Petak, 19.02.2016.

12:00

Di Kaprio u Povratniku, oni u NBA ligi

Izvor: Nikola Novakoviæ

Di Kaprio u Povratniku, oni u NBA ligi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Dream

pre 8 godina

U Buducnost je 2000ih godina dosao Jerome James iz NBA...odigrao solidno, mozda je tada u Buducnosti bilo 5,6 boljih igraca od njega. Covjek se vratio u NBA i odigrao jos nekoliko sezona na vrlo zavidnom nivou. Pricam o godinama kada Buducnost sezonu i po nija imala poraza u tadasnjoj ligi i kupu SRJ. Tada je u toj ligi igrao jos Freeman od crnaca...

bez da ikoga uvrijedim

pre 8 godina

tekst je forumaski napisan..."terry 150g" i slicne stvari ne znam koliko su za portal renomea B92?! nadalje, nije spomenut Chucky Atkins koji je nakon Cibone imao ozbiljnu NBA karijeru, kao ni Ben Wallace, meni iskreno ne predrag igrac, ali igrac koji je imao max ugovor...tema je nama kosarkaskim zaljubljenicima zanimljiva i tu autoru skidam kapu, ali sama kvaliteta texta kao i povrsnost u neuvrstavanju nekih igraca koji su tu zaista trebali biti je niska...

Alef

pre 8 godina

Debeli Joey Dorsey se iz Barse vratio u NBA, tj Houston, ali samo na godinu dana. Sad je ponovo u Barsi. Jerome Jordan je bio u Krki i Hemofarmu, pa je kasnije igrao sa Knickse, pa opet lutao i prošle sezone bio u Brooklyn Netsima. Sad je opet u Evropi. Malo je falilo da se i Mccalebb vrati u NBA, tj tražili su ga, ali je imao preveliku otkupnu klauzulu u Sijeni, a u oktobru je umalo ušao u tim Memphisa.

bers0003

pre 8 godina

Hassan Whiteside...Igrao kosarku u Libanu, vratio se u Ameriku i trenirao u YMCA. To je lanac fitness dvorana gdje se rekreativci skupljaju da igraju basket.

Dragan Jove Torbica

pre 8 godina

Mislim da ste zaboravili danny greena igraca san antonio spursa koji je igrao za olimpiju, igrao je u evropi a trenutno je u top 5 sutera u nba

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Zaboravili ste Brendona Dzeningsa koji je prvi profesionalni ugovor postpisao sa Lotomatikom iz Rima...
(grobar, 19. februar 2016 16:47)

On je došao u Evropu planski na samo jednu god. jer je tada već stupilo na snagu pravilo da igrači ne mogu iz srednje škole direktno u nba i mogao je na draft tek god. dana kasnije, a imao je toliko loše ocene da nije mogao ni na jedan koledž čak ni uz košarkašku stipendiju. Tako da on nije primer za ovaj članak.

celtic

pre 8 godina

Možda bi i Bobby Brown mogao da se nekako ubaci u ovu listu.Mada je on zavrsio u Kini gde je nastavio da ubacuje po 40 tak poena sto realno i nije puno teško :D.Ko ga se sjeća iz poslednje sezone u Sijeni kada je dobio nagradu Alfonso Ford.Mada je u većem dijelu karijere igrao za statistiku :D

Ogičar

pre 8 godina

Darrell Armstrong, Orlando, vrsni plej najbolja prica ikada, nedraftovan igrao u Britaniji ej alo BRITANIJI cini mi se negde 93' pa posle toga na Kipru pa godinu dana u Spaniji i posle toga 13, 14 godina NBA! Filmska prica osecam da je u GB radio u pabu za sankom tocio Ginis i bio u Liverpulovom kopu ?

Роџер Дет

pre 8 godina

Одличан текст.
Кад споменусмо 50-40-90 клуб, прошле године је мало фалило Крис Полу да упадне. А нпр. Калдерон је имао једну такву сезону са добрим бројкама, међутим није имао довољно шутнутих слободних бацања (критеријум мин. 125), а човек шута у каријери брутално добро.

google

pre 8 godina

Mozda ne bi bilo lose ako bi redakcija objavila jedan tekst (ili seriju) na temu savremene kosarkaske terminologije i anlize. Svi smo svesni da se igra koju pratimo umnogome promenila, ali da su nacin pisanja i analiza ostali u nekim proslim vremenima. Ovo je posebno vidljivo kada govorimo o tradicionalnim medijiima (novine, tv emisije i prenosi). Verovatno vec znate za bar par blogova koje obilazite kada zelite da procitate iole smisleniji tekst o NBA-u, pomenuti polusvet ili legendarni ispodobruca. Sta je to napredna statistika, koliko je znacajna ili tacna, sta oznacavaju PER, EFF, DEF, +/- kolicnici ili kako se racuna ritam (pace factor), ko su slash & kick, a ko 3&D igraci, sta je to zagarantovani pik na draftu i sl... Namerno sam ovde izmesao i babe i zabe, ali samo kako bih ostavio mesta za prosirivanje teme. Jasno mi je da ne zanima sve podjednako kosarkaska igra, ali za zemlju sa tako bogatom tradicijom u ovom sportu, pomalo nam nedostaje i boljeg novinarskog pisanja o njemu.

Valjevska podvala

pre 8 godina

Extra tekst.. Voleo bih da vidim nesto slicno za fudbal.. Igrac ide u jak klub, ne uspeva da se izbori za minute, prelazi u neku osrednju ekipu i postaje ime u Evropi na svojoj poziciji i prelazi u neki od TOP timova.. Nesto poput naseg Matica..
(Boxer, 19. februar 2016 14:22)

Beži bre Bohore sa tim smaračkim fudbalom

Hasan Seckati

pre 8 godina

Koliko je ovde komentatora promasilo temu. I jos jednom, u pitanju su igraci koji su bili marginalci u NBA, potom presli u Evropu a onda se vratili u NBA i imali zapazenju ulogu. Zasto onda spominjete Dzeningsa koji pre Rome nije ni bio u NBA, ili Farmara koji je kao vec dokazan igrac sa prstenom stigao u Makabi, jedan cak uplete u pricu i Dominika Vilkinsa koji je kao superstar odigrao jednu sezonu za PAO pred penziju...!!
Elem, slazem se sa par komentara, u prici nedostaje Caki Etkins. Ko je igrao NBA 2005 seca ga se kao prvog pleja Lejkersa u sezoni kada je Vlade igrao svoju poslednju sezonu. Verovatno i najslabiji sastav Lejkersa ikad (uz ovaj danasnji) sa takvim velicinama kao sto su Mim, Ras, Medvedenko, Volton, donekle su izvlacili Odom, Batler i naravno Kobi.

Johnny

pre 8 godina

Alal vera na tekstu. Uzivanje je citati originalne tekstove iz pera poznavalaca (umesto prevodilaca, po pravilu losih, kakvi dominiraju u poslednje vreme). Od igraca koji se bas uklapaju u pricu koju je moj imenjak zapoceo, prvi koji mi padaju na pamet a da nisu spomenuti su svakako, od aktivnih: Caki Etkins, Dzerom Dzejms, Dzejms Vajt, Pi Dzej Taker (on je bas izvrstan primer), Kajl Singler, Dzon Lukas III, itd. Od starijih, padaju mi na pamet Entoni Mejson (RIP) i Pi Dzej Braun.

P.S. I Kalderon je bio u 50-40-90 klubu :)

Dugmetara_Rulz

pre 8 godina

Dzos Cildres
Sesti pik 2004 godine, igrao do 2008 u Atlanti. Posle dve sezone u Olimpijakosu (2009,2010 - Igrao protiv Partizana F4) vraca se u NBA (Finiks, Nju Orleans, Bruklin).

Boxer

pre 8 godina

Extra tekst.. Voleo bih da vidim nesto slicno za fudbal.. Igrac ide u jak klub, ne uspeva da se izbori za minute, prelazi u neku osrednju ekipu i postaje ime u Evropi na svojoj poziciji i prelazi u neki od TOP timova.. Nesto poput naseg Matica..

palop

pre 8 godina

Brendon Dženings je karijeru poceo u Lotomatici u Romi,tek posle se vratio u SAD.
(Dzudza, 19. februar 2016 13:39)

On je u Evropu dosao posle srednje skole i draftovan je u NBA iz Lotomatike. Vec je bio ozbiljan draft prospekt u srednjoj skoli.

marko

pre 8 godina

Soni Vims je zaradjivao u CSKA lepe novce i zato nije išao u NBA a mogao je... Tek kad su mu ponudili 6 milki $. Realno, kvalitet uvek ispliva ne možeš da se švercuješ u NBA.

Veljoni

pre 8 godina

Bas dobar tekst! Ima tu svega i svacega... Lepo bi bilo da se podsetimo i odiseje Dominika Vilkinsa u Evropi kao i njego saradnje sa Božom Maljkovic.
Ne znam da li neko pamti i Chris Carr-a koji je nastupao par utakmica za Lavove 063, a poznat je po tome da se 95 ili 96 god takmicio na All Staru u zakucavanjima:)
Karim Raš iz Lejkersa je na primer igrao posle odlicno za Lijetuvos. Ovo su samo neki od primera koji su mi sada pali na pamet, a ima zaista puno interesantnih prica na ovu temu...

Divos

pre 8 godina

Још двије приче о "повратницима" из Европе у НБА, а које смо упознали на овим просторима.

У тексту поменути рођак овог Џералда, Дени Грин играо је на нашим просторима, тј АБА лигу. Играо је у сезони 2011. неколико месеци у тада очајној Олимпији, и имао је епизодну улогу, потпуно незапажена епизода и вредна заборава, уз више него скроман учинак (тек 8,8 поена по мечу). А да се не морамо увек равнати према утиску у Европи (и то у слабашном клубу), показује наставак приче у Сан Антонију. У тада најбољој екипи НБА лиге постаје стартер и супер важан играч. И да, играч који ће у 4 наредне сезоне (до 2019-е) зарадити 40 мил.$.

Још један јако занимљив играч који је играо нашу ЈУБА лигу, је извесни Џером Џејмс. Тај је имао неуспешан деби у НБА 1998/99. у Сакраменту. Благо речено, очајна дебитанска сезона. Долази у Европу, игра и у Будућности, у нашој српској лиги. Није имао главну улогу, заправо беше алтернатива, Будућност је тада имала у рекету тандем Томашевић-Топић. Уопште, није се снашао, беше прекорпулентан, стално је правио фаулове у нападу (руку на срце, беше доста и флопинга). Али, иако није оставио неки утисак (нисам сигуран колико га данас у Подгорици памте), довољно да се врати 2001-е у НБА, у Сијетлу постаје и стартер, не пружа импресивне али сасвим пристојне партије. Урадио је и пристојну НБА каријеру. И зарадио 50 мил.$. Како су тада уговори били мањи, сасвим фина пара.

bogomoljka

pre 8 godina

@Dzudza
jeste igrao u evropi,ali to je zato sto je morao,nije hteo da ide na koledz pa mu je opcija bila ili kina ili evropa jer ne moze direktno iz skole na draft,ovde se prica o onima ciji je kvalitet bio upitan pa su trazili mesto za dokazivsnje da bi se vratili u nba...

ne znam

pre 8 godina

To i nisu neki igraci da budem iskren sem Batiste i tandema iz CSKA ajde i Sejfolose mada on nije neki igrac nisu nikakvi nosioci igre niti lideri.Mozda treba dodati i igrace Makabija Blutentala i Entoni Parkera.I Farmar je igrao u Makabiju pa nije mnogo pokazao i Artest u Italiji koji je jedan od mojih modernih omiljenih igraca pored Tonija Alena.

Basket

pre 8 godina

Nikola odličan kolumnist, šteta što nema više tekstova na Polusvetu. Užitak je čitati njegove tekstove sa ubačenim elementima humora.

Petar

pre 8 godina

Fali vam Vili Solomon iz Hapoel Jerusalima i mislim Makabija posle toga. Dominantan igrač u Evropi, posle se vratio u NBA i igrao startnu petorku. Inače odličan tekst.

Petar

pre 8 godina

Fali vam Vili Solomon iz Hapoel Jerusalima i mislim Makabija posle toga. Dominantan igrač u Evropi, posle se vratio u NBA i igrao startnu petorku. Inače odličan tekst.

Basket

pre 8 godina

Nikola odličan kolumnist, šteta što nema više tekstova na Polusvetu. Užitak je čitati njegove tekstove sa ubačenim elementima humora.

Divos

pre 8 godina

Још двије приче о "повратницима" из Европе у НБА, а које смо упознали на овим просторима.

У тексту поменути рођак овог Џералда, Дени Грин играо је на нашим просторима, тј АБА лигу. Играо је у сезони 2011. неколико месеци у тада очајној Олимпији, и имао је епизодну улогу, потпуно незапажена епизода и вредна заборава, уз више него скроман учинак (тек 8,8 поена по мечу). А да се не морамо увек равнати према утиску у Европи (и то у слабашном клубу), показује наставак приче у Сан Антонију. У тада најбољој екипи НБА лиге постаје стартер и супер важан играч. И да, играч који ће у 4 наредне сезоне (до 2019-е) зарадити 40 мил.$.

Још један јако занимљив играч који је играо нашу ЈУБА лигу, је извесни Џером Џејмс. Тај је имао неуспешан деби у НБА 1998/99. у Сакраменту. Благо речено, очајна дебитанска сезона. Долази у Европу, игра и у Будућности, у нашој српској лиги. Није имао главну улогу, заправо беше алтернатива, Будућност је тада имала у рекету тандем Томашевић-Топић. Уопште, није се снашао, беше прекорпулентан, стално је правио фаулове у нападу (руку на срце, беше доста и флопинга). Али, иако није оставио неки утисак (нисам сигуран колико га данас у Подгорици памте), довољно да се врати 2001-е у НБА, у Сијетлу постаје и стартер, не пружа импресивне али сасвим пристојне партије. Урадио је и пристојну НБА каријеру. И зарадио 50 мил.$. Како су тада уговори били мањи, сасвим фина пара.

google

pre 8 godina

Mozda ne bi bilo lose ako bi redakcija objavila jedan tekst (ili seriju) na temu savremene kosarkaske terminologije i anlize. Svi smo svesni da se igra koju pratimo umnogome promenila, ali da su nacin pisanja i analiza ostali u nekim proslim vremenima. Ovo je posebno vidljivo kada govorimo o tradicionalnim medijiima (novine, tv emisije i prenosi). Verovatno vec znate za bar par blogova koje obilazite kada zelite da procitate iole smisleniji tekst o NBA-u, pomenuti polusvet ili legendarni ispodobruca. Sta je to napredna statistika, koliko je znacajna ili tacna, sta oznacavaju PER, EFF, DEF, +/- kolicnici ili kako se racuna ritam (pace factor), ko su slash & kick, a ko 3&D igraci, sta je to zagarantovani pik na draftu i sl... Namerno sam ovde izmesao i babe i zabe, ali samo kako bih ostavio mesta za prosirivanje teme. Jasno mi je da ne zanima sve podjednako kosarkaska igra, ali za zemlju sa tako bogatom tradicijom u ovom sportu, pomalo nam nedostaje i boljeg novinarskog pisanja o njemu.

Ogičar

pre 8 godina

Darrell Armstrong, Orlando, vrsni plej najbolja prica ikada, nedraftovan igrao u Britaniji ej alo BRITANIJI cini mi se negde 93' pa posle toga na Kipru pa godinu dana u Spaniji i posle toga 13, 14 godina NBA! Filmska prica osecam da je u GB radio u pabu za sankom tocio Ginis i bio u Liverpulovom kopu ?

Valjevska podvala

pre 8 godina

Extra tekst.. Voleo bih da vidim nesto slicno za fudbal.. Igrac ide u jak klub, ne uspeva da se izbori za minute, prelazi u neku osrednju ekipu i postaje ime u Evropi na svojoj poziciji i prelazi u neki od TOP timova.. Nesto poput naseg Matica..
(Boxer, 19. februar 2016 14:22)

Beži bre Bohore sa tim smaračkim fudbalom

Dugmetara_Rulz

pre 8 godina

Dzos Cildres
Sesti pik 2004 godine, igrao do 2008 u Atlanti. Posle dve sezone u Olimpijakosu (2009,2010 - Igrao protiv Partizana F4) vraca se u NBA (Finiks, Nju Orleans, Bruklin).

marko

pre 8 godina

Soni Vims je zaradjivao u CSKA lepe novce i zato nije išao u NBA a mogao je... Tek kad su mu ponudili 6 milki $. Realno, kvalitet uvek ispliva ne možeš da se švercuješ u NBA.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Zaboravili ste Brendona Dzeningsa koji je prvi profesionalni ugovor postpisao sa Lotomatikom iz Rima...
(grobar, 19. februar 2016 16:47)

On je došao u Evropu planski na samo jednu god. jer je tada već stupilo na snagu pravilo da igrači ne mogu iz srednje škole direktno u nba i mogao je na draft tek god. dana kasnije, a imao je toliko loše ocene da nije mogao ni na jedan koledž čak ni uz košarkašku stipendiju. Tako da on nije primer za ovaj članak.

Johnny

pre 8 godina

Alal vera na tekstu. Uzivanje je citati originalne tekstove iz pera poznavalaca (umesto prevodilaca, po pravilu losih, kakvi dominiraju u poslednje vreme). Od igraca koji se bas uklapaju u pricu koju je moj imenjak zapoceo, prvi koji mi padaju na pamet a da nisu spomenuti su svakako, od aktivnih: Caki Etkins, Dzerom Dzejms, Dzejms Vajt, Pi Dzej Taker (on je bas izvrstan primer), Kajl Singler, Dzon Lukas III, itd. Od starijih, padaju mi na pamet Entoni Mejson (RIP) i Pi Dzej Braun.

P.S. I Kalderon je bio u 50-40-90 klubu :)

bers0003

pre 8 godina

Hassan Whiteside...Igrao kosarku u Libanu, vratio se u Ameriku i trenirao u YMCA. To je lanac fitness dvorana gdje se rekreativci skupljaju da igraju basket.

bogomoljka

pre 8 godina

@Dzudza
jeste igrao u evropi,ali to je zato sto je morao,nije hteo da ide na koledz pa mu je opcija bila ili kina ili evropa jer ne moze direktno iz skole na draft,ovde se prica o onima ciji je kvalitet bio upitan pa su trazili mesto za dokazivsnje da bi se vratili u nba...

Hasan Seckati

pre 8 godina

Koliko je ovde komentatora promasilo temu. I jos jednom, u pitanju su igraci koji su bili marginalci u NBA, potom presli u Evropu a onda se vratili u NBA i imali zapazenju ulogu. Zasto onda spominjete Dzeningsa koji pre Rome nije ni bio u NBA, ili Farmara koji je kao vec dokazan igrac sa prstenom stigao u Makabi, jedan cak uplete u pricu i Dominika Vilkinsa koji je kao superstar odigrao jednu sezonu za PAO pred penziju...!!
Elem, slazem se sa par komentara, u prici nedostaje Caki Etkins. Ko je igrao NBA 2005 seca ga se kao prvog pleja Lejkersa u sezoni kada je Vlade igrao svoju poslednju sezonu. Verovatno i najslabiji sastav Lejkersa ikad (uz ovaj danasnji) sa takvim velicinama kao sto su Mim, Ras, Medvedenko, Volton, donekle su izvlacili Odom, Batler i naravno Kobi.

Роџер Дет

pre 8 godina

Одличан текст.
Кад споменусмо 50-40-90 клуб, прошле године је мало фалило Крис Полу да упадне. А нпр. Калдерон је имао једну такву сезону са добрим бројкама, међутим није имао довољно шутнутих слободних бацања (критеријум мин. 125), а човек шута у каријери брутално добро.

Veljoni

pre 8 godina

Bas dobar tekst! Ima tu svega i svacega... Lepo bi bilo da se podsetimo i odiseje Dominika Vilkinsa u Evropi kao i njego saradnje sa Božom Maljkovic.
Ne znam da li neko pamti i Chris Carr-a koji je nastupao par utakmica za Lavove 063, a poznat je po tome da se 95 ili 96 god takmicio na All Staru u zakucavanjima:)
Karim Raš iz Lejkersa je na primer igrao posle odlicno za Lijetuvos. Ovo su samo neki od primera koji su mi sada pali na pamet, a ima zaista puno interesantnih prica na ovu temu...

palop

pre 8 godina

Brendon Dženings je karijeru poceo u Lotomatici u Romi,tek posle se vratio u SAD.
(Dzudza, 19. februar 2016 13:39)

On je u Evropu dosao posle srednje skole i draftovan je u NBA iz Lotomatike. Vec je bio ozbiljan draft prospekt u srednjoj skoli.

celtic

pre 8 godina

Možda bi i Bobby Brown mogao da se nekako ubaci u ovu listu.Mada je on zavrsio u Kini gde je nastavio da ubacuje po 40 tak poena sto realno i nije puno teško :D.Ko ga se sjeća iz poslednje sezone u Sijeni kada je dobio nagradu Alfonso Ford.Mada je u većem dijelu karijere igrao za statistiku :D

Boxer

pre 8 godina

Extra tekst.. Voleo bih da vidim nesto slicno za fudbal.. Igrac ide u jak klub, ne uspeva da se izbori za minute, prelazi u neku osrednju ekipu i postaje ime u Evropi na svojoj poziciji i prelazi u neki od TOP timova.. Nesto poput naseg Matica..

bez da ikoga uvrijedim

pre 8 godina

tekst je forumaski napisan..."terry 150g" i slicne stvari ne znam koliko su za portal renomea B92?! nadalje, nije spomenut Chucky Atkins koji je nakon Cibone imao ozbiljnu NBA karijeru, kao ni Ben Wallace, meni iskreno ne predrag igrac, ali igrac koji je imao max ugovor...tema je nama kosarkaskim zaljubljenicima zanimljiva i tu autoru skidam kapu, ali sama kvaliteta texta kao i povrsnost u neuvrstavanju nekih igraca koji su tu zaista trebali biti je niska...

ne znam

pre 8 godina

To i nisu neki igraci da budem iskren sem Batiste i tandema iz CSKA ajde i Sejfolose mada on nije neki igrac nisu nikakvi nosioci igre niti lideri.Mozda treba dodati i igrace Makabija Blutentala i Entoni Parkera.I Farmar je igrao u Makabiju pa nije mnogo pokazao i Artest u Italiji koji je jedan od mojih modernih omiljenih igraca pored Tonija Alena.

Alef

pre 8 godina

Debeli Joey Dorsey se iz Barse vratio u NBA, tj Houston, ali samo na godinu dana. Sad je ponovo u Barsi. Jerome Jordan je bio u Krki i Hemofarmu, pa je kasnije igrao sa Knickse, pa opet lutao i prošle sezone bio u Brooklyn Netsima. Sad je opet u Evropi. Malo je falilo da se i Mccalebb vrati u NBA, tj tražili su ga, ali je imao preveliku otkupnu klauzulu u Sijeni, a u oktobru je umalo ušao u tim Memphisa.

Dream

pre 8 godina

U Buducnost je 2000ih godina dosao Jerome James iz NBA...odigrao solidno, mozda je tada u Buducnosti bilo 5,6 boljih igraca od njega. Covjek se vratio u NBA i odigrao jos nekoliko sezona na vrlo zavidnom nivou. Pricam o godinama kada Buducnost sezonu i po nija imala poraza u tadasnjoj ligi i kupu SRJ. Tada je u toj ligi igrao jos Freeman od crnaca...

Dragan Jove Torbica

pre 8 godina

Mislim da ste zaboravili danny greena igraca san antonio spursa koji je igrao za olimpiju, igrao je u evropi a trenutno je u top 5 sutera u nba

ne znam

pre 8 godina

To i nisu neki igraci da budem iskren sem Batiste i tandema iz CSKA ajde i Sejfolose mada on nije neki igrac nisu nikakvi nosioci igre niti lideri.Mozda treba dodati i igrace Makabija Blutentala i Entoni Parkera.I Farmar je igrao u Makabiju pa nije mnogo pokazao i Artest u Italiji koji je jedan od mojih modernih omiljenih igraca pored Tonija Alena.

Dragan Jove Torbica

pre 8 godina

Mislim da ste zaboravili danny greena igraca san antonio spursa koji je igrao za olimpiju, igrao je u evropi a trenutno je u top 5 sutera u nba

Boxer

pre 8 godina

Extra tekst.. Voleo bih da vidim nesto slicno za fudbal.. Igrac ide u jak klub, ne uspeva da se izbori za minute, prelazi u neku osrednju ekipu i postaje ime u Evropi na svojoj poziciji i prelazi u neki od TOP timova.. Nesto poput naseg Matica..

Valjevska podvala

pre 8 godina

Extra tekst.. Voleo bih da vidim nesto slicno za fudbal.. Igrac ide u jak klub, ne uspeva da se izbori za minute, prelazi u neku osrednju ekipu i postaje ime u Evropi na svojoj poziciji i prelazi u neki od TOP timova.. Nesto poput naseg Matica..
(Boxer, 19. februar 2016 14:22)

Beži bre Bohore sa tim smaračkim fudbalom

Veljoni

pre 8 godina

Bas dobar tekst! Ima tu svega i svacega... Lepo bi bilo da se podsetimo i odiseje Dominika Vilkinsa u Evropi kao i njego saradnje sa Božom Maljkovic.
Ne znam da li neko pamti i Chris Carr-a koji je nastupao par utakmica za Lavove 063, a poznat je po tome da se 95 ili 96 god takmicio na All Staru u zakucavanjima:)
Karim Raš iz Lejkersa je na primer igrao posle odlicno za Lijetuvos. Ovo su samo neki od primera koji su mi sada pali na pamet, a ima zaista puno interesantnih prica na ovu temu...

Dugmetara_Rulz

pre 8 godina

Dzos Cildres
Sesti pik 2004 godine, igrao do 2008 u Atlanti. Posle dve sezone u Olimpijakosu (2009,2010 - Igrao protiv Partizana F4) vraca se u NBA (Finiks, Nju Orleans, Bruklin).

Hasan Seckati

pre 8 godina

Koliko je ovde komentatora promasilo temu. I jos jednom, u pitanju su igraci koji su bili marginalci u NBA, potom presli u Evropu a onda se vratili u NBA i imali zapazenju ulogu. Zasto onda spominjete Dzeningsa koji pre Rome nije ni bio u NBA, ili Farmara koji je kao vec dokazan igrac sa prstenom stigao u Makabi, jedan cak uplete u pricu i Dominika Vilkinsa koji je kao superstar odigrao jednu sezonu za PAO pred penziju...!!
Elem, slazem se sa par komentara, u prici nedostaje Caki Etkins. Ko je igrao NBA 2005 seca ga se kao prvog pleja Lejkersa u sezoni kada je Vlade igrao svoju poslednju sezonu. Verovatno i najslabiji sastav Lejkersa ikad (uz ovaj danasnji) sa takvim velicinama kao sto su Mim, Ras, Medvedenko, Volton, donekle su izvlacili Odom, Batler i naravno Kobi.

Petar

pre 8 godina

Fali vam Vili Solomon iz Hapoel Jerusalima i mislim Makabija posle toga. Dominantan igrač u Evropi, posle se vratio u NBA i igrao startnu petorku. Inače odličan tekst.

Divos

pre 8 godina

Још двије приче о "повратницима" из Европе у НБА, а које смо упознали на овим просторима.

У тексту поменути рођак овог Џералда, Дени Грин играо је на нашим просторима, тј АБА лигу. Играо је у сезони 2011. неколико месеци у тада очајној Олимпији, и имао је епизодну улогу, потпуно незапажена епизода и вредна заборава, уз више него скроман учинак (тек 8,8 поена по мечу). А да се не морамо увек равнати према утиску у Европи (и то у слабашном клубу), показује наставак приче у Сан Антонију. У тада најбољој екипи НБА лиге постаје стартер и супер важан играч. И да, играч који ће у 4 наредне сезоне (до 2019-е) зарадити 40 мил.$.

Још један јако занимљив играч који је играо нашу ЈУБА лигу, је извесни Џером Џејмс. Тај је имао неуспешан деби у НБА 1998/99. у Сакраменту. Благо речено, очајна дебитанска сезона. Долази у Европу, игра и у Будућности, у нашој српској лиги. Није имао главну улогу, заправо беше алтернатива, Будућност је тада имала у рекету тандем Томашевић-Топић. Уопште, није се снашао, беше прекорпулентан, стално је правио фаулове у нападу (руку на срце, беше доста и флопинга). Али, иако није оставио неки утисак (нисам сигуран колико га данас у Подгорици памте), довољно да се врати 2001-е у НБА, у Сијетлу постаје и стартер, не пружа импресивне али сасвим пристојне партије. Урадио је и пристојну НБА каријеру. И зарадио 50 мил.$. Како су тада уговори били мањи, сасвим фина пара.

Basket

pre 8 godina

Nikola odličan kolumnist, šteta što nema više tekstova na Polusvetu. Užitak je čitati njegove tekstove sa ubačenim elementima humora.

bers0003

pre 8 godina

Hassan Whiteside...Igrao kosarku u Libanu, vratio se u Ameriku i trenirao u YMCA. To je lanac fitness dvorana gdje se rekreativci skupljaju da igraju basket.

Ogičar

pre 8 godina

Darrell Armstrong, Orlando, vrsni plej najbolja prica ikada, nedraftovan igrao u Britaniji ej alo BRITANIJI cini mi se negde 93' pa posle toga na Kipru pa godinu dana u Spaniji i posle toga 13, 14 godina NBA! Filmska prica osecam da je u GB radio u pabu za sankom tocio Ginis i bio u Liverpulovom kopu ?

Роџер Дет

pre 8 godina

Одличан текст.
Кад споменусмо 50-40-90 клуб, прошле године је мало фалило Крис Полу да упадне. А нпр. Калдерон је имао једну такву сезону са добрим бројкама, међутим није имао довољно шутнутих слободних бацања (критеријум мин. 125), а човек шута у каријери брутално добро.

marko

pre 8 godina

Soni Vims je zaradjivao u CSKA lepe novce i zato nije išao u NBA a mogao je... Tek kad su mu ponudili 6 milki $. Realno, kvalitet uvek ispliva ne možeš da se švercuješ u NBA.

Johnny

pre 8 godina

Alal vera na tekstu. Uzivanje je citati originalne tekstove iz pera poznavalaca (umesto prevodilaca, po pravilu losih, kakvi dominiraju u poslednje vreme). Od igraca koji se bas uklapaju u pricu koju je moj imenjak zapoceo, prvi koji mi padaju na pamet a da nisu spomenuti su svakako, od aktivnih: Caki Etkins, Dzerom Dzejms, Dzejms Vajt, Pi Dzej Taker (on je bas izvrstan primer), Kajl Singler, Dzon Lukas III, itd. Od starijih, padaju mi na pamet Entoni Mejson (RIP) i Pi Dzej Braun.

P.S. I Kalderon je bio u 50-40-90 klubu :)

google

pre 8 godina

Mozda ne bi bilo lose ako bi redakcija objavila jedan tekst (ili seriju) na temu savremene kosarkaske terminologije i anlize. Svi smo svesni da se igra koju pratimo umnogome promenila, ali da su nacin pisanja i analiza ostali u nekim proslim vremenima. Ovo je posebno vidljivo kada govorimo o tradicionalnim medijiima (novine, tv emisije i prenosi). Verovatno vec znate za bar par blogova koje obilazite kada zelite da procitate iole smisleniji tekst o NBA-u, pomenuti polusvet ili legendarni ispodobruca. Sta je to napredna statistika, koliko je znacajna ili tacna, sta oznacavaju PER, EFF, DEF, +/- kolicnici ili kako se racuna ritam (pace factor), ko su slash & kick, a ko 3&D igraci, sta je to zagarantovani pik na draftu i sl... Namerno sam ovde izmesao i babe i zabe, ali samo kako bih ostavio mesta za prosirivanje teme. Jasno mi je da ne zanima sve podjednako kosarkaska igra, ali za zemlju sa tako bogatom tradicijom u ovom sportu, pomalo nam nedostaje i boljeg novinarskog pisanja o njemu.

bogomoljka

pre 8 godina

@Dzudza
jeste igrao u evropi,ali to je zato sto je morao,nije hteo da ide na koledz pa mu je opcija bila ili kina ili evropa jer ne moze direktno iz skole na draft,ovde se prica o onima ciji je kvalitet bio upitan pa su trazili mesto za dokazivsnje da bi se vratili u nba...

palop

pre 8 godina

Brendon Dženings je karijeru poceo u Lotomatici u Romi,tek posle se vratio u SAD.
(Dzudza, 19. februar 2016 13:39)

On je u Evropu dosao posle srednje skole i draftovan je u NBA iz Lotomatike. Vec je bio ozbiljan draft prospekt u srednjoj skoli.

celtic

pre 8 godina

Možda bi i Bobby Brown mogao da se nekako ubaci u ovu listu.Mada je on zavrsio u Kini gde je nastavio da ubacuje po 40 tak poena sto realno i nije puno teško :D.Ko ga se sjeća iz poslednje sezone u Sijeni kada je dobio nagradu Alfonso Ford.Mada je u većem dijelu karijere igrao za statistiku :D

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Zaboravili ste Brendona Dzeningsa koji je prvi profesionalni ugovor postpisao sa Lotomatikom iz Rima...
(grobar, 19. februar 2016 16:47)

On je došao u Evropu planski na samo jednu god. jer je tada već stupilo na snagu pravilo da igrači ne mogu iz srednje škole direktno u nba i mogao je na draft tek god. dana kasnije, a imao je toliko loše ocene da nije mogao ni na jedan koledž čak ni uz košarkašku stipendiju. Tako da on nije primer za ovaj članak.

Dream

pre 8 godina

U Buducnost je 2000ih godina dosao Jerome James iz NBA...odigrao solidno, mozda je tada u Buducnosti bilo 5,6 boljih igraca od njega. Covjek se vratio u NBA i odigrao jos nekoliko sezona na vrlo zavidnom nivou. Pricam o godinama kada Buducnost sezonu i po nija imala poraza u tadasnjoj ligi i kupu SRJ. Tada je u toj ligi igrao jos Freeman od crnaca...

Alef

pre 8 godina

Debeli Joey Dorsey se iz Barse vratio u NBA, tj Houston, ali samo na godinu dana. Sad je ponovo u Barsi. Jerome Jordan je bio u Krki i Hemofarmu, pa je kasnije igrao sa Knickse, pa opet lutao i prošle sezone bio u Brooklyn Netsima. Sad je opet u Evropi. Malo je falilo da se i Mccalebb vrati u NBA, tj tražili su ga, ali je imao preveliku otkupnu klauzulu u Sijeni, a u oktobru je umalo ušao u tim Memphisa.

bez da ikoga uvrijedim

pre 8 godina

tekst je forumaski napisan..."terry 150g" i slicne stvari ne znam koliko su za portal renomea B92?! nadalje, nije spomenut Chucky Atkins koji je nakon Cibone imao ozbiljnu NBA karijeru, kao ni Ben Wallace, meni iskreno ne predrag igrac, ali igrac koji je imao max ugovor...tema je nama kosarkaskim zaljubljenicima zanimljiva i tu autoru skidam kapu, ali sama kvaliteta texta kao i povrsnost u neuvrstavanju nekih igraca koji su tu zaista trebali biti je niska...