Piksi za B92.net o krahu ESL: Zar nije čar da Liverpul padne na "Marakani"? VIDEO

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković za B92.net dao je zanimljiv intervju na mnoge teme.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Sreda, 21.04.2021.

13:35

Piksi za B92.net o krahu ESL: Zar nije čar da Liverpul padne na
Foto: B92.net

U prvom delu, od dva koja smo spremili, govorio je o zemljotresu u evropskom fudbalu - projektu Evropske Superlige.

Za naš portal imao je jasnu i nedvosmilenu poruku šta misli o zatvorenoj ligi i ideji 12 klubova, pod pokroviteljstvom jednog američkog fonda.

"Bio sam deo velike većine ljudi koja se suprostavila tome, nismo bili zadovoljni time. Kako je došla šokatna ta vest, tako će još više biti šokantno da neće biti ništa od toga", počeo je Piksi razgovor za naš portal.

Kao čovek fudbala bilo je logično da Stojković izabere jedinu logičnu stranu u čitavoj priči.

"Imao sam negativan stav o toj ideji jer smatram da je fudbal daleko više od tih 12 ili 20 klubova. Morali su da vode računa o socijalnom momentu, o solidarnosti i svim problemima s kojima se susreće svet, samim tim i fudbal".
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Međutim, jasno je da se bez novca ne može. Zato je i postao to što jeste danas, mnogo više od same igre.

"Da se ne lažemo, bez novca i finansijske potpore fudbal danas ne bi bio ovo što jeste. Novac je itekako važna karika za funkcionisanje sistema, kako na bazičnom, tako i na profesionalno, redom do kraja. Sigurno da pojavom i kreiranjem Lige šampiona, ako se sećate da je fudbal doživeo procvat i takmičarski duh kakav je potreban, da doživljavamo fantastične utakmice i fudbal na način na kojem bi trebalo da bude, kakav želimo", dodao je selektor "Orlova".

Jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena zalaže se za male promene u Ligi šampiona, ali ne drastične. U momentu kada je UEFA donela odluku da od 2024. godine izmeni takmičenje po "švajcarskom modelu".

"Posle izvesnog vremena slažem se da mora da se modifikuje Liga šampiona na neki način, da dođe do promena, ali malih, ne velikih. Da u grupnoj fazi da se smisli da sve brže ide, da nema toliko utakmica. Liga šampiona je za mene bila interesantna, danas je najkvalitetnije i izaziva mnogo navijačkih strasti
".
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Koliko sve ovo utiče na srpske klubove? Crvenoj zvezdi i Partizanu ostavljena su mala vrata kroz kvalifikacije, gde se smanjuju mesta, ali ih ipak ima. Za razliku od ideje Superlige.

"Naši kluibovi su, u jakoj konkurenciji, posebno u trenerskom smislu, uspeh. Teško je takmičiti se sa takvim gigantima, koji su daleko većoj vrednosti od vas i samim tim da naprave timove", rekao je Piksi, a onda smo podsetili da je čar fudbal baš to kada Zvezda baci na kolena iz te sezone prvaka Evrope – Liverpul, a Partizan remizirala sa istim iz 2003. – Portom, ali i Realom.

"Fudbal se zato voli, kažu najbolja sporedna stvar na svetu. Ako prevodimo te reči to je to. Da jedan Liverpul padne na 'Marakani', da Partizan odigra egal sa Real Madridom... Svedoci smo drugih iznenađenja kada 'manji' timovi uspeju da obore velikane. To je u fudbalu moguće, zato se toliko voli i sve je moguće", završio je.

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: