari.

,,

pre 5 godina

,,Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada."

Ovo pravilo je bilo i pre...

Beoman

pre 5 godina

Jos treba uvesti tri pravila; da mozes imati loptu na svojoj polovinu 24 sekunde i nesmes pasati loptu u nazad na svju polovinu, i ofsajd da sudi robot preko ekrana, da robot utvrdi automatski i osvira automatski.
jos bi bilo dobro da Svako igranje rukom je faul ako ruka nie uz telo 100% i svako deseti korner da se dosudi penal! Zamizli ekipu koja ima 20 kornera a opet nereseno a druga ekipa ima jedan korner.

Smehotres

pre 5 godina

Gomila nebitnih pravila se uvode, a ono koje treba da uvedu, to nikada neće.
Fudbal treba da se igra efektivno, recimo 2x30 min i da se vreme zaustavlja kod svakog prekida.
Takođe treba izbaciti penal i igru nastaviti direktnim slobodnim udarcem sa mesta prekršaja, nenamerno igranje rukom, ne sankcionisati, uvesti "challenge" kao u tenisu, da svaka ekipa ima po 2 takva na svako poluvreme i dok god su u pravu, ostaju im na snazi, a ne da se snimak pregleda samo kada sudija i tamo neka ekipa iz studija misli...i možda i najbitnije, žuti kartoni treba da budu isključenja na 5 minuta iz igre, a crveni trajno isključenje kao i sada.
Fudbal bi tada doživeo pravu ekspanziju, a gledanost bi se umnogostručila, jer bi igra dobila na dinamici i postala bi fer konačno, bez zloupotrebe pravila u razne svrhe i mogao bi konačno da parira brzim sportovima.

partizan

pre 5 godina

Dobro je da nisu menjali pravila o ofsajdu i penalu, inače bi partizai dogodine igrao plej aut
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (trn u oku, 10. april 2019 11:21)
A Zvezda ne bi vise ni jedan derbi dobila, mada ni sad im ne ide sjajno.

Dok

pre 5 godina

Fudbal je zreo za promenu pravila koja utiču na igru,prvo sto bi trebalo da se uvede je neograničen broj letećih izmena kao u kosarci.

dzordz miljkovic

pre 5 godina

dok ne uvedu pravilo isključenja od 10min za žuti karton fudbal će ostati nefer igra! bogate klubove koji imaju po 30 vrhunskih igrača ne dotiče žuti karton trenutno. što je skroz nefer.

Aleksa

pre 5 godina

Uvesti 2 puta po 30 minuta cisto. Gol prosiriti za sirinu dve lopte i podici precku za precnik jedne lopte. To je to...ostalo je kozmetika

Zigzag

pre 5 godina

Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada.
hahahah kao da to do sada nije bio slucaj..

Partizan - Torino- Besiktas - Al Ahli

pre 5 godina

Fudbalska revolucija. Narocito ono kad sudija posegne za kartonom, pa ga vrati u futrolu, pa naknadno kazni igraca.

samo da primetim...

pre 5 godina

@,,,nije druže i pre bilo pravilo za bacanje novčića da možeš da biraš loptu ili stranu...pre si ako dobiješ žreb mogao da biraš stranu na koju napadaš,a poraženi u tom bacanju novčića dobija loptu tj početni udarac

,,

pre 5 godina

,,Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada."

Ovo pravilo je bilo i pre...

NN

pre 5 godina

Ništa kazne za foliranje i previjanja na terenu, a posle (bukvalno) 5 sekundi kao da ništa nije bilo. Ko to uradi treba da mu sudija uruči žuti karton, pa se ti brajo foliraj.
Sport je moderno viteštvo, što znači da nema mesta za lažove, folirante i seka perse.

bulbulderac

pre 5 godina

Dobro je ovo pravilo o napuštanju terena preko najbliže linije, najkraćim putem! Da nema kradje vremena dok prošparta čitav teren, pa dok se sa saigračima izljubi, prekrsti 6-8 puta , podeli poljupce publici, pozdravi bivšu učiteljicu....

samo da ti kazem

pre 5 godina

Vrjedno pomena samo ovo za zivi zid a narocito ovo za izmjenu da mora izaci kod najblize aut ili korner linije a ne da se vuce ko prebijena macka po miinut preko cijelog terena do klupa da bi izasao.

Макарије

pre 5 godina

Требало би увести правило да, кад судија свира прекршај, корнер, офсајд, аут, пенал, гол или гол аут, играч тима којем није додијељена лопта НЕ СМИЈЕ да дира лопту. Односно, да буде санкционисан, уколико се не придржава правила. Тако би се избјегла она ружна кошкања и провоцирања.

gratis

pre 5 godina

"Zamenjeni igrač mora da napusti teren kod najbliže tačke na aut-liniji ili gol-liniji od mesta na kome se nalazi.."

e vo je odavno trebalo, ako ne ovako onda da igrac mora da napusti teren za najvise 10 sekundi

Džoni

pre 5 godina

Mislim da u fudbalu treba uvesti štopovanje vremena i da se igra efektivno na primer 30min ili možda i manje ali da se kod svakog prekida vreme zaustavlja kao u futsalu pa ne bi mogle ekipe da uzimaju vreme valjanjem po terenu, seckanjem igre pravljenjem prekršaja i sl. Mislim da bi fudbal tada dobio na još većoj brzini i dinamičnosti i da bi to bio pun pogodak.

Bobić

pre 5 godina

@bon jovi kralj

Kralju, a da malo prilegneš, pojedeš nešto, popiješ terapiju, pročitaš članak pre komentarisanja pa da komentar ima veze s člankom? Onda malo izađi među ljude.
Get a life.
:-)

Gazi Zvezdo

pre 5 godina

Jel su konačno uveli pravilo da se crvljiva proglašava šampionom na početku Vučić lige da ne čekamo kraj i pravimo sprdnju sa penalima i sklanjanjem.
(Dajte im odmah titulu, 10. april 2019 12:46)

Plači mala, uveseli mi dan!

mr.wolf

pre 5 godina

Jel su konačno uveli pravilo da se crvljiva proglašava šampionom na početku Vučić lige da ne čekamo kraj i pravimo sprdnju sa penalima i sklanjanjem. 
(Dajte im odmah titulu, 10. april 2019 12:46) 

Nisu jos uvek, prvo mora da uvedu pravilo da jedna navijacka grupa ne moze da ima vise frakcija. Posle toga uvode pravilo da ne moze drzava da poklanja stadion malim timovima. Za kraj ide pravilo da se sve suze i plac navijaca malog tima boduje. Znaci za svakodnevno plakanje 3 boda.

Toliko

pre 5 godina

Igraci nerfovani sudije bufovane ;)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (4k4.Dex, 10. april 2019 11:23

Prevedi na srpski.

scum_BG

pre 5 godina

Treba uvesti pravilo da se igrač koji je povredio drugog igrača suspenduje na period dok se povređeni igrač ne vrati ponovo da igra. Pri tome mislim na ozbiljne povrede, koje uzrokuju odsustvo sa terena nekoliko nedelja, pa i meseci.

Istina

pre 5 godina

ovo nece da se primenjuje u nasoj zvezdaligi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pfc 1970, 10. april 2019 11:08)

Ali sigurno nece u partizandrzavniprojekat ligi...a mozda nece ni u partizanhvalapredsedniku ligi.

ŠKAMPI SU ZANIMLJIVI

pre 5 godina

"Jedno od pravila odnosi se na javnu opomenu zbog nelegalne proslave pogotka i ona će ubuduće biti na snazi čak i ako je pogodak poništen."


Hahaha, već zamišljamo nekog nesrećnika koji misli da je dao gol i nedolično proslavlja misleći da je heroj, a onda dođe VAR i kaže-nije gol, a evo tebi žuti karton da ti bude još gore, hehe

marko

pre 5 godina

i ovo za zamenu igrača je odlično, najviše me iritira kad neko čuva rezultat pa ode na drugi kraj terena pre promene i onda se 5 minuta razvlači do aut linije na sredini terena da bi izašao iz igre i ušao novi igrač, ovako lepo do najbliže aut linije i napolje.

bon jovi kralj

pre 5 godina

Nisam nešto detaljno čitao ali bih voleo da ova pravila idu našoj reprezentaciji u korist.
Šteta, imamo super tim al lošu upravu.
Da se makar u fudbalu ugledamo na naš rukomet ,Jugoplastike kad se setim sa Peruničićem kapitenom.

Aleksa

pre 5 godina

@,,,
Ne, pre je vazilo pravilo da onaj tim koji dobije u podbacivanju novcica iskljucivo bira stranu koju napadaju, a lopta je uvek isla onoj ekipi koja je izgubila podbacivanje

marko

pre 5 godina

uveo bih kao u rukometu da kod faula protivnički igrač odmah ostavi loptu i nastavi kretanje, umesto kao u fudbalu gde da bi sprečio brzu akciju ili oduzeo vreme uzme odmah loptu i ponese je pa trčkara par metara pa je baci na desetu stranu i tako ode 2 minuta za pola faulova na ništa. treba naučiti moderne fudbalerčiće nekom osnovnom kulturnom ponašanju, jedino sankcijama to i može.

Skorpion

pre 5 godina

ovo nece da se primenjuje u nasoj zvezdaligi.
(pfc 1970, 10. april 2019 11:08)

Ovde ce se igrati po Tole-lopuza pravilima a najvaznija od njih su :

1.Suditi bar dva penala po utakmici za partizai
2.Iskljuciti po potrebi najmanje dva protivnicka igraca
3.Ponistiti protivnicima partizaia bar jedan regularan gol
4.Dozvoliti po potrebi partizaiu jedan do dva gola iz ofsajda
5.Ukoliko partizai uz sve to nema prednost u golovima produziti utakmicu po potrebi dok ne stekne tu prednost.
6.Ako sve to ne pomogne, traziti ponavljanje utakmice uz pretnje o istupanju iz lige i vracanje pasosa.

iggy

pre 5 godina

I ovo za izmene mi se svidja, da ne mora vise da se ceka pola sata dok se namoli igrac da ode do mesta za izmenu.
(Jugram Haschwalth, 10. april 2019 12:12)

I ako gnjaviš i tih 10 metara do prve aut linije, sto bi Vladanko Stojakovic rekao -žuta karta bato

патриЈота62

pre 5 godina

Уведите забрану пљувања по терену и трешења носа. Ружно је то гледати.

mighty banana

pre 5 godina

FIFA stalno menja neka pravila, igrači pojma nemaju, sudije zbunjene. I onda ovi seljaci na tribinama ili pred tvom prete, biju, kolju, iako veze sa fudbalom nemaju.

Dajte im odmah titulu

pre 5 godina

Jel su konačno uveli pravilo da se crvljiva proglašava šampionom na početku Vučić lige da ne čekamo kraj i pravimo sprdnju sa penalima i sklanjanjem.

Nele

pre 5 godina

Fali pravilo da ako na teren udje lekarska ekipa da ukaze pomoc igracu, igrac mora van terena na minimum 5min (izuzetak golman). Da prekinu da se valjaju a cim ih iznesu skoce sa nosila i traze nazad u igru...

samo da primetim...

pre 5 godina

@,,,nije druže i pre bilo pravilo za bacanje novčića da možeš da biraš loptu ili stranu...pre si ako dobiješ žreb mogao da biraš stranu na koju napadaš,a poraženi u tom bacanju novčića dobija loptu tj početni udarac

СОС

pre 5 godina

Требали су да промене да када се изводи пенал играч који изводи пенал не сме да застајкује пре него што упути ударац ка голу

Smehotres

pre 5 godina

Gomila nebitnih pravila se uvode, a ono koje treba da uvedu, to nikada neće.
Fudbal treba da se igra efektivno, recimo 2x30 min i da se vreme zaustavlja kod svakog prekida.
Takođe treba izbaciti penal i igru nastaviti direktnim slobodnim udarcem sa mesta prekršaja, nenamerno igranje rukom, ne sankcionisati, uvesti "challenge" kao u tenisu, da svaka ekipa ima po 2 takva na svako poluvreme i dok god su u pravu, ostaju im na snazi, a ne da se snimak pregleda samo kada sudija i tamo neka ekipa iz studija misli...i možda i najbitnije, žuti kartoni treba da budu isključenja na 5 minuta iz igre, a crveni trajno isključenje kao i sada.
Fudbal bi tada doživeo pravu ekspanziju, a gledanost bi se umnogostručila, jer bi igra dobila na dinamici i postala bi fer konačno, bez zloupotrebe pravila u razne svrhe i mogao bi konačno da parira brzim sportovima.

Partizan - Torino- Besiktas - Al Ahli

pre 5 godina

Fudbalska revolucija. Narocito ono kad sudija posegne za kartonom, pa ga vrati u futrolu, pa naknadno kazni igraca.

Falcon

pre 5 godina

A jel neko može da mi objasni šta znači polukrug na šesnaestercu?
Hvala
(King, 10. april 2019 15:24)
Prilikom izvođenja penala, nijedan igrač ne sme da bude u tom polukrugu. To je jedini trenutak u igri gde se taj polukrug koristi.
(M4R3, 10. april 2019 16:16)
Još preciznije ... to je deo kruga (kružni luk) sa centrom na penalu i poluprečnikom 9,15m. Prilikom izvođenja penala svi igrači osim izvođača (unapred identifikovan) i golmana moraju biti van šesnaesterca i udaljeni bar 9,15m od lopte. Taj polukrug označava tu distancu koja se nalazi izvan, a šesnaesterac je svakako već označen. Kao što M4R3 reče jedino se tad koristi, ako ne računamo da je dobra pomoć sudijama pri oceni distance živog zida kod slobodnjaka sa 20-ak metara.

dzordz miljkovic

pre 5 godina

dok ne uvedu pravilo isključenja od 10min za žuti karton fudbal će ostati nefer igra! bogate klubove koji imaju po 30 vrhunskih igrača ne dotiče žuti karton trenutno. što je skroz nefer.

Falcon

pre 5 godina

,,Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada."

Ovo pravilo je bilo i pre...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (,,, 10. april 2019 11:12)

Nije ... kapiten kome bi pripao žreb birao je stranu, lopta bi pripala onom drugom. U principu totalno nebitna stvar.

my way

pre 5 godina

Nisu izmene nebitne, vec je najbitnije izostavljeno

Namerno igranje rukom i dalje se smatra prekršajem igre; Sledeće situacije, čak i kada su nenamerne, dovešće do slobodnih udaraca:

a) kada lopta uđe u gol nakon što je igrača udarila u ruku

b) kada igrač dođe u posed lopte nakon što ga je udarila u ruku/šaku, pa potom postigne gol ili stvori obećavajuću šansu

v) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku koja je tako pozicionirana da njegovo/njeno telo čini neprirodno velikim

g) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku koja je iznad nivoa ramena (osim ako igrač nije namerno igrao loptom koja je potom dotakla njegovu ruku/šaku)

- Sledeće situacije neće dovesti do slobodnog udarca, osim u gore navedenim primerima:

a) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku direktno se odbivši od njihovog tela ili tela drugog igrača koji je u neposrednoj blizini

b) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku koja je blizu njihovog tela i nije njihovo telo učinila neprirodno velikim

b) ako igrač pada i lopta ga da pogodi u ruku/šaku dok je ona između njihovog tela i tla, ka kome se uputila da bi olkašala posledice pada (ali ne i tako isturena da čini telo većim nego što jeste)

g) ako golman pokušava da raščisti situaciju ispucavanjem posle auta ili namernog proigravanja saigrača, pa u tom ispucavanju ne uspe, golman sme da igra rukama

M4R3

pre 5 godina

A jel neko može da mi objasni šta znači polukrug na šesnaestercu? 
Hvala
(King, 10. april 2019 15:24)

Prilikom izvođenja penala, nijedan igrač ne sme da bude u tom polukrugu. To je jedini trenutak u igri gde se taj polukrug koristi.

nostalgija

pre 5 godina

Ma, nista specijalno. Promenite nesto konkretno, ovo manje vise nista ne menja. Brate, uvedite efektivno vreme za igru, neka to bude 30 min, da se zaustavlja vreme, ukinite pravilo gola u gostima. Ukinite ofsajd van 16m.(ovo nije moja ideja, predlog fss Velsa), neka se ofsajd svira u odnosu na gol, a ne gol-golaut liniju. Glupo da svira ofsajd kod korner zastavice. Da ne pricam o tome da se treba regulisati visina plata i obestecenja, mada to nece uraditi, jer ipak to nikome nije u cilju, fudbal je u najvecoj meri biznis, a i nema veze sa pravilima igre.

Crvena Zvezda Tirana 22.04.1945.

pre 5 godina

@bon jovi kralj

sam Bog zna šta si hteo da kažeš...
ako si mislio Metaloplastika, Peruničić je bio u pelenama kada su oni imali svoje "zlatno doba" a pritom nije ni igrao za njih...više mi se čini da si hteo da napišeš Jugoslavija...to ti donekle ima smisla...

paranoid

pre 5 godina

неко је добро прокоментарисао за вријеме - слично кошарци. било би много поштеније и ефикасније. можда чак и одредити временски максимално трајање напада. не би више било оног антифудбалског враћања лопте од противничког до свог шеснаестерца, а сигурно би било и више голова (што сви желе, зар не?!)

Al ga pametuju

pre 5 godina

Opet sve može ali i ne mora.Niste objavili pravila kad lopta pogađa u ruku igrača e to je tek sprdnja i sve se vraća na procenu sudije.Sad ima i taj VAR
a čim je VAR znači može da prevari.

kalimero

pre 5 godina

Ovo za izmjenu igrača je ok. Ali pred kraj vremena se obično izvodi kapiten vani, koji se u tom trenutku slučajno nalazi na drugoj strani terena. Pošto mora da preda kapitensku vrpcu drugom igraču, na drugoj strani terena, to mu dođe na isto.vrijeme se kralo i krast će se i u buduće. Samo je pitanje na koji način.

number

pre 5 godina

sta bi sa narandzastim kartonom I jos jednom izmenom u produzecima.
(deda mraz, 10. april 2019 14:10)

Dodatna izmena u produzecima je vec uvedena.

Andrea Djani

pre 5 godina

Prvo što bih uveo je zabrana igračima da dižu ruku i signaliziraju ofsajd , jer je to poprimilo razmere bezobrazluka , gde se diže ruka i kada je igrač pet metara u regularnoj poziciji . Zatim bi igračima koji se menjaju dao rok od 15 sekundi da napuste teren , a ako ga u tom roku ne napuste , smatra se da je izmena izvršena . A najveću promenu bi izvršio u pogledu penala , gde bi na zna sudije za izvođenje , golman mogao da krene sa linije koliko god hoće . Time bi u sklad bila dovedena praksa i propisi .

zare

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto se ne uvede veci broj izmena. Svaki tim ima bar 25 igrača. a igraju 14. fudbal se igra zbog gledaoca, a gledaoci traze golove. Zbog čega ne bi bilo dobro da bude 6 izmena npr.? Odmorniji igrači, brzi fudbal, veca sansa za promenu taktike. vise igrača dobije priliku. a ne da se zakucavaju na klupi.

Falcon

pre 5 godina

Brzo izvođenje slobodnog udarca posle prekršaja je problematično i omogućava velike svađe i konflikte.
(advokat, 10. april 2019 12:15)
Pravilo o brzom izvođenju će zauvek ostati. Ne može se nagrađivati ekipa koja je načinila prekršaj, tako što će joj se još i ostavljati vreme da organizuje odbranu. Ako je lopta umirena i postavljena na mesto prekršaja napadač može izvesti udarac bez ikakvog čekanja na znak pištaljkom.

,,

pre 5 godina

,,Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada." 

Ovo pravilo je bilo i pre...
(,,, 10. april 2019 11:12)

Svi vi koji ste dali minus, obrazlozite kako je pravilo bilo pre...

partizan

pre 5 godina

Dobro je da nisu menjali pravila o ofsajdu i penalu, inače bi partizai dogodine igrao plej aut
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (trn u oku, 10. april 2019 11:21)
A Zvezda ne bi vise ni jedan derbi dobila, mada ni sad im ne ide sjajno.

Uvek Zvezdas nikad Delija

pre 5 godina

Ovo za zivi zid je dobro. Nece vise biti onog guranja prlikom izvodjenja slobodnog udarca.
Svidja mi se i ono novo pravilo za zamenu igraca. Nece biti vise kradje vremena. Desavalo se da igrac ekipe koja cuva rezultat, a treba da bude zamenjen, namerno ode na suprotni deo terena, pa mu treba minut i po da napusti igru. Vuce se po terenu, pozdravlja publiku... Sad moze da izadje i iza gola pa nek pozdravlja navijace koliko hoce.
Nije mi jasno zasto sada jedan tim ima , na pocetku utakmice, i loptu i mogucnost da bira stranu. Logicnije mi je bilo ovo kako je sada.

s4

pre 5 godina

samo sam da se igra 60min. i da se vreme zaustavlja u svakom prekidu. nebi bilo prenemaganja nebi bilo izmena i bespotrebnog raspravljanja

Vidojko23

pre 5 godina

U NHL-u postoji jedno divno pravilo kada je u pitanju simuliranje.

Ako simuliraš, pa padneš, sudija naravno ima pravo da ti u toku same utakmice da isključenje na 2 minuta. Medjutim, i nakon utakmice liga ima pravo da te kazni i to po jasnim pravilima.

1. simuliranje: upozorenje
2. simuliranje: 2.000 dolara
3. simuliranje: 3000 dolara

i tako redom, svaki put je sve veća novčana kazna.

A najzanimljivije od svega je što ako te uhvate 5. put, i tvoj trener mora da plati novčanu kaznu. Logika je sledeća, ukoliko to igrač konstantno radi, trener je odgovoran, jer ili mu on to traži ili ga nije obuzdao nakon prethodnih kazni.

NHL se tako u potpunosti rešio simuliranja. Kada bi tako nešto uveli u fudbal, možda bih ponovo počeo da ga gledam.

M.R.

pre 5 godina

U svim ekipnim sportovima igrač koji se zameni može nakon nekog vremena opet da udje u igru, samo u fudbalu ne može ?!?
Treba to omogućiti, barem jednom da se može vratiti !
Naprimer ...vodiš 2:0 , izmeniš 2 napadača, rezultat se izjednači 2:2....i opet uvedeš napadače...

Aleksa

pre 5 godina

Uvesti 2 puta po 30 minuta cisto. Gol prosiriti za sirinu dve lopte i podici precku za precnik jedne lopte. To je to...ostalo je kozmetika

Banja Luka

pre 5 godina

Ovo zadnje nije dobro . dopusta se ekipi da nastavi da igra iako je sudija mislio da pokaze za neki prekrsaj crveni karton . to znaci da nece odma biti iskljucen. ,a sta ako bas taj igrac stigne i spase gol sta onda . posle toga ce te ga iskljuciti . sve je ok sem ovog zadnjeg. .
sportski pozdrav...

Zigzag

pre 5 godina

Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada.
hahahah kao da to do sada nije bio slucaj..

Dok

pre 5 godina

Fudbal je zreo za promenu pravila koja utiču na igru,prvo sto bi trebalo da se uvede je neograničen broj letećih izmena kao u kosarci.

кацпизачио

pre 5 godina

@,,, До сада је играч који “победи” на подбацвању новчића бирао страну на коју напада прво полувреме, а “поражени” је добијао лопту.

Beoman

pre 5 godina

Jos treba uvesti tri pravila; da mozes imati loptu na svojoj polovinu 24 sekunde i nesmes pasati loptu u nazad na svju polovinu, i ofsajd da sudi robot preko ekrana, da robot utvrdi automatski i osvira automatski.
jos bi bilo dobro da Svako igranje rukom je faul ako ruka nie uz telo 100% i svako deseti korner da se dosudi penal! Zamizli ekipu koja ima 20 kornera a opet nereseno a druga ekipa ima jedan korner.

Tutlo

pre 5 godina

Smanjiti poluvreme na 30 min i stopati vreme,smanjiti igraliste i broj igraca,postaje dosadno da preko sto godina vec 20 mladica ganja loptu :(

bon jovi kralj

pre 5 godina

Nisam nešto detaljno čitao ali bih voleo da ova pravila idu našoj reprezentaciji u korist.
Šteta, imamo super tim al lošu upravu.
Da se makar u fudbalu ugledamo na naš rukomet ,Jugoplastike kad se setim sa Peruničićem kapitenom.

,,

pre 5 godina

,,Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada."

Ovo pravilo je bilo i pre...

Dajte im odmah titulu

pre 5 godina

Jel su konačno uveli pravilo da se crvljiva proglašava šampionom na početku Vučić lige da ne čekamo kraj i pravimo sprdnju sa penalima i sklanjanjem.

Skorpion

pre 5 godina

ovo nece da se primenjuje u nasoj zvezdaligi.
(pfc 1970, 10. april 2019 11:08)

Ovde ce se igrati po Tole-lopuza pravilima a najvaznija od njih su :

1.Suditi bar dva penala po utakmici za partizai
2.Iskljuciti po potrebi najmanje dva protivnicka igraca
3.Ponistiti protivnicima partizaia bar jedan regularan gol
4.Dozvoliti po potrebi partizaiu jedan do dva gola iz ofsajda
5.Ukoliko partizai uz sve to nema prednost u golovima produziti utakmicu po potrebi dok ne stekne tu prednost.
6.Ako sve to ne pomogne, traziti ponavljanje utakmice uz pretnje o istupanju iz lige i vracanje pasosa.

paranoid

pre 5 godina

неко је добро прокоментарисао за вријеме - слично кошарци. било би много поштеније и ефикасније. можда чак и одредити временски максимално трајање напада. не би више било оног антифудбалског враћања лопте од противничког до свог шеснаестерца, а сигурно би било и више голова (што сви желе, зар не?!)

Istina

pre 5 godina

ovo nece da se primenjuje u nasoj zvezdaligi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pfc 1970, 10. april 2019 11:08)

Ali sigurno nece u partizandrzavniprojekat ligi...a mozda nece ni u partizanhvalapredsedniku ligi.

Gazi Zvezdo

pre 5 godina

Jel su konačno uveli pravilo da se crvljiva proglašava šampionom na početku Vučić lige da ne čekamo kraj i pravimo sprdnju sa penalima i sklanjanjem.
(Dajte im odmah titulu, 10. april 2019 12:46)

Plači mala, uveseli mi dan!

mr.wolf

pre 5 godina

Jel su konačno uveli pravilo da se crvljiva proglašava šampionom na početku Vučić lige da ne čekamo kraj i pravimo sprdnju sa penalima i sklanjanjem. 
(Dajte im odmah titulu, 10. april 2019 12:46) 

Nisu jos uvek, prvo mora da uvedu pravilo da jedna navijacka grupa ne moze da ima vise frakcija. Posle toga uvode pravilo da ne moze drzava da poklanja stadion malim timovima. Za kraj ide pravilo da se sve suze i plac navijaca malog tima boduje. Znaci za svakodnevno plakanje 3 boda.

mighty banana

pre 5 godina

FIFA stalno menja neka pravila, igrači pojma nemaju, sudije zbunjene. I onda ovi seljaci na tribinama ili pred tvom prete, biju, kolju, iako veze sa fudbalom nemaju.

Beoman

pre 5 godina

Jos treba uvesti tri pravila; da mozes imati loptu na svojoj polovinu 24 sekunde i nesmes pasati loptu u nazad na svju polovinu, i ofsajd da sudi robot preko ekrana, da robot utvrdi automatski i osvira automatski.
jos bi bilo dobro da Svako igranje rukom je faul ako ruka nie uz telo 100% i svako deseti korner da se dosudi penal! Zamizli ekipu koja ima 20 kornera a opet nereseno a druga ekipa ima jedan korner.

Džoni

pre 5 godina

Mislim da u fudbalu treba uvesti štopovanje vremena i da se igra efektivno na primer 30min ili možda i manje ali da se kod svakog prekida vreme zaustavlja kao u futsalu pa ne bi mogle ekipe da uzimaju vreme valjanjem po terenu, seckanjem igre pravljenjem prekršaja i sl. Mislim da bi fudbal tada dobio na još većoj brzini i dinamičnosti i da bi to bio pun pogodak.

,,

pre 5 godina

,,Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada." 

Ovo pravilo je bilo i pre...
(,,, 10. april 2019 11:12)

Svi vi koji ste dali minus, obrazlozite kako je pravilo bilo pre...

Zigzag

pre 5 godina

Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada.
hahahah kao da to do sada nije bio slucaj..

Toliko

pre 5 godina

Igraci nerfovani sudije bufovane ;)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (4k4.Dex, 10. april 2019 11:23

Prevedi na srpski.

M.R.

pre 5 godina

U svim ekipnim sportovima igrač koji se zameni može nakon nekog vremena opet da udje u igru, samo u fudbalu ne može ?!?
Treba to omogućiti, barem jednom da se može vratiti !
Naprimer ...vodiš 2:0 , izmeniš 2 napadača, rezultat se izjednači 2:2....i opet uvedeš napadače...

Tutlo

pre 5 godina

Smanjiti poluvreme na 30 min i stopati vreme,smanjiti igraliste i broj igraca,postaje dosadno da preko sto godina vec 20 mladica ganja loptu :(

Aleksa

pre 5 godina

Uvesti 2 puta po 30 minuta cisto. Gol prosiriti za sirinu dve lopte i podici precku za precnik jedne lopte. To je to...ostalo je kozmetika

Smehotres

pre 5 godina

Gomila nebitnih pravila se uvode, a ono koje treba da uvedu, to nikada neće.
Fudbal treba da se igra efektivno, recimo 2x30 min i da se vreme zaustavlja kod svakog prekida.
Takođe treba izbaciti penal i igru nastaviti direktnim slobodnim udarcem sa mesta prekršaja, nenamerno igranje rukom, ne sankcionisati, uvesti "challenge" kao u tenisu, da svaka ekipa ima po 2 takva na svako poluvreme i dok god su u pravu, ostaju im na snazi, a ne da se snimak pregleda samo kada sudija i tamo neka ekipa iz studija misli...i možda i najbitnije, žuti kartoni treba da budu isključenja na 5 minuta iz igre, a crveni trajno isključenje kao i sada.
Fudbal bi tada doživeo pravu ekspanziju, a gledanost bi se umnogostručila, jer bi igra dobila na dinamici i postala bi fer konačno, bez zloupotrebe pravila u razne svrhe i mogao bi konačno da parira brzim sportovima.

partizan

pre 5 godina

Dobro je da nisu menjali pravila o ofsajdu i penalu, inače bi partizai dogodine igrao plej aut
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (trn u oku, 10. april 2019 11:21)
A Zvezda ne bi vise ni jedan derbi dobila, mada ni sad im ne ide sjajno.

Dok

pre 5 godina

Fudbal je zreo za promenu pravila koja utiču na igru,prvo sto bi trebalo da se uvede je neograničen broj letećih izmena kao u kosarci.

NN

pre 5 godina

Ništa kazne za foliranje i previjanja na terenu, a posle (bukvalno) 5 sekundi kao da ništa nije bilo. Ko to uradi treba da mu sudija uruči žuti karton, pa se ti brajo foliraj.
Sport je moderno viteštvo, što znači da nema mesta za lažove, folirante i seka perse.

Макарије

pre 5 godina

Требало би увести правило да, кад судија свира прекршај, корнер, офсајд, аут, пенал, гол или гол аут, играч тима којем није додијељена лопта НЕ СМИЈЕ да дира лопту. Односно, да буде санкционисан, уколико се не придржава правила. Тако би се избјегла она ружна кошкања и провоцирања.

nostalgija

pre 5 godina

Ma, nista specijalno. Promenite nesto konkretno, ovo manje vise nista ne menja. Brate, uvedite efektivno vreme za igru, neka to bude 30 min, da se zaustavlja vreme, ukinite pravilo gola u gostima. Ukinite ofsajd van 16m.(ovo nije moja ideja, predlog fss Velsa), neka se ofsajd svira u odnosu na gol, a ne gol-golaut liniju. Glupo da svira ofsajd kod korner zastavice. Da ne pricam o tome da se treba regulisati visina plata i obestecenja, mada to nece uraditi, jer ipak to nikome nije u cilju, fudbal je u najvecoj meri biznis, a i nema veze sa pravilima igre.

патриЈота62

pre 5 godina

Уведите забрану пљувања по терену и трешења носа. Ружно је то гледати.

scum_BG

pre 5 godina

Treba uvesti pravilo da se igrač koji je povredio drugog igrača suspenduje na period dok se povređeni igrač ne vrati ponovo da igra. Pri tome mislim na ozbiljne povrede, koje uzrokuju odsustvo sa terena nekoliko nedelja, pa i meseci.

dzordz miljkovic

pre 5 godina

dok ne uvedu pravilo isključenja od 10min za žuti karton fudbal će ostati nefer igra! bogate klubove koji imaju po 30 vrhunskih igrača ne dotiče žuti karton trenutno. što je skroz nefer.

Bobić

pre 5 godina

@bon jovi kralj

Kralju, a da malo prilegneš, pojedeš nešto, popiješ terapiju, pročitaš članak pre komentarisanja pa da komentar ima veze s člankom? Onda malo izađi među ljude.
Get a life.
:-)

kalimero

pre 5 godina

Ovo za izmjenu igrača je ok. Ali pred kraj vremena se obično izvodi kapiten vani, koji se u tom trenutku slučajno nalazi na drugoj strani terena. Pošto mora da preda kapitensku vrpcu drugom igraču, na drugoj strani terena, to mu dođe na isto.vrijeme se kralo i krast će se i u buduće. Samo je pitanje na koji način.

my way

pre 5 godina

Nisu izmene nebitne, vec je najbitnije izostavljeno

Namerno igranje rukom i dalje se smatra prekršajem igre; Sledeće situacije, čak i kada su nenamerne, dovešće do slobodnih udaraca:

a) kada lopta uđe u gol nakon što je igrača udarila u ruku

b) kada igrač dođe u posed lopte nakon što ga je udarila u ruku/šaku, pa potom postigne gol ili stvori obećavajuću šansu

v) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku koja je tako pozicionirana da njegovo/njeno telo čini neprirodno velikim

g) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku koja je iznad nivoa ramena (osim ako igrač nije namerno igrao loptom koja je potom dotakla njegovu ruku/šaku)

- Sledeće situacije neće dovesti do slobodnog udarca, osim u gore navedenim primerima:

a) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku direktno se odbivši od njihovog tela ili tela drugog igrača koji je u neposrednoj blizini

b) kada lopta dotakne igračevu ruku/šaku koja je blizu njihovog tela i nije njihovo telo učinila neprirodno velikim

b) ako igrač pada i lopta ga da pogodi u ruku/šaku dok je ona između njihovog tela i tla, ka kome se uputila da bi olkašala posledice pada (ali ne i tako isturena da čini telo većim nego što jeste)

g) ako golman pokušava da raščisti situaciju ispucavanjem posle auta ili namernog proigravanja saigrača, pa u tom ispucavanju ne uspe, golman sme da igra rukama

Andrea Djani

pre 5 godina

Prvo što bih uveo je zabrana igračima da dižu ruku i signaliziraju ofsajd , jer je to poprimilo razmere bezobrazluka , gde se diže ruka i kada je igrač pet metara u regularnoj poziciji . Zatim bi igračima koji se menjaju dao rok od 15 sekundi da napuste teren , a ako ga u tom roku ne napuste , smatra se da je izmena izvršena . A najveću promenu bi izvršio u pogledu penala , gde bi na zna sudije za izvođenje , golman mogao da krene sa linije koliko god hoće . Time bi u sklad bila dovedena praksa i propisi .

Al ga pametuju

pre 5 godina

Opet sve može ali i ne mora.Niste objavili pravila kad lopta pogađa u ruku igrača e to je tek sprdnja i sve se vraća na procenu sudije.Sad ima i taj VAR
a čim je VAR znači može da prevari.

Uvek Zvezdas nikad Delija

pre 5 godina

Ovo za zivi zid je dobro. Nece vise biti onog guranja prlikom izvodjenja slobodnog udarca.
Svidja mi se i ono novo pravilo za zamenu igraca. Nece biti vise kradje vremena. Desavalo se da igrac ekipe koja cuva rezultat, a treba da bude zamenjen, namerno ode na suprotni deo terena, pa mu treba minut i po da napusti igru. Vuce se po terenu, pozdravlja publiku... Sad moze da izadje i iza gola pa nek pozdravlja navijace koliko hoce.
Nije mi jasno zasto sada jedan tim ima , na pocetku utakmice, i loptu i mogucnost da bira stranu. Logicnije mi je bilo ovo kako je sada.

Crvena Zvezda Tirana 22.04.1945.

pre 5 godina

@bon jovi kralj

sam Bog zna šta si hteo da kažeš...
ako si mislio Metaloplastika, Peruničić je bio u pelenama kada su oni imali svoje "zlatno doba" a pritom nije ni igrao za njih...više mi se čini da si hteo da napišeš Jugoslavija...to ti donekle ima smisla...

СОС

pre 5 godina

Требали су да промене да када се изводи пенал играч који изводи пенал не сме да застајкује пре него што упути ударац ка голу

gratis

pre 5 godina

"Zamenjeni igrač mora da napusti teren kod najbliže tačke na aut-liniji ili gol-liniji od mesta na kome se nalazi.."

e vo je odavno trebalo, ako ne ovako onda da igrac mora da napusti teren za najvise 10 sekundi

marko

pre 5 godina

uveo bih kao u rukometu da kod faula protivnički igrač odmah ostavi loptu i nastavi kretanje, umesto kao u fudbalu gde da bi sprečio brzu akciju ili oduzeo vreme uzme odmah loptu i ponese je pa trčkara par metara pa je baci na desetu stranu i tako ode 2 minuta za pola faulova na ništa. treba naučiti moderne fudbalerčiće nekom osnovnom kulturnom ponašanju, jedino sankcijama to i može.

zare

pre 5 godina

Nije mi jasno zašto se ne uvede veci broj izmena. Svaki tim ima bar 25 igrača. a igraju 14. fudbal se igra zbog gledaoca, a gledaoci traze golove. Zbog čega ne bi bilo dobro da bude 6 izmena npr.? Odmorniji igrači, brzi fudbal, veca sansa za promenu taktike. vise igrača dobije priliku. a ne da se zakucavaju na klupi.

Aleksa

pre 5 godina

@,,,
Ne, pre je vazilo pravilo da onaj tim koji dobije u podbacivanju novcica iskljucivo bira stranu koju napadaju, a lopta je uvek isla onoj ekipi koja je izgubila podbacivanje

iggy

pre 5 godina

I ovo za izmene mi se svidja, da ne mora vise da se ceka pola sata dok se namoli igrac da ode do mesta za izmenu.
(Jugram Haschwalth, 10. april 2019 12:12)

I ako gnjaviš i tih 10 metara do prve aut linije, sto bi Vladanko Stojakovic rekao -žuta karta bato

Banja Luka

pre 5 godina

Ovo zadnje nije dobro . dopusta se ekipi da nastavi da igra iako je sudija mislio da pokaze za neki prekrsaj crveni karton . to znaci da nece odma biti iskljucen. ,a sta ako bas taj igrac stigne i spase gol sta onda . posle toga ce te ga iskljuciti . sve je ok sem ovog zadnjeg. .
sportski pozdrav...

samo da primetim...

pre 5 godina

@,,,nije druže i pre bilo pravilo za bacanje novčića da možeš da biraš loptu ili stranu...pre si ako dobiješ žreb mogao da biraš stranu na koju napadaš,a poraženi u tom bacanju novčića dobija loptu tj početni udarac

bulbulderac

pre 5 godina

Dobro je ovo pravilo o napuštanju terena preko najbliže linije, najkraćim putem! Da nema kradje vremena dok prošparta čitav teren, pa dok se sa saigračima izljubi, prekrsti 6-8 puta , podeli poljupce publici, pozdravi bivšu učiteljicu....

ŠKAMPI SU ZANIMLJIVI

pre 5 godina

"Jedno od pravila odnosi se na javnu opomenu zbog nelegalne proslave pogotka i ona će ubuduće biti na snazi čak i ako je pogodak poništen."


Hahaha, već zamišljamo nekog nesrećnika koji misli da je dao gol i nedolično proslavlja misleći da je heroj, a onda dođe VAR i kaže-nije gol, a evo tebi žuti karton da ti bude još gore, hehe

s4

pre 5 godina

samo sam da se igra 60min. i da se vreme zaustavlja u svakom prekidu. nebi bilo prenemaganja nebi bilo izmena i bespotrebnog raspravljanja

Nele

pre 5 godina

Fali pravilo da ako na teren udje lekarska ekipa da ukaze pomoc igracu, igrac mora van terena na minimum 5min (izuzetak golman). Da prekinu da se valjaju a cim ih iznesu skoce sa nosila i traze nazad u igru...

M4R3

pre 5 godina

A jel neko može da mi objasni šta znači polukrug na šesnaestercu? 
Hvala
(King, 10. april 2019 15:24)

Prilikom izvođenja penala, nijedan igrač ne sme da bude u tom polukrugu. To je jedini trenutak u igri gde se taj polukrug koristi.

Vidojko23

pre 5 godina

U NHL-u postoji jedno divno pravilo kada je u pitanju simuliranje.

Ako simuliraš, pa padneš, sudija naravno ima pravo da ti u toku same utakmice da isključenje na 2 minuta. Medjutim, i nakon utakmice liga ima pravo da te kazni i to po jasnim pravilima.

1. simuliranje: upozorenje
2. simuliranje: 2.000 dolara
3. simuliranje: 3000 dolara

i tako redom, svaki put je sve veća novčana kazna.

A najzanimljivije od svega je što ako te uhvate 5. put, i tvoj trener mora da plati novčanu kaznu. Logika je sledeća, ukoliko to igrač konstantno radi, trener je odgovoran, jer ili mu on to traži ili ga nije obuzdao nakon prethodnih kazni.

NHL se tako u potpunosti rešio simuliranja. Kada bi tako nešto uveli u fudbal, možda bih ponovo počeo da ga gledam.

Partizan - Torino- Besiktas - Al Ahli

pre 5 godina

Fudbalska revolucija. Narocito ono kad sudija posegne za kartonom, pa ga vrati u futrolu, pa naknadno kazni igraca.

samo da ti kazem

pre 5 godina

Vrjedno pomena samo ovo za zivi zid a narocito ovo za izmjenu da mora izaci kod najblize aut ili korner linije a ne da se vuce ko prebijena macka po miinut preko cijelog terena do klupa da bi izasao.

marko

pre 5 godina

i ovo za zamenu igrača je odlično, najviše me iritira kad neko čuva rezultat pa ode na drugi kraj terena pre promene i onda se 5 minuta razvlači do aut linije na sredini terena da bi izašao iz igre i ušao novi igrač, ovako lepo do najbliže aut linije i napolje.

number

pre 5 godina

sta bi sa narandzastim kartonom I jos jednom izmenom u produzecima.
(deda mraz, 10. april 2019 14:10)

Dodatna izmena u produzecima je vec uvedena.

Falcon

pre 5 godina

A jel neko može da mi objasni šta znači polukrug na šesnaestercu?
Hvala
(King, 10. april 2019 15:24)
Prilikom izvođenja penala, nijedan igrač ne sme da bude u tom polukrugu. To je jedini trenutak u igri gde se taj polukrug koristi.
(M4R3, 10. april 2019 16:16)
Još preciznije ... to je deo kruga (kružni luk) sa centrom na penalu i poluprečnikom 9,15m. Prilikom izvođenja penala svi igrači osim izvođača (unapred identifikovan) i golmana moraju biti van šesnaesterca i udaljeni bar 9,15m od lopte. Taj polukrug označava tu distancu koja se nalazi izvan, a šesnaesterac je svakako već označen. Kao što M4R3 reče jedino se tad koristi, ako ne računamo da je dobra pomoć sudijama pri oceni distance živog zida kod slobodnjaka sa 20-ak metara.

Falcon

pre 5 godina

,,Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada."

Ovo pravilo je bilo i pre...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (,,, 10. april 2019 11:12)

Nije ... kapiten kome bi pripao žreb birao je stranu, lopta bi pripala onom drugom. U principu totalno nebitna stvar.

кацпизачио

pre 5 godina

@,,, До сада је играч који “победи” на подбацвању новчића бирао страну на коју напада прво полувреме, а “поражени” је добијао лопту.

Falcon

pre 5 godina

Brzo izvođenje slobodnog udarca posle prekršaja je problematično i omogućava velike svađe i konflikte.
(advokat, 10. april 2019 12:15)
Pravilo o brzom izvođenju će zauvek ostati. Ne može se nagrađivati ekipa koja je načinila prekršaj, tako što će joj se još i ostavljati vreme da organizuje odbranu. Ako je lopta umirena i postavljena na mesto prekršaja napadač može izvesti udarac bez ikakvog čekanja na znak pištaljkom.