Maja Ognjenović za B92: Vreme je za olimpijsku medalju

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 05.10.2015.

19:30

Default images
Foto: Odbojkaški savez Srbije

Devojke su bile na okupu od maja, kada su počele pripreme za prve Evropske igre u Bakuu, na kojima su osvojile bronzu. Potom je usledilo takmičenje u Gran Priju, Svetski kup, na kojem je osvojeno srebro, a na kraju i Šampionat ’Starog kontinenta’ i bronza koja sija zlatnim sjajem, po rečima najboljeg tehničara prvenstva.

Iskreno, put do medalje nije bio nimalo lak. Reprezentativna sezona je trajala dugo, ali smo znale da nam je Evropsko prvenstvo najvažnije takmičenje. Mnogo smo se spremale, ali nismo mogle da ne obraćamo na usputna takmičenja koja smo imale ove godine“.

Izabranice Zorana Terzića su bile veoma dominantne u grupnoj fazi kontinentalnog šampionata, koju su završile sa maksimalnim skorom, a potom ih je čekao duel sa Belgijom, jednim od domaćina takmičenja.

Moram da priznam, na Evropskom prvenstvu smo imale veoma jaku konkurenciju. Grupa nam je možda grupa bila lakša, s obzirom na to da smo znale da nam od Nemačke, Češke i Rumunije ne preti velika opasnost. Već u četvrtfinalu smo se srele sa ekipom Belgije koja nas je na prethodnom prvenstvu pobedila u borbi za bronzu. To je bio veoma težak i stresan meč, one su igrale pred domaćom publikom, ali smo znale da smo bolje“.
BETAPHOTO/CEV/Hans Willink/DS
Rusija je bila ta koja je stala na put srpskim odbojkašicama u polufinalu, ali je ’Zbornaja’ na kraju uspela da odbrani titulu osvojenu pre dve godine i potvrdi status najjače ekipe kontinenta.

Nije alibi, ali su Ruskinje pokazale da su najjača ekipa u Evropi, jer odbraniti titulu evropskog prvaka nije mala stvar. Ne možemo da budemo nezadovoljne jer smo ispale od ekipe koja je evropski šampion i koja u svom sastavu ima igračice koje po svim paramentrima igraju na veoma visokom nivou“.

Rivalke u borbi za bronzu našem timu bile su Turkinje, a po Majinim rečima nije bilo lako pripremiti se za taj meč posle poraza od Rusije.

Veoma sam srećna da smo na utakmici za treće mesto uspele da se vratimo, s obzirom na to da smo igrale dva meča za manje od 24 sata. Nije bilo lako pripremiti ekipu i psihički se oporaviti jer su nas svi već videli u finalu. To je možda stvorilo određenu dozu pritiska, ali sam srećna što smo uspele. Igrale smo sa Turkinjama prijateljske utakmice pre prvenstva, ali su potvrdile moje mišljenje da nisu velika ekipa jer nisu uspele da se oporave posle poraza od Holandije“.
Getty Images
Baš u duelu sa Turskom, srpske odbojkašice pokazale su da su s pravom u samom vrhu, ne samo evropske, već i svetske odbojke.

Srećna sam što smo psihički uspele da se uzdignemo i pokazale da smo po tom parametru velika ekipa. Jer, igrati u 14 časova, posle poraza od Ruskinja nije bilo lako. Uradile smo veliku stvar i zaista verujem da naša bronza sija zlatnim sjajem. Ne možemo da budemo nezadovoljne“.

Ono što je poslednjih meseci izdvajalo naš tim od drugih bila je vera u sebe od prvog do poslednjeg takmičenja na kojem je učestvovao. Ognjenovićeva ističe da je napravljena prava harmonija i da je to jedan od ključeva uspeha.

Ne mogu da kažem da prethodnih godina nije bio takav slučaj, ali se zaista ova sezona izdvojila kao posebna. Energija je bila drugačija, imale smo harmoniju, sklad između starijih i iskusnijih igračica i mlađih, koje su prvi put u reprezentaciji. Bio je neverovatan balans i one su svojom energijom i poletnošću doprinele našem iskustvu i staloženosti. Bilo je sve onako kako smo očekivale, bez ijednog najmanjeg problema ili incidenta“.
BETAPHOTO/FIVB/EV
Uz bronzu na Evropskom prvenstvu, od svega postignutog u poslednjih pet meseci, izdvaja se olimpijska viza, koja je izborena na prvom takmičenju na kojem je postojala prilika za to.

Mnogo smo olakšale sebi posao jer smo se na Olimpijske igre kvalifikovale iz prvog pokušaja. To nije bio slučaj pred Peking 2008. i London 2012. Mislim da je retko ko očekivao da ćemo biti među dve najbolje ekipe u onakvoj konkurenciji. Komentarisale smo pred put da bismo tražile svoju šansu kada bi se tri ekipe sa turnira kvalifikovale, ali smo na Svetskom kupu nadmašile same sebe. Mislim da nam je to dalo vetar u leđa i mnogo pružilo po pitanju samopouzdanja jer smo pokazale same sebi da možemo da se nosimo i sa kvalitetnijim ekipama od nas“.

Predsednik Odbojkaškog saveza Aleksandar Boričić i selektor srpskih odbojkašica Zoran Terzić jasno su rekli da je sledeće godine, na Igrama u Riju cilj medalja, bez obzira na sjaj. Nijedna ženska odbojkaška selekcija naše zemlje ranije nije postigla takav uspeh, a Maja ističe da veruje da ona i saigračice taj cilj mogu da ispune.

Sada je možda i vreme za medalju. Treba biti skroman i ja prva kažem da kao sportista ne volim niti da prognoziram, niti da obećavam. Ali, kao što sam rekla pred Evropsko prvenstvo, ova ekipa je zrela za veliki uspeh, što je i pokazalo direktnim plasmanom na Olimpijske igre i ovom bronzom. Stojim iza toga da smo ekipa koja je jedna od glavnih kandidata za medalju u Riju i nadam se da ćemo uspeti u tom našem cilju“.
BETAPHOTO/FIVB/EV
Kada je oko 15 devojaka na okupu pet meseci, mnogi očekuju da će doći do nekih razmirica, ali Maja otkriva da su sve imale vremena da se odmore, ali i zažele jedna druge tokom priprema i takmičenja.

To je sasvim normalno u svakom kolektivu, ali je ove godine bila harmonija, balans između nas je bio najbolji mogući. Jesmo bile četiri meseca zajedno, ali se uvek pronalazilo vremena za dva-tri dana slobodno. Bila su i naporna putovanja, pa su neke devojke dobijale dužu pauzu, a tu mislim na pet dana. Uspevale smo da se odmorimo jedna od druge, a posle tih kratkih pauza da se čak i zaželimo jedna druge i rada ka našem cilju, a to je bila medalja na Evropskom prvenstvu“.

Iako su se reprezentativne obaveze tek završile za ovu sezonu, Ognjenovićeva je za kraj naglasila da se raduje maju naredne godine i novom okupljanju.

Nama sezone i klupske obaveze služe da bismo se zaželele jedne drugih. Veliki broj nas igra u istim ligama, pa se susrećemo često. Maj sada izgleda daleko, ali verujem da će brzo doći i radujem se novim obavezama i druženju“, rekla je Maja Ognjenović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: