Muamer Hukić: Srbija je moja zemlja, drugu nemam

Nemački bokser srpskog porekla Muamer Hukić rekao je za B92 da je Srbija njegova domovina i da bi voleo da boksuje pod njenom zastavom.

Hukić je rođen u Sjenici, ali je sa samo osam godina otišao u Nemačku, pod čijom se zastavom i danas bori.

„Naravno da bih voleo da boksujem za Srbiju. Ja sam Bošnjak i Srbija je moja država, drugu nemam. Kada boksujem nemačka televizija, kao i još 80 televizija širom sveta, prenosi moje mečeve a Srbija ne, zbog toga mi je jako žao“, kaže popularni ’Captain Huck’.

Kada je dobio informaciju da će televizija B92 ekskluzivno prenositi njegov meč za odbranu titule u WBO kruzer kategoriji, u martu naredne godine protiv Ole Afolabia, naturalizovani Nemac se jako obradovao i rekao da će mu srce biti puno.

ŽČ, NĐ Andora
Podeli

Iako od svoje osme godine živi i radi u Nemačkoj, Hukić i dalje Srbiju doživljava kao svoju domovinu.

Dolazim ovde zato što je ovo moja domovina, jedva čekam da dođem. Ja sam poreklom iz Sjenice, cela porodica mi je odatle. I dalje posedujemo imanje i kuće u Sjenici, ali mi porodica sada živi u Novom Pazaru“.

Raška oblast je veliki ’izvor’ odličnih boksera, Sael Papić, Enad Ličina, ti... Otkuda toliko dobrih boraca iz tog dela Srbije?

Mislim da širom Srbije ima dosta velikih talenata. Momci su izuzetno vredni, ali nažalost imaju jako loše uslove. Ja sam imao tu sreću da vrlo mlad odem u Nemačku, gde je sve na dosta ozbiljnijem nivou i gde se dosta ulaže u sport generalno. Poenta je biti vredan i uporan, ali to nije dovoljno bez odgovarajućih ulaganja“.

Čini se da je problem u amaterskom boksu, koji u Srbiji gotovo da i ne postoji, tamo gde sve u stvari počinje?

„Da, definitivno bi tom segmentu trebalo posvetiti pažnju. Mora više da se investira, trebalo bi država da se aktivira i uključi. Sportisti su najbolja reklama za svoju državu“.

Koliko te Nemci doživljavaju kao ’svog’ boksera?

„U početku su me totalno gledali kao svog boksera. Kako je vreme odmicalo, bilo je sve više publike sa ovih prostora, pa su se malo distancirali, ali me i dalje podržavaju. Iskreno, meni je srce puno zbog sve većeg broja naših ljudi“.

Ti si deset puta do sada branio titulu u WBO kruzer kategoriji, najavljeni meč biće ti jedanaesti put da braniš naslov, a treći put protiv istog boksera. Da li se već počeo da se pripremaš za meč, s obzirom da je tek za nešto više od tri meseca?

„Jeste, ali taj (Ola Afolabi) mi je već dojadio. Ovog puta ima da ga bijem toliko da će me zapamtiti dok je živ“, poručio je u svom stilu Marko Huk.“Znate kako, do sada sam borbe dosta neozbiljno shvatao, uglavnom sam se spremao mesec dana pred borbu, ali i tako sam pobeđivao jer sam prirodno jak. Odlučio sam da se uozbiljim i da dočekam meč spreman. Počeo sam sa treninzima pre nekih desetak dana i samo ću povećavati intenzit jer želim da budem kao lav u ringu“.

Dosta si gravitirao između kruzera i teške kategorije, radio si sa Povetkinjom meč za titulu i može se slobodno reći na sudije izgubio. Koliki je problem kada se menja kategorija?

„Nije toliki problem preći iz ’lakše’ u ’težu’ kategoriju, ja sam se za dve sedmice ugojio deset kila, ali problem nastaje kada treba da se skinu kilogrami. Ja sam se u martu borio u teškoj kategoriji, da bi se u maju borio opet u kruzer kategoriji za koju sam u roku od sedam dana morao da skinem šest kilograma, i to me je koštalo dosta snage“.

Da li ćes, posle eventualne pobede u narednom meču, ponovo ići u ’težu’ kategoriju i izazvati nekog od šampiona, eventualno revanš sa Povetkinjom?

„Ja sam planirao da ostanem u ’jačoj’ kategoriij, ali je problem u tome što imam ugovor sa promoterom,
koji poštuje moje želje, ali ipak ima poslednju reč“.

Da li se pripremaš za meč prema protivniku ili jednostavno samo forsiraš svoj stil?

„Normalno je da svaki bokser želi da nametne svoj stil u borbi. Mene samo zanima da li je protivnik levoruk ili dešnjak, dok neki gledaju snimke i sistematski se pripremaju za protivnika“.

Koliko često dolaziš u Srbiju i da li treniraš kad si ovde?

„Poslednja borba mi je bila pre mesec dana i odmah nakon nje sam imao ponudu da idem u Ameriku, u Majami. Ali, pomislio sam kako je tamo 30 stepeni i odmah sam došao u svoju Srbiju i moj Sandžak. Što češće dolazim, sve me više vuče da dođem opet. Ponavljam, ja drugu domovinu sem Srbije nemam i moram da priznam, da mi je kao najuspešnijem bokseru sa ovih prostora, krivo da još ni jedan moj meč nije prenošen“.

Kako te prihvataju u Novom Pazaru, s obzirom da si nesumnjivo velika zvezda?

„Novi Pazar je posebna priča, tamo imam poseban tretman, ali bi voleo da je tako bude i u celoj Srbiji. Imam srpski pasoš i ovo je moja zemlja, tako da je glupo trošiti reči“, zaključio je svoj intervju za B92 Muamer Hukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.