Kralj za B92.net: Liga šampiona, naravno! Partizan čuva obraz srpskog fudbala

U godini na izmaku ostaće zabeleženo da je Fudbalski klub Partizan, posle sedam godina, dobio novog sportskog direktora.

Izvor: SS

Petak, 30.12.2022.

08:00

Kralj za B92.net: Liga šampiona, naravno! Partizan čuva obraz srpskog fudbala
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Ivicu Ilieva zamenio je imenjak Kralj, nekadašnji saigrač, a od marta 2021. šef skauting službe u Humskoj, te je nekako bilo prirodno da od septembra 2022. godine i odlaska Ilieva, upravo Kralj bude njegov naslednik.

Novi sportski direktor crno-belih na novogodišnjem koktelu se rado odazvao da za čitaoce B92.net prokomentariše aktuelni momenat u Humskoj, kao i nedavna dešavanja na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Uvek je najaktuelnija tema i pitanje za sportskog direktora Partizana uoči početka prelaznog roka – u kom pravcu se ide kada je reč o novim igračima i eventualnim pojačanjima?

"Ide se u pravcu da damo šansu mladim igračima kojih, na sreću, mnogo ima godinama unazad u Partizanovoj školi. U ovom momentu imamo sedmoricu ’bonus’ igrača u timu i imaće na pripremama priliku da se pokažu i dokažu stručnom štabu ono što mi već znamo o njima. Uz jednog do dva kvalitetna pojačanja, oni će imati da uče, uz naravno, postojeći igrački kadar. Mislim da mogu da naprave kompaktnu celinu i donesu dobre rezultate", počeo je Kralj priču za B92.net.

Dakle, biće novajlija, ali još uvek se u Humskoj trude da pod velom tajne ostave imena, pa čak i pozicije koje će biti pojačane. Kralj nam je samo otkrio da će to biti stranac, i to kako je naglasio, kvalitetan.

"Na kojoj god poziciji da dođu igrači, ekipa će biti bolja nego što je u ovom momentu. Sa njim cela ekipa dobija. Neka ostane na tome, bilo bi neozbiljno za Partizan koji je veliki klub da licitira imenima ili pozicijama. Družićemo se još, pa ćete videti u narednom periodu“, rekao je Kralj, pa dodao:

"Sada pravimo tim i za prolećni deo sezone, ali i za Ligu šampiona“.

"Liga šampiona nam je vodilja u novoj godini"

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Te dve poslednje reči često su se mogle čuti poslednjih dana u crno-belim odajama, bilo na SC "Teleoptik", novogodišnjem koktelu ili uopšte među čelnicima "parnog valjka".

Dolazi 2023. godina i, makar prema njihovima najavama, vreme da se ponovo mašta o "mušemi" u Humskoj ulici.

"Naravno“, kaže Kralj i ističe da je još kako moguće videti Partizan ponovo u Ligi šampiona, gde ga je i sam uveo 2003. godine, po prvi put u istoriji, svojim odbranama u Njukaslu.

"Svako to gleda iz svog ugla, da li ćemo direktno ili kroz kvalifikacije, to nam je vodilja u novoj godini. Na polovini smo prvenstva i mi moramo da uradimo sve što je do nas, a da li će to biti dovoljno za šampionsku titulu ili ne, videćemo. Naše je da igramo i pobeđujemo, a videćemo kakvo će stanje biti na drugoj strani".
Foto: Profimedia
Kralj je bio protagonista tog prvog ikada plasmana u grupnu fazu elitnog takmičenja, predvođen Lotarom Mateusom, Taribom Vestom, Sašom Ilićem i ostalim vedetama. Ipak, smatra da i u ovom timu Partizana ima kvaliteta za takav poduhvat.

"Sigurno ima, verujemo u to, uz sve igrače koje planiramo u rosteru u narednom periodu. Kako one starije i iskusnije, tako i mlađe snage. Imamo motiva i kvaliteta za to", kaže Kralj.

Da li će Partizan možda veći fokus tokom proleća imati ka nokaut fazi Lige konferencija, budući da je ostao usamljen među srpskim klubovima na ovosezonskoj evropskoj mapi učesnika.

"Imamo tu težinu da smo jedini preostali predstavnici u Evropi i moramo da čuvamo obraz srpskog fudbala i Srbije uopšte. Za početak, imamo želju da preskočimo prvu prepreku koja se zove Šerif, a posle toga ambicije su ozbiljne, ali realne. Prvo da sačekamo tu utakmicu, jer je Šerif skup legionara, imaju samo dvojicu moldavskih igrača. To pokazuje da imaju kvalitet, kao i evropske utakmice do sada, nisu uopšte naivni. Ali verujem da možemo da ih pobedimo, a zašto ne i da napravimo iskorak u odnosu na prošlosezonsku osminu finala Lige konferencija“, poručio je Kralj.

"Katar je bio pun pogodak!“

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Imao sam čast da sa Ivicom Kraljem i kolegom Milošem Šaranovićem u podkastu uoči odlaska u Katar najavim celokupan Mundijal i tom prilikom izneli smo očekivanja koja su se delimično ispunila.

"Svedoci smo da smo tipovali na Francuze, Argentince i – Brazilce. Oni su nas možda malo razočarali jer su ispali pre samog kraja, ali i dalje smatram da imaju sjajnu reprezentaciju. Lično sam navijao za Argentinu, prvenstveno zbog Mesija, jer volim tog igrača i to je bilo njegovo najbitnije takmičenje karijere. Osvojio je to i definitivno postao Bog u Argentini. Svetsko prvenstvo je bilo odlično, bez obzira što su igrali u tom čudnom terminu. Pokazalo se da to ništa nije poremetilo, čak su igrači bili u boljoj formi. Organizacija je bila fenomenalna, prvenstvo je bilo efikasno, finale tek sa toliko golova, šansi, neizvesnosti... Katar je bio pun pogodak! Ostaje da vidimo kako će to izgledati u SAD, Kanadi i Meksiku“.

Golmani su obeležili šampionat. Jasin Bono i Dominik Livaković doveli su fantastičnim odbranama i u penal serijama Maroko, odnosno, Hrvatsku do polufinala.

Ugo Loris je blistao u polufinalu protiv Maroka i finalu protiv Argentine, sve do jedanaesteraca, a šta tek reći za Emilijana Martinesa koji je u nadoknadi drugog produžetka imao "odbranu veka", a zatim zagospodario penal-ruletom i apsolutno zaslužio "zlatnu rukavicu".

"Jesu, u pravu si. Nije bilo lošeg golmana na prvenstvu i ne pamtim da je bilo ko napravio kardinalnu grešku, iako je zvanična lopta bila najbrža do sada. Od Vanje Milinković-Savića koji je bio odličan na golu Srbije, do Martinesa koji je skinuo zicer u poslednjim momentima finala. Mene kao bivšeg golmana raduje što su čuvari mreže bili istaknuti, pa kad već golman ne može da bude najbolji igrač prvenstva, neka ostave traga na neki način“.

"Greške na ovom nivou su preskupe"

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Partizan po prvi put u istoriji nije imao nijednog predstavnika u nacionalnom timu na planetarnom šampinonatu – zbog čega je to tako?

"Takve su okolnosti bile, iako sam ja više puta ponavljao da je naš kapiten Čaki Urošević zaslužio da bude na tom spisku za Mundijal. Desilo se tako kako jeste, ali se nadam da je to prvi i poslednji put u istoriji i da ćemo već na sledećem imati ne jednog, nego više predstavnika iz našeg kluba. Sa druge strane, moram i da istaknem da smo imali pet ili šest igrača u startnoj postavi koji su izdanak Partizanove škole, više od drugih naših klubova", jasno je poručio Kralj.

Kako je Ivica Kralj podneo krah Srbije?

"Sigurno sam, kao i svi mi, očekivao više, iako sam baš u najavi prvenstva rekao da je sam uspeh doći na Mundijal. Ali, naravno, ambicije niko ne sme da vam uzme i prirodno je da se očekuje neki iskorak. Ovog puta to nije bilo tako, ali neke stvari se nisu poklopile. Znam kao sportista koliko je svima njima teško. Ne znam tačno šta je falilo, ali skupo su nas koštali ti padovi koncentracije u momentima u kojima to nikako sebi ne smeš da dozvoliš. Kao na 3:1 protiv Kameruna, stvarno neke čudne stvari da tako srušiš sve što si do tada izgradio.... Na ovom nivou svaka greška koju napraviš skupo se plaća i protivnik te kažnjava bez razmišljanja“.
Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ
Bez obzira na ovaj neuspeh, čini se da bi ova generacija fudbalske reprezentacije Srbije svoj zenit mogla da doživi na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj 2024. godine.

"Sve ide ka tome. Morali bi da se nađemo tamo, prvom EP posle 24 godine. Kvalifikaciona grupa nam nije dramatično teška, naprotiv, i ako se ne plasiramo to bi baš bilo... A onda ko zna, konkurencija će biti možda još jača jer pored domaćina Nemaca, Francuza, Engleza, tu će biti i Italijani kojih sada nije bilo u Kataru. Nije to daleka budućnost, brzo će to doći, ali imamo vremena da skockamo ekipu, da se uigramo, budemo na nivou koji svi očekujemo i, kada dođe vreme, da svi budu zdravi, što sada nije bio slučaj", zaključio je Ivica Kralj "kraći" razgovor za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: