Koreča za B92.net: Mrzeo bih i samu pomisao da moram da se suočim sa Novakom

Novaka Đokovića u Melburnu od 8. februara očekuje veliki posao u odbrani krune na Australijan openu.

Izvor: Zoran Kecman

Sreda, 27.01.2021.

16:28

Koreča za B92.net: Mrzeo bih i samu pomisao da moram da se suočim sa Novakom
Foto: EPA/PETER SCHNEIDER

Svetski broj jedan kreće u novu poteru za Federerom i Nadalom u trci za teniske rekorde i titule, a bivši broj dva svetskog tenisa, Aleks Koreča, smatra da je branilac trofeja u Melburnu i dalje u najboljoj poziciji.

U razgovoru za B92 Sport, analitičar Eurosporta je otkrio šta je to što Novaka čini tako moćnim u Australiji, ali se dotakao i priče o famoznom pismu Kregu Tajliju, koje je diglo veliku prašinu proteklih dana.

Koreča veruje da će igrači koji su u karantinu u Adelejdu svakako biti favoriti za osvajanje trofeja, ali ne prevashodno zbog činjenice što su tamo imali nešto mekše uslove karantina, jer su, za razliku od velikog dela onih u Melburnu, moglu normalno da treniraju.

"Možda će zaista šampion stići odatle, ali ne samo zbog toga što su bili u Adelejdu, već zato što mislim da su Đoković, Nadal i Tim među najvećim favoritima za osvajanje turnira. Ako tome dodate činjenicu da su oni u karantinu u Adelejdu, gde su pripreme nešto mekše i drugačije, to svakako pomaže, ali ne samo zato što su tamo. Mogao je tamo da bude i neko drugi koga ne bih smatrao favoritom. Dakle, ne bih stavio na prvo mesto to što su u Adelejdu, već to da su favoriti čisto zbog tenisa. Pripreme za ceo turnir su ipak mogle da budu malo bolje".

Novak juri devetu titulu u Melburnu. Šta je po vama tajna njegovog ogromnog uspeha u Melburnu do sada?

"Iz onog što sam video, kada sam bio tamo, rekao bih da podloga savršeno odgovara njegovoj igri. Nije prebrza, nije prespora, a on se tamo veoma dobro prilagođava kada igra dnevne mečeve, mada zna često da mu bude i mučno. Odlično se spremi i za večernje mečeve, a drugo, mislim da je poslednjih nekoliko godina mnogo popravio svoj servis. Tamo lopta odskače na mestima koja savršeno odgovaraju njegovoj igri. Kada mu se poklope svi ti uslovi, svi znamo da je momak koji ima najbolji tajming u svetu tenisa. Čak i kada je vetrovito, on se vrlo dobro prilagođava, a kao što svi znamo, reternira veoma dobro. Ponekad je u Australiji jako vruće, i činjenica da je u stanju da mnogo lopti ubaci u teren, čini protivnike očajnim. U Melburnu želite brze, super poene, a sa Novakom je teško, jer čak iako servirate dobro, on vam vrati taj servis i nastavi igru, a uz to, kao što sam rekao i servira mnogo bolje. Mislim da su to razlozi zašto je tako dobar tamo".
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Da imate priliku da se vi nađete sa druge strane mreže, protiv Novaka u Australiji, šta biste vi uradili, kakva bi bila vaša taktika?

"Mrzeo bih i samu pomisao na to da moram da se suočim s njim na terenu! To bi bilo jako, jako teško. Kao trener, mislim da je Novak igrač protiv kog je najteže naći način kako da mu naudite na terenu, posebno na tvrdim podlogama. Ako bih ja morao da igram protiv njega, moj osećaj je da je jedini način da ga pobedite to da ga učinite da počne da očajava na terenu. Da kažete, 'u redu, evo igraću sa njim koliko god je potrebno sati, biću zid', da budete svesni da će to biti maraton i da vidite ko će imati više snage na kraju. Iako ste svesni da morate da budete jako spremni, jer je on gladijator, borac, pobednik, šampion. Taktički, jako je teško pripremiti meč protiv njega".

Mnogo se pričalo o tom famoznom mejlu koji je Novak poslao protekle nedelje Kregu Tajliju. Bio je neopravdano kritikovan, šta vi mislite o tome, je li to bilo korektno?

"Moj osećaj je da će Novak uvek reagovati kad misli da je potrebno. Ne znam, možda nema potrebe to da radi. Znam da to čini zato što misli da je tako potrebno, zato što mu srce kaže da bi to trebalo da uradi. Mislim da pokušava da bude fer prema svim igračima, što je za poštovanje. Na Turu je tako, uvek imate ponekog igrača koji ima problem sa svima, igrači su različiti...Mislim da Novak pokušava da pomogne. Mislim da bi zbog toga trebalo da mu budu zahvalni. Iz onog što sam ja čuo iz razgovora sa mnogim igračima, zahvalni su mu zbog toga. U životu je tako, često znaju pogrešno da se protumače stvari, pustite u etar jedan tvit i napravite veliku frku zbog toga. Jedan video, jedan naslov i mogu da vas raščereče ni zbog čega! A kada pročitate sve, izgleda da je savršeno. Svi smo svesni da su uslovi za pripremu turnira veoma teški, ali i Novak kao i svi ostali dobro znaju da je zdravlje ispred svega. I u to niko ne sumnja. Kada sam ja pročitao to pismo, tačnio sam znao šta želi da kaže. Ako ste neko ko živi u Melburnu, zaglavljen u stanu mesecima, a i slušate kako se igrači žale što su zatvoreni u sobe 14 dana, reći ćete, 'o čemu ovi pričaju?' Dakle, nisu najbolji uslovi da se pripremi turnir, svi to znamo i to nije teško razumeti. Mislim da se igrači ne žale što moraju dve nedelje da budu u sobama, jer znamo da nisu najbolji uslovi. Ako su već tu u sobama, to je zato što to moraju. Jer šta biste u suprotnom želeli? Da ostanete kod kuće u Srbiji ili Španiji ili Nemačkoj, ili da preuzmete rizik da odete da igrate Australijan open, za šta je bio potreban ogroman napor organizatora? Mislim da ako su već dole, samim tim i cene napore ljudi iz turnira i Vlade Australije. To je iznad svega".
Foto: Profimedia
Srbija i Španija su igrali prošle godine u finalu ATP kupa. Da li bi i sada bilo dobro videti meč Novaka i Rafe pre početka Australijan opena? Šta mislite o tom eventualnom rimeču?

"ATP kup je sjajna ideja. Ove godine je nešto malo drugačije. Ako se ne varam, prošle godine su imali nekoliko dana pauze pre početka Melburna. Dakle, drugačije je, ali je savršeno za njih da vide u kakvoj su formi. Mislim da je za top igrače ovo sjajna stvar, ali i za sve druge, jer se na takmičenju igra protiv jakih, dobrih igrača. Za Novaka i Rafu će to takođe biti dobro, rekao bih više za Rafu, sa obzirom da je u pitanju tvrda podloga i da je to Novakov teren, zato je još i važnije. Rafi bi bilo dobro da proveri gde se nalazi što se tiče igre pre tog potencijalnog finala u Melburnu. To vam daje neku vrstu ideje kako loptica odkače, koliko je efikasno igrati volej, kako se krećete, da proverite sistem i kažete, 'ovako sam te povređivao ranije, ali ne, sad ne funkcioniše', da pokušate nešto drugačije. Ipak, do finala je dug put. Ipak, takvi mečevi vam uvek daju neku vrstu osećaja. Nije krucijalno važno, jer se u Melburnu igra na tri, a na ATP kupu u dva dobijena seta, a za Rafu je svakako bolje da ga dobije u Melburnu u pet setova, nego u tri seta na ATP kupu", zaključio je Koreča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: