Matić za B92.net: Ako se Vidić i ja budemo pitali – neće biti mesta za mnoge

Nemanja Matić, as Mančester junajteda, govorio je za B92.net o aktuelnoj situaciji u srpskom fudbalu.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Utorak, 23.03.2021.

09:35

Matić za B92.net: Ako se Vidić i ja budemo pitali – neće biti mesta za mnoge
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Dan posle ostavke Slaviše Kokeze na mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije, doskorašnji srpski reprezentativac, koji se oprostio od državnog dresa nezadovoljan stanjem oko iste, izneo je predlog da na čelo FSS dođe legendarni Nemanja Vidić.

Bez ustezanja je poručio da je pravo rešenje za srpski fudbal dolazak bivšeg kapitena Junajteda, čije je pismo nedavno uzdrmalo javnost baš oko klime u FSS.

"Imam predlog, to je Nemanja Vidić!", kao iz topa je počeo Matić razgovor za naš portal.

"Kasnimo – za oporavak nam treba šest godina"

Kako mislite da bi FSS trebalo da izgleda? Jedni ste od retkih koji je pričao o lošem sistemu u našem fudbalu...

"Plan bi trebalo da ima čovek koji preuzme Savez, a ja se nadam da će to biti Nemanja Vidić. Ja samo znam da ukoliko se Nemanja ili ja u budućnosti budemo nešto pitali, mnogi iz domaćeg fudbala neće imati šta da traže tu", rekao je Matić, otkrivši namere da bi jednog dana, kada završi karijeru, mogao u FSS.

Vidić je trofejnu igračku karijeru završio pre pet godina, reprezentativnu još ranije - 2011. godine, ali u međuvremenu nije radio kao rukovodilac. Opet, autoritet i veličina idu uz Vidića.

"Da li je vreme za Vidića? Već kasnimo... Ako krenemo danas sa jasnim planom za oporavak našeg fudbala, biće nam potrebno šest ili sedam godina. Tako da je vreme za Nemanju svakako".

"U Srbiji većina ostaje jer mora"

Srdjan Stevanovic/Starsport
Ima li srpski fudbal budućnost? Ako se vratimo u prošlost videćemo da "Orlovi" na EURO nisu igrali 21 godinu, a da u ovom milenijumu odu na svaki drugi Mundijal. Matić se dotakao i stanja u klubovima.

"Budućnost imamo, ali sve manje igrača nam igra na vrhunskom nivou, svega nekoliko u najboljim ligama kao što su Engleska i Španija... Domaća liga nam je mnogo loša, deca zbog nedostatka uslova i kvaliteta rano odlaze u inostranstvo i ne stignu da sazreju kao igrači i ljudi. Uglavnom ostaju u našem fudbalu oni koji moraju, kažem uglavnom, ne svi".

Međutim, postoji ogromna je razlika između kvaliteta reprezentacije i Linglong Superlige, smatra vezista Mančester junajteda.

"Smatram da nam reprezentacija ne zaostaje mnogo, imamo dobrih igrača, ali domaći fudbal je na dnu. Tu zaostajemo 30-ak godina u odnosu na najbolje lige Evrope", podvlači Matić.

Matić veruje da Srbija može u Katar

Pedja Milosavljevic/Starsport
Srbiju već u sredu počinje operaciju "Mundijal Katar"utakmicom protiv Republike Irske u Beogradu, tri dana kasnije u prestonicu nam dolazi Portugal, a 31. marta gostujemo Azerbejdžanu. Kakve su šanse "Orlova" da se plasiraju na Svetsko prvenstvo?

"Malo je vremena za pripremu utakmice, što otežava posao selektoru Stojkoviću. Navijam i nadam se pobedama. Šanse za Katar postoje, navijam da se to desi, ali biće mnogo teško selektoru i momcima da se za to izbore. Na nama je da navijamo i pruzimo podršku, jer iz iskustva znam da će oni dati sve što je u njihovoj moći da nas obraduju. Oni vole svoju zemlju i pate jer nismo imali podršku zbog mnogih stvari na koje nismo mogli da utičemo", zaključio je Matić bez "dlake na jeziku".

Matić je izneo predlog i sada se čeka VIdićeva reakcija.

Ima li plan, viziju i ostalo da se upusti u trku za predsednika FSS?

Vremena ima jer se Skupština očekuje u junu...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: