Četvrtak, 16.11.2017.

18:40

Nens provocira Zupca: Nisi ti Hrvat, ti si Bosanac

Leri Nens Džunior ne prestaje da podbada saigrača iz Los Anđeles Lejkersa Ivicu Zubca na račun državljanstva.

Izvor: AK

Nens provocira Zupca: Nisi ti Hrvat, ti si Bosanac IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

¸Marinero

pre 6 godina

Dakle, iz komentara je razvidno kako je u Srbiji ideja o Srbima od Đerdapa pa do Jadrana još uvijek jako živa. Nikakvog otrežnjenja od pogubne ideologije zbog koje se zaratilo sa svima u bivšoj Jugi nije došlo. Srbi svi i svuda! To što se oni ( Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, pa valjda i Makedonci, možda jednog dana i Slovenci kako je krenulo) tako ne osjećaju nije važno. Samo im prišij pravoslavnog šukundedu Milutina i uporno ponavljaj tu mantru, pa će se ti odnarođeni Srbi jednom valjda dozvati pameti. E, stvarno ste klasa za sebe..

Goran

pre 6 godina

"Sine Sinisa, kad ti je vec ovako velikodusno ustupljen ovaj savrsen jezik na koriscenje, mogao bi bar da se potrudis da naucis osnove srpskog jezika i pismenosti. Recimo, da pocnes od dijalekata i narecja.
(Profesor knjizevnosti, 16. novembar 2017 22:07)"

Teško da si ti profesor književnosti ... zapravo, možda i jesi, ali ne srpske, nego kenijske, na primer.

WillyWonka

pre 6 godina

Dobar ovaj Nens, skont'o gdje su Balkanci najtanji. A nije ništa pogriješio. Možda će i Bojana Bogdanovića malo potkačiti kad ga vidi.
Sad ovi što kaži da nije Bosanac nego Hercegovac, mogu zaviriti malo dublje u istoriju pa vidjeti da je naziv Bosna i Hercegovina novijeg datuma, sve je to nekadašnja država Bosna.
Ali nemam ništa protiv toga da sportaši sami odaberu koji će dres nositi. Osim Sandžaklija, koji se trpaju u BiH, njih molim da ostanu igrati za Srbiju.

C i n i k

pre 6 godina

Moze da se izjasnjava taman kao marsovac, meni licno je nevazno,a i nije neki igrac ako cemo realno,kao i svi mladi pogresio je sto nije igrao bar 3 sezone u Evropi, ali ono sto je smesno je da u LA o tome raspravljaju? Uzivajte u sportu i divnoj zemlji, smesno je da se "salite" u LA sa stvarima koje ovde na zalost i dalje izazivaju opstu pometnju...

Јабучило

pre 6 godina

Какве везе имају рашки Бошњаци са босанским Бошњацима? Осим прадеде Илије?

joki

pre 6 godina

Tvrtko Kotromanic Kralj Bosne je polagao pravo na srpsku krunu, bio Kralj Raske, Bosne,Dalmacije,Hrvatske i Primorja.
(miki, 16. novembar 2017 21:02

ne truj covece bozji narod na sportskoj temi.
nikad tvrtko nije u svojoj tituli stavljako kralj hrvatske.
bio je kralj srba.
i onda u nastavku kojih oblasni gde srbi zive bosne primorja,zapadnih strana i td.
svi bosanski kraljevi isperd titule su stavljali .kralj srba.
i jedini narod koji su bosanki kraljevi spominjali jeste srbi.

uvek su stavljali kralj srba,pa kojih oblasti.sto jasno govore da su u bosni,primorju,zapadnim stranama i td ziveli srbi.

2+2=5

pre 6 godina

ovako da jednom naucite Italijanska Renesansa u slikarstvu je pocela kada su Italijanski slikari spoznali pravoslavne freske na balkanu.
Inace na Fruskoj gori postoje Srpski manastiri koji su stariji od Petrovaradinske tvrdjave te i tu je jasno ko je izvorni narod.
arapi ne priznaju turke kao svoj narod i izvorno islamski da ne spominjemo sta tek imaju da kazu o balkanskim muslimanima koji piju rakiju. O Hrvatima je najbolje rekao Hitler a procitajte sta su o Srbima govorili i na zapadu i istoku i turci pa ce vam biti jasno. Ko u prvom svetskom ratu spominje Hrvate? Niko, a zasto!?

прочитосамонаслов

pre 6 godina

браво за редакцију која је пласирала вест на правом месту.

Profesor knjizevnosti

pre 6 godina

Daj da malo nahranim trola. Kakvi Srbi iz Hercegovine? Kakve veze ja sa njima imam kao Srbin iz Srbije? Niti pricamo isti jezik...
(Mali)

Sine Sinisa, kad ti je vec ovako velikodusno ustupljen ovaj savrsen jezik na koriscenje, mogao bi bar da se potrudis da naucis osnove srpskog jezika i pismenosti. Recimo, da pocnes od dijalekata i narecja.

duduk

pre 6 godina

Pravoslavna vlastela koja je zivjela u istocnbim dijelovima Bosne je bila bosanska, nikada srpska, a u to vrijeme ni imena Srbije nije bilo.
(miki, 16. novembar 2017 21:02) # Link komentara
Sve je to tačno, samo si zaboravio još nešto.
Kad bi tu vlastelu pitao ko su i šta su, da li bi ti odgovorili da su Bošnjaci, Bosanci ili Srbi?
Ne može neko ko se deklariše kao kralj svih Srba na tim područjima da bude Bosanski kralj ili Bošnjački ili daleko bilo Hrvatski.

NebaCar

pre 6 godina

Au koliko ovde smaraca ko je odakle, brojanje krvnih zrnaca, od kulina bana se ide, ako cemo tako svi smo mi Gondvandjani nastali iz Te(s)tisa i Paratetisa!

mostarac

pre 6 godina

Ja zaista ne shvatam ljude koji se ljute kada ih neko nazove Bosancem. Moja država se zove Bosna i Hercegovina i jasno mi je da je to predugo za izgovaranje pa mnogi kažu jednostavno Bosna. Ja sam Mostarac, samim tim i Hercegovac, ali nemam nikakav kompleks ako me neko iz drugih republika nazove Bosancem. Sjećam se JNA kad me, 1987, kapetan pitao "šta bi ti rekao kad bih te ja nazvao brate Srbine?" Prije nego što sam uspio išta da kažem, kapetan je nastavio "K... si ti Srbin, ti si Bosanac". To je meni normalno

joki

pre 6 godina

pa su Turci naseljavali Srbe u sjeverne dijelove tek kada su se podijelile Peckla i Karlovacka Patrijarsija, kao sto su ih naseljavali u u Bosnu u kojoj nije bilo jednog pravoslavnog manastira, osim nih par u istocnom Humu
(miki, 16. novembar 2017 21:17)

a jeli stvarno tako.

Manastir Krupa na Vrbasu

Smjesten je dvadesetak kilometara uzvodno od Banje Luke i predstavlja zaduzbinu kralja Milutina. Prema dostupnim izvorima podignut je zadnjih 13., odnosno pocetkom 14. vijeka

. Manastir Sase
Nalazi se u istoimenom rudarskom naselju, ukljesten u brdima izmedju Srebrenice i Bratunca, sagradjen je 1242. godine. Zaduzbina je Urosa Nemanjica

Manastir Dobrun

Nalazi se izmedju Vardista i Visegrada,na rijeci Rzavu.Osnovali su ga zupan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar.Ovaj posljednji je, 1383, kao monah Jovan, sazidao i zivopisao pripratu. Vec 1393, kad su Turci prvi put provalili u Bosnu,manastir je stradao;

hajde sad ponovo na casove istorije,a ne ponavljati kao papagaj sto bosnjaci u svojoj novokomponovanoj istoriji fantaziraju.

croata

pre 6 godina

(Mali, 16. novembar 2017 19:28)
Prica se o Srbima PO POREKLU, niko tebe i ne tera da imas veze sa Hercegovinom ako ne zelis. Ima Srba u Australiji, Novom Zelandu pa su Srbi. Odlicno se secam iz sociologije da sam ucila o nacionalnom identitetu i teritorijalnom integritetu. Tebi ocigledno osim socijalizacije fali malo smirenosti a bogami i pasulja bilo koje vrste. Hercegovci- dobri, kvalitetni ljudi, fizicki jaki i stabilni, dobronamerni, pravi Srbi...
(anica, 16. novembar 2017 20:50

Koliko vidim ovaj je hercegovcu rekao da je bosanac,di si ti iscitala da se u clanku ista pise o srbima po porijeklu,ustvari ista o srbima? Jos nesto,zubac je decko iz drzave BiH,a igra za hrvatsku,di je tu ista srpsko? Pa da je srbin valjda bi igrao za srbiju? Il mislis da mu se i u tudjoj drzavi prijeti da mora biti hrvat i mora igrat za hrvatsku inace bi on odmah zaigro za srbiju? Koji je to blam,liku iz tudje zemlje vade krvna zrnca da bi mu nasli srpske elemente,a ovaj ne zeli imat nista s istima. Da je suprotno bilo bi me stid i sram uopce i spomenut da je on po porijeklu hrvat,zivi u drugoj zemlji,a izabire srbiju za svoju maticu i sad bih trebao nesto komentirat. Ako bi i ista komentirao prvo bi bilo sta je to s mojim narodom kad svi bjeze sto dalje od njega.
A sto se tice Malog,njegov komentar treba da uramite u svakoj srpskoj kuci i da ga stavite na ulaz. Svaka cast.

joki

pre 6 godina

(miki, 16. novembar 2017 21:17)

hajde dete tu vasu novokomponovanu istoriju pricaj negde drugo.
cuj u bosni nije bilo srba.
pa koji je najstarij pisani dokument o bosni.

dokumen vizanijskog cara porfirogenita iz 10og veka.sta on pise ko u bosni zivi..u 10tom vijeku je on napisao srbi.
i sad vi koji ste pre 20 god poceli pisati istoriju dodjete ovde da sirite nekakve gluposti.

i da..bosnjak je turska rec za sve stanovnike bosne,kao sad bosanac.
rec bosnjak u bosnjak i nije postojala dok turci nisu dosli.
i onda se neko seti da su turci stanovnike bosne zvali bosnjacima,i muslimanima dao ime to kao nacionalno.

a da bude jos smesnije samo ime bosnjak je kod turaka oznacavala nesto pogrdno tipa zadrt zaostao.

miki

pre 6 godina

samo si zaboravio reci da na primer kad je na podrucju danasnje hercegovine postojala drzava humska,bosna je bila samo na podrucju zenice i oko sarajeva koje se nekad zvalo vrh bosna.
to si preskocio napisati,,
kad je visegrad usao u sastav bosne,podrinje takodjer nije bilo u sastavu bosne.
i o cemu pricas covece bozji.
u nacionalnom smislu ne postoje bosanci.pogledaj popis stanovnistva u bih pre 4 god.nema bosanaca.
plus.
pa i 1993 god nacionalna pripadnost se posmatrala kroz prizmu religije pa svi muslimani u bosni postadose na jednom bosnjaci.
(joki, 16. novembar 2017 20:17) # Lin
Pa postojala je u srednbjem vijeku i Raska koja se nalazila samo u juznim dijelovima danasnje Srbije, pa su Turci naseljavali Srbe u sjeverne dijelove tek kada su se podijelile Peckla i Karlovacka Patrijarsija, kao sto su ih naseljavali u u Bosnu u kojoj nije bilo jednog pravoslavnog manastira, osim nih par u istocnom Humu.
Hercegovina je povrsinski manja od Krajine, ko je izgradio Herceg Novi u C Gori nego Tvrtko Kotromanic, sto pokazuje da su granice srednjevojekovne bosanske drzave zauzimale prostore izvan danasnjih okvira istoimene drzave.
Bosanski pravoslavci i katolici se od 19 vijeka sa povlacenjem osmanlija osjecaju osnazeni, i vezu svoj religijski identitet za nacionalni, pravoslavci postaju Srbi, KAtolici Hrvati, isti stvar 1993 rade muslimani kada falsificiraju sredbjevijekovno bosnjastvo i vezu ga za Islam, sto je izdaja njihovog politickog rukovodtsva.

Mladen cg

pre 6 godina

@ Mali, ne mogu da shvatim tvoj komentar, koji je oličenje gordosti i suštinskog neznanja! Hercegovci su dični i čestiti Srbi, koji su sačuvali vjeru pravoslavnu i naše običaje! Kao što kaže Njegoš, da su vjeru mijenjali plahi i lakomi! Ako ti tiše razgovaraš , to nikako ne znači da si bolji čovjek. Jos mnogo toga se može napisati na ovu temu... Uvijek ostaje nada da se čovjek može promijeniti, i to za dobro, i svoje, i za dobro cijelog društva.

ne vjerujem da mozete biti TOLIKO bahati

pre 6 godina

@drago ,pazi ovog , Ivan hrvatsko ime - pozdravljaju te Ivan Zamorano , Ivan De La Pena i Ivan Reitman , jel ce biti da su i to hrvati ? Inace ajde da naucis nesto .U Srbiji davanje imena Ivan ili Luka je dosta cesto , tako da ima i Srba koji se zovu tako

miki

pre 6 godina

@miki Da te malo edukujem, [link].
(DoWhyMeKeyToo, 16. novembar 2017 20:11)
A moze (https://hr.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I._Kotromani%C4%87)
(https://hr.wikipedia.org/wiki/Stjepan_Vuk%C4%8Di%C4%87_Kosa%C4%8Da)
Bosna se do 1833 zvala samo Bosna, u isto vrijeme kada Austrougario da bi rabili bosansko jedinstvo imenu Bosna dodaju ime Hercegovina, Hrvatskoj takodjer daju kolonijalno ime Hrvatska, Dlmacija i Slavonija.

Tvrtko Kotromanic Kralj Bosne je polagao pravo na srpsku krunu, bio Kralj Raske, Bosne,Dalmacije,Hrvatske i Primorja.
NAcija se pravno veze za ime drzave, Bosna nikada u svojoj istoriji nije pripadala Srbiji, dijelovi Srbije(tamo do Lima) jesu pripadali Kraljevini Bosni.
Pravoslavna vlastela koja je zivjela u istocnbim dijelovima Bosne je bila bosanska, nikada srpska, a u to vrijeme ni imena Srbije nije bilo.

anica

pre 6 godina

(Mali, 16. novembar 2017 19:28)
Prica se o Srbima PO POREKLU, niko tebe i ne tera da imas veze sa Hercegovinom ako ne zelis. Ima Srba u Australiji, Novom Zelandu pa su Srbi. Odlicno se secam iz sociologije da sam ucila o nacionalnom identitetu i teritorijalnom integritetu. Tebi ocigledno osim socijalizacije fali malo smirenosti a bogami i pasulja bilo koje vrste. Hercegovci- dobri, kvalitetni ljudi, fizicki jaki i stabilni, dobronamerni, pravi Srbi...

Goran

pre 6 godina

Svakog Srbina iz Bosne vređa kada pod Bosanac podrazumevate bošnjačku(muslimansku) nacionalnost .
Dakle Bošnjak ili Musliman.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (s, 16. novembar 2017 18:49)

I mene vredja kad me zoves Srbijancem ;)
Rodjen u Srbiji, u Beogradu, Srbin, ne Srbijanac.

joki

pre 6 godina

Hercegovina je do 1833 bila samo regija u sklopu bosanske drzave, kao sto su to Krajina ii Semberija,inace dobila titularno ime po teriritoriji Bosne koju je kontrolisao Herceg Stjepan Kosaca, koji je titulu Hercega dobio od Fridriha 3.
Hercegovina je znaci po svom imenu ekvivalent imenu Vojvodina.

Znaci regionalno jeste Hercegovac, nacionalno je Bosanac.

Druga stvar je sto se od 19 vijeka u Bosni nacionalna pripadnopst pocela posmatrati kroz prizmu religijske, pa ispadose svi katolici u Bosni Hrvati, sto je nigdje veze.
(miki, 16. novembar 2017 19:4

samo si zaboravio reci da na primer kad je na podrucju danasnje hercegovine postojala drzava humska,bosna je bila samo na podrucju zenice i oko sarajeva koje se nekad zvalo vrh bosna.
to si preskocio napisati,,
kad je visegrad usao u sastav bosne,podrinje takodjer nije bilo u sastavu bosne.
i o cemu pricas covece bozji.
u nacionalnom smislu ne postoje bosanci.pogledaj popis stanovnistva u bih pre 4 god.nema bosanaca.
plus.
pa i 1993 god nacionalna pripadnost se posmatrala kroz prizmu religije pa svi muslimani u bosni postadose na jednom bosnjaci.

jako i do samog kraja

pre 6 godina

@Mali, Ništa. Uživaj u samodovoljnosti i malograđanskoj ljušturi. Da si tako prosvećen i drugačiji pročitao bi recimo nešto od Nušića, Dučića ili Domanovića, prepoznao sebe i svoj problem i danas ne bi iznosio takve maliciozne stavove. Pametan čovek uči i napreduje dok je živ, tako da odgovore na postavljena pitanja možeš pronaći u advekvatnim knjigama i autorima, sportski pozdrav.

joki

pre 6 godina

Daj da malo nahranim trola. Kakvi Srbi iz Hercegovine? Kakve veze ja sa njima imam kao Srbin iz Srbije? Niti pricamo isti jezik, niti nam je fizionomija slicna, niti delimo iste vrednosti, ja nemam tetka koji se snalazi pa da me ubaci u JKP vertikalu, jagnjetina mi nije nacionalno jelo, ne vicem u sav glas kada pricam preko telefona na ulici, meni ipak treba vise papira za sopstveno dete da dobije Srspki pasos nego njima koji dodju sa jednim papirom, takodje placam porez na imovinu sto je u Hercegovini misaona imenica. Sta cemo sada?
(Mali, 16. novembar 2017 19:28)

a ti si inace kosmopolita iz kruga dvojke.
ako vec zelis da znas pre je hercegovina bila u srpskoj drzavi nego beograd.
na kraju krajeva najstarija srpska drzava je zahumlje ili humska,i ona je bila na podrucju danasnje hercegovine kod trebinjua.

i bar 70 posto srba uopste. vuce daleko poreklo iz zahumlja hercegovine.

drago

pre 6 godina

Ivan

Imamo tebe Ivane sa nasim hrvatskim imenom.
Cuj Ljubicic i Bogdanovic Srbi a isli iz Bosne igrati za Hrvatsku...pa onda bi igrali za Srbiju.

Mali

pre 6 godina

Nije ni Hrvat ni Bosanac, nego Srbin...Zubci su poreklom Srbi iz Zubaca u istocnoj hercegovini, slave Sv. Jovana, e sad sto je neki njegov predak presao u katolicanstvo, to ne menja poreklo po muskoj liniji...Poznati nas knjizevnik je i Pero Zubac
(dusan, 16. novembar 2017 18:50)

Ahahahahahaha!! Trol level 99!

Ovaj je sve nasao i geografsko poreklo i slavu i katolicanstvo a Boga mi ni ne zaostaje da patrijahalna ruralna cvrsta ruka jer naravno po majci se nista ne racuna. Ona je tu samo da kuva rucak, pere gace i uleti kintu kada ostanes bez pljuge, ne do Bog da ti po majci dodeljuju etikete. Ipak je to sovinisticki ostavljeno za oceve, pardon ne sovinisticki vec po tradiciji! Cuvena Srpska tradicija od 5,000 godina od koje je dokumentovano samo zadnjih 300 a ovo sve ostalo sa koljena na koljeno.

Daj da malo nahranim trola. Kakvi Srbi iz Hercegovine? Kakve veze ja sa njima imam kao Srbin iz Srbije? Niti pricamo isti jezik, niti nam je fizionomija slicna, niti delimo iste vrednosti, ja nemam tetka koji se snalazi pa da me ubaci u JKP vertikalu, jagnjetina mi nije nacionalno jelo, ne vicem u sav glas kada pricam preko telefona na ulici, meni ipak treba vise papira za sopstveno dete da dobije Srspki pasos nego njima koji dodju sa jednim papirom, takodje placam porez na imovinu sto je u Hercegovini misaona imenica. Sta cemo sada?

veljko

pre 6 godina

s@
Kada ostavljas komentare, prvo razmisli sta ces da napises, a ni informisanje ne bi bilo lose. Bosnjak da Musliman ne. Musliman je pripadnost jednoj veri, a ne nacionalnost. Kad bi bili tako kako ti kazes onda bi to bila najbrojnija nacija na svetu. Muslimansku naciju je dodelio Tito kod nas posle 2. sv. rata.

miki

pre 6 godina

Hercegovac da, Bosanac nema veze s vezom.
(Vlado, 16. novembar 2017 19:15)
To isto da kazes "Vojvodjanin da, Srbin nema veze sa vezom"

Hercegovina je do 1833 bila samo regija u sklopu bosanske drzave, kao sto su to Krajina ii Semberija,inace dobila titularno ime po teriritoriji Bosne koju je kontrolisao Herceg Stjepan Kosaca, koji je titulu Hercega dobio od Fridriha 3.
Hercegovina je znaci po svom imenu ekvivalent imenu Vojvodina.

Znaci regionalno jeste Hercegovac, nacionalno je Bosanac.

Druga stvar je sto se od 19 vijeka u Bosni nacionalna pripadnopst pocela posmatrati kroz prizmu religijske, pa ispadose svi katolici u Bosni Hrvati, sto je nigdje veze.

dusan

pre 6 godina

Nije ni Hrvat ni Bosanac, nego Srbin...Zubci su poreklom Srbi iz Zubaca u istocnoj hercegovini, slave Sv. Jovana, e sad sto je neki njegov predak presao u katolicanstvo, to ne menja poreklo po muskoj liniji...Poznati nas knjizevnik je i Pero Zubac

s

pre 6 godina

Bosanac je geografska odrednica, kao Šumadinac, Dalmatinac , Hercegovac, Vojvođanin...
Nije nacionalnost!
Bošnjak (Musliman) je nacionalnost.
Svakog Srbina iz Bosne vređa kada pod Bosanac podrazumevate bošnjačku(muslimansku) nacionalnost .
Dakle Bošnjak ili Musliman.

dusan

pre 6 godina

Nije ni Hrvat ni Bosanac, nego Srbin...Zubci su poreklom Srbi iz Zubaca u istocnoj hercegovini, slave Sv. Jovana, e sad sto je neki njegov predak presao u katolicanstvo, to ne menja poreklo po muskoj liniji...Poznati nas knjizevnik je i Pero Zubac

joki

pre 6 godina

Daj da malo nahranim trola. Kakvi Srbi iz Hercegovine? Kakve veze ja sa njima imam kao Srbin iz Srbije? Niti pricamo isti jezik, niti nam je fizionomija slicna, niti delimo iste vrednosti, ja nemam tetka koji se snalazi pa da me ubaci u JKP vertikalu, jagnjetina mi nije nacionalno jelo, ne vicem u sav glas kada pricam preko telefona na ulici, meni ipak treba vise papira za sopstveno dete da dobije Srspki pasos nego njima koji dodju sa jednim papirom, takodje placam porez na imovinu sto je u Hercegovini misaona imenica. Sta cemo sada?
(Mali, 16. novembar 2017 19:28)

a ti si inace kosmopolita iz kruga dvojke.
ako vec zelis da znas pre je hercegovina bila u srpskoj drzavi nego beograd.
na kraju krajeva najstarija srpska drzava je zahumlje ili humska,i ona je bila na podrucju danasnje hercegovine kod trebinjua.

i bar 70 posto srba uopste. vuce daleko poreklo iz zahumlja hercegovine.

s

pre 6 godina

Bosanac je geografska odrednica, kao Šumadinac, Dalmatinac , Hercegovac, Vojvođanin...
Nije nacionalnost!
Bošnjak (Musliman) je nacionalnost.
Svakog Srbina iz Bosne vređa kada pod Bosanac podrazumevate bošnjačku(muslimansku) nacionalnost .
Dakle Bošnjak ili Musliman.

anica

pre 6 godina

(Mali, 16. novembar 2017 19:28)
Prica se o Srbima PO POREKLU, niko tebe i ne tera da imas veze sa Hercegovinom ako ne zelis. Ima Srba u Australiji, Novom Zelandu pa su Srbi. Odlicno se secam iz sociologije da sam ucila o nacionalnom identitetu i teritorijalnom integritetu. Tebi ocigledno osim socijalizacije fali malo smirenosti a bogami i pasulja bilo koje vrste. Hercegovci- dobri, kvalitetni ljudi, fizicki jaki i stabilni, dobronamerni, pravi Srbi...

duduk

pre 6 godina

Pravoslavna vlastela koja je zivjela u istocnbim dijelovima Bosne je bila bosanska, nikada srpska, a u to vrijeme ni imena Srbije nije bilo.
(miki, 16. novembar 2017 21:02) # Link komentara
Sve je to tačno, samo si zaboravio još nešto.
Kad bi tu vlastelu pitao ko su i šta su, da li bi ti odgovorili da su Bošnjaci, Bosanci ili Srbi?
Ne može neko ko se deklariše kao kralj svih Srba na tim područjima da bude Bosanski kralj ili Bošnjački ili daleko bilo Hrvatski.

joki

pre 6 godina

Tvrtko Kotromanic Kralj Bosne je polagao pravo na srpsku krunu, bio Kralj Raske, Bosne,Dalmacije,Hrvatske i Primorja.
(miki, 16. novembar 2017 21:02

ne truj covece bozji narod na sportskoj temi.
nikad tvrtko nije u svojoj tituli stavljako kralj hrvatske.
bio je kralj srba.
i onda u nastavku kojih oblasni gde srbi zive bosne primorja,zapadnih strana i td.
svi bosanski kraljevi isperd titule su stavljali .kralj srba.
i jedini narod koji su bosanki kraljevi spominjali jeste srbi.

uvek su stavljali kralj srba,pa kojih oblasti.sto jasno govore da su u bosni,primorju,zapadnim stranama i td ziveli srbi.

Mali

pre 6 godina

Nije ni Hrvat ni Bosanac, nego Srbin...Zubci su poreklom Srbi iz Zubaca u istocnoj hercegovini, slave Sv. Jovana, e sad sto je neki njegov predak presao u katolicanstvo, to ne menja poreklo po muskoj liniji...Poznati nas knjizevnik je i Pero Zubac
(dusan, 16. novembar 2017 18:50)

Ahahahahahaha!! Trol level 99!

Ovaj je sve nasao i geografsko poreklo i slavu i katolicanstvo a Boga mi ni ne zaostaje da patrijahalna ruralna cvrsta ruka jer naravno po majci se nista ne racuna. Ona je tu samo da kuva rucak, pere gace i uleti kintu kada ostanes bez pljuge, ne do Bog da ti po majci dodeljuju etikete. Ipak je to sovinisticki ostavljeno za oceve, pardon ne sovinisticki vec po tradiciji! Cuvena Srpska tradicija od 5,000 godina od koje je dokumentovano samo zadnjih 300 a ovo sve ostalo sa koljena na koljeno.

Daj da malo nahranim trola. Kakvi Srbi iz Hercegovine? Kakve veze ja sa njima imam kao Srbin iz Srbije? Niti pricamo isti jezik, niti nam je fizionomija slicna, niti delimo iste vrednosti, ja nemam tetka koji se snalazi pa da me ubaci u JKP vertikalu, jagnjetina mi nije nacionalno jelo, ne vicem u sav glas kada pricam preko telefona na ulici, meni ipak treba vise papira za sopstveno dete da dobije Srspki pasos nego njima koji dodju sa jednim papirom, takodje placam porez na imovinu sto je u Hercegovini misaona imenica. Sta cemo sada?

2+2=5

pre 6 godina

ovako da jednom naucite Italijanska Renesansa u slikarstvu je pocela kada su Italijanski slikari spoznali pravoslavne freske na balkanu.
Inace na Fruskoj gori postoje Srpski manastiri koji su stariji od Petrovaradinske tvrdjave te i tu je jasno ko je izvorni narod.
arapi ne priznaju turke kao svoj narod i izvorno islamski da ne spominjemo sta tek imaju da kazu o balkanskim muslimanima koji piju rakiju. O Hrvatima je najbolje rekao Hitler a procitajte sta su o Srbima govorili i na zapadu i istoku i turci pa ce vam biti jasno. Ko u prvom svetskom ratu spominje Hrvate? Niko, a zasto!?

joki

pre 6 godina

pa su Turci naseljavali Srbe u sjeverne dijelove tek kada su se podijelile Peckla i Karlovacka Patrijarsija, kao sto su ih naseljavali u u Bosnu u kojoj nije bilo jednog pravoslavnog manastira, osim nih par u istocnom Humu
(miki, 16. novembar 2017 21:17)

a jeli stvarno tako.

Manastir Krupa na Vrbasu

Smjesten je dvadesetak kilometara uzvodno od Banje Luke i predstavlja zaduzbinu kralja Milutina. Prema dostupnim izvorima podignut je zadnjih 13., odnosno pocetkom 14. vijeka

. Manastir Sase
Nalazi se u istoimenom rudarskom naselju, ukljesten u brdima izmedju Srebrenice i Bratunca, sagradjen je 1242. godine. Zaduzbina je Urosa Nemanjica

Manastir Dobrun

Nalazi se izmedju Vardista i Visegrada,na rijeci Rzavu.Osnovali su ga zupan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar.Ovaj posljednji je, 1383, kao monah Jovan, sazidao i zivopisao pripratu. Vec 1393, kad su Turci prvi put provalili u Bosnu,manastir je stradao;

hajde sad ponovo na casove istorije,a ne ponavljati kao papagaj sto bosnjaci u svojoj novokomponovanoj istoriji fantaziraju.

Goran

pre 6 godina

Svakog Srbina iz Bosne vređa kada pod Bosanac podrazumevate bošnjačku(muslimansku) nacionalnost .
Dakle Bošnjak ili Musliman.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (s, 16. novembar 2017 18:49)

I mene vredja kad me zoves Srbijancem ;)
Rodjen u Srbiji, u Beogradu, Srbin, ne Srbijanac.

joki

pre 6 godina

Hercegovina je do 1833 bila samo regija u sklopu bosanske drzave, kao sto su to Krajina ii Semberija,inace dobila titularno ime po teriritoriji Bosne koju je kontrolisao Herceg Stjepan Kosaca, koji je titulu Hercega dobio od Fridriha 3.
Hercegovina je znaci po svom imenu ekvivalent imenu Vojvodina.

Znaci regionalno jeste Hercegovac, nacionalno je Bosanac.

Druga stvar je sto se od 19 vijeka u Bosni nacionalna pripadnopst pocela posmatrati kroz prizmu religijske, pa ispadose svi katolici u Bosni Hrvati, sto je nigdje veze.
(miki, 16. novembar 2017 19:4

samo si zaboravio reci da na primer kad je na podrucju danasnje hercegovine postojala drzava humska,bosna je bila samo na podrucju zenice i oko sarajeva koje se nekad zvalo vrh bosna.
to si preskocio napisati,,
kad je visegrad usao u sastav bosne,podrinje takodjer nije bilo u sastavu bosne.
i o cemu pricas covece bozji.
u nacionalnom smislu ne postoje bosanci.pogledaj popis stanovnistva u bih pre 4 god.nema bosanaca.
plus.
pa i 1993 god nacionalna pripadnost se posmatrala kroz prizmu religije pa svi muslimani u bosni postadose na jednom bosnjaci.

joki

pre 6 godina

(miki, 16. novembar 2017 21:17)

hajde dete tu vasu novokomponovanu istoriju pricaj negde drugo.
cuj u bosni nije bilo srba.
pa koji je najstarij pisani dokument o bosni.

dokumen vizanijskog cara porfirogenita iz 10og veka.sta on pise ko u bosni zivi..u 10tom vijeku je on napisao srbi.
i sad vi koji ste pre 20 god poceli pisati istoriju dodjete ovde da sirite nekakve gluposti.

i da..bosnjak je turska rec za sve stanovnike bosne,kao sad bosanac.
rec bosnjak u bosnjak i nije postojala dok turci nisu dosli.
i onda se neko seti da su turci stanovnike bosne zvali bosnjacima,i muslimanima dao ime to kao nacionalno.

a da bude jos smesnije samo ime bosnjak je kod turaka oznacavala nesto pogrdno tipa zadrt zaostao.

Mladen cg

pre 6 godina

@ Mali, ne mogu da shvatim tvoj komentar, koji je oličenje gordosti i suštinskog neznanja! Hercegovci su dični i čestiti Srbi, koji su sačuvali vjeru pravoslavnu i naše običaje! Kao što kaže Njegoš, da su vjeru mijenjali plahi i lakomi! Ako ti tiše razgovaraš , to nikako ne znači da si bolji čovjek. Jos mnogo toga se može napisati na ovu temu... Uvijek ostaje nada da se čovjek može promijeniti, i to za dobro, i svoje, i za dobro cijelog društva.

jako i do samog kraja

pre 6 godina

@Mali, Ništa. Uživaj u samodovoljnosti i malograđanskoj ljušturi. Da si tako prosvećen i drugačiji pročitao bi recimo nešto od Nušića, Dučića ili Domanovića, prepoznao sebe i svoj problem i danas ne bi iznosio takve maliciozne stavove. Pametan čovek uči i napreduje dok je živ, tako da odgovore na postavljena pitanja možeš pronaći u advekvatnim knjigama i autorima, sportski pozdrav.

Profesor knjizevnosti

pre 6 godina

Daj da malo nahranim trola. Kakvi Srbi iz Hercegovine? Kakve veze ja sa njima imam kao Srbin iz Srbije? Niti pricamo isti jezik...
(Mali)

Sine Sinisa, kad ti je vec ovako velikodusno ustupljen ovaj savrsen jezik na koriscenje, mogao bi bar da se potrudis da naucis osnove srpskog jezika i pismenosti. Recimo, da pocnes od dijalekata i narecja.

ne vjerujem da mozete biti TOLIKO bahati

pre 6 godina

@drago ,pazi ovog , Ivan hrvatsko ime - pozdravljaju te Ivan Zamorano , Ivan De La Pena i Ivan Reitman , jel ce biti da su i to hrvati ? Inace ajde da naucis nesto .U Srbiji davanje imena Ivan ili Luka je dosta cesto , tako da ima i Srba koji se zovu tako

прочитосамонаслов

pre 6 godina

браво за редакцију која је пласирала вест на правом месту.

drago

pre 6 godina

Ivan

Imamo tebe Ivane sa nasim hrvatskim imenom.
Cuj Ljubicic i Bogdanovic Srbi a isli iz Bosne igrati za Hrvatsku...pa onda bi igrali za Srbiju.

Јабучило

pre 6 godina

Какве везе имају рашки Бошњаци са босанским Бошњацима? Осим прадеде Илије?

veljko

pre 6 godina

s@
Kada ostavljas komentare, prvo razmisli sta ces da napises, a ni informisanje ne bi bilo lose. Bosnjak da Musliman ne. Musliman je pripadnost jednoj veri, a ne nacionalnost. Kad bi bili tako kako ti kazes onda bi to bila najbrojnija nacija na svetu. Muslimansku naciju je dodelio Tito kod nas posle 2. sv. rata.

miki

pre 6 godina

Hercegovac da, Bosanac nema veze s vezom.
(Vlado, 16. novembar 2017 19:15)
To isto da kazes "Vojvodjanin da, Srbin nema veze sa vezom"

Hercegovina je do 1833 bila samo regija u sklopu bosanske drzave, kao sto su to Krajina ii Semberija,inace dobila titularno ime po teriritoriji Bosne koju je kontrolisao Herceg Stjepan Kosaca, koji je titulu Hercega dobio od Fridriha 3.
Hercegovina je znaci po svom imenu ekvivalent imenu Vojvodina.

Znaci regionalno jeste Hercegovac, nacionalno je Bosanac.

Druga stvar je sto se od 19 vijeka u Bosni nacionalna pripadnopst pocela posmatrati kroz prizmu religijske, pa ispadose svi katolici u Bosni Hrvati, sto je nigdje veze.

mostarac

pre 6 godina

Ja zaista ne shvatam ljude koji se ljute kada ih neko nazove Bosancem. Moja država se zove Bosna i Hercegovina i jasno mi je da je to predugo za izgovaranje pa mnogi kažu jednostavno Bosna. Ja sam Mostarac, samim tim i Hercegovac, ali nemam nikakav kompleks ako me neko iz drugih republika nazove Bosancem. Sjećam se JNA kad me, 1987, kapetan pitao "šta bi ti rekao kad bih te ja nazvao brate Srbine?" Prije nego što sam uspio išta da kažem, kapetan je nastavio "K... si ti Srbin, ti si Bosanac". To je meni normalno

miki

pre 6 godina

@miki Da te malo edukujem, [link].
(DoWhyMeKeyToo, 16. novembar 2017 20:11)
A moze (https://hr.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I._Kotromani%C4%87)
(https://hr.wikipedia.org/wiki/Stjepan_Vuk%C4%8Di%C4%87_Kosa%C4%8Da)
Bosna se do 1833 zvala samo Bosna, u isto vrijeme kada Austrougario da bi rabili bosansko jedinstvo imenu Bosna dodaju ime Hercegovina, Hrvatskoj takodjer daju kolonijalno ime Hrvatska, Dlmacija i Slavonija.

Tvrtko Kotromanic Kralj Bosne je polagao pravo na srpsku krunu, bio Kralj Raske, Bosne,Dalmacije,Hrvatske i Primorja.
NAcija se pravno veze za ime drzave, Bosna nikada u svojoj istoriji nije pripadala Srbiji, dijelovi Srbije(tamo do Lima) jesu pripadali Kraljevini Bosni.
Pravoslavna vlastela koja je zivjela u istocnbim dijelovima Bosne je bila bosanska, nikada srpska, a u to vrijeme ni imena Srbije nije bilo.

croata

pre 6 godina

(Mali, 16. novembar 2017 19:28)
Prica se o Srbima PO POREKLU, niko tebe i ne tera da imas veze sa Hercegovinom ako ne zelis. Ima Srba u Australiji, Novom Zelandu pa su Srbi. Odlicno se secam iz sociologije da sam ucila o nacionalnom identitetu i teritorijalnom integritetu. Tebi ocigledno osim socijalizacije fali malo smirenosti a bogami i pasulja bilo koje vrste. Hercegovci- dobri, kvalitetni ljudi, fizicki jaki i stabilni, dobronamerni, pravi Srbi...
(anica, 16. novembar 2017 20:50

Koliko vidim ovaj je hercegovcu rekao da je bosanac,di si ti iscitala da se u clanku ista pise o srbima po porijeklu,ustvari ista o srbima? Jos nesto,zubac je decko iz drzave BiH,a igra za hrvatsku,di je tu ista srpsko? Pa da je srbin valjda bi igrao za srbiju? Il mislis da mu se i u tudjoj drzavi prijeti da mora biti hrvat i mora igrat za hrvatsku inace bi on odmah zaigro za srbiju? Koji je to blam,liku iz tudje zemlje vade krvna zrnca da bi mu nasli srpske elemente,a ovaj ne zeli imat nista s istima. Da je suprotno bilo bi me stid i sram uopce i spomenut da je on po porijeklu hrvat,zivi u drugoj zemlji,a izabire srbiju za svoju maticu i sad bih trebao nesto komentirat. Ako bi i ista komentirao prvo bi bilo sta je to s mojim narodom kad svi bjeze sto dalje od njega.
A sto se tice Malog,njegov komentar treba da uramite u svakoj srpskoj kuci i da ga stavite na ulaz. Svaka cast.

NebaCar

pre 6 godina

Au koliko ovde smaraca ko je odakle, brojanje krvnih zrnaca, od kulina bana se ide, ako cemo tako svi smo mi Gondvandjani nastali iz Te(s)tisa i Paratetisa!

WillyWonka

pre 6 godina

Dobar ovaj Nens, skont'o gdje su Balkanci najtanji. A nije ništa pogriješio. Možda će i Bojana Bogdanovića malo potkačiti kad ga vidi.
Sad ovi što kaži da nije Bosanac nego Hercegovac, mogu zaviriti malo dublje u istoriju pa vidjeti da je naziv Bosna i Hercegovina novijeg datuma, sve je to nekadašnja država Bosna.
Ali nemam ništa protiv toga da sportaši sami odaberu koji će dres nositi. Osim Sandžaklija, koji se trpaju u BiH, njih molim da ostanu igrati za Srbiju.

miki

pre 6 godina

samo si zaboravio reci da na primer kad je na podrucju danasnje hercegovine postojala drzava humska,bosna je bila samo na podrucju zenice i oko sarajeva koje se nekad zvalo vrh bosna.
to si preskocio napisati,,
kad je visegrad usao u sastav bosne,podrinje takodjer nije bilo u sastavu bosne.
i o cemu pricas covece bozji.
u nacionalnom smislu ne postoje bosanci.pogledaj popis stanovnistva u bih pre 4 god.nema bosanaca.
plus.
pa i 1993 god nacionalna pripadnost se posmatrala kroz prizmu religije pa svi muslimani u bosni postadose na jednom bosnjaci.
(joki, 16. novembar 2017 20:17) # Lin
Pa postojala je u srednbjem vijeku i Raska koja se nalazila samo u juznim dijelovima danasnje Srbije, pa su Turci naseljavali Srbe u sjeverne dijelove tek kada su se podijelile Peckla i Karlovacka Patrijarsija, kao sto su ih naseljavali u u Bosnu u kojoj nije bilo jednog pravoslavnog manastira, osim nih par u istocnom Humu.
Hercegovina je povrsinski manja od Krajine, ko je izgradio Herceg Novi u C Gori nego Tvrtko Kotromanic, sto pokazuje da su granice srednjevojekovne bosanske drzave zauzimale prostore izvan danasnjih okvira istoimene drzave.
Bosanski pravoslavci i katolici se od 19 vijeka sa povlacenjem osmanlija osjecaju osnazeni, i vezu svoj religijski identitet za nacionalni, pravoslavci postaju Srbi, KAtolici Hrvati, isti stvar 1993 rade muslimani kada falsificiraju sredbjevijekovno bosnjastvo i vezu ga za Islam, sto je izdaja njihovog politickog rukovodtsva.

¸Marinero

pre 6 godina

Dakle, iz komentara je razvidno kako je u Srbiji ideja o Srbima od Đerdapa pa do Jadrana još uvijek jako živa. Nikakvog otrežnjenja od pogubne ideologije zbog koje se zaratilo sa svima u bivšoj Jugi nije došlo. Srbi svi i svuda! To što se oni ( Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, pa valjda i Makedonci, možda jednog dana i Slovenci kako je krenulo) tako ne osjećaju nije važno. Samo im prišij pravoslavnog šukundedu Milutina i uporno ponavljaj tu mantru, pa će se ti odnarođeni Srbi jednom valjda dozvati pameti. E, stvarno ste klasa za sebe..

C i n i k

pre 6 godina

Moze da se izjasnjava taman kao marsovac, meni licno je nevazno,a i nije neki igrac ako cemo realno,kao i svi mladi pogresio je sto nije igrao bar 3 sezone u Evropi, ali ono sto je smesno je da u LA o tome raspravljaju? Uzivajte u sportu i divnoj zemlji, smesno je da se "salite" u LA sa stvarima koje ovde na zalost i dalje izazivaju opstu pometnju...

Goran

pre 6 godina

"Sine Sinisa, kad ti je vec ovako velikodusno ustupljen ovaj savrsen jezik na koriscenje, mogao bi bar da se potrudis da naucis osnove srpskog jezika i pismenosti. Recimo, da pocnes od dijalekata i narecja.
(Profesor knjizevnosti, 16. novembar 2017 22:07)"

Teško da si ti profesor književnosti ... zapravo, možda i jesi, ali ne srpske, nego kenijske, na primer.

Mali

pre 6 godina

Nije ni Hrvat ni Bosanac, nego Srbin...Zubci su poreklom Srbi iz Zubaca u istocnoj hercegovini, slave Sv. Jovana, e sad sto je neki njegov predak presao u katolicanstvo, to ne menja poreklo po muskoj liniji...Poznati nas knjizevnik je i Pero Zubac
(dusan, 16. novembar 2017 18:50)

Ahahahahahaha!! Trol level 99!

Ovaj je sve nasao i geografsko poreklo i slavu i katolicanstvo a Boga mi ni ne zaostaje da patrijahalna ruralna cvrsta ruka jer naravno po majci se nista ne racuna. Ona je tu samo da kuva rucak, pere gace i uleti kintu kada ostanes bez pljuge, ne do Bog da ti po majci dodeljuju etikete. Ipak je to sovinisticki ostavljeno za oceve, pardon ne sovinisticki vec po tradiciji! Cuvena Srpska tradicija od 5,000 godina od koje je dokumentovano samo zadnjih 300 a ovo sve ostalo sa koljena na koljeno.

Daj da malo nahranim trola. Kakvi Srbi iz Hercegovine? Kakve veze ja sa njima imam kao Srbin iz Srbije? Niti pricamo isti jezik, niti nam je fizionomija slicna, niti delimo iste vrednosti, ja nemam tetka koji se snalazi pa da me ubaci u JKP vertikalu, jagnjetina mi nije nacionalno jelo, ne vicem u sav glas kada pricam preko telefona na ulici, meni ipak treba vise papira za sopstveno dete da dobije Srspki pasos nego njima koji dodju sa jednim papirom, takodje placam porez na imovinu sto je u Hercegovini misaona imenica. Sta cemo sada?

miki

pre 6 godina

@miki Da te malo edukujem, [link].
(DoWhyMeKeyToo, 16. novembar 2017 20:11)
A moze (https://hr.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I._Kotromani%C4%87)
(https://hr.wikipedia.org/wiki/Stjepan_Vuk%C4%8Di%C4%87_Kosa%C4%8Da)
Bosna se do 1833 zvala samo Bosna, u isto vrijeme kada Austrougario da bi rabili bosansko jedinstvo imenu Bosna dodaju ime Hercegovina, Hrvatskoj takodjer daju kolonijalno ime Hrvatska, Dlmacija i Slavonija.

Tvrtko Kotromanic Kralj Bosne je polagao pravo na srpsku krunu, bio Kralj Raske, Bosne,Dalmacije,Hrvatske i Primorja.
NAcija se pravno veze za ime drzave, Bosna nikada u svojoj istoriji nije pripadala Srbiji, dijelovi Srbije(tamo do Lima) jesu pripadali Kraljevini Bosni.
Pravoslavna vlastela koja je zivjela u istocnbim dijelovima Bosne je bila bosanska, nikada srpska, a u to vrijeme ni imena Srbije nije bilo.

croata

pre 6 godina

(Mali, 16. novembar 2017 19:28)
Prica se o Srbima PO POREKLU, niko tebe i ne tera da imas veze sa Hercegovinom ako ne zelis. Ima Srba u Australiji, Novom Zelandu pa su Srbi. Odlicno se secam iz sociologije da sam ucila o nacionalnom identitetu i teritorijalnom integritetu. Tebi ocigledno osim socijalizacije fali malo smirenosti a bogami i pasulja bilo koje vrste. Hercegovci- dobri, kvalitetni ljudi, fizicki jaki i stabilni, dobronamerni, pravi Srbi...
(anica, 16. novembar 2017 20:50

Koliko vidim ovaj je hercegovcu rekao da je bosanac,di si ti iscitala da se u clanku ista pise o srbima po porijeklu,ustvari ista o srbima? Jos nesto,zubac je decko iz drzave BiH,a igra za hrvatsku,di je tu ista srpsko? Pa da je srbin valjda bi igrao za srbiju? Il mislis da mu se i u tudjoj drzavi prijeti da mora biti hrvat i mora igrat za hrvatsku inace bi on odmah zaigro za srbiju? Koji je to blam,liku iz tudje zemlje vade krvna zrnca da bi mu nasli srpske elemente,a ovaj ne zeli imat nista s istima. Da je suprotno bilo bi me stid i sram uopce i spomenut da je on po porijeklu hrvat,zivi u drugoj zemlji,a izabire srbiju za svoju maticu i sad bih trebao nesto komentirat. Ako bi i ista komentirao prvo bi bilo sta je to s mojim narodom kad svi bjeze sto dalje od njega.
A sto se tice Malog,njegov komentar treba da uramite u svakoj srpskoj kuci i da ga stavite na ulaz. Svaka cast.

miki

pre 6 godina

Hercegovac da, Bosanac nema veze s vezom.
(Vlado, 16. novembar 2017 19:15)
To isto da kazes "Vojvodjanin da, Srbin nema veze sa vezom"

Hercegovina je do 1833 bila samo regija u sklopu bosanske drzave, kao sto su to Krajina ii Semberija,inace dobila titularno ime po teriritoriji Bosne koju je kontrolisao Herceg Stjepan Kosaca, koji je titulu Hercega dobio od Fridriha 3.
Hercegovina je znaci po svom imenu ekvivalent imenu Vojvodina.

Znaci regionalno jeste Hercegovac, nacionalno je Bosanac.

Druga stvar je sto se od 19 vijeka u Bosni nacionalna pripadnopst pocela posmatrati kroz prizmu religijske, pa ispadose svi katolici u Bosni Hrvati, sto je nigdje veze.

dusan

pre 6 godina

Nije ni Hrvat ni Bosanac, nego Srbin...Zubci su poreklom Srbi iz Zubaca u istocnoj hercegovini, slave Sv. Jovana, e sad sto je neki njegov predak presao u katolicanstvo, to ne menja poreklo po muskoj liniji...Poznati nas knjizevnik je i Pero Zubac

drago

pre 6 godina

Ivan

Imamo tebe Ivane sa nasim hrvatskim imenom.
Cuj Ljubicic i Bogdanovic Srbi a isli iz Bosne igrati za Hrvatsku...pa onda bi igrali za Srbiju.

miki

pre 6 godina

samo si zaboravio reci da na primer kad je na podrucju danasnje hercegovine postojala drzava humska,bosna je bila samo na podrucju zenice i oko sarajeva koje se nekad zvalo vrh bosna.
to si preskocio napisati,,
kad je visegrad usao u sastav bosne,podrinje takodjer nije bilo u sastavu bosne.
i o cemu pricas covece bozji.
u nacionalnom smislu ne postoje bosanci.pogledaj popis stanovnistva u bih pre 4 god.nema bosanaca.
plus.
pa i 1993 god nacionalna pripadnost se posmatrala kroz prizmu religije pa svi muslimani u bosni postadose na jednom bosnjaci.
(joki, 16. novembar 2017 20:17) # Lin
Pa postojala je u srednbjem vijeku i Raska koja se nalazila samo u juznim dijelovima danasnje Srbije, pa su Turci naseljavali Srbe u sjeverne dijelove tek kada su se podijelile Peckla i Karlovacka Patrijarsija, kao sto su ih naseljavali u u Bosnu u kojoj nije bilo jednog pravoslavnog manastira, osim nih par u istocnom Humu.
Hercegovina je povrsinski manja od Krajine, ko je izgradio Herceg Novi u C Gori nego Tvrtko Kotromanic, sto pokazuje da su granice srednjevojekovne bosanske drzave zauzimale prostore izvan danasnjih okvira istoimene drzave.
Bosanski pravoslavci i katolici se od 19 vijeka sa povlacenjem osmanlija osjecaju osnazeni, i vezu svoj religijski identitet za nacionalni, pravoslavci postaju Srbi, KAtolici Hrvati, isti stvar 1993 rade muslimani kada falsificiraju sredbjevijekovno bosnjastvo i vezu ga za Islam, sto je izdaja njihovog politickog rukovodtsva.

joki

pre 6 godina

Daj da malo nahranim trola. Kakvi Srbi iz Hercegovine? Kakve veze ja sa njima imam kao Srbin iz Srbije? Niti pricamo isti jezik, niti nam je fizionomija slicna, niti delimo iste vrednosti, ja nemam tetka koji se snalazi pa da me ubaci u JKP vertikalu, jagnjetina mi nije nacionalno jelo, ne vicem u sav glas kada pricam preko telefona na ulici, meni ipak treba vise papira za sopstveno dete da dobije Srspki pasos nego njima koji dodju sa jednim papirom, takodje placam porez na imovinu sto je u Hercegovini misaona imenica. Sta cemo sada?
(Mali, 16. novembar 2017 19:28)

a ti si inace kosmopolita iz kruga dvojke.
ako vec zelis da znas pre je hercegovina bila u srpskoj drzavi nego beograd.
na kraju krajeva najstarija srpska drzava je zahumlje ili humska,i ona je bila na podrucju danasnje hercegovine kod trebinjua.

i bar 70 posto srba uopste. vuce daleko poreklo iz zahumlja hercegovine.

s

pre 6 godina

Bosanac je geografska odrednica, kao Šumadinac, Dalmatinac , Hercegovac, Vojvođanin...
Nije nacionalnost!
Bošnjak (Musliman) je nacionalnost.
Svakog Srbina iz Bosne vređa kada pod Bosanac podrazumevate bošnjačku(muslimansku) nacionalnost .
Dakle Bošnjak ili Musliman.

mostarac

pre 6 godina

Ja zaista ne shvatam ljude koji se ljute kada ih neko nazove Bosancem. Moja država se zove Bosna i Hercegovina i jasno mi je da je to predugo za izgovaranje pa mnogi kažu jednostavno Bosna. Ja sam Mostarac, samim tim i Hercegovac, ali nemam nikakav kompleks ako me neko iz drugih republika nazove Bosancem. Sjećam se JNA kad me, 1987, kapetan pitao "šta bi ti rekao kad bih te ja nazvao brate Srbine?" Prije nego što sam uspio išta da kažem, kapetan je nastavio "K... si ti Srbin, ti si Bosanac". To je meni normalno

Goran

pre 6 godina

Svakog Srbina iz Bosne vređa kada pod Bosanac podrazumevate bošnjačku(muslimansku) nacionalnost .
Dakle Bošnjak ili Musliman.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (s, 16. novembar 2017 18:49)

I mene vredja kad me zoves Srbijancem ;)
Rodjen u Srbiji, u Beogradu, Srbin, ne Srbijanac.

2+2=5

pre 6 godina

ovako da jednom naucite Italijanska Renesansa u slikarstvu je pocela kada su Italijanski slikari spoznali pravoslavne freske na balkanu.
Inace na Fruskoj gori postoje Srpski manastiri koji su stariji od Petrovaradinske tvrdjave te i tu je jasno ko je izvorni narod.
arapi ne priznaju turke kao svoj narod i izvorno islamski da ne spominjemo sta tek imaju da kazu o balkanskim muslimanima koji piju rakiju. O Hrvatima je najbolje rekao Hitler a procitajte sta su o Srbima govorili i na zapadu i istoku i turci pa ce vam biti jasno. Ko u prvom svetskom ratu spominje Hrvate? Niko, a zasto!?

NebaCar

pre 6 godina

Au koliko ovde smaraca ko je odakle, brojanje krvnih zrnaca, od kulina bana se ide, ako cemo tako svi smo mi Gondvandjani nastali iz Te(s)tisa i Paratetisa!

anica

pre 6 godina

(Mali, 16. novembar 2017 19:28)
Prica se o Srbima PO POREKLU, niko tebe i ne tera da imas veze sa Hercegovinom ako ne zelis. Ima Srba u Australiji, Novom Zelandu pa su Srbi. Odlicno se secam iz sociologije da sam ucila o nacionalnom identitetu i teritorijalnom integritetu. Tebi ocigledno osim socijalizacije fali malo smirenosti a bogami i pasulja bilo koje vrste. Hercegovci- dobri, kvalitetni ljudi, fizicki jaki i stabilni, dobronamerni, pravi Srbi...

¸Marinero

pre 6 godina

Dakle, iz komentara je razvidno kako je u Srbiji ideja o Srbima od Đerdapa pa do Jadrana još uvijek jako živa. Nikakvog otrežnjenja od pogubne ideologije zbog koje se zaratilo sa svima u bivšoj Jugi nije došlo. Srbi svi i svuda! To što se oni ( Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, pa valjda i Makedonci, možda jednog dana i Slovenci kako je krenulo) tako ne osjećaju nije važno. Samo im prišij pravoslavnog šukundedu Milutina i uporno ponavljaj tu mantru, pa će se ti odnarođeni Srbi jednom valjda dozvati pameti. E, stvarno ste klasa za sebe..

duduk

pre 6 godina

Pravoslavna vlastela koja je zivjela u istocnbim dijelovima Bosne je bila bosanska, nikada srpska, a u to vrijeme ni imena Srbije nije bilo.
(miki, 16. novembar 2017 21:02) # Link komentara
Sve je to tačno, samo si zaboravio još nešto.
Kad bi tu vlastelu pitao ko su i šta su, da li bi ti odgovorili da su Bošnjaci, Bosanci ili Srbi?
Ne može neko ko se deklariše kao kralj svih Srba na tim područjima da bude Bosanski kralj ili Bošnjački ili daleko bilo Hrvatski.

joki

pre 6 godina

Tvrtko Kotromanic Kralj Bosne je polagao pravo na srpsku krunu, bio Kralj Raske, Bosne,Dalmacije,Hrvatske i Primorja.
(miki, 16. novembar 2017 21:02

ne truj covece bozji narod na sportskoj temi.
nikad tvrtko nije u svojoj tituli stavljako kralj hrvatske.
bio je kralj srba.
i onda u nastavku kojih oblasni gde srbi zive bosne primorja,zapadnih strana i td.
svi bosanski kraljevi isperd titule su stavljali .kralj srba.
i jedini narod koji su bosanki kraljevi spominjali jeste srbi.

uvek su stavljali kralj srba,pa kojih oblasti.sto jasno govore da su u bosni,primorju,zapadnim stranama i td ziveli srbi.

joki

pre 6 godina

(miki, 16. novembar 2017 21:17)

hajde dete tu vasu novokomponovanu istoriju pricaj negde drugo.
cuj u bosni nije bilo srba.
pa koji je najstarij pisani dokument o bosni.

dokumen vizanijskog cara porfirogenita iz 10og veka.sta on pise ko u bosni zivi..u 10tom vijeku je on napisao srbi.
i sad vi koji ste pre 20 god poceli pisati istoriju dodjete ovde da sirite nekakve gluposti.

i da..bosnjak je turska rec za sve stanovnike bosne,kao sad bosanac.
rec bosnjak u bosnjak i nije postojala dok turci nisu dosli.
i onda se neko seti da su turci stanovnike bosne zvali bosnjacima,i muslimanima dao ime to kao nacionalno.

a da bude jos smesnije samo ime bosnjak je kod turaka oznacavala nesto pogrdno tipa zadrt zaostao.

Profesor knjizevnosti

pre 6 godina

Daj da malo nahranim trola. Kakvi Srbi iz Hercegovine? Kakve veze ja sa njima imam kao Srbin iz Srbije? Niti pricamo isti jezik...
(Mali)

Sine Sinisa, kad ti je vec ovako velikodusno ustupljen ovaj savrsen jezik na koriscenje, mogao bi bar da se potrudis da naucis osnove srpskog jezika i pismenosti. Recimo, da pocnes od dijalekata i narecja.

veljko

pre 6 godina

s@
Kada ostavljas komentare, prvo razmisli sta ces da napises, a ni informisanje ne bi bilo lose. Bosnjak da Musliman ne. Musliman je pripadnost jednoj veri, a ne nacionalnost. Kad bi bili tako kako ti kazes onda bi to bila najbrojnija nacija na svetu. Muslimansku naciju je dodelio Tito kod nas posle 2. sv. rata.

joki

pre 6 godina

Hercegovina je do 1833 bila samo regija u sklopu bosanske drzave, kao sto su to Krajina ii Semberija,inace dobila titularno ime po teriritoriji Bosne koju je kontrolisao Herceg Stjepan Kosaca, koji je titulu Hercega dobio od Fridriha 3.
Hercegovina je znaci po svom imenu ekvivalent imenu Vojvodina.

Znaci regionalno jeste Hercegovac, nacionalno je Bosanac.

Druga stvar je sto se od 19 vijeka u Bosni nacionalna pripadnopst pocela posmatrati kroz prizmu religijske, pa ispadose svi katolici u Bosni Hrvati, sto je nigdje veze.
(miki, 16. novembar 2017 19:4

samo si zaboravio reci da na primer kad je na podrucju danasnje hercegovine postojala drzava humska,bosna je bila samo na podrucju zenice i oko sarajeva koje se nekad zvalo vrh bosna.
to si preskocio napisati,,
kad je visegrad usao u sastav bosne,podrinje takodjer nije bilo u sastavu bosne.
i o cemu pricas covece bozji.
u nacionalnom smislu ne postoje bosanci.pogledaj popis stanovnistva u bih pre 4 god.nema bosanaca.
plus.
pa i 1993 god nacionalna pripadnost se posmatrala kroz prizmu religije pa svi muslimani u bosni postadose na jednom bosnjaci.

Goran

pre 6 godina

"Sine Sinisa, kad ti je vec ovako velikodusno ustupljen ovaj savrsen jezik na koriscenje, mogao bi bar da se potrudis da naucis osnove srpskog jezika i pismenosti. Recimo, da pocnes od dijalekata i narecja.
(Profesor knjizevnosti, 16. novembar 2017 22:07)"

Teško da si ti profesor književnosti ... zapravo, možda i jesi, ali ne srpske, nego kenijske, na primer.

jako i do samog kraja

pre 6 godina

@Mali, Ništa. Uživaj u samodovoljnosti i malograđanskoj ljušturi. Da si tako prosvećen i drugačiji pročitao bi recimo nešto od Nušića, Dučića ili Domanovića, prepoznao sebe i svoj problem i danas ne bi iznosio takve maliciozne stavove. Pametan čovek uči i napreduje dok je živ, tako da odgovore na postavljena pitanja možeš pronaći u advekvatnim knjigama i autorima, sportski pozdrav.

Mladen cg

pre 6 godina

@ Mali, ne mogu da shvatim tvoj komentar, koji je oličenje gordosti i suštinskog neznanja! Hercegovci su dični i čestiti Srbi, koji su sačuvali vjeru pravoslavnu i naše običaje! Kao što kaže Njegoš, da su vjeru mijenjali plahi i lakomi! Ako ti tiše razgovaraš , to nikako ne znači da si bolji čovjek. Jos mnogo toga se može napisati na ovu temu... Uvijek ostaje nada da se čovjek može promijeniti, i to za dobro, i svoje, i za dobro cijelog društva.

joki

pre 6 godina

pa su Turci naseljavali Srbe u sjeverne dijelove tek kada su se podijelile Peckla i Karlovacka Patrijarsija, kao sto su ih naseljavali u u Bosnu u kojoj nije bilo jednog pravoslavnog manastira, osim nih par u istocnom Humu
(miki, 16. novembar 2017 21:17)

a jeli stvarno tako.

Manastir Krupa na Vrbasu

Smjesten je dvadesetak kilometara uzvodno od Banje Luke i predstavlja zaduzbinu kralja Milutina. Prema dostupnim izvorima podignut je zadnjih 13., odnosno pocetkom 14. vijeka

. Manastir Sase
Nalazi se u istoimenom rudarskom naselju, ukljesten u brdima izmedju Srebrenice i Bratunca, sagradjen je 1242. godine. Zaduzbina je Urosa Nemanjica

Manastir Dobrun

Nalazi se izmedju Vardista i Visegrada,na rijeci Rzavu.Osnovali su ga zupan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar.Ovaj posljednji je, 1383, kao monah Jovan, sazidao i zivopisao pripratu. Vec 1393, kad su Turci prvi put provalili u Bosnu,manastir je stradao;

hajde sad ponovo na casove istorije,a ne ponavljati kao papagaj sto bosnjaci u svojoj novokomponovanoj istoriji fantaziraju.

ne vjerujem da mozete biti TOLIKO bahati

pre 6 godina

@drago ,pazi ovog , Ivan hrvatsko ime - pozdravljaju te Ivan Zamorano , Ivan De La Pena i Ivan Reitman , jel ce biti da su i to hrvati ? Inace ajde da naucis nesto .U Srbiji davanje imena Ivan ili Luka je dosta cesto , tako da ima i Srba koji se zovu tako

C i n i k

pre 6 godina

Moze da se izjasnjava taman kao marsovac, meni licno je nevazno,a i nije neki igrac ako cemo realno,kao i svi mladi pogresio je sto nije igrao bar 3 sezone u Evropi, ali ono sto je smesno je da u LA o tome raspravljaju? Uzivajte u sportu i divnoj zemlji, smesno je da se "salite" u LA sa stvarima koje ovde na zalost i dalje izazivaju opstu pometnju...

Јабучило

pre 6 godina

Какве везе имају рашки Бошњаци са босанским Бошњацима? Осим прадеде Илије?

WillyWonka

pre 6 godina

Dobar ovaj Nens, skont'o gdje su Balkanci najtanji. A nije ništa pogriješio. Možda će i Bojana Bogdanovića malo potkačiti kad ga vidi.
Sad ovi što kaži da nije Bosanac nego Hercegovac, mogu zaviriti malo dublje u istoriju pa vidjeti da je naziv Bosna i Hercegovina novijeg datuma, sve je to nekadašnja država Bosna.
Ali nemam ništa protiv toga da sportaši sami odaberu koji će dres nositi. Osim Sandžaklija, koji se trpaju u BiH, njih molim da ostanu igrati za Srbiju.

прочитосамонаслов

pre 6 godina

браво за редакцију која је пласирала вест на правом месту.