Bivši trener Minesote za B92.net: Divio sam se Srbiji, a posebno Bodirogi

Rajan Sanders, bivši NBA trener, govorio je za B92.net o svojoj karijeri, srpskoj košarci, kao i mnogim drugim interesantnim stvarima.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Sreda, 05.05.2021.

19:31

Bivši trener Minesote za B92.net: Divio sam se Srbiji, a posebno Bodirogi
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Rajan je trenersku karijeru počeo odmah nakon studija sa univerziteta Minesota i dugo bio asistent u stručnom štabu Vašington Vizardsa.

Nakon toga prelazi u Minesotu, gde je prvo bio pomoćni trener, a onda i glavni trener, da bi u februaru ove godine dobio otkaz i trenutno je bez angažmana.

"Kada gledam igrače sa drafta ili tako nešto, nikada ne kažem "Ovaj je iz Evrope ili ovaj je iz Amerike", gledam samo košarko znanje i talenat. Razlika između evropske i američke košarke je mala. Neki od najboljih igrača u NBA su Evropljani, a neki od najboljih igrača uloge su Amerikanci i bilo je dosta promena u poslednje vreme, a ja sam oduvek poštovao evropsku košarku"

Flip Sanders je Rajana vodio u Konseko Fildhaus, sada Bankers Life Fieldhouse, na Svetsko prvenstvo 2002. godine koje je osvojila reprezentacija Jugoslavije i na njega je to ostavilo veliki uticaj zbog čega i voli evropsku košarku.

"Sećam se jako dobro te 2002. godine i Indijanapolisa kada me je otac vodio da gledamo košarku i baš mi se dopao tim Srbije koji je kasnije postao i šampion sveta. Divio sam se Srbiji, a najviše Bodirogi i kada god pričam o tome on mi prvi padne na pamet. Uvek sam pokušavao na basketu da uradim onaj njegov potez koji mi u Americi zovemo "Šemgod". Samo je bilo dovoljo videti talenat i zajedništvo tima Srbije na tom šampionatu da se zaljubiš u njihovu košarku. Ja sam veliki fan Igora Kokoškova, on je radio pod mojim ocem u Detroitu i dan danas gledam nejgove utakmice i pratim njegov rad jer ima mnogo kreativnosti u Evropi, pa mi tako krademo to znanje. Uvek sam bio otvoren prema košarkaškom znanju i želeo da naučim što više, a Evropa je na taktičkom planu uradila mnogo toga"
EPA-EFE/ERIK S. LESSER
"Ceo dan gledamo utakmice otac i ja i samo se oduševiš timovima posebno iz Evrope i srpski tim je bio sjajan. Naravno, Bodiroge se prvog setim, ali bio je tu i Divac i mnogi drugi koji su imali sjajne karijere kako u NBA tako i u Evropi, sećam se da sam ih sve istraživao... Srbija je imala sjajnu igru, jedinstvo, gledali su da budu tim, a tek onda pojedinci i to mi je privuklo pažnju i oduševilo me", rekao je Rajan Sanders.

Nemanja Bjelica je bio njegov igrač u Minesoti, a tada je Tom Tibodo bio glavni trener ekipe i Rajan Sanders njegov asistent, a kasnije i prvi trener.

"Nemanju Bjelicu mnogo volim, on je jedan od najboljih ljudi koje sam ikada upoznao i meni lično jedan od omiljenih igrača. Njegovo prisustvo je posebno samo po sebi. On je takođe veliki momak, a pritom izuzetno inteligentan. Svaki potez vidi unapred i prava je poslastica raditi sa takvim igračima, sjajan je u pikenrolu, može da bude i centar u niskim petorkama, takođe ima sjajan šut može da pogodi sa velike udaljenosti, a opet nije sebičan i uposliće saigrača. Mislim da on nikada nije dovoljno bio cenjen zbog toga"

Što se tiče MVP trke, Rajan Sanders nema dilemu.

"Za mene je Jokić MVP, on je zaista bio najbolji tokom čitave sezone i Denver Nagetsi su ga okružili dobrim saigračima i on ne štedi sebe kako bi svi zajedno igrali bolje i to njegovo žrtvovanje za tim je pomoglo da se tim izgradi, koliko je samo strpljiv i to je neverovatno i sve to radi za ekipu, za saigrače. Autlet pasovi, bekdor pasovi, pikenrol, sve se završi tako što Jokić uposli saigrača. On radi neke stvari koje inače rade bekovi i to mi se zaista mnogo dopada i to je unikatno i ne smemo to da shvatimo zdravo za gotovo." "Drago mi je što si spomenuo mog oca i nedavno sam razgovarao sa momkom čiji je otac takođe trener i razgovarali smo o tome kako sam od svog oca naučio mnoge bitne stvari i mogu da kažem da mi je upravo on bio najveći učitelj. Rekao mi je da moram da formiram svoj identitet, svoju filozofiju, da samo zato što on misli da pikenrol mora da se usmerava na čeonu liniju, ne znači da to moram da raim i ja. Ako imaš dokaze za svoja verovanja i svoju ideju to forsiraj. Od oca sam pokupio mnoge korisne savete, jer sam od malih nogu upleten u košarku, milion puta sam se uspavao na kauču jer sam sa njim gledao utakmice do kasno u noć. Kupio sam znanje bez ikakve svesti o tome šta radim", smatra Rajan.

Dotakli smo se i činjenice da su video igrice danas prilično napredovale i da postoje deca koja upravo odatle hvataju neke detalje vezane za košarku i tako razvijaju ljubav prema sportu.

"Sećam se kada sam bio u Minesoti da je 2k Team Timvervulvsa imao svoje prostorije u blizini našeg trening centra i često smo razgovarali o brojnim temama. Ja nisam nešto previše dobar u video igricama, ali znam košarku i pokazivao sam im neke svoje akcije, pa su oni želeli da meni pokažu svoje. Momci sede i uigravaju košarkaške akcije, koriste setove raznih NBA trenera i ima tu jako interesantnih taktičkih rešenja koja se mogu videti u stvarnoj košarci. Igrice su evoluirale na poseban nivo", ispričao je Rajan Sonders.

Sanders je otvoreno govorio o brojnim košarkaškim temama na konferenciji na kojoj je predstavnik Srbije bila redakcija B92.net

"On recimo nije imao te floskule kako je bilo u njegovo vreme, ali se dobro sećam da sam u 4. godini srednje škole bio jako kompetitivan klinac i nisam mnogo mario za savete. Jednom prilikom se iznervirao i rekao mi 'Mogu da treniram Kevina Garneta, a ne mogu klinca od 16 godina' i to mi je i dan danas jako smešno", ispričao je Rajan Sonders.

Radi se o Jr. NBA Coaches - Online programu, namenjenom trenerima koji rade sa decom, a učestvuju NBA treneri i održavaju klinike na kojima pokazuju određene vežbe i instrukcije i sve preko aplikace OWQLO.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: