Troicki za B92.net: Ideja Novaka i drugih igrača – javio sam Zimonjiću

Kraj 2020. godine doneo nam je još jedno iznenađenje, promenu na poziciji selektora Dejvis kup tima Srbije.

Z.K.
Podeli
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Umesto Nenada Zimonjića, na funkciju je stupio Viktor Troicki, koji će tako imati priliku da se nađe u novoj ulozi, jer su to želele njegove kolege iz Dejvis kup tima.

Igrači Srbije imali su želju za promenom, ona se na kraju dogodila i na Viktoru, Novaku Đokoviću i ostalim našim igračima je da sada nastave stazama starih uspeha.

U razgovoru za B92.net, Viktor Troicki je otkrio kako je došlo do toga da se nađe na novoj funkciji, predočio nam je svoja očekivanja i obećao da će učiniti sve da ona “salatara” osvojena 2010. godine u finalu sa Francuzima, ne bude jedina.

"Velika čast je i odgovornost biti na mestu selektora Dejvis kup reprezentacije Srbije, sa ljudima koji su imali toliko uspeha u prošlosti. Bio sam član tima kao igrač, ali ovo je sasvim neka nova uloga koja mi je pripala u ovom trenutku. Da budem iskren, ni ja nisam očekivao da će to biti tako rano, dok se još profesionalno bavim tenisom. Na inicijativu i predlog igrača izabran sam kao selektor. Imao sam vremena da razmislim o svemu i doneo sam odluku, jer se takva prilika ne propušta. Ne samo prilika, već poziv uopšte. Zaista mi je velika čast i odgovornost da budem tu uz njih, nakon svih ovoh godina u Dejvis kupu mnogo sam naučio i video. I od bivših selektora, ali i iskustvom kroz mečeve, verujem da ću se uklopiti brzo", rekao ke Troicki za B92.net.

Viktor će u februaru napuniti 35 godina. Prošao je mnogo toga otkako je na profesionalnoj sceni, stigao do 12. mesta na ATP listi, osvojio je tri titule. Sa reprezentacijom, vodio je mnoge bitke, ne samo u Dejvisk kupu, već i u Svetskom kupu u Dizeldorfu 2009. i 2012.

Bio je i deo onog tima koji je celu zemlju obradovao u januaru ove godine, kada je osvojen premijerni ATP kup u Australiji.

I dalje ima velike ambicije, ne planira da stane, kaže da mu je cilj da se što pre vrati među sto najboljih na svetskoj listi, a posao selektora Dejvis kup tima neće mu biti prevelik teret.

"Ne poklapa se previše jedno sa drugim to što igram i što sam sada selektor. Mnogi igrači, ne samo kod nas, već uopšte u svetu tenisa, bili su aktivni kad su postali selektori, tako da i nisu imali iskustva kao treneri. To nije neka novost. Neće mi previše oduzimati vremena, kalendarska godina u tenisu je takva da imamo Dejvis kup koji je na kraju godine. Imamo i ATP kup koji će se ipak održati početkom februara, ali nije moja obaveza da budem selektor i tamo. Tu je situacija da prvi igrač tima bira ko će biti vođa. Dakle, nije obaveza selektora Dejvis kupa da bude i na ATP kupu”, kaže Troicki.

Photo by Cameron Spencer/Getty Images
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Bez obzira što su propozicije ATP kupa takve, to ne znači da Viktor ne želi da vodi srpski tim i “tamo dole”. Ipak, postavlja se pitanje hoće li Srbija uopšte braniti taj pehar.

"Svakako da bih voleo da vodim tim i na ATP kupu, ali pitanje je još da li ćemo igrati. Treba da se izjasnimo o svemu i dogovorimo. Možemo da igramo samo ako Novak bude odlučio da igra, pošto na turniru imamo prvih 12 timova, a gleda se po rang listi prvog igrača zemlje. Tako da od Novaka zavisi da li ćemo igrati, koliko se sve to uklapa u njegov raspored. Svakako da bih voleo, prošle godine sam igrao sa Novakom taj odlučujući meč, to je sigurno bio jedan od najlepših trenutaka u mojoj karijeri, pored osvajanja Dejvis kupa i one pobede nad Ljodrom u meču odluke. To se uvek pamti", prisetio se Viktor zlatnih momenata od pre jedne decenije.

Momak sa Dorćola je uveren kako srpski tim ima snage za novi teniski podvig. Neki novi pehar Dejvis kupa ili ATP kupa je sasvim moguć i realan po njemu.

"Naravno da bih voleo da pehar Dejvis kupa uzmem i kao selektor. Prihvatio sam posao i ulogu jer verujem u momke, zato što imaju potencijal da se ponovo popnu na krov sveta, da osvoje Dejvis kup i bilo koja ekipna takmičenja. Stvarno verujem u to, imamo kvalitet, zato sam i ja tu da održim tu pozitivnu atmosferu koja nas krasi duži niz godina. Želim da se i dalje osećaju najlepše u reprezentaciji, da budu zadovoljni, a naravno, ako su u formi i rezultati će biti tu".

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Kaže da je o svemu razgovarao sa Novakom Đokovićem i ostalim igračima, a bio je i prvi koji je bivšem selektoru Nenadu Zimonjiću javio kakva je situacija.

"Svi igrači su me podržali, to je bila njihova ideja. To je sve krenulo od njih, nisam se ja tu uopšte gurao... Kada sam čuo kakva je ideja, kakva je priča, kad su se izjasnili da me žele za selektora, nije bilo dileme. Svi, od Novaka, preko Ducija, Filipa, Lasla Đerea, Kecmanovića, svi su izjasnili da žele mene. Prvo što sam uradio je da sam to javio bivšem selektoru Nenadu Zimonjiću. Objasnio sam mu kakva je situacija, želeo sam da to čuje direktno od mene, da postoji mogućnost da budem novi selektor, da ću se kandidovati. Mislim da je bilo u redu sa moje strane da mu to odmah i javim. Tako da je to išlo tim tokom. Konačno, i Upravni odbor TSS je zasedao i izabrao me za selektora, tako da od danas stupam na tu funkciju i zvanično", jasan je Viktor.

Zimonjić je izjavio kako je iznenađen svim jer nije bilo nagoveštaja da ima problema i nezadovoljstva u timu, ali Troicki nije želeo previše da se upušta u priču o tome.

"Ne bih sad ulazio u detalje i komentarisao sve to. Rekao sam mu direktno šta sam imao i to je sve što se toga tiče. Kao i svakom profesionalnom sportu, dođe do kraja saradnje. Da li je u pitanju trener, igrač, ekipa. To je normalno i u svetu tenisa. Sve ima svoj rok, noramlno je da se i treneri i igrači i selektori menjaju. Ne treba to shvatiti ništa lično, već profesionalno, i ja gledam na ovo kao na neki novi cilj. Apsolutno ću se posvetiti ovom poslu, daću sve od sebe da se dokažem i kao selektor".

Dorćol je u poslenjih desetak dana teniski centar broj jedan u Srbiji. Tamo na poziv Novaka Đokovića treniraju mnogi naši i strani igrači i atmosfera je fantastična.

Troicki kaže da je ideja da to postane mesto gde će se naši igrači i talenti i buduće okupljati.

"Fali dosta njih, nisu svi tu, ali nas je dovoljno, što naših igrača, što stranaca. Nole je sve ovo sjajno organizovao, fenomenalno je to što je uradio. Konačno da imamo neki centar kod nas u Beogradu, gde možemo svi zajedno da treniramo, da ne moramo da idemo negde daleko što se tiče treninga i svega ostalog. Dakle, imamo sve uslove u Beogradu. Gledaćemo da nam u budućnosti ovo bude baza i da sve napreduje kao jedan veliki teniski centar. Radi se na tome, Novak ima ideje i vizije kako sve to treba da izgleda, zaista se trudi oko svega, nadam se da će biti ozbiljan projekat u budućnosti".

Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

ATP je objavio prvu trećinu kalendara za 2021. Viktor kaže da je urađeno najbolje što se moglo i da nije iznenađen preterano sastavom takmičenja.

"Ceo svet je stao, sve je izmenjeno, možda bi tenis u ovom trenutku trebalo da bude najmanja briga za celu planetu. U ATP su odradili sve što su mogli, što je bilo moguće u ovom trenutku, da se uklopi u kalendar. Ni oni sami nisu znali kako će sve izgledati, na kraju su skrpili nešto, mislim da nisu mogli ni bolje ni gore. Tako je kako je, svima je isto i jedva čekamo da krene".

Pandemija je uticala na to da Viktor već duže vremena mora da trenira bez svog standarnog trenera, Australijanca Džeka Ridera.

"Moj trener je i dalje zaključan u Australiji, pošto on živi tamo, tako da je sa mnom sada kondicioni trener Miloš Jelisavčić. Radimo na kondiciji, snazi, izdržljivosti, ali imam i pomoć drugih", kaže Viktor.

Jedna od tema u 2020. bila je i upotreba tehnologije u tenisu. Novak Đoković je jedan od onih koji se zalažu da se sistem “Oko Sokolovo” više koristi, da praktično prestane potreba za linijskim sudijama. I Viktor je tu “na liniji” sa najboljim igračem sveta, čak se pomalo i šali na svoj račun.

"Moja iskustva sa tom tehnologijom su sjajna. Imao sam priliku da igramu tim uslovima, bez linijskih sudija, gde je sve čista elektronika. To sa sudijama me je koštalo mnogo živaca u dosadašnjoj karijeri! Da sam imao to ranije, bilo bi mi daleko bolje. Ne znam koliko je to realno postići na svim turnirima u svetu, s obzirom da je tehnologija skupa, tako da nije lako organizovati sistem na svim turnirima. Pogotovo na velikim turnirima, gde ima mnogo terena. Lepo je što postoji i ako će ga biti, ali u kojoj meri će se primenjivati dalje, to je još neizvesno".

Konačno, slede nam uskori i praznici i Viktor kaže da ima samo jednu želju za 2021.

"Svima nam je želja ista, da se ovo sve što pre završi, da se vratimo normalnom životu. Da prođe svo ovo crnilo iz poslednjih deset meseci. Nadam se da će se ceo svet vratiti u normalu i da će sve ponovo biti dobro”, zaključio je Troicki.

Priredio: Zoran Kecman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.