Stojačić ekskluzivno za B92.net: Došli smo po zlato, živim za taj dan

Strahinja Stojačić, reprezentativac Srbije u basketu, pričao je za B92.net malo nakon što je zajedno sa Dejanom Majstorovićem, Mihailom Vasićem i Markom Brankovićem osvojio titulu šampiona sveta.

Izvor: Petar Tadiæ

Ponedeljak, 27.06.2022.

08:00

Stojačić ekskluzivno za B92.net: Došli smo po zlato, živim za taj dan
Foto: FIBA

Srbija je u nedelju nešto malo pre 22 časa po srednjeevropskom vremenu postala peti put šampion sveta u basketu tri na tri, čime je još jednom pokazala apsolutno dominaciju u ovom sportu.

Majstorović, Stojačić, Vasić i Branković odigrali su fenomenalan turnir i bez poraza su se popeli na najviši mogući stepenik. Redom su pobeđivane selekcije Novog Zelanda, Portorika, Brazila, Francuske, Letonije, Belgije i na kraju Litvanije.
Zajedništvo, dobra hemija i timski duh krase našu selekciju godinama, pre svega jer se radi o dobrim momcima, a da je tako dobili smo još jednom potvrdu nakon što smo čestitali ekipi na zlatu, tačnije Strahinji Stojačiću.

"Brate, ti si pisao kada niko nije. Reci slobodno", odgovorio je Strahinja ekspresno na poruku.

Iste večeri kada je postao šampion sveta, Stojačić nam je izašao u susret i u nastavku teksta moći ćete da pročitate prve utiske našeg basketaša.

"Utisci su sjajni, ali sa druge strane znamo zašto smo došli ovde. Nova je generacija, ali smo došli da osvojimo prvenstvo. Verovali smo da smo najbolja ekipa na turniru i dali smo sve od sebe da to i dokažemo. Selektor (Marko Ždero) je verovao u nas, Savez je verovao, došlo smo sa četiri najbolja igrača, u najboljoj formi, i sigurno da je ovo veliki uspeh. Ali, isto tako smo verovali u sve ovo i očekivali zlato", iskren je Stojačić. Strahinja se, kao i većina basketaša, prvo profesionalno bavio košarkom, a zatim se prebacio na basket. Na to ga je nagovorio brat, Stefan Stojačić, koji je nekadašnji reprezentativac Srbije i osvajač zlata sa Svetskog prvenstva 2018.

"On je krivac što sam prešao na basket. Zahvalan sam mu na tome i mislim da smo prva braća svetski prvaci u basketu. On je osvojio 2018, a ja sada. Osećaj je neverovatan i nadam se da se na ovome nećemo zaustaviti. Idemo na olimpijsko zlato, a njemu kao treneru Austrije želim sve najbolje u nastavku".

"Brat je bio ceo turnir na tribinama, bio je velika podrška i sigurno da mu znači sve ovo, zato što je on prvi čovek koji je verovao u mene i u to da ću jednog dana postati svetski prvak. Sigurno da ova titula mnogo više vredi iz razloga što je bio sa mnom", dodao je.

Srbija je već u četvrtfinala morala da se susretne sa selekcijom Letonije, aktuelnim Olimpijskim šampionima.

"Neću da zvučim mnogo nadobudno, ali došli smo po zlato i u četvrtfinalu protiv Letonaca, iako su Olimpijski šampioni, došli smo da pobedimo i verovali smo. Nas trojica iz Uba, plus uz veliku podršku Vasića, znali smo da smo najbolji na svetu, to smo i dokazali. Još jednom hvala puno Vasketu koji je pokazao da je jedan od najboljih na svetu", rekao je Stojačić. Za MVP-a turnira proglašen je iskusni Dejan Majstorović kom je ovo bilo četvrto zlato na Svetskim prvenstvima sa Srbijom.

"Dejan Majstorović je izvukao ceo turnir, igrao je kao da ima 25, a ne 35 godine. On je čovek koji je podigao ekipu na viši nivo, njegova energija, samopouzdanje koje uliva je bilo besprekorno. Iako ne volim mnogo da ga hvalim, zasluženo je MVP i bio je briljantan ceo turnir".

Stojačić, najbolje plasirani basketaš sveta, kratko se osvrnuo i na pesmu "Jutro je" od Nade Topčagić koja je zaštitni znak Uba, ali i selekcije Srbije.

"‘Jutro je‘ je postalo simbol Uba. Desilo se spontano, mislim da je čak naš bivši član Miroslav Pašajlić bio zaslužan za to i ostali smo na tome".

Nismo hteli više da "maltretiramo" Strahinju, zaslužio je da proslavi titulu kako dolikuje, i za kraj smo ga pitali o planovima za budućnost.

"Evropsko prvenstvo sledi za četiri do pet meseci, to nam je sledeći cilj. Naravno, Olimpijske igre u Parizu su san svih basketaša i biće "krvava" borba jer će svako od nas dati 100 odsto da izbori mesto na tom takmičenju. Ja živim za taj dan i nadam se da ću biti u prilici da prisustvujem tom događaju", zaključio je Strahinja Stojačić.

Za kraj treba napomenuti celokupan tim Srbije u Antverpenu koji su, pored četvorice musketaraca, činili: Selektor Marko Ždero, trener Danilo Lukić, fizio Stojan Subašic, kondicioni trener Aleksandar Milošević i tim menadžer Goran Vojkić.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: