Zemunci na korak do velike senzacije: "Presudila je želja, bili smo otpisani"

Košarkaši Mladosti iz Zemuna u ponedeljak su iznenadili abaligaša, ekipu Borca iz Čačka, i pobedom 85:82 izborili su "majstoricu" u polufinalu Košarkaške lige Srbije.

Izvor: Petar Tadiæ

Utorak, 17.05.2022.

13:00

Zemunci na korak do velike senzacije:
Foto: ABA liga 2/Dragana Stjepanoviæ

Povodom toga za B92.net pričao je prvi trener ekipe, Peđa Savić, koji je istakao da je u drugom susretu presudila veća želja njegovih košarkaša.

Ekipa iz Zemuna ligaški deo KLS-a završila je na četvrtom mestu i u četvrtfinalu eliminisala je prvoplasirani Zlatibor koji je u seriji ušao nakon poraza od Borca u borbi za plasman u elitni rang ABA lige.

Pobeda protiv tima iz Čajetina nije bila veliko iznenađenje, radi se o ekipama sličnog kvaliteta, i već u tim utakmicama mogla je da se vidi velika želja i posvećenost izabranika Peđe Savića, čime je napravljena odlična atmosfera i uvertira pred susret sa favorizovanim Borcem. Oslabljeni odlascima Strahinje Gavrilovića, momka koji je ranije u toku sezone ispisao istoriju ABA lige, i Andrije Ristanovića, kao i povredama nekolicine važnih igrača, rotacija Mladosti bila je svedena na šest-sedam košarkaša i juniore.

U prvoj utakmici pružili su žestok otpor, više od trideset minuta na semaforu je bio egal, ali su na kraju poraženi, dok je u drugoj viđena, kako i Savić ističe, senzacija.

"Odlučila je želja, bili su željni da se dokažu jer su bili poprilično otpisani. Otišao nam je Gavrilović, mladi Ristanović i ekipu smo popunili iz juniorskog kadra, koji nisu trenirali sa nama, ali su došli da pomognu. Plus se i Klavžar povredio, čekamo magnetnu rezonancu da vidimo šta se dešava. Na kraju, ta želja i da pokažu da vrede je prevagnula", rekao je Savić za B92.net

Rezultatom 85:82, Mladost je pobedila Borac i zakazala je "majstoricu" koja će biti odigrana u sredu.

"Pre početka utakmica sam im rekao, s obzirom kakva je bila prva u Čačku, da meč dobija ekipa koja igra bolju odbranu. Nije da smo odigrali fantastičnu odbranu, ali smo ispravili greške koje smo imali".
Foto: Starsport/Peða Saviæ
Zemunci su u drugoj utakmici bili u rotaciji sa šest košarkaša (plus juniori), pošto je Gibson otišao 15. maja (istekao mu ugovor), a u Čačku će već okrnjena rotacija biti još manja zbog povrede talentovanog Klavžara.

"Bili smo u rotaciji, ne računajući juniore, sa šest igrača i, s obzirom da se Klavžar povredio, u Čačak idemo sa pet košarkaša koji su igrali celu sezonu, a ovo ostalo ćemo da popunimo iz juniora, dok će i dva povređena da sede na klupi jer moramo da imamo sa 10 košarkaša", ističe Savić.

Junaci pobede bili su Amerikanac Otis Livingston i Andrija Bojić koji su kombinovano postigli 60 poena.

"Livingston je momak za kojeg nemam reči. Radio sam sa dosta Amerikanaca, ali ovakva posvećenost, još nisam video. Bojić je motor koji gura ekipu, takav pozitivan duh… Njih dvojica drže ekipu. Klavžar je veliki radnik, Đole Milosavljević takođe, to su momci koji vuku ekipu. Svi ostali idu za njima i slede", rekao je Savić.

"Jako je bitno verovati nekome, a oni veruju jedni drugima. Juče su se igrači izvinjavali, što je bilo vrlo retko do sada, za neke propuste. Izvinjavali su se jedni drugima. To znači da su igrali kao tim", dodao je.
Foto: ABA liga 2/Dragana Stjepanoviæ
Savić se zahvalio i Amerikancu Šejnu Gibsonu koji je 14. maja odigrao utakmicu u Čačku, a 15. u sedam ujutru otišao za Ameriku jer mu je istekao ugovor.

"Gibsonu sam se jako zahvalio, ovih mesec dana, koliko vodim ekipu, trenirao je kao pravi profesionalac".

Borac ima mnogo veću prednost pod košem, ali Mladost je u ponedeljak uspela da isparira i videćemo kakav će biti odgovor Čačana u sredu.

"Kako ćemo sutra… videćemo, danas ćemo da se odmaramo, da se oporavljamo i da vidimo sutra. I ovo je senzacija, pošto smo dobili ekipu iz ranga više sa smanjenom rotacijom, rosterom", kaže prvi trener Mladosti, u odsustvu Dragana Jakovljevića koji je Saviću prepustio ekipu u završnici sezone iz privatnih razloga.
Foto: ABA liga 2/Dragana Stjepanoviæ
Savić se osvrnuo na rad Jakovljevića istakavši da je uradio dobru selekciju ekipe i da je utabao put kojim ekipa sada ide.

"Velika zahvalnost Draganu. Uradio je dobru selekciju ekipe, ostavio je utaban put kojim ekipa ide i veliko hvala. Poveo je ekipu u pravom smeru i sada taj isti smer sledimo".

"Majstorica" između Borca i Mladosti igra se u sredu u 17 časova, a pobednik će u finalu igrati protiv Mege koja je eliminisala Vojvodinu.

Podsećamo, pobednik ovog plej-ofa igraće za titulu šampiona Srbije protiv ekipa koje su već obezbedile učešće u završnici – protiv Crvene zvezde, Partizana i FMP-a.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: