Đoković: Želim proboj na ATP listi

Naš mladi teniser Novak Đoković počeo je da privlači pažnju rezultatima u poslednjih godinu dana. Osvajač je dva turnira Čelindžer serije, a početkom godine učestvovao je na Otvorenom prvenstvu Australije i izgubio u prvom kolu od Rusa, Marata Safina. Đoković je učestvovao na turniru Samsung open 2005 u Beogradu, gde smo iskoristili priliku da popričamo o njegovim planovima za ovu godinu.

Izvor: Milan Pavlica, B92

Nedelja, 13.02.2005.

14:55

Default images

Čuo sam priče da je ovo možda poslednji put da te gledamo u Beogradu, pošto želiš proboj na ATP turneju, da li je to istina?

Nadam se da jeste jer se nadam da ću što pre doći do ATP konkurencije. Usresređivaću se na veće turnire u narednom periodu. Mislim da sam osvajanjem Čelindžera u Nemačkoj i Mađarskoj pokazao sebi i drugima da sam prevazišao tu konkurenciju. Početkom godine prošao sam kvalifikacije na Australian Openu i plasirao se u glavni žreb.

Imali smo priliku da gledamo taj meč. Savladao te je Marat Safin, koji kao da igra u životnoj formi. Da li ti je bilo lakše kada si video da te je eliminisao kasniji pobednik turnira?

Safin je pomenuo posle tog meča da sada gleda na neke stvari drugačije, pošto je ponekad psihički malo labilan...u neke mečeve ulazi bez volje i želje za pobedom. Ceo turnir je odigrao fantastično. Jedino je u polufinalu imao većih problema sa Federerom.

Meni je meč sa Safinom bio veliko iskustvo i mnogo će mi značiti u nastavku karijere bez obzira na rezultat koji je bio ubedljiv u njegovu korist (3:0). Imao sam priliku da igram na centralnom terenu, pred 15 hiljada gledalaca. Retko ko je uopšte imao priliku da igra na tom centralnom terenu. Drago mi je što sam se pokazao pred celim svetom, pošto je taj meč direktno prenošen na Eurosportu.
Ti si deo nove generacije našeg tenisa. Nisi sam, tu su uspešne devojke i mladići, neki pre tebe su dosta morali sami...

Srbija je oduvek imala mnogo talenata, ali su mnogi uspeli u inostranstvu. Evo ja sam od 12. godine, tri godine trenirao u Akademiji Nikole Pilića u Minhenu. Ana Ivanović je trenirala u Švajcarskoj, tako da retko ko trenira u Beogradu. Janko Tipsarević je jedini i svaka mu čast, jer Srbija već 15 godina od Bobe Živojinovića nema istaknutog igrača u muškom tenisu.

Naš tenis je trenutno u velikom usponu i nadam se da ćemo nastaviti tako. Siguran sam da ćemo u budućnosti imati jake reprezentacije, žensku i mušku.


Mnogi ne znaju koliko je novca potrebno uložiti u građenje jedne karijere, kako se ti snalaziš sa pronalaženjem sponzorskog tima?

Svi znamo da je finansijska situacija u zemlji teška. Država i mediji nisu dovoljno obraćali pažnju na tenis. Mislim da smo našim rezultatima u poslednje vreme podstakli medije da prate naš rad. Podrška medija je veoma važna za tenis, jer je on veoma skup i zahtevan sport.
gemaxtennisclub.com
Kako bi sebe opisao kao igrača?

Ja sam dešnjak, igram dvoručni bekend. Sa osnovne linije sam najbolji, ali sa novim trenerom ću raditi na servisu i voleju. Danas više ne može da se igra samo sa osnovne linije. Sada je sve u servisu i to je trenutno najvažniji udarac u tenisu. Forhend mi jak, a omiljeni udarac bekend paralela, ali ne bih mnogo da otkrivam svoje udarce,  to treba da se vidi na terenu.

Mislim da sam kao klinac govorio da mi je omiljena brza podloga, u hali ili napolju, ali prethodnih godina sam najbolje rezultate beležio na šljaci. Još samo nisam igrao na travi. Ove godine ću učestvovati na Vimbldonu i biće veoma zanimljivo.


Koje turnire planiraš da igraš ove godine?

Posle Gemaxa odigraću još dva slična turnira u Francuskoj, posle toga dolazim na Dejvis kup u Novi Sad. Igraću za reprezentaciju protiv Zimbabvea. Od jačih turnira oprobaću se u kvalifikacijama u Barseloni i Valensiji na šljaci.

Nadam se da ću barem do U.S. Opena doći do renkinga koji će mi omogućiti direktan plasman u turnir. Mislim da imam kvaliteta i potencijala za to
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: