Surovo vreme za srpske olimpijce

Pandemija koronavirusa zahvatila je sve sfere sporta, a evo kako je uticala na srpske sportiste koji su trebali da učestvuju na Olimpijskim igrama.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Četvrtak, 13.08.2020.

10:41

Surovo vreme za srpske olimpijce
Photo by Clive Rose/Getty Images

Olimpijske igre su najveća sportska svetkovina i nešto što okupi i sjedini čitavu platu, pa otvaranje "Igara" gotovo uvek bude veliki spektakl.

Prisetimo se i nekih legendarnih momenata, kada je Muhamed Ali palio baklju, kada je Milorad Čavić plivao sa Felpsom, košarkaško zlato 1980. godine kada je pala Italija, pa i zlatne medalje Milice Mandić.

Milica Mandić je naša najuspešnija tekvondoistkinja, a ni sam taj sport, kao mi TK Galeb koronavirus nije zaobišao i o tome nam je govorio prvi čovek kluba, Dragan Jović.

"Prvo pitanje pa ovako teško... Uticaj korone je još uvek veliki na sve pa i na naš klub.Veliki broj vežbača je prestao da dolazi na treninge ali smo imali i dosta novoupisanih.Najteže je takmičarima.Nemamo još kalendar pa onda ni ozbiljan trenažni proces. Trenutno radimo samo na održavanju forme", počeo je Jović priču za B92.net.
STARSPORT/Pedja Milosavljevic
U istom problemu nalaze se i srpski reprezentativci u streljaštvu, a ovo nam je konkretno objasnila Zorana Arunović.

"Kada je proglašeno vanredno stanje na teritoriji RS, kao i sve ostale aktivnosti i naše trenažne i takmičarske su u potpunosti suspendovane. Ja sam ceo period karantina provela radeći kod kuće, trenirajući koliko mi je situacija dozvoljavala. Par dana nakon što su se stvorili uslovi i data dozvola za treniranje počela sam sa streljačkim treninzima na strelištu i u streljani i praktično nisam stala. Nedostajalo mi je vreme u streljani, nedostajalo mi je pucanje i treniranje na način, na koji sam godinama trenirala. Do sada su se održala dva takmičenja u Srbiji, pre nego što je na snagu opet uvedeno vanredno stanje. Čekamo da se situacija smiri, kako bismo mogli da nastupimo na 3. kolu kupa Streljačkog Saveza Srbije i treniramo kako bismo što bolje i spremnije dočekale sve ono što nas čeka u budućnosti"

Podrška saveza u ovim momentima je krucijalna, sve je teže i teže da se obave treninzi.

"Trenutno imamo tri tekvondo treninga i tri kondociona . To je 50% od našeg uobičajenog ritma. Sala je problem koji je postao nerešiv. Više ni ne sanjamo da ćemo imati bolji prostor. Kucali smo na sva vrata i ništa. Sada se dovijamo od mesta do mesta kako bi iole imali slične uslove za rad kao i konkurencija. Savez je ograničenog kapaciteta. Olimpijski tekvondo je samo jedan segment u savezu i nemoguće je da nama nešto specijalno pomaže. U ovo vreme korone imali smo pomoć i od gradskog i od nacionalnog saveza. Moramo da preživimo i očuvamo sport. Takmičari rade na nekim sitnicama i nekim tehnikama za koje nismo imali vremena.Sve je to na 50% punog kapaciteta. Ne smemo da preteramo jer ne znamo kada će biti prvo takmičenje", kaže Dragan Jović.

Individualnim sportistima je u ovim momentima najteže. Oni nemaju klubove da ih isplaćuju već direktno zavise od takmičenja, pa i sponzora, stipendija...

"Kao neko ko je profesionalac a dolazi iz malog sporta, živim od stipendije. Izuzetno sam zahvalna MOS-u i OKS-u na kontinuiranoj podršci i u ovom periodu. Nemam takmičarsku aktivnost, zbog situacije sa virusom, i iako je stanje malo drugačije od onoga na koje smo navikli, njihova podrška je nešto što uliva poverenje i daje sigurnost. Ministar Udovičić je bio na jednom od prvih treninga, nakon ukidanja vanrednog stanja, a Jelena je u stalnoj komunikaciji sa Olimpijskim komitetom Srbije koji prati realizaciju plana za ovu godinu. Imam ljude sa kojima sarađujem, i jako je važno da istaknem da svako od njih ima udeo u onome što ja radim. Beskrajno sam im zahvalna na posvećenosti i profesionalizmu", objasnila je Zorana Arunović.
Xinhua/Lin Shanchuan
Situacija je posebna i jedinstvena i Zoranu smo pitali koliko će biti problematično vratiti se u takmičarski ritam.

"Da budem iskrena – ne znam šta da mislim. Ovo je jedna skroz nova situacija, kako za mene tako i za sve ljude širom sveta, i ne znam kako ću odreagovati na nedostatak takmičenja. Mislim da će mi trebati vremena da se uhodam ponovo, ipak nisam imala nikakvu takmičarsku aktivnost od marta, ali ono što me raduje je činjenica da sam sve vreme u trenažnom procesu, na ovaj ili onaj način i da ću biti spremna za izlazak na vatrenu liniju, ma kada on bio na programu"

Pomeranje Olimpijskih igara je poremetilo sve sportiste, ali zbog pandemije nije moglo drugačije. Ipak, postoje određene priče da postoji šansa da i narednog leta bude odlaganja pa čak i otkazivanja.

"Pomeranje OI je poremetilo sve sportiste ,saveze,medjunarodni sportski svet. Sve je to moralo da se desi i nekako smo to prihvatili kao takvo. Zdravlje je uvek na prvom mestu. Jako je teško palo onim sportistima koji su planirali da okončaju karijeru ovog leta. Neki od njih su bili jaki i uspeli da se orijentišu na sledeću godinu i svoju penziju odlože za godinu dana,a neki su morali nažalost da se oproste ovog leta od reprezentacije u nekoliko sportova.Razlozi su razni i naravno opravdani. Za vraćanje u takmičaraski ritam nam treba nekoliko meseci od objavljivanja kalendara. Sada smo spremni za ozbiljan trening ali za takmičenje još ne", objašnjava Dragan Jović.

"Sa jedne strane je došlo kao iznenađenje i razočarenje, a sa druge strane kao veliko olakšanje. Zašto olakšanje? Zato što mi je ideja odlaska na takmičenje kao što su Igre nezamisliva nakon toliko meseci suspenzije svih trenažnih i takmičarskih aktivnosti. Igre su takmičenje gde se nadmeću najbolji od najboljih, gde se postižu prestižni rezultati i pravi se istorija. Nisam baš sigurna kakvu bismo istoriju napravili, ako se uzme u obzir ozbiljna deprivacija treninga i takmičenja u mesecima pred Igre. Imali smo i situaciju da su sportisti sasvim neometano trenirali u nekim zemljama, dok su u drugim bili zatvoreni u svojim domovima, u samoizolaciji. Dakle, ako na prvo mesto stavimo aspekt globalnog zdravlja pa onda uzmemo u obzir stvari koje sam navela- smatram da je Organizacioni Komitet napravio dobar potez odlaganjem Olimpijskih Igara za 2021. godinu", ispričala je Zorana.
Xinhua/Lin Shanchuan
Konkretno o odlaganju...

"Mislim da postoje dve opcije- ili da se Igre održe naredne godine ili da se u potpunosti otkažu. S obzirom na to da su Igre u Parizu 2024. godine, mislim da ne postoji prostor za dodatno odlaganje Igara u Tokiju. Prema onome što sam pročitala Igre se neće održati ukoliko se ne napravi vakcina, kao i da se razmatra opcija da nema publike. Nisam sigurna kako će to da izgleda, ali sam sigurna da postoji veliki tim ljudi, koji su daleko stručniji od mene, koji sagledavaju sve opcije kako bi se Igre održale i kako bi svi, koji kroče tamo bili sigurni i zdravi"

Oni su u redovnom kontaktu sa kolegama iz inostranstva, a u Srbiju uskoro dolazi i tekvondo selekcija Brazila.

" Skoro svi imaju isti problem. Zabranu treninga u sali ili ograničen broj ljudi. Mi sa prvim timom vežbamo na otvorenom i to u idealnim uslovima. Gos.Veselin Jevrosimović nam je dao tenski teren u Comtrade centru . Mi smo postavili strunjače i stvarno izgleda svetski. Hvala mu na tome. Sve kolege jedva čekaju neke zajedničke treninge sa drugim savezima kako bi razbili monotoniju koja polako ubija sport. Nama ce krajem avgusta doci olimpijski tim Brazila i još par zemalja. To će biti pravi početak priprema"

Zorana Arunović kaže da ova kriza samo zbližila internacionalne sportiste.

"Jesam, naravno. Često umem da kažem da nas su nas ovaj karantin i globalna kriza još i zbližili jer smo bili u mnogo intenzivnijem kontaktu, nego što smo bili pre toga. Taj sportski aspekt je nekako ostao po strani i par meseci smo bili samo ljudi, koji su iskreno zabrinuti jedni za druge. Posle nekog vremena, kada smo shvatili da će situacija da potraje onda smo zajedno smišljali kako da napravimo interesantne treninge i kako da ne šiznemo kod kuće. Prošli smo etape deljenja recepata, testiranja kulinarskih sposobnosti, online treniranja, live seansi i podrške kada je nekome od nas bilo teško i sve u svemu- zbližili smo se, ma koliko to paradoksalno zvučalo, u trenutku kada smo fizički bili odvojeniji jedni od drugih više nego ikada. U međuvremenu je u pojedinim zemljama ukinuto vanredno stanje te su trenažne aktivnosti počele sasvim normalno da se odvijaju, negde sa zakašnjenjem, ali manje-više se ceo streljački svet laganim koracima vraća u normalu" Cilj?

"Medalja, naravno",
kratko i jasno je rekla, Zorana Arunović.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: