Odlazak Gospodina Bodiroge

Dejan Bodiroga nije bio samo veliki igrač, već bi sve što je godinama činio svojim driblinzima, koševima, ponašanjem na i van terena, moglo da se opiše samo jednim terminom – gospodin.

Možda u podatku da ga je otkrio u Zrenjaninu Krešimir Ćosić, ima neke simbolike, jer je Ćosić i danas mnogima mera za pamet i dostojanstvo na parketu. Takav je bio i Bodiroga...

Karijera bez jedne mrlje i afere...Počev od Zadra, Stefanela, pa preko Milana, Bodiroga je pisao stranice istorije u klubovima kao što su Real, Panatinaikos, Barselona i Lotomatika. Osvojio je četiri titule evropskog prvaka - sa Realom, Barselonom i dva puta sa Panatinaikosom, a sredinom 90-tih godina 20. veka bio je jedan od retkih koji je odustao od NBA lige, iako je tamo imao mesto.

Vujičin Igor
Podeli

Od 1995.godine i EP u Atini Bodiroga je bio i sastavni deo reprezentacije Jugoslavije. Sa reprezentacijom Jugoslavije dva puta je osvajao Svetsko prvenstvo - 1998. i 2002. godine, a tri puta Evropsko - 1995. 1997. i 2001. godine. Ima i srebrnu medalju sa Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine.

Takvu karijeru nije lako okončati, ali Dejan kaže da je ova odluka sazrela i doneta u pravom trenutku:

Jeste ovo bila teška odluka.  Medjutim, mislim da je to i sazrela odluka, i da je ovo bio pravi momenat. Srećan sam, zadovoljan, ponosan na sve što sam napravio i nemam ni za čim da žalim. Moram da kažem da ne bih promenio njiednu odluku koju sam doneo tokom svoje kariejre. Svaka je bila prava i pokazala se uspešnom“.

Mnogi sportisti dolazili su po završetku karijere u dilemu „šta raditi dalje“. Svojim stilom i ponašanjem, Bodiroga je mnoga vrata ostavio otvorena. Ono što je sigurno, kamp u Trebinju nastavlja sa radom:

Kamp je nešto što je bila moja želja i nadam se da će biti tradicionalan. Ove godine okupljamo decu iz preko 12 zemalja iz cele evrope i sveta. Mislim da je to preko 300 i nešto dece. Mislim da će to biti sjajan događaj i nadam se da će ovaj kamp biti tradicionalan“.

Dejana bi mnogi rado videli u svojim organizacijama. Konkretna ponuda već postoji, iz kluba u kojem je odigrao poslednju utakmicu u karijeri:

Što se tiče budućnosti i mog angažovanja razmišljam se između Beograda i Rima. Predsednik Rome mi je ponudio da ostanem u klubu, da imam funkciju u toj organizaciji. Druga opcija je povratak u Beograd, tako da još uvek razmišljam, a odluku ću doneti sledećih dana“.

Karijera prepuna medalja sa velikih reprezentativnih takmičenja, i trofeja u evropskoj klupskoj košarci, ne ostavlja Dejanu sumnju da je doneo pravu odluku u pravom trenutku. Na pitanje da li možda ipak ima nešto za čime će žaliti, nema dilemu:

Nemam za čime da žalim. Ponovio bih sve odluke koje sam donosio tokom karijere. Igrao sam u najvećim evropskim klubovima, sa najvećom tradicijom. Osvojio sam sve što se može osvojiti, ne samo titule, i ne samo jedanput nego više puta. Ostvario sam sve svoje snove. Imao sam lep početak karijere i veoma lep kraj. Dogodilo se tokom tih 15 godina stvarno dosta toga lepog. Moram da napomenem - velika mi je čast posebno bila da igram za reprezentaciju,. Da predstavljam svoju zemlju i to je za mene uvek bilo nešto posebno i čega se rado sećam, svih titula koje smo osvojili. Hvala bogu, bilo je to jedno predivno iskustvo, prelepo koje sam imao“ rekao je Bodiroga za B92.