Utorak, 15.05.2018.

16:28

"Kako bismo igrali 90-ih? Ne znam, ja sam rođen 1985"

Košarkaši Hjuston Roketsa Džejms Harden i Kris Pol nisu bili radi da odgovore na pitanje kako bi se snašli u NBA pre dvadesetak godina.

Izvor: MLJ

"Kako bismo igrali 90-ih? Ne znam, ja sam roðen 1985" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

mairondrake

pre 5 godina

Trava je nekad bila zelenija. Cuvena bolest.

Za ljude koji misle da se nekada mozda slabije radilo I da je profesionalizam bio.na nizem nivou neka na yt pogledaju nacin treniranja Pita Maravicha, narocito za vodjenje lopte...

zi

pre 5 godina

Pa ja ne znam šta im smeta da odigraju dobru odbranu, pa i ako se naprave taktički faulovi, to je sve normalno, cilj je da se poremete glavni igrači. Hjustonov trener je kao Ranijeri u fudbalu, dobro odradi veći deo sezone i onda zabaguje kada je najpotrebnije. U košarci se najbolje vidi trenerski rad. '90 je bila mnogo bolja košarka, intezivnija, sa mnogo više žara za pobedom, pa i fizički zahtevnija, a ne pričam o broju utakmica tokom sezone, već sama igra. Zato i ljudi smatraju Džordana najboljim igračem, čovek dobio toliko batina tokom karijere, kao i Bird, mada ni oni nisu ostali dužni nikome, ali to je to, tako se stvaraju šampioni.

ja pa ja

pre 5 godina

Evo jutros jos jedne potvrde,da kada se uspori igra , ekipe koje igraju "run and gun" kosarku, nemaju sta da traze. Cim je rezultat do 110, kosarka iz 80-ih pobedjuje.Dok se Boston jurio sa Klivlendom, gubio je glatko. Kada je postavljena poziciona igra, sve je doslo na svoje mesto.
Juce sam gledao finale iz 91 Lakers-Chicago.Chicago je ostavljao dva igraca da uspore napad Lejkersa, posle izvodjenja lopte.Danas, ko prevede preko centra iz polukontre, taj i sutira na kos.

marko

pre 5 godina

Jokic i Towns su danas medju 5 najboljih centara lige, svako ko kaze da Olajdzuvon ili Sekil ne bi ovoj dvojici dali 70 poena po mecu nema blage veze o kosarci ja uopste ne vidim nacin kako bi i jedan jedini napad ova dvojica klinaca odbranila... ne samo njih dvojica jednostavno ni Bugi Kazins ni Gobert jednostavno ne bi imali ama bas nikakve sanse protiv njih iako donekle igraju bolju odbranu smeo bi da stavim pare da bi Sek do kraja utakmice iz igre iskljucio zbog licnih trojicu od ove cetvorice, sto je najcrnje jedini koji bi imao neki doprinos protiv seka je nas jokic jer moze da gadje trojke pa bi ga izvlacio i pogadjao sa poludistance i distance ali u odbrani bi bio malo je reci inferioran

Milan

pre 5 godina

@Drax

očigledno da uopšte ne shvataš koliko su danas različita pravila košarke nego 90-ih!
Sve pobrojane igrače bi čuvali kao od šale jer je bio dozvoljen fizički kontakt. Jednostavno bi upotrebili snagu. Ne kažem da oni ne bi bili dobri igrači ali ne bi bili vrhunski. Ako danas postoji igrač kome bi odgovarao kriterijum iz 90-ih onda je to LBJ.

Boki

pre 5 godina

Pratim NBA od kraja 80-ih. Jeste, bilo je igrača, tandema i ekipa nezaboravnih i meponovljivih. Pogotovo tokom 90ih. Budimo realni, današnji timovi sa univerzalcima i šuterima koji šire odbranu i sami sebi prave pozicije za šut bi ih ipak pojeli sve za doručak. Sjajna je ono košarka bila, ali nostalgičari, na žalost, GSW bi odlomio MJ-ove Bulse.

alen

pre 5 godina

bozza

e moj brate mora di si klinac. sek bi bio limitiran pa sek je bio pokretljivio od grina u goldenu unakazio bi ih kao u prehodnom komentaru na polu vremenu bi u goldenu pola igraca imalo 5 ili 6 licnih.

Dejan

pre 5 godina

iz '90ih, samo bi Džordan, Šek i Rodman bili konkurentni danas. Možda još Kid i Meloun. Durenta i Kerija nijedna odbrana '90ih ne bi mogla da zaustavi.

Drax

pre 5 godina

90te su imale 1 na 1 kosarku pa je Dzordan kao atletska zver jeo tu boraniju za dorucak.Ovi danasnji bi pod istim pravilima takodje ubijali zato sto ko bi mogao da brani Krisa Pola Stefa Karija Kajrija Irvinga Hardena Vestbruka Durenta Lebrona jedan na jedan

reflektor

pre 5 godina

Slazem se sa vecinom,da je mozda danas odbrana zapostavljenija malo.Ima timova koji igraju odbranu musku,pravu ali ih je manje u odnosu na timove koji imaju kosgetere i gde je akcenat na napadu.A GSW igraju fantazija odbranu sa brutalnom tranzicijom i napadom koji melje.Nemaju klasicnog visokog igraca,Zaza i Mekgi nisu prvih 5,mozda sedmi i osmi igrac u rotaciji.Ali niko da ne primeti da Durent sa svojom visinom i rukama ometa protivnicke pozicije od 1-5 i da Grin fanaticno gine iako je prljav ponekad.I tvrdim da GSW mode i sam sistem igre je u rangu najboljih u istoriji ako ne i najbolji.Jos jedna stvar,kad je poslednji napad u pitanju,opasnost su Kari,Tompson,Durent!!!Kod drugih se zna da su to "samo" Dzejms,Harden,Vestbruk,Lilard,Dirk pre,Kobi(koji je to brutalno resavao),Dzordan..Ne znas odakle preti opasnost i ne oslanjaju se na jednog,a u odbrani su kao osice.Sve ukupno posmatrajuci GSW generacija je zaista zastrasujuca.Boston se dize i mogao bi da bude kao zemlja jak,ali potrebno je i da se kockice sloze i godine brutalnog kontinuiteta u igri i sistemu.Stice se utisak da je GSW svejedno s kim igraju..

dukiBGD

pre 5 godina

@ (ja, 15. maj 2018 20:14)

Apsolutno ti je svaka na mestu!!! I dodao bih samo na kontu te konkurncije o kojoj pricas da je bila van serijska kad se samo setim sledeceih:

Jordan i Pippen
Kemp i Payton
Stockton i Malone
O'neal i Hardaway
Ewing i Starks
Olajuwon i Drexler
Mourning i Hardaway
Barkley i Johnson

I tako bih mogao jos dugo, no poenta je da si skroz upravu nivo rivalstva i jacine odbrane su bili nerealni za danasnje standarde jer danas bi skoro sve to bile tehnicke ili iskljucena. Pogovotu posle onih "in your face" momenata i svega sto sledi posle.... :D

Fali mi taj stari NBA kao i svima u USA koliko vidim po komentarima na danasnji nivo igre...

Crnogorac

pre 5 godina

Pricate o razlicitim erama, igraci, stilovi.. Sve se razlikuje. Ali bih li volio da vidim Seka u naponu snage, u najboljim godinama u duelu sa npr danasnjim NBA centrima, bih.. Duel Lejkersa 2001 i GS bi bio odlican za gledanje.

ja

pre 5 godina

@ (zekan17, 15. maj 2018 16:57)

Xaxaxaxaxaa! Ajde bre, deco, ne budalite. Gledam NBA još od osamdesetih (uhvatio sam i kraj 70-tih, ali tada je bilo jako teško doći do NBA utakmice pa mi nisu neki reper - za one koji ne znaju, tada nije bilo kompjutera i interneta :D). Mislio sam da su Džabar, Medžik, Bird i ostali bili bogovi košarke i da liga nikada neće biti ista nakon njihovog povlačenja. Ali onda su došli Džordan, Barkli, Olajdžuvon,... i totalno su me opčinili! To je bila atomska košarka. Poučen ranijim iskustvom, nisam se mnogo potresao kada se i ta generacija ugasila, jer je bilo za očekivati da dođu neki novi klinci koji će nadmašiti ove prethodne. Ali, još uvek čekam te klince... Nema sumnje da su današnji NBA igrači sjajni košarkaši. Ali su suviše jednodimenzionalni i nisam siguran da bi se snašli 90-tih, kada su se igrale čelične odbrane i atraktivni napadi. Kada su zaista postojala rivalstva i kada je bila izuzetna retkost da vanserijski igrači uopšte promene tim, a kamoli da pređu u konkurentsku ekipu ili da se pravi supertim sa jedinim zadatkom - da osvoji titulu. Neko pomenu Karija i Tompsona, kako bi cepali i 90-tih - pa Ker je bio upravo taj tip igrača. Sedeo je čovek na klupi i čekao da dobije par minuta da uputi po koji šut - nije mogao da igra celu utakmicu, jer bi ga živog progutali defanzivci, čak i iz trećerazrednih ekipa. Oni koji se sećaju Indijaninog dvojca Miler-Malin znaju da su oni za Karija i Tompsona bili aždaje u svakom mogućem smislu te reči - podjednako dobri (ako ne i bolji) šuteri, fizički dominantniji, vanserijski defanzivci (Malin manje-više, ali Redži je igrao flastera na Džordanu), pa ponovo nisu ni prismrdeli tituli od tolike konkurencije...

Milan

pre 5 godina

@(bozza, 15. maj 2018 19:48)

Sta naprica ti za Shaq-a??? Bio bi limitiran? 15pts, 15reb? Ne bi on bio Shaq is LA-a ili Miami-ja gde si ga verovatno jedino gledao, vec "mrsavi" Shaq iz Orlanda koji je slomio tablu i iskidao obruc u svakoj areni gde je igrao. On je bio verzija Rudy Gobert-a samo na steroidima. Taj isti Rudy ce biti defanzivni igrac godine u NBA. Utah je bila tim sa -10 utakmica ispod 50% pre povratka Rudy-a iz povrede. Onda su stigli do pozicije 5 i bili 2gi najbolji tim od januara. Rudy pritom ne zna da sutne bacanje a i sa zicerima se muci. Da je vs Houston-a umeo jednom miss-match vs niskih da iskoristi, mozda bi i dobili. Shaq bi isto hvatao lobove kao Kapela iz Houston-a, al za razliku od svih njih, cim primi loptu dole, islo bi udvajanje posle koga ide pas igracu koji utrcava ili otvorena trojka... Lik bi bio ubica sa ovim danasnjim mekanim faulovima.

ps. Hack-a-Shaq je fail taktika. Em on ubaci barem jedan uvek, al izadjes iz bonusa i onda Hardene, Kobije, Durentove saljes na bacanje svakim mekanim kontaktom.

drvobradi

pre 5 godina

Dobar igrac je dobar igrac u bilo kojoj eri da igra, tako da CP i Harden ne bi imali problema, mozda ne bi bili toliko efikasni zbog pravila, ali bi i 90tih bili zvezde.
Ja mislim da GSW ne bi imao sansi protiv Bulsa iz 95/96te, svaki igrac je idealan matchup za igrace GSW, a nijedni nemaju centra. U odbrani pojedinacno su bolji od GSW, svaki igrac moze da cuva po 3 pozicije, a Rodman svih 5. Pogotovo bi bili problematicni ako se igra po pravilima iz 90tih. BTW znate li da je Stiv Ker all time lider po procentu suta za 3p (~45% u karijeri, preko 50% u 3 sezone)?

stoler

pre 5 godina

Devedesetih se igrala smesna kosarka?!?!? Sklanjali se da Dzordan poentira. Pitaj Barklija Stoktona,Melouna,Tomasa,Medzika,Drekslera,Kempa da li bi ga pustali da ih pobedjuje i osvaja titule. Sve mislim.

baron

pre 5 godina

Kao veliki navijac GSW od ere Don Nelsona, smatram, ipak, kako ovi GSW nisu nepobedivi, ali u danasnjoj ligi nema ko da im parira, jer nema dve takmicarske ekipe u celoj ligi.
Pod ovim pravilima (igra bez odbrana) GSW su najbolji jer imaju najbolje sutere. Ali, svako ko je igrao kosarku dobro zna da je sutere najlakse cuvati.
Tesko je cuvati kreativne, brze i atlestske bek sutere tipa Jordan, Kobe, Hardaway.
Nisam ubedjen da bi Durant, Curry i ostali bili dominantni 90-ih, u tom drugom sistemu igre, gde je dozvoljena prava, muska odbrana, koja cini da kosarka dobije svu onu draz i lepotu. Zeljan sam videti u danasnjoj kosarci zelju igraca za pobedom, borbu za svaku loptu, pozrtvovanje. Toga nema.
Jedni se drugima sklanjaju kao pijuni, nema pravih centara, cela igra svela se na sut i samo sut.
Ja obozavam D.Greena jer me podseca na one stare igrace, ali D.Green uopste nije neki defanzivac. On ne moze cuvati visoke PF jer je nizak, i nije skocan, spor je za krila, ali se bori, igra pametno i jedan je od najvaznijih igraca GSW. Ali on je, ujedno, najbolji pokazatelj koliko je danasnja NBA tanka.
Tanka na centru, tanka na PF a te pozicije su osnova kosarke.
Imate danas duple pasove ispod kosa. Smesno.
Hjuston ima jedan veliki hendikep, tj. igraca koji je posmatrac u odbrani.
Sa njim oni ne mogu proci GSW. Nema sanse.

petarczv

pre 5 godina

Raniji igrači su vodili mnogo teže duele, a u suštini je to samo IZGLEDALO publici teže jer su im ti igrači bili bliskiji po fizičkoj snazi da se tako izrazim. Sada su svi mašine, i sa strane sve izgleda tako lagano ne zato što jeste lagano nego zato što je sve otišlo predaleko, maltene do savršenstva.
(Edard Stark, 15. maj 2018 19:13)

Ajde molim te kazi mi koji je to igrac snazniji od na primer karl malouna koji je osim sto je bio nestvarno jak i ogroman propustio samo 3 utakmice za 18 sezona u juti!!!

Dejan Predragovic

pre 5 godina

Mislim da je glupo porediti pojedina razdoblja u kosarci i tvrditi da se odredjeni igraci ne bi snasli u nekoj drugoj eri i slicno;moje misljenje je da bi se dobar igrac snasao, nevezano za period u kojem igra;Jordan u kojem god periodu da je igrao bio bi vodeci igrac lige;isto tako mislim i Lebron da igra devedesetih da bi bio medju vodecim igracima;cinjenica je da su se odbrane zesce igrale devedesetih;a price da se Dzoranu svaki kontakt svirao su u najmanju ruku nebulozne;isto tako se prica i za Lebrona;mislim da su njih dvojica dobili najvise batina od svih kosarkasa;naravno da se ponekad sviralo u njihovu korist ali sve je to normalno, uvijek su se pravile greske.

zatucanibot

pre 5 godina

rafi...ne znam da li znas broj igraca koje su veoma prljavi Grin i Paculija poslali u bolnicu.A smesna je prica o tome da ovi Voriorsi ne bi mogli da igraju protiv onog Cikaga,Bostona i slicno.Ljudi stalno to rade,uvek je nesto bilo najbolje pre,ali da se prisetimo sampionskih Lejkersa npr.Fiser,Kobi,Foks,Ori,Onil,dva strasna igraca(Kobi,Sek),igraci koji igraju samo i iskljucivo odbranu(Fiser,Foks) i jedan koji sutira trojke i bukvalno stoji samo na liniji za tri(Ori),a na drugoj strani npr Kari,Tompson,Durent,Grin,Mekgi(4 ol star igraca i jedan centar koji odlicno stiti kos),niko ne moze da me ubedi da oni ne bi mogli protiv tih Lejkersa,a jos manje protiv bilo koje druge ekipe iz tog doba,kraj devedesetih,pocetak dvehiljaditih.

Real Deal

pre 5 godina

@Uros Igrali su Lebron,Wade,Carmelo,Paul,Howard protiv Grcke i proveli se kao bosi po trnju nije bila potrebna "Yugoslavija" da se pobrdi medijska zvezda Lebron :) "Medijska" zvezda tamo neki Dzordan je osvojio NCAA titulu i olimpijadu sa tim istim saigracima sa koledza 1984 pre nego sto je zaigrao u Nba! Mozda je opravdano postao zvezda??? Greg Popovic:"Michael Jordan je igrao maksimalno svaku sekundu,svaki minut i odbranu i napad i to morate postovati".

petarczv

pre 5 godina

Inace espn i netflix su potpisali ugovor sa jordanom kako bi napravili dokumentarac o njemu koji ce se zvati "last dance" i bice prikazan u 2019!!! Kazu da imaju na raspolaganju oko 500sati video materijala koji jos nije vidjen!!! Znaci i posle toliko godina jordan dominira

Edard Stark

pre 5 godina

Koliko god ja lično recimo više voleo stariji stil igre ili evropski basket od američkog, mislim da su sadašnji igrači u NBA mnogo mnogo bolji od onih '90ih. Zašto? Čovek, sportista uopšte, je u međuvremenu mnogo uznapredovao, fizički pogotovo, ne govorim o suplementima nego je jednostavno to postao jako važan aspekat. Pogledajte samo finese sadašnjih igrača i onih prošlih, sadašnji su lepršaviji, spremniji, brži, gazele, a opet imaju i besprekoran šut. I ovi drugi su to bili u svoje vreme, ali sada teško. Raniji igrači su vodili mnogo teže duele, a u suštini je to samo IZGLEDALO publici teže jer su im ti igrači bili bliskiji po fizičkoj snazi da se tako izrazim. Sada su svi mašine, i sa strane sve izgleda tako lagano ne zato što jeste lagano nego zato što je sve otišlo predaleko, maltene do savršenstva.

delboj

pre 5 godina

pre 20 godina ovaj golden state bi se borio za ulazak u play off
(mile58, 15. maj 2018 16:38)

Sport napreduje svake godine i mislim da nema sanse da ne bi dominirali i tada. Tri igraca koja mogu zatrpati svaciji kos uz odlicne igrace zadatka i sjajnu timsku igru.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (palop, 15. maj 2018 18:21)

Pratio sam NBA od neke 88 godine. Tada se nije puno paznje posvecivalo shou biznisu, zakucavanjima i ostalim zabavama za siru masu. Cak su All star mecevi imali takmicarski znacaj, kao sto su pokusali ove godine da odrade. Kad se sjetim odbrane pistonsa ili Sonicksa. Pa niko nije smio na ulaz da udje, momentalno na patos zavrsvas. Nisu postojali laki poeni. Prosle godine sam u jednoj utakmicic NBA vidio da covjek hoce da odigra 1:1 a svih ostalih 8 igraca se sklanja iz reketa. To je nevidjeni sou, koji se kosi sa regularnoscu takmicenja. Ako postoji sport koji je nazadovao onda je to kosarka. Pa prije su osrednji igraci ostajali posle treninga da sutiraju po 3 sata. A sad?

zatucanibot

pre 5 godina

to je smesna prica.Pogledajte 90% utakmica i odbranu 90-ih na Dzordanu,veoma losa odbrana.Mit o jakoj odbrani 90-ih nema veze sa odbranom nego sa kriterijumom sudija koje nisu davale tehnicku za tres tok,za guzvu,guranjezsvadjanje a danas daju tehnicku za popreki pogled.Bilo je strasnih igraca ali o kojoj nevidjenoj odbrani mi pricamo kada su sve skoro utakmice bile sa 220+ poena?Dzordana ko pogleda bio je faul(koga ne mrzi neka pogleda) a na sve to je bio verovatno najbolji igrac 1:1 u istoriji kosarke.

pier

pre 5 godina

Sekil bi danas ubacivao prosecno 50 poena uz pride 20 skokova. Volim Jokica k o brata ali budimo realni. Centri tada i danas, smesno porediti

Student

pre 5 godina

Danas je akcenat na napadu, a odbrana je u drugom planu. Jordan je svake godine bio u idealnoj petorci odbrane, Pipen takodje, Rodman skakač i odličan odbrambeni igrač. Ginuli su, igrali i napad i odbranu i zato su bili to što jesu u najjačoj eri NBA lige. Zamislite Pipena koji igra odbranu na Durentu, Jordan na Thompson-u. Jednostavno se ovi ne bi mnogo naigrali.

bozza

pre 5 godina

Sekil bi danas ubacivao prosecno 50 poena uz pride 20 skokova. Volim Jokica k o brata ali budimo realni. Centri tada i danas, smesno porediti
(pier, 15. maj 2018 19:14)

Sek bi danas bio veoma limitiran centar na nivou 15p, 15s, i bio bi ozbiljna rupa u odbrani, pogotovo protiv ekipa poput GSW, Cavs i HOU, koji se maksimalno oslanjaju na "pace and space" igru sa puno suteva za 3p. Protiv njega bi postavili nekoliko brzih 4ki i 5ica sa dobrim sutom za 3p, i izvlacili bi ga iz reketa ili bi ga bombardovali za 3. U odbrani bi igrali klasican hackashack i terali na penale. NBA danas i 90ih ili 2000ih se najvise razlikuje po odbrani, koja se mnogo vise bazira na zoni, preuzimanju, udvajanju i opstrukciji igre. Ranije su se odbrane igrale 1na1, tvrdo, a odvajanja je bilo iskljucivo pod kosem, za jace batine

bg

pre 5 godina

Harden je igrač manje u odbrani koju ne igra. Najtužnije od svega je što je Hjuston brutalno jak tim ali šta mogu kad je ovo era GSW koji je super-tim, možda najjači u istoriji košarke.

gaso

pre 5 godina

obožavam košarku i malo sam i zavidan vama Srbima jer ste bolji od nas al kad pročitam svakavke komentare npr. ko od ovog Uroša mislim si o Bože jesi velik....

Dacha

pre 5 godina

Pogledajte samo kakvu odbranu igraju GSW u ovakvim uslovima i pravilima a mozete da zamislite kako bi igrali sa pravilima iz 90-ih,svi tvrdite prebili bi ih,pa da li mislite da ovi ne bi znali da biju?? Nemojte da ste smesni,ova ekipa GSW-a je definitivno u prve 3 svih vremena,a usudio bih se da tvrdim i najbolja,a ta prica da bi ih dobar centar razbio,verovatno,ali njihove bekove ni sa biciklom niko ne bi mogao da uhvati,pogtovo taj centar i u konacnom rezultatu bi vrlo lako ponistili njegov ucinak.

DP11

pre 5 godina

Uporedite odbranu ,,mvp,, Hardena i recimo Majkl Džordana. Da li možete da zamislite da Klej Tompson da 28 poena MJ? Dok je dotičnog ,,mvp,, sinoć demolirao.

Nindza

pre 5 godina

Sta kako - od Barklija bi dobili preko pljuce, MJ bi ih poslao po burek i to je to. Zato se nerado i izjasnjavaju, jer im sve namestaju i ugadjaju.

Sasa190

pre 5 godina

90-tih je odbrana bila deo igre. Krajem 90-tih ih su je malo smanjili a 2010. potpuno odstranili. Mislim na čelne ljude lige ne na igrače... I asistencije u statistici potpuno obesmislili sve se računa kao asistencija
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (agent mahoun, 15. maj 2018 18:27)

# Link komentara

Druze kazi to evropskim selekcijama.

antiDebil

pre 5 godina

90-tih je odbrana bila deo igre. Krajem 90-tih ih su je malo smanjili a 2010. potpuno odstranili. Mislim na čelne ljude lige ne na igrače... I asistencije u statistici potpuno obesmislili sve se računa kao asistencija
(agent mahoun, 15. maj 2018 18:27)

Kako je onda 90-tih postizano vise poena po utakmici nego danas ?

DukiNS

pre 5 godina

Kosarka se dosta promenila od 90tih naovamo, tj. nacin igre i na sta se stavlja akcenat. Te price sta bi bilo kad bi bilo , mozemo samo da nagadjamo, i zaista je stvar ukusa. Meni licno se vise svidjala NBA 80tih i 90tih, jer je liga bila prepuna individualaca i specificnih likova, a pritom se dozvoljavala muska, odbrana sa vise kontakta. To mi dosta smeta kad gledam sta danas sudije sviraju i kakve korake jos dopustaju. Mnogo se iskomercijalizovao celokupni sport, nije samo kosarka u pitanju. Centri tipa Olajdzuvona bi i danas pravili dar mar, to je sigurno. Sad, sto ih nema, to je neka druga tema. Mislim da je buducnost centarske linije u igracima tipa Dejvisa i Jokica. Dejvis da ima bolju ledjnu tehniku, recimo bi bio blizu nekog savrsenog centra sadasnjice.

palop

pre 5 godina

pre 20 godina ovaj golden state bi se borio za ulazak u play off
(mile58, 15. maj 2018 16:38)

Sport napreduje svake godine i mislim da nema sanse da ne bi dominirali i tada. Tri igraca koja mogu zatrpati svaciji kos uz odlicne igrace zadatka i sjajnu timsku igru.

pp

pre 5 godina

Liga je cirkus. Svim zvezdama se tolerišu koraci...Sve se kažnjava novčano od igrača su napravili robote koji trče i pucaju...svaki tim igra isto a fokus je na šutu. Dosta igrača uzima preko 25 šuteva na utakmici. Sve se svodi na igrače zvezde oni su nosioci franšize i prve violine i rade šta hoće.Harden je patentirao iznudjenje slobodnih bacanja on je rekorder po broju poena koje daje sa slobodnih bacanja...toga pre nije bilo.
Postiže se 140 pts ko to voli?
Utakmice zbog reklama traju 3 dana zato sve tekme gledam odloženo na nekom sajtu. U plej-ofu i ima nekog žara ali regularna sezona je bleja.

za ortaka

pre 5 godina

Danasnji igraci i taktika se prilagodjavaju danasnjim pravilima, vrlo je jednostavno. Smesno je kriviti igrace za to sto je igra meksa. Vrhunski igraci iz bilo kog perioda bi pokidali i u proslim/buducim, sampion je sampion jednostavno. To je stvar mentliteta i posvecenosti. Samo bi se razvijali na drugi nacin. Na primer, Harden ne bi vezbao step back i ljigavi ulaz do iznemoglosti, nego bi otisao u teretanu da se napuca i posvetio vise vremena odbrani. Isto tako Grin ne mora da bude jaci od Barklija posto sigurno nece igrati protiv njega. Sa druge strane, da Barkli igra danas, verovatno bi surio trojke.

agent mahoun

pre 5 godina

90-tih je odbrana bila deo igre. Krajem 90-tih ih su je malo smanjili a 2010. potpuno odstranili. Mislim na čelne ljude lige ne na igrače... I asistencije u statistici potpuno obesmislili sve se računa kao asistencija

bg

pre 5 godina

Zar NBA liga nije 2004. godine zabranila hand-checking kad su defanzivci na perimetru držali igrače rukom? Pa onda pravilo 3 sekunde u odbrani, pa su otvorili reket jer su verovali da će centri usporavati igru...Sve su uradili da olakšaju napadačima.
Zato se danas postiže toliko poena, video bih Karija, Durenta...da ih neko drži rukom da li bi postizali toliko poena. Setimo se onda kako je Detroit igrao odbranu 1989-1990...ovo danas je 5x slabija odbrana.

The truth

pre 5 godina

Navijam za Klivlend, ali kako Voriorsi igraju to je bruka. Jednostavno savrseno. Ova ekipa bi dobila bilo koju ekipu iz istorije, pa cak i moje Seltikse iz 1986. Najteze bi im bilo protiv Bulsa is 1996, jer su ti Bulsi najbolja odbrambena ekipa ikada. Jeste liga meksa, ali pogledajte sinosnju kosarku sa bilo kojim finalem iz 90-tih. Oni sinoc su izgledali kao iz space dzema. Glupo je porediti igrace i ere, samo znam da sve klase iz 90-tih bi bili sad isto, kao i ovi sadasnji. U zadnje dvije godine, liga je prepuna talenta, vise nego iz bilo koje druge ere. Jednostavno je kliknulo tako. Samo sto sudije i nezalaganje unistavaju car ove najljepse igre. Zato ljudi vise cijene raniju kosarku, jer se igralo na noz. U svakom slucaju ceka nas vrhunskih 10 godina. I narednih 5 bice era za nezaborav. Sa svim velikim timovima i igracima. Hjuston je fantasticna ekipa, i Harden je vrhunski igrac, svi ljudi koje kazu drugacije nepoznaju kosarku. Covjek je jedan od najboljih napadaca ikada, plus kosarkaski IQ mu je jedan od najvecih. Da igra odbranu bio bi Dzordan.

alen

pre 5 godina

Dušan

lekersi 2001 ne da bi golden pocistili vec bi ih unakazili do polu vremena bi na o neal pola ekipe imalo po 6 licnih min udje u reket dodaju mu i sta ovi se od njega odbijaju ko pin pong loptice... ljudi zaboravljaju da je o neal bio sa 140kg pokretljiv kao danasnji centri i izrazito brz tako da ako misle da bi ih na brzinu izvarali tesko. Kobi i Sek da su ostali zajedno jer kobi je dolazio na vrhunac i da nisu egoisti zajedno bi uzeli jos 3/4 titule a kobi bar jos 2 posle njega ali on nije hteo da bude druga opcija kobiju a ovaj ga je vec snenjivao cak u 3 tituli mislim da je kobi trebo da bude mvp ali nije jer je imao jos vremena...

agent mahoun

pre 5 godina

Treneri kao što su Greg Fil i Džeri su napravili tranziciju iz 90 do 2011 su trenirali svoje klubove Greg i dan danas i prilagodili su se uspešno protiv "run and gun" košarke i šutirali trojke i završavali napade za tri sekunde. Karl Malone je mogao maraton da istrči tako se činilo kao i Stokton. Rodnan bi mogao sigurno pa on je skakao u Detroitu svaki napada njegove i protivničke ekipe i neretko po nekoliko puta jer ne možeš uvek iz prve loptu da uhvatiš e tu treba snaga deco moja da pored trčanja skočiš toliko puta i guraš se sa divovima.

bBb

pre 5 godina

@Porediti devetesete sa danasnjom kosarkom je isto kao porediti carl lewis-a sa usain bolt-om. Danasnji sportisti su jednostavno superiorniji. Tuzno ali istinito...
(brana, 15. maj 2018 17:57)

Imaš gomilu atletskih rekorda, postavljenih pre više desetina godina, koji do dan danas nisu srušeni...

bBb

pre 5 godina

@Vala ako su Stokton, Pejton i Kevin Džonson legende iz tog doba Kris Pol bi bio legenda^2 jer bolji igrač.
(Opet ja, 15. maj 2018 17:52)

E, moj ti... Pričaš o najboljem asistentu (Stokton) u istoriji i najboljem odbrambenom pleju (Pejton) u istoriji (uz Brajanta i Garneta, jedini ima 12 odbrambenih nominacija u istoriji NBA lige). Ovo je Polu prvo konferencijsko finale u karijeri... Daleko je on od ove dve veličine.

Горан

pre 5 godina

Warriorsi su bili krajem 80ih, početkom 90ih pravi run and gun tim, trči i šutiraj! Ako se sećate, zvali su ih run TMC. Tada u tom timu su bili Tim Hardaway, Mitch Ritchmond i Chris Mullin, pa sa tom igrom nisu ništa osvojili, zato što je odbrana bila čvršća. Handchecking je bio dozvoljen!
A opet kada razmislim, u sadašnjem timu Warriorsa imamo tri izvanredna šutera kakvih ova igra još nije imala. Ne znam bilo bi zanimljivo videti sadašnje warriose protiv knicksa iz 93-94 godine :-).
Starks i Harper protiv Thompsona i Currya. A Antony Mason ili Charles Oakley protiv Dramonda i uz to još jedan dominantan centar Ewing!
Vratih se na trenutak u 90e :-)...

Real Deal

pre 5 godina

Nikad nisam i nikad necu razumeti ovo uporedjivanje Bolta i Lewisa sa timskom igrom i kakve veze ima to sro neko trci brze pravolinijski 100 metra sa tim da je spori Nikola Jokic mnogo bolji kosarkas od mnogo brzih i jacih od sebe ili to sto Walkot nikada nije bio ni blizu Inieste i puno takvih primera,kosarkas moze da bude spor i da bude vrhunski,moze da bude Gerald Green ali da nikada ne bude vrh kakav je Steve Nash ili Stokton..Pa Jordan,Robinson,Meloun i mnogi drugi su na vecem fizickom nivou bili od 90% lige danas! Utah Jazz je skoro pa Evroligaska ekipa.

Uros

pre 5 godina

Devedesetih se igrala smesna kosarka u NBA. Ta igra se vise mogla nazvati "pomerite se i pustite medijsku zvezdu da zakuca, jer to donosi pare". Vise puta su menjali pravila odbrane, kako bi sto vise olaksali Majklu da pobedjuje. Da su igrali sa Jugoslavijom bilo bi jasno da je to bilo cisto poziranje i da naziv drim tim nema nikakvog opravdanja.

Del Boy

pre 5 godina

Citiracu "Vins Kartera" Maldini je igrao i 80tih i 90tih i 2007 bio broj jedan u Ligi Sampiona,Rajan Giggs je igrao za Junajted i 1990te i 2003 i 2013te,George Forman je bio prvak ponovo i 1994,Michael Jordan je mnoge trpao i sa 40 sa trosnim kolenima. Dakle sta vi uporesjujete vremena kad ro u sustini i ne postoji? Evo danas igraju neki sa po 40 godina,vi bi verovatno rekli da su ti likovi Karter,Manu,Dirk zavrsili karijeru 2003 da oni ne bi mogli da igraju danas? 100% i 100% neistina!

Foča od pedeset leta

pre 5 godina

Pratim NBA još od prvog prenosa u SFRJ; legendarno finale Lejkersi - Pistonsi, kada je Ajzea Tomas igrao sa povređenom nogom.
Ne mogu da pravim poređenje ko je bolji i ko bi bio bolji.
Nezahvalno je upoređivati različite ere.
Ono što mogu da tvrdim jeste da nije postojala ekipa koja je igrala ovako timski i nesebično kao današnji Voriorsi.

belgrado

pre 5 godina

igrao bi samo golden state i niko vise,pod uslovom da vaze pravila iz 90-ih!!
ako vaze danasnja pravila,pogledas me i 2 slobodna bacanja,onda bi se tesko snalazili timovi iz 90-ih.
svi bi imali po 5 licnih do poluvremena.

skoro je nemoguce porediti igrace iz razlicitih vremena zbog toga...

plus,hemija napreduje i igraci su sve veci i skoro se ne povredjuju.
za 40 god ce verovatno roboti igrati,a klunci ce biti odusevljeni kako daju trojke sa centra i kako je to najbolji tim u istoriji. :d
i da, sprdace se sa nekim LBJ :d

realan i nepristrasan

pre 5 godina

a 90 ih nisu bili nabijachi statistike???? i tada su bili nabijachi itekako, ne moze se ostvariti prosek od 30+ poena u kosarci po mechu kao timskom sportu bez da se ne igra za statistiku!! prosta stvar, da jedan igrach daje skoro 30% poena ukupnih u ekipi od 12 igracha u rotaciji, to onda nije tim, kraj priche, u NbA ligi se igra duze vremenski utakmica nego u Evropi za 8 minuta i prosek im je svakako veci, svaki igrach koji ima prosek preko 25 poena po mechu se forsira, ide se na njega jer je najbolji logicno, pa cak i kada ga ne ide, u tome je sustina trenera da prepozna momenat kada treba koristiti druge sanse i traziti put do pobede na drugi nacin i tog igracha koristiti kao mamac i kao pokretaca na neki drugi nacin, ne postoji igrach koji ce svaki dan biti raspolozen ili u stanju da daje preko 30 poena, pravi igrachi i prepoznaju taj momenat, ali tu su neke druge stvari upletene, Sponzori koji od zvezda prave jos vece zvezde, terajuci da uvek uzimaju Sut vise bez obzira sto ne zasluzuju samo da bi statistika bila sto bolja, maksimalno se eksploatisu, dakle Novac i sport ne idu jedno uz drugo, prakticno prave kosarke vise necemo videti, u retkim situacijama samo, kao GS sinoc, gde poluraspolozeni igrachi timskom igrom demoliraju protivnika na gostujucem terenu, 90 te su i uvele to nabijanje statistke otkad su sponzori preuzeli primat i sport postao prvo biznis a tek onda sport.. Nema tu velike razlike, mozda su igrachi tada bili malo pametniji, danas su malo brzi, to je u sustini to, prilicno izjednaceno..

Djubre

pre 5 godina

Ne znam kako bi se snašli, ali znam da je Grin bacio onaj lakat od sinoć u prvom ili drugom napadu Barkliju, a ne Hardenu, ostao bi bez te iste ruke do tog istog lakta, a Barkli bi prstima pročačkao zube.

Pera

pre 5 godina

Mnogo je slatko kada Harden govori o odbrani, a Klej, drugi strelac GSW u prvoj utakmici finala zapada, preko njega sasuo 28 poena. Pa gledaš kako Klej više puta ostaje sam na trojci, naročito početkom zadnje četvrtine, jer Harden više ne može da juri ni ono što on smatra odbranom, pošto u napadu baš i ne zna da postoje i drugi igrači i potpuno se istroši soliranjem...

The Worm

pre 5 godina

To ne moze da se poredi jer Wariorsi ili Roketsi ili bilo ko drugi ne bi bili ekipa kakva su danas niti bi igrali danasnjim stilom vec stilom 90tih..prosto! I ekipe 90tih bi danas igrale sadasnjim stilom! Ja bih voleo kada bi mogao da gledam duel Bullsa i Wariorsa..da kazemo da se desava u danasnje vreme..Bullsi bi igrali small ball Rodman,Kukoc,Pipen,Jordan,Harper...Kukoc bi verovatno mnogo vise sutirao i bio iskoriscen u igri a bio je i sjajan dodavac,Rodman bi verovatno bio na Durantu,Jordan i Pipen bi se smenjivali na Kariju i Kleyu,verovatno bi fizicki bili jos vise nabudzeni! Jos jedna ekipa za koju mislim da bi se nosila ladno sa Wariorsima su Spursi sa Dankanom,Ginobilijem,Parkerom u prajmu plus Bowen,Jackson,Horry itd...Celticsi iz 86te koji su imali najbolji protok lopte u Istoriji..nikad necemo saznati,prepucavanja su bezvezna jer kao sto rekoh Wariorsi bi bili ekipa 90tih tada i igrali totalno drugu kosarku.

Jim Beam

pre 5 godina

@mile58
Pre 20 godina ovaj GSW bi dominirao više nego sada. Jedino što kada bi tako krenuli izlomili bi ih svi i pitanje je koliko bi igrali zdravi. Kriterijum sudjenja je drastično promenjen u poslednjih 10ak godina nego 90tih. Druga era, druga pravila. Danas Drejmonda smatraju za siledžiju, a on bi bio prosečan igrač po prgavosti pre 20ak godina.

Southpaw

pre 5 godina

@zekan17
U pravu si. Timski su jaki, ali u ofanzivi. Odbrana ne postoji. I tako velika vecina danasnjih NBA ekipa. A sto se tice Hardena, necu nista novo reci, na udaru je kritika odavno, odbrana velika 0! I ta njegova famozna slobodna bacanja kojih je mnogo po jednoj utakmici.

rafi

pre 5 godina

verovatno bi pobedili na misice ali znam da bi ih prebili,losi momci iz Detroita...Dumars,Rodman,Ajzea Tomas,Lembir....neko bi od woriorsa zavrsio na urgetnom

brana

pre 5 godina

Porediti devetesete sa danasnjom kosarkom je isto kao porediti carl lewis-a sa usain bolt-om. Danasnji sportisti su jednostavno superiorniji. Tuzno ali istinito...

Milan

pre 5 godina

Ne znam kako bi vi znam samo da ovaj Goleden Stejt ne bi imao poraza 90ih.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ja, 15. maj 2018 16:46)

Sigurno, da nije bilo Cikaga sa Dzordanom, Lejkersa sa Medzikom, Bostona sa Birdom, Detroita sa Ajzejom, Jute sa Melounom i Stoktonom....

Dušan

pre 5 godina

80e i 90e su zlatna era NBA, nikada neće postojati ekipa jača od Seltiksa iz 86e, zatim Bulsi i 96e, onda dolaze 2001. Lejkersi, možda pre njih ovaj sadašnji Golden Stejt. Mislim da bi u plejofu Voriorsi bili izbačeni od bilo koje fundamentalno jake ekipe sa jakim centrom, taj sistem košarke je neprevaziđen iako se sada šutiraju uglavnom trojke - mada je to zato što se ranije znalo da centar ili krilni centar postižu sigurno lake poene. Pa danas ne bi imao ko da čuva te centre...

Komično mi je kada neko spominje Hardena. Pobogu, ljudi...

ja pa ja

pre 5 godina

(nijenego, 15. maj 2018 17:39)
Golden Stejt igra to što je igrao i pre 30 godina, kada je trener bio Don Nelson.Trci i pucaj.Sa tom igrom nije mogao da udje ni u plej of. Sada to svi igraju,jer je atraktivno.Daje se po 130 koševa na utakmici. Juče je Boston malo zategao odbranu, usporio ritam, i gde se Lebron izgubio?
Ne zaboravite, koliko je puta Jordan biran u najbolju odbrambenu petorku. Najbolji igrač je tada igrao odbranu.Secam se da je čuvao Medžika u finalu, da neutrališe njegov uticaj kod sudija.
Da li možete da zamislite danas da Vestbruk čuva Lebrona ili Karija.
Danas je sve šou.Ligi su potrebni junaci.A junaci se ne bore jedan protiv drugog.

ProdigyCZ

pre 5 godina

Najbolji igraci i najbolji timovi bi se snasli,ali ovaj srednji nivo je vrlo diskutabilan,o "procesima" bolje ne pricati.Ono sto je sigurno kad je rec o evropskim igracima,pre su najbolji odlazili u NBA a danas im je liga puna skartova koji nisu ni na Evroliga nivou.

nijenego

pre 5 godina

Mislim da je nauka mnogo naprednija u odnosu na 90. Da se radi bolje individulano sa sportistima. Brzi je oporavak i bolji, bolji nacin ishrane, treninga... Sve je uznapredovalo , tako da bi danasnji Golden Stejt pocistio Bulse, jer oni ne bi znali sta ih je snaslo, nisu se susreli sa takvom igrom. Golden Stejt mi je sto i Barselona u fudbalu kad je harala. Trebalo je nekoliko godina da ukapiraju kako da ih zaustave, e to bi i Bulsima npr. bio problem sa njima, dok bi se snasli, ode voz.

crni_redstar

pre 5 godina

igraci kao sto su lebron bradica i slicni bi i 90ih bili odlicni. jeste bila tada bolja kosarka, sada je akcenat na individualizmu i atleticizmu, ali vremena se menjaju tako i sport. kazu lako je peleu bilo nekada, a i sad bi bio u rangu mesija minimum. za talentovane i radne ljude uvek ima mesta.

cuyoshi

pre 5 godina

Bili bi u vrhu i jedni i drugi. Tesko da bi mogli protiv Cigaga pre svega zbog paklene odbrane Bullsa. Cesto se zanemaruje cinjenica da je Jordan bio strasan defanzivac

stoler

pre 5 godina

Igraci za statistiku i nista vise. Devedesetih bi bili smesni. Kao i danas uostalom. Harden,Vestbruk i slicni,oborice neke rekorde jer im je to vaznije od timskog uspeha,titula i kao takvi sigurno nece nikad biti na listi najvecih igraca u NBA.

koki

pre 5 godina

Svaka nova generacija u bilo cemu je jaca, brza, bolja itd od one prethodne. Uvek bilo i uvek bice. Ovi "sto pamte" me podsecaju kad neki deda sedne u park i onda prica o "svojoj generaciji" kakva je "a ne kao ove danasnje"... budalastine obicne... Pa cak i Dzordan kad je dosao u ligu je u skladu sa ostalim igracima na nivou fizikalija.... kako je vreme prolazilo, igraci su bili sve jaci fizicki .. pa je tako i Majkl od vizljastog mrsavka karijeru zavrsio kao atleta sa 15kg misica vise nego kad je poceo... To je neminovan progres i evolucija u svemu generalno pa i u sportu.

Miloš

pre 5 godina

Ova igra sa šutiranjem puno trojki mi je poznata i iz domaćeg prvenstva. Nekad je npr Crv. Zvezda igru bazirala na šutu za tri poena, kad ih krene mogu da pobede svakoga. Većeg uspeha nije bilo, kad su izgubili od MEŠA finale k.Koraća ja sam prestao da idem da gledam košarku. Partizan je godinama bio odličan, raznovrstan, sa odličnom odbranom koja je bila ključ uspeha. Zvezda zadnjih nekoliko godina je bila odlična, ne i ove godine, popustila je odbrana.
U NBA ligi, čikago je devedesetih imao odbranu, Džordan je par puta bio naj defanzivac. Puno duela i prave borbe

Mile

pre 5 godina

Pa da imate ovakve timove 90ih drugi timovi bi morali da se prilagode taktički. Zamislite taj šok kad odjednom imate tim koji šutira sa 10m a vi navikli da igrate odbranu protiv timova koji šutiraju sa 6m. Totalno drugačiji pristup igri. Dominantni centri bi odjednom morali da izlaze na tricu da brane streč četvorke i petice kao i da postavljaju 100 blokova.

Malkom

pre 5 godina

Ima onog stanja kad vam je sve što je bilo ranije bolje od ovoga sada. I košarka, i fudbal, i tenis, i konzerve, i cevi i veš-mašine, i politika, i ekonomija i avioni, i vozovi, i cipele i ne znam šta sve još. To beše neka bolest čini mi se.

scholes

pre 5 godina

Ono što fali ovoj eri su dominatni centri a na to je umnogome uticala promena pravila. Kako god, voleo bih da se pojavi neki novi Šekil O'nil pa da vidim onda kako bi im funkcionisale ove small ball postave. Možda će baš taj igrač biti prognozirani prvi pik na ovogodišnjem draftu, DeAndre Ayton. Videćemo.

Goran

pre 5 godina

Nemoguce je porediti kosarku iz 90-tih i ovu iz danasnjih dana, mnogo je kosarka napredovala i napreduje iz dana u dan,samim tim je besmisleno porediti stilove iz razlicitih vremena ,danas je sve uracunato i proracunato i to ne samo u kosarci vec i u svakom bitnijem sportu gde se okrece veliki profit, danas imate hiljade i hiljade menadzera i skauta pogotovu za mlade talente gde se ozbiljna lova trosi za igrace koji jos nisu ni afirmisani ,i za koje se jos ne zna dali ce shodno odredjenim fizikalijama i predispozicijama da blesnu ili ostanu suvi prosek, shodno tome naravno i da sport puno napreduje igra se ubrzava,pronalaze se i osmisljaju nove taktike, jer nekada su recimo igraci mogli biti cak i pusaci ,i nisu morali toliko mnogo da vode racuna o fizickoj spremi i treninzima ,dovoljan je nekada bio i suvi talenat da bi igrac bio superiorniji od suparnickog ,dok danas kao sto znamo , sam suvi talenat bez odricanja i napornog rada i treninga ne znaci skoro nista tj.ne donosi prevagu kao sto je to nekada bio slucaj !

Miloš

pre 5 godina

prave borbe je tada bilo, Juta, Finiks, San Antonio, i mnogi drugi, sve je prštalo, dueli, skokovi, akcije, morali su baš da zapnu za pobedu (ili da imaju Džordana).
Danas mi ova košarka liči na štafetu 4x100m. Niko neće da se cima u odbrani, jednostavno stane iza linije za tri i neda šut. Cele generacije neće da se cimaju, odraz iz života se vidi i u igri ispod obruča. Uvek sam prezirao trči-šutiraj ekipe, a sada je to realnost. Ovi sadašnji nikad ne bi pobedili nekadašnje...

ja pa ja

pre 5 godina

Posle dugo godina, gledam opet NBA. Mislim da su suteri dosta bolji sada.Ali isto tako odbrane su bile mnogo čvršće pre 20-30 godina.U stvari,i sada se igraju čvrste odbrane ali su igrači tipa James,Harden,Kari.... više nego zaštićeni.Juce su malo stegli Lebrona,i koliko je dao? U jednom trenutku se čak raspravljao sa sudijom,jer ovaj nije sudio faul na ulazu.Videcete sutra.Imace minimum 10 bacanja. Dobar je igrač,ali mnogo zaštićen od sudija.

zekan17

pre 5 godina

I 70 i 80 i 90 bi Voriorsi tukli pa mogu da se usudim.i kazem slavnu generaciju Pipena i Dzordana. Jer igraju takvu timsku kosarku koja je fascinantna.

Cole

pre 5 godina

Po meni NBA liga u poslednjih par godina
dozivljava renesansu, mislim da je odlaskom
sa scene generacije Ajverson, Brajant, Garnet,
Dankan... liga bila u debelom padu. Kako je
i prirodno nove generacije su nasledile staru.

P.S.
Vise mi se svidjala ranija generacija,
pogotovo Dzordanova era. Poz.

Cole

pre 5 godina

Po meni NBA liga u poslednjih par godina
dozivljava renesansu, mislim da je odlaskom
sa scene generacije Ajverson, Brajant, Garnet,
Dankan... liga bila u debelom padu. Kako je
i prirodno nove generacije su nasledile staru.

P.S.
Vise mi se svidjala ranija generacija,
pogotovo Dzordanova era. Poz.

rafi

pre 5 godina

verovatno bi pobedili na misice ali znam da bi ih prebili,losi momci iz Detroita...Dumars,Rodman,Ajzea Tomas,Lembir....neko bi od woriorsa zavrsio na urgetnom

Jim Beam

pre 5 godina

@mile58
Pre 20 godina ovaj GSW bi dominirao više nego sada. Jedino što kada bi tako krenuli izlomili bi ih svi i pitanje je koliko bi igrali zdravi. Kriterijum sudjenja je drastično promenjen u poslednjih 10ak godina nego 90tih. Druga era, druga pravila. Danas Drejmonda smatraju za siledžiju, a on bi bio prosečan igrač po prgavosti pre 20ak godina.

Djubre

pre 5 godina

Ne znam kako bi se snašli, ali znam da je Grin bacio onaj lakat od sinoć u prvom ili drugom napadu Barkliju, a ne Hardenu, ostao bi bez te iste ruke do tog istog lakta, a Barkli bi prstima pročačkao zube.

zekan17

pre 5 godina

I 70 i 80 i 90 bi Voriorsi tukli pa mogu da se usudim.i kazem slavnu generaciju Pipena i Dzordana. Jer igraju takvu timsku kosarku koja je fascinantna.

Malkom

pre 5 godina

Ima onog stanja kad vam je sve što je bilo ranije bolje od ovoga sada. I košarka, i fudbal, i tenis, i konzerve, i cevi i veš-mašine, i politika, i ekonomija i avioni, i vozovi, i cipele i ne znam šta sve još. To beše neka bolest čini mi se.

bBb

pre 5 godina

@Vala ako su Stokton, Pejton i Kevin Džonson legende iz tog doba Kris Pol bi bio legenda^2 jer bolji igrač.
(Opet ja, 15. maj 2018 17:52)

E, moj ti... Pričaš o najboljem asistentu (Stokton) u istoriji i najboljem odbrambenom pleju (Pejton) u istoriji (uz Brajanta i Garneta, jedini ima 12 odbrambenih nominacija u istoriji NBA lige). Ovo je Polu prvo konferencijsko finale u karijeri... Daleko je on od ove dve veličine.

Pera

pre 5 godina

Mnogo je slatko kada Harden govori o odbrani, a Klej, drugi strelac GSW u prvoj utakmici finala zapada, preko njega sasuo 28 poena. Pa gledaš kako Klej više puta ostaje sam na trojci, naročito početkom zadnje četvrtine, jer Harden više ne može da juri ni ono što on smatra odbranom, pošto u napadu baš i ne zna da postoje i drugi igrači i potpuno se istroši soliranjem...

Dušan

pre 5 godina

80e i 90e su zlatna era NBA, nikada neće postojati ekipa jača od Seltiksa iz 86e, zatim Bulsi i 96e, onda dolaze 2001. Lejkersi, možda pre njih ovaj sadašnji Golden Stejt. Mislim da bi u plejofu Voriorsi bili izbačeni od bilo koje fundamentalno jake ekipe sa jakim centrom, taj sistem košarke je neprevaziđen iako se sada šutiraju uglavnom trojke - mada je to zato što se ranije znalo da centar ili krilni centar postižu sigurno lake poene. Pa danas ne bi imao ko da čuva te centre...

Komično mi je kada neko spominje Hardena. Pobogu, ljudi...

crni_redstar

pre 5 godina

igraci kao sto su lebron bradica i slicni bi i 90ih bili odlicni. jeste bila tada bolja kosarka, sada je akcenat na individualizmu i atleticizmu, ali vremena se menjaju tako i sport. kazu lako je peleu bilo nekada, a i sad bi bio u rangu mesija minimum. za talentovane i radne ljude uvek ima mesta.

The Worm

pre 5 godina

To ne moze da se poredi jer Wariorsi ili Roketsi ili bilo ko drugi ne bi bili ekipa kakva su danas niti bi igrali danasnjim stilom vec stilom 90tih..prosto! I ekipe 90tih bi danas igrale sadasnjim stilom! Ja bih voleo kada bi mogao da gledam duel Bullsa i Wariorsa..da kazemo da se desava u danasnje vreme..Bullsi bi igrali small ball Rodman,Kukoc,Pipen,Jordan,Harper...Kukoc bi verovatno mnogo vise sutirao i bio iskoriscen u igri a bio je i sjajan dodavac,Rodman bi verovatno bio na Durantu,Jordan i Pipen bi se smenjivali na Kariju i Kleyu,verovatno bi fizicki bili jos vise nabudzeni! Jos jedna ekipa za koju mislim da bi se nosila ladno sa Wariorsima su Spursi sa Dankanom,Ginobilijem,Parkerom u prajmu plus Bowen,Jackson,Horry itd...Celticsi iz 86te koji su imali najbolji protok lopte u Istoriji..nikad necemo saznati,prepucavanja su bezvezna jer kao sto rekoh Wariorsi bi bili ekipa 90tih tada i igrali totalno drugu kosarku.

ja pa ja

pre 5 godina

(nijenego, 15. maj 2018 17:39)
Golden Stejt igra to što je igrao i pre 30 godina, kada je trener bio Don Nelson.Trci i pucaj.Sa tom igrom nije mogao da udje ni u plej of. Sada to svi igraju,jer je atraktivno.Daje se po 130 koševa na utakmici. Juče je Boston malo zategao odbranu, usporio ritam, i gde se Lebron izgubio?
Ne zaboravite, koliko je puta Jordan biran u najbolju odbrambenu petorku. Najbolji igrač je tada igrao odbranu.Secam se da je čuvao Medžika u finalu, da neutrališe njegov uticaj kod sudija.
Da li možete da zamislite danas da Vestbruk čuva Lebrona ili Karija.
Danas je sve šou.Ligi su potrebni junaci.A junaci se ne bore jedan protiv drugog.

bg

pre 5 godina

Zar NBA liga nije 2004. godine zabranila hand-checking kad su defanzivci na perimetru držali igrače rukom? Pa onda pravilo 3 sekunde u odbrani, pa su otvorili reket jer su verovali da će centri usporavati igru...Sve su uradili da olakšaju napadačima.
Zato se danas postiže toliko poena, video bih Karija, Durenta...da ih neko drži rukom da li bi postizali toliko poena. Setimo se onda kako je Detroit igrao odbranu 1989-1990...ovo danas je 5x slabija odbrana.

cuyoshi

pre 5 godina

Bili bi u vrhu i jedni i drugi. Tesko da bi mogli protiv Cigaga pre svega zbog paklene odbrane Bullsa. Cesto se zanemaruje cinjenica da je Jordan bio strasan defanzivac

scholes

pre 5 godina

Ono što fali ovoj eri su dominatni centri a na to je umnogome uticala promena pravila. Kako god, voleo bih da se pojavi neki novi Šekil O'nil pa da vidim onda kako bi im funkcionisale ove small ball postave. Možda će baš taj igrač biti prognozirani prvi pik na ovogodišnjem draftu, DeAndre Ayton. Videćemo.

agent mahoun

pre 5 godina

90-tih je odbrana bila deo igre. Krajem 90-tih ih su je malo smanjili a 2010. potpuno odstranili. Mislim na čelne ljude lige ne na igrače... I asistencije u statistici potpuno obesmislili sve se računa kao asistencija

stoler

pre 5 godina

Igraci za statistiku i nista vise. Devedesetih bi bili smesni. Kao i danas uostalom. Harden,Vestbruk i slicni,oborice neke rekorde jer im je to vaznije od timskog uspeha,titula i kao takvi sigurno nece nikad biti na listi najvecih igraca u NBA.

Goran

pre 5 godina

Nemoguce je porediti kosarku iz 90-tih i ovu iz danasnjih dana, mnogo je kosarka napredovala i napreduje iz dana u dan,samim tim je besmisleno porediti stilove iz razlicitih vremena ,danas je sve uracunato i proracunato i to ne samo u kosarci vec i u svakom bitnijem sportu gde se okrece veliki profit, danas imate hiljade i hiljade menadzera i skauta pogotovu za mlade talente gde se ozbiljna lova trosi za igrace koji jos nisu ni afirmisani ,i za koje se jos ne zna dali ce shodno odredjenim fizikalijama i predispozicijama da blesnu ili ostanu suvi prosek, shodno tome naravno i da sport puno napreduje igra se ubrzava,pronalaze se i osmisljaju nove taktike, jer nekada su recimo igraci mogli biti cak i pusaci ,i nisu morali toliko mnogo da vode racuna o fizickoj spremi i treninzima ,dovoljan je nekada bio i suvi talenat da bi igrac bio superiorniji od suparnickog ,dok danas kao sto znamo , sam suvi talenat bez odricanja i napornog rada i treninga ne znaci skoro nista tj.ne donosi prevagu kao sto je to nekada bio slucaj !

ja pa ja

pre 5 godina

Posle dugo godina, gledam opet NBA. Mislim da su suteri dosta bolji sada.Ali isto tako odbrane su bile mnogo čvršće pre 20-30 godina.U stvari,i sada se igraju čvrste odbrane ali su igrači tipa James,Harden,Kari.... više nego zaštićeni.Juce su malo stegli Lebrona,i koliko je dao? U jednom trenutku se čak raspravljao sa sudijom,jer ovaj nije sudio faul na ulazu.Videcete sutra.Imace minimum 10 bacanja. Dobar je igrač,ali mnogo zaštićen od sudija.

bBb

pre 5 godina

@Porediti devetesete sa danasnjom kosarkom je isto kao porediti carl lewis-a sa usain bolt-om. Danasnji sportisti su jednostavno superiorniji. Tuzno ali istinito...
(brana, 15. maj 2018 17:57)

Imaš gomilu atletskih rekorda, postavljenih pre više desetina godina, koji do dan danas nisu srušeni...

ja

pre 5 godina

@ (zekan17, 15. maj 2018 16:57)

Xaxaxaxaxaa! Ajde bre, deco, ne budalite. Gledam NBA još od osamdesetih (uhvatio sam i kraj 70-tih, ali tada je bilo jako teško doći do NBA utakmice pa mi nisu neki reper - za one koji ne znaju, tada nije bilo kompjutera i interneta :D). Mislio sam da su Džabar, Medžik, Bird i ostali bili bogovi košarke i da liga nikada neće biti ista nakon njihovog povlačenja. Ali onda su došli Džordan, Barkli, Olajdžuvon,... i totalno su me opčinili! To je bila atomska košarka. Poučen ranijim iskustvom, nisam se mnogo potresao kada se i ta generacija ugasila, jer je bilo za očekivati da dođu neki novi klinci koji će nadmašiti ove prethodne. Ali, još uvek čekam te klince... Nema sumnje da su današnji NBA igrači sjajni košarkaši. Ali su suviše jednodimenzionalni i nisam siguran da bi se snašli 90-tih, kada su se igrale čelične odbrane i atraktivni napadi. Kada su zaista postojala rivalstva i kada je bila izuzetna retkost da vanserijski igrači uopšte promene tim, a kamoli da pređu u konkurentsku ekipu ili da se pravi supertim sa jedinim zadatkom - da osvoji titulu. Neko pomenu Karija i Tompsona, kako bi cepali i 90-tih - pa Ker je bio upravo taj tip igrača. Sedeo je čovek na klupi i čekao da dobije par minuta da uputi po koji šut - nije mogao da igra celu utakmicu, jer bi ga živog progutali defanzivci, čak i iz trećerazrednih ekipa. Oni koji se sećaju Indijaninog dvojca Miler-Malin znaju da su oni za Karija i Tompsona bili aždaje u svakom mogućem smislu te reči - podjednako dobri (ako ne i bolji) šuteri, fizički dominantniji, vanserijski defanzivci (Malin manje-više, ali Redži je igrao flastera na Džordanu), pa ponovo nisu ni prismrdeli tituli od tolike konkurencije...

Milan

pre 5 godina

Ne znam kako bi vi znam samo da ovaj Goleden Stejt ne bi imao poraza 90ih.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ja, 15. maj 2018 16:46)

Sigurno, da nije bilo Cikaga sa Dzordanom, Lejkersa sa Medzikom, Bostona sa Birdom, Detroita sa Ajzejom, Jute sa Melounom i Stoktonom....

Горан

pre 5 godina

Warriorsi su bili krajem 80ih, početkom 90ih pravi run and gun tim, trči i šutiraj! Ako se sećate, zvali su ih run TMC. Tada u tom timu su bili Tim Hardaway, Mitch Ritchmond i Chris Mullin, pa sa tom igrom nisu ništa osvojili, zato što je odbrana bila čvršća. Handchecking je bio dozvoljen!
A opet kada razmislim, u sadašnjem timu Warriorsa imamo tri izvanredna šutera kakvih ova igra još nije imala. Ne znam bilo bi zanimljivo videti sadašnje warriose protiv knicksa iz 93-94 godine :-).
Starks i Harper protiv Thompsona i Currya. A Antony Mason ili Charles Oakley protiv Dramonda i uz to još jedan dominantan centar Ewing!
Vratih se na trenutak u 90e :-)...

Nindza

pre 5 godina

Sta kako - od Barklija bi dobili preko pljuce, MJ bi ih poslao po burek i to je to. Zato se nerado i izjasnjavaju, jer im sve namestaju i ugadjaju.

dukiBGD

pre 5 godina

@ (ja, 15. maj 2018 20:14)

Apsolutno ti je svaka na mestu!!! I dodao bih samo na kontu te konkurncije o kojoj pricas da je bila van serijska kad se samo setim sledeceih:

Jordan i Pippen
Kemp i Payton
Stockton i Malone
O'neal i Hardaway
Ewing i Starks
Olajuwon i Drexler
Mourning i Hardaway
Barkley i Johnson

I tako bih mogao jos dugo, no poenta je da si skroz upravu nivo rivalstva i jacine odbrane su bili nerealni za danasnje standarde jer danas bi skoro sve to bile tehnicke ili iskljucena. Pogovotu posle onih "in your face" momenata i svega sto sledi posle.... :D

Fali mi taj stari NBA kao i svima u USA koliko vidim po komentarima na danasnji nivo igre...

Miloš

pre 5 godina

prave borbe je tada bilo, Juta, Finiks, San Antonio, i mnogi drugi, sve je prštalo, dueli, skokovi, akcije, morali su baš da zapnu za pobedu (ili da imaju Džordana).
Danas mi ova košarka liči na štafetu 4x100m. Niko neće da se cima u odbrani, jednostavno stane iza linije za tri i neda šut. Cele generacije neće da se cimaju, odraz iz života se vidi i u igri ispod obruča. Uvek sam prezirao trči-šutiraj ekipe, a sada je to realnost. Ovi sadašnji nikad ne bi pobedili nekadašnje...

ProdigyCZ

pre 5 godina

Najbolji igraci i najbolji timovi bi se snasli,ali ovaj srednji nivo je vrlo diskutabilan,o "procesima" bolje ne pricati.Ono sto je sigurno kad je rec o evropskim igracima,pre su najbolji odlazili u NBA a danas im je liga puna skartova koji nisu ni na Evroliga nivou.

Miloš

pre 5 godina

Ova igra sa šutiranjem puno trojki mi je poznata i iz domaćeg prvenstva. Nekad je npr Crv. Zvezda igru bazirala na šutu za tri poena, kad ih krene mogu da pobede svakoga. Većeg uspeha nije bilo, kad su izgubili od MEŠA finale k.Koraća ja sam prestao da idem da gledam košarku. Partizan je godinama bio odličan, raznovrstan, sa odličnom odbranom koja je bila ključ uspeha. Zvezda zadnjih nekoliko godina je bila odlična, ne i ove godine, popustila je odbrana.
U NBA ligi, čikago je devedesetih imao odbranu, Džordan je par puta bio naj defanzivac. Puno duela i prave borbe

Del Boy

pre 5 godina

Citiracu "Vins Kartera" Maldini je igrao i 80tih i 90tih i 2007 bio broj jedan u Ligi Sampiona,Rajan Giggs je igrao za Junajted i 1990te i 2003 i 2013te,George Forman je bio prvak ponovo i 1994,Michael Jordan je mnoge trpao i sa 40 sa trosnim kolenima. Dakle sta vi uporesjujete vremena kad ro u sustini i ne postoji? Evo danas igraju neki sa po 40 godina,vi bi verovatno rekli da su ti likovi Karter,Manu,Dirk zavrsili karijeru 2003 da oni ne bi mogli da igraju danas? 100% i 100% neistina!

Southpaw

pre 5 godina

@zekan17
U pravu si. Timski su jaki, ali u ofanzivi. Odbrana ne postoji. I tako velika vecina danasnjih NBA ekipa. A sto se tice Hardena, necu nista novo reci, na udaru je kritika odavno, odbrana velika 0! I ta njegova famozna slobodna bacanja kojih je mnogo po jednoj utakmici.

DP11

pre 5 godina

Uporedite odbranu ,,mvp,, Hardena i recimo Majkl Džordana. Da li možete da zamislite da Klej Tompson da 28 poena MJ? Dok je dotičnog ,,mvp,, sinoć demolirao.

stoler

pre 5 godina

Devedesetih se igrala smesna kosarka?!?!? Sklanjali se da Dzordan poentira. Pitaj Barklija Stoktona,Melouna,Tomasa,Medzika,Drekslera,Kempa da li bi ga pustali da ih pobedjuje i osvaja titule. Sve mislim.

Crnogorac

pre 5 godina

Pricate o razlicitim erama, igraci, stilovi.. Sve se razlikuje. Ali bih li volio da vidim Seka u naponu snage, u najboljim godinama u duelu sa npr danasnjim NBA centrima, bih.. Duel Lejkersa 2001 i GS bi bio odlican za gledanje.

palop

pre 5 godina

pre 20 godina ovaj golden state bi se borio za ulazak u play off
(mile58, 15. maj 2018 16:38)

Sport napreduje svake godine i mislim da nema sanse da ne bi dominirali i tada. Tri igraca koja mogu zatrpati svaciji kos uz odlicne igrace zadatka i sjajnu timsku igru.

Foča od pedeset leta

pre 5 godina

Pratim NBA još od prvog prenosa u SFRJ; legendarno finale Lejkersi - Pistonsi, kada je Ajzea Tomas igrao sa povređenom nogom.
Ne mogu da pravim poređenje ko je bolji i ko bi bio bolji.
Nezahvalno je upoređivati različite ere.
Ono što mogu da tvrdim jeste da nije postojala ekipa koja je igrala ovako timski i nesebično kao današnji Voriorsi.

pp

pre 5 godina

Liga je cirkus. Svim zvezdama se tolerišu koraci...Sve se kažnjava novčano od igrača su napravili robote koji trče i pucaju...svaki tim igra isto a fokus je na šutu. Dosta igrača uzima preko 25 šuteva na utakmici. Sve se svodi na igrače zvezde oni su nosioci franšize i prve violine i rade šta hoće.Harden je patentirao iznudjenje slobodnih bacanja on je rekorder po broju poena koje daje sa slobodnih bacanja...toga pre nije bilo.
Postiže se 140 pts ko to voli?
Utakmice zbog reklama traju 3 dana zato sve tekme gledam odloženo na nekom sajtu. U plej-ofu i ima nekog žara ali regularna sezona je bleja.

pier

pre 5 godina

Sekil bi danas ubacivao prosecno 50 poena uz pride 20 skokova. Volim Jokica k o brata ali budimo realni. Centri tada i danas, smesno porediti

nijenego

pre 5 godina

Mislim da je nauka mnogo naprednija u odnosu na 90. Da se radi bolje individulano sa sportistima. Brzi je oporavak i bolji, bolji nacin ishrane, treninga... Sve je uznapredovalo , tako da bi danasnji Golden Stejt pocistio Bulse, jer oni ne bi znali sta ih je snaslo, nisu se susreli sa takvom igrom. Golden Stejt mi je sto i Barselona u fudbalu kad je harala. Trebalo je nekoliko godina da ukapiraju kako da ih zaustave, e to bi i Bulsima npr. bio problem sa njima, dok bi se snasli, ode voz.

Mile

pre 5 godina

Pa da imate ovakve timove 90ih drugi timovi bi morali da se prilagode taktički. Zamislite taj šok kad odjednom imate tim koji šutira sa 10m a vi navikli da igrate odbranu protiv timova koji šutiraju sa 6m. Totalno drugačiji pristup igri. Dominantni centri bi odjednom morali da izlaze na tricu da brane streč četvorke i petice kao i da postavljaju 100 blokova.

alen

pre 5 godina

Dušan

lekersi 2001 ne da bi golden pocistili vec bi ih unakazili do polu vremena bi na o neal pola ekipe imalo po 6 licnih min udje u reket dodaju mu i sta ovi se od njega odbijaju ko pin pong loptice... ljudi zaboravljaju da je o neal bio sa 140kg pokretljiv kao danasnji centri i izrazito brz tako da ako misle da bi ih na brzinu izvarali tesko. Kobi i Sek da su ostali zajedno jer kobi je dolazio na vrhunac i da nisu egoisti zajedno bi uzeli jos 3/4 titule a kobi bar jos 2 posle njega ali on nije hteo da bude druga opcija kobiju a ovaj ga je vec snenjivao cak u 3 tituli mislim da je kobi trebo da bude mvp ali nije jer je imao jos vremena...

The truth

pre 5 godina

Navijam za Klivlend, ali kako Voriorsi igraju to je bruka. Jednostavno savrseno. Ova ekipa bi dobila bilo koju ekipu iz istorije, pa cak i moje Seltikse iz 1986. Najteze bi im bilo protiv Bulsa is 1996, jer su ti Bulsi najbolja odbrambena ekipa ikada. Jeste liga meksa, ali pogledajte sinosnju kosarku sa bilo kojim finalem iz 90-tih. Oni sinoc su izgledali kao iz space dzema. Glupo je porediti igrace i ere, samo znam da sve klase iz 90-tih bi bili sad isto, kao i ovi sadasnji. U zadnje dvije godine, liga je prepuna talenta, vise nego iz bilo koje druge ere. Jednostavno je kliknulo tako. Samo sto sudije i nezalaganje unistavaju car ove najljepse igre. Zato ljudi vise cijene raniju kosarku, jer se igralo na noz. U svakom slucaju ceka nas vrhunskih 10 godina. I narednih 5 bice era za nezaborav. Sa svim velikim timovima i igracima. Hjuston je fantasticna ekipa, i Harden je vrhunski igrac, svi ljudi koje kazu drugacije nepoznaju kosarku. Covjek je jedan od najboljih napadaca ikada, plus kosarkaski IQ mu je jedan od najvecih. Da igra odbranu bio bi Dzordan.

petarczv

pre 5 godina

Raniji igrači su vodili mnogo teže duele, a u suštini je to samo IZGLEDALO publici teže jer su im ti igrači bili bliskiji po fizičkoj snazi da se tako izrazim. Sada su svi mašine, i sa strane sve izgleda tako lagano ne zato što jeste lagano nego zato što je sve otišlo predaleko, maltene do savršenstva.
(Edard Stark, 15. maj 2018 19:13)

Ajde molim te kazi mi koji je to igrac snazniji od na primer karl malouna koji je osim sto je bio nestvarno jak i ogroman propustio samo 3 utakmice za 18 sezona u juti!!!

Real Deal

pre 5 godina

@Uros Igrali su Lebron,Wade,Carmelo,Paul,Howard protiv Grcke i proveli se kao bosi po trnju nije bila potrebna "Yugoslavija" da se pobrdi medijska zvezda Lebron :) "Medijska" zvezda tamo neki Dzordan je osvojio NCAA titulu i olimpijadu sa tim istim saigracima sa koledza 1984 pre nego sto je zaigrao u Nba! Mozda je opravdano postao zvezda??? Greg Popovic:"Michael Jordan je igrao maksimalno svaku sekundu,svaki minut i odbranu i napad i to morate postovati".

Real Deal

pre 5 godina

Nikad nisam i nikad necu razumeti ovo uporedjivanje Bolta i Lewisa sa timskom igrom i kakve veze ima to sro neko trci brze pravolinijski 100 metra sa tim da je spori Nikola Jokic mnogo bolji kosarkas od mnogo brzih i jacih od sebe ili to sto Walkot nikada nije bio ni blizu Inieste i puno takvih primera,kosarkas moze da bude spor i da bude vrhunski,moze da bude Gerald Green ali da nikada ne bude vrh kakav je Steve Nash ili Stokton..Pa Jordan,Robinson,Meloun i mnogi drugi su na vecem fizickom nivou bili od 90% lige danas! Utah Jazz je skoro pa Evroligaska ekipa.

delboj

pre 5 godina

pre 20 godina ovaj golden state bi se borio za ulazak u play off
(mile58, 15. maj 2018 16:38)

Sport napreduje svake godine i mislim da nema sanse da ne bi dominirali i tada. Tri igraca koja mogu zatrpati svaciji kos uz odlicne igrace zadatka i sjajnu timsku igru.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (palop, 15. maj 2018 18:21)

Pratio sam NBA od neke 88 godine. Tada se nije puno paznje posvecivalo shou biznisu, zakucavanjima i ostalim zabavama za siru masu. Cak su All star mecevi imali takmicarski znacaj, kao sto su pokusali ove godine da odrade. Kad se sjetim odbrane pistonsa ili Sonicksa. Pa niko nije smio na ulaz da udje, momentalno na patos zavrsvas. Nisu postojali laki poeni. Prosle godine sam u jednoj utakmicic NBA vidio da covjek hoce da odigra 1:1 a svih ostalih 8 igraca se sklanja iz reketa. To je nevidjeni sou, koji se kosi sa regularnoscu takmicenja. Ako postoji sport koji je nazadovao onda je to kosarka. Pa prije su osrednji igraci ostajali posle treninga da sutiraju po 3 sata. A sad?

petarczv

pre 5 godina

Inace espn i netflix su potpisali ugovor sa jordanom kako bi napravili dokumentarac o njemu koji ce se zvati "last dance" i bice prikazan u 2019!!! Kazu da imaju na raspolaganju oko 500sati video materijala koji jos nije vidjen!!! Znaci i posle toliko godina jordan dominira

drvobradi

pre 5 godina

Dobar igrac je dobar igrac u bilo kojoj eri da igra, tako da CP i Harden ne bi imali problema, mozda ne bi bili toliko efikasni zbog pravila, ali bi i 90tih bili zvezde.
Ja mislim da GSW ne bi imao sansi protiv Bulsa iz 95/96te, svaki igrac je idealan matchup za igrace GSW, a nijedni nemaju centra. U odbrani pojedinacno su bolji od GSW, svaki igrac moze da cuva po 3 pozicije, a Rodman svih 5. Pogotovo bi bili problematicni ako se igra po pravilima iz 90tih. BTW znate li da je Stiv Ker all time lider po procentu suta za 3p (~45% u karijeri, preko 50% u 3 sezone)?

Dacha

pre 5 godina

Pogledajte samo kakvu odbranu igraju GSW u ovakvim uslovima i pravilima a mozete da zamislite kako bi igrali sa pravilima iz 90-ih,svi tvrdite prebili bi ih,pa da li mislite da ovi ne bi znali da biju?? Nemojte da ste smesni,ova ekipa GSW-a je definitivno u prve 3 svih vremena,a usudio bih se da tvrdim i najbolja,a ta prica da bi ih dobar centar razbio,verovatno,ali njihove bekove ni sa biciklom niko ne bi mogao da uhvati,pogtovo taj centar i u konacnom rezultatu bi vrlo lako ponistili njegov ucinak.

Student

pre 5 godina

Danas je akcenat na napadu, a odbrana je u drugom planu. Jordan je svake godine bio u idealnoj petorci odbrane, Pipen takodje, Rodman skakač i odličan odbrambeni igrač. Ginuli su, igrali i napad i odbranu i zato su bili to što jesu u najjačoj eri NBA lige. Zamislite Pipena koji igra odbranu na Durentu, Jordan na Thompson-u. Jednostavno se ovi ne bi mnogo naigrali.

koki

pre 5 godina

Svaka nova generacija u bilo cemu je jaca, brza, bolja itd od one prethodne. Uvek bilo i uvek bice. Ovi "sto pamte" me podsecaju kad neki deda sedne u park i onda prica o "svojoj generaciji" kakva je "a ne kao ove danasnje"... budalastine obicne... Pa cak i Dzordan kad je dosao u ligu je u skladu sa ostalim igracima na nivou fizikalija.... kako je vreme prolazilo, igraci su bili sve jaci fizicki .. pa je tako i Majkl od vizljastog mrsavka karijeru zavrsio kao atleta sa 15kg misica vise nego kad je poceo... To je neminovan progres i evolucija u svemu generalno pa i u sportu.

DukiNS

pre 5 godina

Kosarka se dosta promenila od 90tih naovamo, tj. nacin igre i na sta se stavlja akcenat. Te price sta bi bilo kad bi bilo , mozemo samo da nagadjamo, i zaista je stvar ukusa. Meni licno se vise svidjala NBA 80tih i 90tih, jer je liga bila prepuna individualaca i specificnih likova, a pritom se dozvoljavala muska, odbrana sa vise kontakta. To mi dosta smeta kad gledam sta danas sudije sviraju i kakve korake jos dopustaju. Mnogo se iskomercijalizovao celokupni sport, nije samo kosarka u pitanju. Centri tipa Olajdzuvona bi i danas pravili dar mar, to je sigurno. Sad, sto ih nema, to je neka druga tema. Mislim da je buducnost centarske linije u igracima tipa Dejvisa i Jokica. Dejvis da ima bolju ledjnu tehniku, recimo bi bio blizu nekog savrsenog centra sadasnjice.

Dejan Predragovic

pre 5 godina

Mislim da je glupo porediti pojedina razdoblja u kosarci i tvrditi da se odredjeni igraci ne bi snasli u nekoj drugoj eri i slicno;moje misljenje je da bi se dobar igrac snasao, nevezano za period u kojem igra;Jordan u kojem god periodu da je igrao bio bi vodeci igrac lige;isto tako mislim i Lebron da igra devedesetih da bi bio medju vodecim igracima;cinjenica je da su se odbrane zesce igrale devedesetih;a price da se Dzoranu svaki kontakt svirao su u najmanju ruku nebulozne;isto tako se prica i za Lebrona;mislim da su njih dvojica dobili najvise batina od svih kosarkasa;naravno da se ponekad sviralo u njihovu korist ali sve je to normalno, uvijek su se pravile greske.

baron

pre 5 godina

Kao veliki navijac GSW od ere Don Nelsona, smatram, ipak, kako ovi GSW nisu nepobedivi, ali u danasnjoj ligi nema ko da im parira, jer nema dve takmicarske ekipe u celoj ligi.
Pod ovim pravilima (igra bez odbrana) GSW su najbolji jer imaju najbolje sutere. Ali, svako ko je igrao kosarku dobro zna da je sutere najlakse cuvati.
Tesko je cuvati kreativne, brze i atlestske bek sutere tipa Jordan, Kobe, Hardaway.
Nisam ubedjen da bi Durant, Curry i ostali bili dominantni 90-ih, u tom drugom sistemu igre, gde je dozvoljena prava, muska odbrana, koja cini da kosarka dobije svu onu draz i lepotu. Zeljan sam videti u danasnjoj kosarci zelju igraca za pobedom, borbu za svaku loptu, pozrtvovanje. Toga nema.
Jedni se drugima sklanjaju kao pijuni, nema pravih centara, cela igra svela se na sut i samo sut.
Ja obozavam D.Greena jer me podseca na one stare igrace, ali D.Green uopste nije neki defanzivac. On ne moze cuvati visoke PF jer je nizak, i nije skocan, spor je za krila, ali se bori, igra pametno i jedan je od najvaznijih igraca GSW. Ali on je, ujedno, najbolji pokazatelj koliko je danasnja NBA tanka.
Tanka na centru, tanka na PF a te pozicije su osnova kosarke.
Imate danas duple pasove ispod kosa. Smesno.
Hjuston ima jedan veliki hendikep, tj. igraca koji je posmatrac u odbrani.
Sa njim oni ne mogu proci GSW. Nema sanse.

reflektor

pre 5 godina

Slazem se sa vecinom,da je mozda danas odbrana zapostavljenija malo.Ima timova koji igraju odbranu musku,pravu ali ih je manje u odnosu na timove koji imaju kosgetere i gde je akcenat na napadu.A GSW igraju fantazija odbranu sa brutalnom tranzicijom i napadom koji melje.Nemaju klasicnog visokog igraca,Zaza i Mekgi nisu prvih 5,mozda sedmi i osmi igrac u rotaciji.Ali niko da ne primeti da Durent sa svojom visinom i rukama ometa protivnicke pozicije od 1-5 i da Grin fanaticno gine iako je prljav ponekad.I tvrdim da GSW mode i sam sistem igre je u rangu najboljih u istoriji ako ne i najbolji.Jos jedna stvar,kad je poslednji napad u pitanju,opasnost su Kari,Tompson,Durent!!!Kod drugih se zna da su to "samo" Dzejms,Harden,Vestbruk,Lilard,Dirk pre,Kobi(koji je to brutalno resavao),Dzordan..Ne znas odakle preti opasnost i ne oslanjaju se na jednog,a u odbrani su kao osice.Sve ukupno posmatrajuci GSW generacija je zaista zastrasujuca.Boston se dize i mogao bi da bude kao zemlja jak,ali potrebno je i da se kockice sloze i godine brutalnog kontinuiteta u igri i sistemu.Stice se utisak da je GSW svejedno s kim igraju..

bg

pre 5 godina

Harden je igrač manje u odbrani koju ne igra. Najtužnije od svega je što je Hjuston brutalno jak tim ali šta mogu kad je ovo era GSW koji je super-tim, možda najjači u istoriji košarke.

agent mahoun

pre 5 godina

Treneri kao što su Greg Fil i Džeri su napravili tranziciju iz 90 do 2011 su trenirali svoje klubove Greg i dan danas i prilagodili su se uspešno protiv "run and gun" košarke i šutirali trojke i završavali napade za tri sekunde. Karl Malone je mogao maraton da istrči tako se činilo kao i Stokton. Rodnan bi mogao sigurno pa on je skakao u Detroitu svaki napada njegove i protivničke ekipe i neretko po nekoliko puta jer ne možeš uvek iz prve loptu da uhvatiš e tu treba snaga deco moja da pored trčanja skočiš toliko puta i guraš se sa divovima.

za ortaka

pre 5 godina

Danasnji igraci i taktika se prilagodjavaju danasnjim pravilima, vrlo je jednostavno. Smesno je kriviti igrace za to sto je igra meksa. Vrhunski igraci iz bilo kog perioda bi pokidali i u proslim/buducim, sampion je sampion jednostavno. To je stvar mentliteta i posvecenosti. Samo bi se razvijali na drugi nacin. Na primer, Harden ne bi vezbao step back i ljigavi ulaz do iznemoglosti, nego bi otisao u teretanu da se napuca i posvetio vise vremena odbrani. Isto tako Grin ne mora da bude jaci od Barklija posto sigurno nece igrati protiv njega. Sa druge strane, da Barkli igra danas, verovatno bi surio trojke.

alen

pre 5 godina

bozza

e moj brate mora di si klinac. sek bi bio limitiran pa sek je bio pokretljivio od grina u goldenu unakazio bi ih kao u prehodnom komentaru na polu vremenu bi u goldenu pola igraca imalo 5 ili 6 licnih.

Milan

pre 5 godina

@(bozza, 15. maj 2018 19:48)

Sta naprica ti za Shaq-a??? Bio bi limitiran? 15pts, 15reb? Ne bi on bio Shaq is LA-a ili Miami-ja gde si ga verovatno jedino gledao, vec "mrsavi" Shaq iz Orlanda koji je slomio tablu i iskidao obruc u svakoj areni gde je igrao. On je bio verzija Rudy Gobert-a samo na steroidima. Taj isti Rudy ce biti defanzivni igrac godine u NBA. Utah je bila tim sa -10 utakmica ispod 50% pre povratka Rudy-a iz povrede. Onda su stigli do pozicije 5 i bili 2gi najbolji tim od januara. Rudy pritom ne zna da sutne bacanje a i sa zicerima se muci. Da je vs Houston-a umeo jednom miss-match vs niskih da iskoristi, mozda bi i dobili. Shaq bi isto hvatao lobove kao Kapela iz Houston-a, al za razliku od svih njih, cim primi loptu dole, islo bi udvajanje posle koga ide pas igracu koji utrcava ili otvorena trojka... Lik bi bio ubica sa ovim danasnjim mekanim faulovima.

ps. Hack-a-Shaq je fail taktika. Em on ubaci barem jedan uvek, al izadjes iz bonusa i onda Hardene, Kobije, Durentove saljes na bacanje svakim mekanim kontaktom.

gaso

pre 5 godina

obožavam košarku i malo sam i zavidan vama Srbima jer ste bolji od nas al kad pročitam svakavke komentare npr. ko od ovog Uroša mislim si o Bože jesi velik....

belgrado

pre 5 godina

igrao bi samo golden state i niko vise,pod uslovom da vaze pravila iz 90-ih!!
ako vaze danasnja pravila,pogledas me i 2 slobodna bacanja,onda bi se tesko snalazili timovi iz 90-ih.
svi bi imali po 5 licnih do poluvremena.

skoro je nemoguce porediti igrace iz razlicitih vremena zbog toga...

plus,hemija napreduje i igraci su sve veci i skoro se ne povredjuju.
za 40 god ce verovatno roboti igrati,a klunci ce biti odusevljeni kako daju trojke sa centra i kako je to najbolji tim u istoriji. :d
i da, sprdace se sa nekim LBJ :d

brana

pre 5 godina

Porediti devetesete sa danasnjom kosarkom je isto kao porediti carl lewis-a sa usain bolt-om. Danasnji sportisti su jednostavno superiorniji. Tuzno ali istinito...

Uros

pre 5 godina

Devedesetih se igrala smesna kosarka u NBA. Ta igra se vise mogla nazvati "pomerite se i pustite medijsku zvezdu da zakuca, jer to donosi pare". Vise puta su menjali pravila odbrane, kako bi sto vise olaksali Majklu da pobedjuje. Da su igrali sa Jugoslavijom bilo bi jasno da je to bilo cisto poziranje i da naziv drim tim nema nikakvog opravdanja.

zatucanibot

pre 5 godina

to je smesna prica.Pogledajte 90% utakmica i odbranu 90-ih na Dzordanu,veoma losa odbrana.Mit o jakoj odbrani 90-ih nema veze sa odbranom nego sa kriterijumom sudija koje nisu davale tehnicku za tres tok,za guzvu,guranjezsvadjanje a danas daju tehnicku za popreki pogled.Bilo je strasnih igraca ali o kojoj nevidjenoj odbrani mi pricamo kada su sve skoro utakmice bile sa 220+ poena?Dzordana ko pogleda bio je faul(koga ne mrzi neka pogleda) a na sve to je bio verovatno najbolji igrac 1:1 u istoriji kosarke.

Dejan

pre 5 godina

iz '90ih, samo bi Džordan, Šek i Rodman bili konkurentni danas. Možda još Kid i Meloun. Durenta i Kerija nijedna odbrana '90ih ne bi mogla da zaustavi.

zatucanibot

pre 5 godina

rafi...ne znam da li znas broj igraca koje su veoma prljavi Grin i Paculija poslali u bolnicu.A smesna je prica o tome da ovi Voriorsi ne bi mogli da igraju protiv onog Cikaga,Bostona i slicno.Ljudi stalno to rade,uvek je nesto bilo najbolje pre,ali da se prisetimo sampionskih Lejkersa npr.Fiser,Kobi,Foks,Ori,Onil,dva strasna igraca(Kobi,Sek),igraci koji igraju samo i iskljucivo odbranu(Fiser,Foks) i jedan koji sutira trojke i bukvalno stoji samo na liniji za tri(Ori),a na drugoj strani npr Kari,Tompson,Durent,Grin,Mekgi(4 ol star igraca i jedan centar koji odlicno stiti kos),niko ne moze da me ubedi da oni ne bi mogli protiv tih Lejkersa,a jos manje protiv bilo koje druge ekipe iz tog doba,kraj devedesetih,pocetak dvehiljaditih.

Drax

pre 5 godina

90te su imale 1 na 1 kosarku pa je Dzordan kao atletska zver jeo tu boraniju za dorucak.Ovi danasnji bi pod istim pravilima takodje ubijali zato sto ko bi mogao da brani Krisa Pola Stefa Karija Kajrija Irvinga Hardena Vestbruka Durenta Lebrona jedan na jedan

marko

pre 5 godina

Jokic i Towns su danas medju 5 najboljih centara lige, svako ko kaze da Olajdzuvon ili Sekil ne bi ovoj dvojici dali 70 poena po mecu nema blage veze o kosarci ja uopste ne vidim nacin kako bi i jedan jedini napad ova dvojica klinaca odbranila... ne samo njih dvojica jednostavno ni Bugi Kazins ni Gobert jednostavno ne bi imali ama bas nikakve sanse protiv njih iako donekle igraju bolju odbranu smeo bi da stavim pare da bi Sek do kraja utakmice iz igre iskljucio zbog licnih trojicu od ove cetvorice, sto je najcrnje jedini koji bi imao neki doprinos protiv seka je nas jokic jer moze da gadje trojke pa bi ga izvlacio i pogadjao sa poludistance i distance ali u odbrani bi bio malo je reci inferioran

realan i nepristrasan

pre 5 godina

a 90 ih nisu bili nabijachi statistike???? i tada su bili nabijachi itekako, ne moze se ostvariti prosek od 30+ poena u kosarci po mechu kao timskom sportu bez da se ne igra za statistiku!! prosta stvar, da jedan igrach daje skoro 30% poena ukupnih u ekipi od 12 igracha u rotaciji, to onda nije tim, kraj priche, u NbA ligi se igra duze vremenski utakmica nego u Evropi za 8 minuta i prosek im je svakako veci, svaki igrach koji ima prosek preko 25 poena po mechu se forsira, ide se na njega jer je najbolji logicno, pa cak i kada ga ne ide, u tome je sustina trenera da prepozna momenat kada treba koristiti druge sanse i traziti put do pobede na drugi nacin i tog igracha koristiti kao mamac i kao pokretaca na neki drugi nacin, ne postoji igrach koji ce svaki dan biti raspolozen ili u stanju da daje preko 30 poena, pravi igrachi i prepoznaju taj momenat, ali tu su neke druge stvari upletene, Sponzori koji od zvezda prave jos vece zvezde, terajuci da uvek uzimaju Sut vise bez obzira sto ne zasluzuju samo da bi statistika bila sto bolja, maksimalno se eksploatisu, dakle Novac i sport ne idu jedno uz drugo, prakticno prave kosarke vise necemo videti, u retkim situacijama samo, kao GS sinoc, gde poluraspolozeni igrachi timskom igrom demoliraju protivnika na gostujucem terenu, 90 te su i uvele to nabijanje statistke otkad su sponzori preuzeli primat i sport postao prvo biznis a tek onda sport.. Nema tu velike razlike, mozda su igrachi tada bili malo pametniji, danas su malo brzi, to je u sustini to, prilicno izjednaceno..

bozza

pre 5 godina

Sekil bi danas ubacivao prosecno 50 poena uz pride 20 skokova. Volim Jokica k o brata ali budimo realni. Centri tada i danas, smesno porediti
(pier, 15. maj 2018 19:14)

Sek bi danas bio veoma limitiran centar na nivou 15p, 15s, i bio bi ozbiljna rupa u odbrani, pogotovo protiv ekipa poput GSW, Cavs i HOU, koji se maksimalno oslanjaju na "pace and space" igru sa puno suteva za 3p. Protiv njega bi postavili nekoliko brzih 4ki i 5ica sa dobrim sutom za 3p, i izvlacili bi ga iz reketa ili bi ga bombardovali za 3. U odbrani bi igrali klasican hackashack i terali na penale. NBA danas i 90ih ili 2000ih se najvise razlikuje po odbrani, koja se mnogo vise bazira na zoni, preuzimanju, udvajanju i opstrukciji igre. Ranije su se odbrane igrale 1na1, tvrdo, a odvajanja je bilo iskljucivo pod kosem, za jace batine

antiDebil

pre 5 godina

90-tih je odbrana bila deo igre. Krajem 90-tih ih su je malo smanjili a 2010. potpuno odstranili. Mislim na čelne ljude lige ne na igrače... I asistencije u statistici potpuno obesmislili sve se računa kao asistencija
(agent mahoun, 15. maj 2018 18:27)

Kako je onda 90-tih postizano vise poena po utakmici nego danas ?

Edard Stark

pre 5 godina

Koliko god ja lično recimo više voleo stariji stil igre ili evropski basket od američkog, mislim da su sadašnji igrači u NBA mnogo mnogo bolji od onih '90ih. Zašto? Čovek, sportista uopšte, je u međuvremenu mnogo uznapredovao, fizički pogotovo, ne govorim o suplementima nego je jednostavno to postao jako važan aspekat. Pogledajte samo finese sadašnjih igrača i onih prošlih, sadašnji su lepršaviji, spremniji, brži, gazele, a opet imaju i besprekoran šut. I ovi drugi su to bili u svoje vreme, ali sada teško. Raniji igrači su vodili mnogo teže duele, a u suštini je to samo IZGLEDALO publici teže jer su im ti igrači bili bliskiji po fizičkoj snazi da se tako izrazim. Sada su svi mašine, i sa strane sve izgleda tako lagano ne zato što jeste lagano nego zato što je sve otišlo predaleko, maltene do savršenstva.

Boki

pre 5 godina

Pratim NBA od kraja 80-ih. Jeste, bilo je igrača, tandema i ekipa nezaboravnih i meponovljivih. Pogotovo tokom 90ih. Budimo realni, današnji timovi sa univerzalcima i šuterima koji šire odbranu i sami sebi prave pozicije za šut bi ih ipak pojeli sve za doručak. Sjajna je ono košarka bila, ali nostalgičari, na žalost, GSW bi odlomio MJ-ove Bulse.

Sasa190

pre 5 godina

90-tih je odbrana bila deo igre. Krajem 90-tih ih su je malo smanjili a 2010. potpuno odstranili. Mislim na čelne ljude lige ne na igrače... I asistencije u statistici potpuno obesmislili sve se računa kao asistencija
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (agent mahoun, 15. maj 2018 18:27)

# Link komentara

Druze kazi to evropskim selekcijama.

zi

pre 5 godina

Pa ja ne znam šta im smeta da odigraju dobru odbranu, pa i ako se naprave taktički faulovi, to je sve normalno, cilj je da se poremete glavni igrači. Hjustonov trener je kao Ranijeri u fudbalu, dobro odradi veći deo sezone i onda zabaguje kada je najpotrebnije. U košarci se najbolje vidi trenerski rad. '90 je bila mnogo bolja košarka, intezivnija, sa mnogo više žara za pobedom, pa i fizički zahtevnija, a ne pričam o broju utakmica tokom sezone, već sama igra. Zato i ljudi smatraju Džordana najboljim igračem, čovek dobio toliko batina tokom karijere, kao i Bird, mada ni oni nisu ostali dužni nikome, ali to je to, tako se stvaraju šampioni.

ja pa ja

pre 5 godina

Evo jutros jos jedne potvrde,da kada se uspori igra , ekipe koje igraju "run and gun" kosarku, nemaju sta da traze. Cim je rezultat do 110, kosarka iz 80-ih pobedjuje.Dok se Boston jurio sa Klivlendom, gubio je glatko. Kada je postavljena poziciona igra, sve je doslo na svoje mesto.
Juce sam gledao finale iz 91 Lakers-Chicago.Chicago je ostavljao dva igraca da uspore napad Lejkersa, posle izvodjenja lopte.Danas, ko prevede preko centra iz polukontre, taj i sutira na kos.

Milan

pre 5 godina

@Drax

očigledno da uopšte ne shvataš koliko su danas različita pravila košarke nego 90-ih!
Sve pobrojane igrače bi čuvali kao od šale jer je bio dozvoljen fizički kontakt. Jednostavno bi upotrebili snagu. Ne kažem da oni ne bi bili dobri igrači ali ne bi bili vrhunski. Ako danas postoji igrač kome bi odgovarao kriterijum iz 90-ih onda je to LBJ.

mairondrake

pre 5 godina

Trava je nekad bila zelenija. Cuvena bolest.

Za ljude koji misle da se nekada mozda slabije radilo I da je profesionalizam bio.na nizem nivou neka na yt pogledaju nacin treniranja Pita Maravicha, narocito za vodjenje lopte...

zekan17

pre 5 godina

I 70 i 80 i 90 bi Voriorsi tukli pa mogu da se usudim.i kazem slavnu generaciju Pipena i Dzordana. Jer igraju takvu timsku kosarku koja je fascinantna.

Uros

pre 5 godina

Devedesetih se igrala smesna kosarka u NBA. Ta igra se vise mogla nazvati "pomerite se i pustite medijsku zvezdu da zakuca, jer to donosi pare". Vise puta su menjali pravila odbrane, kako bi sto vise olaksali Majklu da pobedjuje. Da su igrali sa Jugoslavijom bilo bi jasno da je to bilo cisto poziranje i da naziv drim tim nema nikakvog opravdanja.

nijenego

pre 5 godina

Mislim da je nauka mnogo naprednija u odnosu na 90. Da se radi bolje individulano sa sportistima. Brzi je oporavak i bolji, bolji nacin ishrane, treninga... Sve je uznapredovalo , tako da bi danasnji Golden Stejt pocistio Bulse, jer oni ne bi znali sta ih je snaslo, nisu se susreli sa takvom igrom. Golden Stejt mi je sto i Barselona u fudbalu kad je harala. Trebalo je nekoliko godina da ukapiraju kako da ih zaustave, e to bi i Bulsima npr. bio problem sa njima, dok bi se snasli, ode voz.

Dejan

pre 5 godina

iz '90ih, samo bi Džordan, Šek i Rodman bili konkurentni danas. Možda još Kid i Meloun. Durenta i Kerija nijedna odbrana '90ih ne bi mogla da zaustavi.

Malkom

pre 5 godina

Ima onog stanja kad vam je sve što je bilo ranije bolje od ovoga sada. I košarka, i fudbal, i tenis, i konzerve, i cevi i veš-mašine, i politika, i ekonomija i avioni, i vozovi, i cipele i ne znam šta sve još. To beše neka bolest čini mi se.

Dušan

pre 5 godina

80e i 90e su zlatna era NBA, nikada neće postojati ekipa jača od Seltiksa iz 86e, zatim Bulsi i 96e, onda dolaze 2001. Lejkersi, možda pre njih ovaj sadašnji Golden Stejt. Mislim da bi u plejofu Voriorsi bili izbačeni od bilo koje fundamentalno jake ekipe sa jakim centrom, taj sistem košarke je neprevaziđen iako se sada šutiraju uglavnom trojke - mada je to zato što se ranije znalo da centar ili krilni centar postižu sigurno lake poene. Pa danas ne bi imao ko da čuva te centre...

Komično mi je kada neko spominje Hardena. Pobogu, ljudi...

bozza

pre 5 godina

Sekil bi danas ubacivao prosecno 50 poena uz pride 20 skokova. Volim Jokica k o brata ali budimo realni. Centri tada i danas, smesno porediti
(pier, 15. maj 2018 19:14)

Sek bi danas bio veoma limitiran centar na nivou 15p, 15s, i bio bi ozbiljna rupa u odbrani, pogotovo protiv ekipa poput GSW, Cavs i HOU, koji se maksimalno oslanjaju na "pace and space" igru sa puno suteva za 3p. Protiv njega bi postavili nekoliko brzih 4ki i 5ica sa dobrim sutom za 3p, i izvlacili bi ga iz reketa ili bi ga bombardovali za 3. U odbrani bi igrali klasican hackashack i terali na penale. NBA danas i 90ih ili 2000ih se najvise razlikuje po odbrani, koja se mnogo vise bazira na zoni, preuzimanju, udvajanju i opstrukciji igre. Ranije su se odbrane igrale 1na1, tvrdo, a odvajanja je bilo iskljucivo pod kosem, za jace batine

brana

pre 5 godina

Porediti devetesete sa danasnjom kosarkom je isto kao porediti carl lewis-a sa usain bolt-om. Danasnji sportisti su jednostavno superiorniji. Tuzno ali istinito...

zatucanibot

pre 5 godina

to je smesna prica.Pogledajte 90% utakmica i odbranu 90-ih na Dzordanu,veoma losa odbrana.Mit o jakoj odbrani 90-ih nema veze sa odbranom nego sa kriterijumom sudija koje nisu davale tehnicku za tres tok,za guzvu,guranjezsvadjanje a danas daju tehnicku za popreki pogled.Bilo je strasnih igraca ali o kojoj nevidjenoj odbrani mi pricamo kada su sve skoro utakmice bile sa 220+ poena?Dzordana ko pogleda bio je faul(koga ne mrzi neka pogleda) a na sve to je bio verovatno najbolji igrac 1:1 u istoriji kosarke.

Dacha

pre 5 godina

Pogledajte samo kakvu odbranu igraju GSW u ovakvim uslovima i pravilima a mozete da zamislite kako bi igrali sa pravilima iz 90-ih,svi tvrdite prebili bi ih,pa da li mislite da ovi ne bi znali da biju?? Nemojte da ste smesni,ova ekipa GSW-a je definitivno u prve 3 svih vremena,a usudio bih se da tvrdim i najbolja,a ta prica da bi ih dobar centar razbio,verovatno,ali njihove bekove ni sa biciklom niko ne bi mogao da uhvati,pogtovo taj centar i u konacnom rezultatu bi vrlo lako ponistili njegov ucinak.

Edard Stark

pre 5 godina

Koliko god ja lično recimo više voleo stariji stil igre ili evropski basket od američkog, mislim da su sadašnji igrači u NBA mnogo mnogo bolji od onih '90ih. Zašto? Čovek, sportista uopšte, je u međuvremenu mnogo uznapredovao, fizički pogotovo, ne govorim o suplementima nego je jednostavno to postao jako važan aspekat. Pogledajte samo finese sadašnjih igrača i onih prošlih, sadašnji su lepršaviji, spremniji, brži, gazele, a opet imaju i besprekoran šut. I ovi drugi su to bili u svoje vreme, ali sada teško. Raniji igrači su vodili mnogo teže duele, a u suštini je to samo IZGLEDALO publici teže jer su im ti igrači bili bliskiji po fizičkoj snazi da se tako izrazim. Sada su svi mašine, i sa strane sve izgleda tako lagano ne zato što jeste lagano nego zato što je sve otišlo predaleko, maltene do savršenstva.

Drax

pre 5 godina

90te su imale 1 na 1 kosarku pa je Dzordan kao atletska zver jeo tu boraniju za dorucak.Ovi danasnji bi pod istim pravilima takodje ubijali zato sto ko bi mogao da brani Krisa Pola Stefa Karija Kajrija Irvinga Hardena Vestbruka Durenta Lebrona jedan na jedan

Cole

pre 5 godina

Po meni NBA liga u poslednjih par godina
dozivljava renesansu, mislim da je odlaskom
sa scene generacije Ajverson, Brajant, Garnet,
Dankan... liga bila u debelom padu. Kako je
i prirodno nove generacije su nasledile staru.

P.S.
Vise mi se svidjala ranija generacija,
pogotovo Dzordanova era. Poz.

koki

pre 5 godina

Svaka nova generacija u bilo cemu je jaca, brza, bolja itd od one prethodne. Uvek bilo i uvek bice. Ovi "sto pamte" me podsecaju kad neki deda sedne u park i onda prica o "svojoj generaciji" kakva je "a ne kao ove danasnje"... budalastine obicne... Pa cak i Dzordan kad je dosao u ligu je u skladu sa ostalim igracima na nivou fizikalija.... kako je vreme prolazilo, igraci su bili sve jaci fizicki .. pa je tako i Majkl od vizljastog mrsavka karijeru zavrsio kao atleta sa 15kg misica vise nego kad je poceo... To je neminovan progres i evolucija u svemu generalno pa i u sportu.

Miloš

pre 5 godina

prave borbe je tada bilo, Juta, Finiks, San Antonio, i mnogi drugi, sve je prštalo, dueli, skokovi, akcije, morali su baš da zapnu za pobedu (ili da imaju Džordana).
Danas mi ova košarka liči na štafetu 4x100m. Niko neće da se cima u odbrani, jednostavno stane iza linije za tri i neda šut. Cele generacije neće da se cimaju, odraz iz života se vidi i u igri ispod obruča. Uvek sam prezirao trči-šutiraj ekipe, a sada je to realnost. Ovi sadašnji nikad ne bi pobedili nekadašnje...

rafi

pre 5 godina

verovatno bi pobedili na misice ali znam da bi ih prebili,losi momci iz Detroita...Dumars,Rodman,Ajzea Tomas,Lembir....neko bi od woriorsa zavrsio na urgetnom

ja pa ja

pre 5 godina

(nijenego, 15. maj 2018 17:39)
Golden Stejt igra to što je igrao i pre 30 godina, kada je trener bio Don Nelson.Trci i pucaj.Sa tom igrom nije mogao da udje ni u plej of. Sada to svi igraju,jer je atraktivno.Daje se po 130 koševa na utakmici. Juče je Boston malo zategao odbranu, usporio ritam, i gde se Lebron izgubio?
Ne zaboravite, koliko je puta Jordan biran u najbolju odbrambenu petorku. Najbolji igrač je tada igrao odbranu.Secam se da je čuvao Medžika u finalu, da neutrališe njegov uticaj kod sudija.
Da li možete da zamislite danas da Vestbruk čuva Lebrona ili Karija.
Danas je sve šou.Ligi su potrebni junaci.A junaci se ne bore jedan protiv drugog.

The truth

pre 5 godina

Navijam za Klivlend, ali kako Voriorsi igraju to je bruka. Jednostavno savrseno. Ova ekipa bi dobila bilo koju ekipu iz istorije, pa cak i moje Seltikse iz 1986. Najteze bi im bilo protiv Bulsa is 1996, jer su ti Bulsi najbolja odbrambena ekipa ikada. Jeste liga meksa, ali pogledajte sinosnju kosarku sa bilo kojim finalem iz 90-tih. Oni sinoc su izgledali kao iz space dzema. Glupo je porediti igrace i ere, samo znam da sve klase iz 90-tih bi bili sad isto, kao i ovi sadasnji. U zadnje dvije godine, liga je prepuna talenta, vise nego iz bilo koje druge ere. Jednostavno je kliknulo tako. Samo sto sudije i nezalaganje unistavaju car ove najljepse igre. Zato ljudi vise cijene raniju kosarku, jer se igralo na noz. U svakom slucaju ceka nas vrhunskih 10 godina. I narednih 5 bice era za nezaborav. Sa svim velikim timovima i igracima. Hjuston je fantasticna ekipa, i Harden je vrhunski igrac, svi ljudi koje kazu drugacije nepoznaju kosarku. Covjek je jedan od najboljih napadaca ikada, plus kosarkaski IQ mu je jedan od najvecih. Da igra odbranu bio bi Dzordan.

antiDebil

pre 5 godina

90-tih je odbrana bila deo igre. Krajem 90-tih ih su je malo smanjili a 2010. potpuno odstranili. Mislim na čelne ljude lige ne na igrače... I asistencije u statistici potpuno obesmislili sve se računa kao asistencija
(agent mahoun, 15. maj 2018 18:27)

Kako je onda 90-tih postizano vise poena po utakmici nego danas ?

Djubre

pre 5 godina

Ne znam kako bi se snašli, ali znam da je Grin bacio onaj lakat od sinoć u prvom ili drugom napadu Barkliju, a ne Hardenu, ostao bi bez te iste ruke do tog istog lakta, a Barkli bi prstima pročačkao zube.

ja

pre 5 godina

@ (zekan17, 15. maj 2018 16:57)

Xaxaxaxaxaa! Ajde bre, deco, ne budalite. Gledam NBA još od osamdesetih (uhvatio sam i kraj 70-tih, ali tada je bilo jako teško doći do NBA utakmice pa mi nisu neki reper - za one koji ne znaju, tada nije bilo kompjutera i interneta :D). Mislio sam da su Džabar, Medžik, Bird i ostali bili bogovi košarke i da liga nikada neće biti ista nakon njihovog povlačenja. Ali onda su došli Džordan, Barkli, Olajdžuvon,... i totalno su me opčinili! To je bila atomska košarka. Poučen ranijim iskustvom, nisam se mnogo potresao kada se i ta generacija ugasila, jer je bilo za očekivati da dođu neki novi klinci koji će nadmašiti ove prethodne. Ali, još uvek čekam te klince... Nema sumnje da su današnji NBA igrači sjajni košarkaši. Ali su suviše jednodimenzionalni i nisam siguran da bi se snašli 90-tih, kada su se igrale čelične odbrane i atraktivni napadi. Kada su zaista postojala rivalstva i kada je bila izuzetna retkost da vanserijski igrači uopšte promene tim, a kamoli da pređu u konkurentsku ekipu ili da se pravi supertim sa jedinim zadatkom - da osvoji titulu. Neko pomenu Karija i Tompsona, kako bi cepali i 90-tih - pa Ker je bio upravo taj tip igrača. Sedeo je čovek na klupi i čekao da dobije par minuta da uputi po koji šut - nije mogao da igra celu utakmicu, jer bi ga živog progutali defanzivci, čak i iz trećerazrednih ekipa. Oni koji se sećaju Indijaninog dvojca Miler-Malin znaju da su oni za Karija i Tompsona bili aždaje u svakom mogućem smislu te reči - podjednako dobri (ako ne i bolji) šuteri, fizički dominantniji, vanserijski defanzivci (Malin manje-više, ali Redži je igrao flastera na Džordanu), pa ponovo nisu ni prismrdeli tituli od tolike konkurencije...

stoler

pre 5 godina

Igraci za statistiku i nista vise. Devedesetih bi bili smesni. Kao i danas uostalom. Harden,Vestbruk i slicni,oborice neke rekorde jer im je to vaznije od timskog uspeha,titula i kao takvi sigurno nece nikad biti na listi najvecih igraca u NBA.

bg

pre 5 godina

Harden je igrač manje u odbrani koju ne igra. Najtužnije od svega je što je Hjuston brutalno jak tim ali šta mogu kad je ovo era GSW koji je super-tim, možda najjači u istoriji košarke.

Milan

pre 5 godina

Ne znam kako bi vi znam samo da ovaj Goleden Stejt ne bi imao poraza 90ih.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ja, 15. maj 2018 16:46)

Sigurno, da nije bilo Cikaga sa Dzordanom, Lejkersa sa Medzikom, Bostona sa Birdom, Detroita sa Ajzejom, Jute sa Melounom i Stoktonom....

Nindza

pre 5 godina

Sta kako - od Barklija bi dobili preko pljuce, MJ bi ih poslao po burek i to je to. Zato se nerado i izjasnjavaju, jer im sve namestaju i ugadjaju.

zatucanibot

pre 5 godina

rafi...ne znam da li znas broj igraca koje su veoma prljavi Grin i Paculija poslali u bolnicu.A smesna je prica o tome da ovi Voriorsi ne bi mogli da igraju protiv onog Cikaga,Bostona i slicno.Ljudi stalno to rade,uvek je nesto bilo najbolje pre,ali da se prisetimo sampionskih Lejkersa npr.Fiser,Kobi,Foks,Ori,Onil,dva strasna igraca(Kobi,Sek),igraci koji igraju samo i iskljucivo odbranu(Fiser,Foks) i jedan koji sutira trojke i bukvalno stoji samo na liniji za tri(Ori),a na drugoj strani npr Kari,Tompson,Durent,Grin,Mekgi(4 ol star igraca i jedan centar koji odlicno stiti kos),niko ne moze da me ubedi da oni ne bi mogli protiv tih Lejkersa,a jos manje protiv bilo koje druge ekipe iz tog doba,kraj devedesetih,pocetak dvehiljaditih.

bBb

pre 5 godina

@Porediti devetesete sa danasnjom kosarkom je isto kao porediti carl lewis-a sa usain bolt-om. Danasnji sportisti su jednostavno superiorniji. Tuzno ali istinito...
(brana, 15. maj 2018 17:57)

Imaš gomilu atletskih rekorda, postavljenih pre više desetina godina, koji do dan danas nisu srušeni...

alen

pre 5 godina

Dušan

lekersi 2001 ne da bi golden pocistili vec bi ih unakazili do polu vremena bi na o neal pola ekipe imalo po 6 licnih min udje u reket dodaju mu i sta ovi se od njega odbijaju ko pin pong loptice... ljudi zaboravljaju da je o neal bio sa 140kg pokretljiv kao danasnji centri i izrazito brz tako da ako misle da bi ih na brzinu izvarali tesko. Kobi i Sek da su ostali zajedno jer kobi je dolazio na vrhunac i da nisu egoisti zajedno bi uzeli jos 3/4 titule a kobi bar jos 2 posle njega ali on nije hteo da bude druga opcija kobiju a ovaj ga je vec snenjivao cak u 3 tituli mislim da je kobi trebo da bude mvp ali nije jer je imao jos vremena...

dukiBGD

pre 5 godina

@ (ja, 15. maj 2018 20:14)

Apsolutno ti je svaka na mestu!!! I dodao bih samo na kontu te konkurncije o kojoj pricas da je bila van serijska kad se samo setim sledeceih:

Jordan i Pippen
Kemp i Payton
Stockton i Malone
O'neal i Hardaway
Ewing i Starks
Olajuwon i Drexler
Mourning i Hardaway
Barkley i Johnson

I tako bih mogao jos dugo, no poenta je da si skroz upravu nivo rivalstva i jacine odbrane su bili nerealni za danasnje standarde jer danas bi skoro sve to bile tehnicke ili iskljucena. Pogovotu posle onih "in your face" momenata i svega sto sledi posle.... :D

Fali mi taj stari NBA kao i svima u USA koliko vidim po komentarima na danasnji nivo igre...

crni_redstar

pre 5 godina

igraci kao sto su lebron bradica i slicni bi i 90ih bili odlicni. jeste bila tada bolja kosarka, sada je akcenat na individualizmu i atleticizmu, ali vremena se menjaju tako i sport. kazu lako je peleu bilo nekada, a i sad bi bio u rangu mesija minimum. za talentovane i radne ljude uvek ima mesta.

cuyoshi

pre 5 godina

Bili bi u vrhu i jedni i drugi. Tesko da bi mogli protiv Cigaga pre svega zbog paklene odbrane Bullsa. Cesto se zanemaruje cinjenica da je Jordan bio strasan defanzivac

bBb

pre 5 godina

@Vala ako su Stokton, Pejton i Kevin Džonson legende iz tog doba Kris Pol bi bio legenda^2 jer bolji igrač.
(Opet ja, 15. maj 2018 17:52)

E, moj ti... Pričaš o najboljem asistentu (Stokton) u istoriji i najboljem odbrambenom pleju (Pejton) u istoriji (uz Brajanta i Garneta, jedini ima 12 odbrambenih nominacija u istoriji NBA lige). Ovo je Polu prvo konferencijsko finale u karijeri... Daleko je on od ove dve veličine.

pp

pre 5 godina

Liga je cirkus. Svim zvezdama se tolerišu koraci...Sve se kažnjava novčano od igrača su napravili robote koji trče i pucaju...svaki tim igra isto a fokus je na šutu. Dosta igrača uzima preko 25 šuteva na utakmici. Sve se svodi na igrače zvezde oni su nosioci franšize i prve violine i rade šta hoće.Harden je patentirao iznudjenje slobodnih bacanja on je rekorder po broju poena koje daje sa slobodnih bacanja...toga pre nije bilo.
Postiže se 140 pts ko to voli?
Utakmice zbog reklama traju 3 dana zato sve tekme gledam odloženo na nekom sajtu. U plej-ofu i ima nekog žara ali regularna sezona je bleja.

realan i nepristrasan

pre 5 godina

a 90 ih nisu bili nabijachi statistike???? i tada su bili nabijachi itekako, ne moze se ostvariti prosek od 30+ poena u kosarci po mechu kao timskom sportu bez da se ne igra za statistiku!! prosta stvar, da jedan igrach daje skoro 30% poena ukupnih u ekipi od 12 igracha u rotaciji, to onda nije tim, kraj priche, u NbA ligi se igra duze vremenski utakmica nego u Evropi za 8 minuta i prosek im je svakako veci, svaki igrach koji ima prosek preko 25 poena po mechu se forsira, ide se na njega jer je najbolji logicno, pa cak i kada ga ne ide, u tome je sustina trenera da prepozna momenat kada treba koristiti druge sanse i traziti put do pobede na drugi nacin i tog igracha koristiti kao mamac i kao pokretaca na neki drugi nacin, ne postoji igrach koji ce svaki dan biti raspolozen ili u stanju da daje preko 30 poena, pravi igrachi i prepoznaju taj momenat, ali tu su neke druge stvari upletene, Sponzori koji od zvezda prave jos vece zvezde, terajuci da uvek uzimaju Sut vise bez obzira sto ne zasluzuju samo da bi statistika bila sto bolja, maksimalno se eksploatisu, dakle Novac i sport ne idu jedno uz drugo, prakticno prave kosarke vise necemo videti, u retkim situacijama samo, kao GS sinoc, gde poluraspolozeni igrachi timskom igrom demoliraju protivnika na gostujucem terenu, 90 te su i uvele to nabijanje statistke otkad su sponzori preuzeli primat i sport postao prvo biznis a tek onda sport.. Nema tu velike razlike, mozda su igrachi tada bili malo pametniji, danas su malo brzi, to je u sustini to, prilicno izjednaceno..

Pera

pre 5 godina

Mnogo je slatko kada Harden govori o odbrani, a Klej, drugi strelac GSW u prvoj utakmici finala zapada, preko njega sasuo 28 poena. Pa gledaš kako Klej više puta ostaje sam na trojci, naročito početkom zadnje četvrtine, jer Harden više ne može da juri ni ono što on smatra odbranom, pošto u napadu baš i ne zna da postoje i drugi igrači i potpuno se istroši soliranjem...

Southpaw

pre 5 godina

@zekan17
U pravu si. Timski su jaki, ali u ofanzivi. Odbrana ne postoji. I tako velika vecina danasnjih NBA ekipa. A sto se tice Hardena, necu nista novo reci, na udaru je kritika odavno, odbrana velika 0! I ta njegova famozna slobodna bacanja kojih je mnogo po jednoj utakmici.

DP11

pre 5 godina

Uporedite odbranu ,,mvp,, Hardena i recimo Majkl Džordana. Da li možete da zamislite da Klej Tompson da 28 poena MJ? Dok je dotičnog ,,mvp,, sinoć demolirao.

Foča od pedeset leta

pre 5 godina

Pratim NBA još od prvog prenosa u SFRJ; legendarno finale Lejkersi - Pistonsi, kada je Ajzea Tomas igrao sa povređenom nogom.
Ne mogu da pravim poređenje ko je bolji i ko bi bio bolji.
Nezahvalno je upoređivati različite ere.
Ono što mogu da tvrdim jeste da nije postojala ekipa koja je igrala ovako timski i nesebično kao današnji Voriorsi.

ProdigyCZ

pre 5 godina

Najbolji igraci i najbolji timovi bi se snasli,ali ovaj srednji nivo je vrlo diskutabilan,o "procesima" bolje ne pricati.Ono sto je sigurno kad je rec o evropskim igracima,pre su najbolji odlazili u NBA a danas im je liga puna skartova koji nisu ni na Evroliga nivou.

agent mahoun

pre 5 godina

90-tih je odbrana bila deo igre. Krajem 90-tih ih su je malo smanjili a 2010. potpuno odstranili. Mislim na čelne ljude lige ne na igrače... I asistencije u statistici potpuno obesmislili sve se računa kao asistencija

Jim Beam

pre 5 godina

@mile58
Pre 20 godina ovaj GSW bi dominirao više nego sada. Jedino što kada bi tako krenuli izlomili bi ih svi i pitanje je koliko bi igrali zdravi. Kriterijum sudjenja je drastično promenjen u poslednjih 10ak godina nego 90tih. Druga era, druga pravila. Danas Drejmonda smatraju za siledžiju, a on bi bio prosečan igrač po prgavosti pre 20ak godina.

Goran

pre 5 godina

Nemoguce je porediti kosarku iz 90-tih i ovu iz danasnjih dana, mnogo je kosarka napredovala i napreduje iz dana u dan,samim tim je besmisleno porediti stilove iz razlicitih vremena ,danas je sve uracunato i proracunato i to ne samo u kosarci vec i u svakom bitnijem sportu gde se okrece veliki profit, danas imate hiljade i hiljade menadzera i skauta pogotovu za mlade talente gde se ozbiljna lova trosi za igrace koji jos nisu ni afirmisani ,i za koje se jos ne zna dali ce shodno odredjenim fizikalijama i predispozicijama da blesnu ili ostanu suvi prosek, shodno tome naravno i da sport puno napreduje igra se ubrzava,pronalaze se i osmisljaju nove taktike, jer nekada su recimo igraci mogli biti cak i pusaci ,i nisu morali toliko mnogo da vode racuna o fizickoj spremi i treninzima ,dovoljan je nekada bio i suvi talenat da bi igrac bio superiorniji od suparnickog ,dok danas kao sto znamo , sam suvi talenat bez odricanja i napornog rada i treninga ne znaci skoro nista tj.ne donosi prevagu kao sto je to nekada bio slucaj !

ja pa ja

pre 5 godina

Posle dugo godina, gledam opet NBA. Mislim da su suteri dosta bolji sada.Ali isto tako odbrane su bile mnogo čvršće pre 20-30 godina.U stvari,i sada se igraju čvrste odbrane ali su igrači tipa James,Harden,Kari.... više nego zaštićeni.Juce su malo stegli Lebrona,i koliko je dao? U jednom trenutku se čak raspravljao sa sudijom,jer ovaj nije sudio faul na ulazu.Videcete sutra.Imace minimum 10 bacanja. Dobar je igrač,ali mnogo zaštićen od sudija.

delboj

pre 5 godina

pre 20 godina ovaj golden state bi se borio za ulazak u play off
(mile58, 15. maj 2018 16:38)

Sport napreduje svake godine i mislim da nema sanse da ne bi dominirali i tada. Tri igraca koja mogu zatrpati svaciji kos uz odlicne igrace zadatka i sjajnu timsku igru.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (palop, 15. maj 2018 18:21)

Pratio sam NBA od neke 88 godine. Tada se nije puno paznje posvecivalo shou biznisu, zakucavanjima i ostalim zabavama za siru masu. Cak su All star mecevi imali takmicarski znacaj, kao sto su pokusali ove godine da odrade. Kad se sjetim odbrane pistonsa ili Sonicksa. Pa niko nije smio na ulaz da udje, momentalno na patos zavrsvas. Nisu postojali laki poeni. Prosle godine sam u jednoj utakmicic NBA vidio da covjek hoce da odigra 1:1 a svih ostalih 8 igraca se sklanja iz reketa. To je nevidjeni sou, koji se kosi sa regularnoscu takmicenja. Ako postoji sport koji je nazadovao onda je to kosarka. Pa prije su osrednji igraci ostajali posle treninga da sutiraju po 3 sata. A sad?

bg

pre 5 godina

Zar NBA liga nije 2004. godine zabranila hand-checking kad su defanzivci na perimetru držali igrače rukom? Pa onda pravilo 3 sekunde u odbrani, pa su otvorili reket jer su verovali da će centri usporavati igru...Sve su uradili da olakšaju napadačima.
Zato se danas postiže toliko poena, video bih Karija, Durenta...da ih neko drži rukom da li bi postizali toliko poena. Setimo se onda kako je Detroit igrao odbranu 1989-1990...ovo danas je 5x slabija odbrana.

palop

pre 5 godina

pre 20 godina ovaj golden state bi se borio za ulazak u play off
(mile58, 15. maj 2018 16:38)

Sport napreduje svake godine i mislim da nema sanse da ne bi dominirali i tada. Tri igraca koja mogu zatrpati svaciji kos uz odlicne igrace zadatka i sjajnu timsku igru.

Boki

pre 5 godina

Pratim NBA od kraja 80-ih. Jeste, bilo je igrača, tandema i ekipa nezaboravnih i meponovljivih. Pogotovo tokom 90ih. Budimo realni, današnji timovi sa univerzalcima i šuterima koji šire odbranu i sami sebi prave pozicije za šut bi ih ipak pojeli sve za doručak. Sjajna je ono košarka bila, ali nostalgičari, na žalost, GSW bi odlomio MJ-ove Bulse.

Del Boy

pre 5 godina

Citiracu "Vins Kartera" Maldini je igrao i 80tih i 90tih i 2007 bio broj jedan u Ligi Sampiona,Rajan Giggs je igrao za Junajted i 1990te i 2003 i 2013te,George Forman je bio prvak ponovo i 1994,Michael Jordan je mnoge trpao i sa 40 sa trosnim kolenima. Dakle sta vi uporesjujete vremena kad ro u sustini i ne postoji? Evo danas igraju neki sa po 40 godina,vi bi verovatno rekli da su ti likovi Karter,Manu,Dirk zavrsili karijeru 2003 da oni ne bi mogli da igraju danas? 100% i 100% neistina!

Student

pre 5 godina

Danas je akcenat na napadu, a odbrana je u drugom planu. Jordan je svake godine bio u idealnoj petorci odbrane, Pipen takodje, Rodman skakač i odličan odbrambeni igrač. Ginuli su, igrali i napad i odbranu i zato su bili to što jesu u najjačoj eri NBA lige. Zamislite Pipena koji igra odbranu na Durentu, Jordan na Thompson-u. Jednostavno se ovi ne bi mnogo naigrali.

scholes

pre 5 godina

Ono što fali ovoj eri su dominatni centri a na to je umnogome uticala promena pravila. Kako god, voleo bih da se pojavi neki novi Šekil O'nil pa da vidim onda kako bi im funkcionisale ove small ball postave. Možda će baš taj igrač biti prognozirani prvi pik na ovogodišnjem draftu, DeAndre Ayton. Videćemo.

Mile

pre 5 godina

Pa da imate ovakve timove 90ih drugi timovi bi morali da se prilagode taktički. Zamislite taj šok kad odjednom imate tim koji šutira sa 10m a vi navikli da igrate odbranu protiv timova koji šutiraju sa 6m. Totalno drugačiji pristup igri. Dominantni centri bi odjednom morali da izlaze na tricu da brane streč četvorke i petice kao i da postavljaju 100 blokova.

Real Deal

pre 5 godina

Nikad nisam i nikad necu razumeti ovo uporedjivanje Bolta i Lewisa sa timskom igrom i kakve veze ima to sro neko trci brze pravolinijski 100 metra sa tim da je spori Nikola Jokic mnogo bolji kosarkas od mnogo brzih i jacih od sebe ili to sto Walkot nikada nije bio ni blizu Inieste i puno takvih primera,kosarkas moze da bude spor i da bude vrhunski,moze da bude Gerald Green ali da nikada ne bude vrh kakav je Steve Nash ili Stokton..Pa Jordan,Robinson,Meloun i mnogi drugi su na vecem fizickom nivou bili od 90% lige danas! Utah Jazz je skoro pa Evroligaska ekipa.

Sasa190

pre 5 godina

90-tih je odbrana bila deo igre. Krajem 90-tih ih su je malo smanjili a 2010. potpuno odstranili. Mislim na čelne ljude lige ne na igrače... I asistencije u statistici potpuno obesmislili sve se računa kao asistencija
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (agent mahoun, 15. maj 2018 18:27)

# Link komentara

Druze kazi to evropskim selekcijama.

Real Deal

pre 5 godina

@Uros Igrali su Lebron,Wade,Carmelo,Paul,Howard protiv Grcke i proveli se kao bosi po trnju nije bila potrebna "Yugoslavija" da se pobrdi medijska zvezda Lebron :) "Medijska" zvezda tamo neki Dzordan je osvojio NCAA titulu i olimpijadu sa tim istim saigracima sa koledza 1984 pre nego sto je zaigrao u Nba! Mozda je opravdano postao zvezda??? Greg Popovic:"Michael Jordan je igrao maksimalno svaku sekundu,svaki minut i odbranu i napad i to morate postovati".

drvobradi

pre 5 godina

Dobar igrac je dobar igrac u bilo kojoj eri da igra, tako da CP i Harden ne bi imali problema, mozda ne bi bili toliko efikasni zbog pravila, ali bi i 90tih bili zvezde.
Ja mislim da GSW ne bi imao sansi protiv Bulsa iz 95/96te, svaki igrac je idealan matchup za igrace GSW, a nijedni nemaju centra. U odbrani pojedinacno su bolji od GSW, svaki igrac moze da cuva po 3 pozicije, a Rodman svih 5. Pogotovo bi bili problematicni ako se igra po pravilima iz 90tih. BTW znate li da je Stiv Ker all time lider po procentu suta za 3p (~45% u karijeri, preko 50% u 3 sezone)?

Miloš

pre 5 godina

Ova igra sa šutiranjem puno trojki mi je poznata i iz domaćeg prvenstva. Nekad je npr Crv. Zvezda igru bazirala na šutu za tri poena, kad ih krene mogu da pobede svakoga. Većeg uspeha nije bilo, kad su izgubili od MEŠA finale k.Koraća ja sam prestao da idem da gledam košarku. Partizan je godinama bio odličan, raznovrstan, sa odličnom odbranom koja je bila ključ uspeha. Zvezda zadnjih nekoliko godina je bila odlična, ne i ove godine, popustila je odbrana.
U NBA ligi, čikago je devedesetih imao odbranu, Džordan je par puta bio naj defanzivac. Puno duela i prave borbe

Горан

pre 5 godina

Warriorsi su bili krajem 80ih, početkom 90ih pravi run and gun tim, trči i šutiraj! Ako se sećate, zvali su ih run TMC. Tada u tom timu su bili Tim Hardaway, Mitch Ritchmond i Chris Mullin, pa sa tom igrom nisu ništa osvojili, zato što je odbrana bila čvršća. Handchecking je bio dozvoljen!
A opet kada razmislim, u sadašnjem timu Warriorsa imamo tri izvanredna šutera kakvih ova igra još nije imala. Ne znam bilo bi zanimljivo videti sadašnje warriose protiv knicksa iz 93-94 godine :-).
Starks i Harper protiv Thompsona i Currya. A Antony Mason ili Charles Oakley protiv Dramonda i uz to još jedan dominantan centar Ewing!
Vratih se na trenutak u 90e :-)...

belgrado

pre 5 godina

igrao bi samo golden state i niko vise,pod uslovom da vaze pravila iz 90-ih!!
ako vaze danasnja pravila,pogledas me i 2 slobodna bacanja,onda bi se tesko snalazili timovi iz 90-ih.
svi bi imali po 5 licnih do poluvremena.

skoro je nemoguce porediti igrace iz razlicitih vremena zbog toga...

plus,hemija napreduje i igraci su sve veci i skoro se ne povredjuju.
za 40 god ce verovatno roboti igrati,a klunci ce biti odusevljeni kako daju trojke sa centra i kako je to najbolji tim u istoriji. :d
i da, sprdace se sa nekim LBJ :d

gaso

pre 5 godina

obožavam košarku i malo sam i zavidan vama Srbima jer ste bolji od nas al kad pročitam svakavke komentare npr. ko od ovog Uroša mislim si o Bože jesi velik....

stoler

pre 5 godina

Devedesetih se igrala smesna kosarka?!?!? Sklanjali se da Dzordan poentira. Pitaj Barklija Stoktona,Melouna,Tomasa,Medzika,Drekslera,Kempa da li bi ga pustali da ih pobedjuje i osvaja titule. Sve mislim.

pier

pre 5 godina

Sekil bi danas ubacivao prosecno 50 poena uz pride 20 skokova. Volim Jokica k o brata ali budimo realni. Centri tada i danas, smesno porediti

reflektor

pre 5 godina

Slazem se sa vecinom,da je mozda danas odbrana zapostavljenija malo.Ima timova koji igraju odbranu musku,pravu ali ih je manje u odnosu na timove koji imaju kosgetere i gde je akcenat na napadu.A GSW igraju fantazija odbranu sa brutalnom tranzicijom i napadom koji melje.Nemaju klasicnog visokog igraca,Zaza i Mekgi nisu prvih 5,mozda sedmi i osmi igrac u rotaciji.Ali niko da ne primeti da Durent sa svojom visinom i rukama ometa protivnicke pozicije od 1-5 i da Grin fanaticno gine iako je prljav ponekad.I tvrdim da GSW mode i sam sistem igre je u rangu najboljih u istoriji ako ne i najbolji.Jos jedna stvar,kad je poslednji napad u pitanju,opasnost su Kari,Tompson,Durent!!!Kod drugih se zna da su to "samo" Dzejms,Harden,Vestbruk,Lilard,Dirk pre,Kobi(koji je to brutalno resavao),Dzordan..Ne znas odakle preti opasnost i ne oslanjaju se na jednog,a u odbrani su kao osice.Sve ukupno posmatrajuci GSW generacija je zaista zastrasujuca.Boston se dize i mogao bi da bude kao zemlja jak,ali potrebno je i da se kockice sloze i godine brutalnog kontinuiteta u igri i sistemu.Stice se utisak da je GSW svejedno s kim igraju..

The Worm

pre 5 godina

To ne moze da se poredi jer Wariorsi ili Roketsi ili bilo ko drugi ne bi bili ekipa kakva su danas niti bi igrali danasnjim stilom vec stilom 90tih..prosto! I ekipe 90tih bi danas igrale sadasnjim stilom! Ja bih voleo kada bi mogao da gledam duel Bullsa i Wariorsa..da kazemo da se desava u danasnje vreme..Bullsi bi igrali small ball Rodman,Kukoc,Pipen,Jordan,Harper...Kukoc bi verovatno mnogo vise sutirao i bio iskoriscen u igri a bio je i sjajan dodavac,Rodman bi verovatno bio na Durantu,Jordan i Pipen bi se smenjivali na Kariju i Kleyu,verovatno bi fizicki bili jos vise nabudzeni! Jos jedna ekipa za koju mislim da bi se nosila ladno sa Wariorsima su Spursi sa Dankanom,Ginobilijem,Parkerom u prajmu plus Bowen,Jackson,Horry itd...Celticsi iz 86te koji su imali najbolji protok lopte u Istoriji..nikad necemo saznati,prepucavanja su bezvezna jer kao sto rekoh Wariorsi bi bili ekipa 90tih tada i igrali totalno drugu kosarku.

petarczv

pre 5 godina

Raniji igrači su vodili mnogo teže duele, a u suštini je to samo IZGLEDALO publici teže jer su im ti igrači bili bliskiji po fizičkoj snazi da se tako izrazim. Sada su svi mašine, i sa strane sve izgleda tako lagano ne zato što jeste lagano nego zato što je sve otišlo predaleko, maltene do savršenstva.
(Edard Stark, 15. maj 2018 19:13)

Ajde molim te kazi mi koji je to igrac snazniji od na primer karl malouna koji je osim sto je bio nestvarno jak i ogroman propustio samo 3 utakmice za 18 sezona u juti!!!

Milan

pre 5 godina

@(bozza, 15. maj 2018 19:48)

Sta naprica ti za Shaq-a??? Bio bi limitiran? 15pts, 15reb? Ne bi on bio Shaq is LA-a ili Miami-ja gde si ga verovatno jedino gledao, vec "mrsavi" Shaq iz Orlanda koji je slomio tablu i iskidao obruc u svakoj areni gde je igrao. On je bio verzija Rudy Gobert-a samo na steroidima. Taj isti Rudy ce biti defanzivni igrac godine u NBA. Utah je bila tim sa -10 utakmica ispod 50% pre povratka Rudy-a iz povrede. Onda su stigli do pozicije 5 i bili 2gi najbolji tim od januara. Rudy pritom ne zna da sutne bacanje a i sa zicerima se muci. Da je vs Houston-a umeo jednom miss-match vs niskih da iskoristi, mozda bi i dobili. Shaq bi isto hvatao lobove kao Kapela iz Houston-a, al za razliku od svih njih, cim primi loptu dole, islo bi udvajanje posle koga ide pas igracu koji utrcava ili otvorena trojka... Lik bi bio ubica sa ovim danasnjim mekanim faulovima.

ps. Hack-a-Shaq je fail taktika. Em on ubaci barem jedan uvek, al izadjes iz bonusa i onda Hardene, Kobije, Durentove saljes na bacanje svakim mekanim kontaktom.

DukiNS

pre 5 godina

Kosarka se dosta promenila od 90tih naovamo, tj. nacin igre i na sta se stavlja akcenat. Te price sta bi bilo kad bi bilo , mozemo samo da nagadjamo, i zaista je stvar ukusa. Meni licno se vise svidjala NBA 80tih i 90tih, jer je liga bila prepuna individualaca i specificnih likova, a pritom se dozvoljavala muska, odbrana sa vise kontakta. To mi dosta smeta kad gledam sta danas sudije sviraju i kakve korake jos dopustaju. Mnogo se iskomercijalizovao celokupni sport, nije samo kosarka u pitanju. Centri tipa Olajdzuvona bi i danas pravili dar mar, to je sigurno. Sad, sto ih nema, to je neka druga tema. Mislim da je buducnost centarske linije u igracima tipa Dejvisa i Jokica. Dejvis da ima bolju ledjnu tehniku, recimo bi bio blizu nekog savrsenog centra sadasnjice.

za ortaka

pre 5 godina

Danasnji igraci i taktika se prilagodjavaju danasnjim pravilima, vrlo je jednostavno. Smesno je kriviti igrace za to sto je igra meksa. Vrhunski igraci iz bilo kog perioda bi pokidali i u proslim/buducim, sampion je sampion jednostavno. To je stvar mentliteta i posvecenosti. Samo bi se razvijali na drugi nacin. Na primer, Harden ne bi vezbao step back i ljigavi ulaz do iznemoglosti, nego bi otisao u teretanu da se napuca i posvetio vise vremena odbrani. Isto tako Grin ne mora da bude jaci od Barklija posto sigurno nece igrati protiv njega. Sa druge strane, da Barkli igra danas, verovatno bi surio trojke.

Dejan Predragovic

pre 5 godina

Mislim da je glupo porediti pojedina razdoblja u kosarci i tvrditi da se odredjeni igraci ne bi snasli u nekoj drugoj eri i slicno;moje misljenje je da bi se dobar igrac snasao, nevezano za period u kojem igra;Jordan u kojem god periodu da je igrao bio bi vodeci igrac lige;isto tako mislim i Lebron da igra devedesetih da bi bio medju vodecim igracima;cinjenica je da su se odbrane zesce igrale devedesetih;a price da se Dzoranu svaki kontakt svirao su u najmanju ruku nebulozne;isto tako se prica i za Lebrona;mislim da su njih dvojica dobili najvise batina od svih kosarkasa;naravno da se ponekad sviralo u njihovu korist ali sve je to normalno, uvijek su se pravile greske.

petarczv

pre 5 godina

Inace espn i netflix su potpisali ugovor sa jordanom kako bi napravili dokumentarac o njemu koji ce se zvati "last dance" i bice prikazan u 2019!!! Kazu da imaju na raspolaganju oko 500sati video materijala koji jos nije vidjen!!! Znaci i posle toliko godina jordan dominira

baron

pre 5 godina

Kao veliki navijac GSW od ere Don Nelsona, smatram, ipak, kako ovi GSW nisu nepobedivi, ali u danasnjoj ligi nema ko da im parira, jer nema dve takmicarske ekipe u celoj ligi.
Pod ovim pravilima (igra bez odbrana) GSW su najbolji jer imaju najbolje sutere. Ali, svako ko je igrao kosarku dobro zna da je sutere najlakse cuvati.
Tesko je cuvati kreativne, brze i atlestske bek sutere tipa Jordan, Kobe, Hardaway.
Nisam ubedjen da bi Durant, Curry i ostali bili dominantni 90-ih, u tom drugom sistemu igre, gde je dozvoljena prava, muska odbrana, koja cini da kosarka dobije svu onu draz i lepotu. Zeljan sam videti u danasnjoj kosarci zelju igraca za pobedom, borbu za svaku loptu, pozrtvovanje. Toga nema.
Jedni se drugima sklanjaju kao pijuni, nema pravih centara, cela igra svela se na sut i samo sut.
Ja obozavam D.Greena jer me podseca na one stare igrace, ali D.Green uopste nije neki defanzivac. On ne moze cuvati visoke PF jer je nizak, i nije skocan, spor je za krila, ali se bori, igra pametno i jedan je od najvaznijih igraca GSW. Ali on je, ujedno, najbolji pokazatelj koliko je danasnja NBA tanka.
Tanka na centru, tanka na PF a te pozicije su osnova kosarke.
Imate danas duple pasove ispod kosa. Smesno.
Hjuston ima jedan veliki hendikep, tj. igraca koji je posmatrac u odbrani.
Sa njim oni ne mogu proci GSW. Nema sanse.

alen

pre 5 godina

bozza

e moj brate mora di si klinac. sek bi bio limitiran pa sek je bio pokretljivio od grina u goldenu unakazio bi ih kao u prehodnom komentaru na polu vremenu bi u goldenu pola igraca imalo 5 ili 6 licnih.

Milan

pre 5 godina

@Drax

očigledno da uopšte ne shvataš koliko su danas različita pravila košarke nego 90-ih!
Sve pobrojane igrače bi čuvali kao od šale jer je bio dozvoljen fizički kontakt. Jednostavno bi upotrebili snagu. Ne kažem da oni ne bi bili dobri igrači ali ne bi bili vrhunski. Ako danas postoji igrač kome bi odgovarao kriterijum iz 90-ih onda je to LBJ.

agent mahoun

pre 5 godina

Treneri kao što su Greg Fil i Džeri su napravili tranziciju iz 90 do 2011 su trenirali svoje klubove Greg i dan danas i prilagodili su se uspešno protiv "run and gun" košarke i šutirali trojke i završavali napade za tri sekunde. Karl Malone je mogao maraton da istrči tako se činilo kao i Stokton. Rodnan bi mogao sigurno pa on je skakao u Detroitu svaki napada njegove i protivničke ekipe i neretko po nekoliko puta jer ne možeš uvek iz prve loptu da uhvatiš e tu treba snaga deco moja da pored trčanja skočiš toliko puta i guraš se sa divovima.

Crnogorac

pre 5 godina

Pricate o razlicitim erama, igraci, stilovi.. Sve se razlikuje. Ali bih li volio da vidim Seka u naponu snage, u najboljim godinama u duelu sa npr danasnjim NBA centrima, bih.. Duel Lejkersa 2001 i GS bi bio odlican za gledanje.

marko

pre 5 godina

Jokic i Towns su danas medju 5 najboljih centara lige, svako ko kaze da Olajdzuvon ili Sekil ne bi ovoj dvojici dali 70 poena po mecu nema blage veze o kosarci ja uopste ne vidim nacin kako bi i jedan jedini napad ova dvojica klinaca odbranila... ne samo njih dvojica jednostavno ni Bugi Kazins ni Gobert jednostavno ne bi imali ama bas nikakve sanse protiv njih iako donekle igraju bolju odbranu smeo bi da stavim pare da bi Sek do kraja utakmice iz igre iskljucio zbog licnih trojicu od ove cetvorice, sto je najcrnje jedini koji bi imao neki doprinos protiv seka je nas jokic jer moze da gadje trojke pa bi ga izvlacio i pogadjao sa poludistance i distance ali u odbrani bi bio malo je reci inferioran

ja pa ja

pre 5 godina

Evo jutros jos jedne potvrde,da kada se uspori igra , ekipe koje igraju "run and gun" kosarku, nemaju sta da traze. Cim je rezultat do 110, kosarka iz 80-ih pobedjuje.Dok se Boston jurio sa Klivlendom, gubio je glatko. Kada je postavljena poziciona igra, sve je doslo na svoje mesto.
Juce sam gledao finale iz 91 Lakers-Chicago.Chicago je ostavljao dva igraca da uspore napad Lejkersa, posle izvodjenja lopte.Danas, ko prevede preko centra iz polukontre, taj i sutira na kos.

zi

pre 5 godina

Pa ja ne znam šta im smeta da odigraju dobru odbranu, pa i ako se naprave taktički faulovi, to je sve normalno, cilj je da se poremete glavni igrači. Hjustonov trener je kao Ranijeri u fudbalu, dobro odradi veći deo sezone i onda zabaguje kada je najpotrebnije. U košarci se najbolje vidi trenerski rad. '90 je bila mnogo bolja košarka, intezivnija, sa mnogo više žara za pobedom, pa i fizički zahtevnija, a ne pričam o broju utakmica tokom sezone, već sama igra. Zato i ljudi smatraju Džordana najboljim igračem, čovek dobio toliko batina tokom karijere, kao i Bird, mada ni oni nisu ostali dužni nikome, ali to je to, tako se stvaraju šampioni.

mairondrake

pre 5 godina

Trava je nekad bila zelenija. Cuvena bolest.

Za ljude koji misle da se nekada mozda slabije radilo I da je profesionalizam bio.na nizem nivou neka na yt pogledaju nacin treniranja Pita Maravicha, narocito za vodjenje lopte...