Vuk Dinčić za B92: "Juniorska liga prioritet SAAF"

Posle nekoliko godina raskola i sukoba, pomirile su se dve asocijacije američkog fudbala Srbije, pa od ove godine postoji smo jedna, SAAF. Predsednik ujedinjene asocijacije Vuk Dinčić je u razgovoru sa B92 istakao da je glavni cilja SAAF-a da razvije juniorsku ligu koja će biti baza klubova, te rad na stručnoj infrastrukturi timova. Superliga američkog fudbala Srbije od ove sezone imaće dve divizije (A i B) sa ukupno 13 ekipa. Juniorska liga ima dve divizije (Sever i Jug) sa po dve lige (A i B) i ukupno 14 timova.

Izvor: B92

Subota, 02.10.2010.

20:45

Default images

"Ideja je bila da ujedinimo dva saveza u interesu razvoja američkog fudbala u Srbiji koji ima veliku presprektivu. Prvi zadatak koji smo zacrtali jeste jačanje juniorske lige. Prvenstveno što želimo da dobijamo kvalitetne mlade igrače koji će kasnije igrati u seniorskoj konkurenciji, dok je drugi razlog da se mladi bave sportom“, rekao je Dinčić za B92.

"Jačanje juniorske lige omogućava razvoj juniorske reprezentacije koja je ušla u prvih osam u Evropi. U martu i aprilu igraće sa Francuzima, pa će možda ući i u prvih šest“.
saaf.rs
Za razliku od drugih sportova, ali i ostalih stvari u Srbiji, u američkom fudbalu nisu zapostavljeni manji gradovi, već se podjednako razvijaju kao i Beograd koji nema timski monopol.

"Kvalitet američkog fudbala kod nas je što imamo dosta dobrih klubova van Beograda. Imamo jedan jak beogradski klub Vukove, ali se razvijaju i klubovi po Srbiji što je veoma dobro. Juniorsku ligu smo podelili na Sever i Jug gde se takmiči dosta klubova. Imamo veliki broj igrača u manjim sredinama gde nema nekih drugih sportova ali ima američkog fudbala. Mladi sada kao prvi sport biraju američki fudbala, danas imamo registrovano preko 1500 sportista“, istakao je Dinčić.

Pomene doživljava i seniorska liga u kojoj će se za titulu ponovo boriti Vukovi i Vajld Borsi.

"Imamo 25 klubova u seniorskoj ligi što nije malo. Ovih dana razgovaramo kako je najbolje da organizujemo ligu. Mislim će isto biti podeljeno na dve divizije, Superliga A i Superliga B, u Sever i Jug. Klubovi su počeli maksimalno da ulažu u svoj rad, organizaciju i razvoj trenera. Mi ćemo kao asocijacija pomoći da edukujemo trenere u tim klubovima i što više igrača, kao i strane trenere iz NFL-a i NCAA-a koji će im pokazati nove stvari“.

"Biće to najmasovnija i veoma jaka seniorska liga. Postoji velika perspektiva ovog sporta. Seniorska liga jeste stub AF kod nas, ali je za ovu sezonu prioritet uniorska liga“
, dodaje Dinčić.
saaf.rs
Mnogo stranaca je proteklih godina radilo u srpskim klubovima što je značajno doprinelo razvoju. Najveći iskorak napravili su Vukovi dovođenjem Superboul šampiona Rubena Drounsa. Dolazak stranih, uglavnom američkih stručnjaka doprineo je daleko bržem razvoju sporta nego što je to slučaj sa drugim (košarka olimpijski od 1936, mi postali ozbiljni 60-ih).

"Klubovi su zainteresovani da angažuju nove trenere jer sada mora da se radi još više. Velika je stvar što je došao Ruben Drouns koji je osvojio Superboul pre dve godine. Njemu se svidelo kako se radi u Srbiji i video je da ima igrača koji imaju perspektivu da odu na koledž da se školuju. Amerikanci su jako zainteresovani da pomognu razvoj AF u Srbiji, ostavili smo dobar utisak u njih i smatraju da smo jako talentovani, te da bi uskoro mogli jedan ili dva igrača da odu u NFL što bi bila velika stvar za nas“.

Kao i u svakom sportu najveći problem i prepreka u radu jeste novac, odnosno nedostatak istog.

"To jeste najveći problem ali je u ovom trenutku jako važno da mi uložimo dosta energije i odricanja kako bi se sport tazvio kod nas. Želja ljudi da rade je presudna, pored novca, i mislim da ćemo uspeti iako je jako teško. Razgovaramo i sa državom, sa ministarstvom za sport i omladinu koji žele da pomognu i da se uključe u ovaj projekat. Razgovaraćemo i sa američkom ambasadom i sa drugim ljudima koji žele da pomognu.Vrlo bitno je da mi samo dosta uložimo da pokažemo da je to kvalitetan sport “.
saaf.rs
Velike ambicije ima i reprezentacija koja konačno može da računa na sve igrače iz Srbije.

"Naše ambicije su velike. Sledeće godine igramo sa Francuzima da uđemo među šest u juniorskoj konkurenciji. Seniorska reprezentacija 2012. igra EP u C grupi, a naš cilj je da uđemo u B grupi. Sada kada su svi igrači tu, imamo veliku perspektivu da napravimo snažnu reprezentaciju koja može da ostvari ozbiljne rezultate na međunarodnoj sceni“.

Vrlo bitna stvar za klubove je da imaju tere na kojem mogu da treniraju i igraju mečeve. Osim terena sa veštačkom podlogom na Adi, nema adekvatnih stadionu u Srbiji.

"Trenutno se radi na izgradnji dva terena. Jedan od njih je u Kragujevcu ali je rano pričati o tome. Naša želja i ambicija je da napravimo nekoliko terena u Srbiji. Trenutno je važnije da ulažemo u klubove, trenere, igrače i sudije da bi mogli da se bolje tamiče“, rekao je Vuk Dinčić za B92.

Timovi članovi SLS su svrstani u dve divizije. Diviziju A čini 6 klubova i to: Beograd Vukovi, Novi Sad Dukes, Niš Imperatori, Sremska Mitrovica Legionaries, Sombor Celtis i Vrbas Hunters. Diviziju B čini 7 klubova i to: Inđija Indians, Vršac, Mladenovac Forestlanders, Novi Kneþevac Grofovi, Beograd Highlanders, Kikinda Mammoths i Subotica Spartanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: