Marina Maljković za B92.net: Želim trofej u Evroligi, ali...

Još dva stepenika ostala su Marini Maljković i turskom Fenerbahčeu da ostvare cilj zacrtan u aprilu 2022. godine.

Izvor: Dejana Popoviæ

Petak, 14.04.2023.

08:00

Marina Maljković za B92.net: Želim trofej u Evroligi, ali...
Foto:FIBA

Tada je selektorka košarkaške reprezentacije Srbije preuzela ženski tim kluba iz Atašehira, nedugo pošto je u finalu Evrolige u Istanbulu izgubio od Šoprona 60:55.

San o osvajanju Evrope četvrti put ostao je nedosanjan za turski tim, a gorak ukus bolnog poraza dugo je progonio klub iz azijskog dela Istanbula.

Zato se u novoj sezoni ništa se nije prepustilo slučaju. Maksimalno se iskoristio momenat izostanka ruskih ekipa iz najjačeg takmičenja, formiran je odličan sastav sa nekim od najboljih igračica na svetu u ovom trenutku, među kojima su Brijana Stjuart, Ema Meseman, Satu Sabali, Alina Jagupova, Merve Ajdin, Kejla Mekbrajd... Uz to, boje Fenera brane i dve reprezentativke Srbije Mina Đorđević i Ivana Raca.

I za sada je sve to dalo rezultata. Fenerbahče je izborio završni turnir, koji se od petka do nedelje održava u Pragu.

"Dva koraka deluje tako malo, ali su tako velika i ozbiljna. Fenerbahče je definitivno spreman za fajnal for, a za koliko je to naše spremno dovoljno - videćemo", rekla je Marina Maljković na početku razgovora za B92.net.

"Od početka godine ekipa se kompletirala, sa svim onim igračicama koje su najavljene tokom leta. Izuzetno komplikovana i veoma rasporedom teška sezona iza nas, zbog SP, WNBA, domaće lige koja je mnoga jača nego u drugim zemljama. Taj tim je pokazao svoj kvalitet, nismo imali nijedan poraz u EL, a utisak svih je da smo nesebično delili loptu, da smo igrali kao tim. Bez bilo kakvog isticanja pojedinca, već isključivo kao tim".

"Skio je izuzetno jak tim, biće zahtevna utakmica"

Foto: FIBA
Igrom slučaja, u borbi za odlazak na F4, Fenerbahče je sa 2-0 u četvrtfinalu eliminisao aktuelnog šampiona i tako se na neki način osvetio Šopronu za prošlogdišnji poraz u finalu.

"Protiv Šoprona smo imali neke nedostatke, ali smo smo generalno odigrali dve kvalitetne utakmice i u odbrani i u napadu. Uspeli smo u drugoj utakmici, na tako poznatom košarkađkom terenu za žensku košarku, da pobedimo i prođemo sa 2-0. Sigurno da nije bilo lako, videlo se već u prvoj utakmici u prvom poluvremenu su nam naneli dosta muke. Mislim da smo odigrali kvalitetniju drugu utakmicu, da smo se za nju više spremili",
kaže se selektorka Srbije.

U petak od 15 sati rival u borbi za novo finale biće im italijanski Skio, tim koji je na mala vrata ušao među četiri najbolje ekipe Starog kontineta. Do polufinala stigli su pošto su u majstorici eliminisali špansku Valensiju, a uloga favorita je na strani tima Marine Maljković.

"Skio je izuzetno jak tim, a zanimljivo je to što su tiho išli kroz sezonu, nisu bili toliko pominjani. To je tim koji igra sa 11 igračica u rotaciji, a na klupi imaju nešto što nema niko, a to je da im na klupi sede noseći igrači reprezenatacije Italije i Belgije. Kim Mezdah je jedna od najboljih evropskih šutera, ona ulazi sa klupe. Bestanjo i Sotana su vodeće igračice Italije, a znamo koliko smo se mi kao reprezentacija Srbije namučile protiv njih u Valensiji na EP i da smo ih jedva dobile posle produžetka. Neću ni da pričam o prvoj petorci, tu je Astu Endur, znamo ko je i šta je ona, imaju dve Amerikanke ... Igraju sa velikom rotacijom, ekipa im je fantastična i to dovoljno govori o njima. To drugi klubovi nemaju to izraženo u tolikoj meri. Nisu oni slučajno tamo, na kraju krajeva na F4 su uvek četiri najbolja tima. Čeka nas izuzetno zahtevna utakmica", kaže Marina.

"Euforije apsolutno ima"

Foto: FIBA
Evroligaški trofej je velika želja Fenerbahčea, još malo ih deli od tog cilja, a Marina Maljković ističe da euforije oko kluba i u klubu apsolutno ima.

"To je prisutno od prvog dana. Kada sam došla bila je velika frustracija zbog izgubljenog finala EL prošle godine. Fenerbahče sam po sebi imaju svoju specifičnost, težinu i pritisak kao celo sportsko društvo. To znaju svi treneri koji su ovde radili, ali i svi igrači. Od pritiska i euforije je veoma teško zaštiti ekipu, ali smatram da je to jedna od stvari kojom prvi trener mora da se bavi. Nažalost, u današnje vreme, ponajviše treba da štiti ekipu od spoljašnjih faktora. U situaciji kada imaš kvalitetne ličnosti, što je ovde slučaj, i prave profesionalce, kada se radi na jedan normalan način i kada je dobar odnos na relaciji trener- igrač, onda je najveći problem kako te spoljne uticaje utišati da ne remete tim".

"Sam povratak u Evropu znači da želim taj trofej"

Sa reprezentacijom Srbije ima dva evropska zlata (2015, 2021), evropsku bronzu (2019) i bronzu na Olimpijskim igrama (2016), dok je na klupskom nivou osvojila Evrokup sa Galatasarajem 2018. godine. Kao i Feneru, i Marini nedostaje Evroliga.

"Moja karijera je išla nekim logičnim tokom. Sa reprezentacijojm je osvajano sve živo, to već svi znaju. Što se tiče klubova, tačno je da mi samo Evroliga nedostaje. Nakon osvojenog Evrokupa, svesno sam želela da odem u Aziju. Dve sezone u Kini, dve u Japanu i smatram to neverovatnom privilegijom u životu. Izabrala sam takav put, jer oni tamo neke stvari mnogo drugačije doživljavaju. Oni ne idu toliko na trofeje već na kvalitetan rad sa igračicama, da se one formiraju u svakom smislu. Onda je došao Fener i sam povratak u Evropu znači da želim taj trofej, koji mi nedostaje. Ali polako, korak po korak. Kao i uvek, u jednom miru, bez ikakvih pogrešnih osećanja. Kako treba da bude - biće", ističe Maljković.
U drugom polufinalu od 18 sati sastaju se Prag i Čukurova, u kojoj nastupa reprezentativka Aleksandra Crvendakić, koja je takođe govorila za naš sajt.
Zbog svega viđenog i rostera koje imaju, dve turske ekipe se izdvajaju kao pretendenti za trofej.

"To su četiri najjače ekipe su na F4. Što se tiče Čukurove, mi smo od njih izgubili ove godine dva puta, a jednom pobedili. Radi se o izuzetno jakoj ekipi, koja ima jednu Čelsi Grej i sa pravom je zovu general tima. Vodila je SAD do zlata na SP, svi smo imali prilike da je gledamo. Ona je u životnoj formi. Pored nje, tu je i naša Aleksandra Crvendakić, Jelena Dubljević, Elizabet Vilijams, kao i mnoge turske igračice. Dovoljno govori to što smo dva puta izgubili od takvog tima. Ekipa su za svaki respekt i tim s kojim mučimo muku u Turskoj. Prag ima domaći teren, nisu slučajno tražili da budu domaćini F4. Oni su tim koji je uvek u završnicama, uvek u Top 4 ekipe Evrope. Imaju tim koji se dugo zna, to im je velika prednost u odnosu na nas ostale. Kvalitetna petorka, domaća publika ... Svi imaju podjednake šanse i videćemo šta će biti
", poručila je Marina Maljković. Dejana Popović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: