Nogić za B92.net: Srbiji je cilj medalja

Košarkašice Srbije za pet dana očekuje Evropsko prvenstvo.

Izvor: Dejana Popoviæ

Subota, 10.06.2023.

16:00

Nogić za B92.net: Srbiji je cilj medalja
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Izbranice Marine Maljković od 15. do 25. juna u Ljubljani, krenuće u odbranu evropskog trona, na koji su se popele 2021. godine u Valensiji.

Dve godine kasnije, reprezentacija Srbije u glavni grad Slovenije doći će sa izmenjenim timom, bez nekioliko igračica koje su su drugi put u istoriji našoj zemlji obezbedile evropsko zlato.

Bez Sonje Vasić, Jelene Bruks, Ane Dabović i Dajana Butulije, kapitenka Tina Krajišnik, zajedno sa Sašom Ćađo i Nevenom Jovanović, kao najiskusnijma u timu, povešće podmlađenu selekciju Srbije na šesto uzastopno prvenstvo Strog kontineta.

Koliko ove igračice mogu, već su pokazale prošle godine u na Mundobasketu u Australiji, kada su zauzele šesto mesto na svetu.

EP u Ljubljani nova je prilika da aktuelne šampionke pokažu sve ono na čemu su vredno radile više od mesec dana na pripremama.

"Mislim da smo za ovih mesec dana i jače dobro radile. Naravno da može bolje i mora bolje, ima još dosta detalja koje treba da ispratimo. Za to imamo još nekoliko dana, ali znam da ćemo na Evrobasket otići u potpunosti spremne zato što imamo poverenje u stručni štab i selektorku, jer znamo da će da nas spreme na najbolji način i da ćemo biti u top formi na EP",
rekla je reprezentativka Jovana Nogić za B92.net. Srbija je favotit u grupi D sa Mađarskom, Turskom i Slovačkom i očekuje se da kao prva iz grupe ode direktno u četvrtfinale.

"Navikle smo na taj pritisak, jer se uvek očekuju dobri rezultati. Po momi mišljenju, Srbija je zemlja košarke, bez obzira da li je muška ili ženska košarka, uvek se očekuju rezultati i medalje. Naučile smo da živimo sa tim pristiskom, ali smo sa druge strane veoma ponosne. Svake godine se od nas nešto očekuje, bez obzira kojih 12 igračica bilo na terenu, očekuje se da se nešto osvoji. Mislim da je to više stvar za ponos, nego pritisak. Naša reprezentacija je svake godine među prvih pet, ako ne u top 3, to je veliki uspeh", kaže Nogić, jedna od košarkašica koja je zalog za budućnost.

Aktuelne šampionke Evrope formu za predstojeće takmičenje brusile su na Zlatiboru, a kroz nekoliko pripremnih utakmica sa Francuskom, Crnom Gorom, Belgijom, Kinom i Novim Zelandom, uvidele su gde su u odnosu na onu pravu sliku koju želje da pošalju iz hale "Stožice".

"Pripremene utakmice su nam pokazale da moramo još mnogo da radimo, zato ćemo preostalo vreme do EP iskoristiti na pravi način i da ćemo ispraviti te stvari koje je potrebno ispraviti da bismo došli do našeg cilja, a to je medalja. Vremena za to ima da ispravimo greške, posebno one koji smo pravile protiv Francuske, jer smo svesne da to nije bi blizu onog što želimo da budemo".
Foto: Starsport/Srðan Stevanoviæ
Prema poslednjoj proceni FIBA, košarkašice Srbije su trenutno treći favorit za zlato na EP, a ispred su Belgija i Španija, kojoj se daju najveće šanse da se oktiti zlatnim odličjem.

"Jesmo favorit, ali nama ništa ne znači da li smo prve ile četvrte, kakav rejking nam predviđa FIBA, jer svaku utakmicu pripremamo posebno i treba u svaku da uđemo fokusirano. Ne razmišljamo o ostalim utakmicama dok ne dođe vreme za njih. Daćemo sve od sebe da budemo prve u grupi, da uđemo direktno u četvrtfinale, da izbegnemo osminu finala. Ko god da nam dođe u eliminiacionoj fazi, videćemo. Nijedna utakmica nije laka ni u grupi ni u četvrtfinalu", rekla je bivša članica španske Avenide.

"Stvarno nas ne zanimaju ti FIBA rejkinzi, mislim da nam nisu čak ni motivacija. Oni su možda samo za patriotski ponos. Baš smo kao i tim prokomentarisale kako su nas podigli sa četvrte na treću poziciji. Naš cilj je medalja i da svaku utakmicu odigramo na najbolji mogući način i da budemo ponosne na naše igre", ističe 25-godišnja košarkašice Srbije.

"Pored nas ima, tu još favorita. Španija je uvek dobra, imaju dobar tim, uigrane su. Igraju uglavnom špansku ligu, navikle su da igraju jedna sa drugom ili jedna portiv druge. Dobro se poznaju i to je njihovo možda najjače oružje. Belgija, tu je Francuska, iako su najavili da će igrati bez Gabi VIlijams i Marin Johanes, ali i dalje su jedna od najboljih reprezentacija Evrope. Iznanđenje može da bude Italija, Crna Gora. Turska ima dobru ekipu, nadam se da oni neće da izenande nas u grupi. Slovenija kao domaćin će imati dodatnu motivaciju",
zaključila je Jovana Nogić.

Srbija nastup na EP počinje 15. juna protiv Turske od 15 sati, a dan kasnije od 20.45 sastaće se sa Slovačkom, a grupnu fazu završava 18. juna protiv Slovačke (15.00).

Dejana Popović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: