Iz Jerevana za B92.net: Zvezda u drugom planu, igrači hoće u rat

Dan pre utakmice Ararat Jermenije i Crvene zvezde u borbi za Ligu Evrope, fudbal u Jermeniji nije ni blizu glavnog fokusa.

MS
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto, Maja Hitij/Getty Images,
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto, Maja Hitij/Getty Images,

*Stanković poveo 20 igrača na Kipar

*"Znamo šta Jermeni ne mogu – prava prilika za Ligu Evrope"

Jasno je da je da je pažnja svih Jermena usmerena na ratni sukob sa Azerbejdžanom u zoni Nagorno-Karabah, zbog čega je gostovanje Zvezde "pomereno" na Kipar.

O toj utakmici, baš iz Jerevana, za naš portal govorio je defanzivac "većeg" i trofejnijeg Ararata Marko Prljević, koji je u Srbiji nosio dresove Donjeg Srema, Inđije, Rada...

"Zvezda je favorit, ali...", počinje Prljević za B92.net.

"Ararat je čvrsta ekipa, koja ima dosta samopouzdanja i iskusne igrače, koji su došli iz raznoraznih evropskih liga. Zvezda je svakako favorit, ali se Ararat neće braniti 90 minuta. Imaju izuzetno brze krilne igrače i u kontrama je njihova šansa", pojasnio je.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Igraće se u Nikoziji, gde su crveno-beli ove sezone eliminisani iz borbe za Ligu šampina od Omonije, takođe "dželata" jermenskog prvaka.

"Zvezda ne igra najsjajnije ove sezone u Evropi. Sada je neutralni teren, ništa ne mora da znači... Ako Crvena zvezda uđe maksimalno skoncentrisano od prvog minuta i iskoristi šanse, proći će dalje dalje".

Euforija je, logično, splasnula zbog stanja u zemlji, iako Ararat Jermenija beleži istorijske rezultate.

"Druga godina zaredom da Ararat Jermenija stiže pred grupnu fazu za Ligu Evrope. To je pokazatelj da se radi o kvalitetnoj ekipi. Dolaskom Španca na mesto trenera traže još formu, u prvenstvu ne igraju briljantno, ali je to ozbiljan tim. Prošle godine je bila mnogo veća euforija".

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Jermenima je prioritet da odbrane svoju zemlju, naglašava Prljević.

"Cela nacija je preokupirana konfliktom Jermenije i Azerbejdžana. Fudbal je manje bitan u celoj zemlji i generalno ljudi se nadaju prolasku Ararat Jermenije. Puno bi to značilo za njihov fudbal, ali im je na prvom mestu odbrana svoje teritorije. Fudbal je u drugom planu", rekao je Prljević i pojasnio koliko ozbiljno sve shvataju.

"U razgovoru sa ljudima i saigračima oseća se zabrinutost. Oni su jako su veliki fanatici i patriote, svi su spremni da brane otadžbinu, čak su moji saigrači, doktori i treneri se javili u vojni odsek. U slučaju da zatreba još ljudi".

Sve sportske manifestacije su odložene do daljeg i pitanje je kada će se sve vratiti u normalu.

Do tada, kako kaže stameni defanzivac, vlada neizvesnost i zabrinutost svakim novim danom kada je reč o strancima u ekipi.

A s njim su iz Srbije još Igor Stanojević, Uroš Nenadović i Spasoje Stefanović.

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.