Tepić: "Kao tim do uspeha"

Košarkaška reprezentacija Srbije putuje u Poljsku sa ciljem da obezbedi kontinuitet učešća na velikim takmičenjima i plasira se na Mundobasket u Turskoj. Medjutim, prema rečima većine košarkaša, igrajući bez respekta protiv svih, ukoliko se ukaže prilika da se zabeleži još bolji rezultat - iskoristiće je.Jedan od momaka koji garantuje dobru budućost srpske košarke i od koga se očekuje da ponese poveći teret odgovornosti u Poljskoj je i MIlenko Tepić. Novi igrač Panatinaikosa za B92 govori o EP u Poljskoj, teškoj grupi, šansama naše selekcije, ali i novim izazovima koji ga očekuju u dresu slavnog atinskog kluba.

Izvor: Igor Vujièin

Petak, 04.09.2009.

21:45

Default images

Za većinu reprezentativaca pripreme sa tako velikim i zahtevnim trenerom, kakav je Dušan Ivković, predstavljaju novo iskustvo. Gotovo celo leto ekipa se uigravala, i prema rečima srpskog beka, potpuno spremna dočekuje velika iskušenja i teške mečeve u prvoj fazi:

""Pre svega, treba napomenuti da smo imali dobre pripreme, od onih bazičnih u Folgariji, preko utakmica u Grčkoj, pa sve do ovih poslednjih kada smo uvežbavali neke finese i odredili konačan tim".

Španija, Slovenija i Velika Britanija... Srbija je u najtežoj grupi, a prvu fazu počinje protiv najvećeg favorita za zlato,Španije. Respekt postoji, ali ne i strah, jer se račun svodi na kraju.

"Španija je po mom mišljenju jedan od favorita za osvajanje zlatne medalje, takođe borićemo sa i sa Slovenijom i Velikom Britanijom, reprezentacijama koje imaju dobre sastave. Ipak, najbitnije je da spremni dočekamo sistem takmičenja koji nas očekuje, da smo svesni toga da je svaka utakmica podjednako važna i da imamo na umu to da nas eventualni poraz ili kiks u prvoj utakmici ne poremeti. Možemo da igramo sa svima, pa i sa Španijom, pokazaćemo to u Poljskoj".
U turnirskom sistemu, gde se svaki dan igraju mečevi, ponekada je važna i matematika. Mnogi se prisećaju EP u Španiji, poraza od jake Grčke posle produžetka, i utakmice sa Izraelom, gde je plaćena cena igranju "do koske" sa Grcima... Ipak, srpski reprezentativci ne žele da se bave kalkulacijama, iako bi čak i jedna pobeda bila dovoljna da se reprezentacija domogne druge faze, gde su protivnici lakši nego na startu takmičenja.

"Matematički gledano, prema sistemu takmičenja, jedna pobeda nam je dovoljna, protiv Španaca, Slovenaca ili Britanaca, svejedno je, pobeda je pobeda. Kada se to ostvari, onda počinje prava trka. Mislim da će posle prva dva kola Velika Britanija biti poslednjeplasirana u grupi. Međutim, ne treba sada da gledamo šta moramo da dobijemo ili gde možemo sebi da dopustimo poraz. Složno, timskom igrom idemo na trijumf u svakom susretu, to je najbolji način da dođemo do rezultata koji smo zacrtali" , kaže Tepić za B92.

Pored dobre igre i sreće, vrlo često, važan faktor na velikim takmičenjima su i povrede. Španci su tokom priprema imali problema sa povredama Gasola i Fernandeza, Slovenci su dva dana pre odlaska u Poljsku ostali bez Bena Udriha.

"Bez obzira na sastav rivala, mi ćemo igrati isto. Povrede su sastavni deo sporta, žao mi je zbog njihovih igrača, ali mi smo okrenuti isključivo svojoj igri. Ne sme da dođe do opuštanja ukoliko ne igra neko od ključnih košarkaša u protivničkoj ekipi".

U samo jednoj sezoni, Tepić je imao privilegiju da radi sa dva trofejna trenera, a sa trećim saradnja počinje tokom jeseni: Duško Vujošević - Partizan, Dušan Ivković - reprezentacija, Željko Obradović - Panatinaikos.

"Stvarno mogu da se pohvalim da sam kroz karijeru radio sa vrhunskim trenerima, od početka profesionalnog bavljenja košarkom, kroz mlađe reprezentativne selekcije, pa sve do ove sezone kada u istoj godini treniram pod vođstvom tri najbolja stručnjaka u Evropi. To će sigurno uticati na moju karijeru i košarkaško znanje",rekao je za B92 momak iz Novog Sada, koji osim košarkaškog znanja, pleni mirnoćom, kulturnim odnosom prema medijima, ali i interesovanjima van košarkaškog terena.

Srbija takmičenje na EP u Poljskoj u ponedeljak u 21 sat utakmicom protiv Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: