Sunovrat srpske reprezentativne košarke

Srpska reprezentativna košarka neće po dobrome pamtiti 2019. godinu, gledajući selekcije svih uzrasta.

Izvor: Luka Nikoliæ

Sreda, 11.09.2019.

09:00

Sunovrat srpske reprezentativne košarke
Foto: FIBA

Najskoriji neuspeh seniorske selekcije Srbije sigurno će ostaviti najveći trag na košarkašku sliku, ali on nije prvi koji je zabeležen ove godine.

Iako su neki bili na nivou, neki ispod njega, kada se sve sabere i oduzme, reprezentacije Srbije su kolektivno imale godinu za zaborav.

Naravno, uzimajući u obzir da Srbija u košarci ima očekivanja i pritisak na mnogo većem nivou nego drugi.

Reprezentativci Srbije u košarci, u mnogo različitih generacija koji su nastupali u raznim juniorskim i seniorskim selekcijama, "razmazili" su ljubitelje sporta u našoj zemlji osvajanjem medalja.

I kada glavnoj ekipi nije išlo, tu su dolazili uspesi od raznih mlađih selekcija, a retko se ostajalo bez ikakvog uspeha tokom cele godine, kada je u toku bio veliki proj što evropskih, što svetskih prvenstava.

Ove godine to, nažalost, nije bio slučaj.
Foto: FIBA
Selekcija Srbije do 16 godina, predvođena Sašom Nikitovićem, možda je i najbolje prošla. Ona je zauzela sedmu poziciju na Evropskom prvenstvu, a u četvrtfinalu je poražena od nikog drugog no uvek opasne Španije.

"Orlići" u tom meču nisu imali ni sreće, pošto su poraženi posle produžetka, u poslednjim sekundama. Na minut do kraja regularnog dela imali su 57:53, ali u naredna tri napada odigrali jako loše usput primivši četiri poena.

U produžetku nije bilo ništa bolje, pošto je Marko Marković dobio tehničku grešku na dve sekunde do kraja, a onda Ilija Milijašević promašio trojku za pobedu.

Sudije su pomogle Špancima u Udinama, a onda je decu iz Srbije "napao šiptar koji ih je jurio nožem". Usledio je poraz od Turske, ali onda pobeda nad Hrvatskom za finalnu sedmu poziciju.
Foto: FIBA
Selekcija Srbije do 18 godina, predvođena Slobodanom Klipom, bila je 10. na Evropskom prvenstvu u Grčkoj.

Ako ste čekali da dođete do jedne od reprezentacija koje su ove godine izgubile košarkaški meč od Velike Britanije, dovoljno ste čekali. Ova selekcija "orlića" je prvenstvo počela pobedom nad Nemačkom, ali onda izgubila od Britanaca posle bolnog produžetka.

Bilo kako bilo, posle pobede nad Turskom obezbedila se osmina finala, ali je tada se Litvanija pokazala prevelikom preprekom, pa su Klipini izabranici doživeli poraz od 56:54 nakon što su u trećoj četvrtini postigli dva poena, a onda četvrtu osvojili rezultatom 25:8.

Posle eliminacije iz borbe za medaljom usledile su dve pobede, ali ne i u meču za deveto mesto. Tada je bila bolja Italija, iako je Langović probao "sam" sa 18 poena, 8 skokova i 4 asistencije.

Momci rođeni 2001. ostvarili su identičan rezultat kao prethodne sezone na Svetskom prvenstvu u Argentini, kada su, vođeni Pazinom i Pokuševskim, izgubili od Turske u nokaut fazi, a onda, posle dva trijumfa, pretrpeli poraz od Dominikanske Republike u borbi za deveto mesto.
Foto: FIBA
Selekcija Srbije do 19 godina, predvođena Aleksandrom Bućanom, ostvarila je isti (ne)uspeh kao i U16 selekcija - 7. mesto, na Svetskom prvenstvu u Kritu.

Od ove selekcije, predvođene Filipom Petruševim i Markom Percarskim, se mnogo očekivalo, pa se sedmo mesto predstavilo negativnim.

U prva četiri meča došle su četiri pobede, protiv tri slabije ekipe, ali i ubedljiv trijumf protiv Francuza.

Petrušev i Pecarski su dominirali sa 20+ partijama ali je izgledalo kao da opcija izuzev spuštanja lopte "dole" najboljim igračima nije bilo, a to se obilo o glavu selektoru Bućanu u četvrtfinalu kada se boljom pokazala Litvanija, kao i kod godinu dana mlađih kolega.

Poraz od uvek neugodnih Litvanaca ostavio je gorak ukus, a još više neuspeh protiv Rusije u prvom meču doigravanja, iako je Pecarski ponovo "sasuo" 25 poena.

Na kraju je pobeđena Kanada, poprilično ubedljivo, za odlazak kući.
Foto: FIBA
Selekcija Srbije do 20 godina, predvođena Oliverom Popovićem, ostavila je ubedljivo najgori trag košarkaškog leta 2019. godine pošto je na Evropskom prvenstvu u Izraelu bila 15.

I nije to što je bila 15. bilo toliko poražavajuće, koliko je činjenica da je tim plasmanom ostala bez elite, pa će se U20 selekcija Srbije u narednom izdanju EP takmičiti u B diviziji protiv ekipa kao št o su Albanija, Švedska, Finska, Estonija...

Marko Pecarski nije dugo odmarao, pošto je samo desetak dana nakon ispadanja sa U19 Svetskog prvenstva doputovao u Izrael da bude nosilac igre godinu dana starije generacije.

U prvom kolu savladan je domaćin, u drugom pretpljen je poraz od Ukrajine, ali su stvari "izglancane" pobedom nad Italijom kao dobrom uvertirom pred osminu finala.

Pecarski je Italijanima ubacio 25 poena, "orlići" su očekivali ubedljivu pobedu protiv Velike Britanije, koja je uzgred u tri meča grupe pretrpela isto toliko poraza.

A, onda... Iako momcima koji se još ne takmiče u seniorskoj kategoriji treba dati "kredita", poraz od Britanaca U20 selekcije bio je ravan katastrofi.

Pecraski nije mogao sam, imao je 23 poena i 11 skokova, ali ga niko nije ispratio. Nije ni morao neko Bog zna kako da ga isprati, u pitanju je bila Velika Britanija.

Usledio je poraz od Grčke, osveta Italije, i na kraju Pirova pobeda nad Letonijom koja nije donela ništa. U20 selekcija je ispala u B diviziju.
Foto: FIBA
Na kraju ovog uglavnom neuspešnog leta svi porazi mlađih selekcija bili su zaboravljeni. Igrali su seniori. Jokić se odlučio da igra za reprezentaciju, to je bilo to. "Smešila" nam se još jedna medalja pod vođstvom Saše Đorđevića.

Bronzana, u najgorem slučaju, i to da budemo nezadovoljni i puni kritika.

Ipak, kako je krenulo - tako se i završilo. Kapiten Srbije Miroslav Raduljica za poraz u četvrtfinalu Mundobaskwta kd Argenti ine kaže da nije katastrofa, kaže "da je to košarka".

Možda i nije katastrofa, možda je to realnost. Možda su očekivanja bila prevelika a pritisak javnosti bio nepodnošljiv.

Možda nije ni bitno. Mada, to teško.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: