Ponedeljak, 19.02.2018.

11:00

Šarić: Dražen i Divac otvarali put, danas Jokić glavni u timu

Hrvatski košarkaš Dario Šarić istakao je da evropski igrači dana u NBA ligi imaju znatno veću ulogu u timovima nego pre.

Izvor: AK

Šariæ: Dražen i Divac otvarali put, danas Jokiæ glavni u timu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

KRATKA LEKCIJA ZA NEDOVOLJNO UPUĆENE !!!

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.

**Alooo, Divac i Dražen su u NBA došli kada je bilo nezamislivo da beli evropljani koji su još i školovani u evropi da mogu da bilo kakvu partiju pruže a kamoli da igraju na nivou superstara. Pri tom Dražen nije nekoliko sezona dobijao šansu iz više razloga a jedan od tih je što se svakako nije verovalo da bi on nekog američkog beka iz druge postave mogao da odmeni a kamoli tek nekog iz prve. Al zato čim mu je ukazana prilika pokazao je da može da odigra na najvišem mogućem nivou i baš kada se činilo da mu je samo nebo granica za njegov napredak on je na žalost poginuo i nikad nije ni izbliza dostigao ni igrački ni timski (prstenje) potencijal. A se tiče Divca on je bio pokretan centar sa finesama kakve kod crnačkih centara nisu u to vreme postojale te su se vremenom sve više takvi centri i tražili (današnji brojni centri su dokaz toga) , pa prema tome baš su Divac i Drazen otvorili put evropskim igračima medju kojima je i Dirk Nowitzki. Taj put je kasnije utemeljila i Argentina (budući da je manje više i ostatak sveta imao sličan kriterijum kao evropa) i to pobedom nad drim timom i veče kasnije i Jugoslavija, pa Španija, pa Grčka. Dirk Nowitzki jeste najveći igrač evropski svih vremena (za sada) ali nije on taj koji je otvorio put evropskim kosarkasima. I btw Stojakovic je bio i lider tima u jednom momentu čak i kad je Kris Veber bio još uvek u timu a ne samo kada je otišao...

Manje snihoshodljivosti

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro)

Ne budi smesan, pa nije Milicic bio drugi na draftu ispred Karmela i Vejda zbog Novickog.

Alexej

pre 6 godina

Nisu mi jasni komentari što spominju Novickog, Kukoča, Stojakovića.. Svi oni su došli posle Divca i Dražena kao što Šarić kaže. Tu je bio i pomalo zaboravljeni Marčulionis, zver od igrača.

Ludak_u_razvoju

pre 6 godina

Interesentno je kako svi u ovom nabrajanju prvih Evropljana u NBA zaboravljaju na Šarunasa Marčulionisa, koji je došao iste godine kad i Divac i Dražen. Jedan od najboljih plejmejkera Evrope svih vremena, 8 sezona je odigrao u NBA ligi. Iako sam bio klinac 1995 sećam se da se najviše strahovalo prvo od njega pa tek onda od Sabonisa na evropskom prvenstvu te godine.

PimPong

pre 6 godina

Po meni su Divac, Drazen i Kukoc otovorili put Evropljanima. Odnosno, nakon njih, ekipe su se vise kockale i birale Evropljane na dratu. Divac je bio jako marketabilan sa svojom personom i u Lakers-ima, Toni je igrao u najboljoj ekipi decenije, a Drazen, kao Drazen, veliki radnik. Nakon nekog vremena, doslo je skoro do obrnutog efekta, jer su igraci sa "ic" prezimenima zavrsavali previsoko na draftu, jer su Ameri poceli da uzimaju sve igrace sa imalo talenta koji se jos nisu bili dokazali (slucaj Milicic).

Sto se tice kvaliteta Evropljana, broj jedan i dva su Novicki i Parker, jer su i jedan i drugi bili MVP finala ekipa koje su osvojile titule. Dao bih malu prednost Novickom, zbog svih ostalih dostignuca (broj poena u ligi, itd.), i s tim da je bio vodja ekipa koja je porazila Lebrona i Wade-a na vrhuncu karijere (manje-vise). Pri tom je imao dobre suigrace, ali su skoro svi oni bili dosta stari (Terry, Kidd, Pedja, Marion, itd - odnosno, All-Star ekipa iz 2002-e, a ne iz 2011-e!). On je te godine bio najbolji igrac lige.

Ova nova generacija Evropljana je mocnija od mnogih, i ima preliku da prevazidje ove stare. Ali to ne znaci da ce se to i desiti - moraju da se potrude!

joki

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19)

Dirk jeste evropljanin koji je najvise postigao u NBA, ali put za ostale su otvorili Divac i Petrovic.
(analiticar_amater, 19. februar 2018 14:07)

sad ispade da novicki ne bi ni igrao u nba da nije bilo divca i drazena,ma hajte.
bilo kako bilo,ma koliko voleo vise i drazena i divca jer su nasi.

novicki je klasa za sebe,jedini evroplanin koji je proglasen najboljim igracem cele nba lige.
od ostalih jedino je pedja bio cetvrti najbolji igrac nba,niko vise ni blizu.
novicki je u istoriji nba.
pedja isto u top 10 sutera u nba svih vremena.

mozda divac i drazen jesu odskrinuli vrta,ali dirk,pedja,gasil,parker su pokazali da su jednaki sa najboljim amrikancima tad.

joki

pre 6 godina

Nikad se ne govori o Dini Radji koji je bio dosta uspjesan u Nba-u..U cetiri sezone koliko je ondje igrao statistika mu je skoro 17 poena i 9 skokova u prosjeku s time da je u trecoj sezoni imao 19.7 i skoro 10 skokova u prosjeku.Malo je da ne kazem glupo napisati Muresana i Ilgauskasa a ne staviti recimo Radju u taj kontekst.Da nije bilo ozljede koljena u cetvrtoj sezoni Radja bi vjerojatno odradio 6,7 sezona.Jer je imao 30 kad je otisao iz Bostona nakon sto sz ga trejdali u Philu.
(Danko bananko, 19. februar 2018 17:35)

druze nauci se da mediji nisu uvek objektivni,
dino radja ima bolje rezultate u svoje 4 godine igranja u nba od drazenovih 4 god u nba.
pa opet nadju se drski ljudi da drazena stavljaju u isti ravan sa jednim novickim.

Ivan

pre 6 godina

@Ivan

Hrvati o svojatanju.Pa vama je svako rodjen j kifli od ndh-a Rvat automataki.Ali zato za vas postoje Hrvati rodjeni od Japana do Kanade.
BTW Saric i jeste Srbin.Nego sta ti trazis kod Srba na sajtu?To je pravo pitanje.
(Stara kuka, 19. februar 2018 15:55)

Pa zato što vi Srbi stalno pišete o nama Hrvatima. Kad prestanete da nas pominjete nećemo ni dolaziti.

Danko bananko

pre 6 godina

Nikad se ne govori o Dini Radji koji je bio dosta uspjesan u Nba-u..U cetiri sezone koliko je ondje igrao statistika mu je skoro 17 poena i 9 skokova u prosjeku s time da je u trecoj sezoni imao 19.7 i skoro 10 skokova u prosjeku.Malo je da ne kazem glupo napisati Muresana i Ilgauskasa a ne staviti recimo Radju u taj kontekst.Da nije bilo ozljede koljena u cetvrtoj sezoni Radja bi vjerojatno odradio 6,7 sezona.Jer je imao 30 kad je otisao iz Bostona nakon sto sz ga trejdali u Philu.

Милош-

pre 6 godina

Ja mislim da bi evropa danas bila veoma blizu da isprasi amere. bilo bi gusto cak i na vise pobeda. Porzingis, ovaj Janis A. pa Jokic, Dragic, Teo, Bogdan.. Za jos oar godina, npr 5 mogao bi All star game da bude SAD - Europe.

Rosa u podne

pre 6 godina

Nije zaboravio samo Kukoča, nego i Rađu koji je par godina bio najbolji igrač Bostona. O velikom Sabonisu i da ne govorim. Smits i Šrempf su stdirali u americi, nisu evropska škola. Zaboravih, i Marčulionis.

croata

pre 6 godina

E moj Šariću, prije Dražena i Divca bio je Detlef Šrempf, prvi Evropljanin koji je nešto značio u NBA i imao jako dobre učinke. Čovjek je imao strašnih sezona, pa i sa prosjekom od skoro 20/10, a svi ga zaboravili. Također je i Bugarin Glučkov bio u NBA, ali on je više zatvorio, nego što je otvorio vrata Evropljanima.
(WillyWonka, 19. februar 2018 12:49)

Detlef schrempf se skolovao u americi,od srednje pa preko koledza i njega su ameri smatrali domacim igracem. Nije bas za usporedbu sa evropljanima koji su se kosarkaski skolovali u evropi. Al da je bio pravi igrac,to je istina.

Doktor

pre 6 godina

Stojakovic jeste imao odlicnu karijeru, ali ne bih bas rekao da je on posle Novickog sledeci na listi najboljih Evropljana u NBA. Gasol i Parker su ipak imali bolje karijere i bolje igre na vrhuncu karijere od Pedje. Jeste da nijedan od njih dvojice nije bio 4. na MVP listi kao Pedja, ali je ta 2004. godina specificna jer su mnogi igraci imali slabije sezone nego obicno (tu pre svega mislim na Seka, Kobija, Novickog, Nesa, Kida). Takodje, mislim da uspeh Divca, Petrovica i Kukoca nema nikakvog uticaja na uspeh Novickog, Gasola, Stojakovica i ostalih vrhunskih igraca iz Evrope. Njihove dobre igre su doprinele da se Evropljani biraju sa boljih pozicija na draftu, kao sto su vrhunske igre Novickog, Gasola i Stojakovica doprinele da se Milicic, Barnjani, Bogut, Veseli i drugi visoki beli igraci biraju sa jos boljih pozicija na draftu, i to je sve. Ako je Novicki bio MVP jer su mu prethodnici prokrcili put, zasto Barnjani nije nadmasio Novickog, ili zasto Veseli nije pokazao nista? Uspeh nekog igraca je plod iskljucivo njegovog talenta i rada, tako da manite se tih prica kako je nekom bilo teze. Divac, Kukoc i Petrovic su bili odlicni igraci, ali su Novicki, Gasol, Parker i Stojakovic jednostavno bolji.

Kyle and Peel

pre 6 godina

@323

taj lik samo koristi to sto smo mali iskompleksiran narod koji je, zbog propagande devesesetih, konstantno zeljan lepih reci o sebi.

njemu par minuta nerada donese neku kintu na svaki pregled koji srbi donesu.

sedne, gleda, bulji oci, a srbi padaju na tu foru: brt, vidi kako smo mu kul.

Ivan

pre 6 godina

srbizcg1 ti si pravi bolid.

Kakav domobran, coveku se otac zove Predrag a majka Veselinka. Sram te bilo
(aleksa, 19. februar 2018 13:15)

Kakve veze ima kako mu se roditelji zovu. Da nije po njihovim imenima Srbin jer su to kao srpska imena?? To su Slavenska imena, a da je po vama Srbima mi Hrvati bi se mogli zvati samo Hrvoje jer svojatate sve što možete.

Stara kuka

pre 6 godina

@SLO

Al to ne znaci da nije Srbin.Ako je rodjen u Slobeniji neka i igra,to niko ne spori.Napunio nas jeste ali uz plmoc Rendolfa-pravog Slovenca.E sad da li ce i u buducnosti puniti videcemo.Samo sto ti nisi Slovenac,jer oni tako ne pricaju.

SLO

pre 6 godina

Pa svi ove sto mladjahni Saric nabroja su poprilicno svjezi u NBA ne pomenu ni on ni komentatori ni Dragica ni Vucevica koji vec mnogo godina pokazuju stabilan kvalitet cudno.Valjda jer ni jedan ni drugi nisu iz Srbije iliHrvatske 
(Radule Scepanovic, 19. februar 2018 13:07) 

Ali su i jedan i drugi Srbi.
(Stara kuka, 19. februar 2018 14:35)

Jedan vas je napunio cekamo da vas i drugi napuni..pravi Srbi

Stara kuka

pre 6 godina

@Ivan

Hrvati o svojatanju.Pa vama je svako rodjen j kifli od ndh-a Rvat automataki.Ali zato za vas postoje Hrvati rodjeni od Japana do Kanade.
BTW Saric i jeste Srbin.Nego sta ti trazis kod Srba na sajtu?To je pravo pitanje.

nwa

pre 6 godina

Neozbiljan igrac, ni u evropi nije bio neka klasa ali NBA je daleko od onoga sto je bila generalno no necu da ulazim u to nek se klinci loze i misle da je to top. Saric korektan decko.
(Sir Djavo, 19. februar 2018 12:29)

Decko je na oko 15ppg i oko 7skokova,i igra standardno oko 30minuta.Ne bih rekao da je neozbiljan igrac.

analiticar_amater

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19)

Dirk jeste evropljanin koji je najvise postigao u NBA, ali put za ostale su otvorili Divac i Petrovic.

Stara kuka

pre 6 godina

Pa svi ove sto mladjahni Saric nabroja su poprilicno svjezi u NBA ne pomenu ni on ni komentatori ni Dragica ni Vucevica koji vec mnogo godina pokazuju stabilan kvalitet cudno.Valjda jer ni jedan ni drugi nisu iz Srbije iliHrvatske
(Radule Scepanovic, 19. februar 2018 13:07)

Ali su i jedan i drugi Srbi.

igy pro

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19
To je diskutabilno ..pre Novckog imao si npr Stojakovića koji 5 sezona zaredom je imao prosek 20+ poena..imao si Srbiju koja izbacila dream team a posle njih izbacila ih i Grčka
(dzoni, 19. februar 2018 12:34)
Sve to stoji ali je Dirk Nowitzki jedini od njih koji je bio fransizni igrac, ili igrac oko koga se gradio ostatak ekipe dok su svi ostali bili jako dobri igraci, ali su uvek bili u senci nekog tj drugi ili treci igrac ekipe...(iako je pedja imao dve tri sezone gde je bio vodja nakon sto je otisao Webber ali nije to to kao Dirk sto je izneo na ledjima... onda i Pau Gasol odlican igrac i rame uz rame s Dirkom po kvalitetu ali koji je vecito bio u senci Kobija).

Radule Scepanovic

pre 6 godina

Pa svi ove sto mladjahni Saric nabroja su poprilicno svjezi u NBA ne pomenu ni on ni komentatori ni Dragica ni Vucevica koji vec mnogo godina pokazuju stabilan kvalitet cudno.Valjda jer ni jedan ni drugi nisu iz Srbije iliHrvatske

Sina

pre 6 godina

Ne kaze se Vlada Divca, nego Vladeta, jer se ne zove Vlado nego Vlade. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zorowitzki, 19. februar 2018 11:08) # Link komentara 
Kaže se Vladu Divca u akuzativu.

323

pre 6 godina

https://www.youtube.com/watch?v=pG6qLICUo8Y

Ovaj lik sa komentarima je totalno odlepljen, uvek me oraspolozi i cesto komentarise nase igrace, cak i reprezentaciju.

aco

pre 6 godina

Mislim da dolazi dobra generacija neamerikanaca. Vec su evropske (odnosno ostatka sveta) zvezde u usponu zestoko isprasile Amere. Trenutno Ameri imaju bolje igrace, ali za par godina bi mogla petorka ostatka sveta da pobedi americku. Saric je dobar igrac, a verovatno od hrvatskih kosarkasa je najperspektivniji Bender. Najbolji stranci u NBA su Janis, Jokic, Porzingis, pa i Dragic. U ovom drustvu bi mogao da se nadje i Bogdan.

dzoni

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19
To je diskutabilno ..pre Novckog imao si npr Stojakovića koji 5 sezona zaredom je imao prosek 20+ poena..imao si Srbiju koja izbacila dream team a posle njih izbacila ih i Grčka

Sir Djavo

pre 6 godina

Neozbiljan igrac, ni u evropi nije bio neka klasa ali NBA je daleko od onoga sto je bila generalno no necu da ulazim u to nek se klinci loze i misle da je to top. Saric korektan decko.

zex1

pre 6 godina

"...imate Nikolu Jokića i Janisa Adetokumba, koji su glavni u svojim ekipama, imate mene, Bojana i Bogdana Bogdanovića..."
 Trebao bi sebe staviti na kraju, a ne verujem da to nije znao...

Goran

pre 6 godina

Tu su jos bili i Kukoc, Sabonis, Rik Smits (Holandjanin), Detlef Sremf (Nemac), kasnije Stojakovic, Parker, Pau Gasol, Ilgauskas (Litvanija), Muresan (Rumunija), ali ok, jasno je da je pricao samo o Balkanu, mada cudi sto nije pomenuo Kukoca, imao je mnogo bolju karijeru od Drazena u NBA.

crni biseri

pre 6 godina

(antiDebil, 19. februar 2018 12:13)

Nismo se razumeli.
Nekadasnji Detroit, sa pomenutim Rodmanom, bi se prosetao do titule. To.
Kad bi jedan Lejmbir ili Kaltrajt dzvolli da ih jasu?! Danas je to princip. Svaki tim ma "zvezdu", dve, ostali su tu da masu peskirima i da se preko njih zakucava, tj jase.

I niko se ne buni, jer svi zaradjuju. I onaj sto nosi sedlo i onaj sto nosi mamuze.

Šou program.

Generalno to vazi za vrhunski sport. Mislim na fudbal i kosarku. Manjak kvaliteta koji je savrseno upakovan i prodaje se.

Toriton

pre 6 godina

Ne kaze se Vlada Divca, nego Vladeta, jer se ne zove Vlado nego Vlade.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zorowitzki, 19. februar 2018 11:08) # Link komentara

Ne zove se Vladet, nego Vlade...

antiDebil

pre 6 godina

Pre 25 godina je kosarka bila ozbiljan sport.
Sad sve sami kečeri i kardašijani...

Neko to shvati pre, neko posle.
(crni biseri, 19. februar 2018 11:32)

Mislis ? Nisam bas siguran. Pre ce da bude varijanta da ti zbog svih drustvenih mreza i slicnih svinjarija mozes da saznas sta koji igrac radi, sa kime spava, kako se oblaci itd. Da je Rodman imao instagram on ne bi bio Kardasijan ili nesto slicno ?

WillyWonka

pre 6 godina

E moj Šariću, prije Dražena i Divca bio je Detlef Šrempf, prvi Evropljanin koji je nešto značio u NBA i imao jako dobre učinke. Čovjek je imao strašnih sezona, pa i sa prosjekom od skoro 20/10, a svi ga zaboravili. Također je i Bugarin Glučkov bio u NBA, ali on je više zatvorio, nego što je otvorio vrata Evropljanima.

Realno

pre 6 godina

Samo jos imena poput Stojakovica i Novickog nedostaju a malo kasnije se pjavio i Gasaol koji je takodje igrao/igra veliku ulogu u svom timu.

antiDebil

pre 6 godina

Pre 25 godina je kosarka bila ozbiljan sport.
Sad sve sami kečeri i kardašijani...

Neko to shvati pre, neko posle.
(crni biseri, 19. februar 2018 11:32)

Mislis ? Nisam bas siguran. Pre ce da bude varijanta da ti zbog svih drustvenih mreza i slicnih svinjarija mozes da saznas sta koji igrac radi, sa kime spava, kako se oblaci itd. Da je Rodman imao instagram on ne bi bio Kardasijan ili nesto slicno ?

Goran

pre 6 godina

Tu su jos bili i Kukoc, Sabonis, Rik Smits (Holandjanin), Detlef Sremf (Nemac), kasnije Stojakovic, Parker, Pau Gasol, Ilgauskas (Litvanija), Muresan (Rumunija), ali ok, jasno je da je pricao samo o Balkanu, mada cudi sto nije pomenuo Kukoca, imao je mnogo bolju karijeru od Drazena u NBA.

Toriton

pre 6 godina

Ne kaze se Vlada Divca, nego Vladeta, jer se ne zove Vlado nego Vlade.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zorowitzki, 19. februar 2018 11:08) # Link komentara

Ne zove se Vladet, nego Vlade...

dzoni

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19
To je diskutabilno ..pre Novckog imao si npr Stojakovića koji 5 sezona zaredom je imao prosek 20+ poena..imao si Srbiju koja izbacila dream team a posle njih izbacila ih i Grčka

Realno

pre 6 godina

Samo jos imena poput Stojakovica i Novickog nedostaju a malo kasnije se pjavio i Gasaol koji je takodje igrao/igra veliku ulogu u svom timu.

nwa

pre 6 godina

Neozbiljan igrac, ni u evropi nije bio neka klasa ali NBA je daleko od onoga sto je bila generalno no necu da ulazim u to nek se klinci loze i misle da je to top. Saric korektan decko.
(Sir Djavo, 19. februar 2018 12:29)

Decko je na oko 15ppg i oko 7skokova,i igra standardno oko 30minuta.Ne bih rekao da je neozbiljan igrac.

analiticar_amater

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19)

Dirk jeste evropljanin koji je najvise postigao u NBA, ali put za ostale su otvorili Divac i Petrovic.

Sina

pre 6 godina

Ne kaze se Vlada Divca, nego Vladeta, jer se ne zove Vlado nego Vlade. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zorowitzki, 19. februar 2018 11:08) # Link komentara 
Kaže se Vladu Divca u akuzativu.

croata

pre 6 godina

E moj Šariću, prije Dražena i Divca bio je Detlef Šrempf, prvi Evropljanin koji je nešto značio u NBA i imao jako dobre učinke. Čovjek je imao strašnih sezona, pa i sa prosjekom od skoro 20/10, a svi ga zaboravili. Također je i Bugarin Glučkov bio u NBA, ali on je više zatvorio, nego što je otvorio vrata Evropljanima.
(WillyWonka, 19. februar 2018 12:49)

Detlef schrempf se skolovao u americi,od srednje pa preko koledza i njega su ameri smatrali domacim igracem. Nije bas za usporedbu sa evropljanima koji su se kosarkaski skolovali u evropi. Al da je bio pravi igrac,to je istina.

igy pro

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19
To je diskutabilno ..pre Novckog imao si npr Stojakovića koji 5 sezona zaredom je imao prosek 20+ poena..imao si Srbiju koja izbacila dream team a posle njih izbacila ih i Grčka
(dzoni, 19. februar 2018 12:34)
Sve to stoji ali je Dirk Nowitzki jedini od njih koji je bio fransizni igrac, ili igrac oko koga se gradio ostatak ekipe dok su svi ostali bili jako dobri igraci, ali su uvek bili u senci nekog tj drugi ili treci igrac ekipe...(iako je pedja imao dve tri sezone gde je bio vodja nakon sto je otisao Webber ali nije to to kao Dirk sto je izneo na ledjima... onda i Pau Gasol odlican igrac i rame uz rame s Dirkom po kvalitetu ali koji je vecito bio u senci Kobija).

Stara kuka

pre 6 godina

Pa svi ove sto mladjahni Saric nabroja su poprilicno svjezi u NBA ne pomenu ni on ni komentatori ni Dragica ni Vucevica koji vec mnogo godina pokazuju stabilan kvalitet cudno.Valjda jer ni jedan ni drugi nisu iz Srbije iliHrvatske
(Radule Scepanovic, 19. februar 2018 13:07)

Ali su i jedan i drugi Srbi.

crni biseri

pre 6 godina

(antiDebil, 19. februar 2018 12:13)

Nismo se razumeli.
Nekadasnji Detroit, sa pomenutim Rodmanom, bi se prosetao do titule. To.
Kad bi jedan Lejmbir ili Kaltrajt dzvolli da ih jasu?! Danas je to princip. Svaki tim ma "zvezdu", dve, ostali su tu da masu peskirima i da se preko njih zakucava, tj jase.

I niko se ne buni, jer svi zaradjuju. I onaj sto nosi sedlo i onaj sto nosi mamuze.

Šou program.

Generalno to vazi za vrhunski sport. Mislim na fudbal i kosarku. Manjak kvaliteta koji je savrseno upakovan i prodaje se.

WillyWonka

pre 6 godina

E moj Šariću, prije Dražena i Divca bio je Detlef Šrempf, prvi Evropljanin koji je nešto značio u NBA i imao jako dobre učinke. Čovjek je imao strašnih sezona, pa i sa prosjekom od skoro 20/10, a svi ga zaboravili. Također je i Bugarin Glučkov bio u NBA, ali on je više zatvorio, nego što je otvorio vrata Evropljanima.

Ivan

pre 6 godina

srbizcg1 ti si pravi bolid.

Kakav domobran, coveku se otac zove Predrag a majka Veselinka. Sram te bilo
(aleksa, 19. februar 2018 13:15)

Kakve veze ima kako mu se roditelji zovu. Da nije po njihovim imenima Srbin jer su to kao srpska imena?? To su Slavenska imena, a da je po vama Srbima mi Hrvati bi se mogli zvati samo Hrvoje jer svojatate sve što možete.

aco

pre 6 godina

Mislim da dolazi dobra generacija neamerikanaca. Vec su evropske (odnosno ostatka sveta) zvezde u usponu zestoko isprasile Amere. Trenutno Ameri imaju bolje igrace, ali za par godina bi mogla petorka ostatka sveta da pobedi americku. Saric je dobar igrac, a verovatno od hrvatskih kosarkasa je najperspektivniji Bender. Najbolji stranci u NBA su Janis, Jokic, Porzingis, pa i Dragic. U ovom drustvu bi mogao da se nadje i Bogdan.

Rosa u podne

pre 6 godina

Nije zaboravio samo Kukoča, nego i Rađu koji je par godina bio najbolji igrač Bostona. O velikom Sabonisu i da ne govorim. Smits i Šrempf su stdirali u americi, nisu evropska škola. Zaboravih, i Marčulionis.

Danko bananko

pre 6 godina

Nikad se ne govori o Dini Radji koji je bio dosta uspjesan u Nba-u..U cetiri sezone koliko je ondje igrao statistika mu je skoro 17 poena i 9 skokova u prosjeku s time da je u trecoj sezoni imao 19.7 i skoro 10 skokova u prosjeku.Malo je da ne kazem glupo napisati Muresana i Ilgauskasa a ne staviti recimo Radju u taj kontekst.Da nije bilo ozljede koljena u cetvrtoj sezoni Radja bi vjerojatno odradio 6,7 sezona.Jer je imao 30 kad je otisao iz Bostona nakon sto sz ga trejdali u Philu.

Sir Djavo

pre 6 godina

Neozbiljan igrac, ni u evropi nije bio neka klasa ali NBA je daleko od onoga sto je bila generalno no necu da ulazim u to nek se klinci loze i misle da je to top. Saric korektan decko.

zex1

pre 6 godina

"...imate Nikolu Jokića i Janisa Adetokumba, koji su glavni u svojim ekipama, imate mene, Bojana i Bogdana Bogdanovića..."
 Trebao bi sebe staviti na kraju, a ne verujem da to nije znao...

Stara kuka

pre 6 godina

@SLO

Al to ne znaci da nije Srbin.Ako je rodjen u Slobeniji neka i igra,to niko ne spori.Napunio nas jeste ali uz plmoc Rendolfa-pravog Slovenca.E sad da li ce i u buducnosti puniti videcemo.Samo sto ti nisi Slovenac,jer oni tako ne pricaju.

Radule Scepanovic

pre 6 godina

Pa svi ove sto mladjahni Saric nabroja su poprilicno svjezi u NBA ne pomenu ni on ni komentatori ni Dragica ni Vucevica koji vec mnogo godina pokazuju stabilan kvalitet cudno.Valjda jer ni jedan ni drugi nisu iz Srbije iliHrvatske

Stara kuka

pre 6 godina

@Ivan

Hrvati o svojatanju.Pa vama je svako rodjen j kifli od ndh-a Rvat automataki.Ali zato za vas postoje Hrvati rodjeni od Japana do Kanade.
BTW Saric i jeste Srbin.Nego sta ti trazis kod Srba na sajtu?To je pravo pitanje.

Ludak_u_razvoju

pre 6 godina

Interesentno je kako svi u ovom nabrajanju prvih Evropljana u NBA zaboravljaju na Šarunasa Marčulionisa, koji je došao iste godine kad i Divac i Dražen. Jedan od najboljih plejmejkera Evrope svih vremena, 8 sezona je odigrao u NBA ligi. Iako sam bio klinac 1995 sećam se da se najviše strahovalo prvo od njega pa tek onda od Sabonisa na evropskom prvenstvu te godine.

SLO

pre 6 godina

Pa svi ove sto mladjahni Saric nabroja su poprilicno svjezi u NBA ne pomenu ni on ni komentatori ni Dragica ni Vucevica koji vec mnogo godina pokazuju stabilan kvalitet cudno.Valjda jer ni jedan ni drugi nisu iz Srbije iliHrvatske 
(Radule Scepanovic, 19. februar 2018 13:07) 

Ali su i jedan i drugi Srbi.
(Stara kuka, 19. februar 2018 14:35)

Jedan vas je napunio cekamo da vas i drugi napuni..pravi Srbi

Doktor

pre 6 godina

Stojakovic jeste imao odlicnu karijeru, ali ne bih bas rekao da je on posle Novickog sledeci na listi najboljih Evropljana u NBA. Gasol i Parker su ipak imali bolje karijere i bolje igre na vrhuncu karijere od Pedje. Jeste da nijedan od njih dvojice nije bio 4. na MVP listi kao Pedja, ali je ta 2004. godina specificna jer su mnogi igraci imali slabije sezone nego obicno (tu pre svega mislim na Seka, Kobija, Novickog, Nesa, Kida). Takodje, mislim da uspeh Divca, Petrovica i Kukoca nema nikakvog uticaja na uspeh Novickog, Gasola, Stojakovica i ostalih vrhunskih igraca iz Evrope. Njihove dobre igre su doprinele da se Evropljani biraju sa boljih pozicija na draftu, kao sto su vrhunske igre Novickog, Gasola i Stojakovica doprinele da se Milicic, Barnjani, Bogut, Veseli i drugi visoki beli igraci biraju sa jos boljih pozicija na draftu, i to je sve. Ako je Novicki bio MVP jer su mu prethodnici prokrcili put, zasto Barnjani nije nadmasio Novickog, ili zasto Veseli nije pokazao nista? Uspeh nekog igraca je plod iskljucivo njegovog talenta i rada, tako da manite se tih prica kako je nekom bilo teze. Divac, Kukoc i Petrovic su bili odlicni igraci, ali su Novicki, Gasol, Parker i Stojakovic jednostavno bolji.

Alexej

pre 6 godina

Nisu mi jasni komentari što spominju Novickog, Kukoča, Stojakovića.. Svi oni su došli posle Divca i Dražena kao što Šarić kaže. Tu je bio i pomalo zaboravljeni Marčulionis, zver od igrača.

joki

pre 6 godina

Nikad se ne govori o Dini Radji koji je bio dosta uspjesan u Nba-u..U cetiri sezone koliko je ondje igrao statistika mu je skoro 17 poena i 9 skokova u prosjeku s time da je u trecoj sezoni imao 19.7 i skoro 10 skokova u prosjeku.Malo je da ne kazem glupo napisati Muresana i Ilgauskasa a ne staviti recimo Radju u taj kontekst.Da nije bilo ozljede koljena u cetvrtoj sezoni Radja bi vjerojatno odradio 6,7 sezona.Jer je imao 30 kad je otisao iz Bostona nakon sto sz ga trejdali u Philu.
(Danko bananko, 19. februar 2018 17:35)

druze nauci se da mediji nisu uvek objektivni,
dino radja ima bolje rezultate u svoje 4 godine igranja u nba od drazenovih 4 god u nba.
pa opet nadju se drski ljudi da drazena stavljaju u isti ravan sa jednim novickim.

Kyle and Peel

pre 6 godina

@323

taj lik samo koristi to sto smo mali iskompleksiran narod koji je, zbog propagande devesesetih, konstantno zeljan lepih reci o sebi.

njemu par minuta nerada donese neku kintu na svaki pregled koji srbi donesu.

sedne, gleda, bulji oci, a srbi padaju na tu foru: brt, vidi kako smo mu kul.

Ivan

pre 6 godina

@Ivan

Hrvati o svojatanju.Pa vama je svako rodjen j kifli od ndh-a Rvat automataki.Ali zato za vas postoje Hrvati rodjeni od Japana do Kanade.
BTW Saric i jeste Srbin.Nego sta ti trazis kod Srba na sajtu?To je pravo pitanje.
(Stara kuka, 19. februar 2018 15:55)

Pa zato što vi Srbi stalno pišete o nama Hrvatima. Kad prestanete da nas pominjete nećemo ni dolaziti.

PimPong

pre 6 godina

Po meni su Divac, Drazen i Kukoc otovorili put Evropljanima. Odnosno, nakon njih, ekipe su se vise kockale i birale Evropljane na dratu. Divac je bio jako marketabilan sa svojom personom i u Lakers-ima, Toni je igrao u najboljoj ekipi decenije, a Drazen, kao Drazen, veliki radnik. Nakon nekog vremena, doslo je skoro do obrnutog efekta, jer su igraci sa "ic" prezimenima zavrsavali previsoko na draftu, jer su Ameri poceli da uzimaju sve igrace sa imalo talenta koji se jos nisu bili dokazali (slucaj Milicic).

Sto se tice kvaliteta Evropljana, broj jedan i dva su Novicki i Parker, jer su i jedan i drugi bili MVP finala ekipa koje su osvojile titule. Dao bih malu prednost Novickom, zbog svih ostalih dostignuca (broj poena u ligi, itd.), i s tim da je bio vodja ekipa koja je porazila Lebrona i Wade-a na vrhuncu karijere (manje-vise). Pri tom je imao dobre suigrace, ali su skoro svi oni bili dosta stari (Terry, Kidd, Pedja, Marion, itd - odnosno, All-Star ekipa iz 2002-e, a ne iz 2011-e!). On je te godine bio najbolji igrac lige.

Ova nova generacija Evropljana je mocnija od mnogih, i ima preliku da prevazidje ove stare. Ali to ne znaci da ce se to i desiti - moraju da se potrude!

joki

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19)

Dirk jeste evropljanin koji je najvise postigao u NBA, ali put za ostale su otvorili Divac i Petrovic.
(analiticar_amater, 19. februar 2018 14:07)

sad ispade da novicki ne bi ni igrao u nba da nije bilo divca i drazena,ma hajte.
bilo kako bilo,ma koliko voleo vise i drazena i divca jer su nasi.

novicki je klasa za sebe,jedini evroplanin koji je proglasen najboljim igracem cele nba lige.
od ostalih jedino je pedja bio cetvrti najbolji igrac nba,niko vise ni blizu.
novicki je u istoriji nba.
pedja isto u top 10 sutera u nba svih vremena.

mozda divac i drazen jesu odskrinuli vrta,ali dirk,pedja,gasil,parker su pokazali da su jednaki sa najboljim amrikancima tad.

Manje snihoshodljivosti

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro)

Ne budi smesan, pa nije Milicic bio drugi na draftu ispred Karmela i Vejda zbog Novickog.

323

pre 6 godina

https://www.youtube.com/watch?v=pG6qLICUo8Y

Ovaj lik sa komentarima je totalno odlepljen, uvek me oraspolozi i cesto komentarise nase igrace, cak i reprezentaciju.

Милош-

pre 6 godina

Ja mislim da bi evropa danas bila veoma blizu da isprasi amere. bilo bi gusto cak i na vise pobeda. Porzingis, ovaj Janis A. pa Jokic, Dragic, Teo, Bogdan.. Za jos oar godina, npr 5 mogao bi All star game da bude SAD - Europe.

KRATKA LEKCIJA ZA NEDOVOLJNO UPUĆENE !!!

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.

**Alooo, Divac i Dražen su u NBA došli kada je bilo nezamislivo da beli evropljani koji su još i školovani u evropi da mogu da bilo kakvu partiju pruže a kamoli da igraju na nivou superstara. Pri tom Dražen nije nekoliko sezona dobijao šansu iz više razloga a jedan od tih je što se svakako nije verovalo da bi on nekog američkog beka iz druge postave mogao da odmeni a kamoli tek nekog iz prve. Al zato čim mu je ukazana prilika pokazao je da može da odigra na najvišem mogućem nivou i baš kada se činilo da mu je samo nebo granica za njegov napredak on je na žalost poginuo i nikad nije ni izbliza dostigao ni igrački ni timski (prstenje) potencijal. A se tiče Divca on je bio pokretan centar sa finesama kakve kod crnačkih centara nisu u to vreme postojale te su se vremenom sve više takvi centri i tražili (današnji brojni centri su dokaz toga) , pa prema tome baš su Divac i Drazen otvorili put evropskim igračima medju kojima je i Dirk Nowitzki. Taj put je kasnije utemeljila i Argentina (budući da je manje više i ostatak sveta imao sličan kriterijum kao evropa) i to pobedom nad drim timom i veče kasnije i Jugoslavija, pa Španija, pa Grčka. Dirk Nowitzki jeste najveći igrač evropski svih vremena (za sada) ali nije on taj koji je otvorio put evropskim kosarkasima. I btw Stojakovic je bio i lider tima u jednom momentu čak i kad je Kris Veber bio još uvek u timu a ne samo kada je otišao...

Sir Djavo

pre 6 godina

Neozbiljan igrac, ni u evropi nije bio neka klasa ali NBA je daleko od onoga sto je bila generalno no necu da ulazim u to nek se klinci loze i misle da je to top. Saric korektan decko.

zex1

pre 6 godina

"...imate Nikolu Jokića i Janisa Adetokumba, koji su glavni u svojim ekipama, imate mene, Bojana i Bogdana Bogdanovića..."
 Trebao bi sebe staviti na kraju, a ne verujem da to nije znao...

WillyWonka

pre 6 godina

E moj Šariću, prije Dražena i Divca bio je Detlef Šrempf, prvi Evropljanin koji je nešto značio u NBA i imao jako dobre učinke. Čovjek je imao strašnih sezona, pa i sa prosjekom od skoro 20/10, a svi ga zaboravili. Također je i Bugarin Glučkov bio u NBA, ali on je više zatvorio, nego što je otvorio vrata Evropljanima.

Ivan

pre 6 godina

srbizcg1 ti si pravi bolid.

Kakav domobran, coveku se otac zove Predrag a majka Veselinka. Sram te bilo
(aleksa, 19. februar 2018 13:15)

Kakve veze ima kako mu se roditelji zovu. Da nije po njihovim imenima Srbin jer su to kao srpska imena?? To su Slavenska imena, a da je po vama Srbima mi Hrvati bi se mogli zvati samo Hrvoje jer svojatate sve što možete.

Radule Scepanovic

pre 6 godina

Pa svi ove sto mladjahni Saric nabroja su poprilicno svjezi u NBA ne pomenu ni on ni komentatori ni Dragica ni Vucevica koji vec mnogo godina pokazuju stabilan kvalitet cudno.Valjda jer ni jedan ni drugi nisu iz Srbije iliHrvatske

Stara kuka

pre 6 godina

@Ivan

Hrvati o svojatanju.Pa vama je svako rodjen j kifli od ndh-a Rvat automataki.Ali zato za vas postoje Hrvati rodjeni od Japana do Kanade.
BTW Saric i jeste Srbin.Nego sta ti trazis kod Srba na sajtu?To je pravo pitanje.

dzoni

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19
To je diskutabilno ..pre Novckog imao si npr Stojakovića koji 5 sezona zaredom je imao prosek 20+ poena..imao si Srbiju koja izbacila dream team a posle njih izbacila ih i Grčka

SLO

pre 6 godina

Pa svi ove sto mladjahni Saric nabroja su poprilicno svjezi u NBA ne pomenu ni on ni komentatori ni Dragica ni Vucevica koji vec mnogo godina pokazuju stabilan kvalitet cudno.Valjda jer ni jedan ni drugi nisu iz Srbije iliHrvatske 
(Radule Scepanovic, 19. februar 2018 13:07) 

Ali su i jedan i drugi Srbi.
(Stara kuka, 19. februar 2018 14:35)

Jedan vas je napunio cekamo da vas i drugi napuni..pravi Srbi

Doktor

pre 6 godina

Stojakovic jeste imao odlicnu karijeru, ali ne bih bas rekao da je on posle Novickog sledeci na listi najboljih Evropljana u NBA. Gasol i Parker su ipak imali bolje karijere i bolje igre na vrhuncu karijere od Pedje. Jeste da nijedan od njih dvojice nije bio 4. na MVP listi kao Pedja, ali je ta 2004. godina specificna jer su mnogi igraci imali slabije sezone nego obicno (tu pre svega mislim na Seka, Kobija, Novickog, Nesa, Kida). Takodje, mislim da uspeh Divca, Petrovica i Kukoca nema nikakvog uticaja na uspeh Novickog, Gasola, Stojakovica i ostalih vrhunskih igraca iz Evrope. Njihove dobre igre su doprinele da se Evropljani biraju sa boljih pozicija na draftu, kao sto su vrhunske igre Novickog, Gasola i Stojakovica doprinele da se Milicic, Barnjani, Bogut, Veseli i drugi visoki beli igraci biraju sa jos boljih pozicija na draftu, i to je sve. Ako je Novicki bio MVP jer su mu prethodnici prokrcili put, zasto Barnjani nije nadmasio Novickog, ili zasto Veseli nije pokazao nista? Uspeh nekog igraca je plod iskljucivo njegovog talenta i rada, tako da manite se tih prica kako je nekom bilo teze. Divac, Kukoc i Petrovic su bili odlicni igraci, ali su Novicki, Gasol, Parker i Stojakovic jednostavno bolji.

crni biseri

pre 6 godina

(antiDebil, 19. februar 2018 12:13)

Nismo se razumeli.
Nekadasnji Detroit, sa pomenutim Rodmanom, bi se prosetao do titule. To.
Kad bi jedan Lejmbir ili Kaltrajt dzvolli da ih jasu?! Danas je to princip. Svaki tim ma "zvezdu", dve, ostali su tu da masu peskirima i da se preko njih zakucava, tj jase.

I niko se ne buni, jer svi zaradjuju. I onaj sto nosi sedlo i onaj sto nosi mamuze.

Šou program.

Generalno to vazi za vrhunski sport. Mislim na fudbal i kosarku. Manjak kvaliteta koji je savrseno upakovan i prodaje se.

antiDebil

pre 6 godina

Pre 25 godina je kosarka bila ozbiljan sport.
Sad sve sami kečeri i kardašijani...

Neko to shvati pre, neko posle.
(crni biseri, 19. februar 2018 11:32)

Mislis ? Nisam bas siguran. Pre ce da bude varijanta da ti zbog svih drustvenih mreza i slicnih svinjarija mozes da saznas sta koji igrac radi, sa kime spava, kako se oblaci itd. Da je Rodman imao instagram on ne bi bio Kardasijan ili nesto slicno ?

Toriton

pre 6 godina

Ne kaze se Vlada Divca, nego Vladeta, jer se ne zove Vlado nego Vlade.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zorowitzki, 19. februar 2018 11:08) # Link komentara

Ne zove se Vladet, nego Vlade...

aco

pre 6 godina

Mislim da dolazi dobra generacija neamerikanaca. Vec su evropske (odnosno ostatka sveta) zvezde u usponu zestoko isprasile Amere. Trenutno Ameri imaju bolje igrace, ali za par godina bi mogla petorka ostatka sveta da pobedi americku. Saric je dobar igrac, a verovatno od hrvatskih kosarkasa je najperspektivniji Bender. Najbolji stranci u NBA su Janis, Jokic, Porzingis, pa i Dragic. U ovom drustvu bi mogao da se nadje i Bogdan.

igy pro

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19
To je diskutabilno ..pre Novckog imao si npr Stojakovića koji 5 sezona zaredom je imao prosek 20+ poena..imao si Srbiju koja izbacila dream team a posle njih izbacila ih i Grčka
(dzoni, 19. februar 2018 12:34)
Sve to stoji ali je Dirk Nowitzki jedini od njih koji je bio fransizni igrac, ili igrac oko koga se gradio ostatak ekipe dok su svi ostali bili jako dobri igraci, ali su uvek bili u senci nekog tj drugi ili treci igrac ekipe...(iako je pedja imao dve tri sezone gde je bio vodja nakon sto je otisao Webber ali nije to to kao Dirk sto je izneo na ledjima... onda i Pau Gasol odlican igrac i rame uz rame s Dirkom po kvalitetu ali koji je vecito bio u senci Kobija).

Stara kuka

pre 6 godina

Pa svi ove sto mladjahni Saric nabroja su poprilicno svjezi u NBA ne pomenu ni on ni komentatori ni Dragica ni Vucevica koji vec mnogo godina pokazuju stabilan kvalitet cudno.Valjda jer ni jedan ni drugi nisu iz Srbije iliHrvatske
(Radule Scepanovic, 19. februar 2018 13:07)

Ali su i jedan i drugi Srbi.

323

pre 6 godina

https://www.youtube.com/watch?v=pG6qLICUo8Y

Ovaj lik sa komentarima je totalno odlepljen, uvek me oraspolozi i cesto komentarise nase igrace, cak i reprezentaciju.

Sina

pre 6 godina

Ne kaze se Vlada Divca, nego Vladeta, jer se ne zove Vlado nego Vlade. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zorowitzki, 19. februar 2018 11:08) # Link komentara 
Kaže se Vladu Divca u akuzativu.

Goran

pre 6 godina

Tu su jos bili i Kukoc, Sabonis, Rik Smits (Holandjanin), Detlef Sremf (Nemac), kasnije Stojakovic, Parker, Pau Gasol, Ilgauskas (Litvanija), Muresan (Rumunija), ali ok, jasno je da je pricao samo o Balkanu, mada cudi sto nije pomenuo Kukoca, imao je mnogo bolju karijeru od Drazena u NBA.

Kyle and Peel

pre 6 godina

@323

taj lik samo koristi to sto smo mali iskompleksiran narod koji je, zbog propagande devesesetih, konstantno zeljan lepih reci o sebi.

njemu par minuta nerada donese neku kintu na svaki pregled koji srbi donesu.

sedne, gleda, bulji oci, a srbi padaju na tu foru: brt, vidi kako smo mu kul.

Stara kuka

pre 6 godina

@SLO

Al to ne znaci da nije Srbin.Ako je rodjen u Slobeniji neka i igra,to niko ne spori.Napunio nas jeste ali uz plmoc Rendolfa-pravog Slovenca.E sad da li ce i u buducnosti puniti videcemo.Samo sto ti nisi Slovenac,jer oni tako ne pricaju.

joki

pre 6 godina

Nikad se ne govori o Dini Radji koji je bio dosta uspjesan u Nba-u..U cetiri sezone koliko je ondje igrao statistika mu je skoro 17 poena i 9 skokova u prosjeku s time da je u trecoj sezoni imao 19.7 i skoro 10 skokova u prosjeku.Malo je da ne kazem glupo napisati Muresana i Ilgauskasa a ne staviti recimo Radju u taj kontekst.Da nije bilo ozljede koljena u cetvrtoj sezoni Radja bi vjerojatno odradio 6,7 sezona.Jer je imao 30 kad je otisao iz Bostona nakon sto sz ga trejdali u Philu.
(Danko bananko, 19. februar 2018 17:35)

druze nauci se da mediji nisu uvek objektivni,
dino radja ima bolje rezultate u svoje 4 godine igranja u nba od drazenovih 4 god u nba.
pa opet nadju se drski ljudi da drazena stavljaju u isti ravan sa jednim novickim.

Realno

pre 6 godina

Samo jos imena poput Stojakovica i Novickog nedostaju a malo kasnije se pjavio i Gasaol koji je takodje igrao/igra veliku ulogu u svom timu.

analiticar_amater

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19)

Dirk jeste evropljanin koji je najvise postigao u NBA, ali put za ostale su otvorili Divac i Petrovic.

Милош-

pre 6 godina

Ja mislim da bi evropa danas bila veoma blizu da isprasi amere. bilo bi gusto cak i na vise pobeda. Porzingis, ovaj Janis A. pa Jokic, Dragic, Teo, Bogdan.. Za jos oar godina, npr 5 mogao bi All star game da bude SAD - Europe.

Ivan

pre 6 godina

@Ivan

Hrvati o svojatanju.Pa vama je svako rodjen j kifli od ndh-a Rvat automataki.Ali zato za vas postoje Hrvati rodjeni od Japana do Kanade.
BTW Saric i jeste Srbin.Nego sta ti trazis kod Srba na sajtu?To je pravo pitanje.
(Stara kuka, 19. februar 2018 15:55)

Pa zato što vi Srbi stalno pišete o nama Hrvatima. Kad prestanete da nas pominjete nećemo ni dolaziti.

croata

pre 6 godina

E moj Šariću, prije Dražena i Divca bio je Detlef Šrempf, prvi Evropljanin koji je nešto značio u NBA i imao jako dobre učinke. Čovjek je imao strašnih sezona, pa i sa prosjekom od skoro 20/10, a svi ga zaboravili. Također je i Bugarin Glučkov bio u NBA, ali on je više zatvorio, nego što je otvorio vrata Evropljanima.
(WillyWonka, 19. februar 2018 12:49)

Detlef schrempf se skolovao u americi,od srednje pa preko koledza i njega su ameri smatrali domacim igracem. Nije bas za usporedbu sa evropljanima koji su se kosarkaski skolovali u evropi. Al da je bio pravi igrac,to je istina.

joki

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro, 19. februar 2018 11:19)

Dirk jeste evropljanin koji je najvise postigao u NBA, ali put za ostale su otvorili Divac i Petrovic.
(analiticar_amater, 19. februar 2018 14:07)

sad ispade da novicki ne bi ni igrao u nba da nije bilo divca i drazena,ma hajte.
bilo kako bilo,ma koliko voleo vise i drazena i divca jer su nasi.

novicki je klasa za sebe,jedini evroplanin koji je proglasen najboljim igracem cele nba lige.
od ostalih jedino je pedja bio cetvrti najbolji igrac nba,niko vise ni blizu.
novicki je u istoriji nba.
pedja isto u top 10 sutera u nba svih vremena.

mozda divac i drazen jesu odskrinuli vrta,ali dirk,pedja,gasil,parker su pokazali da su jednaki sa najboljim amrikancima tad.

nwa

pre 6 godina

Neozbiljan igrac, ni u evropi nije bio neka klasa ali NBA je daleko od onoga sto je bila generalno no necu da ulazim u to nek se klinci loze i misle da je to top. Saric korektan decko.
(Sir Djavo, 19. februar 2018 12:29)

Decko je na oko 15ppg i oko 7skokova,i igra standardno oko 30minuta.Ne bih rekao da je neozbiljan igrac.

Rosa u podne

pre 6 godina

Nije zaboravio samo Kukoča, nego i Rađu koji je par godina bio najbolji igrač Bostona. O velikom Sabonisu i da ne govorim. Smits i Šrempf su stdirali u americi, nisu evropska škola. Zaboravih, i Marčulionis.

PimPong

pre 6 godina

Po meni su Divac, Drazen i Kukoc otovorili put Evropljanima. Odnosno, nakon njih, ekipe su se vise kockale i birale Evropljane na dratu. Divac je bio jako marketabilan sa svojom personom i u Lakers-ima, Toni je igrao u najboljoj ekipi decenije, a Drazen, kao Drazen, veliki radnik. Nakon nekog vremena, doslo je skoro do obrnutog efekta, jer su igraci sa "ic" prezimenima zavrsavali previsoko na draftu, jer su Ameri poceli da uzimaju sve igrace sa imalo talenta koji se jos nisu bili dokazali (slucaj Milicic).

Sto se tice kvaliteta Evropljana, broj jedan i dva su Novicki i Parker, jer su i jedan i drugi bili MVP finala ekipa koje su osvojile titule. Dao bih malu prednost Novickom, zbog svih ostalih dostignuca (broj poena u ligi, itd.), i s tim da je bio vodja ekipa koja je porazila Lebrona i Wade-a na vrhuncu karijere (manje-vise). Pri tom je imao dobre suigrace, ali su skoro svi oni bili dosta stari (Terry, Kidd, Pedja, Marion, itd - odnosno, All-Star ekipa iz 2002-e, a ne iz 2011-e!). On je te godine bio najbolji igrac lige.

Ova nova generacija Evropljana je mocnija od mnogih, i ima preliku da prevazidje ove stare. Ali to ne znaci da ce se to i desiti - moraju da se potrude!

Alexej

pre 6 godina

Nisu mi jasni komentari što spominju Novickog, Kukoča, Stojakovića.. Svi oni su došli posle Divca i Dražena kao što Šarić kaže. Tu je bio i pomalo zaboravljeni Marčulionis, zver od igrača.

Danko bananko

pre 6 godina

Nikad se ne govori o Dini Radji koji je bio dosta uspjesan u Nba-u..U cetiri sezone koliko je ondje igrao statistika mu je skoro 17 poena i 9 skokova u prosjeku s time da je u trecoj sezoni imao 19.7 i skoro 10 skokova u prosjeku.Malo je da ne kazem glupo napisati Muresana i Ilgauskasa a ne staviti recimo Radju u taj kontekst.Da nije bilo ozljede koljena u cetvrtoj sezoni Radja bi vjerojatno odradio 6,7 sezona.Jer je imao 30 kad je otisao iz Bostona nakon sto sz ga trejdali u Philu.

Ludak_u_razvoju

pre 6 godina

Interesentno je kako svi u ovom nabrajanju prvih Evropljana u NBA zaboravljaju na Šarunasa Marčulionisa, koji je došao iste godine kad i Divac i Dražen. Jedan od najboljih plejmejkera Evrope svih vremena, 8 sezona je odigrao u NBA ligi. Iako sam bio klinac 1995 sećam se da se najviše strahovalo prvo od njega pa tek onda od Sabonisa na evropskom prvenstvu te godine.

Manje snihoshodljivosti

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.
(igy pro)

Ne budi smesan, pa nije Milicic bio drugi na draftu ispred Karmela i Vejda zbog Novickog.

KRATKA LEKCIJA ZA NEDOVOLJNO UPUĆENE !!!

pre 6 godina

Svaka cast i Divcu i Petrovicu ali najvise vam je put otvorio veliki Dirk Nowitzki.

**Alooo, Divac i Dražen su u NBA došli kada je bilo nezamislivo da beli evropljani koji su još i školovani u evropi da mogu da bilo kakvu partiju pruže a kamoli da igraju na nivou superstara. Pri tom Dražen nije nekoliko sezona dobijao šansu iz više razloga a jedan od tih je što se svakako nije verovalo da bi on nekog američkog beka iz druge postave mogao da odmeni a kamoli tek nekog iz prve. Al zato čim mu je ukazana prilika pokazao je da može da odigra na najvišem mogućem nivou i baš kada se činilo da mu je samo nebo granica za njegov napredak on je na žalost poginuo i nikad nije ni izbliza dostigao ni igrački ni timski (prstenje) potencijal. A se tiče Divca on je bio pokretan centar sa finesama kakve kod crnačkih centara nisu u to vreme postojale te su se vremenom sve više takvi centri i tražili (današnji brojni centri su dokaz toga) , pa prema tome baš su Divac i Drazen otvorili put evropskim igračima medju kojima je i Dirk Nowitzki. Taj put je kasnije utemeljila i Argentina (budući da je manje više i ostatak sveta imao sličan kriterijum kao evropa) i to pobedom nad drim timom i veče kasnije i Jugoslavija, pa Španija, pa Grčka. Dirk Nowitzki jeste najveći igrač evropski svih vremena (za sada) ali nije on taj koji je otvorio put evropskim kosarkasima. I btw Stojakovic je bio i lider tima u jednom momentu čak i kad je Kris Veber bio još uvek u timu a ne samo kada je otišao...