Umro legendarni Todor Toza Veselinović

Legendarni igrač Vojvodine, Partizana i reprezentativac Jugoslavije Todor Toza Veselinović, kasnije uspešan trener i selektor, umro je u Atini u 87. godini.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Salajčani,ajd i vi podržite ovaj moj predlog za ime ulice. On je bio naš,pa bi i bio red. Nemojte mi štogod zameriti...
   (Lale 021, 19. maj 2017 03:40)

  # Link komentara

 2. @Sajam knjiga

  Razumem da ne razumete, ali je to tada bila uglavnom cesta praksa. Vrhunski sportisti su sluzili u Beogradu, a fudbaleri su igrali u Partizanu. Ovde je poenta da su oni mislili da ce on ostati, kad ono...

  @novinar - razumeju ljudi sarkazam. Poenta je ovde da si ti, u ta vasa klinacka, besmislena prepucavanja, "uvukao" jednu legendu naseg fudbala (a nemamo ih mnogo) koja nikakve veze sa rezimskim timovima iz Beograda nije imao veze.

  Pokoj dusi novosadskom smekeru i coveku velikog srca.
  (NS, 19. maj 2017 02:31)

  # Link komentara

 3. Neverovatno koliko nepostovanja i nedostatka pijeteta prema ovakvoj SPORTSKOJ VELICINI kakav je bio Toza. Njega su postovali svi. I saigraci i protivnici.

  A vi?

  Ne propustate priliku da se na podli nacin "obracunate" sa protivnicima koji bi trebalo da budu SAMO SPORTSKI. Govorite o stvarima koje ne oznajete.

  Toza je u "Partizanu" sluzio redovni vojni rok. Tada je JNA imala Sportsku cetu i u njoj su sluzili JNA svi reprezentativci - svi sportovi. Umesto da posle vojne obuke idu na strazu i sl., oni su imali vojni raspored u civilnim sportskim ekipama. Mogli su i u inostranstvo da putuju. To je ukinuto kad je Surjak kao vojnik na Sv. prvenstvu u Nemackoj pokusao da emigrira.

  Mijatovic nije dosao u "Partizan" jer ga Dzaja nije ni trazio. Tada je Dzaja rekao: "Nije nam trebao jer smo na tom mestu vec imali Piksija, a steta bi bilo da bilo koji od njih sedi na klupi."

  Otkanite se ovih nalogradjanskih i nimalo sportskih prepucavanja. Nije momenat.

  Kod Toze smo svi voleli njegovu nonsalantnost. Kad postigne goli, svi mu potrce u zagrljaj, a on, kao: "Sta vam je? Samo sam gol dao." Bio je PRAVI sportista.

  Uostalom, Vosu su svi voleli. I partizanovi i zvezdini navijaci.
  (Odlaze sportsmeni, a nadomestaju ih prevaranti, 19. maj 2017 00:26)

  # Link komentara

 4. Ode gromada , legenda . Mnogo veći fudbaler , nego što je bio predstavljan. 50-tih je harao i dominirao ex-yu prostorima. Kao Benzema danas , Levandovski, Tores , Drogba,.... Neshvatljivo dobar centarfor ...Današnjim generacijama nepojmljivo i nezamislivo. Toliko golova u nacionalnom prvenstvu neće dati niiikoo u narednih 20 godina , garantujem. Večna Ti slava i hvala Majstore !!!
  (Al Kos, 18. maj 2017 23:59)

  # Link komentara

 5. (Sajam knjiga ima sve manje posetilaca, 18. maj 2017 23:03)

  Nije to njegova prica vec deo iz autobiografije Toze. I da mogao je vojnik da ide u inostranstvo ako je to odgovaralo drzavnom vrhu koji je i tada a i sada diriguje blizancima!
  Nemojte da se pravite kad svi znamo da ste nekoliko puta bukvalno otimali i kidnapovali igrace! I vi i vasa sestrica crvena petokraka!
   (Baba Stanojka, 18. maj 2017 23:54)

  # Link komentara

 6. Molio bih,moje detelinarce, da se jednoj ulici na Detelinari,da ime po ovom čoveku. Mislim da to neće biti problem...
   (Lale 021, 18. maj 2017 23:40)

  # Link komentara

 7. @Slaninar
  Poštovani, tvoja romantična priča ima samo jednu manu: nije logična. Godine 1953. Svetozar Vukmanović nije bio general, demobilisao se 1948. godine, nego je bio potpredsednik savezne vlade FNRJ, a Partizan je postao civilno sportsko društvo 1950. godine. Legendarni Toza Veselinović odigrao je za Partizan 53 utakmice, pa te pitam: koji je to vojnik 1953. mogao da igra fudbal u Prvoj ligi, i da putuje u inostranstvo? Neo je Toza, rođeni Novosađanin, prečanin, bio vezan za svoj grad i prečanski "melos", a nema to nikakve veze sa "strogim generalima", ostavite se tog stereotipa, vlast su uvek bili političari i komiteti, a ne oficiri.
  (Sajam knjiga ima sve manje posetilaca, 18. maj 2017 23:03)

  # Link komentara

 8. Ode gromada , legenda . Mnogo veći fudbaler , nego što je bio predstavljan. 50-tih je harao i dominirao ex-yu prostorima. Kao Benzema danas , Levandovski, Tores , Drogba,.... Neshvatljivo dobar centarfor ...Današnjim generacijama nepojmljivo i nezamislivo. Toliko golova u nacionalnom prvenstvu neće dati niiikoo u narednih 20 godina , garantujem. Večna Ti slava i hvala Majstore !!!
  (Al Kos, 18. maj 2017 22:19)

  # Link komentara

 9. U Humskoj su bili oduševljeni novom akvizicijom i niko nije ni sanjao kakvi su zapravo Tozini planovi. Čim je skinuo uniformu čelnicima kluba saopštio je da ide nazad u Novi Sad. Oproštaj od Partizana dogodio se na povratku s jednog turnira u Austriji. Išlo se vozom, a Branko Zebec je čitavim putem pokušavao da ga ubedi da promeni odluku:

  "Grešiš što hoćeš da se vratiš u Vojvodinu. Pa znaš li ti šta je Partizan? To ti je veliki džak pun para. Zavuci ruku, zagrabi koliko god možeš i sve je tvoje".

  Nije vredelo, Tozu novac nije zanimao. A i kako je sam rekao, „i u Voši je bogovski zarađivao“, iako je to bilo daleko manje od onoga što su Beograđani mogli da ponude.

  Čuvši za samovoljni odlazak Todora Veselinovića, general Svetozar Vukmanović Tempo bio je besan. Nakon nekoliko dana došao je na ideju da mu se isporuči novi poziv za vojsku, pod hitno. Uzalud su u Vojvodini objašnjavali da je Toza svoje odslužio, pokazivali „ispisnicu“ – u ovom slučaju otpusnicu – nije vredelo. Čitava stvar došla je čak do samog političkog vrha, o „aferi Veselinović“ pisale su novine.
  (Slaninar, 18. maj 2017 22:09)

  # Link komentara

 10. Vecna slava tobdziji sa Salajke! Verovatno najboljem fudbaleru Vojvodine ikada!
   (slanina, 18. maj 2017 21:42)

  # Link komentara

 11. Legende odlaze jedan po jedan, a novih ni u najavi.
  Stari su govorili "Kad Toza ima novaca i mačke šampite jedu", eto takva je Ljudina bio naš Toza.
  Počivaj u miru Legendo, Salajačko srce nikad ne prestaje da kuca.
  (021, 18. maj 2017 20:16)

  # Link komentara

 12. Pocivaj u miru legendo,procentualno najbolji strelac bivse zemlje.Za ove nesretnike koje ni smrt ne sprecava da drobe o beogradskoj crveno-crnoj dvoglavoj azdaji informacija da je Toza na silu morao da igra godinu u Partizanu(kao zbog vojske),otet kao najbolji strelac lige.
  (1914, 18. maj 2017 20:12)

  # Link komentara

 13. Novinar
  Nije te sramota, a?
  (Jaran, 18. maj 2017 19:12) Jarane, nije me sramota,

  Jarane, nije me sramota, evo da ti kažem zašto, ako mi dozvole: uzimajući nik Novinar bio sam ironičan na njihovo pisanje, a ovo o deliji to je ironija na pantere koji izmišljaju da su svi delije (u Srbiji vas ima šest miliona). I Bogdan, i Mijat, i Kićanović, i Divac... sve delije, ali su ih generali na silu dovodili u Partizan. Moja je greška što nisam računao, a trebalo je, jer znam da ništa ne možete da razumete, a ironija je jaka stilska figura, za vas nedostižna.
  (Neka je večna slava velikom golgeteru, 18. maj 2017 20:11)

  # Link komentara

 14. Toza je bio veliki igrač i čovek koji je voleo svoju Vojvodinu, vojni rok je proveo igrajući za Partizan jednu godinu nakon čega mu je prećeno produžetkom vojnog roka ukoliko ne potpiše za Pfc ali se Toza nije dao zaplašiti i na intervenciju vojvođanskih političkih struktura pretnje su prestale.Toza je za svog života pomogao mnogim ljudima što mu se i vratilo, naime tokom svog života u Grčkoj u dva navrata je pogađao sedmicu na tamošnjem lotou.
   (Bogu 'fala što sam Lala, 18. maj 2017 19:53)

  # Link komentara

 15. Jeste, bio je Zvezdaš, ali nije bio dovoljno dobar da ga prime u CZ :-/
  Šta sve neću pročitati za čoveka, koji je, uz Boškova, bio i biće drugo ime za Vojvodinu.

  Čika Tozo, pokoj Vam duši i hvala za sve!
  (mare blok, 18. maj 2017 19:17)

  # Link komentara

 16. Novinar
  Nije te sramota, a?
   (Jaran, 18. maj 2017 19:12)

  # Link komentara

 17. Toza je bio delija ali su ga generali, kao i Mijatovića, silom odveli u Partizan.
  (Novinar, 18. maj 2017 18:39)

  Tad Delije nisu ni postojale. Krcun vas osnovao, arkan krstio navijacku grupu.
   (Ma da, 18. maj 2017 18:57)

  # Link komentara

 18. Toza je bio delija ali su ga generali, kao i Mijatovića, silom odveli u Partizan.
  (Novinar, 18. maj 2017 18:39)

  # Link komentara

 19. Stadion Voše "TODOR TOZA VESELINOVIĆ"
   (sektor 3, 18. maj 2017 18:24)

  # Link komentara