Boško Janković za B92.net: Pomolimo se Bogu zbog Zlatana

Odmah po izvlačenju parova nokaut faze Lige Evrope i žreba koji je spojio Crvenu zvezdu i Milan, sećanja ljubitelje fudbala vraćaju u 2006. godinu.

Izvor: SS

Ponedeljak, 14.12.2020.

17:00

Boško Janković za B92.net: Pomolimo se Bogu zbog Zlatana
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

U jeku "Kalčopoli" skandala u Italiji, Milan je bio "pomilovan" i dobio šansu da učestvuje u Ligi šampiona, te je bio poslednja prepreka Zvezdi pred ulazak u Ligu šampiona.

U prvoj utakmici u "gradu mode" bilo je 1:0 za Italijane, a u Beogradu na krcatoj "Marakani" 2:1.

Imali su "roso-neri" neverovatan tim koji je kasnije pod vođstvom Karla Ančelotija i postao šampion Evrope pobedom nad Liverpulom u finalu u Atini.

U prvoj utakmici protiv Zvezde, u timu nije bilo Paola Maldinija i Kahe Kaladzea, a startnih 11 činili su: Dida – Kafu, Šimić, Kostakurta, Seržinjo – Gatuso, Pirlo, Sedorf, Kaka – Đilardino, Inzagi.

Kakav tim!

Na drugoj strani bio je tim Dušana Bajevića, a verovatno najbolji igrač bio je Boško Janković.

Tada je igrao u zaista sjajnoj formi i već mu je bio pripremljen transfer u Maljorku.

"Meni je Milan u najlepšem mogućem sećanju, jer sam se posle tih duela prodao u Maljorku. Stvarno mi se lepa sećanja vraćaju. Mislim da smo odigrali jako dobro, ali eto, to je bila moja možda poslednja utakmica u Zvezdinom dresu", počeo je Boško Janković priču za B92.net.

"Da je ta ušla, bilo bi 3:1 za njih"

Photo by EPA/KOCA SULEJMANOVIC
Podsetili smo ga na 2. minut utakmice na "San Siru". Oteo je loptu Kostakurti, probio po desnoj strani, poslao povratnu loptu do Blagoja Georgijeva, a šut Bugarina je odbranio Nelson Dida.

Da li bi taj eventualan gol nešto promenio?

"Da je ta ušla u gol, bilo bi 3:1 za njih", nasmejao se Boško:

"Šalim se, naravno. Oni su bili mnogo kvalitetniji od nas, realno. Koliko sam čuo, okupili su se svega 10 dana pre te naše utakmice, jer nije ni bilo u planu da učestvuju u kvalifikacijama za Ligu šampiona te sezone (prim. aut. Milan bio 'pomilovan' posle kazne zbog 'Kalčopolija'). Nisu ni odradili pripreme i protiv nas su, po mom mišljenju, odigrali sa pola gasa. To im je bilo dovoljno da nas pobede 1:0 tamo i 2:1 u Beogradu i da nas eliminišu. Mi smo bili dobra i kvalitetna, ali i mlada ekipa, bez evropskog iskustva. Nije bilo realno da tada prođemo dalje", priča Janković i nastavlja:

Lično imam prelepa sećanja. Sećam se da sam užasno bio motivisan u toj utakmici, jer je cela delegacija Maljorke došla da me gleda da bi potvrdila da li je to – to. Ja sam to potvrdio i dva dana posle toga sam potpisao ugovor". Da li je Nelson Dida bio toliko moćan i nesavladiv?

"Jeste bio kvalitetan golman, nema šta. Ali, ne samo on, nego i cela ekipa: Kostakurta, Kafu, Kaka, Gatuzo, Pirlo... Ma, paklena ekipa!"

A kakav je današnji Milan, lider Serije A?

"Ovaj Milan sada je dobra ekipa, ali tek malo jača od evropskog proseka. Jesu prvi na tabeli trenutno, ali kada nemaju Zlatana, to je totalno druga priča. Zlatan tu pravi razliku u svemu. Kad Zvezda igra sa njima?", pitao nas je Janković, a kada je čuo za termin, splasnuo mu je optimizam:

"E ništa, onda će on da se vrati i biće jako teško..."
Photo by Emilio Andreoli/Getty Images
Kako ga onda zaustaviti?

"Ma, nikako, ne možeš njega da zaustaviš. Samo ti preostaje da moliš Boga da mu bude loš dan. Da se pomoliš da tada ne bude raspoložen ili da uopšte ne igra u toj utakmici. Jer, možda ga neće ni interesovati. Italijani su čudni po tom pitanju, njih to baš i ne interesuje".

Nekoliko puta je Janković delio teren sa čuvenim Šveđaninom.

"Igrao sam protiv njega, ali nisam imao mnogo dodira sa njim na samom terenu. Pleni na terenu, super je osoba", istakao je Janković.
Photo by Mario Carlini / Iguana Press/Getty Images
Dobro poznaješ i Dejana Stankovića.

"Deki pravi lepe rezultate, samo treba da nastavi tako do kraja. Sledeće sezone bi mogao da proba da napadne Ligu šampiona, mislim da možemo da se kvalifikujemo, imamo dobar tim", podvukao je Janković i rekao da ne želi da daje nikakve savete:

"Nisam ja taj tip. Svako zna šta treba da radi, rade dobro svoj posao, a on ima dosta iskustva i sigurno će znati šta da radi".

Priredio – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: