Čavić za B92: Oboriću ponovo evropski rekord

Najbolji srpski plivač Milorad Čavić uspešno je otvorio sezonu u 25-metarskim bazenima. Čavić je na takmičenju Svetskog kupa u Berlinu osvojio dve zlatne medalje, u trkama na 50 i 100 metara delfin stilom, a za B92 govori o uspehu u Nemačkoj, kao i o planovima u nastavku sezone, koja će mu poslužiti kao priprema za Olimpijske igre u Pekingu, a u kojoj očekuje novo obaranje evropskog rekorda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2007.

10:54

Default images

Milorad Čavić, glavna nada srpskog plivanja na OI u Pekingu, kaže da je izuzetno zadovoljan učinkom na Svetskom kupu u Berlinu. Čavić je na 50 i 100 metara delfin ostvario vredne pobede, a na 50 metara slobodnim stilom bio je učesnik finala, u kojem je Šveđanin Stefan Nistrand oborio svetski rekord.

Vrlo sam zadovoljan rezultatima u ove dve trke. Nisam znao šta da očekujem, pošto su mi ovo prve trke u sezoni. Međutim, dva meseca dobrih treninga doneli su rezultate i sada sam veliki optimista za naredna takmičenja. Svetski kup u Berlinu je bilo ozbiljno takmičenje, ali je to, ipak, na neki načun, samo uvod u Evropsko prvenstvo u 25-metarskim bazenima u Debrecenu“, rekao je Čavić za B92.

U tom gradu na istoku Mađarske ovog decembra biće održan 11. šampionat Evrope u 25-metarskim bazenima.

"Jako sam optimističan pred to takmičenje i očekujem mnogo od njega. Nadam se najboljim rezultatima u trkama na 100 i 50 metara delfin stilom. Očekujem da ću oboriti svoj evropski rekord na 100 metara delfin, a možda ću pokušati isto i na 50 delfin. Još uvek sam malo umoran od puta, međutim, nastavljam sa treninzima, koje ne treba preskakati. Ipak, kondicija i cela situacija ne može uvek da bude savršena. Ispalo je da sam odlično plivao i jedva čekam da vidim šta će biti sledeće nedelje u Italiji gde ću učestvovati na Gran Priju".
Foto:viewimages
Sledećeg vikenda (24. i 25. novembar) održava se poslednje takmičenje za Svetski kup, u brazilskom Belo Horizonteu. Ćavić neće putovati preko Atlantika, već nastavlja sa takmičenjima u Evropi.

"Ove godine sam u dogovoru sa trenerom odlučio da učestvujem samo u Berlinu, pošto je ovo najteža stanica Svetskog kupa. Takmičenje u Italiji će biti dobro, imaćemo jaku konkurenciju i bitno mi je da tamo učestvujem".

"Posle Gran Prija u Italiji, koji je na programu sledeće nedelje, nema ništa do EP u Debrecenu, u decembru. To bi trebao da bude kraj sezone u malim bazenima i posle toga ću da se fokusiram na velike bazene".

U aprilu će u Mančesteru biti održano Svetski šampionat u 25-metarskim bazenima. Mesec dana ranije Ajndhoven će biti domaćin šampionata Evrope u velikom bazenu. Čavić smatra da bi mu povratak u mali bazen u aprilu bio kontraproduktivan.

"Ne očekujem da ću tamo da idem, ali sve je moguće. Nije mi jasno zašto je to tek u aprilu i posle EP u velikim bazenima koje će biti u martu. Mislim da nije najpametnije da idem tamo. Možda je i najbolje da ostanem na Floridi i nastavim sa pripremama za Olimpijadu".

Tokom 2007. godine Čavić je imao probleme sa povredom, ali i finansijama. Sada je, srećom, sve u redu.

"Sa povredom i ostalim problemima, pre svih finansijskim, sada je sve u redu. Sa finansijske strane sve mi je pokriveno i zbog toga se zahvaljujem sponzorima - Beogradskoj berzi, Udruženju banaka Srbije, Direkt mediji, Olimpijskom komitetu Srbije, Telekomu i Telenoru. Bez njih ovo ne bi bilo moguće".
Najbolji srpski plivač već je obezbedio učešće na OI na 50 i 100 metara delfin. U narednom periodu on će pokušati da dostigne olimpijsku normu i na 50 i 100 metara slobodno.

"Moguće. Uvek sam bio dobar u trci na 50 slobodnim stilom. Ovo što sam uradio u Berlinu ne znači ništa. Ipak mi mnogo znači kada imam fizioterapeuta pored sebe na bazenu da mi pomogne da se oporavim posle jedne trke. Sigurno ću plivati 50 slobodnim stilom u Debrecenu. Moguće da ću istu disciplinu otplivati i u Pekingu. Videćemo... Najbitnije mi je da plivam što bolje u 100 delfin, pošto mi je to najbolja disciplina".

U dva dana Šveđanin Stefan Nistrand oborio je dva svetska rekorda u berlinu. U drugoj od tih trka plivao je i Čavić.

"Propustio sam prvu trku zbog pres konferencije, ali mi je jako drago da sam bio deo toga, a sa druge strane mi je jako žao što nisam mogao da je gledam sa strane. Najbitnije mi je da imam tu trku iza sebe u pripremi za Debrecen".

Čavić mnogo očekuje od švedskog plivača do Pekinga.

"U ovom periodu se i moglo očekivati najviše od Nistranda. Od njega očekujem da će oboriti svetski rekord na Olimpijskim igrama. Ovo sada, međutim, ne znači mnogo u pripremi za Olimpijadu. Ipak, ne bi me iznenadilo da Nistrand uradi nešto fenomenalno u Pekingu", kaže Čavić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: