Utorak, 28.11.2017.

09:00

L'architetto

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

L'architetto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

ggg

pre 6 godina

kako za koga je navijao? pa za inter,naravno...imate njegove slike na netu,u interovom dresu,kad je bio dečak...decacka ,neiskvarena ljubav

Calcio81'

pre 6 godina

Sta reci za majstore poput Caziragija,Sinjorija,Zole,Recobe,Balba,Enca Franceskolija,Daria Hubnera,Ferare,Bogosijana,Karembea,Fabiana O'nila sa dignutom kragnom u dresu Kaljarija,Marka Divaja,Birofa,Aldaira,Dina Badja,Cruza,Sose iz Udina,Boksica,Mikija Rapaica iz Perudje,...da ne govorim o golmanima,svaka ekipa je imala vrhunskog cuvara mreze a italijanska repka je mogla dakoga hoce! Svake nedelje u 15h se cekao pocetak a uvece bi bio neki derbi,7 sestara italijanskog fudbala!

ccc

pre 6 godina

Ne svrstavajte Mesija u "ove danasnje". Covek se igra fudbala, ne simulira, prolazi kroz vise igrača, sutira van 16 i slobodnjake i jos uvek ima tu decacku zelju za igrom, golom, asistencijom. Objavite komentar!

bocko

pre 6 godina

Pirlov otac je inace jedan od najbogatijih Italijana,a on je iz ciste ljubavi prema fudbalu igrao i trenirao po svakakvom vremenu.I da nije bio to sto je bio,samo na tome mu treba odati priznanje.

Cole

pre 6 godina

Znaci po novokomponovanim pravilima pisanja, moram da procitam 8 paragrafa da bi saznao o kome je clanak?! Svaka cast majstori...
(Lektor Leka, 28. novembar 2017 14:02)

Pa ako po uvodnoj fotki nisi provalio o kome se pise,
onda fudbal uopste ne pratis. Pozdrav.

Mire

pre 6 godina

Veliki doprinos covecanstvu,sutiranje lopte pa jos romantik.Posvetimo bar malo paznje pravim majstorima,okrenite se malo tu su u vasem komsiluku,vasoj kuci.

Rosonero

pre 6 godina

Uzmi jednu flasu vina i dodji u ACM da pmognes Gatuzu jer je i sam to naveonu istom.Sve jako lepo receno samo bih voleo da znam za koga je navijao u Italiji...

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Mnogo mi je drago da vidim ovaj tekst, a i komentare. Kad pricaju o ovoj dvojici danas, svi oni malo stariji se prisecaju Ronalda, Zidana, Ronaldinja...sa punim pravom, jer su bili istinski majstori. Samo, uvek mi bude nekako zao kada niko ne pomene ovog genijalca, kao i meni omiljenog Bergkampa. Ne znam da li su davali po 80 golova po sezoni (mislim na svu petoricu), ali su znali fudbal vise nego bilo ko drugi u poslednjih par decenija. I ono sto je najvaznine: bio je neuporedivo lepsi osecaj gledati ove majstore i smekere, nego ove "masine za golove" danas.

IQ 149

pre 6 godina

Fudbal je za mene poceo umirati 2006e i 2007e, Zidanovim povlacenjem, vecno dragom Italijom koja osvaja Boginju dok u namestenom procesu najveci klub izbacuju u Seriju B i padom u formi najboljeg kojeg sam ikada gledao - Ronaldinjovim sezonama u Barsi dok je nije preuzeo najveci prevarant u istoriji trenerskog posla. Novi udarac je usledio 2012. kada je moj najdrazi igrac - Pinturicio otisao iz svoje kuce koju sam sa 6 godina poceo obozavati, davne '97, i sada ovo. Da nema BvB-a, Stare dame i reprezentacije Nemacke, sa nekim(nazalost) odvratnim likovima u njoj, ne bih ga ni gledao. Komentator Djordje je objasnio sve, a to je da se mora dozvoliti igracima da budu van sablona, jer put kojima ljudi nisu krocili obicno je najdarezljiviji. Koliko sam samo gledao Seriju A sa svim majstorima fudbala kao dete, sadasnja deca su osakacena za vrhunske majstore kao sto su Toti, Montela, Emerson, Panuci, Maldini, Dida, Stam, Nesta, Sevcenko, Kaka, Zidan, Del Pjero, Trezege, Nedved, Veron, Inzagi, Vijeri, Adrijano, Dario Hubner, Roberto Badjo, Buffon, Tiram, Kanavaro, Havier Zaneti, Kafu, Krespo, Di Vajo, Djanfranko Zola i Ronaldo itd itd. Vreme atipicnih majstora svog zanata. Tuzno je vreme kada Penaldo i Lesi su najbolji igraci. P.S. nikada nisam smatrao niti cu da je "trava nekada bila zelenija..." ali fudbal je postao sredstvo pranja para i univerzalne uniformisanosti u samoj igri, sto mi ga je zgadilo.

Jocko

pre 6 godina

Pirlo i Gatuzo ko Mirko i Slavko :)

Svaki tim bi trebalo da ima njih dvojicu - jednog koji odrađuje prljav posao, radilicu i kostolomca, i drugog koji je plejmejker sa odličnim pasom i još boljom tehnikom. Uvek sam voleo taj tip igrača kao Pirlo, Ćavi, Skols... Bez takvih vezni red nije potpun. I uvek na malom fudbalu u ekipi ima taj jedan ćutljivi igrač koji je tata-mata sa loptom i sve zna a nikada nije hvalisav niti željan lopte, kao Pirlo. Za koju godinu kad stara garda poput Pirla sasvim ode u penziju, mnogima koji su rođeni 80-ih i 90-ih više neće biti do gledanja fudbala.

BlueFortress

pre 6 godina

@car
Cini mi se Alvaro Chino Recoba! Za Arhitektu - kakav fudbal i kakav igrac, pocetak 2000ih i taj Calcio - neponovljivo, fudbalska NBA liga!

Lektor Leka

pre 6 godina

Znaci po novokomponovanim pravilima pisanja, moram da procitam 8 paragrafa da bi saznao o kome je clanak?! Svaka cast majstori...

jastreb

pre 6 godina

Covek kojem se odusevljavam od trenutka kada sam poceo da pratim fudbal, maestralni igrac, a ta ekipa milana sa njim i ostalim velikanima... neponovljivo
Srecno u nastavku zivota majstore, za mene ces uvek biti najbolji na svojoj poziciji i fudbaler sa najvecom inteligencijom i elegancinom na terenu

Lesa

pre 6 godina

@Đorđe

Bravo, Djordje! Napisano za udzbenike sportskog vaspitanja. I dati odgovori na pitanja zasto vise nikad nece biti isto, zasto su bas tada posotjali i igrali pravi majstori, i zasto su bili bolji od ovih danasnjih. Mnogi ne razumeju da to nije nostalgija, vec suva cinjenica. Danas su dominantni sablon, taktika i fizicka sprema, a nekada su to bili kreacija, sloboda i tehnika. I to vazi za sve kolektivne sportove.

Mad4Red

pre 6 godina

Čovek legenda, sve je radio hiruški precizno... Pravi arhitekta, kreator akcija njegove lopte su imale oči, sjajna tehnika, jednostavnost elegancija sveu svemu sve sto danas nije u modernom fudbalu jedan vezni igrač, najjača rečenica za njega što je izrekao Gatuzo... "Kako ste rekli da sam ja Pirla ucio fudbalu, hm prvi put kada sam ga video na treningu bilo me je sramota sto se bavim fudbalom, nemojte mešati g*vna i nutelu!!!" Vazda surovo iskren Djenaro Gatuzo!!!

rossonero

pre 6 godina

Tekst je sjajan,kao i uvek. Uostalom, Pirlo ne zaslužuje ništa manje od toga.Inače, Milan jeste Pirlu ponudio ugovor, i to jednogodišnji, koji bi se automatski produžavao svake godine. Takav je bio stav kluba prema svim igračima koji imaju više od 30 godina. Maldini, Nesta, Gatuzo, Ambrozini su to prihvatili, ne i Pirlo, koji je tražio i značajno uvećanje plate. Zadnjih par sezona u Milanu je bio prilično neprepoznatljiv, kao da je u jednom trenutku pomislio da je nezamenljiv. U tom trenutku, Van Bomel zauzima njegovo mesto, i igra sezonu iz snova. Milan podiže formu i Alegri dolazi do zaključka da se može pobeđivati i bez Pirla na terenu.Iako se nakon par meseci oporavio od povrede, do kraja te sezone, koja je završena skudetom, je bio praktično rezerva. Da se ne lažemo, da se njemu ostajalo, verovatno bi završio karijeru u Milanu, ali je i sam verovatno izgubio motivaciju I glad za pobedama, igrajući u istom klubu 10 godina.

Kad su Gatuza pitali da li bi ikad, nakon Milana, igrao za Inter ili Juve, odgovor je bio: "Nikad".

Đorđe

pre 6 godina

Prvi video, duboki pas ka Bađu - kada ste poslednji put videli takav prijem lopte?
(MisliŠA, 28. novembar 2017 09:37)

Tad i nikada više. Mi što smo gledali fudbal 80-ih, 90-ih i početkom 2000-ih, znamo da fudbaleri poput Bađa, Pirla i mnogih drugih više ne postoje. Rađaju se talenti, ali se u omladinskim školama sada uče šablonima, a ne kreativnosti i maštovitosti; pojačavaju se njihove atletske i fizičke sposobnosti, dok istančani osećaj za loptu nije toliko bitan. Deca se ne igraju fudbala. Snaga, brzina i izdržljivost, mnogo su bitniji od talenta i umeća. Zato je fudbal danas demonstracija taktike, discipline i trkačkih sposobnosti, a nekada je bio demonstracija driblinga, umeća, veštine, vica. Današnji fudbal, u kome cilj opravdava sredstva, ne toleriše "buntovnike" koji iskaču iz šablona i koji se drznu da pokažu maštovitost, da se igraju fudbala. Danas svi moraju biti vojnici u cilju postizanja rezultata. Lepota je u drugom planu.
E zato više nećemo gledati Platinija, Maradonu, Bađa, Del Pjera, Rivalda, Ronaldinja, Pirla...
Neka sam ja mator i nostalgičan, ali koliko god današnji fudbal napredovao u smislu taktike, ubrzavanja igre, brzine i snage njegovih protagonista, nema tu lepotu i smisao kakav je imao pre 20-30 godina.

IamZlatanIbrahimovic

pre 6 godina

Često sam razmišljao o Santjago Bernabeuu, svojevrsnom hramu i sebe u belom dresu, koji u toj kombinaciji unose strah u kosti protivnika. Ručali smo u Milanelu, pridružio nam se i Adrijano Galijani, a ja sam već u srcu i duši bio novi Madridista. Sa petogodišnjim ugovorom na stolu i platom koja nije sa ’ovog sveta’. ... REAL MADRID SIMBOL FUDBALA!!!

Stefke

pre 6 godina

Veoma opsiran i originalan tekst kako i dolikuje velikom Pirlu, svaka cast.

Jos jedan umetnik fudbala uz kog sam odrastao i divio se njegovim magijama.

Vlada

pre 6 godina

Pogledajte trenutnu reprezentaciju Italije i setite se ko je sve igrao kada su uzeli Boginju (Pirlo, Totti, Del Piero ...) o selektoru i da ne pricam, pa ce vam biti kristalno jasno zasto se nisu kvalifikovali za Mundial. Pozz

nikola

pre 6 godina

Poseban,unikatan znalac fudbala.Velik uvek ,i kad ne treba i kad treba,na kraju karijere igra vrhunski.Ne vidim da će se skoro pojaviti neko ni približan njemu.

tesha

pre 6 godina

Ne mogu da čitam, negde posle 5 minuta čitanja već mi suze kreću. Koliko legendi je napustilo fudbal u zadnjih 5 godina, nije mi dobro. Sad su uzori manekeni: plavuša Messi, Ronaldo, Baloteli, Neymar, Pogba...

chemistry

pre 6 godina

Odlican igrac i odlican tekst. Mogli biste da objavite nesto slicno i o Dzerardu, koji je po mom misljenju veca ikona od Pirla. Ipak je Dzerard svrstan u 11 najboljih od 2000. pa nadalje od strane UEFA.

sarajevo.ba

pre 6 godina

Navijam za Real, zadnjih godina najvise gledam englesku ligu ali NIKAD niko kao talijani i calcio.
Kada smo kao omladinci slusali prenose na radio Bobar pa kad onaj Jovan zavrsiti " gol u Bergamu".

Sta znam, ovo je valjda sad neko vrijeme rijalitija pa je i fudbal takav.

zum

pre 6 godina

Gledao sam ga uzivo, boljeg nisam video, ni približno njemu. Od tada je magija koju do tada nisam toliko primecivao samo rasla. Retki su danas takvi i uopste u istoriji ovog sporta.

Indoktrinacija

pre 6 godina

Lako je bilo Pirlu sa Gatuzom.
Lako je bilo Gatuzu sa Pirlom.
Umetnik kakav se retko radja, fudbaler koji je fudbalu davao smek zbog kojeg smo zavoleli ovu igru.

fudbalski ekspert

pre 6 godina

Pojam „trakerista“ ne znači ništa, samo pokazuje vaše neznanje.
Ono što verovatno tražite je izraz „il trequartista“ koji označava igrača koji pokriva poziciju na terenu između linija centra i kaznenog prostora.
Za vašu detaljniju, preko potrebnu edukaciju preporučujem izvrsni „Dizionario tattico“.

Andrea Pirlo je svakako sjajan kreator, neprevaziđen u doba slavnog Milana, a potpuno se iskazao pre svega zahvaljujući Karlu Anćelotiju i njegovom savršenom rombu na sredini terena: Pirlo – Zedorf – Gatuzo – Kaka.

Najbliže što mi imamo Pirlu u ovom trenutku je super Nenad Krstičić, neumorni radnik i kreator na sredini terena Crvene zvezde i naše reprezentacije, koji poseduje neprocenjivo iskustvo igranja u taktički ubedljivo najzahtevnijoj ligi na svetu, italijanskoj Seriji A.
Nemanja Gudelj se takođe nametnuo za poziciju kreatora, svojom perfektnom partijom u pobedi 0-2 u gostima protiv Kine taktičkog genija Marćela Lipija u Gvangdžuu.

ViscoSalejo

pre 6 godina

"Kada bi igrao kao 'trakerista' (desetka), manjak prostora neutralisao bi njegov tehnički kvalitet. Ali, kao kreator sa pozicije zadnjeg veznog – terao je loptu da peva. Iako je bio veoma mlad, odavao je utisak nekoga ko zna šta želi" -- Karlo Macone


Rec je "trekvartista"...a ne "trakerista".
Odlican tekst!

ivan

pre 6 godina

neznam odakle je nastao taj mit da se jedan te isti stadion zove drugacije kada na njemu igraju dva razlicita kluba.to sam cuo i pre nego am otisao da zivim na deset minuta od cuvenog stadiona a i posle kada sam se vratio u nasu zemlju nakon nepunih deset godina.cesto sam gledo utakmice na Meazzi,i nikada nisam cuo nista slicno.naime,stadion se zove Giuseppe Meazza,u vlasnistvu je grada Milana.klubovi Internazionale i Milan placaju kiriju za iznajmljivanje tog stadiona gradu Milanu a taj deo grada zove se San Siro.grad je podeljen na veliki broj zona,pa tako postoje San Siro,san Donato,San Giuliano,Rozzano itd.

Calciomania

pre 6 godina

Uz svo postovanje Pirlu reci da je najbolji Italijan svih vremena pored velikog Maldinija i Roberta Badja je preuvelicavanje a da je u prvih 5 to vec moze da se kaze.Italija je imala velike majstore...Barezi,Toti,Del Pjero,bufon

gagi

pre 6 godina

Svaka cast ta text, potrudio se novinar dobro. Taj Milan iz 2007/8 i Andrea ce mi zauvijek ostati u lijepom sjecanju zbog studentskih dana a i na PESu su bili nepobjedivi...

stefaninjo

pre 6 godina

Kakav renesansni novinarski tekst. Da li ovo znaci da ima nade za nase novinarstvo u celini? Pozdrav svima vama kojima su heroji detinjstva bili momci kao sto ne bio Pirlo, kao sto su bili veliki Zizu i Ronaldo Nazario... Kakva vremena! :)

stefaninjo

pre 6 godina

Kakav renesansni novinarski tekst. Da li ovo znaci da ima nade za nase novinarstvo u celini? Pozdrav svima vama kojima su heroji detinjstva bili momci kao sto ne bio Pirlo, kao sto su bili veliki Zizu i Ronaldo Nazario... Kakva vremena! :)

Calciomania

pre 6 godina

Uz svo postovanje Pirlu reci da je najbolji Italijan svih vremena pored velikog Maldinija i Roberta Badja je preuvelicavanje a da je u prvih 5 to vec moze da se kaze.Italija je imala velike majstore...Barezi,Toti,Del Pjero,bufon

Đorđe

pre 6 godina

Prvi video, duboki pas ka Bađu - kada ste poslednji put videli takav prijem lopte?
(MisliŠA, 28. novembar 2017 09:37)

Tad i nikada više. Mi što smo gledali fudbal 80-ih, 90-ih i početkom 2000-ih, znamo da fudbaleri poput Bađa, Pirla i mnogih drugih više ne postoje. Rađaju se talenti, ali se u omladinskim školama sada uče šablonima, a ne kreativnosti i maštovitosti; pojačavaju se njihove atletske i fizičke sposobnosti, dok istančani osećaj za loptu nije toliko bitan. Deca se ne igraju fudbala. Snaga, brzina i izdržljivost, mnogo su bitniji od talenta i umeća. Zato je fudbal danas demonstracija taktike, discipline i trkačkih sposobnosti, a nekada je bio demonstracija driblinga, umeća, veštine, vica. Današnji fudbal, u kome cilj opravdava sredstva, ne toleriše "buntovnike" koji iskaču iz šablona i koji se drznu da pokažu maštovitost, da se igraju fudbala. Danas svi moraju biti vojnici u cilju postizanja rezultata. Lepota je u drugom planu.
E zato više nećemo gledati Platinija, Maradonu, Bađa, Del Pjera, Rivalda, Ronaldinja, Pirla...
Neka sam ja mator i nostalgičan, ali koliko god današnji fudbal napredovao u smislu taktike, ubrzavanja igre, brzine i snage njegovih protagonista, nema tu lepotu i smisao kakav je imao pre 20-30 godina.

ViscoSalejo

pre 6 godina

"Kada bi igrao kao 'trakerista' (desetka), manjak prostora neutralisao bi njegov tehnički kvalitet. Ali, kao kreator sa pozicije zadnjeg veznog – terao je loptu da peva. Iako je bio veoma mlad, odavao je utisak nekoga ko zna šta želi" -- Karlo Macone


Rec je "trekvartista"...a ne "trakerista".
Odlican tekst!

Indoktrinacija

pre 6 godina

Lako je bilo Pirlu sa Gatuzom.
Lako je bilo Gatuzu sa Pirlom.
Umetnik kakav se retko radja, fudbaler koji je fudbalu davao smek zbog kojeg smo zavoleli ovu igru.

sarajevo.ba

pre 6 godina

Navijam za Real, zadnjih godina najvise gledam englesku ligu ali NIKAD niko kao talijani i calcio.
Kada smo kao omladinci slusali prenose na radio Bobar pa kad onaj Jovan zavrsiti " gol u Bergamu".

Sta znam, ovo je valjda sad neko vrijeme rijalitija pa je i fudbal takav.

Vlada

pre 6 godina

Pogledajte trenutnu reprezentaciju Italije i setite se ko je sve igrao kada su uzeli Boginju (Pirlo, Totti, Del Piero ...) o selektoru i da ne pricam, pa ce vam biti kristalno jasno zasto se nisu kvalifikovali za Mundial. Pozz

gagi

pre 6 godina

Svaka cast ta text, potrudio se novinar dobro. Taj Milan iz 2007/8 i Andrea ce mi zauvijek ostati u lijepom sjecanju zbog studentskih dana a i na PESu su bili nepobjedivi...

zum

pre 6 godina

Gledao sam ga uzivo, boljeg nisam video, ni približno njemu. Od tada je magija koju do tada nisam toliko primecivao samo rasla. Retki su danas takvi i uopste u istoriji ovog sporta.

tesha

pre 6 godina

Ne mogu da čitam, negde posle 5 minuta čitanja već mi suze kreću. Koliko legendi je napustilo fudbal u zadnjih 5 godina, nije mi dobro. Sad su uzori manekeni: plavuša Messi, Ronaldo, Baloteli, Neymar, Pogba...

IQ 149

pre 6 godina

Fudbal je za mene poceo umirati 2006e i 2007e, Zidanovim povlacenjem, vecno dragom Italijom koja osvaja Boginju dok u namestenom procesu najveci klub izbacuju u Seriju B i padom u formi najboljeg kojeg sam ikada gledao - Ronaldinjovim sezonama u Barsi dok je nije preuzeo najveci prevarant u istoriji trenerskog posla. Novi udarac je usledio 2012. kada je moj najdrazi igrac - Pinturicio otisao iz svoje kuce koju sam sa 6 godina poceo obozavati, davne '97, i sada ovo. Da nema BvB-a, Stare dame i reprezentacije Nemacke, sa nekim(nazalost) odvratnim likovima u njoj, ne bih ga ni gledao. Komentator Djordje je objasnio sve, a to je da se mora dozvoliti igracima da budu van sablona, jer put kojima ljudi nisu krocili obicno je najdarezljiviji. Koliko sam samo gledao Seriju A sa svim majstorima fudbala kao dete, sadasnja deca su osakacena za vrhunske majstore kao sto su Toti, Montela, Emerson, Panuci, Maldini, Dida, Stam, Nesta, Sevcenko, Kaka, Zidan, Del Pjero, Trezege, Nedved, Veron, Inzagi, Vijeri, Adrijano, Dario Hubner, Roberto Badjo, Buffon, Tiram, Kanavaro, Havier Zaneti, Kafu, Krespo, Di Vajo, Djanfranko Zola i Ronaldo itd itd. Vreme atipicnih majstora svog zanata. Tuzno je vreme kada Penaldo i Lesi su najbolji igraci. P.S. nikada nisam smatrao niti cu da je "trava nekada bila zelenija..." ali fudbal je postao sredstvo pranja para i univerzalne uniformisanosti u samoj igri, sto mi ga je zgadilo.

Jocko

pre 6 godina

Pirlo i Gatuzo ko Mirko i Slavko :)

Svaki tim bi trebalo da ima njih dvojicu - jednog koji odrađuje prljav posao, radilicu i kostolomca, i drugog koji je plejmejker sa odličnim pasom i još boljom tehnikom. Uvek sam voleo taj tip igrača kao Pirlo, Ćavi, Skols... Bez takvih vezni red nije potpun. I uvek na malom fudbalu u ekipi ima taj jedan ćutljivi igrač koji je tata-mata sa loptom i sve zna a nikada nije hvalisav niti željan lopte, kao Pirlo. Za koju godinu kad stara garda poput Pirla sasvim ode u penziju, mnogima koji su rođeni 80-ih i 90-ih više neće biti do gledanja fudbala.

Cole

pre 6 godina

Znaci po novokomponovanim pravilima pisanja, moram da procitam 8 paragrafa da bi saznao o kome je clanak?! Svaka cast majstori...
(Lektor Leka, 28. novembar 2017 14:02)

Pa ako po uvodnoj fotki nisi provalio o kome se pise,
onda fudbal uopste ne pratis. Pozdrav.

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Mnogo mi je drago da vidim ovaj tekst, a i komentare. Kad pricaju o ovoj dvojici danas, svi oni malo stariji se prisecaju Ronalda, Zidana, Ronaldinja...sa punim pravom, jer su bili istinski majstori. Samo, uvek mi bude nekako zao kada niko ne pomene ovog genijalca, kao i meni omiljenog Bergkampa. Ne znam da li su davali po 80 golova po sezoni (mislim na svu petoricu), ali su znali fudbal vise nego bilo ko drugi u poslednjih par decenija. I ono sto je najvaznine: bio je neuporedivo lepsi osecaj gledati ove majstore i smekere, nego ove "masine za golove" danas.

Lesa

pre 6 godina

@Đorđe

Bravo, Djordje! Napisano za udzbenike sportskog vaspitanja. I dati odgovori na pitanja zasto vise nikad nece biti isto, zasto su bas tada posotjali i igrali pravi majstori, i zasto su bili bolji od ovih danasnjih. Mnogi ne razumeju da to nije nostalgija, vec suva cinjenica. Danas su dominantni sablon, taktika i fizicka sprema, a nekada su to bili kreacija, sloboda i tehnika. I to vazi za sve kolektivne sportove.

BlueFortress

pre 6 godina

@car
Cini mi se Alvaro Chino Recoba! Za Arhitektu - kakav fudbal i kakav igrac, pocetak 2000ih i taj Calcio - neponovljivo, fudbalska NBA liga!

nikola

pre 6 godina

Poseban,unikatan znalac fudbala.Velik uvek ,i kad ne treba i kad treba,na kraju karijere igra vrhunski.Ne vidim da će se skoro pojaviti neko ni približan njemu.

rossonero

pre 6 godina

Tekst je sjajan,kao i uvek. Uostalom, Pirlo ne zaslužuje ništa manje od toga.Inače, Milan jeste Pirlu ponudio ugovor, i to jednogodišnji, koji bi se automatski produžavao svake godine. Takav je bio stav kluba prema svim igračima koji imaju više od 30 godina. Maldini, Nesta, Gatuzo, Ambrozini su to prihvatili, ne i Pirlo, koji je tražio i značajno uvećanje plate. Zadnjih par sezona u Milanu je bio prilično neprepoznatljiv, kao da je u jednom trenutku pomislio da je nezamenljiv. U tom trenutku, Van Bomel zauzima njegovo mesto, i igra sezonu iz snova. Milan podiže formu i Alegri dolazi do zaključka da se može pobeđivati i bez Pirla na terenu.Iako se nakon par meseci oporavio od povrede, do kraja te sezone, koja je završena skudetom, je bio praktično rezerva. Da se ne lažemo, da se njemu ostajalo, verovatno bi završio karijeru u Milanu, ali je i sam verovatno izgubio motivaciju I glad za pobedama, igrajući u istom klubu 10 godina.

Kad su Gatuza pitali da li bi ikad, nakon Milana, igrao za Inter ili Juve, odgovor je bio: "Nikad".

bocko

pre 6 godina

Pirlov otac je inace jedan od najbogatijih Italijana,a on je iz ciste ljubavi prema fudbalu igrao i trenirao po svakakvom vremenu.I da nije bio to sto je bio,samo na tome mu treba odati priznanje.

Stefke

pre 6 godina

Veoma opsiran i originalan tekst kako i dolikuje velikom Pirlu, svaka cast.

Jos jedan umetnik fudbala uz kog sam odrastao i divio se njegovim magijama.

Mad4Red

pre 6 godina

Čovek legenda, sve je radio hiruški precizno... Pravi arhitekta, kreator akcija njegove lopte su imale oči, sjajna tehnika, jednostavnost elegancija sveu svemu sve sto danas nije u modernom fudbalu jedan vezni igrač, najjača rečenica za njega što je izrekao Gatuzo... "Kako ste rekli da sam ja Pirla ucio fudbalu, hm prvi put kada sam ga video na treningu bilo me je sramota sto se bavim fudbalom, nemojte mešati g*vna i nutelu!!!" Vazda surovo iskren Djenaro Gatuzo!!!

ccc

pre 6 godina

Ne svrstavajte Mesija u "ove danasnje". Covek se igra fudbala, ne simulira, prolazi kroz vise igrača, sutira van 16 i slobodnjake i jos uvek ima tu decacku zelju za igrom, golom, asistencijom. Objavite komentar!

Calcio81'

pre 6 godina

Sta reci za majstore poput Caziragija,Sinjorija,Zole,Recobe,Balba,Enca Franceskolija,Daria Hubnera,Ferare,Bogosijana,Karembea,Fabiana O'nila sa dignutom kragnom u dresu Kaljarija,Marka Divaja,Birofa,Aldaira,Dina Badja,Cruza,Sose iz Udina,Boksica,Mikija Rapaica iz Perudje,...da ne govorim o golmanima,svaka ekipa je imala vrhunskog cuvara mreze a italijanska repka je mogla dakoga hoce! Svake nedelje u 15h se cekao pocetak a uvece bi bio neki derbi,7 sestara italijanskog fudbala!

jastreb

pre 6 godina

Covek kojem se odusevljavam od trenutka kada sam poceo da pratim fudbal, maestralni igrac, a ta ekipa milana sa njim i ostalim velikanima... neponovljivo
Srecno u nastavku zivota majstore, za mene ces uvek biti najbolji na svojoj poziciji i fudbaler sa najvecom inteligencijom i elegancinom na terenu

ivan

pre 6 godina

neznam odakle je nastao taj mit da se jedan te isti stadion zove drugacije kada na njemu igraju dva razlicita kluba.to sam cuo i pre nego am otisao da zivim na deset minuta od cuvenog stadiona a i posle kada sam se vratio u nasu zemlju nakon nepunih deset godina.cesto sam gledo utakmice na Meazzi,i nikada nisam cuo nista slicno.naime,stadion se zove Giuseppe Meazza,u vlasnistvu je grada Milana.klubovi Internazionale i Milan placaju kiriju za iznajmljivanje tog stadiona gradu Milanu a taj deo grada zove se San Siro.grad je podeljen na veliki broj zona,pa tako postoje San Siro,san Donato,San Giuliano,Rozzano itd.

Rosonero

pre 6 godina

Uzmi jednu flasu vina i dodji u ACM da pmognes Gatuzu jer je i sam to naveonu istom.Sve jako lepo receno samo bih voleo da znam za koga je navijao u Italiji...

ggg

pre 6 godina

kako za koga je navijao? pa za inter,naravno...imate njegove slike na netu,u interovom dresu,kad je bio dečak...decacka ,neiskvarena ljubav

fudbalski ekspert

pre 6 godina

Pojam „trakerista“ ne znači ništa, samo pokazuje vaše neznanje.
Ono što verovatno tražite je izraz „il trequartista“ koji označava igrača koji pokriva poziciju na terenu između linija centra i kaznenog prostora.
Za vašu detaljniju, preko potrebnu edukaciju preporučujem izvrsni „Dizionario tattico“.

Andrea Pirlo je svakako sjajan kreator, neprevaziđen u doba slavnog Milana, a potpuno se iskazao pre svega zahvaljujući Karlu Anćelotiju i njegovom savršenom rombu na sredini terena: Pirlo – Zedorf – Gatuzo – Kaka.

Najbliže što mi imamo Pirlu u ovom trenutku je super Nenad Krstičić, neumorni radnik i kreator na sredini terena Crvene zvezde i naše reprezentacije, koji poseduje neprocenjivo iskustvo igranja u taktički ubedljivo najzahtevnijoj ligi na svetu, italijanskoj Seriji A.
Nemanja Gudelj se takođe nametnuo za poziciju kreatora, svojom perfektnom partijom u pobedi 0-2 u gostima protiv Kine taktičkog genija Marćela Lipija u Gvangdžuu.

IamZlatanIbrahimovic

pre 6 godina

Često sam razmišljao o Santjago Bernabeuu, svojevrsnom hramu i sebe u belom dresu, koji u toj kombinaciji unose strah u kosti protivnika. Ručali smo u Milanelu, pridružio nam se i Adrijano Galijani, a ja sam već u srcu i duši bio novi Madridista. Sa petogodišnjim ugovorom na stolu i platom koja nije sa ’ovog sveta’. ... REAL MADRID SIMBOL FUDBALA!!!

Mire

pre 6 godina

Veliki doprinos covecanstvu,sutiranje lopte pa jos romantik.Posvetimo bar malo paznje pravim majstorima,okrenite se malo tu su u vasem komsiluku,vasoj kuci.

chemistry

pre 6 godina

Odlican igrac i odlican tekst. Mogli biste da objavite nesto slicno i o Dzerardu, koji je po mom misljenju veca ikona od Pirla. Ipak je Dzerard svrstan u 11 najboljih od 2000. pa nadalje od strane UEFA.

Lektor Leka

pre 6 godina

Znaci po novokomponovanim pravilima pisanja, moram da procitam 8 paragrafa da bi saznao o kome je clanak?! Svaka cast majstori...

chemistry

pre 6 godina

Odlican igrac i odlican tekst. Mogli biste da objavite nesto slicno i o Dzerardu, koji je po mom misljenju veca ikona od Pirla. Ipak je Dzerard svrstan u 11 najboljih od 2000. pa nadalje od strane UEFA.

IamZlatanIbrahimovic

pre 6 godina

Često sam razmišljao o Santjago Bernabeuu, svojevrsnom hramu i sebe u belom dresu, koji u toj kombinaciji unose strah u kosti protivnika. Ručali smo u Milanelu, pridružio nam se i Adrijano Galijani, a ja sam već u srcu i duši bio novi Madridista. Sa petogodišnjim ugovorom na stolu i platom koja nije sa ’ovog sveta’. ... REAL MADRID SIMBOL FUDBALA!!!

Lektor Leka

pre 6 godina

Znaci po novokomponovanim pravilima pisanja, moram da procitam 8 paragrafa da bi saznao o kome je clanak?! Svaka cast majstori...

Mire

pre 6 godina

Veliki doprinos covecanstvu,sutiranje lopte pa jos romantik.Posvetimo bar malo paznje pravim majstorima,okrenite se malo tu su u vasem komsiluku,vasoj kuci.

ivan

pre 6 godina

neznam odakle je nastao taj mit da se jedan te isti stadion zove drugacije kada na njemu igraju dva razlicita kluba.to sam cuo i pre nego am otisao da zivim na deset minuta od cuvenog stadiona a i posle kada sam se vratio u nasu zemlju nakon nepunih deset godina.cesto sam gledo utakmice na Meazzi,i nikada nisam cuo nista slicno.naime,stadion se zove Giuseppe Meazza,u vlasnistvu je grada Milana.klubovi Internazionale i Milan placaju kiriju za iznajmljivanje tog stadiona gradu Milanu a taj deo grada zove se San Siro.grad je podeljen na veliki broj zona,pa tako postoje San Siro,san Donato,San Giuliano,Rozzano itd.

Calciomania

pre 6 godina

Uz svo postovanje Pirlu reci da je najbolji Italijan svih vremena pored velikog Maldinija i Roberta Badja je preuvelicavanje a da je u prvih 5 to vec moze da se kaze.Italija je imala velike majstore...Barezi,Toti,Del Pjero,bufon

IQ 149

pre 6 godina

Fudbal je za mene poceo umirati 2006e i 2007e, Zidanovim povlacenjem, vecno dragom Italijom koja osvaja Boginju dok u namestenom procesu najveci klub izbacuju u Seriju B i padom u formi najboljeg kojeg sam ikada gledao - Ronaldinjovim sezonama u Barsi dok je nije preuzeo najveci prevarant u istoriji trenerskog posla. Novi udarac je usledio 2012. kada je moj najdrazi igrac - Pinturicio otisao iz svoje kuce koju sam sa 6 godina poceo obozavati, davne '97, i sada ovo. Da nema BvB-a, Stare dame i reprezentacije Nemacke, sa nekim(nazalost) odvratnim likovima u njoj, ne bih ga ni gledao. Komentator Djordje je objasnio sve, a to je da se mora dozvoliti igracima da budu van sablona, jer put kojima ljudi nisu krocili obicno je najdarezljiviji. Koliko sam samo gledao Seriju A sa svim majstorima fudbala kao dete, sadasnja deca su osakacena za vrhunske majstore kao sto su Toti, Montela, Emerson, Panuci, Maldini, Dida, Stam, Nesta, Sevcenko, Kaka, Zidan, Del Pjero, Trezege, Nedved, Veron, Inzagi, Vijeri, Adrijano, Dario Hubner, Roberto Badjo, Buffon, Tiram, Kanavaro, Havier Zaneti, Kafu, Krespo, Di Vajo, Djanfranko Zola i Ronaldo itd itd. Vreme atipicnih majstora svog zanata. Tuzno je vreme kada Penaldo i Lesi su najbolji igraci. P.S. nikada nisam smatrao niti cu da je "trava nekada bila zelenija..." ali fudbal je postao sredstvo pranja para i univerzalne uniformisanosti u samoj igri, sto mi ga je zgadilo.

tesha

pre 6 godina

Ne mogu da čitam, negde posle 5 minuta čitanja već mi suze kreću. Koliko legendi je napustilo fudbal u zadnjih 5 godina, nije mi dobro. Sad su uzori manekeni: plavuša Messi, Ronaldo, Baloteli, Neymar, Pogba...

fudbalski ekspert

pre 6 godina

Pojam „trakerista“ ne znači ništa, samo pokazuje vaše neznanje.
Ono što verovatno tražite je izraz „il trequartista“ koji označava igrača koji pokriva poziciju na terenu između linija centra i kaznenog prostora.
Za vašu detaljniju, preko potrebnu edukaciju preporučujem izvrsni „Dizionario tattico“.

Andrea Pirlo je svakako sjajan kreator, neprevaziđen u doba slavnog Milana, a potpuno se iskazao pre svega zahvaljujući Karlu Anćelotiju i njegovom savršenom rombu na sredini terena: Pirlo – Zedorf – Gatuzo – Kaka.

Najbliže što mi imamo Pirlu u ovom trenutku je super Nenad Krstičić, neumorni radnik i kreator na sredini terena Crvene zvezde i naše reprezentacije, koji poseduje neprocenjivo iskustvo igranja u taktički ubedljivo najzahtevnijoj ligi na svetu, italijanskoj Seriji A.
Nemanja Gudelj se takođe nametnuo za poziciju kreatora, svojom perfektnom partijom u pobedi 0-2 u gostima protiv Kine taktičkog genija Marćela Lipija u Gvangdžuu.

rossonero

pre 6 godina

Tekst je sjajan,kao i uvek. Uostalom, Pirlo ne zaslužuje ništa manje od toga.Inače, Milan jeste Pirlu ponudio ugovor, i to jednogodišnji, koji bi se automatski produžavao svake godine. Takav je bio stav kluba prema svim igračima koji imaju više od 30 godina. Maldini, Nesta, Gatuzo, Ambrozini su to prihvatili, ne i Pirlo, koji je tražio i značajno uvećanje plate. Zadnjih par sezona u Milanu je bio prilično neprepoznatljiv, kao da je u jednom trenutku pomislio da je nezamenljiv. U tom trenutku, Van Bomel zauzima njegovo mesto, i igra sezonu iz snova. Milan podiže formu i Alegri dolazi do zaključka da se može pobeđivati i bez Pirla na terenu.Iako se nakon par meseci oporavio od povrede, do kraja te sezone, koja je završena skudetom, je bio praktično rezerva. Da se ne lažemo, da se njemu ostajalo, verovatno bi završio karijeru u Milanu, ali je i sam verovatno izgubio motivaciju I glad za pobedama, igrajući u istom klubu 10 godina.

Kad su Gatuza pitali da li bi ikad, nakon Milana, igrao za Inter ili Juve, odgovor je bio: "Nikad".

Pera Magic Mitic

pre 6 godina

Mnogo mi je drago da vidim ovaj tekst, a i komentare. Kad pricaju o ovoj dvojici danas, svi oni malo stariji se prisecaju Ronalda, Zidana, Ronaldinja...sa punim pravom, jer su bili istinski majstori. Samo, uvek mi bude nekako zao kada niko ne pomene ovog genijalca, kao i meni omiljenog Bergkampa. Ne znam da li su davali po 80 golova po sezoni (mislim na svu petoricu), ali su znali fudbal vise nego bilo ko drugi u poslednjih par decenija. I ono sto je najvaznine: bio je neuporedivo lepsi osecaj gledati ove majstore i smekere, nego ove "masine za golove" danas.

stefaninjo

pre 6 godina

Kakav renesansni novinarski tekst. Da li ovo znaci da ima nade za nase novinarstvo u celini? Pozdrav svima vama kojima su heroji detinjstva bili momci kao sto ne bio Pirlo, kao sto su bili veliki Zizu i Ronaldo Nazario... Kakva vremena! :)

Lesa

pre 6 godina

@Đorđe

Bravo, Djordje! Napisano za udzbenike sportskog vaspitanja. I dati odgovori na pitanja zasto vise nikad nece biti isto, zasto su bas tada posotjali i igrali pravi majstori, i zasto su bili bolji od ovih danasnjih. Mnogi ne razumeju da to nije nostalgija, vec suva cinjenica. Danas su dominantni sablon, taktika i fizicka sprema, a nekada su to bili kreacija, sloboda i tehnika. I to vazi za sve kolektivne sportove.

Đorđe

pre 6 godina

Prvi video, duboki pas ka Bađu - kada ste poslednji put videli takav prijem lopte?
(MisliŠA, 28. novembar 2017 09:37)

Tad i nikada više. Mi što smo gledali fudbal 80-ih, 90-ih i početkom 2000-ih, znamo da fudbaleri poput Bađa, Pirla i mnogih drugih više ne postoje. Rađaju se talenti, ali se u omladinskim školama sada uče šablonima, a ne kreativnosti i maštovitosti; pojačavaju se njihove atletske i fizičke sposobnosti, dok istančani osećaj za loptu nije toliko bitan. Deca se ne igraju fudbala. Snaga, brzina i izdržljivost, mnogo su bitniji od talenta i umeća. Zato je fudbal danas demonstracija taktike, discipline i trkačkih sposobnosti, a nekada je bio demonstracija driblinga, umeća, veštine, vica. Današnji fudbal, u kome cilj opravdava sredstva, ne toleriše "buntovnike" koji iskaču iz šablona i koji se drznu da pokažu maštovitost, da se igraju fudbala. Danas svi moraju biti vojnici u cilju postizanja rezultata. Lepota je u drugom planu.
E zato više nećemo gledati Platinija, Maradonu, Bađa, Del Pjera, Rivalda, Ronaldinja, Pirla...
Neka sam ja mator i nostalgičan, ali koliko god današnji fudbal napredovao u smislu taktike, ubrzavanja igre, brzine i snage njegovih protagonista, nema tu lepotu i smisao kakav je imao pre 20-30 godina.

Stefke

pre 6 godina

Veoma opsiran i originalan tekst kako i dolikuje velikom Pirlu, svaka cast.

Jos jedan umetnik fudbala uz kog sam odrastao i divio se njegovim magijama.

Mad4Red

pre 6 godina

Čovek legenda, sve je radio hiruški precizno... Pravi arhitekta, kreator akcija njegove lopte su imale oči, sjajna tehnika, jednostavnost elegancija sveu svemu sve sto danas nije u modernom fudbalu jedan vezni igrač, najjača rečenica za njega što je izrekao Gatuzo... "Kako ste rekli da sam ja Pirla ucio fudbalu, hm prvi put kada sam ga video na treningu bilo me je sramota sto se bavim fudbalom, nemojte mešati g*vna i nutelu!!!" Vazda surovo iskren Djenaro Gatuzo!!!

sarajevo.ba

pre 6 godina

Navijam za Real, zadnjih godina najvise gledam englesku ligu ali NIKAD niko kao talijani i calcio.
Kada smo kao omladinci slusali prenose na radio Bobar pa kad onaj Jovan zavrsiti " gol u Bergamu".

Sta znam, ovo je valjda sad neko vrijeme rijalitija pa je i fudbal takav.

Jocko

pre 6 godina

Pirlo i Gatuzo ko Mirko i Slavko :)

Svaki tim bi trebalo da ima njih dvojicu - jednog koji odrađuje prljav posao, radilicu i kostolomca, i drugog koji je plejmejker sa odličnim pasom i još boljom tehnikom. Uvek sam voleo taj tip igrača kao Pirlo, Ćavi, Skols... Bez takvih vezni red nije potpun. I uvek na malom fudbalu u ekipi ima taj jedan ćutljivi igrač koji je tata-mata sa loptom i sve zna a nikada nije hvalisav niti željan lopte, kao Pirlo. Za koju godinu kad stara garda poput Pirla sasvim ode u penziju, mnogima koji su rođeni 80-ih i 90-ih više neće biti do gledanja fudbala.

Rosonero

pre 6 godina

Uzmi jednu flasu vina i dodji u ACM da pmognes Gatuzu jer je i sam to naveonu istom.Sve jako lepo receno samo bih voleo da znam za koga je navijao u Italiji...

Cole

pre 6 godina

Znaci po novokomponovanim pravilima pisanja, moram da procitam 8 paragrafa da bi saznao o kome je clanak?! Svaka cast majstori...
(Lektor Leka, 28. novembar 2017 14:02)

Pa ako po uvodnoj fotki nisi provalio o kome se pise,
onda fudbal uopste ne pratis. Pozdrav.

ccc

pre 6 godina

Ne svrstavajte Mesija u "ove danasnje". Covek se igra fudbala, ne simulira, prolazi kroz vise igrača, sutira van 16 i slobodnjake i jos uvek ima tu decacku zelju za igrom, golom, asistencijom. Objavite komentar!

jastreb

pre 6 godina

Covek kojem se odusevljavam od trenutka kada sam poceo da pratim fudbal, maestralni igrac, a ta ekipa milana sa njim i ostalim velikanima... neponovljivo
Srecno u nastavku zivota majstore, za mene ces uvek biti najbolji na svojoj poziciji i fudbaler sa najvecom inteligencijom i elegancinom na terenu

BlueFortress

pre 6 godina

@car
Cini mi se Alvaro Chino Recoba! Za Arhitektu - kakav fudbal i kakav igrac, pocetak 2000ih i taj Calcio - neponovljivo, fudbalska NBA liga!

Indoktrinacija

pre 6 godina

Lako je bilo Pirlu sa Gatuzom.
Lako je bilo Gatuzu sa Pirlom.
Umetnik kakav se retko radja, fudbaler koji je fudbalu davao smek zbog kojeg smo zavoleli ovu igru.

gagi

pre 6 godina

Svaka cast ta text, potrudio se novinar dobro. Taj Milan iz 2007/8 i Andrea ce mi zauvijek ostati u lijepom sjecanju zbog studentskih dana a i na PESu su bili nepobjedivi...

Vlada

pre 6 godina

Pogledajte trenutnu reprezentaciju Italije i setite se ko je sve igrao kada su uzeli Boginju (Pirlo, Totti, Del Piero ...) o selektoru i da ne pricam, pa ce vam biti kristalno jasno zasto se nisu kvalifikovali za Mundial. Pozz

nikola

pre 6 godina

Poseban,unikatan znalac fudbala.Velik uvek ,i kad ne treba i kad treba,na kraju karijere igra vrhunski.Ne vidim da će se skoro pojaviti neko ni približan njemu.

ggg

pre 6 godina

kako za koga je navijao? pa za inter,naravno...imate njegove slike na netu,u interovom dresu,kad je bio dečak...decacka ,neiskvarena ljubav

ViscoSalejo

pre 6 godina

"Kada bi igrao kao 'trakerista' (desetka), manjak prostora neutralisao bi njegov tehnički kvalitet. Ali, kao kreator sa pozicije zadnjeg veznog – terao je loptu da peva. Iako je bio veoma mlad, odavao je utisak nekoga ko zna šta želi" -- Karlo Macone


Rec je "trekvartista"...a ne "trakerista".
Odlican tekst!

zum

pre 6 godina

Gledao sam ga uzivo, boljeg nisam video, ni približno njemu. Od tada je magija koju do tada nisam toliko primecivao samo rasla. Retki su danas takvi i uopste u istoriji ovog sporta.

bocko

pre 6 godina

Pirlov otac je inace jedan od najbogatijih Italijana,a on je iz ciste ljubavi prema fudbalu igrao i trenirao po svakakvom vremenu.I da nije bio to sto je bio,samo na tome mu treba odati priznanje.

Calcio81'

pre 6 godina

Sta reci za majstore poput Caziragija,Sinjorija,Zole,Recobe,Balba,Enca Franceskolija,Daria Hubnera,Ferare,Bogosijana,Karembea,Fabiana O'nila sa dignutom kragnom u dresu Kaljarija,Marka Divaja,Birofa,Aldaira,Dina Badja,Cruza,Sose iz Udina,Boksica,Mikija Rapaica iz Perudje,...da ne govorim o golmanima,svaka ekipa je imala vrhunskog cuvara mreze a italijanska repka je mogla dakoga hoce! Svake nedelje u 15h se cekao pocetak a uvece bi bio neki derbi,7 sestara italijanskog fudbala!