Dvogodišnji skener Stankovića za B92.net: Milan kao lična karta, LŠ me žulja

Tačno dve godine su prošle otkad je Dejan Stanković, potpuno iznenada, počeo trenersku karijeru – u svojoj Crvenoj zvezdi.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Petak, 31.12.2021.

23:40

Dvogodišnji skener Stankovića za B92.net: Milan kao lična karta, LŠ me žulja
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Dve titule, među kojima je i "dupla kruna" posle 14 godina, uz dva proleća u Ligi Evrope, su semafor koji govori kakav posao je uradio bivši as Lacija i Intera.

Stanković je u razgovoru za B92.net analizirao dve teške godine, ali i priznao da i dalje ne može da izbaci iz glave Šerif i šansu da odvede ekipu u Ligu šampiona.

"Da, Šerif je taj meč koji bih promenio", počinje Stanković razgovor za naš sajt sa odmora u Italiji, gde sa porodicom čeka novogodišnje praznike.

"Liga šampiona me žulja, a sve smo joj bliži"

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Stanković je srušio nekoliko rekorda u Zvezdi, 108 bodova u "proširenoj" Superligi, dva puta 11 bodova u Ligi Evrope i prvom mesto u grupnoj fazi, čime je nastavljen kontineuitet od 2017. godine započet od Vladana Milojevića. Međutim, elita "žulja" trenera crveno-belih.

"Ta Liga šampiona vuče mnogo toga. Finansijski deo je veći, meriš se sa najboljima, ali joj se polako približavamo direktno i indirektno. Stvorili smo rezulat takav da smo stigli pred elitu, da možemo da iz Srbije uđemo čak i direktno. Fali nam jedan korak da to ostvarimo, ’nabildovali’ smo koeficijent. Ovo što Zvezda radi, zajedno sa još fenomenalnim rezultatima Vladana Milojevića i dve Lige šampiona, je neverovatno. Takođe, klupski koeficijent je takav da smo na granici da budemo povlašćeni u svim rundama kvalifikacija".

Leto je, kako je Stanković mnogo puta govori, doba kada određuje sezonu u Crvenoj zvezdi, iako je u 90% klubova suprotno. Prvak Srbije je prošao Kairat, ali se isprečio Šerif pred elitom, pre nego što su padali Kluž, Braga, Ludogorec i Mitjilend.

"Šerif je bio skrivena mina, znali smo koliko je zahtevan protivnik. Po analizi smo videli da je opasan i organizovan tim. Dosta smo ih namučili, kada sagledamo situzaciju Dinama i Šahtjor sa njima, mi smo ih najviše namučili. Da ne računam Inter i Real Madrid, mada su i njih pobedili. Sigurno je da je i sreće falilo, nekoliko šansi nismo iskoristili u dva meča, da je ona Nikolićeva lopta ušla u Tiraspolju, ko zna kako bi se završilo". Od ranog leta do kasne jeseni crveno-beli su odigrali čak 34 utakmice. U Stankovićevo vreme to je bila cela sezona u najjačoj Seriji A. Sada tek na pola puta kao trener Zvezde.

"Bilo je jako zahtevno, mentalni umor i pritisak rezultata svakodnevni. Dobro nam je došla pauza. Vratićemo se jači, svesni naše snage i kvaliteta", opitmista je Stanković, aludirajući i na minus od pet bodova za liderom Partizanom.

"Trenutno je tako, tabela je ta koja kaže stanje. Nerešen rezultat protiv Radnika je nešto što nismo očekivali. Uvek govorim, ne dozvolu da ne poletiš u pobedama, a da ne padneš u porazima. To je jako bitno, kada budemo uspostavili da oscilacije ne budu velike, porašćemo mnogo više".

Daleko od toga da je sve gotovo, posebno što imaju dva derbija do kraja sezone, ali razlika jeste osetna, posebno u srpskom prvenstvu.

"Remijem sa Radnikom otežali smo sebi situaciju, ali opet ima dosta jakih utakmica do kraja. Moramo da idemo samo na pobede, nadajući se da će i rival da propusti neki bod. Na sve to i dalje sve zavisi od nas, ali uzalud ako se okliznemo".

O trku i suzama u Bragi, mentalnom lomu...

Foto: FKCZ/Starsport
Kada pričate o mentalnom umoru, jasno je da Crvena zvezda zna da crpi sve redom. Utisak je najviše trenera. Kako je nositi sa takvim teretom?

"To je lepota posla, ide sve uz trenera. Kada je takmičenje uvek imaš mogućnost da napraviš bolje, tri dana kasnije ti se spreman nova šansa. Nema se vremana za gledanje unazad, meni je to izazov. Jeste veliki pritisak i obaveza, ali to je normalno", objasnio je Stanković.

Uz dodatno da u životu ima mnogo težih stvari.

"Ko ne shvata ne može ni da bude u Zvezdi. Imaš mogućnost da napreduješ iz dana u dan. Da uvidiš greške, dobre stvari na kojima ćeš potencirati na perfekciji. U ima u životu mnogo većih pritisaka“.

Poznato je da Stanković ima temperamentan stil vođenja utakmica. Međutim, u Bragi je otišao korak dalje – trk poput Žoze Murinja na Nou Kampu, a onda i suze zbog novog podviga.

"To su samo bile emocije, tokom i posle utakmice. Veliki ulog, fenomelnalno je bilo. Herojski od prvog do poslednjeg minuta, iznad visine maksimuma. I onaj slavljenički trk...“, zastao je stanković, pa smo morali da napomenemo i da je prvi put zaplakao.

"Pa i suze. Sve je to sastavni deo jedne lepe stvari“, priseća se Stanković. I meč u Bragi je pokazao koliko je Zvezda porasla poslednji godina. U jednom trenutku je klizila, ali se izdigla iznad situacije i ostala na čelu izjednačene grupe kakva je bila sa još Ludogorecom i Mitjilendom.

"Momci su herojski izvojevali rezultat. To Zvezda zaslužuje, spektakl na proleće. Znati i sami koliko je teška bila grupa, svaka utakmica je bila kao odlučujuća, sa sve povredama, koronavirusom, ali smo uspeli da ostanemo čvrsti i stabilni. Videlo se kako se završila grupa, do poslednjeg minuta se nije znalo".

Stanković ne štedi pohvale na račun svojih izabranika.

"Zahvalan sam momcima, što oni daju sve od sebe i što beleže ovakve rezultate. Nama je Braga bila šesnaestina finala Lige Evrope, to sam im i preneo. Od Brage ima dosta jačih ekipa, ta utakmica je bila kao nokaut faza za nas“.

"Možemo u četvrtfinale LE, u Zvezdi se i nerealno ostvari"

Starsport/Pedja Milosavljevic
Od 1992. godine, kada je "okrnjeni" šampionski tim iz Barija bio na korak od novog finala Kupa šampiona, Crvena zvezda nije dalje išla u Evropi.

U osmini finala Lige Evrope sačekaće atraktivnog rivala, pa je tako moguć sudar sa Barselonom, Napolijem, Borusijom iz Dortmunda, Seviljom, Portom, ali i novi sa Bragom ili Šerifom.

"Ako može to najjače što kasnije. Da bude nešto što može da se prođe, ubeđen sam da možemo da prođemo i ovu fazu, ali hajde da vidimo protivnika, pa polako“.

Koliko Crvena zvezda može daleko? Deluje da je udaren plafon. Može li se i do krova, da se izrazimo metaforički?

"Iz godine u godinu, što sami koeficijenti pokazuju, Zvezda napreduje. Moramo da težimo ka tome, naravno, uvek u skladu sa mogućnostima. Opet, u Zvezdu je lepo što neke nerealne stvari mogu da se ostvare. Nikad je ne bih otpisivao, ne znamo limite... Napravljen je ogroman uspeh za klub, da se priča u Evropi o Zvezdi. Verujte mi, čitam kako se piše u Italiji, dosta toga je lepo prenešeno“.

Toliko da je klupski koeficijent Zvezda stigao da bude na granici nosioca u svim rundama kvalifikacija za Ligu šampiona, a Srbija da od 2023. godine ima direktnog učesnika.

"Svako gleda sebe i da izvče maksimum. Svaki koeficijent koji dođe za srpski fudbal je sjajan. Istorijski uspeh je napravljen, nešto nestvarno. Do pre par godina nemoguća misija bila je da imamo izlaz direktno u Ligu šampiona. Zvezda dosta vuče u poslednjih pet godina... Sve ovo što nam se dešava je velika pobeda Srbije“.

Kako je veliki Milan nateran da strepi

Foto: Jonathan Moscrop/Sportimage/Profimeda
Dve godine su proletele u Zvezdi. Kako sa ove distance vidite celokupan mandat, posebno što Vam se život u velikoj meri promenio?

"Lepo je biti ponovo u Zvezdi. Brzo su prolete dve godine. Mogu da kažem da je klub, zajedno sa direktorima Terzićem i Mrkelom, opkadio na nekog ko nije vodio nijednu ekipu. Dekiju od pre dve godine i sada je dosta drugačije, odrastalo se, sazrevalo na pobedama i porazima, sticalo se iskustvo... Zadovoljan sam kada saberemo sve. Ova sezona nije gotova, ima tu bitaka koje ćemo još voditi“.

Ponovio je da je moglo bolje, ali sigurno i gore.

"Bilo je velikih, lepih rezultata. Uvek je moglo bolje, moglo i gore, uvek postoje dve strane. Kada sam došao, pun optimizma i enerigije da ispunjavamo zahteve, visoko postavljene u skladu sa renomeom kluba, bilo je uspona i padova. A da ne izgubimo sebe... I ove godine smo opet odigrali dobrih utakmica za pamćenje. Sam prolazak u osminu finala, otišlo se korak dalje sa prvog mesta, i sve zasluge dajem momcima. Herojski su odigrali svaku utakmicu“.

Na već ovosezonske rezultate, bilo je tu i bitnih skalpova kao što su dve pobede nad Gentom, Liberec, uz egal sa Milanom. Upravo je taj meč personifikacija kao bi Stanković voleo da izgleda njegova Zvezda.

Kao iz topa je odgovorio na naše pitanje – "Milan".

"Izašli smo Na San Siro drsko, jako, direktno kost u kost i igrajući jedan na jedan na svakom delu terena. Pričamo o ovom Milanu, koji se sada borbi za prvo mesto, isto što je i tada, koji igra Ligu šampiona i manje-više je to isti. Bilo je lepih pobeda, Braga, Kairat, Liberec, Ludogorec i jakih utakmica... Trebalo je da ubedim momke i sebe da mi to možemo. Nadmašili su sebe i bili fenomenalni". Ima i za čime da žali, posebno u finišu...

"Imali smo dve ozbiljne prilike, po jednu sa i bez igrača manje. Bili smo konretniji i direktniji od Milana, Gobeljić i Katai da su dali ko zna kako bi se završilo... Možda bi bilo vremena da nam opet daju gol, ne znam... Ali da, jesmo ih poljuljali i sve do poslednjeg trenutka bili u igri i verovali da možemo“.

Da li imate utisak da se u Srbiji sve stvari brzo zaboravljaju? Pa i uspesi u Evropi, "dupla kruna"...

"Nemam problem sa tim, ja sam dete Zvezde i samim tim je Zvezda povezana sa uspehom. Vezuje najviše ciljeve, ostvaren je i idemo dalje. Vozi dalje mašinerija... Navijači Zvezde vole da pogledaju vitrinu, da se sete uspehe, ali i da se piše nova istorija. Nova poglavlja moraju da se otvaraju, u skladu sa dostižnim ciljevima".

"Piksijeva Srbija se neće zaustaviti na ovome"

ELECTRONIC IMAGE/Profimedia
Za kraj, kao bivšeg kapitena Srbije, obradovao je uspeh reprezentacije i direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru. Kako ste videli taj podvig?

"Dominantno! Od prve do poslednje utakmice. Prošao sam kroz to, mi smo već istorija, ali smo sličnu energiju imali pod velikim Antićem. Sada ne znam kako je unutar reprezentacije, ali deluje da je pozivina atmosfera. Dobar fudbal igraju Piksijevi momci, siguran i dominantan. Od sveg srca im želim da se ne zaustave i neće", hvali "orlove" nekadašnji vođa istih.

Stankovićeva generacija, ona iz 2010. godine, je imala otvoren put do same završnice nakon trijumfa nad Nemačkom. Međutim, isprečila se Australija.

"Mi smo imali peh sa Australijom, ne znam koji nam je domet bio tada i sada više nije ni bitno. Ono što jesta da ova Srbija ima kvalitet, Piksi je bio lider, bio mi je kapiten i imao sam sreću da igram s njim. Fenomenalan mentalitet je i tada imao".

Uspeh je veći kada se zna da je pobeđen Portugal na travi lisabonskog La Luža.

"Nestvarno. I treba, vratilo se za neke ranije stvari. Dosta je bilo spoticanja poslednjih godina. Taj gol je premija“, završio je Stanković.

I pored turbulentnih dešavanja, Stanković će nastaviti da predvodi Zvezdu na proleće, da pokuša da stigne Partizan i odbrani trofej prvaka Srbije.

I ako mu to pođe za rukom, da proba da ga više ta Liga šampiona ne žulja.

Možda bude treća sreća...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: