Subota, 16.02.2019.

09:32

Artaldi: Novak može da dostigne Rodžerov rekord

Edoardo Artaldi, sportski menadžer koji vodi računa o karijeri Novaka Đokovića, kaže da Rodžer Federer i dalje predstavlja pretnju na najvećim turnirima.

Izvor: Z.K.

Artaldi: Novak može da dostigne Rodžerov rekord IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 5 godina

@jeremija

Ne pamtim, a ne pamtiš ni ti.

Najbolji fudbalski klub XX veka na svetu je Real Madrid. Kup Evropskih šampiona od 1955 do 1965. Real je osvojio 6(šest) puta i bio finalista još 3(tri puta). U to vreme u tom Realu igrali su: Jedan Di Stefani, jedan Hento, jedan Ferenc Puškaš, Jedan Amancio itd. Protivnici su mu bili jedan Milan, jedan Rems, jedan Ajntraht- Franfurt itd...

Kako sad utvrditi da su svi ostali bili loši pa je, eto, jedan Real sa lakoćom dolazio to titula?

Tvoje teorije, jeremija, nisu baš preterano u vaservagu, ma šta ti o tome mislio. Sport je to i osim sreće i "slabe" konkurencije ima i ono, "radio sam mnogo, uložio sam ogroman trud, mnogo, mnogo više od ostalih, i iplatilo se"...

Tamna materija

pre 5 godina

@ (jeremija, 16. februar 2019 18:22)

Ima delova s kojima se u velikoj meri slažem. Brojevi su egzaktni i tu nema mesta za umetnički utisak, tri na karte, ili neki proizvoljan kriterijum po kom neko pokušava da ospori sirove podatke. Karijere traju, makar za trojicu najpominjanijih u raspravama. Od ovih starijih bi možda Sampras u top formi bio ozbiljan takmac. Za ostale je ovo tenis iz drugog sazvežđa. Ipak, ne zamerite navijačima. Oni navijaju i za njih su činjenice od sekundarnog značaja. Bez obzira o kom sportu se radi i čiji su navijači.

jeremija

pre 5 godina

@Martin KG
Sampras je kompletniji i od Novaka i Nadala,sa Federerom je tu negde sa tim sto je bolji napadac,jednostavno njegova konkurencija je bila neuporediva sa konkurencijom trojke,od Agasija i Bekera,zatim Kurijera,Cenga,Kirtena,Raftera,Kafeljnjikova,Edberga onih silnih spanaca koji su bili specijalizovani samo za sljaku,danasnja trojka je imala samo Mareja kao stvarnu konkurenciju,Vavrinka je snazan i da se ozbiljno posvetio tenisu bio bi top,ovako je jednom godisnje otprilike konkurentan,Delpotro nije vezao dve sezone kada je zdrav,tako da ne moze se smatrati ozbiljnom konkurencijom,ostali poput pomenutog Ferera,Nisikorija,Raonica...da su kvalitet bar bi iskoristili prazan hod kada nema najboljih,a to su iskoristili klinci poput Zvereva i Tima koje niko ni ne smatra ozbiljnim igracima cim predvidjaju dominaciju Novaka jos barem 5 godina.Jrednostavno Srbe su ubedili da je Novak mesija poslat na zemlju da ispravlja srpske poraze sportskim uspesima,mediji su to do maksimuma prenaglasili besomucnim forsiranjem,i tu nema pomoci,on je najbolji,najlepsi,najduhovitiji,ima najjacu konkurenciju,ono gde je top poput h2h,mastersa to su najvazniji parametri za GOAT trku,ono gde nije(DK,OI),pa i GS,to je nebitno,ko ga pohvali on je car,ko pohvali Rodju taj je kompleksas,a ko ne daj boze kritikuje on je Hitler licno,zato objektivna analiza deluje kao omalovazavanje jer ne sme se nicim narusiti Novakov status boga,a to govori da se ovaj sport u Srbiji jednostavno ne prati.

ernesto che

pre 5 godina

@jeremija

Rodik, safin i hjuit su izuzetno dobri igraci ali kada ih krene, nisu imali trunke kondtantnosti u jednom momentu igraju egal s federerom u sledecem se bukvalno raspadnu protiv 200tog na svetu, nisu nikakvo merilo.

Martin KG

pre 5 godina

@jeremija Sampras sa 14 GS titula ima jedno RG polifinale. Uporedi to sa ucinkom recimo Federera i Djokovica na sljaci. Jednostavno nije za poredjenje. David Ferer bi u ono vreme bio faktor na svakom turniru na sljaci. Ovako pored velike trojke mesta za druge ima jako malo. Ostali samo izgledaju prosecno. Pre svega je mentalno nemoguce ispratiti ono sto velika trojka radi. Cak i da pobedis nekog od njih da bi osvojio turnir moras jos najmanje jednog clana velike trojke da dobijes. Kakva nocna mora za ostale. Oni igraju dobro na svim podlogama (da jeste trava sporija ali Federer je da podsetimo pobedio Samprasa na toj podlozi). Nema oscilacija od turnira do turnira, konstantno unose novine u igri da bi se prilagodili igri druge dvojce. Jednostavno pomeraju granice.

BLuka

pre 5 godina

Mnogi misle, da nije Rodzera i Nadala, Novak bi do sad imao duplo vise slemova, ili da nije Novaka i Rodzera, Nadal bi imao 30+ GS titula.
Novaka su napravili Nadal i Federer, zahvaljujucu tome sto su takvi kakvi su, kao teniseri i kao ljudi, motivisali su Novaka da trenira i bori se da ih pobedi, oni su to pobudili u njemu. Da nije njih, Novak bi igrao tenis svakako i bio uspesan, ali nikako ne znaci da bi osvajao ovoliko turnira, manje bi trenirao, jer ne bi imao ko da ga gura i motivise da bude jos bolji i adekvatni takmaci bi mu bili oni koji su sad nesto nize na tabeli.
(Dott@@
Da nije njih bio bi neko drugi,majne inspirativni ali dovoljno da osvaja pehare i prva mjesta.

grandiozo

pre 5 godina

Ne treba biti genije u prognozama ili ti predikcijama kako to već,da će Novak probiti rekord Federera,Novak je za nepunu godinu osvojio tri vezana GS-a,fali mu još pet a ima minimum pet godina još karijere pred sobom,pa za to vreme po ovoj dinamici osvajanja trofeja čak i da se prepolovi učinak može da osvoji barem još 10+15=25

Queen Roger

pre 5 godina

Uopšte nije iznanedjenje što će i Novak i Nadal da ga prestignu, jer je realno tek 3. Ili 4. Teniser svih vremena, možda čak i 5. Negde iza rod lejvera i Samprasa.

haren

pre 5 godina

Nije da može Novak samo da ga stigne, nego će ga i Nadal stići, I stvari će biti onakve kakve trebaju da budu, Federer je treći teniser svih vremena. Nekad kažem hvala bogu da su Novak i Nadal igrali u isto vreme kad i baka Rodžer, jer da nisu ovaj bi imao 30 grand slam titula I napravili bi svetca od njega kao što prave od Rod Lejvera a u stvari nisu pravi šampioni kao Nadal I Nole, a ovako će biti samo treći teniser sveta ako je i to uopšte...
(........................, 16. februar 2019 12:50)

I ti sebe smatraš pametnim? Ccc.

jeremija

pre 5 godina

@ernesto che
Ako su svi ti sto si naveo da su toliko dobri kako je moguce da ne mogu da dobiju ove najbolje ni u njihovim najpovredjenijim izdanjima,primera radi Djokovic nije bolji od Samprasa a on je itekako gubio od "drugopozivaca" iz svoje ere,jednostavno ako je do pre par godina bilo price o "zlatnoj eri" tenisa u medjuvremenu se pokazalo da je nekvalitet ostalih ipak znacajno doprineo uzdizanju onih najboljih,druga stvar uvek se potcenjuju Rozerove rane titule,a Rodik,Safin,Hjuit npr.u odnosu na Mareja,Vavrinku i ostale koji su realna Novakova konkurencija bila kada je osvojio 90 odsto titula(Rozer mator a Nadal vecito povredjen),u najmanju ruku su barabar.Ne omalovazavam nikog naravno,vec pre svega pravim poredjenje sa ostalim sportovima danasnjice koji su za ljude truba,e sad mozes zamisliti da je Djokovic.npr Hrvat koliko bi pljuvali danasnji tenis,i prizivali zlatna vremena Borga,Mekinroa,Bekera,Lendla,Samprasa,sta mislis da ne bi bilo tako?

Dott

pre 5 godina

Mnogi misle, da nije Rodzera i Nadala, Novak bi do sad imao duplo vise slemova, ili da nije Novaka i Rodzera, Nadal bi imao 30+ GS titula.
Novaka su napravili Nadal i Federer, zahvaljujucu tome sto su takvi kakvi su, kao teniseri i kao ljudi, motivisali su Novaka da trenira i bori se da ih pobedi, oni su to pobudili u njemu. Da nije njih, Novak bi igrao tenis svakako i bio uspesan, ali nikako ne znaci da bi osvajao ovoliko turnira, manje bi trenirao, jer ne bi imao ko da ga gura i motivise da bude jos bolji i adekvatni takmaci bi mu bili oni koji su sad nesto nize na tabeli.

dr. Roddick

pre 5 godina

U ovako slaboj konkurenciji, nazalost,sve je moguce.

Da nas nole ima za protivnike mladog Nadala i Murraya kao sto je to imao Federer, onda se ne bi nagledao GS-a !

Svi mladi protivnici su mu uglavnom oni koji nemaju zajedno ni 3 mastersa. Tuga.

miki

pre 5 godina

Vatreni sam navijac Novaka Djokovica,90% meceva sam odgledao i dozivljavam svoje uspehe kao da su moji.Mislim da ce Novak osvojiti 19 GS i preci Rodzera po broju nedelja i da ce tako postati najbolji na svetu a ujedno i bolji u medjusobnim duelima.

Bodibond

pre 5 godina

Vjeruje li i dalje neko u pricu o operaciji lakta?!!!
(cheers, 16. februar 2019 11:22)

Niko, tu je rec o sumecim tabletama, od kako ih konzumira Djokovic igra daleko bolje.

ernesto che

pre 5 godina

@jeremija

Da je najjaca konkurencija u istoriji to moze osporiti samo covek navijac ili neznalica. Kao prvo uopste nisi svestan kakvi su igraci poput, del potra, raonica, cilica , andersona (serveri), poput ferera, vavrinke, nisikorija (uporni, kvalitetni), kakvi su tom 20 igraci sada, penzioneri poput zivojinovica 4 gema ne bi uzeli, a da nesto pricam o federeru, nadalu i mareju glupo bi bilo, a novak je dolazio kad su nadal i federer uveliko bili pozicionirani. Opet ponavljam, nikako se ne mogu uporedjivati razlicite ere bilo kog sporta, ali ovo danas je vrhunac tenisa,( a i tehnologije jer reketi su neka druga dimenzija) , tehnicko, takticki i fizicki, gladijatorske borbe od 4, 5, 6 sati, onda pogledas tenis od pre 25, 30, a pogotovo 40, 50 god, pa to su prijateljski mecevu bukvalno. Razumem da hoces da omalovazis uspeh Djokovica, prosto ne lezi ti i to razumem i to je tvoje puno pravo ali pricati neke bajke i basne je ludost. Ako osvoji najvise GS, najbolji je.

007

pre 5 godina

Mnogo volim Noleta, al dosadili ste već sa tim prestizanjem Rodžera. Mislim da i Noletu samo nabijate pritisak bez razloga... Štiće ga ako Bog da i to je to.

СЕНОВИЋ

pre 5 godina

Ово око лакта ми се не јаше никако. Да одједном, након топ форме и разбијања на сваком туру паднеш на дно и то због лакта кога није било ни у најави, чудно. Где се тај лакат појавио питање је сад. То он и жена најбоље знају. Штета у сваком случају.

........................

pre 5 godina

Nije da može Novak samo da ga stigne, nego će ga i Nadal stići, I stvari će biti onakve kakve trebaju da budu, Federer je treći teniser svih vremena. Nekad kažem hvala bogu da su Novak i Nadal igrali u isto vreme kad i baka Rodžer, jer da nisu ovaj bi imao 30 grand slam titula I napravili bi svetca od njega kao što prave od Rod Lejvera a u stvari nisu pravi šampioni kao Nadal I Nole, a ovako će biti samo treći teniser sveta ako je i to uopšte...

O.T.A.N.

pre 5 godina

Artaldi nije kompetentan da daje ovakve izjave, a i pristrasan je. Važnije je mišljenje Borga ili Muratoglua kada se radi o najvećem svih vremena - Kralju Federeru.

neaktivan

pre 5 godina

@srle
Ajmo malo realnosti,covek je jedno deset puta istroseniji od Federera i sad ce on igrati do 37-me ili cak 40-te kao sto mu neki predvidjaju,pa sam Rozer iako jos igra vec odavno nije svoja senka,koliko je osvojio trofeja posle 32-ge(koliko sada Novak ima),jedan ili dva ne znam tacno,ne vise.Jednostavno sto uradi ove i sledece(olimpijske)godine,uradio je,plus ljudi konstantno zaboravljaju koliko je on ranjiv u mecevima sa novom generacijom i da su mu svi vec uzeli skalp i vise puta,a bice sve bolji a on sve stariji,dakle treba smanjiti dozivljaj i biti realan

Cvarkov

pre 5 godina

Ajde ko je sledeci da izgovori tu najpoznatiji recenicu u istoriji srpskog sporta? Evo ja cu, Novak moze da prestigne Federera i da bude najbolji u istoriji!

tamoneko

pre 5 godina

@znanje imanje

Obradovicu ti li si?!

steta da camis na ovim forumima kad u najmanju ruku mozes Vilandera I Bekera da zamenis kao tv komentator


eto kad vec toliko znas a pri tome znanje netremice delis, mozes li po koju da kazes i o ovim igracima iz top 10 koji nisu ni blizu prvog GS.. da ne idemo u top20

Gde to oni grese, kakvog pojma nemaju.. pa da svak od njih makar 3, 4 GS a osvoji..
kad vec takvu preciznu kritiku iznosis za jednog od najboljih igraca IKADA na svetu (i Rafa je i Rodzer je) mogu misliti sta tek za ove imas da kazes.. sem labavijeg shpana i zice vise, naravno

Branko

pre 5 godina

Novaka moze zaustaviti samo Novak u pohodu na vrh vrhova u istoriji tenisa. Ako pobedi sopstvene slabosti moze to dostici u narednih par godina...

mr_wrt

pre 5 godina

Samo imam bojazan da ce za godinu dana, kada rekord bude bio jos blizi, teniska "elita" pribeci nekim neetickim i nelegalnim metodama, kako bi sprecili da neko nas, iz "zemlje treceg sveta" bude najbolji u sportu vise klase.

Videli smo jedan od načina 90ih sa Monikom Seles, a ljudski rod je dosta uznapredovao u medjuvremenu.

Treba se čuvati. Samo jako!

ernesto che

pre 5 godina

@hinterland

Slazem se s tobom u vecini stvari ali ne i u tome da, ko god naprqvi statistiku bolju od federera nece i biti bolji od njega, ipak, mora da postoje osnovni parametri za velicinu nekog uspeha. Dzordan je ucestvovao u kolektivnom sportu i to je krucijalna razlika u odnosu na tenis i Djokovica ili federera, ne moze se uporediti. Tenis je individualni sport, glavno merilo su najveci turniri to jes GS, pa mastersi i td,pa broj nedelja na 1 mestu, u kombinaciji broj istih govori o tome koliko si dobar i konstantan. Preko svega toga Djokovicu se dodaje i to da kad je on dolazio konkurencija je bila najjaca u istoriji tenisa, dolazio je iz razorene zemlje bez terena, protiv sebe je cesto imao publiku i organizatore (sada i po priznanju organizatora, da ne bude Srbi i teorije zavere, to vidi svako ko hoce da vidi). Ukoliko Djokovic osvoji najvise GS (cerujem da hoce)a pritom ima i najvise mastersa (nadal mu valjda bezi jedan), u kombinaciji sa svim ostalim faktorima on ce biti najbolji svih vremena a to sta prica anglo-saksonska publika o svom mezimcu, to mogu i japanci o nisikoriju, to je licno misljenje pojedinca i grupe koja hoce da nametne to ostatku sveta. Trenutno realno stanje je da je federer sa brojem GS u kombinaciji sa stilom igre, najbolji svih vremena.

marinkova bara

pre 5 godina

Novak je vec sad najbolji svih vremena, a bice veselo kad uzme vise gs od federera, bas me zanima za sta ce iskomplesirana druzina da se uhvati.

ernesto che

pre 5 godina

@hinterland

Slazem se s tobom u vecini stvari ali ne i u tome da, ko god naprqvi statistiku bolju od federera nece i biti bolji od njega, ipak, mora da postoje osnovni parametri za velicinu nekog uspeha. Dzordan je ucestvovao u kolektivnom sportu i to je krucijalna razlika u odnosu na tenis i Djokovica ili federera, ne moze se uporediti. Tenis je individualni sport, glavno merilo su najveci turniri to jes GS, pa mastersi i td,pa broj nedelja na 1 mestu, u kombinaciji broj istih govori o tome koliko si dobar i konstantan. Preko svega toga Djokovicu se dodaje i to da kad je on dolazio konkurencija je bila najjaca u istoriji tenisa, dolazio je iz razorene zemlje bez terena, protiv sebe je cesto imao publiku i organizatore (sada i po priznanju organizatora, da ne bude Srbi i teorije zavere, to vidi svako ko hoce da vidi). Ukoliko Djokovic osvoji najvise GS (cerujem da hoce)a pritom ima i najvise mastersa (nadal mu valjda bezi jedan), u kombinaciji sa svim ostalim faktorima on ce biti najbolji svih vremena a to sta prica anglo-saksonska publika o svom mezimcu, to mogu i japanci o nisikoriju, to je licno misljenje pojedinca i grupe koja hoce da nametne to ostatku sveta. Trenutno realno stanje je da je federer sa brojem GS u kombinaciji sa stilom igre, najbolji svih vremena.

znanje-imanje

pre 5 godina

I za ovu i za pet godina... lakat je problem i presudan faktor. Već je, posledično, olabavio špan radi slabije ruke tj. da bi po cenu smanjene preciznosti imao istu snagu udarca, naročito servisa. I čak žica manje nego ranije... Sopstvenim kuršlusom izgubio je silno vreme, sa maksimumom štete. Sada je već teže a tek će biti - novi klinci su sazreli. Propuštena sezona i po (ne računam pola sezone koju je imao da se oporavi i kad već ne ide i operiše) bila je ako ne baš džabe a ono nikad lakša. I naravno, zarad maksimuma štete, ko je uzeo? Rafa, ali čak i Rodžer! I tako umesto da je sada barem 19-16-16 (ili 17) GS nije već je 20-17-15 GS. Gde je tom prilikom neuzevši i propustio dosta miliona od nagrada, koji su milioni bar duplirani dalje od sponzora... tj. u ovom slučaju nisu.
Brine i što taj prijem i uzvrat servisa nije tako (redovno) opasan kao ranije. Videćemo, još on možda i nije u generalnom piku forme, ovo sve je uzeo na volju i veličinu a tek 3-4 meča odigrao vrhunski. Ali isto brine i potencijalni neoprez viška igranja. Ovaj IW sa teškim odskokom bih na njegovom mestu preskočio ko što Rodžer preskače šljaku. Najgora je pomisao da će zato negde u avgustu početi novi problem sa laktom...
Ako je ceo a posebno lakat zdrav - a to je veliko ako - Novak ove godine ima 50% šansi na svakom Slamu. Dosadašnja teniska istorija sugeriše da to mora opasti: sledeće 40%, sledeće 30% i sledeće 20%. Mada novije doba produžava trajanje top-nivoa - ako nisi imao veću povredu...

jeremija

pre 5 godina

@ernesto che
Najjaca konkurencija u istoriji tenisa?Tri coveka najjaca konkurencija u istoriji tenisa?Zanimljiv smo mi narod,danasnji NBA koji je najjaci ikada konstantno omalovazavamo i prizivamo "stara dobra vremena",Mesija i Ronalda takodje,vecito trazimo neke iz proslosti koji su kao bolji,ali zato tenis je dobar iskljucivo danasnji zbog nasega Nola,bez obzira sto je u biti vec duzi period sport u teskoj krizi,a vreme je pokazalo da nije do nekog nevidjenog kvaliteta velike cetvorke koliko do cinjenice da su svi ostali teska boranija,pored tih raznih Berdiha,Congi,Nisikorija,Ferera,Cilica jedan Boba Zivojinovic bi stalno igrao polufinala,a u svojoj eri nije mogao dalje od jednog.Ne moze se nikada odrediti u pravom smisli ko je taj cuveni GOAT jer nikada necemo znati kako bi ovo danasnji igrali osamdesetih i devedesetih(generalno zlatno vreme sporta uopste a i tenisa osim NBA koji je u zadnjih par godina dostigao vrhunac),meni licno najbolji je Sampras,olicenje savrsenog tenisera koji jedino nije znao igrati dobro sljaku a najbolji ikad statisticki je Borg,ako gledamo odnos odigranih i osvojenih GS titula.

Hinterland

pre 5 godina

Koliko je ovo nebitno, nije mi jasno čemu ovolika histerija!? Kako god da bude, era Rodžer-Nadal-Novak je najveća u istoriji i teško će se ponoviti. Federer je Majkl Džordan ovog sporta, i ko god napravi bolju statistiku od njega, to neće promijeniti. Novak je već u istoriji jer je uprkos svemu (zemlja iz koja dolazi i nikad jača konkurencija) uspio da pronađe put do vrha i da bude često i dominantan. Mislim stvarno da ništa ne znači hoće li u post eri ovog najvećeg rivalstva osvojiti još koji GS...ja bih više volio da osvoji još zlato u Tokiju nego da bude br.1 po osvojenim GS turnirima!

King Roger

pre 5 godina

Za pet godina, dakle do kraja 2024. godine, ima još da se igra ukupno 23 grend slem turnira. Nole može da osvoji 6 GS trofeja za to vreme. Biće izuzetno teško, jer je svaki osvojeni takav turnir zlata vredan i veliko dostignuće. Ohrabruje činjenica da Nole itekako ima volje i motiva da postigne taj uspeh, verujem u njega i njegov tim.
(srle, 16. februar 2019 10:05)

Ni ti ne verujes u to.2016 je Kralj Federer bezak 5 GS posle 3 godine opet 5GS i vi verujete da moze da stigne.Pa i Kralj Federer ce jos osvajati.Ziveo Kralj Federer.

srle

pre 5 godina

Za pet godina, dakle do kraja 2024. godine, ima još da se igra ukupno 23 grend slem turnira. Nole može da osvoji 6 GS trofeja za to vreme. Biće izuzetno teško, jer je svaki osvojeni takav turnir zlata vredan i veliko dostignuće. Ohrabruje činjenica da Nole itekako ima volje i motiva da postigne taj uspeh, verujem u njega i njegov tim.

megasega

pre 5 godina

Moze ako uzme Pariz i London. AO je lepo odradio. I nemojte da se lozite - decko zavrsava karijeru posle Tokija, ev. jos godinu posle ce da se takmici.

srle

pre 5 godina

Za pet godina, dakle do kraja 2024. godine, ima još da se igra ukupno 23 grend slem turnira. Nole može da osvoji 6 GS trofeja za to vreme. Biće izuzetno teško, jer je svaki osvojeni takav turnir zlata vredan i veliko dostignuće. Ohrabruje činjenica da Nole itekako ima volje i motiva da postigne taj uspeh, verujem u njega i njegov tim.

mr_wrt

pre 5 godina

Samo imam bojazan da ce za godinu dana, kada rekord bude bio jos blizi, teniska "elita" pribeci nekim neetickim i nelegalnim metodama, kako bi sprecili da neko nas, iz "zemlje treceg sveta" bude najbolji u sportu vise klase.

Videli smo jedan od načina 90ih sa Monikom Seles, a ljudski rod je dosta uznapredovao u medjuvremenu.

Treba se čuvati. Samo jako!

marinkova bara

pre 5 godina

Novak je vec sad najbolji svih vremena, a bice veselo kad uzme vise gs od federera, bas me zanima za sta ce iskomplesirana druzina da se uhvati.

Cvarkov

pre 5 godina

Ajde ko je sledeci da izgovori tu najpoznatiji recenicu u istoriji srpskog sporta? Evo ja cu, Novak moze da prestigne Federera i da bude najbolji u istoriji!

Branko

pre 5 godina

Novaka moze zaustaviti samo Novak u pohodu na vrh vrhova u istoriji tenisa. Ako pobedi sopstvene slabosti moze to dostici u narednih par godina...

ernesto che

pre 5 godina

@hinterland

Slazem se s tobom u vecini stvari ali ne i u tome da, ko god naprqvi statistiku bolju od federera nece i biti bolji od njega, ipak, mora da postoje osnovni parametri za velicinu nekog uspeha. Dzordan je ucestvovao u kolektivnom sportu i to je krucijalna razlika u odnosu na tenis i Djokovica ili federera, ne moze se uporediti. Tenis je individualni sport, glavno merilo su najveci turniri to jes GS, pa mastersi i td,pa broj nedelja na 1 mestu, u kombinaciji broj istih govori o tome koliko si dobar i konstantan. Preko svega toga Djokovicu se dodaje i to da kad je on dolazio konkurencija je bila najjaca u istoriji tenisa, dolazio je iz razorene zemlje bez terena, protiv sebe je cesto imao publiku i organizatore (sada i po priznanju organizatora, da ne bude Srbi i teorije zavere, to vidi svako ko hoce da vidi). Ukoliko Djokovic osvoji najvise GS (cerujem da hoce)a pritom ima i najvise mastersa (nadal mu valjda bezi jedan), u kombinaciji sa svim ostalim faktorima on ce biti najbolji svih vremena a to sta prica anglo-saksonska publika o svom mezimcu, to mogu i japanci o nisikoriju, to je licno misljenje pojedinca i grupe koja hoce da nametne to ostatku sveta. Trenutno realno stanje je da je federer sa brojem GS u kombinaciji sa stilom igre, najbolji svih vremena.

007

pre 5 godina

Mnogo volim Noleta, al dosadili ste već sa tim prestizanjem Rodžera. Mislim da i Noletu samo nabijate pritisak bez razloga... Štiće ga ako Bog da i to je to.

ernesto che

pre 5 godina

@jeremija

Da je najjaca konkurencija u istoriji to moze osporiti samo covek navijac ili neznalica. Kao prvo uopste nisi svestan kakvi su igraci poput, del potra, raonica, cilica , andersona (serveri), poput ferera, vavrinke, nisikorija (uporni, kvalitetni), kakvi su tom 20 igraci sada, penzioneri poput zivojinovica 4 gema ne bi uzeli, a da nesto pricam o federeru, nadalu i mareju glupo bi bilo, a novak je dolazio kad su nadal i federer uveliko bili pozicionirani. Opet ponavljam, nikako se ne mogu uporedjivati razlicite ere bilo kog sporta, ali ovo danas je vrhunac tenisa,( a i tehnologije jer reketi su neka druga dimenzija) , tehnicko, takticki i fizicki, gladijatorske borbe od 4, 5, 6 sati, onda pogledas tenis od pre 25, 30, a pogotovo 40, 50 god, pa to su prijateljski mecevu bukvalno. Razumem da hoces da omalovazis uspeh Djokovica, prosto ne lezi ti i to razumem i to je tvoje puno pravo ali pricati neke bajke i basne je ludost. Ako osvoji najvise GS, najbolji je.

........................

pre 5 godina

Nije da može Novak samo da ga stigne, nego će ga i Nadal stići, I stvari će biti onakve kakve trebaju da budu, Federer je treći teniser svih vremena. Nekad kažem hvala bogu da su Novak i Nadal igrali u isto vreme kad i baka Rodžer, jer da nisu ovaj bi imao 30 grand slam titula I napravili bi svetca od njega kao što prave od Rod Lejvera a u stvari nisu pravi šampioni kao Nadal I Nole, a ovako će biti samo treći teniser sveta ako je i to uopšte...

ernesto che

pre 5 godina

@hinterland

Slazem se s tobom u vecini stvari ali ne i u tome da, ko god naprqvi statistiku bolju od federera nece i biti bolji od njega, ipak, mora da postoje osnovni parametri za velicinu nekog uspeha. Dzordan je ucestvovao u kolektivnom sportu i to je krucijalna razlika u odnosu na tenis i Djokovica ili federera, ne moze se uporediti. Tenis je individualni sport, glavno merilo su najveci turniri to jes GS, pa mastersi i td,pa broj nedelja na 1 mestu, u kombinaciji broj istih govori o tome koliko si dobar i konstantan. Preko svega toga Djokovicu se dodaje i to da kad je on dolazio konkurencija je bila najjaca u istoriji tenisa, dolazio je iz razorene zemlje bez terena, protiv sebe je cesto imao publiku i organizatore (sada i po priznanju organizatora, da ne bude Srbi i teorije zavere, to vidi svako ko hoce da vidi). Ukoliko Djokovic osvoji najvise GS (cerujem da hoce)a pritom ima i najvise mastersa (nadal mu valjda bezi jedan), u kombinaciji sa svim ostalim faktorima on ce biti najbolji svih vremena a to sta prica anglo-saksonska publika o svom mezimcu, to mogu i japanci o nisikoriju, to je licno misljenje pojedinca i grupe koja hoce da nametne to ostatku sveta. Trenutno realno stanje je da je federer sa brojem GS u kombinaciji sa stilom igre, najbolji svih vremena.

tamoneko

pre 5 godina

@znanje imanje

Obradovicu ti li si?!

steta da camis na ovim forumima kad u najmanju ruku mozes Vilandera I Bekera da zamenis kao tv komentator


eto kad vec toliko znas a pri tome znanje netremice delis, mozes li po koju da kazes i o ovim igracima iz top 10 koji nisu ni blizu prvog GS.. da ne idemo u top20

Gde to oni grese, kakvog pojma nemaju.. pa da svak od njih makar 3, 4 GS a osvoji..
kad vec takvu preciznu kritiku iznosis za jednog od najboljih igraca IKADA na svetu (i Rafa je i Rodzer je) mogu misliti sta tek za ove imas da kazes.. sem labavijeg shpana i zice vise, naravno

Queen Roger

pre 5 godina

Uopšte nije iznanedjenje što će i Novak i Nadal da ga prestignu, jer je realno tek 3. Ili 4. Teniser svih vremena, možda čak i 5. Negde iza rod lejvera i Samprasa.

Dott

pre 5 godina

Mnogi misle, da nije Rodzera i Nadala, Novak bi do sad imao duplo vise slemova, ili da nije Novaka i Rodzera, Nadal bi imao 30+ GS titula.
Novaka su napravili Nadal i Federer, zahvaljujucu tome sto su takvi kakvi su, kao teniseri i kao ljudi, motivisali su Novaka da trenira i bori se da ih pobedi, oni su to pobudili u njemu. Da nije njih, Novak bi igrao tenis svakako i bio uspesan, ali nikako ne znaci da bi osvajao ovoliko turnira, manje bi trenirao, jer ne bi imao ko da ga gura i motivise da bude jos bolji i adekvatni takmaci bi mu bili oni koji su sad nesto nize na tabeli.

Bodibond

pre 5 godina

Vjeruje li i dalje neko u pricu o operaciji lakta?!!!
(cheers, 16. februar 2019 11:22)

Niko, tu je rec o sumecim tabletama, od kako ih konzumira Djokovic igra daleko bolje.

BLuka

pre 5 godina

Mnogi misle, da nije Rodzera i Nadala, Novak bi do sad imao duplo vise slemova, ili da nije Novaka i Rodzera, Nadal bi imao 30+ GS titula.
Novaka su napravili Nadal i Federer, zahvaljujucu tome sto su takvi kakvi su, kao teniseri i kao ljudi, motivisali su Novaka da trenira i bori se da ih pobedi, oni su to pobudili u njemu. Da nije njih, Novak bi igrao tenis svakako i bio uspesan, ali nikako ne znaci da bi osvajao ovoliko turnira, manje bi trenirao, jer ne bi imao ko da ga gura i motivise da bude jos bolji i adekvatni takmaci bi mu bili oni koji su sad nesto nize na tabeli.
(Dott@@
Da nije njih bio bi neko drugi,majne inspirativni ali dovoljno da osvaja pehare i prva mjesta.

Hinterland

pre 5 godina

Koliko je ovo nebitno, nije mi jasno čemu ovolika histerija!? Kako god da bude, era Rodžer-Nadal-Novak je najveća u istoriji i teško će se ponoviti. Federer je Majkl Džordan ovog sporta, i ko god napravi bolju statistiku od njega, to neće promijeniti. Novak je već u istoriji jer je uprkos svemu (zemlja iz koja dolazi i nikad jača konkurencija) uspio da pronađe put do vrha i da bude često i dominantan. Mislim stvarno da ništa ne znači hoće li u post eri ovog najvećeg rivalstva osvojiti još koji GS...ja bih više volio da osvoji još zlato u Tokiju nego da bude br.1 po osvojenim GS turnirima!

miki

pre 5 godina

Vatreni sam navijac Novaka Djokovica,90% meceva sam odgledao i dozivljavam svoje uspehe kao da su moji.Mislim da ce Novak osvojiti 19 GS i preci Rodzera po broju nedelja i da ce tako postati najbolji na svetu a ujedno i bolji u medjusobnim duelima.

znanje-imanje

pre 5 godina

I za ovu i za pet godina... lakat je problem i presudan faktor. Već je, posledično, olabavio špan radi slabije ruke tj. da bi po cenu smanjene preciznosti imao istu snagu udarca, naročito servisa. I čak žica manje nego ranije... Sopstvenim kuršlusom izgubio je silno vreme, sa maksimumom štete. Sada je već teže a tek će biti - novi klinci su sazreli. Propuštena sezona i po (ne računam pola sezone koju je imao da se oporavi i kad već ne ide i operiše) bila je ako ne baš džabe a ono nikad lakša. I naravno, zarad maksimuma štete, ko je uzeo? Rafa, ali čak i Rodžer! I tako umesto da je sada barem 19-16-16 (ili 17) GS nije već je 20-17-15 GS. Gde je tom prilikom neuzevši i propustio dosta miliona od nagrada, koji su milioni bar duplirani dalje od sponzora... tj. u ovom slučaju nisu.
Brine i što taj prijem i uzvrat servisa nije tako (redovno) opasan kao ranije. Videćemo, još on možda i nije u generalnom piku forme, ovo sve je uzeo na volju i veličinu a tek 3-4 meča odigrao vrhunski. Ali isto brine i potencijalni neoprez viška igranja. Ovaj IW sa teškim odskokom bih na njegovom mestu preskočio ko što Rodžer preskače šljaku. Najgora je pomisao da će zato negde u avgustu početi novi problem sa laktom...
Ako je ceo a posebno lakat zdrav - a to je veliko ako - Novak ove godine ima 50% šansi na svakom Slamu. Dosadašnja teniska istorija sugeriše da to mora opasti: sledeće 40%, sledeće 30% i sledeće 20%. Mada novije doba produžava trajanje top-nivoa - ako nisi imao veću povredu...

grandiozo

pre 5 godina

Ne treba biti genije u prognozama ili ti predikcijama kako to već,da će Novak probiti rekord Federera,Novak je za nepunu godinu osvojio tri vezana GS-a,fali mu još pet a ima minimum pet godina još karijere pred sobom,pa za to vreme po ovoj dinamici osvajanja trofeja čak i da se prepolovi učinak može da osvoji barem još 10+15=25

King Roger

pre 5 godina

Za pet godina, dakle do kraja 2024. godine, ima još da se igra ukupno 23 grend slem turnira. Nole može da osvoji 6 GS trofeja za to vreme. Biće izuzetno teško, jer je svaki osvojeni takav turnir zlata vredan i veliko dostignuće. Ohrabruje činjenica da Nole itekako ima volje i motiva da postigne taj uspeh, verujem u njega i njegov tim.
(srle, 16. februar 2019 10:05)

Ni ti ne verujes u to.2016 je Kralj Federer bezak 5 GS posle 3 godine opet 5GS i vi verujete da moze da stigne.Pa i Kralj Federer ce jos osvajati.Ziveo Kralj Federer.

Martin KG

pre 5 godina

@jeremija Sampras sa 14 GS titula ima jedno RG polifinale. Uporedi to sa ucinkom recimo Federera i Djokovica na sljaci. Jednostavno nije za poredjenje. David Ferer bi u ono vreme bio faktor na svakom turniru na sljaci. Ovako pored velike trojke mesta za druge ima jako malo. Ostali samo izgledaju prosecno. Pre svega je mentalno nemoguce ispratiti ono sto velika trojka radi. Cak i da pobedis nekog od njih da bi osvojio turnir moras jos najmanje jednog clana velike trojke da dobijes. Kakva nocna mora za ostale. Oni igraju dobro na svim podlogama (da jeste trava sporija ali Federer je da podsetimo pobedio Samprasa na toj podlozi). Nema oscilacija od turnira do turnira, konstantno unose novine u igri da bi se prilagodili igri druge dvojce. Jednostavno pomeraju granice.

neaktivan

pre 5 godina

@srle
Ajmo malo realnosti,covek je jedno deset puta istroseniji od Federera i sad ce on igrati do 37-me ili cak 40-te kao sto mu neki predvidjaju,pa sam Rozer iako jos igra vec odavno nije svoja senka,koliko je osvojio trofeja posle 32-ge(koliko sada Novak ima),jedan ili dva ne znam tacno,ne vise.Jednostavno sto uradi ove i sledece(olimpijske)godine,uradio je,plus ljudi konstantno zaboravljaju koliko je on ranjiv u mecevima sa novom generacijom i da su mu svi vec uzeli skalp i vise puta,a bice sve bolji a on sve stariji,dakle treba smanjiti dozivljaj i biti realan

megasega

pre 5 godina

Moze ako uzme Pariz i London. AO je lepo odradio. I nemojte da se lozite - decko zavrsava karijeru posle Tokija, ev. jos godinu posle ce da se takmici.

O.T.A.N.

pre 5 godina

Artaldi nije kompetentan da daje ovakve izjave, a i pristrasan je. Važnije je mišljenje Borga ili Muratoglua kada se radi o najvećem svih vremena - Kralju Federeru.

jeremija

pre 5 godina

@ernesto che
Ako su svi ti sto si naveo da su toliko dobri kako je moguce da ne mogu da dobiju ove najbolje ni u njihovim najpovredjenijim izdanjima,primera radi Djokovic nije bolji od Samprasa a on je itekako gubio od "drugopozivaca" iz svoje ere,jednostavno ako je do pre par godina bilo price o "zlatnoj eri" tenisa u medjuvremenu se pokazalo da je nekvalitet ostalih ipak znacajno doprineo uzdizanju onih najboljih,druga stvar uvek se potcenjuju Rozerove rane titule,a Rodik,Safin,Hjuit npr.u odnosu na Mareja,Vavrinku i ostale koji su realna Novakova konkurencija bila kada je osvojio 90 odsto titula(Rozer mator a Nadal vecito povredjen),u najmanju ruku su barabar.Ne omalovazavam nikog naravno,vec pre svega pravim poredjenje sa ostalim sportovima danasnjice koji su za ljude truba,e sad mozes zamisliti da je Djokovic.npr Hrvat koliko bi pljuvali danasnji tenis,i prizivali zlatna vremena Borga,Mekinroa,Bekera,Lendla,Samprasa,sta mislis da ne bi bilo tako?

jeremija

pre 5 godina

@ernesto che
Najjaca konkurencija u istoriji tenisa?Tri coveka najjaca konkurencija u istoriji tenisa?Zanimljiv smo mi narod,danasnji NBA koji je najjaci ikada konstantno omalovazavamo i prizivamo "stara dobra vremena",Mesija i Ronalda takodje,vecito trazimo neke iz proslosti koji su kao bolji,ali zato tenis je dobar iskljucivo danasnji zbog nasega Nola,bez obzira sto je u biti vec duzi period sport u teskoj krizi,a vreme je pokazalo da nije do nekog nevidjenog kvaliteta velike cetvorke koliko do cinjenice da su svi ostali teska boranija,pored tih raznih Berdiha,Congi,Nisikorija,Ferera,Cilica jedan Boba Zivojinovic bi stalno igrao polufinala,a u svojoj eri nije mogao dalje od jednog.Ne moze se nikada odrediti u pravom smisli ko je taj cuveni GOAT jer nikada necemo znati kako bi ovo danasnji igrali osamdesetih i devedesetih(generalno zlatno vreme sporta uopste a i tenisa osim NBA koji je u zadnjih par godina dostigao vrhunac),meni licno najbolji je Sampras,olicenje savrsenog tenisera koji jedino nije znao igrati dobro sljaku a najbolji ikad statisticki je Borg,ako gledamo odnos odigranih i osvojenih GS titula.

dr. Roddick

pre 5 godina

U ovako slaboj konkurenciji, nazalost,sve je moguce.

Da nas nole ima za protivnike mladog Nadala i Murraya kao sto je to imao Federer, onda se ne bi nagledao GS-a !

Svi mladi protivnici su mu uglavnom oni koji nemaju zajedno ni 3 mastersa. Tuga.

ernesto che

pre 5 godina

@jeremija

Rodik, safin i hjuit su izuzetno dobri igraci ali kada ih krene, nisu imali trunke kondtantnosti u jednom momentu igraju egal s federerom u sledecem se bukvalno raspadnu protiv 200tog na svetu, nisu nikakvo merilo.

haren

pre 5 godina

Nije da može Novak samo da ga stigne, nego će ga i Nadal stići, I stvari će biti onakve kakve trebaju da budu, Federer je treći teniser svih vremena. Nekad kažem hvala bogu da su Novak i Nadal igrali u isto vreme kad i baka Rodžer, jer da nisu ovaj bi imao 30 grand slam titula I napravili bi svetca od njega kao što prave od Rod Lejvera a u stvari nisu pravi šampioni kao Nadal I Nole, a ovako će biti samo treći teniser sveta ako je i to uopšte...
(........................, 16. februar 2019 12:50)

I ti sebe smatraš pametnim? Ccc.

СЕНОВИЋ

pre 5 godina

Ово око лакта ми се не јаше никако. Да одједном, након топ форме и разбијања на сваком туру паднеш на дно и то због лакта кога није било ни у најави, чудно. Где се тај лакат појавио питање је сад. То он и жена најбоље знају. Штета у сваком случају.

Zoran

pre 5 godina

@jeremija

Ne pamtim, a ne pamtiš ni ti.

Najbolji fudbalski klub XX veka na svetu je Real Madrid. Kup Evropskih šampiona od 1955 do 1965. Real je osvojio 6(šest) puta i bio finalista još 3(tri puta). U to vreme u tom Realu igrali su: Jedan Di Stefani, jedan Hento, jedan Ferenc Puškaš, Jedan Amancio itd. Protivnici su mu bili jedan Milan, jedan Rems, jedan Ajntraht- Franfurt itd...

Kako sad utvrditi da su svi ostali bili loši pa je, eto, jedan Real sa lakoćom dolazio to titula?

Tvoje teorije, jeremija, nisu baš preterano u vaservagu, ma šta ti o tome mislio. Sport je to i osim sreće i "slabe" konkurencije ima i ono, "radio sam mnogo, uložio sam ogroman trud, mnogo, mnogo više od ostalih, i iplatilo se"...

Tamna materija

pre 5 godina

@ (jeremija, 16. februar 2019 18:22)

Ima delova s kojima se u velikoj meri slažem. Brojevi su egzaktni i tu nema mesta za umetnički utisak, tri na karte, ili neki proizvoljan kriterijum po kom neko pokušava da ospori sirove podatke. Karijere traju, makar za trojicu najpominjanijih u raspravama. Od ovih starijih bi možda Sampras u top formi bio ozbiljan takmac. Za ostale je ovo tenis iz drugog sazvežđa. Ipak, ne zamerite navijačima. Oni navijaju i za njih su činjenice od sekundarnog značaja. Bez obzira o kom sportu se radi i čiji su navijači.

jeremija

pre 5 godina

@Martin KG
Sampras je kompletniji i od Novaka i Nadala,sa Federerom je tu negde sa tim sto je bolji napadac,jednostavno njegova konkurencija je bila neuporediva sa konkurencijom trojke,od Agasija i Bekera,zatim Kurijera,Cenga,Kirtena,Raftera,Kafeljnjikova,Edberga onih silnih spanaca koji su bili specijalizovani samo za sljaku,danasnja trojka je imala samo Mareja kao stvarnu konkurenciju,Vavrinka je snazan i da se ozbiljno posvetio tenisu bio bi top,ovako je jednom godisnje otprilike konkurentan,Delpotro nije vezao dve sezone kada je zdrav,tako da ne moze se smatrati ozbiljnom konkurencijom,ostali poput pomenutog Ferera,Nisikorija,Raonica...da su kvalitet bar bi iskoristili prazan hod kada nema najboljih,a to su iskoristili klinci poput Zvereva i Tima koje niko ni ne smatra ozbiljnim igracima cim predvidjaju dominaciju Novaka jos barem 5 godina.Jrednostavno Srbe su ubedili da je Novak mesija poslat na zemlju da ispravlja srpske poraze sportskim uspesima,mediji su to do maksimuma prenaglasili besomucnim forsiranjem,i tu nema pomoci,on je najbolji,najlepsi,najduhovitiji,ima najjacu konkurenciju,ono gde je top poput h2h,mastersa to su najvazniji parametri za GOAT trku,ono gde nije(DK,OI),pa i GS,to je nebitno,ko ga pohvali on je car,ko pohvali Rodju taj je kompleksas,a ko ne daj boze kritikuje on je Hitler licno,zato objektivna analiza deluje kao omalovazavanje jer ne sme se nicim narusiti Novakov status boga,a to govori da se ovaj sport u Srbiji jednostavno ne prati.

King Roger

pre 5 godina

Za pet godina, dakle do kraja 2024. godine, ima još da se igra ukupno 23 grend slem turnira. Nole može da osvoji 6 GS trofeja za to vreme. Biće izuzetno teško, jer je svaki osvojeni takav turnir zlata vredan i veliko dostignuće. Ohrabruje činjenica da Nole itekako ima volje i motiva da postigne taj uspeh, verujem u njega i njegov tim.
(srle, 16. februar 2019 10:05)

Ni ti ne verujes u to.2016 je Kralj Federer bezak 5 GS posle 3 godine opet 5GS i vi verujete da moze da stigne.Pa i Kralj Federer ce jos osvajati.Ziveo Kralj Federer.

megasega

pre 5 godina

Moze ako uzme Pariz i London. AO je lepo odradio. I nemojte da se lozite - decko zavrsava karijeru posle Tokija, ev. jos godinu posle ce da se takmici.

Hinterland

pre 5 godina

Koliko je ovo nebitno, nije mi jasno čemu ovolika histerija!? Kako god da bude, era Rodžer-Nadal-Novak je najveća u istoriji i teško će se ponoviti. Federer je Majkl Džordan ovog sporta, i ko god napravi bolju statistiku od njega, to neće promijeniti. Novak je već u istoriji jer je uprkos svemu (zemlja iz koja dolazi i nikad jača konkurencija) uspio da pronađe put do vrha i da bude često i dominantan. Mislim stvarno da ništa ne znači hoće li u post eri ovog najvećeg rivalstva osvojiti još koji GS...ja bih više volio da osvoji još zlato u Tokiju nego da bude br.1 po osvojenim GS turnirima!

O.T.A.N.

pre 5 godina

Artaldi nije kompetentan da daje ovakve izjave, a i pristrasan je. Važnije je mišljenje Borga ili Muratoglua kada se radi o najvećem svih vremena - Kralju Federeru.

jeremija

pre 5 godina

@ernesto che
Najjaca konkurencija u istoriji tenisa?Tri coveka najjaca konkurencija u istoriji tenisa?Zanimljiv smo mi narod,danasnji NBA koji je najjaci ikada konstantno omalovazavamo i prizivamo "stara dobra vremena",Mesija i Ronalda takodje,vecito trazimo neke iz proslosti koji su kao bolji,ali zato tenis je dobar iskljucivo danasnji zbog nasega Nola,bez obzira sto je u biti vec duzi period sport u teskoj krizi,a vreme je pokazalo da nije do nekog nevidjenog kvaliteta velike cetvorke koliko do cinjenice da su svi ostali teska boranija,pored tih raznih Berdiha,Congi,Nisikorija,Ferera,Cilica jedan Boba Zivojinovic bi stalno igrao polufinala,a u svojoj eri nije mogao dalje od jednog.Ne moze se nikada odrediti u pravom smisli ko je taj cuveni GOAT jer nikada necemo znati kako bi ovo danasnji igrali osamdesetih i devedesetih(generalno zlatno vreme sporta uopste a i tenisa osim NBA koji je u zadnjih par godina dostigao vrhunac),meni licno najbolji je Sampras,olicenje savrsenog tenisera koji jedino nije znao igrati dobro sljaku a najbolji ikad statisticki je Borg,ako gledamo odnos odigranih i osvojenih GS titula.

neaktivan

pre 5 godina

@srle
Ajmo malo realnosti,covek je jedno deset puta istroseniji od Federera i sad ce on igrati do 37-me ili cak 40-te kao sto mu neki predvidjaju,pa sam Rozer iako jos igra vec odavno nije svoja senka,koliko je osvojio trofeja posle 32-ge(koliko sada Novak ima),jedan ili dva ne znam tacno,ne vise.Jednostavno sto uradi ove i sledece(olimpijske)godine,uradio je,plus ljudi konstantno zaboravljaju koliko je on ranjiv u mecevima sa novom generacijom i da su mu svi vec uzeli skalp i vise puta,a bice sve bolji a on sve stariji,dakle treba smanjiti dozivljaj i biti realan

znanje-imanje

pre 5 godina

I za ovu i za pet godina... lakat je problem i presudan faktor. Već je, posledično, olabavio špan radi slabije ruke tj. da bi po cenu smanjene preciznosti imao istu snagu udarca, naročito servisa. I čak žica manje nego ranije... Sopstvenim kuršlusom izgubio je silno vreme, sa maksimumom štete. Sada je već teže a tek će biti - novi klinci su sazreli. Propuštena sezona i po (ne računam pola sezone koju je imao da se oporavi i kad već ne ide i operiše) bila je ako ne baš džabe a ono nikad lakša. I naravno, zarad maksimuma štete, ko je uzeo? Rafa, ali čak i Rodžer! I tako umesto da je sada barem 19-16-16 (ili 17) GS nije već je 20-17-15 GS. Gde je tom prilikom neuzevši i propustio dosta miliona od nagrada, koji su milioni bar duplirani dalje od sponzora... tj. u ovom slučaju nisu.
Brine i što taj prijem i uzvrat servisa nije tako (redovno) opasan kao ranije. Videćemo, još on možda i nije u generalnom piku forme, ovo sve je uzeo na volju i veličinu a tek 3-4 meča odigrao vrhunski. Ali isto brine i potencijalni neoprez viška igranja. Ovaj IW sa teškim odskokom bih na njegovom mestu preskočio ko što Rodžer preskače šljaku. Najgora je pomisao da će zato negde u avgustu početi novi problem sa laktom...
Ako je ceo a posebno lakat zdrav - a to je veliko ako - Novak ove godine ima 50% šansi na svakom Slamu. Dosadašnja teniska istorija sugeriše da to mora opasti: sledeće 40%, sledeće 30% i sledeće 20%. Mada novije doba produžava trajanje top-nivoa - ako nisi imao veću povredu...

dr. Roddick

pre 5 godina

U ovako slaboj konkurenciji, nazalost,sve je moguce.

Da nas nole ima za protivnike mladog Nadala i Murraya kao sto je to imao Federer, onda se ne bi nagledao GS-a !

Svi mladi protivnici su mu uglavnom oni koji nemaju zajedno ni 3 mastersa. Tuga.

haren

pre 5 godina

Nije da može Novak samo da ga stigne, nego će ga i Nadal stići, I stvari će biti onakve kakve trebaju da budu, Federer je treći teniser svih vremena. Nekad kažem hvala bogu da su Novak i Nadal igrali u isto vreme kad i baka Rodžer, jer da nisu ovaj bi imao 30 grand slam titula I napravili bi svetca od njega kao što prave od Rod Lejvera a u stvari nisu pravi šampioni kao Nadal I Nole, a ovako će biti samo treći teniser sveta ako je i to uopšte...
(........................, 16. februar 2019 12:50)

I ti sebe smatraš pametnim? Ccc.

СЕНОВИЋ

pre 5 godina

Ово око лакта ми се не јаше никако. Да одједном, након топ форме и разбијања на сваком туру паднеш на дно и то због лакта кога није било ни у најави, чудно. Где се тај лакат појавио питање је сад. То он и жена најбоље знају. Штета у сваком случају.

jeremija

pre 5 godina

@ernesto che
Ako su svi ti sto si naveo da su toliko dobri kako je moguce da ne mogu da dobiju ove najbolje ni u njihovim najpovredjenijim izdanjima,primera radi Djokovic nije bolji od Samprasa a on je itekako gubio od "drugopozivaca" iz svoje ere,jednostavno ako je do pre par godina bilo price o "zlatnoj eri" tenisa u medjuvremenu se pokazalo da je nekvalitet ostalih ipak znacajno doprineo uzdizanju onih najboljih,druga stvar uvek se potcenjuju Rozerove rane titule,a Rodik,Safin,Hjuit npr.u odnosu na Mareja,Vavrinku i ostale koji su realna Novakova konkurencija bila kada je osvojio 90 odsto titula(Rozer mator a Nadal vecito povredjen),u najmanju ruku su barabar.Ne omalovazavam nikog naravno,vec pre svega pravim poredjenje sa ostalim sportovima danasnjice koji su za ljude truba,e sad mozes zamisliti da je Djokovic.npr Hrvat koliko bi pljuvali danasnji tenis,i prizivali zlatna vremena Borga,Mekinroa,Bekera,Lendla,Samprasa,sta mislis da ne bi bilo tako?

Bodibond

pre 5 godina

Vjeruje li i dalje neko u pricu o operaciji lakta?!!!
(cheers, 16. februar 2019 11:22)

Niko, tu je rec o sumecim tabletama, od kako ih konzumira Djokovic igra daleko bolje.

jeremija

pre 5 godina

@Martin KG
Sampras je kompletniji i od Novaka i Nadala,sa Federerom je tu negde sa tim sto je bolji napadac,jednostavno njegova konkurencija je bila neuporediva sa konkurencijom trojke,od Agasija i Bekera,zatim Kurijera,Cenga,Kirtena,Raftera,Kafeljnjikova,Edberga onih silnih spanaca koji su bili specijalizovani samo za sljaku,danasnja trojka je imala samo Mareja kao stvarnu konkurenciju,Vavrinka je snazan i da se ozbiljno posvetio tenisu bio bi top,ovako je jednom godisnje otprilike konkurentan,Delpotro nije vezao dve sezone kada je zdrav,tako da ne moze se smatrati ozbiljnom konkurencijom,ostali poput pomenutog Ferera,Nisikorija,Raonica...da su kvalitet bar bi iskoristili prazan hod kada nema najboljih,a to su iskoristili klinci poput Zvereva i Tima koje niko ni ne smatra ozbiljnim igracima cim predvidjaju dominaciju Novaka jos barem 5 godina.Jrednostavno Srbe su ubedili da je Novak mesija poslat na zemlju da ispravlja srpske poraze sportskim uspesima,mediji su to do maksimuma prenaglasili besomucnim forsiranjem,i tu nema pomoci,on je najbolji,najlepsi,najduhovitiji,ima najjacu konkurenciju,ono gde je top poput h2h,mastersa to su najvazniji parametri za GOAT trku,ono gde nije(DK,OI),pa i GS,to je nebitno,ko ga pohvali on je car,ko pohvali Rodju taj je kompleksas,a ko ne daj boze kritikuje on je Hitler licno,zato objektivna analiza deluje kao omalovazavanje jer ne sme se nicim narusiti Novakov status boga,a to govori da se ovaj sport u Srbiji jednostavno ne prati.

mr_wrt

pre 5 godina

Samo imam bojazan da ce za godinu dana, kada rekord bude bio jos blizi, teniska "elita" pribeci nekim neetickim i nelegalnim metodama, kako bi sprecili da neko nas, iz "zemlje treceg sveta" bude najbolji u sportu vise klase.

Videli smo jedan od načina 90ih sa Monikom Seles, a ljudski rod je dosta uznapredovao u medjuvremenu.

Treba se čuvati. Samo jako!

srle

pre 5 godina

Za pet godina, dakle do kraja 2024. godine, ima još da se igra ukupno 23 grend slem turnira. Nole može da osvoji 6 GS trofeja za to vreme. Biće izuzetno teško, jer je svaki osvojeni takav turnir zlata vredan i veliko dostignuće. Ohrabruje činjenica da Nole itekako ima volje i motiva da postigne taj uspeh, verujem u njega i njegov tim.

marinkova bara

pre 5 godina

Novak je vec sad najbolji svih vremena, a bice veselo kad uzme vise gs od federera, bas me zanima za sta ce iskomplesirana druzina da se uhvati.

miki

pre 5 godina

Vatreni sam navijac Novaka Djokovica,90% meceva sam odgledao i dozivljavam svoje uspehe kao da su moji.Mislim da ce Novak osvojiti 19 GS i preci Rodzera po broju nedelja i da ce tako postati najbolji na svetu a ujedno i bolji u medjusobnim duelima.

Cvarkov

pre 5 godina

Ajde ko je sledeci da izgovori tu najpoznatiji recenicu u istoriji srpskog sporta? Evo ja cu, Novak moze da prestigne Federera i da bude najbolji u istoriji!

Branko

pre 5 godina

Novaka moze zaustaviti samo Novak u pohodu na vrh vrhova u istoriji tenisa. Ako pobedi sopstvene slabosti moze to dostici u narednih par godina...

ernesto che

pre 5 godina

@hinterland

Slazem se s tobom u vecini stvari ali ne i u tome da, ko god naprqvi statistiku bolju od federera nece i biti bolji od njega, ipak, mora da postoje osnovni parametri za velicinu nekog uspeha. Dzordan je ucestvovao u kolektivnom sportu i to je krucijalna razlika u odnosu na tenis i Djokovica ili federera, ne moze se uporediti. Tenis je individualni sport, glavno merilo su najveci turniri to jes GS, pa mastersi i td,pa broj nedelja na 1 mestu, u kombinaciji broj istih govori o tome koliko si dobar i konstantan. Preko svega toga Djokovicu se dodaje i to da kad je on dolazio konkurencija je bila najjaca u istoriji tenisa, dolazio je iz razorene zemlje bez terena, protiv sebe je cesto imao publiku i organizatore (sada i po priznanju organizatora, da ne bude Srbi i teorije zavere, to vidi svako ko hoce da vidi). Ukoliko Djokovic osvoji najvise GS (cerujem da hoce)a pritom ima i najvise mastersa (nadal mu valjda bezi jedan), u kombinaciji sa svim ostalim faktorima on ce biti najbolji svih vremena a to sta prica anglo-saksonska publika o svom mezimcu, to mogu i japanci o nisikoriju, to je licno misljenje pojedinca i grupe koja hoce da nametne to ostatku sveta. Trenutno realno stanje je da je federer sa brojem GS u kombinaciji sa stilom igre, najbolji svih vremena.

ernesto che

pre 5 godina

@hinterland

Slazem se s tobom u vecini stvari ali ne i u tome da, ko god naprqvi statistiku bolju od federera nece i biti bolji od njega, ipak, mora da postoje osnovni parametri za velicinu nekog uspeha. Dzordan je ucestvovao u kolektivnom sportu i to je krucijalna razlika u odnosu na tenis i Djokovica ili federera, ne moze se uporediti. Tenis je individualni sport, glavno merilo su najveci turniri to jes GS, pa mastersi i td,pa broj nedelja na 1 mestu, u kombinaciji broj istih govori o tome koliko si dobar i konstantan. Preko svega toga Djokovicu se dodaje i to da kad je on dolazio konkurencija je bila najjaca u istoriji tenisa, dolazio je iz razorene zemlje bez terena, protiv sebe je cesto imao publiku i organizatore (sada i po priznanju organizatora, da ne bude Srbi i teorije zavere, to vidi svako ko hoce da vidi). Ukoliko Djokovic osvoji najvise GS (cerujem da hoce)a pritom ima i najvise mastersa (nadal mu valjda bezi jedan), u kombinaciji sa svim ostalim faktorima on ce biti najbolji svih vremena a to sta prica anglo-saksonska publika o svom mezimcu, to mogu i japanci o nisikoriju, to je licno misljenje pojedinca i grupe koja hoce da nametne to ostatku sveta. Trenutno realno stanje je da je federer sa brojem GS u kombinaciji sa stilom igre, najbolji svih vremena.

grandiozo

pre 5 godina

Ne treba biti genije u prognozama ili ti predikcijama kako to već,da će Novak probiti rekord Federera,Novak je za nepunu godinu osvojio tri vezana GS-a,fali mu još pet a ima minimum pet godina još karijere pred sobom,pa za to vreme po ovoj dinamici osvajanja trofeja čak i da se prepolovi učinak može da osvoji barem još 10+15=25

007

pre 5 godina

Mnogo volim Noleta, al dosadili ste već sa tim prestizanjem Rodžera. Mislim da i Noletu samo nabijate pritisak bez razloga... Štiće ga ako Bog da i to je to.

tamoneko

pre 5 godina

@znanje imanje

Obradovicu ti li si?!

steta da camis na ovim forumima kad u najmanju ruku mozes Vilandera I Bekera da zamenis kao tv komentator


eto kad vec toliko znas a pri tome znanje netremice delis, mozes li po koju da kazes i o ovim igracima iz top 10 koji nisu ni blizu prvog GS.. da ne idemo u top20

Gde to oni grese, kakvog pojma nemaju.. pa da svak od njih makar 3, 4 GS a osvoji..
kad vec takvu preciznu kritiku iznosis za jednog od najboljih igraca IKADA na svetu (i Rafa je i Rodzer je) mogu misliti sta tek za ove imas da kazes.. sem labavijeg shpana i zice vise, naravno

........................

pre 5 godina

Nije da može Novak samo da ga stigne, nego će ga i Nadal stići, I stvari će biti onakve kakve trebaju da budu, Federer je treći teniser svih vremena. Nekad kažem hvala bogu da su Novak i Nadal igrali u isto vreme kad i baka Rodžer, jer da nisu ovaj bi imao 30 grand slam titula I napravili bi svetca od njega kao što prave od Rod Lejvera a u stvari nisu pravi šampioni kao Nadal I Nole, a ovako će biti samo treći teniser sveta ako je i to uopšte...

Queen Roger

pre 5 godina

Uopšte nije iznanedjenje što će i Novak i Nadal da ga prestignu, jer je realno tek 3. Ili 4. Teniser svih vremena, možda čak i 5. Negde iza rod lejvera i Samprasa.

Dott

pre 5 godina

Mnogi misle, da nije Rodzera i Nadala, Novak bi do sad imao duplo vise slemova, ili da nije Novaka i Rodzera, Nadal bi imao 30+ GS titula.
Novaka su napravili Nadal i Federer, zahvaljujucu tome sto su takvi kakvi su, kao teniseri i kao ljudi, motivisali su Novaka da trenira i bori se da ih pobedi, oni su to pobudili u njemu. Da nije njih, Novak bi igrao tenis svakako i bio uspesan, ali nikako ne znaci da bi osvajao ovoliko turnira, manje bi trenirao, jer ne bi imao ko da ga gura i motivise da bude jos bolji i adekvatni takmaci bi mu bili oni koji su sad nesto nize na tabeli.

BLuka

pre 5 godina

Mnogi misle, da nije Rodzera i Nadala, Novak bi do sad imao duplo vise slemova, ili da nije Novaka i Rodzera, Nadal bi imao 30+ GS titula.
Novaka su napravili Nadal i Federer, zahvaljujucu tome sto su takvi kakvi su, kao teniseri i kao ljudi, motivisali su Novaka da trenira i bori se da ih pobedi, oni su to pobudili u njemu. Da nije njih, Novak bi igrao tenis svakako i bio uspesan, ali nikako ne znaci da bi osvajao ovoliko turnira, manje bi trenirao, jer ne bi imao ko da ga gura i motivise da bude jos bolji i adekvatni takmaci bi mu bili oni koji su sad nesto nize na tabeli.
(Dott@@
Da nije njih bio bi neko drugi,majne inspirativni ali dovoljno da osvaja pehare i prva mjesta.

Martin KG

pre 5 godina

@jeremija Sampras sa 14 GS titula ima jedno RG polifinale. Uporedi to sa ucinkom recimo Federera i Djokovica na sljaci. Jednostavno nije za poredjenje. David Ferer bi u ono vreme bio faktor na svakom turniru na sljaci. Ovako pored velike trojke mesta za druge ima jako malo. Ostali samo izgledaju prosecno. Pre svega je mentalno nemoguce ispratiti ono sto velika trojka radi. Cak i da pobedis nekog od njih da bi osvojio turnir moras jos najmanje jednog clana velike trojke da dobijes. Kakva nocna mora za ostale. Oni igraju dobro na svim podlogama (da jeste trava sporija ali Federer je da podsetimo pobedio Samprasa na toj podlozi). Nema oscilacija od turnira do turnira, konstantno unose novine u igri da bi se prilagodili igri druge dvojce. Jednostavno pomeraju granice.

ernesto che

pre 5 godina

@jeremija

Da je najjaca konkurencija u istoriji to moze osporiti samo covek navijac ili neznalica. Kao prvo uopste nisi svestan kakvi su igraci poput, del potra, raonica, cilica , andersona (serveri), poput ferera, vavrinke, nisikorija (uporni, kvalitetni), kakvi su tom 20 igraci sada, penzioneri poput zivojinovica 4 gema ne bi uzeli, a da nesto pricam o federeru, nadalu i mareju glupo bi bilo, a novak je dolazio kad su nadal i federer uveliko bili pozicionirani. Opet ponavljam, nikako se ne mogu uporedjivati razlicite ere bilo kog sporta, ali ovo danas je vrhunac tenisa,( a i tehnologije jer reketi su neka druga dimenzija) , tehnicko, takticki i fizicki, gladijatorske borbe od 4, 5, 6 sati, onda pogledas tenis od pre 25, 30, a pogotovo 40, 50 god, pa to su prijateljski mecevu bukvalno. Razumem da hoces da omalovazis uspeh Djokovica, prosto ne lezi ti i to razumem i to je tvoje puno pravo ali pricati neke bajke i basne je ludost. Ako osvoji najvise GS, najbolji je.

ernesto che

pre 5 godina

@jeremija

Rodik, safin i hjuit su izuzetno dobri igraci ali kada ih krene, nisu imali trunke kondtantnosti u jednom momentu igraju egal s federerom u sledecem se bukvalno raspadnu protiv 200tog na svetu, nisu nikakvo merilo.

Tamna materija

pre 5 godina

@ (jeremija, 16. februar 2019 18:22)

Ima delova s kojima se u velikoj meri slažem. Brojevi su egzaktni i tu nema mesta za umetnički utisak, tri na karte, ili neki proizvoljan kriterijum po kom neko pokušava da ospori sirove podatke. Karijere traju, makar za trojicu najpominjanijih u raspravama. Od ovih starijih bi možda Sampras u top formi bio ozbiljan takmac. Za ostale je ovo tenis iz drugog sazvežđa. Ipak, ne zamerite navijačima. Oni navijaju i za njih su činjenice od sekundarnog značaja. Bez obzira o kom sportu se radi i čiji su navijači.

Zoran

pre 5 godina

@jeremija

Ne pamtim, a ne pamtiš ni ti.

Najbolji fudbalski klub XX veka na svetu je Real Madrid. Kup Evropskih šampiona od 1955 do 1965. Real je osvojio 6(šest) puta i bio finalista još 3(tri puta). U to vreme u tom Realu igrali su: Jedan Di Stefani, jedan Hento, jedan Ferenc Puškaš, Jedan Amancio itd. Protivnici su mu bili jedan Milan, jedan Rems, jedan Ajntraht- Franfurt itd...

Kako sad utvrditi da su svi ostali bili loši pa je, eto, jedan Real sa lakoćom dolazio to titula?

Tvoje teorije, jeremija, nisu baš preterano u vaservagu, ma šta ti o tome mislio. Sport je to i osim sreće i "slabe" konkurencije ima i ono, "radio sam mnogo, uložio sam ogroman trud, mnogo, mnogo više od ostalih, i iplatilo se"...