Nani Roma za B92: Dakar je strast

Ovogodišnje izdanje Dakara startovalo je u nedelju u Rosariju, u Argentini, a jedan od vozača od kojih se najviše očekuje sigurno je Nani Roma. Španac je 2004. godine trijumfovao na najprestižnijem reliju na svetu, dok se još vozilo u Africi, u konkurenciji motociklista, a od tada se prebacio među automobiliste. U ekskluzivnom intervjuu za B92 Roma je govorio o odluci da se sa dva točka prebaci na četiri, zašto se svake godine vraća na Dakar i kakva su njegova očekivanja na reliju koji traje do 18. januara...

Jelena Trajković Španija, Južna Amerika
Podeli

Pred početak 36. Dakara za glavnog favorita važi Stefan Peterhansel, ali je Roma među kandidatima za visok plasman. Španski automobilista ne želi da daje prognoze, ali ističe da će dati sve od sebe.

Dakar nikad nije lak, očekujem zaista težak reli, i tu ne mislim samo na etape, svaki sat će biti veoma naporan i zahtevan. Takođe, biće teško i zbog konkurencije, mislim da je ove godine nikad jača. Postoje vozači od kojih se mnogo očekuje, ali ja verujem da će u konkurenciji biti još neki, koji su se tokom prošle godine odlično pokazali u sličnim uslovima. Siguran sam da će biti teško boriti se sa njima, ali sam spreman, opušten, iza sebe imam dobru godinu, samo moram da nastavim u tom ritmu. Dakar je veoma dug, treba da se koncentrišem na svaki kilometar, da dobro odradim svoj posao koliko bude moguće dobro. Verujem da će na početku biti najteže i zbog toga ću se potruditi da odlično startujem“.

Ove godine Dakar kreće iz Argentine, potom se seli u Boliviju, a biće završen u Čileu. Tokom 13 etapa vozači će preći preko 9.000 kilometara, a Roma ističe da je ove godine pred svima daleko veći izazov u odnosu na prethodna izdanja najprestižnijeg relija na svetu.

Ruta je veoma teška u poređenju sa prethodnim godinama. Etape su vremenski duže i upravo to je jedan od razloga što nas sve čeka znatno teži posao. Kada se pogledaju etape, sada ćemo imati etape koje traju i po šest-sedam sati, ranije nije bio takav slučaj. Mnogi o tome ne razmišljaju, a Dakar je tako postao komplikovanije i sa mehaničke strane, ali i ljudske“.

Kada nekoga pitate ko mu je najveći rival na određenoj trci obično dobijete jasan odgovor koga neki vozač želi da pobedi, a Roma na to pitanje ima veoma zanimljiv odgovor.

Mislim da sam na Dakaru ja samom sebi najveći protivnik. Kada nije takav slučaj u velikoj ste opasnosti na ovakvom reliju. Svakog dana se trudite da date svoj maksimum, odradite svoj posao, a tek posle gledate oko sebe. Protivnici su oni koji pobeđuju na etapama, brži su od vas, tek kasnije oni dobijaju imena. Ali, kada pogledam, najveći rivali za pobedu su moje timske kolege, Stefan Peterhansel ispred svih, pošto je slavio na Dakaru 11. puta, ali tu su još neki vozači, Naser Al-Atijah, Karlos Sainc, Žinijel de Vilije, Luis Alvares, koji odlično zna teren, ali jednostavno ih je previše da bih ih sve nabrojao“.

Dakar traje tek dve nedelje, ali se vozači za njega spremaju tokom cele godine, a to potvrđuje i Roma.

Za Dakar se spremate cele godine, evo ja sam za ovo izdanje počeo sa pripremama već u februaru. Ali, potpuno počinjem da se koncentrišem na Dakar od avgusta. Tada počinjem sa iščekivanjima, pojačavam treninge, zato što morate da budete potpuno fizički spremni, u suprotnom bićete poraženi“.

Sa fizičke, ali i psihičke strane gotovo da ne postoji teže takmičenje na svetu od Dakara, ali sve vozače nešto tera da se svake godine vraćaju i takmiče na njemu. Na pitanje da navede razlog zašto je to tako, španski automobilista je rekao:

Ljudima je teško da razumeju zašto se svake godine vraćamo na Dakar. Na prvom mestu, to je moj posao, ali se na Dakaru ne trkate zato što vam je to posao, već zbog strasti koju osećate. Kada ste usred nedođije, novac i posao ništa ne znače, a ta strast me tera da se vraćam svake godine. To je moj život, ovo će biti moj 19. Dakar, imam 41 godinu, kada pogledamo pola života sam dao ovom reliju. U pitanju je neverovatan reli, borite se protiv uslova, rivala i taj osećaj, taj adrenalin, teško je opisati, ali ga ja obožavam“.

Roma je trijumfovao na Dakaru 2004. godine, kada je on još vožen u Africi. Iako su tereni na oba kontinenta veoma teški, Nani kaže da nisu za poređenje.

Voziti Dakar u Africi i Južnoj Americi je potpuno drugačije. U Africi se od ranog jutra borite usred pustinje, stalno ste sami u nedođiji, a ovde je sve brže, ali imate više ljudi oko sebe. Osećate se kao da je u pitanju normalna trka do trenutka kada započnete etapu, kao i u pojedinim delovima tokom specijala, a takav osećaj nemate u Africi. Kada ste sami usred Mauritanije ili Malija, na primer, to je veliki izazov. Ali, ne mogu da kažem da je jedan osećaj dobar, a drugi loš, na oba kontinenta reli je fantastičan, ali je osećaj drugačiji“.

Za kraj ekskluzivnog intervjua za B92, Nani je otkrio da li mu je bilo lako da posle pobede među motociklistima počne da se takmiči u konkurenciji automobilista.

Bila je to laka odluka, zato što sam je doneo sam. Kada sam pobedio na Dakaru dobio sam priliku da testiram automobil i osećam sam se dobro. Oduvek sam pratio svoj osećaj, svoju strast, i zato sam siguran da je do bila dobra odluka. I, jedno je sigurno, nikada se neću vratiti na Dakar na motoru“, rekao je Nani Roma za B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu