Novogodišnja priča Vanje Udovičića za B92.net: Srbija kao SAD, Francuska i Španija VIDEO

Sportisti Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojili su rekordnih devet medalja.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Četvrtak, 30.12.2021.

10:47

Novogodišnja priča Vanje Udovičića za B92.net: Srbija kao SAD, Francuska i Španija VIDEO
Foto: B92.net

Sumirajući uspešnu 2021, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić dao je novogodišnji intervju za B92.net odgovarajući na sportska i infrastrukturna pitanja, kao i uticaj ulaganja u sport.

Ministar Udovičić priznao je da je zadovoljan rezultatom u Japanu, ali i da mu smetaju pet četvrtih mesta, odnosno to što je malo falilo da se dođe do dvocifrenog broja medalja, što mu je bila velika želja.

"Moram da budem zadvoljan rezultatima, ali privatno nisam sa pet četvrtih mesta. Nekom mojom projekcijom očekivao sam da će biti dvocifreni broj medalja, iako devet jeste istorijski broj", počeo je Udovičić razgovor za naš portal.

Koliki je to podvig izneo je i na sopstvenom primeru.

"Učestvovao sam na tri OI, u Atini, Pekingu i Londonu, a ceo naš tim, na sve tri smotre, je imao devet odličja. Kao sada samo u Tokiju. To pokazuje nikad veća ulaganja države, praćenje rada sportista i ispunjavanje svih njihovih želja. Na kraju je i takav rezultat".

"Vaterpolisti kao košarkaški 'Drim tim" SAD"

foto: Starsport
Vaši vaterpolisti su odbranili olimpijsko zlato i još jednom potvrdili dominaciju u tom sportu. Da li je normalno da jedan tim bude toliko superioran u odnosu na rivale?

"Biće subjektivno da hvalim vaterpoliste, smatraće se doza preterivanja, ali moram da napomenem. Biti dvostruki olimpijski šampion, osvojiti sve što se može i postaviti takvu dominaciju u svetu vaterpola je neverovatno. Imamo ere Francuske u rukometu, Španije u fudbalu, SAD u košarci i sad Srbije u vaterpolu. Naši momci se uzimaju kao primer u vaterpolu. Poremetili su svačije planove i ispisali stranice istorije za poštovanje", rekao je svojevremeno najbolji vaterpolista sveta.

Udovičić, međutim, ne beži od probijanje broja devet u Parizu. Čak je uveren da će se dogoditi.

"Sigurno, 100 posto probijamo. U skladu sa ambicijama i stilom, bio bih nezahvalan kada bih rekao da ćemo se zadovoljiti istim ili slabijim rezultatom. Ako smo u sledu ovih okolnosti pravili rekorde, onda u Parizu očekujem da naši sportisti budu dominantni. Imaće najbolju moguću pripremu i to u našoj zemlji. Cilj je dvocifren broj odličja", optimista je Udovičić.

Kao što je znao da prognozira velike stvari od boraca, upitali smo ga ko mu je adut za Pariz 2024.

"Ne znam da li Pariz ili Los Anđeles, ali očekujem od atletičara puno. Tu su Topić, Vilagoš, još dvoje ili troje juniora. Takođe, i od plivača da imaju značajniju ulogu. Imamo kritičko sagledavanje na neke Saveze i od njih, prvenstvo kajak i veslanje, želimo da šta se dogodilo i zašto nemaju uspeh. Tu su i bokseri, mogu da naprave rezultat, podigli smo taj sport na nivo koji zaslužuje... Isto tako, košarkaši bi trebalo da se vrate na velika vrata".

"Nikad veća ulaganja države"

srdjan stevanovic/Starsport
Ministar je napomenuo i da je država u ovoj godini uložila nikad više novca u srpski sport.

"Bila je nikad veća finansijska podrška u sistemu sporta, u svim segmentima. Ne samo u određenoj kategoriji, već linearno. Od direktnih davanja organizacijama i Savezima, do davanja stipendija, nagrada... Uspeli smo da vratimo atletiku posle 36 godina, kajak i rvanje posle 34, džudo isto tako posle više decenija. U procesu smo razvoja boksa, želimo isto tako i sa rukometom".

Ne krije Udovičić i da je ponosan na činjenicu što se pomoglo klubovima iz prve i druge lige u 15 Saveza, a da je za dve godine izdvojeno ukupno 2,3 milijarde dinara, odnosno samo ove 1,2 za 307 klubova.

"Ponosan sam što smo uspeli svim izazovima, da su mladi prioritet ciljeva Vlade. Pod mladima mislim na sportiste, ali i na obuhvat grupacije ljudi u ovom resoru. Semafor pokazuje rezultat na kraju, merljive su okolnosti, prvo, drugo ili treće mesto ne može niko da vam ospori, niti ukrade... Ta pomoć nije nešto štp se podrazumeva, već smo shvatili teškog vremena u kojem živimo".

Kompletan intervju sa ministrom Udovičićem možete da pogledate u video formatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: