Defensa, defensa – Skariolovo zlato

"Neopravdano potcenjeni", opisao sam ukratko Španiju uoči početka Svetskog prvenstva.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 15.09.2019.

18:00

Defensa, defensa – Skariolovo zlato
Foto: fiba.basketball

Dok su svi najavljivali finale Srbija - SAD, pitali se da li neko može da zaustavi Janisa Adetokumba, Španci su se spremali oslobođeni bilo kakvog pritiska.

Naviknuti da Španci imaju dvocifren broj zvezda u svojoj ekipi, svi su potcenili snagu celine.

Svi su potcenili stručnost, kompentenciju i iskustvo Serđa Skariola, istinskog MVP-ja Mundobasketu 2019.

Pomoćni trener NBA šampiona Toronto Reptorsa sklopio je savršenu mašinu koja je postepeno rasla iz meča u meč, kontrolisala ritam i kada nije igrala najbolje što može, a vrhunac dostigla kada je bilo najvažnije – u finalu.

Skariolo je taktički "ubio" svakog rivala, maksimalno iskoristio sve adute svog tima u kojem je svaki igrač radio svoj deo posla potpuno podređen ekipi.
Foto: fiba.basketball
Bazirao igru na idealnom tandemu plejmejker i centra potcenjenom Rikiju Rubiju i pouzdanom Marku Gasolu uz "paklenu" podršku spoljne linije u sastavu Sergio Ljulj-Rudi Fernandes.

Pronašao je savršenu ulogu Huanću Ernangomes koji je postao njegov "Kec iz rukava", posebno u odbrani.

A upravo je ta odbrana donela Špancima drugu titulu prvaka sveta u istoriji i potvrdila primat "Crvene furnije" u ovom veku.

"Defensa, defensa" orilo se sa tribina pekinške "Kadilak" arene dok su se eksplozivni Argentinci odbijali o španski zid. Najbolji napad prvenstva postigao je samo 47 poena u prvih 30 minuta finala.

Potpuno su neutralisali do ovog meča nezaustavljivog Luisa Skolu ostavivši ga bez koša iz igre punih 35 minuta!
Foto: fiba.basketball
Ono što su Argentinci uradili Francuzima, žestokim pritiskom na plejmejkere, to su Španci primenili protiv "Gaučosa" pa je i sjajni Fakundo Kampaco bio izbačen iz ritma.

Iz te moćne odbrane Španci su gradili napadački ritam odigravši ofanzivno svoj najsavršeniji meč u Kini, u kom su "tukli" rivala sa svih strana.

Pogledajte samo raspodelu poena u Skariolovoj ekipi – Rubio 20, Ljulj 15, Gasol 14, braća Ernangomes i Fernandes po 11, Oriola 6, Ribas 5.

Argentinci nisu znali sa koje strane im preti veća opasnost, dali od Rubija i Gasola na "piku" i "popu", da li sa perimetra opet od Rubija, Ljulja i Ribasa, da li sa krila gde su iz drugog plana u reket utrčavali Ernangomes i Oriola.

Na kraju, rutinska pobeda Španije za prvu titulu od 2006. Novu u Aziji gde će se igrati i naredno Svetsko prvenstvo 2023. (Filipini, Indonezija i Japan zajedno organizuju).
Foto: fiba.basketball
Šta još dodati – naporno, prekomplikovano prvenstvo na kojem se nisu najbolje snašli favoriti i ekipe koje su se potpuno pouzdale u svoje NBA zvezde.

Francuska je "odbranila" bronzu, finalisti prethodnog SP i prethodnih Olimpijskih igara Srbija i SAD su stali već u četvrtfinalu, a potpuno su podbacili Grci i Litvanci.

Najprijatnije iznenađenje su Poljaci i Česi, čiji je selektor najavio borbu za medalju na Evrobasketu 2021. sa Janom Veselim u ekipi.

Najveći "gubitnik" turnira je svakako selekcija Australije koja je "imala" Špance u rukama u polufinalu, ali je (ne)iskustvo presudilo i na kraju su ostali bez medalje.

Kina je pokazala koliko narod u ovoj zemlji obožava košarku, ogromne i velelepne dvorane su bile sjajno popunjene, ali u tandemu sa FIBA, organizacija turnira nije bila baš najbolja, na šta su se žalili i timovi i predstavnici medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: