Sreda, 28.02.2018.

14:30

Kako su FIBA i Evroliga otvorile "prozore" lošoj košarci

Izvor: B92

Kako su FIBA i Evroliga otvorile "prozore" lošoj košarci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

mladen

pre 6 godina

Pročitah sve komentare i ima dosta pametnih i rezonskih razmišljanja. E sad, razmislite o ovome? Šta FIBA nema što sve ostale svetske asocijacije imaju? Imaju kontinentalne asocijacije: FIFA(UEFA), IHF(EHF), FINA(LEN) FIBV(CEV). U Evropi postoji ULEB, koji ne znam ni čemu služi više. Da je postignut bilo kakav dogovor, da ovo budu ULEB-ove kvalifikacije za FIBA-ino svetsko prvenstvo, možda bi bilo i drugačije. Nego, imate FIBA EVROPA, FIBA AFRIKA, FIBA AZIJA, itd, itd. FIBA bi htela sve da kontroliše, a to joj slabo ide. Pa pogledajte samo pravila u košarci. Nakaradna totalno. Bez ikakvog dogovora, mešavina ULEB, FIBA, NBA... Sama ideja o "prozorima" nije loša, ali FIBA ne shvata da ne može sve da kontroliše.

rikk

pre 6 godina

Što se tiče nba, njih apsolutno ne interesuje ni fiba ni svetsko prvenstvo, oni su sami sebi dovoljni. Jednostavno je tako, bilo to ok ili ne. Sa olimpijskim igrama je malo drugačija situacija

Gde ja živim

pre 6 godina

(Vladimir, 28. februar 2018 20:06)

Slažem se ja sa svim, ali ipak smatram da može bolje. Doduše to bolje može tek kada se ukupno stanje u državi sredi. Normalno da treba prvo privredu i ekonomiju da podignemo pa tek onda sport. Ono što me nervira u sportu što više energije trošimo na svađe i gluposti nego na mlade talente. Kada bi pisali analiza o Simaniću, Radanovu, Pecarskom, Karapandžiću koliko pišemo o imovinskom stanju protivnika bili bi Endesa liga. Nama je Nikola Janković sa 17 godina otišao u Belgiju. Ako nismo dovoljno sposobni da igrača sa toliko godina zadržimo ovde onda ne znam. Problem je što pare jesu važne, ali nisu presudne. Ima nešto i do voljnog momenta.

hokejfan

pre 6 godina

Evo, bas smo imali Olimpijadu na kojoj nisu ucestvovali najbolji hokejasi sveta, jer NHL nije dozvolila.I tu niko nije mogao nista, ni Rusi.To je put kojim je krenula kosarka, a jos davno je hteo i fudbal (Bekenbauer je predlagao da svetska prvenstva igraju klubovi, a ne reprezentacije), ali su se Fifa i Uefa, za sada, oduprli.Inace, navedeni hokej dobro pokazuje sta se dogadja kada se stvori monopol u nekom sportu, isisavanje svih kvalitetnih igraca, obesmisljavanje reprezentativnih takmicenja i svih drugih liga koje se svode na lige za pravljenje mladih talenate, ali i reprezentativnog hokeja, cak i kada su kompletne reprezentacuije (finale na ovim OI je bilo milijardu puta interesantnije nego u Sociju 2014-e, kada je Kanada dobila Svedsku, koja je po individualnom kvalitetu mogla da joj se suprotstavi, sa 3:0, bez jedne sanse Svedjana).Drugi paradoks je da neki hokejasi poput Oveckina, Burea,Fedorova,Datsjuka (do ove Olimpijade) udju u 100 najboljih hokejasa NHL, a da za svoju zemlju nisu mogli da osvoje ni medalju na OI, a o zlatu da ne pricamo(kako je krenuo i Jokic ce biti vece ime NBA nego srpske kosarke)

Vladimir

pre 6 godina

@Gde ja živim

U pravu si oko nekih stvari. Za ovo stanje oko reprezentacija nema nevinih. Svi su krivi. Ponašaju se kao razmažena derišta. Što se tiče naše košarke, tu već mnogo grešiš. Mi smo mala zemlja sa malom bazom košarkaša i klubova koji koliko toliko rade na profesionalnom nivou. I zato kada nam ne igra niko od standardnih 20-ak košarkaša, koji bi inače igrali pre ovih trenutno, mi smo u problemu. Eto poslalismo drugu postavu na EP i uzeli srebro. Pa Španija npr. garant ima košarkaša koliko mi stanovnika. Naravno ne kažem da je stanje super ali drugi na OI, drugi na SP, drugi na EP, mladje kategorije uzimaju medalje, i u ženskoj konkurenciji imamo uspeha. Rekao bih ipak da rade dobar posao zar ne uzevši u obzir koliko smo mala država i koliko zaostajemo u odnosu na Evropu i Svet u većini stvari.

Putnik

pre 6 godina

FIBA JE OK.

KRIV JE BARTOMEU SA SVOJIM PRIVATNIM TAKMIČENJEM
(limenka, 28. februar 2018 15:05)

Tipičan luzerski komentar. Fibu podržavaju potpuni luzeri - na reprezentativnom nivou Holandija, Češka, Rumunija, Gornja i Donja Volta, Demokratska Republika Kongo, D.N.R. Severna Koreja, Belgija, UK, Austrija,..., a na klupskom nivou Budjveljnik, Zielona Gora, Patlidžan, Prokom, Oostende, i slični. Sve luzer do luzera.

Šalu na stranu, košarka je decenijama odlično funkcionisala sa kvalifikacijama tokom letnje pauze i sa dvogodšnjim ciklusom Evropskog prvenstva. Promenama Fiba nanosi direktnu štetu najjačim evropskim reprezentacijama. Shvatam da Fibino rešenje odgovara, recimo, Austrijancima, ali da Srbi podržavaju Fibu je suludo (izuzev ako im je jugoslovenski mag prethodno isprao mozak). Mi upravo sada imamo jaku generaciju (sa igračima iz NBA i EL) i nama nikako ne odgovara da se EP igra na svake četiri godine. Ta priča nama, Špancima, Grcima i Hrvatima nikako ne odgovara. Za druge ne znam. Za četiri godine mnogi nosioci će nam preći tridesetu pa i trideset drugu. O grčkim plejevima Spanulisu i Kalatesu da ne pričamo, oni su i sada već prešli prag. To i nemogućnost da računamo na naše NBA igrače (čak i da se Uleb i Fiba dogovore, nikoga NBA pre letnje pauze neće pustiti) direktno utiče na naš budući plasman. A korist od toga imaju neki košarkaški levaci i Fiba, koja će istima da uzme lovu. Mafija gora od Uleba. Ovu našu trojicu treba hitno opozvati iz Fibe.

kole

pre 6 godina

A šta je tu Evroliga kriva više nego NBA? Neka mi neko objasni šta je to Evroliga trebalo da uradi, a da kvalifikacije igraju i NBA igrači? Jer ne postoji način da se igra u sred sezone i da reprezentacije budu kompletne.
(brm, 28. februar 2018 16:34)

Da uskladi svoj raspored sa prozorima. To je trebala evroliga da uradi.
Ne treba NBA igraci da igraju, ali treba EL.

oloshmejashe

pre 6 godina

jos jedan primer kako pare pobedjuju. fiba je vratila ovim potezom kosarku ljudima, hale su pune, navija se za reprezantaciju. al ne jos dugo jer je kvalitet los. svet ide u propast zbog novca pa zasto ne bi i kosarka

Divos

pre 6 godina

Када је ова тема у питању, настојим гледати ширу слику, и пре свега шта је добро за кошарку.

НБА је профитабилна зeзанција, они су у ово уградили 7 деценија рада, радили на афирмацији те лиге, и то је данас планетарно популарна лига са годишњим профитом преко 6 млрд.$.
ЕЛ настоји бити европски пандан НБА, скеприк сам да ће успети, али они врло озбиљно раде на томе. И НБА и ЕЛ раде у нтрересу кошарке, промоције ове игре.

А ФИБА? Шта они раде? Измислили су ове прозоре у јеку сезоне. И унели хаос. Да буде горе, након 52 године ова година је без великог такмичења. Па која сврха онда? Где је кошарака у тој причи?
Унели су и додатни хаос одлуком да се сви бодови преносе (у супротности и са спортским начелима и са праксом уколективним спортовима), сајт им је грозан, и ништа не раде на афирмацији кошарке, а хтели би да газдују, и да све урушавају.

Овде ипак није у питању новац, зарада, него сама кошарка. Зато и нема кривице ни НБА ни ЕЛ, они гедају себе али и раде на популаризацији и за добробит кошарке, кривица за овај хаос је искључиво на бирократама ФИБА-е, који настоје нарушити постојећу хијерархију у кошарци, али у суштини раде против кошарке.
Право питање је, да ли зато што су компледтни идиоти, или има ту и нешто друго у позадини приче?

anoximus

pre 6 godina

Zar treba svjetski, olimpijski i evropski vicešampion da igra bilo kakve kvalifikacije. Provjeravate tatu da li može da napravi dijete.

milos

pre 6 godina

Zasto bi Fiba bila jedna jedina medjunarodna kosarkaska organizacija? Zasto ne bi mogla da postoji jos neka ili jos nekoliko koje su drugacije organizovane, sa drugim ljudima, sa razlicitim idejama? Po kom osnovu bi Fiba morala da bude jedna jedina na svetu? U odgovorima na ova pitanja lezi sustina danasnjih kosarkaskih problema. Boks npr. resava ova pitanja vec dugo - ima vise medjunarodnih profi bokserskih asocijacija i bokseri prosto biraju kojoj ce da se prikljuce. Ako moslite da ce Fifa vecno ekskluzivno organizovati i reprezentativni i klupski fudbal na planeti, razmislite ponovo. U fudbalu ovaj proces ide malo sporije jer Fifa raspolaze mnogo, mnogo vecim parama od Fibe, ali pojavice se vrlo brzo neko sa vise para...

triplem

pre 6 godina

Limož, Makabi, Partizan, Žalgiris, Kinder... 
a danas, Bamberg, Zvezda, Himki, Cedevita :)
(Krle, 28. februar 2018 17:20)
zalgiris i makabi su i dalje tu. Limoz propo. partizan naleteo na Covica. Sve je sada bas onako kako treba da bude.

BanjaLuka

pre 6 godina

Ja sam promijenio mišljenje. Jesu obe organizacije naopake i klubovi pohlepni, ali ja u ovim kvalifikacijama vidim jednu veliku, pozitivnu stvar za sportiste. Mnogo prosječnih ili neotkrivenih košarkaša će dobiti šansu da zaigra, što teško da bi mogli kad bi svi išli sa najjačim timovima. Koliko god mečevi bili manje atraktivni za gledanje, zaslužili su, a kad pružiš nadu i "otpisanima", ko zna ko će sve bljesnuti.

Ko se bavio sportom razumije koliko je teško ući u mali krug vrhunskih 20 igrača. I kolika je sreća sada snašla stotine ovih drugih. Nažalost ovdje su najglasniji kauč sportisti koji se igraju samo daljinskim upravljačem.

Јабучило

pre 6 godina

FIBA JE OK. 

KRIV JE BARTOMEU SA SVOJIM PRIVATNIM TAKMIČENJEM
(limenka, 28. februar 2018 15:05)

Фиба је неодлучна, трома и мало способна, а Ђорди богат и бахат. Више сам на Фибиној страни, али не уливају поверење.

Dacha

pre 6 godina

Pazite ovako u krajnjem slucaju ideja kvalifikacija za neko prvenstvo u svom korenu uopste nije losa ali skroz pogresno realizovana u samom startu,zasto kao u fudbalu to nije reseno,znaju se termini u godini kad su prozori u svim ligama sveta za kvalifikacije i to vazi apsolutno za sve,tada prvenstva staju i lopta se prebaca na reprezentacije jer koja je razlika izmedju bilo kod Nba kluba i recimo Real Madrida,Barselone,Mancestera,Bajerna itd u fudbalu gde su ovi fudbalski klubovi u jos podredjenijem polozaju za razliku od Nba klubova,a zasto,pa zato sto Real Madrid ima 15,20 reprezentativaca razlicitih zemalja i svi oni ako su zdravi se odazivaju reprezentacijama,znaci klub prakticno ostane ne bez prvih 11 igraca nego i bez rezervi i niko tu ne pravi problem,dok bilo koji Nba klub od 12 startera iz prvog kluba najmanje polovina ne bi ni ucestvovali u reprezentativnim akcijama,sto znaci jos dana za odmor ili trening sa svojim klubom i oni prave problem i zabranjuju svojim igracima da ucestvuju za reprezentaciju,pa sa kojim pravom ja pitam,jel su oni vlasnici njihovih zivota,jer mozda zato sto ih placaju,pa fudbalski klubovi mnogo vise placaju svoje zvezde nego nba svoje,znaci ni to ne moze da bude opravdanje,jos imaju i osiguranje za te igrace u slucaju povrede! I sta su sad oni bogom dani da mogu tako da se ponasaju,treba njih usloviti i zabraniti im takmicenje na bilo kom prvenstvu racunajuci i Olimpijadu koju najvise cene pa neka razmisle da li ce da pustaju igrace ili nece,nije kosarka samo Nba bez obzira sto je tu najveci kvalitet!

brat Djura

pre 6 godina

Pitajte Čovića...ima on neke tabele, tu sve piše!
(divac, 28. februar 2018 17:10) ovakvi komentari su dokaz da je pobedio.prividja vam se i tamo gde ga nema! Nego koliki je dug,cemu 1-9 u Evrokupu, i ko uze pare za Kirilenka,i gde je taj Tichino?

ovde nije...

pre 6 godina

...lociran glavni problem u tekstu! Fiba koja je u svakom smislu udruzenje gradjana - ali sa masnim platama (sto vidimo i danas po slucaju ovog Vimsa koji suspendovan pa potpisa za Efes) ne moze ama bash nista NBA ligi.ta ideja o prozorima je pukla onog trenutka kada su NBA timovi rekli da ne pustaju igrace! Zasto bi Evroligaski klubovi koji takodje placaju igrace, pa i ovi iz Evrokupa,rizikovali povrede igraca? Ko ce to da nadoknadi u igrackom smislu? Ali niko da pita cime se bavi taj Bauman, kako to da mu je brat menadzer, i osbovno pitanje: ko je takmicenje prodao Bertomeu i klubovima? Pa Bora Stankovic i FIBA za 400 hiljada!

Јабучило

pre 6 godina

zvezda - sinonim za losu kosarku.
(Canuck, 28. februar 2018 15:03)

Хајде сад, какве везе са темом има твој коментар?

karter

pre 6 godina

Savezi su krivi zato sto nisu bojkotovali ovu lakrdiju i time bi zastitili reprezentaciju i igrace. Da su se skupili Spanija,Francuska,Srbija,Grcka,Slovenija,Hrvatska... I lepo bojkotovali to pa nek ne idu na svetsko. Nek iz Evrope odu Belorusija,Holandija,Belgija,Island... Pa da vidim kome bi prodali prava na prenos takvog svetskog prvenstva. Ali Fiba je uradila sledece: Garbahosi i Danilovicu su rekli "dobicete vajld kard ako ne prodjete kvalifikacije" i time su resili problem bojkota. To je inace Djordjevic izjavio da mu je receno da cemo dobiti vajld kard ako ne prodjemo kvalifikacije. Elem igraju se velike igre dok kosarka pati od strane onih koji treba da uzdizu kosarku a ne da je unistavaju.

Toto-ko-tunjo-ubedjen-u-mladicevo-ozdravljenje

pre 6 godina

zvezda - sinonim za losu kosarku.
(Canuck, 28. februar 2018 15:03)

Tako. Pre jela, na osam sati.

Mmi

pre 6 godina

Igracki sindikat bar na nivou evrope...gospodo iz fibe, eurolige i sta znam cega jos, ovo su nasi uslovi i izvolite. Ako vam ne odgovaraju igrajte Vi...i sta ce se desiti, vrlo brzo ce se sve dogovoriti i bice najbolji prijatelji a kosarka ce bar u nekom svom normalnom delu ili procentu, pripasti igracima i navijacima. Zarad prepucavanja i interesa nekih nepoznatih likova sve propada. Sistem vrednosti je potpuno urusen, sticem utisak da su i sudije vaznije od igraca a sve zato sto im je dozvoljeno. Uostalom sta pricati o sportu, ljudima u njemu koji kao zele da on bude globalan a nisu sposobni da izjednace i usaglase pravila igre, i to decenijama. Zamislite samo da fudbal ima razlicita pravila, totalna besmislica. Prilagodite se boljima, ucite od njih i ne pravite se pametni kad ima pametnijih. Sve te duhove, nevidljive i nepoznate likove u fiba vreme je davno pregazilo, sticem utisak da su jos u starkama, tenkama i tapkaju gumenu loptu sutirajuci na kos sa drvenom tablom dok im igraci vade loptu iz obruca, deset puta na utakmici gaze aut liniju, sutira se 50, 60, cak 70 bacanja po utakmici a oni uvode pravila koja su eto blago receno lose definisana i neprecizna. A sa druge strane pitaju se zasto propada, nema gledalaca...pa koga uopste zanima da gleda sudije kako sviraju 60 puta, trenere kako urlaju, navijace koji zvizde...a igraci, gde su???!!!

brm

pre 6 godina

A šta je tu Evroliga kriva više nego NBA? Neka mi neko objasni šta je to Evroliga trebalo da uradi, a da kvalifikacije igraju i NBA igrači? Jer ne postoji način da se igra u sred sezone i da reprezentacije budu kompletne.

chema

pre 6 godina

Pa logično gledano, FIBA hoće da preuzme Evroligu, naravno Evroliga se ne da (naravno, ni ja ne bih dao mi neko oduzima moje), e onda FIBA ucenjuje, pa pravi neko veštačko takmičenje, ali to im nije uspelo. Evroliga je za saradnju, ali ovi iz FIBA-e ga preteraše. Trebaju reprezentacije u inat FIBA-i da ne igraju mečeve pa bi onda FIBA propala skroz!!!

milan

pre 6 godina

(triplem, 28. februar 2018 15:41)

To je suština. Trenutno jedina ozbiljnija liga ispod kontinentalnog nivoa je španska ACB i ne postoji prava protivteža pokušaju stvaranja jedinstvene evropske lige kao što je slučaj u fudbalu. Koncept jedne lige za čitavu Evropu je prilično neprirodan i nestabilan, ali ambiciozni i finansijski dobro obezbeđeni klubovi nemaju drugu opciju koja bi im omogućila dalji razvoj. Evropi je potrebno nekoliko jakih nadnacionalnih liga iz kojih bi se najbolji plasirali u nekakvu Ligu šampiona. Takav sistem može da se stvori samo kroz udruženu inicijativu klubova koji imaju neki potencijal i renome, a ne uklapaju se u viziju EL.

(артиљерац, 28. februar 2018 15:23)

Bora Stanković je mnogo učinio za košarku, ali nije umeo da se nosi sa onim što je stvorio i nije imao sluh za potrebe evropskih klubova u novom poretku. Finansijski jaki klubovi su ga označili kao glavni problem evropske košarke i dogovorili su se o stvaranju EL kako bi mogli da se udalje od uticaja FIBA i čika Bore.

артиљерац

pre 6 godina

Док је Бора Станковић био генерални секретар ФИБА знао се ред и поредак.Оде
Чика Бора,оде све у .......А он је направио deal са NBA.

triplem

pre 6 godina

Dalja regionalizacija kosarke je kljuc opstanka ovog prelepog sporta. ideje poput ABA i balticko-ruske lige su jako unapredile kosarku. jake utakmice, spoljna kontrola regularnosti, unapredjenje sudjenja, vise gledalaca itd itd. Spanci su mozda sebi dovoljni ali Francuska Nemacka Belgija mogu napraviti ligu. na jugu Italijani Grci na i Turci bez obzira na netrpeljivosti. Istok bi takodje napredovao u ligi gde su najbolji klubovi Poljske, Ceske, Madjarske itd. tako bi se mogle ukinuti licence za EL a timovi bi se borili za mesto kroz plasman u reg.ligama. 60 utakmica ukuono godisnje kao podnosljivi prosek za svakog igraca i status profesionalnih liga. nacionalna prvenstva postaju amaterska takmicenja za gradjenje mladih igraca.

akros

pre 6 godina

Prvi set pitanja: da li je FIBA uopšte potrebna košarci? Šta ako NBA i Evroliga reše da se udruže? Šta ako Evroliga uđe pod okrilje NBA, kao nekakva razvojna liga, NBA to svakako može da podrži. Koja je FIBA-ina uloga u svemu tome? Ne vodi li to amaterizaciji reprezentativne košarke?

Drugi set pitanja je još zanimljiviji: da li košarka postaje elitistički koncept koji vode NBA i Evroliga, tačnije, nije li Evroliga jeftina imitacija NBA u drugačijim okolnostima, koje joj ipak ne omogućavaju da i organizaciono dostigne NBA? Mi smo ionako prezasićeni evropskom košarkom, koja se igra svakodnevno, a kvalitet se razvodnjava, s obzirom da postoji preveliki broj klubova koji ne mogu da dostignu određeni kvalitet. S druge strane najbolji talenti idu "preko bare" sve ranije - pogledajte samo koliko se NBA timova gradi na evropskim talentima i ko su nove zvezde lige. Gde je evropska klupska košarka u tome? I to je problem, a ne isključivo reprezentacije.

Jedan deo odgovora: košarka je globalan sport, a NBA je univerzum za sebe. FIBA i Evroliga se ustvari kolju oko malog kolača u kojem jedino trpe reprezentacije, ne i gledaoci. Mi imamo toliko evropske košarke na malim ekranima, da nas sve ovo toliko malo dotiče, ali to je promaklo autoru ovog teksta i to debelo. Uostalom to je promaklo i FIBA-i. Ovi prozori su, za košarkaške sredine poput Srbije ili Litvanije ili Španije, samo višak - kako za igrače, tako i za gledaoce.

Kecman

pre 6 godina

@SASA THE RED BARON>
OK sve se slažem, nije nemoguće naći neke termine za reprezentativne obaveze, ali da važi za SVE, dakle, da i NBA pusti igrače. Što će se dogoditi nikada! Jednom kada SAD propuste svetsko u košarci biće to marginalno takmičenje.

Isi

pre 6 godina

Jedva čekam da se nekako provučemo mi, Španci, Slovenci i ostale jake ekipe kroz ove kvalifikacije, pa kad nam na megdan na prvenstvu dodju neki šklj kvalifikanti (Izrael, Ukrajina..), pa kad ih ostavimo na 30 poena. Nadam se da će Fiba shvatati neke stvari tada.

Vladimir

pre 6 godina

FIBA je kosarkska organizacija koja sve cini ne bi li upropastila sport koji bi trebala da organizuje i unapredjuje. Prodali su prava za organizaciju Evro kupova, pa su na silu to pokusali da vrate i kada u tome nisu uspeli onda su se bacili na reprezentativnu kosarku i ove smesne kvalifikacije koje nikome nista ne donose. Samo je pitanje vremena kada ce EKA krenuti u organizaciju i reprezentativnih turnira i time poslati FIBA u istoriju, ili cemo na SP gledati sile poput Kazahstana, Vijetnama,...

gremlin

pre 6 godina

Prvo OVO ŠTO SE IGRA U KVALIFIKACIJAMA NIJE KOŠARKA,to samo liči na košarku,ali nije igraju neki “igrači koji se trude,bore ali ne znaju”Jel vi stvarno mislite da bi se SRB mučila sa AUT da smo kompletni...ove kvalifikacije imaju samo jednu dobru stranu da selektor eventualno može da proba nekog novog igrača...p.s.Hrvatska je lošija od SRB ali je valjda bolja od Holandije i Rumunije...

Zvezdas

pre 6 godina

Zasto se napada Evroliga. Zasto ne i NBA. Kosarka je ozbiljan sport i biznis. Neko ulaze veliki novac. Dovode se skupi igraci, sponzori ulazu novac. FIBA bi da kao krovna organizacija ucini takmicenje dostupno svima Neka FIBA kao UEFA ili FIFA obezbede veliki novac ona ULEB nece postojati

obrnuta alhemija

pre 6 godina

u prethodnih sti godina smo videli da svaki sport ide od amaterizma do profesionalnog načina organizovanja.
FIBA je jedina organizacija koja vraća vreme unazad, od profesionalnog sporta pravi amaterizam. igraju igrači koji kao da su pokupljeni sa novog naselja sa basketa, a ne ozbiljni igrači. timska košarka na nivou igre u lokalnom parku. strašno

Gde ja živim

pre 6 godina

Da ne bude da se kuka jer nam ne ide baš glatko (ili barem ne onako kako smo mi očekivali), ali problema je puno i svi su pomalo krivi. FIBA je kriva jer je pre svega prodala prava ovoj privatnoj balavurdiji kako se već zove, a danas traže nešto. Krivi su jer su licemerni. Zadrvili su sa Evroligom, a protiv NBA ne smeju da pisnu (što se i dalo očekivati, ali opet bar pokaži zube malo). Ovakvu Evroligu ne volim jer se sve vrti oko para. Licence i slične zafrkancije mi dižu pritisak jer se brate zna kako se ulazi u evropsko takmičenje, kakav zakup mesta i sl. Krivi su igrači jer su oni glavni šraf u celoj mašini, a progovaraju samo kada izgube.

E onda dolazimo do onog dela koji bi nas trebalo da najviše zanima. Dobra strana ovih kvalifikacija, a loša po nas je što pokazuju mnogo naših slabosti i gde moramo da radimo bolje i više. Naravno pod uslovom da ima ko. Nisam siguran da takvih ima mnogo. Ova naša ekipa je simbol nerada u proteklih 15 godina. Gomila (čast izuzecima) jednodimenzionalnih, tehničko-taktički slabo potkovanih igrača. Mora bolje da se radi, a ne da se samo gledaju APR-ovi, bankovni računi, vlast i neka kvazi titula. Da citiram najvećeg reprezentativnog komentatora „PRST NA ČELO, SVI“.

sidji do reke

pre 6 godina

EP i SP na 4 godine je ok, bar ja mislim. Tako imamo OI, SP i EP u tri godine i onda jedna godina pauze. Mislim da je to Ok, pogotovo sto se tice kosarkasa koji najvise igraju. I oni su ljudi.

ljupce

pre 6 godina

samo citam sta pisete i koliko ste dvolicni to nije normalno.sad ste na strani fibe?bertomeu vam sad neprijatelj?evroliga je za vas privatna liga?prvo pitajte fibu zasto je prodala prava na evroligu ulebu?odgovor je zbog novca jer je tad fiba bila bez finansija i na ivici bankrota.sad kad su ojacali hoce na silu da vrate evroligu,e pa nece moci rodjaci.tako se igra ne igra.drugo zasto niste ostali u fiba takmicenju posle sezone 2000/2001 kad ste igrali suproligu vec ste se brze bolje prebacili u uleb odmah sledece sezone?gde vam integritet bio tada?trece bertomeu vam bio odlican 13 godina dok ste igrali tu istu "privatnu evroligu",puna vam usta f4 u parizu 2010,"neprijatelj bertomeu" vam ponudio a licencu niste je prihvatili,zasto?zar je bertomeu kriv sto su vujosevic i kompanija odbili a licencu i sto je onda je dobio prokom?svih tih godina niste uzimali u usta ni bertomeua ni evroligu,medjutim sad kad je vise ne igrate sad ste se setili fibe.ko je tu licemeran?samo bih voleo da znam zasto vam je ta evroliga sa sve bertomeuom sad "neprijatelj" dok vam predsednik tvrdi da ide u barselonu da moli tog istog "neprijatelja" da vam da wild card za evrokup uz izjavu da ce uraditi sve da partizan ostane u evropi.sta mu onda dodje fiba takmicenje?van evropsko?zelite jednim dupetom na dve stolice pa ako vam prodje super,ako ne prodje onda i dalje cete izmisljati neprijatelje tamo gde ih nema.odaberite stranu i drzite rec,a ne da se savijate kako vetar duva.

SASA THE RED BARON>

pre 6 godina

OBJASNJENO>>>

Zar su stvarno i potreban objasnjenja.
U svim sportovima, Fudbal, Rukomet, Vaterpolo, Odbojka, postoje prozori u kom se igraju nacionali termini. Ne svatam zasto je to tako problem za Evropsku kosarku, i zasto EL odbija to? Niko, ali bas niko nece dozvoliti da im se ukidaju reprezentacije, da bi se igrala privatna EL? Pa to je apsurd... Niakvi problema ne bi bilo naci 6 nedelja u 6 meseci i pustiti reprezentacije da igraju..
I na ovom toku kvalifikacija, rezmutati sa marketisnkog gledista su odlicni. Dvorane su prepune... Sto je sjano za kosarku! Ovim EL sama sebiskace na glavu..

hh

pre 6 godina

FIBA je takođe uvela pravilo da se prenose svi bodovi u drugu grupu. Menjaju propozicije kvalifikacija kako hoce. Cirkus organizacija. Naravno nisu ni ovi iz Evrolige neke cvecke ali ovi iz FIBE stvarno preteruju sa ovim kvalifikacijama.

hh

pre 6 godina

FIBA je takođe uvela pravilo da se prenose svi bodovi u drugu grupu. Menjaju propozicije kvalifikacija kako hoce. Cirkus organizacija. Naravno nisu ni ovi iz Evrolige neke cvecke ali ovi iz FIBE stvarno preteruju sa ovim kvalifikacijama.

Vladimir

pre 6 godina

FIBA je kosarkska organizacija koja sve cini ne bi li upropastila sport koji bi trebala da organizuje i unapredjuje. Prodali su prava za organizaciju Evro kupova, pa su na silu to pokusali da vrate i kada u tome nisu uspeli onda su se bacili na reprezentativnu kosarku i ove smesne kvalifikacije koje nikome nista ne donose. Samo je pitanje vremena kada ce EKA krenuti u organizaciju i reprezentativnih turnira i time poslati FIBA u istoriju, ili cemo na SP gledati sile poput Kazahstana, Vijetnama,...

артиљерац

pre 6 godina

Док је Бора Станковић био генерални секретар ФИБА знао се ред и поредак.Оде
Чика Бора,оде све у .......А он је направио deal са NBA.

gremlin

pre 6 godina

Prvo OVO ŠTO SE IGRA U KVALIFIKACIJAMA NIJE KOŠARKA,to samo liči na košarku,ali nije igraju neki “igrači koji se trude,bore ali ne znaju”Jel vi stvarno mislite da bi se SRB mučila sa AUT da smo kompletni...ove kvalifikacije imaju samo jednu dobru stranu da selektor eventualno može da proba nekog novog igrača...p.s.Hrvatska je lošija od SRB ali je valjda bolja od Holandije i Rumunije...

Zvezdas

pre 6 godina

Zasto se napada Evroliga. Zasto ne i NBA. Kosarka je ozbiljan sport i biznis. Neko ulaze veliki novac. Dovode se skupi igraci, sponzori ulazu novac. FIBA bi da kao krovna organizacija ucini takmicenje dostupno svima Neka FIBA kao UEFA ili FIFA obezbede veliki novac ona ULEB nece postojati

obrnuta alhemija

pre 6 godina

u prethodnih sti godina smo videli da svaki sport ide od amaterizma do profesionalnog načina organizovanja.
FIBA je jedina organizacija koja vraća vreme unazad, od profesionalnog sporta pravi amaterizam. igraju igrači koji kao da su pokupljeni sa novog naselja sa basketa, a ne ozbiljni igrači. timska košarka na nivou igre u lokalnom parku. strašno

sidji do reke

pre 6 godina

EP i SP na 4 godine je ok, bar ja mislim. Tako imamo OI, SP i EP u tri godine i onda jedna godina pauze. Mislim da je to Ok, pogotovo sto se tice kosarkasa koji najvise igraju. I oni su ljudi.

akros

pre 6 godina

Prvi set pitanja: da li je FIBA uopšte potrebna košarci? Šta ako NBA i Evroliga reše da se udruže? Šta ako Evroliga uđe pod okrilje NBA, kao nekakva razvojna liga, NBA to svakako može da podrži. Koja je FIBA-ina uloga u svemu tome? Ne vodi li to amaterizaciji reprezentativne košarke?

Drugi set pitanja je još zanimljiviji: da li košarka postaje elitistički koncept koji vode NBA i Evroliga, tačnije, nije li Evroliga jeftina imitacija NBA u drugačijim okolnostima, koje joj ipak ne omogućavaju da i organizaciono dostigne NBA? Mi smo ionako prezasićeni evropskom košarkom, koja se igra svakodnevno, a kvalitet se razvodnjava, s obzirom da postoji preveliki broj klubova koji ne mogu da dostignu određeni kvalitet. S druge strane najbolji talenti idu "preko bare" sve ranije - pogledajte samo koliko se NBA timova gradi na evropskim talentima i ko su nove zvezde lige. Gde je evropska klupska košarka u tome? I to je problem, a ne isključivo reprezentacije.

Jedan deo odgovora: košarka je globalan sport, a NBA je univerzum za sebe. FIBA i Evroliga se ustvari kolju oko malog kolača u kojem jedino trpe reprezentacije, ne i gledaoci. Mi imamo toliko evropske košarke na malim ekranima, da nas sve ovo toliko malo dotiče, ali to je promaklo autoru ovog teksta i to debelo. Uostalom to je promaklo i FIBA-i. Ovi prozori su, za košarkaške sredine poput Srbije ili Litvanije ili Španije, samo višak - kako za igrače, tako i za gledaoce.

Isi

pre 6 godina

Jedva čekam da se nekako provučemo mi, Španci, Slovenci i ostale jake ekipe kroz ove kvalifikacije, pa kad nam na megdan na prvenstvu dodju neki šklj kvalifikanti (Izrael, Ukrajina..), pa kad ih ostavimo na 30 poena. Nadam se da će Fiba shvatati neke stvari tada.

triplem

pre 6 godina

Dalja regionalizacija kosarke je kljuc opstanka ovog prelepog sporta. ideje poput ABA i balticko-ruske lige su jako unapredile kosarku. jake utakmice, spoljna kontrola regularnosti, unapredjenje sudjenja, vise gledalaca itd itd. Spanci su mozda sebi dovoljni ali Francuska Nemacka Belgija mogu napraviti ligu. na jugu Italijani Grci na i Turci bez obzira na netrpeljivosti. Istok bi takodje napredovao u ligi gde su najbolji klubovi Poljske, Ceske, Madjarske itd. tako bi se mogle ukinuti licence za EL a timovi bi se borili za mesto kroz plasman u reg.ligama. 60 utakmica ukuono godisnje kao podnosljivi prosek za svakog igraca i status profesionalnih liga. nacionalna prvenstva postaju amaterska takmicenja za gradjenje mladih igraca.

Toto-ko-tunjo-ubedjen-u-mladicevo-ozdravljenje

pre 6 godina

zvezda - sinonim za losu kosarku.
(Canuck, 28. februar 2018 15:03)

Tako. Pre jela, na osam sati.

Gde ja živim

pre 6 godina

Da ne bude da se kuka jer nam ne ide baš glatko (ili barem ne onako kako smo mi očekivali), ali problema je puno i svi su pomalo krivi. FIBA je kriva jer je pre svega prodala prava ovoj privatnoj balavurdiji kako se već zove, a danas traže nešto. Krivi su jer su licemerni. Zadrvili su sa Evroligom, a protiv NBA ne smeju da pisnu (što se i dalo očekivati, ali opet bar pokaži zube malo). Ovakvu Evroligu ne volim jer se sve vrti oko para. Licence i slične zafrkancije mi dižu pritisak jer se brate zna kako se ulazi u evropsko takmičenje, kakav zakup mesta i sl. Krivi su igrači jer su oni glavni šraf u celoj mašini, a progovaraju samo kada izgube.

E onda dolazimo do onog dela koji bi nas trebalo da najviše zanima. Dobra strana ovih kvalifikacija, a loša po nas je što pokazuju mnogo naših slabosti i gde moramo da radimo bolje i više. Naravno pod uslovom da ima ko. Nisam siguran da takvih ima mnogo. Ova naša ekipa je simbol nerada u proteklih 15 godina. Gomila (čast izuzecima) jednodimenzionalnih, tehničko-taktički slabo potkovanih igrača. Mora bolje da se radi, a ne da se samo gledaju APR-ovi, bankovni računi, vlast i neka kvazi titula. Da citiram najvećeg reprezentativnog komentatora „PRST NA ČELO, SVI“.

ljupce

pre 6 godina

samo citam sta pisete i koliko ste dvolicni to nije normalno.sad ste na strani fibe?bertomeu vam sad neprijatelj?evroliga je za vas privatna liga?prvo pitajte fibu zasto je prodala prava na evroligu ulebu?odgovor je zbog novca jer je tad fiba bila bez finansija i na ivici bankrota.sad kad su ojacali hoce na silu da vrate evroligu,e pa nece moci rodjaci.tako se igra ne igra.drugo zasto niste ostali u fiba takmicenju posle sezone 2000/2001 kad ste igrali suproligu vec ste se brze bolje prebacili u uleb odmah sledece sezone?gde vam integritet bio tada?trece bertomeu vam bio odlican 13 godina dok ste igrali tu istu "privatnu evroligu",puna vam usta f4 u parizu 2010,"neprijatelj bertomeu" vam ponudio a licencu niste je prihvatili,zasto?zar je bertomeu kriv sto su vujosevic i kompanija odbili a licencu i sto je onda je dobio prokom?svih tih godina niste uzimali u usta ni bertomeua ni evroligu,medjutim sad kad je vise ne igrate sad ste se setili fibe.ko je tu licemeran?samo bih voleo da znam zasto vam je ta evroliga sa sve bertomeuom sad "neprijatelj" dok vam predsednik tvrdi da ide u barselonu da moli tog istog "neprijatelja" da vam da wild card za evrokup uz izjavu da ce uraditi sve da partizan ostane u evropi.sta mu onda dodje fiba takmicenje?van evropsko?zelite jednim dupetom na dve stolice pa ako vam prodje super,ako ne prodje onda i dalje cete izmisljati neprijatelje tamo gde ih nema.odaberite stranu i drzite rec,a ne da se savijate kako vetar duva.

Јабучило

pre 6 godina

zvezda - sinonim za losu kosarku.
(Canuck, 28. februar 2018 15:03)

Хајде сад, какве везе са темом има твој коментар?

Kecman

pre 6 godina

@SASA THE RED BARON>
OK sve se slažem, nije nemoguće naći neke termine za reprezentativne obaveze, ali da važi za SVE, dakle, da i NBA pusti igrače. Što će se dogoditi nikada! Jednom kada SAD propuste svetsko u košarci biće to marginalno takmičenje.

karter

pre 6 godina

Savezi su krivi zato sto nisu bojkotovali ovu lakrdiju i time bi zastitili reprezentaciju i igrace. Da su se skupili Spanija,Francuska,Srbija,Grcka,Slovenija,Hrvatska... I lepo bojkotovali to pa nek ne idu na svetsko. Nek iz Evrope odu Belorusija,Holandija,Belgija,Island... Pa da vidim kome bi prodali prava na prenos takvog svetskog prvenstva. Ali Fiba je uradila sledece: Garbahosi i Danilovicu su rekli "dobicete vajld kard ako ne prodjete kvalifikacije" i time su resili problem bojkota. To je inace Djordjevic izjavio da mu je receno da cemo dobiti vajld kard ako ne prodjemo kvalifikacije. Elem igraju se velike igre dok kosarka pati od strane onih koji treba da uzdizu kosarku a ne da je unistavaju.

brat Djura

pre 6 godina

Pitajte Čovića...ima on neke tabele, tu sve piše!
(divac, 28. februar 2018 17:10) ovakvi komentari su dokaz da je pobedio.prividja vam se i tamo gde ga nema! Nego koliki je dug,cemu 1-9 u Evrokupu, i ko uze pare za Kirilenka,i gde je taj Tichino?

triplem

pre 6 godina

Limož, Makabi, Partizan, Žalgiris, Kinder... 
a danas, Bamberg, Zvezda, Himki, Cedevita :)
(Krle, 28. februar 2018 17:20)
zalgiris i makabi su i dalje tu. Limoz propo. partizan naleteo na Covica. Sve je sada bas onako kako treba da bude.

brm

pre 6 godina

A šta je tu Evroliga kriva više nego NBA? Neka mi neko objasni šta je to Evroliga trebalo da uradi, a da kvalifikacije igraju i NBA igrači? Jer ne postoji način da se igra u sred sezone i da reprezentacije budu kompletne.

milan

pre 6 godina

(triplem, 28. februar 2018 15:41)

To je suština. Trenutno jedina ozbiljnija liga ispod kontinentalnog nivoa je španska ACB i ne postoji prava protivteža pokušaju stvaranja jedinstvene evropske lige kao što je slučaj u fudbalu. Koncept jedne lige za čitavu Evropu je prilično neprirodan i nestabilan, ali ambiciozni i finansijski dobro obezbeđeni klubovi nemaju drugu opciju koja bi im omogućila dalji razvoj. Evropi je potrebno nekoliko jakih nadnacionalnih liga iz kojih bi se najbolji plasirali u nekakvu Ligu šampiona. Takav sistem može da se stvori samo kroz udruženu inicijativu klubova koji imaju neki potencijal i renome, a ne uklapaju se u viziju EL.

(артиљерац, 28. februar 2018 15:23)

Bora Stanković je mnogo učinio za košarku, ali nije umeo da se nosi sa onim što je stvorio i nije imao sluh za potrebe evropskih klubova u novom poretku. Finansijski jaki klubovi su ga označili kao glavni problem evropske košarke i dogovorili su se o stvaranju EL kako bi mogli da se udalje od uticaja FIBA i čika Bore.

Јабучило

pre 6 godina

FIBA JE OK. 

KRIV JE BARTOMEU SA SVOJIM PRIVATNIM TAKMIČENJEM
(limenka, 28. februar 2018 15:05)

Фиба је неодлучна, трома и мало способна, а Ђорди богат и бахат. Више сам на Фибиној страни, али не уливају поверење.

Divos

pre 6 godina

Када је ова тема у питању, настојим гледати ширу слику, и пре свега шта је добро за кошарку.

НБА је профитабилна зeзанција, они су у ово уградили 7 деценија рада, радили на афирмацији те лиге, и то је данас планетарно популарна лига са годишњим профитом преко 6 млрд.$.
ЕЛ настоји бити европски пандан НБА, скеприк сам да ће успети, али они врло озбиљно раде на томе. И НБА и ЕЛ раде у нтрересу кошарке, промоције ове игре.

А ФИБА? Шта они раде? Измислили су ове прозоре у јеку сезоне. И унели хаос. Да буде горе, након 52 године ова година је без великог такмичења. Па која сврха онда? Где је кошарака у тој причи?
Унели су и додатни хаос одлуком да се сви бодови преносе (у супротности и са спортским начелима и са праксом уколективним спортовима), сајт им је грозан, и ништа не раде на афирмацији кошарке, а хтели би да газдују, и да све урушавају.

Овде ипак није у питању новац, зарада, него сама кошарка. Зато и нема кривице ни НБА ни ЕЛ, они гедају себе али и раде на популаризацији и за добробит кошарке, кривица за овај хаос је искључиво на бирократама ФИБА-е, који настоје нарушити постојећу хијерархију у кошарци, али у суштини раде против кошарке.
Право питање је, да ли зато што су компледтни идиоти, или има ту и нешто друго у позадини приче?

Dacha

pre 6 godina

Pazite ovako u krajnjem slucaju ideja kvalifikacija za neko prvenstvo u svom korenu uopste nije losa ali skroz pogresno realizovana u samom startu,zasto kao u fudbalu to nije reseno,znaju se termini u godini kad su prozori u svim ligama sveta za kvalifikacije i to vazi apsolutno za sve,tada prvenstva staju i lopta se prebaca na reprezentacije jer koja je razlika izmedju bilo kod Nba kluba i recimo Real Madrida,Barselone,Mancestera,Bajerna itd u fudbalu gde su ovi fudbalski klubovi u jos podredjenijem polozaju za razliku od Nba klubova,a zasto,pa zato sto Real Madrid ima 15,20 reprezentativaca razlicitih zemalja i svi oni ako su zdravi se odazivaju reprezentacijama,znaci klub prakticno ostane ne bez prvih 11 igraca nego i bez rezervi i niko tu ne pravi problem,dok bilo koji Nba klub od 12 startera iz prvog kluba najmanje polovina ne bi ni ucestvovali u reprezentativnim akcijama,sto znaci jos dana za odmor ili trening sa svojim klubom i oni prave problem i zabranjuju svojim igracima da ucestvuju za reprezentaciju,pa sa kojim pravom ja pitam,jel su oni vlasnici njihovih zivota,jer mozda zato sto ih placaju,pa fudbalski klubovi mnogo vise placaju svoje zvezde nego nba svoje,znaci ni to ne moze da bude opravdanje,jos imaju i osiguranje za te igrace u slucaju povrede! I sta su sad oni bogom dani da mogu tako da se ponasaju,treba njih usloviti i zabraniti im takmicenje na bilo kom prvenstvu racunajuci i Olimpijadu koju najvise cene pa neka razmisle da li ce da pustaju igrace ili nece,nije kosarka samo Nba bez obzira sto je tu najveci kvalitet!

Mmi

pre 6 godina

Igracki sindikat bar na nivou evrope...gospodo iz fibe, eurolige i sta znam cega jos, ovo su nasi uslovi i izvolite. Ako vam ne odgovaraju igrajte Vi...i sta ce se desiti, vrlo brzo ce se sve dogovoriti i bice najbolji prijatelji a kosarka ce bar u nekom svom normalnom delu ili procentu, pripasti igracima i navijacima. Zarad prepucavanja i interesa nekih nepoznatih likova sve propada. Sistem vrednosti je potpuno urusen, sticem utisak da su i sudije vaznije od igraca a sve zato sto im je dozvoljeno. Uostalom sta pricati o sportu, ljudima u njemu koji kao zele da on bude globalan a nisu sposobni da izjednace i usaglase pravila igre, i to decenijama. Zamislite samo da fudbal ima razlicita pravila, totalna besmislica. Prilagodite se boljima, ucite od njih i ne pravite se pametni kad ima pametnijih. Sve te duhove, nevidljive i nepoznate likove u fiba vreme je davno pregazilo, sticem utisak da su jos u starkama, tenkama i tapkaju gumenu loptu sutirajuci na kos sa drvenom tablom dok im igraci vade loptu iz obruca, deset puta na utakmici gaze aut liniju, sutira se 50, 60, cak 70 bacanja po utakmici a oni uvode pravila koja su eto blago receno lose definisana i neprecizna. A sa druge strane pitaju se zasto propada, nema gledalaca...pa koga uopste zanima da gleda sudije kako sviraju 60 puta, trenere kako urlaju, navijace koji zvizde...a igraci, gde su???!!!

Putnik

pre 6 godina

FIBA JE OK.

KRIV JE BARTOMEU SA SVOJIM PRIVATNIM TAKMIČENJEM
(limenka, 28. februar 2018 15:05)

Tipičan luzerski komentar. Fibu podržavaju potpuni luzeri - na reprezentativnom nivou Holandija, Češka, Rumunija, Gornja i Donja Volta, Demokratska Republika Kongo, D.N.R. Severna Koreja, Belgija, UK, Austrija,..., a na klupskom nivou Budjveljnik, Zielona Gora, Patlidžan, Prokom, Oostende, i slični. Sve luzer do luzera.

Šalu na stranu, košarka je decenijama odlično funkcionisala sa kvalifikacijama tokom letnje pauze i sa dvogodšnjim ciklusom Evropskog prvenstva. Promenama Fiba nanosi direktnu štetu najjačim evropskim reprezentacijama. Shvatam da Fibino rešenje odgovara, recimo, Austrijancima, ali da Srbi podržavaju Fibu je suludo (izuzev ako im je jugoslovenski mag prethodno isprao mozak). Mi upravo sada imamo jaku generaciju (sa igračima iz NBA i EL) i nama nikako ne odgovara da se EP igra na svake četiri godine. Ta priča nama, Špancima, Grcima i Hrvatima nikako ne odgovara. Za druge ne znam. Za četiri godine mnogi nosioci će nam preći tridesetu pa i trideset drugu. O grčkim plejevima Spanulisu i Kalatesu da ne pričamo, oni su i sada već prešli prag. To i nemogućnost da računamo na naše NBA igrače (čak i da se Uleb i Fiba dogovore, nikoga NBA pre letnje pauze neće pustiti) direktno utiče na naš budući plasman. A korist od toga imaju neki košarkaški levaci i Fiba, koja će istima da uzme lovu. Mafija gora od Uleba. Ovu našu trojicu treba hitno opozvati iz Fibe.

ovde nije...

pre 6 godina

...lociran glavni problem u tekstu! Fiba koja je u svakom smislu udruzenje gradjana - ali sa masnim platama (sto vidimo i danas po slucaju ovog Vimsa koji suspendovan pa potpisa za Efes) ne moze ama bash nista NBA ligi.ta ideja o prozorima je pukla onog trenutka kada su NBA timovi rekli da ne pustaju igrace! Zasto bi Evroligaski klubovi koji takodje placaju igrace, pa i ovi iz Evrokupa,rizikovali povrede igraca? Ko ce to da nadoknadi u igrackom smislu? Ali niko da pita cime se bavi taj Bauman, kako to da mu je brat menadzer, i osbovno pitanje: ko je takmicenje prodao Bertomeu i klubovima? Pa Bora Stankovic i FIBA za 400 hiljada!

anoximus

pre 6 godina

Zar treba svjetski, olimpijski i evropski vicešampion da igra bilo kakve kvalifikacije. Provjeravate tatu da li može da napravi dijete.

SASA THE RED BARON>

pre 6 godina

OBJASNJENO>>>

Zar su stvarno i potreban objasnjenja.
U svim sportovima, Fudbal, Rukomet, Vaterpolo, Odbojka, postoje prozori u kom se igraju nacionali termini. Ne svatam zasto je to tako problem za Evropsku kosarku, i zasto EL odbija to? Niko, ali bas niko nece dozvoliti da im se ukidaju reprezentacije, da bi se igrala privatna EL? Pa to je apsurd... Niakvi problema ne bi bilo naci 6 nedelja u 6 meseci i pustiti reprezentacije da igraju..
I na ovom toku kvalifikacija, rezmutati sa marketisnkog gledista su odlicni. Dvorane su prepune... Sto je sjano za kosarku! Ovim EL sama sebiskace na glavu..

chema

pre 6 godina

Pa logično gledano, FIBA hoće da preuzme Evroligu, naravno Evroliga se ne da (naravno, ni ja ne bih dao mi neko oduzima moje), e onda FIBA ucenjuje, pa pravi neko veštačko takmičenje, ali to im nije uspelo. Evroliga je za saradnju, ali ovi iz FIBA-e ga preteraše. Trebaju reprezentacije u inat FIBA-i da ne igraju mečeve pa bi onda FIBA propala skroz!!!

Vladimir

pre 6 godina

@Gde ja živim

U pravu si oko nekih stvari. Za ovo stanje oko reprezentacija nema nevinih. Svi su krivi. Ponašaju se kao razmažena derišta. Što se tiče naše košarke, tu već mnogo grešiš. Mi smo mala zemlja sa malom bazom košarkaša i klubova koji koliko toliko rade na profesionalnom nivou. I zato kada nam ne igra niko od standardnih 20-ak košarkaša, koji bi inače igrali pre ovih trenutno, mi smo u problemu. Eto poslalismo drugu postavu na EP i uzeli srebro. Pa Španija npr. garant ima košarkaša koliko mi stanovnika. Naravno ne kažem da je stanje super ali drugi na OI, drugi na SP, drugi na EP, mladje kategorije uzimaju medalje, i u ženskoj konkurenciji imamo uspeha. Rekao bih ipak da rade dobar posao zar ne uzevši u obzir koliko smo mala država i koliko zaostajemo u odnosu na Evropu i Svet u većini stvari.

BanjaLuka

pre 6 godina

Ja sam promijenio mišljenje. Jesu obe organizacije naopake i klubovi pohlepni, ali ja u ovim kvalifikacijama vidim jednu veliku, pozitivnu stvar za sportiste. Mnogo prosječnih ili neotkrivenih košarkaša će dobiti šansu da zaigra, što teško da bi mogli kad bi svi išli sa najjačim timovima. Koliko god mečevi bili manje atraktivni za gledanje, zaslužili su, a kad pružiš nadu i "otpisanima", ko zna ko će sve bljesnuti.

Ko se bavio sportom razumije koliko je teško ući u mali krug vrhunskih 20 igrača. I kolika je sreća sada snašla stotine ovih drugih. Nažalost ovdje su najglasniji kauč sportisti koji se igraju samo daljinskim upravljačem.

oloshmejashe

pre 6 godina

jos jedan primer kako pare pobedjuju. fiba je vratila ovim potezom kosarku ljudima, hale su pune, navija se za reprezantaciju. al ne jos dugo jer je kvalitet los. svet ide u propast zbog novca pa zasto ne bi i kosarka

milos

pre 6 godina

Zasto bi Fiba bila jedna jedina medjunarodna kosarkaska organizacija? Zasto ne bi mogla da postoji jos neka ili jos nekoliko koje su drugacije organizovane, sa drugim ljudima, sa razlicitim idejama? Po kom osnovu bi Fiba morala da bude jedna jedina na svetu? U odgovorima na ova pitanja lezi sustina danasnjih kosarkaskih problema. Boks npr. resava ova pitanja vec dugo - ima vise medjunarodnih profi bokserskih asocijacija i bokseri prosto biraju kojoj ce da se prikljuce. Ako moslite da ce Fifa vecno ekskluzivno organizovati i reprezentativni i klupski fudbal na planeti, razmislite ponovo. U fudbalu ovaj proces ide malo sporije jer Fifa raspolaze mnogo, mnogo vecim parama od Fibe, ali pojavice se vrlo brzo neko sa vise para...

kole

pre 6 godina

A šta je tu Evroliga kriva više nego NBA? Neka mi neko objasni šta je to Evroliga trebalo da uradi, a da kvalifikacije igraju i NBA igrači? Jer ne postoji način da se igra u sred sezone i da reprezentacije budu kompletne.
(brm, 28. februar 2018 16:34)

Da uskladi svoj raspored sa prozorima. To je trebala evroliga da uradi.
Ne treba NBA igraci da igraju, ali treba EL.

hokejfan

pre 6 godina

Evo, bas smo imali Olimpijadu na kojoj nisu ucestvovali najbolji hokejasi sveta, jer NHL nije dozvolila.I tu niko nije mogao nista, ni Rusi.To je put kojim je krenula kosarka, a jos davno je hteo i fudbal (Bekenbauer je predlagao da svetska prvenstva igraju klubovi, a ne reprezentacije), ali su se Fifa i Uefa, za sada, oduprli.Inace, navedeni hokej dobro pokazuje sta se dogadja kada se stvori monopol u nekom sportu, isisavanje svih kvalitetnih igraca, obesmisljavanje reprezentativnih takmicenja i svih drugih liga koje se svode na lige za pravljenje mladih talenate, ali i reprezentativnog hokeja, cak i kada su kompletne reprezentacuije (finale na ovim OI je bilo milijardu puta interesantnije nego u Sociju 2014-e, kada je Kanada dobila Svedsku, koja je po individualnom kvalitetu mogla da joj se suprotstavi, sa 3:0, bez jedne sanse Svedjana).Drugi paradoks je da neki hokejasi poput Oveckina, Burea,Fedorova,Datsjuka (do ove Olimpijade) udju u 100 najboljih hokejasa NHL, a da za svoju zemlju nisu mogli da osvoje ni medalju na OI, a o zlatu da ne pricamo(kako je krenuo i Jokic ce biti vece ime NBA nego srpske kosarke)

rikk

pre 6 godina

Što se tiče nba, njih apsolutno ne interesuje ni fiba ni svetsko prvenstvo, oni su sami sebi dovoljni. Jednostavno je tako, bilo to ok ili ne. Sa olimpijskim igrama je malo drugačija situacija

Gde ja živim

pre 6 godina

(Vladimir, 28. februar 2018 20:06)

Slažem se ja sa svim, ali ipak smatram da može bolje. Doduše to bolje može tek kada se ukupno stanje u državi sredi. Normalno da treba prvo privredu i ekonomiju da podignemo pa tek onda sport. Ono što me nervira u sportu što više energije trošimo na svađe i gluposti nego na mlade talente. Kada bi pisali analiza o Simaniću, Radanovu, Pecarskom, Karapandžiću koliko pišemo o imovinskom stanju protivnika bili bi Endesa liga. Nama je Nikola Janković sa 17 godina otišao u Belgiju. Ako nismo dovoljno sposobni da igrača sa toliko godina zadržimo ovde onda ne znam. Problem je što pare jesu važne, ali nisu presudne. Ima nešto i do voljnog momenta.

mladen

pre 6 godina

Pročitah sve komentare i ima dosta pametnih i rezonskih razmišljanja. E sad, razmislite o ovome? Šta FIBA nema što sve ostale svetske asocijacije imaju? Imaju kontinentalne asocijacije: FIFA(UEFA), IHF(EHF), FINA(LEN) FIBV(CEV). U Evropi postoji ULEB, koji ne znam ni čemu služi više. Da je postignut bilo kakav dogovor, da ovo budu ULEB-ove kvalifikacije za FIBA-ino svetsko prvenstvo, možda bi bilo i drugačije. Nego, imate FIBA EVROPA, FIBA AFRIKA, FIBA AZIJA, itd, itd. FIBA bi htela sve da kontroliše, a to joj slabo ide. Pa pogledajte samo pravila u košarci. Nakaradna totalno. Bez ikakvog dogovora, mešavina ULEB, FIBA, NBA... Sama ideja o "prozorima" nije loša, ali FIBA ne shvata da ne može sve da kontroliše.

SASA THE RED BARON>

pre 6 godina

OBJASNJENO>>>

Zar su stvarno i potreban objasnjenja.
U svim sportovima, Fudbal, Rukomet, Vaterpolo, Odbojka, postoje prozori u kom se igraju nacionali termini. Ne svatam zasto je to tako problem za Evropsku kosarku, i zasto EL odbija to? Niko, ali bas niko nece dozvoliti da im se ukidaju reprezentacije, da bi se igrala privatna EL? Pa to je apsurd... Niakvi problema ne bi bilo naci 6 nedelja u 6 meseci i pustiti reprezentacije da igraju..
I na ovom toku kvalifikacija, rezmutati sa marketisnkog gledista su odlicni. Dvorane su prepune... Sto je sjano za kosarku! Ovim EL sama sebiskace na glavu..

ljupce

pre 6 godina

samo citam sta pisete i koliko ste dvolicni to nije normalno.sad ste na strani fibe?bertomeu vam sad neprijatelj?evroliga je za vas privatna liga?prvo pitajte fibu zasto je prodala prava na evroligu ulebu?odgovor je zbog novca jer je tad fiba bila bez finansija i na ivici bankrota.sad kad su ojacali hoce na silu da vrate evroligu,e pa nece moci rodjaci.tako se igra ne igra.drugo zasto niste ostali u fiba takmicenju posle sezone 2000/2001 kad ste igrali suproligu vec ste se brze bolje prebacili u uleb odmah sledece sezone?gde vam integritet bio tada?trece bertomeu vam bio odlican 13 godina dok ste igrali tu istu "privatnu evroligu",puna vam usta f4 u parizu 2010,"neprijatelj bertomeu" vam ponudio a licencu niste je prihvatili,zasto?zar je bertomeu kriv sto su vujosevic i kompanija odbili a licencu i sto je onda je dobio prokom?svih tih godina niste uzimali u usta ni bertomeua ni evroligu,medjutim sad kad je vise ne igrate sad ste se setili fibe.ko je tu licemeran?samo bih voleo da znam zasto vam je ta evroliga sa sve bertomeuom sad "neprijatelj" dok vam predsednik tvrdi da ide u barselonu da moli tog istog "neprijatelja" da vam da wild card za evrokup uz izjavu da ce uraditi sve da partizan ostane u evropi.sta mu onda dodje fiba takmicenje?van evropsko?zelite jednim dupetom na dve stolice pa ako vam prodje super,ako ne prodje onda i dalje cete izmisljati neprijatelje tamo gde ih nema.odaberite stranu i drzite rec,a ne da se savijate kako vetar duva.

triplem

pre 6 godina

Limož, Makabi, Partizan, Žalgiris, Kinder... 
a danas, Bamberg, Zvezda, Himki, Cedevita :)
(Krle, 28. februar 2018 17:20)
zalgiris i makabi su i dalje tu. Limoz propo. partizan naleteo na Covica. Sve je sada bas onako kako treba da bude.

kole

pre 6 godina

A šta je tu Evroliga kriva više nego NBA? Neka mi neko objasni šta je to Evroliga trebalo da uradi, a da kvalifikacije igraju i NBA igrači? Jer ne postoji način da se igra u sred sezone i da reprezentacije budu kompletne.
(brm, 28. februar 2018 16:34)

Da uskladi svoj raspored sa prozorima. To je trebala evroliga da uradi.
Ne treba NBA igraci da igraju, ali treba EL.

milos

pre 6 godina

Zasto bi Fiba bila jedna jedina medjunarodna kosarkaska organizacija? Zasto ne bi mogla da postoji jos neka ili jos nekoliko koje su drugacije organizovane, sa drugim ljudima, sa razlicitim idejama? Po kom osnovu bi Fiba morala da bude jedna jedina na svetu? U odgovorima na ova pitanja lezi sustina danasnjih kosarkaskih problema. Boks npr. resava ova pitanja vec dugo - ima vise medjunarodnih profi bokserskih asocijacija i bokseri prosto biraju kojoj ce da se prikljuce. Ako moslite da ce Fifa vecno ekskluzivno organizovati i reprezentativni i klupski fudbal na planeti, razmislite ponovo. U fudbalu ovaj proces ide malo sporije jer Fifa raspolaze mnogo, mnogo vecim parama od Fibe, ali pojavice se vrlo brzo neko sa vise para...

sidji do reke

pre 6 godina

EP i SP na 4 godine je ok, bar ja mislim. Tako imamo OI, SP i EP u tri godine i onda jedna godina pauze. Mislim da je to Ok, pogotovo sto se tice kosarkasa koji najvise igraju. I oni su ljudi.

BanjaLuka

pre 6 godina

Ja sam promijenio mišljenje. Jesu obe organizacije naopake i klubovi pohlepni, ali ja u ovim kvalifikacijama vidim jednu veliku, pozitivnu stvar za sportiste. Mnogo prosječnih ili neotkrivenih košarkaša će dobiti šansu da zaigra, što teško da bi mogli kad bi svi išli sa najjačim timovima. Koliko god mečevi bili manje atraktivni za gledanje, zaslužili su, a kad pružiš nadu i "otpisanima", ko zna ko će sve bljesnuti.

Ko se bavio sportom razumije koliko je teško ući u mali krug vrhunskih 20 igrača. I kolika je sreća sada snašla stotine ovih drugih. Nažalost ovdje su najglasniji kauč sportisti koji se igraju samo daljinskim upravljačem.

brat Djura

pre 6 godina

Pitajte Čovića...ima on neke tabele, tu sve piše!
(divac, 28. februar 2018 17:10) ovakvi komentari su dokaz da je pobedio.prividja vam se i tamo gde ga nema! Nego koliki je dug,cemu 1-9 u Evrokupu, i ko uze pare za Kirilenka,i gde je taj Tichino?

Јабучило

pre 6 godina

FIBA JE OK. 

KRIV JE BARTOMEU SA SVOJIM PRIVATNIM TAKMIČENJEM
(limenka, 28. februar 2018 15:05)

Фиба је неодлучна, трома и мало способна, а Ђорди богат и бахат. Више сам на Фибиној страни, али не уливају поверење.

Gde ja živim

pre 6 godina

Da ne bude da se kuka jer nam ne ide baš glatko (ili barem ne onako kako smo mi očekivali), ali problema je puno i svi su pomalo krivi. FIBA je kriva jer je pre svega prodala prava ovoj privatnoj balavurdiji kako se već zove, a danas traže nešto. Krivi su jer su licemerni. Zadrvili su sa Evroligom, a protiv NBA ne smeju da pisnu (što se i dalo očekivati, ali opet bar pokaži zube malo). Ovakvu Evroligu ne volim jer se sve vrti oko para. Licence i slične zafrkancije mi dižu pritisak jer se brate zna kako se ulazi u evropsko takmičenje, kakav zakup mesta i sl. Krivi su igrači jer su oni glavni šraf u celoj mašini, a progovaraju samo kada izgube.

E onda dolazimo do onog dela koji bi nas trebalo da najviše zanima. Dobra strana ovih kvalifikacija, a loša po nas je što pokazuju mnogo naših slabosti i gde moramo da radimo bolje i više. Naravno pod uslovom da ima ko. Nisam siguran da takvih ima mnogo. Ova naša ekipa je simbol nerada u proteklih 15 godina. Gomila (čast izuzecima) jednodimenzionalnih, tehničko-taktički slabo potkovanih igrača. Mora bolje da se radi, a ne da se samo gledaju APR-ovi, bankovni računi, vlast i neka kvazi titula. Da citiram najvećeg reprezentativnog komentatora „PRST NA ČELO, SVI“.

Isi

pre 6 godina

Jedva čekam da se nekako provučemo mi, Španci, Slovenci i ostale jake ekipe kroz ove kvalifikacije, pa kad nam na megdan na prvenstvu dodju neki šklj kvalifikanti (Izrael, Ukrajina..), pa kad ih ostavimo na 30 poena. Nadam se da će Fiba shvatati neke stvari tada.

oloshmejashe

pre 6 godina

jos jedan primer kako pare pobedjuju. fiba je vratila ovim potezom kosarku ljudima, hale su pune, navija se za reprezantaciju. al ne jos dugo jer je kvalitet los. svet ide u propast zbog novca pa zasto ne bi i kosarka

triplem

pre 6 godina

Dalja regionalizacija kosarke je kljuc opstanka ovog prelepog sporta. ideje poput ABA i balticko-ruske lige su jako unapredile kosarku. jake utakmice, spoljna kontrola regularnosti, unapredjenje sudjenja, vise gledalaca itd itd. Spanci su mozda sebi dovoljni ali Francuska Nemacka Belgija mogu napraviti ligu. na jugu Italijani Grci na i Turci bez obzira na netrpeljivosti. Istok bi takodje napredovao u ligi gde su najbolji klubovi Poljske, Ceske, Madjarske itd. tako bi se mogle ukinuti licence za EL a timovi bi se borili za mesto kroz plasman u reg.ligama. 60 utakmica ukuono godisnje kao podnosljivi prosek za svakog igraca i status profesionalnih liga. nacionalna prvenstva postaju amaterska takmicenja za gradjenje mladih igraca.

Zvezdas

pre 6 godina

Zasto se napada Evroliga. Zasto ne i NBA. Kosarka je ozbiljan sport i biznis. Neko ulaze veliki novac. Dovode se skupi igraci, sponzori ulazu novac. FIBA bi da kao krovna organizacija ucini takmicenje dostupno svima Neka FIBA kao UEFA ili FIFA obezbede veliki novac ona ULEB nece postojati

Toto-ko-tunjo-ubedjen-u-mladicevo-ozdravljenje

pre 6 godina

zvezda - sinonim za losu kosarku.
(Canuck, 28. februar 2018 15:03)

Tako. Pre jela, na osam sati.

Vladimir

pre 6 godina

FIBA je kosarkska organizacija koja sve cini ne bi li upropastila sport koji bi trebala da organizuje i unapredjuje. Prodali su prava za organizaciju Evro kupova, pa su na silu to pokusali da vrate i kada u tome nisu uspeli onda su se bacili na reprezentativnu kosarku i ove smesne kvalifikacije koje nikome nista ne donose. Samo je pitanje vremena kada ce EKA krenuti u organizaciju i reprezentativnih turnira i time poslati FIBA u istoriju, ili cemo na SP gledati sile poput Kazahstana, Vijetnama,...

Dacha

pre 6 godina

Pazite ovako u krajnjem slucaju ideja kvalifikacija za neko prvenstvo u svom korenu uopste nije losa ali skroz pogresno realizovana u samom startu,zasto kao u fudbalu to nije reseno,znaju se termini u godini kad su prozori u svim ligama sveta za kvalifikacije i to vazi apsolutno za sve,tada prvenstva staju i lopta se prebaca na reprezentacije jer koja je razlika izmedju bilo kod Nba kluba i recimo Real Madrida,Barselone,Mancestera,Bajerna itd u fudbalu gde su ovi fudbalski klubovi u jos podredjenijem polozaju za razliku od Nba klubova,a zasto,pa zato sto Real Madrid ima 15,20 reprezentativaca razlicitih zemalja i svi oni ako su zdravi se odazivaju reprezentacijama,znaci klub prakticno ostane ne bez prvih 11 igraca nego i bez rezervi i niko tu ne pravi problem,dok bilo koji Nba klub od 12 startera iz prvog kluba najmanje polovina ne bi ni ucestvovali u reprezentativnim akcijama,sto znaci jos dana za odmor ili trening sa svojim klubom i oni prave problem i zabranjuju svojim igracima da ucestvuju za reprezentaciju,pa sa kojim pravom ja pitam,jel su oni vlasnici njihovih zivota,jer mozda zato sto ih placaju,pa fudbalski klubovi mnogo vise placaju svoje zvezde nego nba svoje,znaci ni to ne moze da bude opravdanje,jos imaju i osiguranje za te igrace u slucaju povrede! I sta su sad oni bogom dani da mogu tako da se ponasaju,treba njih usloviti i zabraniti im takmicenje na bilo kom prvenstvu racunajuci i Olimpijadu koju najvise cene pa neka razmisle da li ce da pustaju igrace ili nece,nije kosarka samo Nba bez obzira sto je tu najveci kvalitet!

Putnik

pre 6 godina

FIBA JE OK.

KRIV JE BARTOMEU SA SVOJIM PRIVATNIM TAKMIČENJEM
(limenka, 28. februar 2018 15:05)

Tipičan luzerski komentar. Fibu podržavaju potpuni luzeri - na reprezentativnom nivou Holandija, Češka, Rumunija, Gornja i Donja Volta, Demokratska Republika Kongo, D.N.R. Severna Koreja, Belgija, UK, Austrija,..., a na klupskom nivou Budjveljnik, Zielona Gora, Patlidžan, Prokom, Oostende, i slični. Sve luzer do luzera.

Šalu na stranu, košarka je decenijama odlično funkcionisala sa kvalifikacijama tokom letnje pauze i sa dvogodšnjim ciklusom Evropskog prvenstva. Promenama Fiba nanosi direktnu štetu najjačim evropskim reprezentacijama. Shvatam da Fibino rešenje odgovara, recimo, Austrijancima, ali da Srbi podržavaju Fibu je suludo (izuzev ako im je jugoslovenski mag prethodno isprao mozak). Mi upravo sada imamo jaku generaciju (sa igračima iz NBA i EL) i nama nikako ne odgovara da se EP igra na svake četiri godine. Ta priča nama, Špancima, Grcima i Hrvatima nikako ne odgovara. Za druge ne znam. Za četiri godine mnogi nosioci će nam preći tridesetu pa i trideset drugu. O grčkim plejevima Spanulisu i Kalatesu da ne pričamo, oni su i sada već prešli prag. To i nemogućnost da računamo na naše NBA igrače (čak i da se Uleb i Fiba dogovore, nikoga NBA pre letnje pauze neće pustiti) direktno utiče na naš budući plasman. A korist od toga imaju neki košarkaški levaci i Fiba, koja će istima da uzme lovu. Mafija gora od Uleba. Ovu našu trojicu treba hitno opozvati iz Fibe.

hh

pre 6 godina

FIBA je takođe uvela pravilo da se prenose svi bodovi u drugu grupu. Menjaju propozicije kvalifikacija kako hoce. Cirkus organizacija. Naravno nisu ni ovi iz Evrolige neke cvecke ali ovi iz FIBE stvarno preteruju sa ovim kvalifikacijama.

артиљерац

pre 6 godina

Док је Бора Станковић био генерални секретар ФИБА знао се ред и поредак.Оде
Чика Бора,оде све у .......А он је направио deal са NBA.

akros

pre 6 godina

Prvi set pitanja: da li je FIBA uopšte potrebna košarci? Šta ako NBA i Evroliga reše da se udruže? Šta ako Evroliga uđe pod okrilje NBA, kao nekakva razvojna liga, NBA to svakako može da podrži. Koja je FIBA-ina uloga u svemu tome? Ne vodi li to amaterizaciji reprezentativne košarke?

Drugi set pitanja je još zanimljiviji: da li košarka postaje elitistički koncept koji vode NBA i Evroliga, tačnije, nije li Evroliga jeftina imitacija NBA u drugačijim okolnostima, koje joj ipak ne omogućavaju da i organizaciono dostigne NBA? Mi smo ionako prezasićeni evropskom košarkom, koja se igra svakodnevno, a kvalitet se razvodnjava, s obzirom da postoji preveliki broj klubova koji ne mogu da dostignu određeni kvalitet. S druge strane najbolji talenti idu "preko bare" sve ranije - pogledajte samo koliko se NBA timova gradi na evropskim talentima i ko su nove zvezde lige. Gde je evropska klupska košarka u tome? I to je problem, a ne isključivo reprezentacije.

Jedan deo odgovora: košarka je globalan sport, a NBA je univerzum za sebe. FIBA i Evroliga se ustvari kolju oko malog kolača u kojem jedino trpe reprezentacije, ne i gledaoci. Mi imamo toliko evropske košarke na malim ekranima, da nas sve ovo toliko malo dotiče, ali to je promaklo autoru ovog teksta i to debelo. Uostalom to je promaklo i FIBA-i. Ovi prozori su, za košarkaške sredine poput Srbije ili Litvanije ili Španije, samo višak - kako za igrače, tako i za gledaoce.

obrnuta alhemija

pre 6 godina

u prethodnih sti godina smo videli da svaki sport ide od amaterizma do profesionalnog načina organizovanja.
FIBA je jedina organizacija koja vraća vreme unazad, od profesionalnog sporta pravi amaterizam. igraju igrači koji kao da su pokupljeni sa novog naselja sa basketa, a ne ozbiljni igrači. timska košarka na nivou igre u lokalnom parku. strašno

Kecman

pre 6 godina

@SASA THE RED BARON>
OK sve se slažem, nije nemoguće naći neke termine za reprezentativne obaveze, ali da važi za SVE, dakle, da i NBA pusti igrače. Što će se dogoditi nikada! Jednom kada SAD propuste svetsko u košarci biće to marginalno takmičenje.

chema

pre 6 godina

Pa logično gledano, FIBA hoće da preuzme Evroligu, naravno Evroliga se ne da (naravno, ni ja ne bih dao mi neko oduzima moje), e onda FIBA ucenjuje, pa pravi neko veštačko takmičenje, ali to im nije uspelo. Evroliga je za saradnju, ali ovi iz FIBA-e ga preteraše. Trebaju reprezentacije u inat FIBA-i da ne igraju mečeve pa bi onda FIBA propala skroz!!!

karter

pre 6 godina

Savezi su krivi zato sto nisu bojkotovali ovu lakrdiju i time bi zastitili reprezentaciju i igrace. Da su se skupili Spanija,Francuska,Srbija,Grcka,Slovenija,Hrvatska... I lepo bojkotovali to pa nek ne idu na svetsko. Nek iz Evrope odu Belorusija,Holandija,Belgija,Island... Pa da vidim kome bi prodali prava na prenos takvog svetskog prvenstva. Ali Fiba je uradila sledece: Garbahosi i Danilovicu su rekli "dobicete vajld kard ako ne prodjete kvalifikacije" i time su resili problem bojkota. To je inace Djordjevic izjavio da mu je receno da cemo dobiti vajld kard ako ne prodjemo kvalifikacije. Elem igraju se velike igre dok kosarka pati od strane onih koji treba da uzdizu kosarku a ne da je unistavaju.

ovde nije...

pre 6 godina

...lociran glavni problem u tekstu! Fiba koja je u svakom smislu udruzenje gradjana - ali sa masnim platama (sto vidimo i danas po slucaju ovog Vimsa koji suspendovan pa potpisa za Efes) ne moze ama bash nista NBA ligi.ta ideja o prozorima je pukla onog trenutka kada su NBA timovi rekli da ne pustaju igrace! Zasto bi Evroligaski klubovi koji takodje placaju igrace, pa i ovi iz Evrokupa,rizikovali povrede igraca? Ko ce to da nadoknadi u igrackom smislu? Ali niko da pita cime se bavi taj Bauman, kako to da mu je brat menadzer, i osbovno pitanje: ko je takmicenje prodao Bertomeu i klubovima? Pa Bora Stankovic i FIBA za 400 hiljada!

Divos

pre 6 godina

Када је ова тема у питању, настојим гледати ширу слику, и пре свега шта је добро за кошарку.

НБА је профитабилна зeзанција, они су у ово уградили 7 деценија рада, радили на афирмацији те лиге, и то је данас планетарно популарна лига са годишњим профитом преко 6 млрд.$.
ЕЛ настоји бити европски пандан НБА, скеприк сам да ће успети, али они врло озбиљно раде на томе. И НБА и ЕЛ раде у нтрересу кошарке, промоције ове игре.

А ФИБА? Шта они раде? Измислили су ове прозоре у јеку сезоне. И унели хаос. Да буде горе, након 52 године ова година је без великог такмичења. Па која сврха онда? Где је кошарака у тој причи?
Унели су и додатни хаос одлуком да се сви бодови преносе (у супротности и са спортским начелима и са праксом уколективним спортовима), сајт им је грозан, и ништа не раде на афирмацији кошарке, а хтели би да газдују, и да све урушавају.

Овде ипак није у питању новац, зарада, него сама кошарка. Зато и нема кривице ни НБА ни ЕЛ, они гедају себе али и раде на популаризацији и за добробит кошарке, кривица за овај хаос је искључиво на бирократама ФИБА-е, који настоје нарушити постојећу хијерархију у кошарци, али у суштини раде против кошарке.
Право питање је, да ли зато што су компледтни идиоти, или има ту и нешто друго у позадини приче?

gremlin

pre 6 godina

Prvo OVO ŠTO SE IGRA U KVALIFIKACIJAMA NIJE KOŠARKA,to samo liči na košarku,ali nije igraju neki “igrači koji se trude,bore ali ne znaju”Jel vi stvarno mislite da bi se SRB mučila sa AUT da smo kompletni...ove kvalifikacije imaju samo jednu dobru stranu da selektor eventualno može da proba nekog novog igrača...p.s.Hrvatska je lošija od SRB ali je valjda bolja od Holandije i Rumunije...

anoximus

pre 6 godina

Zar treba svjetski, olimpijski i evropski vicešampion da igra bilo kakve kvalifikacije. Provjeravate tatu da li može da napravi dijete.

Vladimir

pre 6 godina

@Gde ja živim

U pravu si oko nekih stvari. Za ovo stanje oko reprezentacija nema nevinih. Svi su krivi. Ponašaju se kao razmažena derišta. Što se tiče naše košarke, tu već mnogo grešiš. Mi smo mala zemlja sa malom bazom košarkaša i klubova koji koliko toliko rade na profesionalnom nivou. I zato kada nam ne igra niko od standardnih 20-ak košarkaša, koji bi inače igrali pre ovih trenutno, mi smo u problemu. Eto poslalismo drugu postavu na EP i uzeli srebro. Pa Španija npr. garant ima košarkaša koliko mi stanovnika. Naravno ne kažem da je stanje super ali drugi na OI, drugi na SP, drugi na EP, mladje kategorije uzimaju medalje, i u ženskoj konkurenciji imamo uspeha. Rekao bih ipak da rade dobar posao zar ne uzevši u obzir koliko smo mala država i koliko zaostajemo u odnosu na Evropu i Svet u većini stvari.

milan

pre 6 godina

(triplem, 28. februar 2018 15:41)

To je suština. Trenutno jedina ozbiljnija liga ispod kontinentalnog nivoa je španska ACB i ne postoji prava protivteža pokušaju stvaranja jedinstvene evropske lige kao što je slučaj u fudbalu. Koncept jedne lige za čitavu Evropu je prilično neprirodan i nestabilan, ali ambiciozni i finansijski dobro obezbeđeni klubovi nemaju drugu opciju koja bi im omogućila dalji razvoj. Evropi je potrebno nekoliko jakih nadnacionalnih liga iz kojih bi se najbolji plasirali u nekakvu Ligu šampiona. Takav sistem može da se stvori samo kroz udruženu inicijativu klubova koji imaju neki potencijal i renome, a ne uklapaju se u viziju EL.

(артиљерац, 28. februar 2018 15:23)

Bora Stanković je mnogo učinio za košarku, ali nije umeo da se nosi sa onim što je stvorio i nije imao sluh za potrebe evropskih klubova u novom poretku. Finansijski jaki klubovi su ga označili kao glavni problem evropske košarke i dogovorili su se o stvaranju EL kako bi mogli da se udalje od uticaja FIBA i čika Bore.

Јабучило

pre 6 godina

zvezda - sinonim za losu kosarku.
(Canuck, 28. februar 2018 15:03)

Хајде сад, какве везе са темом има твој коментар?

brm

pre 6 godina

A šta je tu Evroliga kriva više nego NBA? Neka mi neko objasni šta je to Evroliga trebalo da uradi, a da kvalifikacije igraju i NBA igrači? Jer ne postoji način da se igra u sred sezone i da reprezentacije budu kompletne.

Mmi

pre 6 godina

Igracki sindikat bar na nivou evrope...gospodo iz fibe, eurolige i sta znam cega jos, ovo su nasi uslovi i izvolite. Ako vam ne odgovaraju igrajte Vi...i sta ce se desiti, vrlo brzo ce se sve dogovoriti i bice najbolji prijatelji a kosarka ce bar u nekom svom normalnom delu ili procentu, pripasti igracima i navijacima. Zarad prepucavanja i interesa nekih nepoznatih likova sve propada. Sistem vrednosti je potpuno urusen, sticem utisak da su i sudije vaznije od igraca a sve zato sto im je dozvoljeno. Uostalom sta pricati o sportu, ljudima u njemu koji kao zele da on bude globalan a nisu sposobni da izjednace i usaglase pravila igre, i to decenijama. Zamislite samo da fudbal ima razlicita pravila, totalna besmislica. Prilagodite se boljima, ucite od njih i ne pravite se pametni kad ima pametnijih. Sve te duhove, nevidljive i nepoznate likove u fiba vreme je davno pregazilo, sticem utisak da su jos u starkama, tenkama i tapkaju gumenu loptu sutirajuci na kos sa drvenom tablom dok im igraci vade loptu iz obruca, deset puta na utakmici gaze aut liniju, sutira se 50, 60, cak 70 bacanja po utakmici a oni uvode pravila koja su eto blago receno lose definisana i neprecizna. A sa druge strane pitaju se zasto propada, nema gledalaca...pa koga uopste zanima da gleda sudije kako sviraju 60 puta, trenere kako urlaju, navijace koji zvizde...a igraci, gde su???!!!

hokejfan

pre 6 godina

Evo, bas smo imali Olimpijadu na kojoj nisu ucestvovali najbolji hokejasi sveta, jer NHL nije dozvolila.I tu niko nije mogao nista, ni Rusi.To je put kojim je krenula kosarka, a jos davno je hteo i fudbal (Bekenbauer je predlagao da svetska prvenstva igraju klubovi, a ne reprezentacije), ali su se Fifa i Uefa, za sada, oduprli.Inace, navedeni hokej dobro pokazuje sta se dogadja kada se stvori monopol u nekom sportu, isisavanje svih kvalitetnih igraca, obesmisljavanje reprezentativnih takmicenja i svih drugih liga koje se svode na lige za pravljenje mladih talenate, ali i reprezentativnog hokeja, cak i kada su kompletne reprezentacuije (finale na ovim OI je bilo milijardu puta interesantnije nego u Sociju 2014-e, kada je Kanada dobila Svedsku, koja je po individualnom kvalitetu mogla da joj se suprotstavi, sa 3:0, bez jedne sanse Svedjana).Drugi paradoks je da neki hokejasi poput Oveckina, Burea,Fedorova,Datsjuka (do ove Olimpijade) udju u 100 najboljih hokejasa NHL, a da za svoju zemlju nisu mogli da osvoje ni medalju na OI, a o zlatu da ne pricamo(kako je krenuo i Jokic ce biti vece ime NBA nego srpske kosarke)

Gde ja živim

pre 6 godina

(Vladimir, 28. februar 2018 20:06)

Slažem se ja sa svim, ali ipak smatram da može bolje. Doduše to bolje može tek kada se ukupno stanje u državi sredi. Normalno da treba prvo privredu i ekonomiju da podignemo pa tek onda sport. Ono što me nervira u sportu što više energije trošimo na svađe i gluposti nego na mlade talente. Kada bi pisali analiza o Simaniću, Radanovu, Pecarskom, Karapandžiću koliko pišemo o imovinskom stanju protivnika bili bi Endesa liga. Nama je Nikola Janković sa 17 godina otišao u Belgiju. Ako nismo dovoljno sposobni da igrača sa toliko godina zadržimo ovde onda ne znam. Problem je što pare jesu važne, ali nisu presudne. Ima nešto i do voljnog momenta.

rikk

pre 6 godina

Što se tiče nba, njih apsolutno ne interesuje ni fiba ni svetsko prvenstvo, oni su sami sebi dovoljni. Jednostavno je tako, bilo to ok ili ne. Sa olimpijskim igrama je malo drugačija situacija

mladen

pre 6 godina

Pročitah sve komentare i ima dosta pametnih i rezonskih razmišljanja. E sad, razmislite o ovome? Šta FIBA nema što sve ostale svetske asocijacije imaju? Imaju kontinentalne asocijacije: FIFA(UEFA), IHF(EHF), FINA(LEN) FIBV(CEV). U Evropi postoji ULEB, koji ne znam ni čemu služi više. Da je postignut bilo kakav dogovor, da ovo budu ULEB-ove kvalifikacije za FIBA-ino svetsko prvenstvo, možda bi bilo i drugačije. Nego, imate FIBA EVROPA, FIBA AFRIKA, FIBA AZIJA, itd, itd. FIBA bi htela sve da kontroliše, a to joj slabo ide. Pa pogledajte samo pravila u košarci. Nakaradna totalno. Bez ikakvog dogovora, mešavina ULEB, FIBA, NBA... Sama ideja o "prozorima" nije loša, ali FIBA ne shvata da ne može sve da kontroliše.