Petak, 16.02.2018.

18:23

Netsi ne zaboravljaju Mocarta – Draženovo veče protiv Bulsa

Bruklin Netsi obeležiće dvadesetpetu godišnjicu tragične smrti jednog od najboljih košarkaša sa područja Evrope – Dražena Petrovića.

Izvor:

Netsi ne zaboravljaju Mocarta – Draženovo veèe protiv Bulsa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Ivan M

pre 6 godina

Morate shvatiti jedno kad razmišljate o Draženu (ili npr Divcu). On je bio pionir. Do njega stranaca u NBA gotovo da nije bilo. Za Evropljane se mislilo da nemaju pojma i da su mekušci. Naravno da mu jwe trebalo par godina da se navikne. Pa Sale i Danilović se nisu tamo uopšte proveli, Rađa bio OK ali ništa više i Kukoč bio šesti igrač. Pa i veliki Sabonis je igrao na 50% ili manje mogućnosti zbog kolena. Bodiroga nikada nije ni probao. Onda je došao jedan Petrović i pokazao da može da se nosi sa svima. Danas je odnos prema strancima u NBA drugačiji, skautovanje je mnogo bolje a i stranci dođu tamo mnogo spremniji nego recimo 1990. Po statistikama svakako ima boljih i biće. Ali po psihološkom uticaju teško da će neko da ga nadmaši.

@

pre 6 godina

Za one koji smatraju da ga Hrvati proglašavaju najboljim igracem Evrope

Prema anketi provedenoj među košarkašima sa Eurobasketa u Sloveniji, Dražen Petrović proglašen je najboljim evropskim košarkašem svih vremena.

U izboru su anketirani košarkaši sa Eurobasketa u Sloveniji, koji su trebali navesti pet najboljih košarkaša svih vremena..

Petrović je sakupio najviše glasova..

1. Dražen Petrović 
2. Tony Parker 
3. Arvydas Sabonis

Alex

pre 6 godina

Iz Sibenika sam bio,malo mladji od Drazena, sa njim sam igrao prvo na ulici a poslije i na treninzima Sibenke. Taj covjek je imao talenta, velikog, ali gledajuci ga svakodnevno i druzeci se sa njim na treninzima mislim da je talent bio trecina njegovog uspijeha. Druge dvije trecine su bile rad,rad i samo rad. U vise situacija kad tim zavrsi trening on ostane i sutira ili uvjezbava dribling i ulet pod kos. Vise puta mi kaze :ej znam da zuris ajd samo stani ispred mene da izvijezbam ovo ili ono, nekad sam ostajao a nekad se izvlacio jer mi se nije ostajalo.Onda bi on trazio drugoga. Drazen je bio drug i prijatelj, od njega sam dobio jednu zutu majicu koju je donio iz Zagreba prije prelaska u Cibonu i to poslije treninga ju je obukao a meni se svidjela,samo ju je skinuo i bukvalno navukao preko mene ,volio je sale te vrste. Veliki igrac i veliki covjek

vince carter

pre 6 godina

@Marko Da li prepametni Marko ume na youtubu da ukuca Lebron talk about best europen player ever ili talk about petrovic i Reggie Miller talk about Petrovic...cuces iz njihovih usta a ako ne razumes Engleski nek ti neko prevede! Nikad nisam probao da ostavim link i ne znam kako se ostavlja,mozda je to blam ali tvoj je veci!

mj23

pre 6 godina

Sve je istina, Lebron je dao ime sinu Dražen ali o tome niko ne govori a Miler ima na ramenu Draženov istotoviran lik,čak su i svi iz NBA lige glasali da liga promeni ime u Dražen liga i na kraju su jedva to oborili ali pod uticajem masona,pape i vanzemaljaca.Ma čovek očekivao neka priznanja i all star od NBA lige a imao 2 asistencije i 2 skoka u proseku pa ispade da ga svi mrze, klasičan kompleks.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 16. februar 2018 22:00)

Ovo je retorika u fazonu kao da ja kazem "da Obradovic i Bodiroga nesto valjaju, rasturili bi NBA"..

Drazen je u godini kad je poginuo izabran u trecu petorku lige. Dakle u top 15 igraca lige. I toliko se naljutio sto nije pozvan na all star i bio izabran u drugu petorku lige da se mislio vratiti nazad u Europu.

Grci su mu vec dali cek, samo je trebao upisati iznos..

Ginobilli ima 13/3/3 u karijeri u NBA. Kad gledas tako i ne razmisljas o kontestu (da manu sad jako malo igra, pa mu se rusi statistika, isto kao sto drazenu prakticki nisu dali igrati) onda su stvari drugacije. Sjecam se kad je bek Portlanda dobio gripu, nije igrao dvije utakmice. Drazen u dvije utakmice izdominirao, ovaj se odmah vratio i Drazen opet na klupu...Eto takav je status imao.

Ispada da je po statisticarima Fournier bolji od njega i Ginobilija, jer zasad ima bolju statistiku.

vince carter

pre 6 godina

Ja sam Srbin i kad vidim ove kompleksase dodje me blam! Nikad uzivo nisam gledao Petrovica ali imam prilike na youtubu sve da vidim o njemu i ostalim legendama. Kao prvo Petrovic u Portlandu nikako nije mogao da dobija priliku pored Klajd Drexlera i Terry Portera,cim je otisao u Nju Dzerzi njegova karijera je pocela da se uzdize ali je odmah potom nastradao tako da vase besmislene price o statistici padaju u vodu,ako neko nekog stize tako sto ga premasuje brojevima zasto je Lebron rekao na klipu da je Drazen najbolji Evropski kosarkas a Redzi Miler da je najbolji suter,jedno i drugo mozete proveriti. Kad Jokic sa Ademolom Okuladzom dobije prajm Gasola i ostatak Spanije,kad sa matorim saigracima dobije 3 prajm zvezde,tad se javite,Jokic vec sada ima vise triple dablova nego Novicki u karijeri e to vam je statistika..bas nista. Sabonisu je 86te SSSR stopirao prelazak u Portland,pa je otisao 1996te a Jokic je kao zbog statistike bolji od Sabonisa? 221cm,meka ruka,pokretan,trojke,pas igra..a Nikola nikad ne bi mogao da ga cuva..realno i objektivno!!!!

BgHQ

pre 6 godina

@Alex
Nisi nikad imao cast i privilegiju da gledas Drazena pa prema tome nisi svestan sta si propustio i kakvo neznanje si ispoljio.Evo da probam da ti pijasnim to je kao kada bi neki pubertetlija koji prati fudbal od pre par godina napisao da je npr. Toni Kros bolji igrac od Maradone jer ima vise osvojenih LS i podjednak broj titula svetskog prvaka.O Drazenu moze da pise samo onaj koje bio privilegovan da ga uzivo gleda a vase statistike mozete okaciti macku o rep jer nemate pojma kako je bilo tesko igracima iz Evrope u to vreme krajem 80ih da uopste dobiju bilo kakvu sansu u NBA.Da nije bilo njega,Divca,Radje,Kukoca,Sabonisa danas ne bi bilo ni ovako uspesnih evrooljana u NBA jer su im oni trasirali put i znatno im olaksali stvari.Bili su pioniri evropske kosarke u NBA.Mada je u startu pogresno sto sve poredite sa NBA jer ima fenomenalnih igraca koji nikad nisu igrali tamo(Bodiroga).Ono sto je Drazen pruzao na terenima sirom sveta to se ne moze opisati i zao mi je sto ga komentarisete a niste ga nikad gledali.Postavio je tako visok nivo da mu se jos niko nije ozbiljno priblizio.

Donbozone

pre 6 godina

Prosečan igrač i ništa više od toga.Prosek u NBA ligi.15 poena,2 skoka i 2 asistencije.Nikad finale lige,nikad finale konferencije a ovde ga smatraju najvećim...smešno, smešno i smešno... Stojaković je za njega vanzemaljac lično,o ostalim ne treba pričati.Doduše dao je 100 poena Olimpiji ali su igrala deca od 12 godina BUKVALNO.Ako nešto nije istina molim nekog da demantuje ali ČINJENICAMA.
(Marko, 16. februar 2018 21:18)

Prvo, gledajuci tvoj pravopis, da se zakljuciti da nisi preterano nacitan (ne bih da zvuci kao uvreda, jer ima veze sa sledecim sto cu napisati). Ovo sam morao da naglasim, jer nacin razmisljanja i zakljucivanja u tvom tekstu je beskonacno plitak.
1. Prosek sam za sebe ne govovori nista..Stavi MJ na klupu 38 min i imace prosek 4pts/utakmici. Ako pricamo o proseku, onda izvuci prosek po minutazi, to ce vec nesto da znaci.
2. Stavi MJ-a u poslednju ekipu na tabeli i nikada nece videti ni finale konferencije, ni finale lige. Zasto? Zato sto ne igra sam, nego igra 5 igraca + klupa.
Stojakovic je bio dobar suter, ali osim toga nista ga nije posebno isticalo kao igraca. Sa druge strane, Drazen je imao, moze se reci savrsen sut, ali ono sto ga je cinilo vanserijskim igracem je bilo:
1. odbrana,
2. rad nogama,
3. kretanje sa loptom,
4. ulaz i brzina izbacaja lopte.

O ovome vise moze da se cuje od Redzija Milera, coveka koji je bio medju najboljim suterima NBA svih vremena, ali koji istice jednog kojem nije bio ni blizu, a to je bas Drazen.

Marko

pre 6 godina

@mj23 Sve je istina, Lebron je dao ime sinu Dražen ali o tome niko ne govori a Miler ima na ramenu Draženov istotoviran lik,čak su i svi iz NBA lige glasali da liga promeni ime u Dražen liga i na kraju su jedva to oborili ali pod uticajem masona,pape i vanzemaljaca.Ma čovek očekivao neka priznanja i all star od NBA lige a imao 2 asistencije i 2 skoka u proseku pa ispade da ga svi mrze, klasičan kompleks.

masterkg

pre 6 godina

Slaba karijera, evo Bogdan Bogdanovic vec sad ima bolji ucinak od Drazena kojem je trebalo vise od par sezona da se navikne na NBA. To je ono kada smrt ucini nekog vecem od onoga sto je bio, da nije poginuo ne bi ga se niko secao danas bas tuzno.
(Faca, 16. februar 2018 21:01)

Kad bi znao koliko ne znaš ....

Faca

pre 6 godina

Slaba karijera, evo Bogdan Bogdanovic vec sad ima bolji ucinak od Drazena kojem je trebalo vise od par sezona da se navikne na NBA. To je ono kada smrt ucini nekog vecem od onoga sto je bio, da nije poginuo ne bi ga se niko secao danas bas tuzno.

kole

pre 6 godina

Sto se tice NBA, nikako ne moze da bude najblji evropjanin ikad. Moze ako se uzme u obzir sve: evropa, reprezentacija i NBA. Ali u tom slucaju Kukoc je veci, jer Kukoc ima sve sto i Drazen plus brdo titula u NBA i nagrade za 6. igraca.

Jaran

pre 6 godina

Ili anegdota kad su imali jutarnji trening, i dolazi Drexler prvi na popodnevni trening, Drazen na bicikli, mokar kao voda, pita ga Drexler kad si došao, kaze Drazen, nisam uopće išao kući - evo naježio sam se dok sam ovo pisao. 

Najveći!
mj23

Evo ja osecam neki bol u medjunozju dok citam ovo. Drazen je jedva u top10 igraca u Evropi...

Marko

pre 6 godina

Prosečan igrač i ništa više od toga.Prosek u NBA ligi.15 poena,2 skoka i 2 asistencije.Nikad finale lige,nikad finale konferencije a ovde ga smatraju najvećim...smešno, smešno i smešno... Stojaković je za njega vanzemaljac lično,o ostalim ne treba pričati.Doduše dao je 100 poena Olimpiji ali su igrala deca od 12 godina BUKVALNO.Ako nešto nije istina molim nekog da demantuje ali ČINJENICAMA.

bliska@

pre 6 godina

Osrednji NBA igrac,statistika je neumoljiva.Imao je 13-14 Kosa,2asist,2skoka .Smarate sa Drazenom ,da nije tragicno zavrsio,imao bi 30 kisa 15 asis 10 skoka (malo sutra) ,a Hrvati?

Filip

pre 6 godina

Sve, sve, al' sto sam stariji to mi sve vise bode oci sto mu je otac cist Srbin, a Drazen nije mogao da saceka da digne sahovnicu i uzput popljuje po svemu Srpskom 90-tih...to je za mene 0 od coveka... Toliko.

011/2

pre 6 godina

@"Pitanje je kako bi Drаžen igrаo kаd ne bi toliko držаo loptu. On je samouveren, nametnuo se ne sаmo igrаčimа "Cibone" već i reprezentаcije. Svi hvаtаju ritаm premа njemu, а trebаlo bi dа bude obrnuto.
Kićа je, pored velike individualnosti, bio u službi ekipe, dаvаo je ton igri, аsistirao, nije težio dа zаseni sve ostаle.
Drаžen je inteligentаn igrаč, mnogo vidi nа pаrketu, ume dа proigra centre i krilа... аli, ipak nаjviše veruje u sebe, svoj prodor i šut.
Ne znam kаko bi Drаžen igrаo sа četiri sebi ravnа igrаčа i kаd sve ne bi bilo podređeno njemu".

Aleksandar Nikolić
(BeKo, 16. februar 2018 20:19)

Ni Jordan nije igrao sa 4 Jordana jer to jednostavno ne bi funkcionisalo, kao ni Kobi, Lebron, Ajverson......!

Moze i pitanje kako bi recimo igrali Knego, Usic, Cutura, Nakic, Danko, Aca..... da nije bilo njega u ekipi?

A seti se samo kako su u Zagrebu igrali Danilovic, Kukoc, Radaja, Paspalj.....? BEZGRESNO! A to je bila mozda i najveca demonstracija superiornosti jedne reprezentacije ikada, sto vazi i za Cibonu!


"Pitali su me zasto jedino na njega ne vicem i nista mu ne prigovaram na tajmautu?

Kada god je gusto i pozovem tajmaut on samo kaze "ja cu" i na tome se zavrsi"!

Kresimir Cosic

Cinco Duros

pre 6 godina

Prosto je neverovatno koliko neki ljudi imaju lažnu samouverenost pa se javljaju ovde i ostavljaju komentare. Kao prvo, NBA nije isto na prelazu 80-te /90-te, i samo 10-tak godina kasnije. Evropljani su bili hejtovani i bilo je potrebno puno vremena i prostora da se izbore za mesto pod suncem. Divac je imao sreću što je počeo sa Medžikom u šou-tajm eri Lejkersa dok je Dražen morao da menja klub da bi uopšte dobio kakvu takvu šansu. Upravo je on bio taj koji je Amerima otvorio oči i skrenuo pažnju na potencijal koji postoji i van Amerike. Pogotovo u zadnjoj sezonu pred pogibiju kad je imao prosek oko 25p po meču a posebno je bio motivisan protiv Bulsa gde je Džordanu trpao i po 30-40 poena po meču. Statistika cele NBA karijere nije relevantna jer prve dve godine nije igrao. Na kraju krajeva, pitajte Džordana, Redžija Milera i ostale ko je najbolji Evropljanin i šuter generalno pa ćete videti. Što se tiče evropske karijere, lako se proveri da je pored 50 poena ozbiljnim ekipama beležio i po 15 asistencija. A ove priče o nacionalnostima su toliko prevaziđene da nema reči. Treba uvesti dozvolu i testiranje da se uopšte komentariše Dražen Petrović, najbolji evropski i beli košarkaš ikada.

mj23

pre 6 godina

Alex@

Prije svega, mislim da bi o Drazenu trebali pisati samo oni koji su ga gledali, a iz tvog upisa se da iscitati jal.

Ne znam je li to zbog toga jer je igrao za Hrvatsku ili je neki drugi razlog posrijedi.

Probat cu objasniti. Evo Nikola Jokic je po meni top 15 igrac lige, mozda cak i top 10. Igrac oko kojeg mozes slagati ekipu. A nije pozvan na al star. I sad bi meni nekakav izbor trebao kreirati moje misljenje?

Drazen kad je dosao u NBA prema europljanima je vladalo negativno misljenje. Pogotovo bekovima bjelcima. U Netsima kad su mu dali priliku je bio najbolji suter lige (45 sut za tricu, 52 posto ukupan sut iz igre), preko 22 kosa u prosjeku. Uveo smjesne Netse u doigravanje. A tek je ulazio u prime.

U Europi sto je napravio - nikad nitko nece.

Pa pitali su Lebrona Jamesa tko je najveci europski igrac, rekao je Drazen Petrovic. Imas na youtebu. Pa Reggiea Millera.
Da se razumijemo, mozda Dirk jeste veci, mozda Antetokoumpo bude veci, mozda je Gasol veci, ali Drazena je smrt zaustavila - njih nije. Drazen bi igrao do 40-e, siguran sam.

Cak je veliki Maradona jednom u Zagrebu donio 62 ruze na Drazenov kos. Kad su ga pitali zasto je donio 62 ruze, rekao je da sam glupan ne zna koliko je Drazen dao koseva u finalu Eurolige.

Pogledaj kako se Ameri odnose prema europskim trenerima. Kako se veliki Blatt proveo. Ispada da je smjesan trener, a klasa je. Isto bi se i Obradovic tamo proveo, nazalost. Eto tako je Drazenu bilo u ono vrijeme..

BeKo

pre 6 godina

"Pitanje je kako bi Drаžen igrаo kаd ne bi toliko držаo loptu. On je samouveren, nametnuo se ne sаmo igrаčimа "Cibone" već i reprezentаcije. Svi hvаtаju ritаm premа njemu, а trebаlo bi dа bude obrnuto.
Kićа je, pored velike individualnosti, bio u službi ekipe, dаvаo je ton igri, аsistirao, nije težio dа zаseni sve ostаle.
Drаžen je inteligentаn igrаč, mnogo vidi nа pаrketu, ume dа proigra centre i krilа... аli, ipak nаjviše veruje u sebe, svoj prodor i šut.
Ne znam kаko bi Drаžen igrаo sа četiri sebi ravnа igrаčа i kаd sve ne bi bilo podređeno njemu".

Aleksandar Nikolić

Alex

pre 6 godina

Najbolji kosarkas kojeg sam imao cast i privilegiju da gledam uzivo a nije ih bilo puno boljih(NBA velemajstori kao MJ,Magic Jonson,LBJ i jos nekolicina) ni koje sam gledao samo na TVu.
(BgHQ, 16. februar 2018 19:50)

Mozda moze nekako u top 10 evropskih, ali tesko, ma nema sanse kad bolje razmislim. Dirk Novicki sam osvoji NBA prsten, MVP finala protiv Majamija sa Lebronom, Bosom, vejdom.... Drazen jednom primirisao prvo kolo Plej-ofa i bio pociscen odmah, zastooo kad je bio toliko dobar? Zastooo nije izabran u najbolju petorku NBA lige ako je samo nekolicina bolja od njega ikada kako tvrdis (!!??)(svakakve gluposti ovde moze covek da procita). Zastooooo nije NIJEDNOM bio na All-staru ako je toliko dooobar? Zasto nije izabran makar jednog meseca za MVP najboljeg igraca NBA lige, Pedja Stojakovic jeste, Toni Paker jeste, Pau Gasol jeste, Janis jeste, Novicki 3 puta, cak je i muceni Turkoglu izabran jednog meseca...

mj23

pre 6 godina

Da se najezis! Prvo dvoranu u Budimpesti nazovu njegovim imenom, bila nekakva reportaza o tome nedavno, sad Netsi pokazuju sto im je znacio Petrovic.
Sjecam se izjave vlasnika Netsa kad je Petrovic poginuo, kaze da ne moze objasniti rijecima sto je Petrovic svojom karizmom, radom i pojednickim mentalitetom znacio fransizi.

Ili izjave Stocktona, prije cuvenog dinala protiv Dream Teama, kaze izlaze Jordan, Pippen, Magic i ekipa na parket i Hrvati svi nervozni, svi se vec predali osim jednog covjeka. Kaze da je Petrovic jedini vjerovao u pobjedu protiv njih kako su ih tada nazivala vanzemaljaca.

Ili anegdota kad su imali jutarnji trening, i dolazi Drexler prvi na popodnevni trening, Drazen na bicikli, mokar kao voda, pita ga Drexler kad si došao, kaze Drazen, nisam uopće išao kući - evo naježio sam se dok sam ovo pisao.

Najveći!

Šteta što nismo mogli gledati Dražena jos 5 godina, jer je taman ulazio u prime. 29-32 - godine kad se dešava košarkaška nirvana, spajaju se mentalni i fizicki vrhunac.

BgHQ

pre 6 godina

Najbolji kosarkas kojeg sam imao cast i privilegiju da gledam uzivo a nije ih bilo puno boljih(NBA velemajstori kao MJ,Magic Jonson,LBJ i jos nekolicina) ni koje sam gledao samo na TVu.

BeKo

pre 6 godina

"Pitanje je kako bi Drаžen igrаo kаd ne bi toliko držаo loptu. On je samouveren, nametnuo se ne sаmo igrаčimа "Cibone" već i reprezentаcije. Svi hvаtаju ritаm premа njemu, а trebаlo bi dа bude obrnuto.
Kićа je, pored velike individualnosti, bio u službi ekipe, dаvаo je ton igri, аsistirao, nije težio dа zаseni sve ostаle.
Drаžen je inteligentаn igrаč, mnogo vidi nа pаrketu, ume dа proigra centre i krilа... аli, ipak nаjviše veruje u sebe, svoj prodor i šut.
Ne znam kаko bi Drаžen igrаo sа četiri sebi ravnа igrаčа i kаd sve ne bi bilo podređeno njemu".

Aleksandar Nikolić

Alex

pre 6 godina

Najbolji kosarkas kojeg sam imao cast i privilegiju da gledam uzivo a nije ih bilo puno boljih(NBA velemajstori kao MJ,Magic Jonson,LBJ i jos nekolicina) ni koje sam gledao samo na TVu.
(BgHQ, 16. februar 2018 19:50)

Mozda moze nekako u top 10 evropskih, ali tesko, ma nema sanse kad bolje razmislim. Dirk Novicki sam osvoji NBA prsten, MVP finala protiv Majamija sa Lebronom, Bosom, vejdom.... Drazen jednom primirisao prvo kolo Plej-ofa i bio pociscen odmah, zastooo kad je bio toliko dobar? Zastooo nije izabran u najbolju petorku NBA lige ako je samo nekolicina bolja od njega ikada kako tvrdis (!!??)(svakakve gluposti ovde moze covek da procita). Zastooooo nije NIJEDNOM bio na All-staru ako je toliko dooobar? Zasto nije izabran makar jednog meseca za MVP najboljeg igraca NBA lige, Pedja Stojakovic jeste, Toni Paker jeste, Pau Gasol jeste, Janis jeste, Novicki 3 puta, cak je i muceni Turkoglu izabran jednog meseca...

BgHQ

pre 6 godina

Najbolji kosarkas kojeg sam imao cast i privilegiju da gledam uzivo a nije ih bilo puno boljih(NBA velemajstori kao MJ,Magic Jonson,LBJ i jos nekolicina) ni koje sam gledao samo na TVu.

mj23

pre 6 godina

Alex@

Prije svega, mislim da bi o Drazenu trebali pisati samo oni koji su ga gledali, a iz tvog upisa se da iscitati jal.

Ne znam je li to zbog toga jer je igrao za Hrvatsku ili je neki drugi razlog posrijedi.

Probat cu objasniti. Evo Nikola Jokic je po meni top 15 igrac lige, mozda cak i top 10. Igrac oko kojeg mozes slagati ekipu. A nije pozvan na al star. I sad bi meni nekakav izbor trebao kreirati moje misljenje?

Drazen kad je dosao u NBA prema europljanima je vladalo negativno misljenje. Pogotovo bekovima bjelcima. U Netsima kad su mu dali priliku je bio najbolji suter lige (45 sut za tricu, 52 posto ukupan sut iz igre), preko 22 kosa u prosjeku. Uveo smjesne Netse u doigravanje. A tek je ulazio u prime.

U Europi sto je napravio - nikad nitko nece.

Pa pitali su Lebrona Jamesa tko je najveci europski igrac, rekao je Drazen Petrovic. Imas na youtebu. Pa Reggiea Millera.
Da se razumijemo, mozda Dirk jeste veci, mozda Antetokoumpo bude veci, mozda je Gasol veci, ali Drazena je smrt zaustavila - njih nije. Drazen bi igrao do 40-e, siguran sam.

Cak je veliki Maradona jednom u Zagrebu donio 62 ruze na Drazenov kos. Kad su ga pitali zasto je donio 62 ruze, rekao je da sam glupan ne zna koliko je Drazen dao koseva u finalu Eurolige.

Pogledaj kako se Ameri odnose prema europskim trenerima. Kako se veliki Blatt proveo. Ispada da je smjesan trener, a klasa je. Isto bi se i Obradovic tamo proveo, nazalost. Eto tako je Drazenu bilo u ono vrijeme..

Cinco Duros

pre 6 godina

Prosto je neverovatno koliko neki ljudi imaju lažnu samouverenost pa se javljaju ovde i ostavljaju komentare. Kao prvo, NBA nije isto na prelazu 80-te /90-te, i samo 10-tak godina kasnije. Evropljani su bili hejtovani i bilo je potrebno puno vremena i prostora da se izbore za mesto pod suncem. Divac je imao sreću što je počeo sa Medžikom u šou-tajm eri Lejkersa dok je Dražen morao da menja klub da bi uopšte dobio kakvu takvu šansu. Upravo je on bio taj koji je Amerima otvorio oči i skrenuo pažnju na potencijal koji postoji i van Amerike. Pogotovo u zadnjoj sezonu pred pogibiju kad je imao prosek oko 25p po meču a posebno je bio motivisan protiv Bulsa gde je Džordanu trpao i po 30-40 poena po meču. Statistika cele NBA karijere nije relevantna jer prve dve godine nije igrao. Na kraju krajeva, pitajte Džordana, Redžija Milera i ostale ko je najbolji Evropljanin i šuter generalno pa ćete videti. Što se tiče evropske karijere, lako se proveri da je pored 50 poena ozbiljnim ekipama beležio i po 15 asistencija. A ove priče o nacionalnostima su toliko prevaziđene da nema reči. Treba uvesti dozvolu i testiranje da se uopšte komentariše Dražen Petrović, najbolji evropski i beli košarkaš ikada.

masterkg

pre 6 godina

Slaba karijera, evo Bogdan Bogdanovic vec sad ima bolji ucinak od Drazena kojem je trebalo vise od par sezona da se navikne na NBA. To je ono kada smrt ucini nekog vecem od onoga sto je bio, da nije poginuo ne bi ga se niko secao danas bas tuzno.
(Faca, 16. februar 2018 21:01)

Kad bi znao koliko ne znaš ....

Alex

pre 6 godina

Iz Sibenika sam bio,malo mladji od Drazena, sa njim sam igrao prvo na ulici a poslije i na treninzima Sibenke. Taj covjek je imao talenta, velikog, ali gledajuci ga svakodnevno i druzeci se sa njim na treninzima mislim da je talent bio trecina njegovog uspijeha. Druge dvije trecine su bile rad,rad i samo rad. U vise situacija kad tim zavrsi trening on ostane i sutira ili uvjezbava dribling i ulet pod kos. Vise puta mi kaze :ej znam da zuris ajd samo stani ispred mene da izvijezbam ovo ili ono, nekad sam ostajao a nekad se izvlacio jer mi se nije ostajalo.Onda bi on trazio drugoga. Drazen je bio drug i prijatelj, od njega sam dobio jednu zutu majicu koju je donio iz Zagreba prije prelaska u Cibonu i to poslije treninga ju je obukao a meni se svidjela,samo ju je skinuo i bukvalno navukao preko mene ,volio je sale te vrste. Veliki igrac i veliki covjek

mj23

pre 6 godina

Da se najezis! Prvo dvoranu u Budimpesti nazovu njegovim imenom, bila nekakva reportaza o tome nedavno, sad Netsi pokazuju sto im je znacio Petrovic.
Sjecam se izjave vlasnika Netsa kad je Petrovic poginuo, kaze da ne moze objasniti rijecima sto je Petrovic svojom karizmom, radom i pojednickim mentalitetom znacio fransizi.

Ili izjave Stocktona, prije cuvenog dinala protiv Dream Teama, kaze izlaze Jordan, Pippen, Magic i ekipa na parket i Hrvati svi nervozni, svi se vec predali osim jednog covjeka. Kaze da je Petrovic jedini vjerovao u pobjedu protiv njih kako su ih tada nazivala vanzemaljaca.

Ili anegdota kad su imali jutarnji trening, i dolazi Drexler prvi na popodnevni trening, Drazen na bicikli, mokar kao voda, pita ga Drexler kad si došao, kaze Drazen, nisam uopće išao kući - evo naježio sam se dok sam ovo pisao.

Najveći!

Šteta što nismo mogli gledati Dražena jos 5 godina, jer je taman ulazio u prime. 29-32 - godine kad se dešava košarkaška nirvana, spajaju se mentalni i fizicki vrhunac.

vince carter

pre 6 godina

Ja sam Srbin i kad vidim ove kompleksase dodje me blam! Nikad uzivo nisam gledao Petrovica ali imam prilike na youtubu sve da vidim o njemu i ostalim legendama. Kao prvo Petrovic u Portlandu nikako nije mogao da dobija priliku pored Klajd Drexlera i Terry Portera,cim je otisao u Nju Dzerzi njegova karijera je pocela da se uzdize ali je odmah potom nastradao tako da vase besmislene price o statistici padaju u vodu,ako neko nekog stize tako sto ga premasuje brojevima zasto je Lebron rekao na klipu da je Drazen najbolji Evropski kosarkas a Redzi Miler da je najbolji suter,jedno i drugo mozete proveriti. Kad Jokic sa Ademolom Okuladzom dobije prajm Gasola i ostatak Spanije,kad sa matorim saigracima dobije 3 prajm zvezde,tad se javite,Jokic vec sada ima vise triple dablova nego Novicki u karijeri e to vam je statistika..bas nista. Sabonisu je 86te SSSR stopirao prelazak u Portland,pa je otisao 1996te a Jokic je kao zbog statistike bolji od Sabonisa? 221cm,meka ruka,pokretan,trojke,pas igra..a Nikola nikad ne bi mogao da ga cuva..realno i objektivno!!!!

Filip

pre 6 godina

Sve, sve, al' sto sam stariji to mi sve vise bode oci sto mu je otac cist Srbin, a Drazen nije mogao da saceka da digne sahovnicu i uzput popljuje po svemu Srpskom 90-tih...to je za mene 0 od coveka... Toliko.

BgHQ

pre 6 godina

@Alex
Nisi nikad imao cast i privilegiju da gledas Drazena pa prema tome nisi svestan sta si propustio i kakvo neznanje si ispoljio.Evo da probam da ti pijasnim to je kao kada bi neki pubertetlija koji prati fudbal od pre par godina napisao da je npr. Toni Kros bolji igrac od Maradone jer ima vise osvojenih LS i podjednak broj titula svetskog prvaka.O Drazenu moze da pise samo onaj koje bio privilegovan da ga uzivo gleda a vase statistike mozete okaciti macku o rep jer nemate pojma kako je bilo tesko igracima iz Evrope u to vreme krajem 80ih da uopste dobiju bilo kakvu sansu u NBA.Da nije bilo njega,Divca,Radje,Kukoca,Sabonisa danas ne bi bilo ni ovako uspesnih evrooljana u NBA jer su im oni trasirali put i znatno im olaksali stvari.Bili su pioniri evropske kosarke u NBA.Mada je u startu pogresno sto sve poredite sa NBA jer ima fenomenalnih igraca koji nikad nisu igrali tamo(Bodiroga).Ono sto je Drazen pruzao na terenima sirom sveta to se ne moze opisati i zao mi je sto ga komentarisete a niste ga nikad gledali.Postavio je tako visok nivo da mu se jos niko nije ozbiljno priblizio.

mj23

pre 6 godina

Sve je istina, Lebron je dao ime sinu Dražen ali o tome niko ne govori a Miler ima na ramenu Draženov istotoviran lik,čak su i svi iz NBA lige glasali da liga promeni ime u Dražen liga i na kraju su jedva to oborili ali pod uticajem masona,pape i vanzemaljaca.Ma čovek očekivao neka priznanja i all star od NBA lige a imao 2 asistencije i 2 skoka u proseku pa ispade da ga svi mrze, klasičan kompleks.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 16. februar 2018 22:00)

Ovo je retorika u fazonu kao da ja kazem "da Obradovic i Bodiroga nesto valjaju, rasturili bi NBA"..

Drazen je u godini kad je poginuo izabran u trecu petorku lige. Dakle u top 15 igraca lige. I toliko se naljutio sto nije pozvan na all star i bio izabran u drugu petorku lige da se mislio vratiti nazad u Europu.

Grci su mu vec dali cek, samo je trebao upisati iznos..

Ginobilli ima 13/3/3 u karijeri u NBA. Kad gledas tako i ne razmisljas o kontestu (da manu sad jako malo igra, pa mu se rusi statistika, isto kao sto drazenu prakticki nisu dali igrati) onda su stvari drugacije. Sjecam se kad je bek Portlanda dobio gripu, nije igrao dvije utakmice. Drazen u dvije utakmice izdominirao, ovaj se odmah vratio i Drazen opet na klupu...Eto takav je status imao.

Ispada da je po statisticarima Fournier bolji od njega i Ginobilija, jer zasad ima bolju statistiku.

011/2

pre 6 godina

@"Pitanje je kako bi Drаžen igrаo kаd ne bi toliko držаo loptu. On je samouveren, nametnuo se ne sаmo igrаčimа "Cibone" već i reprezentаcije. Svi hvаtаju ritаm premа njemu, а trebаlo bi dа bude obrnuto.
Kićа je, pored velike individualnosti, bio u službi ekipe, dаvаo je ton igri, аsistirao, nije težio dа zаseni sve ostаle.
Drаžen je inteligentаn igrаč, mnogo vidi nа pаrketu, ume dа proigra centre i krilа... аli, ipak nаjviše veruje u sebe, svoj prodor i šut.
Ne znam kаko bi Drаžen igrаo sа četiri sebi ravnа igrаčа i kаd sve ne bi bilo podređeno njemu".

Aleksandar Nikolić
(BeKo, 16. februar 2018 20:19)

Ni Jordan nije igrao sa 4 Jordana jer to jednostavno ne bi funkcionisalo, kao ni Kobi, Lebron, Ajverson......!

Moze i pitanje kako bi recimo igrali Knego, Usic, Cutura, Nakic, Danko, Aca..... da nije bilo njega u ekipi?

A seti se samo kako su u Zagrebu igrali Danilovic, Kukoc, Radaja, Paspalj.....? BEZGRESNO! A to je bila mozda i najveca demonstracija superiornosti jedne reprezentacije ikada, sto vazi i za Cibonu!


"Pitali su me zasto jedino na njega ne vicem i nista mu ne prigovaram na tajmautu?

Kada god je gusto i pozovem tajmaut on samo kaze "ja cu" i na tome se zavrsi"!

Kresimir Cosic

Donbozone

pre 6 godina

Prosečan igrač i ništa više od toga.Prosek u NBA ligi.15 poena,2 skoka i 2 asistencije.Nikad finale lige,nikad finale konferencije a ovde ga smatraju najvećim...smešno, smešno i smešno... Stojaković je za njega vanzemaljac lično,o ostalim ne treba pričati.Doduše dao je 100 poena Olimpiji ali su igrala deca od 12 godina BUKVALNO.Ako nešto nije istina molim nekog da demantuje ali ČINJENICAMA.
(Marko, 16. februar 2018 21:18)

Prvo, gledajuci tvoj pravopis, da se zakljuciti da nisi preterano nacitan (ne bih da zvuci kao uvreda, jer ima veze sa sledecim sto cu napisati). Ovo sam morao da naglasim, jer nacin razmisljanja i zakljucivanja u tvom tekstu je beskonacno plitak.
1. Prosek sam za sebe ne govovori nista..Stavi MJ na klupu 38 min i imace prosek 4pts/utakmici. Ako pricamo o proseku, onda izvuci prosek po minutazi, to ce vec nesto da znaci.
2. Stavi MJ-a u poslednju ekipu na tabeli i nikada nece videti ni finale konferencije, ni finale lige. Zasto? Zato sto ne igra sam, nego igra 5 igraca + klupa.
Stojakovic je bio dobar suter, ali osim toga nista ga nije posebno isticalo kao igraca. Sa druge strane, Drazen je imao, moze se reci savrsen sut, ali ono sto ga je cinilo vanserijskim igracem je bilo:
1. odbrana,
2. rad nogama,
3. kretanje sa loptom,
4. ulaz i brzina izbacaja lopte.

O ovome vise moze da se cuje od Redzija Milera, coveka koji je bio medju najboljim suterima NBA svih vremena, ali koji istice jednog kojem nije bio ni blizu, a to je bas Drazen.

Jaran

pre 6 godina

Ili anegdota kad su imali jutarnji trening, i dolazi Drexler prvi na popodnevni trening, Drazen na bicikli, mokar kao voda, pita ga Drexler kad si došao, kaze Drazen, nisam uopće išao kući - evo naježio sam se dok sam ovo pisao. 

Najveći!
mj23

Evo ja osecam neki bol u medjunozju dok citam ovo. Drazen je jedva u top10 igraca u Evropi...

Marko

pre 6 godina

Prosečan igrač i ništa više od toga.Prosek u NBA ligi.15 poena,2 skoka i 2 asistencije.Nikad finale lige,nikad finale konferencije a ovde ga smatraju najvećim...smešno, smešno i smešno... Stojaković je za njega vanzemaljac lično,o ostalim ne treba pričati.Doduše dao je 100 poena Olimpiji ali su igrala deca od 12 godina BUKVALNO.Ako nešto nije istina molim nekog da demantuje ali ČINJENICAMA.

kole

pre 6 godina

Sto se tice NBA, nikako ne moze da bude najblji evropjanin ikad. Moze ako se uzme u obzir sve: evropa, reprezentacija i NBA. Ali u tom slucaju Kukoc je veci, jer Kukoc ima sve sto i Drazen plus brdo titula u NBA i nagrade za 6. igraca.

@

pre 6 godina

Za one koji smatraju da ga Hrvati proglašavaju najboljim igracem Evrope

Prema anketi provedenoj među košarkašima sa Eurobasketa u Sloveniji, Dražen Petrović proglašen je najboljim evropskim košarkašem svih vremena.

U izboru su anketirani košarkaši sa Eurobasketa u Sloveniji, koji su trebali navesti pet najboljih košarkaša svih vremena..

Petrović je sakupio najviše glasova..

1. Dražen Petrović 
2. Tony Parker 
3. Arvydas Sabonis

Faca

pre 6 godina

Slaba karijera, evo Bogdan Bogdanovic vec sad ima bolji ucinak od Drazena kojem je trebalo vise od par sezona da se navikne na NBA. To je ono kada smrt ucini nekog vecem od onoga sto je bio, da nije poginuo ne bi ga se niko secao danas bas tuzno.

Marko

pre 6 godina

@mj23 Sve je istina, Lebron je dao ime sinu Dražen ali o tome niko ne govori a Miler ima na ramenu Draženov istotoviran lik,čak su i svi iz NBA lige glasali da liga promeni ime u Dražen liga i na kraju su jedva to oborili ali pod uticajem masona,pape i vanzemaljaca.Ma čovek očekivao neka priznanja i all star od NBA lige a imao 2 asistencije i 2 skoka u proseku pa ispade da ga svi mrze, klasičan kompleks.

bliska@

pre 6 godina

Osrednji NBA igrac,statistika je neumoljiva.Imao je 13-14 Kosa,2asist,2skoka .Smarate sa Drazenom ,da nije tragicno zavrsio,imao bi 30 kisa 15 asis 10 skoka (malo sutra) ,a Hrvati?

vince carter

pre 6 godina

@Marko Da li prepametni Marko ume na youtubu da ukuca Lebron talk about best europen player ever ili talk about petrovic i Reggie Miller talk about Petrovic...cuces iz njihovih usta a ako ne razumes Engleski nek ti neko prevede! Nikad nisam probao da ostavim link i ne znam kako se ostavlja,mozda je to blam ali tvoj je veci!

Ivan M

pre 6 godina

Morate shvatiti jedno kad razmišljate o Draženu (ili npr Divcu). On je bio pionir. Do njega stranaca u NBA gotovo da nije bilo. Za Evropljane se mislilo da nemaju pojma i da su mekušci. Naravno da mu jwe trebalo par godina da se navikne. Pa Sale i Danilović se nisu tamo uopšte proveli, Rađa bio OK ali ništa više i Kukoč bio šesti igrač. Pa i veliki Sabonis je igrao na 50% ili manje mogućnosti zbog kolena. Bodiroga nikada nije ni probao. Onda je došao jedan Petrović i pokazao da može da se nosi sa svima. Danas je odnos prema strancima u NBA drugačiji, skautovanje je mnogo bolje a i stranci dođu tamo mnogo spremniji nego recimo 1990. Po statistikama svakako ima boljih i biće. Ali po psihološkom uticaju teško da će neko da ga nadmaši.

Marko

pre 6 godina

Prosečan igrač i ništa više od toga.Prosek u NBA ligi.15 poena,2 skoka i 2 asistencije.Nikad finale lige,nikad finale konferencije a ovde ga smatraju najvećim...smešno, smešno i smešno... Stojaković je za njega vanzemaljac lično,o ostalim ne treba pričati.Doduše dao je 100 poena Olimpiji ali su igrala deca od 12 godina BUKVALNO.Ako nešto nije istina molim nekog da demantuje ali ČINJENICAMA.

Alex

pre 6 godina

Najbolji kosarkas kojeg sam imao cast i privilegiju da gledam uzivo a nije ih bilo puno boljih(NBA velemajstori kao MJ,Magic Jonson,LBJ i jos nekolicina) ni koje sam gledao samo na TVu.
(BgHQ, 16. februar 2018 19:50)

Mozda moze nekako u top 10 evropskih, ali tesko, ma nema sanse kad bolje razmislim. Dirk Novicki sam osvoji NBA prsten, MVP finala protiv Majamija sa Lebronom, Bosom, vejdom.... Drazen jednom primirisao prvo kolo Plej-ofa i bio pociscen odmah, zastooo kad je bio toliko dobar? Zastooo nije izabran u najbolju petorku NBA lige ako je samo nekolicina bolja od njega ikada kako tvrdis (!!??)(svakakve gluposti ovde moze covek da procita). Zastooooo nije NIJEDNOM bio na All-staru ako je toliko dooobar? Zasto nije izabran makar jednog meseca za MVP najboljeg igraca NBA lige, Pedja Stojakovic jeste, Toni Paker jeste, Pau Gasol jeste, Janis jeste, Novicki 3 puta, cak je i muceni Turkoglu izabran jednog meseca...

Faca

pre 6 godina

Slaba karijera, evo Bogdan Bogdanovic vec sad ima bolji ucinak od Drazena kojem je trebalo vise od par sezona da se navikne na NBA. To je ono kada smrt ucini nekog vecem od onoga sto je bio, da nije poginuo ne bi ga se niko secao danas bas tuzno.

Jaran

pre 6 godina

Ili anegdota kad su imali jutarnji trening, i dolazi Drexler prvi na popodnevni trening, Drazen na bicikli, mokar kao voda, pita ga Drexler kad si došao, kaze Drazen, nisam uopće išao kući - evo naježio sam se dok sam ovo pisao. 

Najveći!
mj23

Evo ja osecam neki bol u medjunozju dok citam ovo. Drazen je jedva u top10 igraca u Evropi...

BgHQ

pre 6 godina

Najbolji kosarkas kojeg sam imao cast i privilegiju da gledam uzivo a nije ih bilo puno boljih(NBA velemajstori kao MJ,Magic Jonson,LBJ i jos nekolicina) ni koje sam gledao samo na TVu.

Filip

pre 6 godina

Sve, sve, al' sto sam stariji to mi sve vise bode oci sto mu je otac cist Srbin, a Drazen nije mogao da saceka da digne sahovnicu i uzput popljuje po svemu Srpskom 90-tih...to je za mene 0 od coveka... Toliko.

masterkg

pre 6 godina

Slaba karijera, evo Bogdan Bogdanovic vec sad ima bolji ucinak od Drazena kojem je trebalo vise od par sezona da se navikne na NBA. To je ono kada smrt ucini nekog vecem od onoga sto je bio, da nije poginuo ne bi ga se niko secao danas bas tuzno.
(Faca, 16. februar 2018 21:01)

Kad bi znao koliko ne znaš ....

Cinco Duros

pre 6 godina

Prosto je neverovatno koliko neki ljudi imaju lažnu samouverenost pa se javljaju ovde i ostavljaju komentare. Kao prvo, NBA nije isto na prelazu 80-te /90-te, i samo 10-tak godina kasnije. Evropljani su bili hejtovani i bilo je potrebno puno vremena i prostora da se izbore za mesto pod suncem. Divac je imao sreću što je počeo sa Medžikom u šou-tajm eri Lejkersa dok je Dražen morao da menja klub da bi uopšte dobio kakvu takvu šansu. Upravo je on bio taj koji je Amerima otvorio oči i skrenuo pažnju na potencijal koji postoji i van Amerike. Pogotovo u zadnjoj sezonu pred pogibiju kad je imao prosek oko 25p po meču a posebno je bio motivisan protiv Bulsa gde je Džordanu trpao i po 30-40 poena po meču. Statistika cele NBA karijere nije relevantna jer prve dve godine nije igrao. Na kraju krajeva, pitajte Džordana, Redžija Milera i ostale ko je najbolji Evropljanin i šuter generalno pa ćete videti. Što se tiče evropske karijere, lako se proveri da je pored 50 poena ozbiljnim ekipama beležio i po 15 asistencija. A ove priče o nacionalnostima su toliko prevaziđene da nema reči. Treba uvesti dozvolu i testiranje da se uopšte komentariše Dražen Petrović, najbolji evropski i beli košarkaš ikada.

bliska@

pre 6 godina

Osrednji NBA igrac,statistika je neumoljiva.Imao je 13-14 Kosa,2asist,2skoka .Smarate sa Drazenom ,da nije tragicno zavrsio,imao bi 30 kisa 15 asis 10 skoka (malo sutra) ,a Hrvati?

Marko

pre 6 godina

@mj23 Sve je istina, Lebron je dao ime sinu Dražen ali o tome niko ne govori a Miler ima na ramenu Draženov istotoviran lik,čak su i svi iz NBA lige glasali da liga promeni ime u Dražen liga i na kraju su jedva to oborili ali pod uticajem masona,pape i vanzemaljaca.Ma čovek očekivao neka priznanja i all star od NBA lige a imao 2 asistencije i 2 skoka u proseku pa ispade da ga svi mrze, klasičan kompleks.

Donbozone

pre 6 godina

Prosečan igrač i ništa više od toga.Prosek u NBA ligi.15 poena,2 skoka i 2 asistencije.Nikad finale lige,nikad finale konferencije a ovde ga smatraju najvećim...smešno, smešno i smešno... Stojaković je za njega vanzemaljac lično,o ostalim ne treba pričati.Doduše dao je 100 poena Olimpiji ali su igrala deca od 12 godina BUKVALNO.Ako nešto nije istina molim nekog da demantuje ali ČINJENICAMA.
(Marko, 16. februar 2018 21:18)

Prvo, gledajuci tvoj pravopis, da se zakljuciti da nisi preterano nacitan (ne bih da zvuci kao uvreda, jer ima veze sa sledecim sto cu napisati). Ovo sam morao da naglasim, jer nacin razmisljanja i zakljucivanja u tvom tekstu je beskonacno plitak.
1. Prosek sam za sebe ne govovori nista..Stavi MJ na klupu 38 min i imace prosek 4pts/utakmici. Ako pricamo o proseku, onda izvuci prosek po minutazi, to ce vec nesto da znaci.
2. Stavi MJ-a u poslednju ekipu na tabeli i nikada nece videti ni finale konferencije, ni finale lige. Zasto? Zato sto ne igra sam, nego igra 5 igraca + klupa.
Stojakovic je bio dobar suter, ali osim toga nista ga nije posebno isticalo kao igraca. Sa druge strane, Drazen je imao, moze se reci savrsen sut, ali ono sto ga je cinilo vanserijskim igracem je bilo:
1. odbrana,
2. rad nogama,
3. kretanje sa loptom,
4. ulaz i brzina izbacaja lopte.

O ovome vise moze da se cuje od Redzija Milera, coveka koji je bio medju najboljim suterima NBA svih vremena, ali koji istice jednog kojem nije bio ni blizu, a to je bas Drazen.

mj23

pre 6 godina

Da se najezis! Prvo dvoranu u Budimpesti nazovu njegovim imenom, bila nekakva reportaza o tome nedavno, sad Netsi pokazuju sto im je znacio Petrovic.
Sjecam se izjave vlasnika Netsa kad je Petrovic poginuo, kaze da ne moze objasniti rijecima sto je Petrovic svojom karizmom, radom i pojednickim mentalitetom znacio fransizi.

Ili izjave Stocktona, prije cuvenog dinala protiv Dream Teama, kaze izlaze Jordan, Pippen, Magic i ekipa na parket i Hrvati svi nervozni, svi se vec predali osim jednog covjeka. Kaze da je Petrovic jedini vjerovao u pobjedu protiv njih kako su ih tada nazivala vanzemaljaca.

Ili anegdota kad su imali jutarnji trening, i dolazi Drexler prvi na popodnevni trening, Drazen na bicikli, mokar kao voda, pita ga Drexler kad si došao, kaze Drazen, nisam uopće išao kući - evo naježio sam se dok sam ovo pisao.

Najveći!

Šteta što nismo mogli gledati Dražena jos 5 godina, jer je taman ulazio u prime. 29-32 - godine kad se dešava košarkaška nirvana, spajaju se mentalni i fizicki vrhunac.

mj23

pre 6 godina

Alex@

Prije svega, mislim da bi o Drazenu trebali pisati samo oni koji su ga gledali, a iz tvog upisa se da iscitati jal.

Ne znam je li to zbog toga jer je igrao za Hrvatsku ili je neki drugi razlog posrijedi.

Probat cu objasniti. Evo Nikola Jokic je po meni top 15 igrac lige, mozda cak i top 10. Igrac oko kojeg mozes slagati ekipu. A nije pozvan na al star. I sad bi meni nekakav izbor trebao kreirati moje misljenje?

Drazen kad je dosao u NBA prema europljanima je vladalo negativno misljenje. Pogotovo bekovima bjelcima. U Netsima kad su mu dali priliku je bio najbolji suter lige (45 sut za tricu, 52 posto ukupan sut iz igre), preko 22 kosa u prosjeku. Uveo smjesne Netse u doigravanje. A tek je ulazio u prime.

U Europi sto je napravio - nikad nitko nece.

Pa pitali su Lebrona Jamesa tko je najveci europski igrac, rekao je Drazen Petrovic. Imas na youtebu. Pa Reggiea Millera.
Da se razumijemo, mozda Dirk jeste veci, mozda Antetokoumpo bude veci, mozda je Gasol veci, ali Drazena je smrt zaustavila - njih nije. Drazen bi igrao do 40-e, siguran sam.

Cak je veliki Maradona jednom u Zagrebu donio 62 ruze na Drazenov kos. Kad su ga pitali zasto je donio 62 ruze, rekao je da sam glupan ne zna koliko je Drazen dao koseva u finalu Eurolige.

Pogledaj kako se Ameri odnose prema europskim trenerima. Kako se veliki Blatt proveo. Ispada da je smjesan trener, a klasa je. Isto bi se i Obradovic tamo proveo, nazalost. Eto tako je Drazenu bilo u ono vrijeme..

kole

pre 6 godina

Sto se tice NBA, nikako ne moze da bude najblji evropjanin ikad. Moze ako se uzme u obzir sve: evropa, reprezentacija i NBA. Ali u tom slucaju Kukoc je veci, jer Kukoc ima sve sto i Drazen plus brdo titula u NBA i nagrade za 6. igraca.

vince carter

pre 6 godina

Ja sam Srbin i kad vidim ove kompleksase dodje me blam! Nikad uzivo nisam gledao Petrovica ali imam prilike na youtubu sve da vidim o njemu i ostalim legendama. Kao prvo Petrovic u Portlandu nikako nije mogao da dobija priliku pored Klajd Drexlera i Terry Portera,cim je otisao u Nju Dzerzi njegova karijera je pocela da se uzdize ali je odmah potom nastradao tako da vase besmislene price o statistici padaju u vodu,ako neko nekog stize tako sto ga premasuje brojevima zasto je Lebron rekao na klipu da je Drazen najbolji Evropski kosarkas a Redzi Miler da je najbolji suter,jedno i drugo mozete proveriti. Kad Jokic sa Ademolom Okuladzom dobije prajm Gasola i ostatak Spanije,kad sa matorim saigracima dobije 3 prajm zvezde,tad se javite,Jokic vec sada ima vise triple dablova nego Novicki u karijeri e to vam je statistika..bas nista. Sabonisu je 86te SSSR stopirao prelazak u Portland,pa je otisao 1996te a Jokic je kao zbog statistike bolji od Sabonisa? 221cm,meka ruka,pokretan,trojke,pas igra..a Nikola nikad ne bi mogao da ga cuva..realno i objektivno!!!!

@

pre 6 godina

Za one koji smatraju da ga Hrvati proglašavaju najboljim igracem Evrope

Prema anketi provedenoj među košarkašima sa Eurobasketa u Sloveniji, Dražen Petrović proglašen je najboljim evropskim košarkašem svih vremena.

U izboru su anketirani košarkaši sa Eurobasketa u Sloveniji, koji su trebali navesti pet najboljih košarkaša svih vremena..

Petrović je sakupio najviše glasova..

1. Dražen Petrović 
2. Tony Parker 
3. Arvydas Sabonis

BgHQ

pre 6 godina

@Alex
Nisi nikad imao cast i privilegiju da gledas Drazena pa prema tome nisi svestan sta si propustio i kakvo neznanje si ispoljio.Evo da probam da ti pijasnim to je kao kada bi neki pubertetlija koji prati fudbal od pre par godina napisao da je npr. Toni Kros bolji igrac od Maradone jer ima vise osvojenih LS i podjednak broj titula svetskog prvaka.O Drazenu moze da pise samo onaj koje bio privilegovan da ga uzivo gleda a vase statistike mozete okaciti macku o rep jer nemate pojma kako je bilo tesko igracima iz Evrope u to vreme krajem 80ih da uopste dobiju bilo kakvu sansu u NBA.Da nije bilo njega,Divca,Radje,Kukoca,Sabonisa danas ne bi bilo ni ovako uspesnih evrooljana u NBA jer su im oni trasirali put i znatno im olaksali stvari.Bili su pioniri evropske kosarke u NBA.Mada je u startu pogresno sto sve poredite sa NBA jer ima fenomenalnih igraca koji nikad nisu igrali tamo(Bodiroga).Ono sto je Drazen pruzao na terenima sirom sveta to se ne moze opisati i zao mi je sto ga komentarisete a niste ga nikad gledali.Postavio je tako visok nivo da mu se jos niko nije ozbiljno priblizio.

vince carter

pre 6 godina

@Marko Da li prepametni Marko ume na youtubu da ukuca Lebron talk about best europen player ever ili talk about petrovic i Reggie Miller talk about Petrovic...cuces iz njihovih usta a ako ne razumes Engleski nek ti neko prevede! Nikad nisam probao da ostavim link i ne znam kako se ostavlja,mozda je to blam ali tvoj je veci!

011/2

pre 6 godina

@"Pitanje je kako bi Drаžen igrаo kаd ne bi toliko držаo loptu. On je samouveren, nametnuo se ne sаmo igrаčimа "Cibone" već i reprezentаcije. Svi hvаtаju ritаm premа njemu, а trebаlo bi dа bude obrnuto.
Kićа je, pored velike individualnosti, bio u službi ekipe, dаvаo je ton igri, аsistirao, nije težio dа zаseni sve ostаle.
Drаžen je inteligentаn igrаč, mnogo vidi nа pаrketu, ume dа proigra centre i krilа... аli, ipak nаjviše veruje u sebe, svoj prodor i šut.
Ne znam kаko bi Drаžen igrаo sа četiri sebi ravnа igrаčа i kаd sve ne bi bilo podređeno njemu".

Aleksandar Nikolić
(BeKo, 16. februar 2018 20:19)

Ni Jordan nije igrao sa 4 Jordana jer to jednostavno ne bi funkcionisalo, kao ni Kobi, Lebron, Ajverson......!

Moze i pitanje kako bi recimo igrali Knego, Usic, Cutura, Nakic, Danko, Aca..... da nije bilo njega u ekipi?

A seti se samo kako su u Zagrebu igrali Danilovic, Kukoc, Radaja, Paspalj.....? BEZGRESNO! A to je bila mozda i najveca demonstracija superiornosti jedne reprezentacije ikada, sto vazi i za Cibonu!


"Pitali su me zasto jedino na njega ne vicem i nista mu ne prigovaram na tajmautu?

Kada god je gusto i pozovem tajmaut on samo kaze "ja cu" i na tome se zavrsi"!

Kresimir Cosic

BeKo

pre 6 godina

"Pitanje je kako bi Drаžen igrаo kаd ne bi toliko držаo loptu. On je samouveren, nametnuo se ne sаmo igrаčimа "Cibone" već i reprezentаcije. Svi hvаtаju ritаm premа njemu, а trebаlo bi dа bude obrnuto.
Kićа je, pored velike individualnosti, bio u službi ekipe, dаvаo je ton igri, аsistirao, nije težio dа zаseni sve ostаle.
Drаžen je inteligentаn igrаč, mnogo vidi nа pаrketu, ume dа proigra centre i krilа... аli, ipak nаjviše veruje u sebe, svoj prodor i šut.
Ne znam kаko bi Drаžen igrаo sа četiri sebi ravnа igrаčа i kаd sve ne bi bilo podređeno njemu".

Aleksandar Nikolić

mj23

pre 6 godina

Sve je istina, Lebron je dao ime sinu Dražen ali o tome niko ne govori a Miler ima na ramenu Draženov istotoviran lik,čak su i svi iz NBA lige glasali da liga promeni ime u Dražen liga i na kraju su jedva to oborili ali pod uticajem masona,pape i vanzemaljaca.Ma čovek očekivao neka priznanja i all star od NBA lige a imao 2 asistencije i 2 skoka u proseku pa ispade da ga svi mrze, klasičan kompleks.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 16. februar 2018 22:00)

Ovo je retorika u fazonu kao da ja kazem "da Obradovic i Bodiroga nesto valjaju, rasturili bi NBA"..

Drazen je u godini kad je poginuo izabran u trecu petorku lige. Dakle u top 15 igraca lige. I toliko se naljutio sto nije pozvan na all star i bio izabran u drugu petorku lige da se mislio vratiti nazad u Europu.

Grci su mu vec dali cek, samo je trebao upisati iznos..

Ginobilli ima 13/3/3 u karijeri u NBA. Kad gledas tako i ne razmisljas o kontestu (da manu sad jako malo igra, pa mu se rusi statistika, isto kao sto drazenu prakticki nisu dali igrati) onda su stvari drugacije. Sjecam se kad je bek Portlanda dobio gripu, nije igrao dvije utakmice. Drazen u dvije utakmice izdominirao, ovaj se odmah vratio i Drazen opet na klupu...Eto takav je status imao.

Ispada da je po statisticarima Fournier bolji od njega i Ginobilija, jer zasad ima bolju statistiku.

Alex

pre 6 godina

Iz Sibenika sam bio,malo mladji od Drazena, sa njim sam igrao prvo na ulici a poslije i na treninzima Sibenke. Taj covjek je imao talenta, velikog, ali gledajuci ga svakodnevno i druzeci se sa njim na treninzima mislim da je talent bio trecina njegovog uspijeha. Druge dvije trecine su bile rad,rad i samo rad. U vise situacija kad tim zavrsi trening on ostane i sutira ili uvjezbava dribling i ulet pod kos. Vise puta mi kaze :ej znam da zuris ajd samo stani ispred mene da izvijezbam ovo ili ono, nekad sam ostajao a nekad se izvlacio jer mi se nije ostajalo.Onda bi on trazio drugoga. Drazen je bio drug i prijatelj, od njega sam dobio jednu zutu majicu koju je donio iz Zagreba prije prelaska u Cibonu i to poslije treninga ju je obukao a meni se svidjela,samo ju je skinuo i bukvalno navukao preko mene ,volio je sale te vrste. Veliki igrac i veliki covjek

Ivan M

pre 6 godina

Morate shvatiti jedno kad razmišljate o Draženu (ili npr Divcu). On je bio pionir. Do njega stranaca u NBA gotovo da nije bilo. Za Evropljane se mislilo da nemaju pojma i da su mekušci. Naravno da mu jwe trebalo par godina da se navikne. Pa Sale i Danilović se nisu tamo uopšte proveli, Rađa bio OK ali ništa više i Kukoč bio šesti igrač. Pa i veliki Sabonis je igrao na 50% ili manje mogućnosti zbog kolena. Bodiroga nikada nije ni probao. Onda je došao jedan Petrović i pokazao da može da se nosi sa svima. Danas je odnos prema strancima u NBA drugačiji, skautovanje je mnogo bolje a i stranci dođu tamo mnogo spremniji nego recimo 1990. Po statistikama svakako ima boljih i biće. Ali po psihološkom uticaju teško da će neko da ga nadmaši.