Nova vest
Košarka

Četvrtak, 05.09.2002.

13:47

Kakva kosarkaska noc!

Pre samo 24 sata polemisao sam, kao i svi ostali koji prate ovo prvenstvo, sta ce se dogoditi poslednjeg dana takmicenja po grupama, i ko ce biti sledeci protivnik nase reprezentacije. Bilo je dosta poklonika 'teorije zavere", po kojoj bi Spanija namerno pustila Brazil, i na taj nacin izabrala laksi put do medalje. Takodje se naveliko analizirala sansa plavih da nekako izbegnu Amerikance, i po tom scenariju trebalo nam je trece mesto. Posto ne volim tu vrstu matematike, nisam se upustao u sve te price, a na insistiranje sam rekao da sve zavisi od Argentine. Pomalo jer sam verovao da se u utakmici SAD-Argentina moze svasta izdesavati, a pomalo sam s vodio zeljom da im kontriram. I na kraju je bilo ovako : Jugoslavija je "pregazila" bracu Turke, Spanci su "osvojili" Brazil, a Angola je Portorikance mucila 50 minuta. U grupi F , jos veci 'show". Novi Zeland u osam najboljih, Rusi opet nikakvi, a Argentinci poslali Amere pod tuseve sa onim najglupljim osecajem: sta se dogodilo?

Izvor: Specijalno za B92, Aleksandar Dzikic pomocni trener KK partizan

Autor: Specijalno za B92, Aleksandar Dzikic pomocni trener KK partizan

Default images

GRUPA E

Jugoslavija je opet izasla sa petorkom 1 mali - 4 velika, sa dve petice ( Divac, Koturovic ). Odlicno, nema sta.
Cilj:uneti Turke u reket, uzeti potpunu kontrolu skoka i to realizovati kontrama i sutem posle povratnih lopti centara.

Turska je odgovorila sa dve cetvorke ( Okur, Jahovic ) i nije mogla imati prednosti u igri blize kosu. To ih je nateralo na napade iz sirokog rasporeda 1-2-2 ( popularna potkovica ) gde su uglavnom napadali Divca , primoravsi ga da igra odbranu na 7 metara.

Imali smo odlicno pokrivene linije dodavanja, skok u odbrani je funkcionisao, i stvarno smo trcali brzo i resavali sigurno.

Razlika je napravljena vec na startu, prilika da se , opet, pruzi sansa igracima koji ce biti potrebni na putu ka zlatu.Kontranapad ubitacan, dodavanja precizna i vrh svega:NESEBICNA IGRA.

I promena odbrane Turcima nije donela nista dobro, svetski sampion je bio potpuno spreman i za to. Napad im se sveo na trojke iz kontranapada i poneki prodor, daleko od sistematske igre.

Na parketu su bili SVI, osmeh se vratio na lica...a izborili smo se i za "vecernje" termine.

Angoli je presudio Ortiz ( kao i Jugoslaviji ) u poslednjim sekundama drugog produzetka ( prvi put na sampionatu ). Angola je inace uradila vise nego sto je planirala, o Portoriku i da ne govorimo. Prvi posle dve faze takmicenja - mislim da ni oni sami jos uvek ne veruju.

Arojo je sigruno medju najboljima , ako ne i najbolji playmaker prvenstva. Ili drugim recima, najvise utice na igru svoje ekipe. Ako ne bude iznenadjenja , a SVE je moguce kada igra Novi Zeland, eto Portorika medju 4 najbolja.

Spaniju nije zanimalo da bira protivnika ( iako se ovdasnja populacija mogla kladiti u sve da ce Spanci uraditi sve sto im padne na pamet, ako imaju korist od toga ). Imbroda je sacuvao obraz, njegovi igraci takodje, a Brazil je , posle igre u B, u malom padu. Angola je dobijena srecno, evropske ekipe su ih ubedljivo porazile.

GRUPA F

Iako je Argentina "otresla" Dream team replikante, podvig veceri ( po mom skromnom misljenju ) je ono sto je Novi Zeland uspeo.

U utakmici protiv Kine, Kiviji su se vratili iz minusa od 23 poena. I to im nije prvi put u Indijanopolisu ( setimo se meca sa Rusijom npr . ) da se vracaju iz mrtvih, da pokazuju veliku upornost i hrabrost, borbu do poslednje sekunde.

Pobeda je znacajnija jer je izvojevana bez najboljeg igraca, Marksa ( posekotina oka, postoji mogucnost da pokusa da pomogne saigracima ).

Kinezima ostaje da uce i rade, srecom imaju sa kime. Ocekivalo se vise, ali...Nekako mi je bas drago sto sam najavio dobre igre Novozelandjana, i to je svakako tim kome zelim sve najbolje ( naravno, posle Jugoslavije ).

Nemacka je lagano dobila Rusiju, vec na poluvremenu je bilo 20 i kusur razlike. Oni koje sam ocenio kao vrlo dobre i potencijalne kaniddate za medalju, su takvo razocarenje, najvece na svetskom prventsvu.

Izgleda mi kao da sam ja vise zeleo da naprave nesto, nego oni sami. Ne znam ko je kriv, ali znam da nije Jeremin kriv sa sve. Jedan dan biti briljantan, sledeci dan biti svoja sopstvena senka, e pa to mi nije bas najjasnije. Pomalo sam se umorio da u svaki "ruski" deo ovih mojih textova ubacujem nesto tipa: "sta im je?". Izgleda im ssada nije nista.

U susretu najuigranije ekipe sampionata i ekipe sa najvise talenta ( ipak se radi o vrhunskim NBA igracima ) , u utakmici koja i odlucuje , ai ne odlucuje mnogo, pobedili su ovi prvi, Argentina.

Da malo pojasnim ovu prethodnu recenicu, jer posle poraza situacija Amerikanaca je slicna onoj u kojoj smo mi bili posle praza od Portorika ( i izgubljene sanse za prvo mesto ).

Ako se reprezentacija isprati sa idejom da bude PRVAK SVETA, pre ili kasnije, MORA SE POBEDITI svaki dobar tim ( u nasem slucaju je to bilo kalkulisanje oko izbegavanja SAD ) i malo je bitno u kojoj fazi takmicenja ce se to dogoditi.

Kao sto smo mi najvise razmisljali o Amerikancima, tako su i oni razmisljali, pre svega, o nama.

I verovatno je u njihovim glavama, kao i u nasim ( i pored svih onih poruka tipa " mislimo samo sledecem protivniku "), prva ideja i top motiv bio dobiti "NJIH", a ostalo ce sve samo po sebi da se resi.

Nasu lekciju smo ( na tezi nacin ) naucili os Spanaca, a gradivo utvrdili uz pomoc Portorikanaca. Za razliku od " YUG Dream team" druzine, NBA "momcad" nema pravo na gresku,jer se sada ispada, nema vise popravnog.

Protiv Argentine, i oni su ocekivali da se sve resi tek tako ( lako ), a malo su se zbunili kad su shvatili da ih OVI u plavobelim dresovima "ne fermaju" mnogo, da ne kazem uopste ( na samom pocetku, Pierce u nokdaunu ).

Bez pravog motiva, u najmanju ruku nadobudno - tako su usli u mec protiv ekipe za koju se zna ( barem to znaju oni koji bi trebalo da znaju )da nema bas puno "razumevanja" za autoritete,a respekta nemaju bas prema nikome.

Amerikanci nisu prvi put bili u ovakvom izdanju - "bizuteriju" tipa Novi Zeland i Kina su takodje podcenjivali, pa je bilo potrebno da se posle , tokom igre, i zapne kako bi se pobedilo. To sto su na isti nacin usli i u mec sa Argentincima je greska Karla, koji je MORAO da nadje nacin da im objasni neke cinjenice vezane za "gaucose" i da ih upozori da seradi o mnogo kvalitenijoj ekipi od svih prethodnih protivnika .

Ono sto su do sada pokazali u napadu, potpuno se uklapa u zamisli Karla , koji i najavljivao da ce se truditi da sve sto rade bude "prosto i jednostavno". Ono sto se desavalo na parketu, cesto je bilo jalovo, nedovoljno efikasno, na kraju svedeno na extra-kvalitete Piercea i Finleya, i naravno kontranapad, kao timsko opredeljenje.

Utakmica sa Argentinom je pokazala da ovom sastavu SAD, posle samo 2 nedelje zajednickih priprema , nikako ne odgovara protivnicki napad zasnovan na seriji blokada i brzim resavanjima tih situacija ( citanje odbrane ).

Argentina igra organizovano, sa puno kretnji, sa puno pick-n-roll opcija,sa centrima koji se otvaraju spolja za igru licem , i sa 3 igraca dominantnoh fizickog potencijala, koji su imali hrabrosti da "probijaju" svoje cuvare i resavaju poenima iz reketa ( Amerikanci nisu mogli da veruju da je neko toliko i tako bezobrazan ).

Naravno, i partija Latino amerikanaca je bila na nivou ekipe koja je jedina neporazena. Uigrani do savrsentsva ( cesto su dodavanja za koja pomislite da idu u prazno zavrsavala u rukama igraca koji se NIJE slucajno pojavio tu ), sa verom da mogu i ono sto niko pre toga nije, uspeli su da ostanu sami na vrhu brda i da odatle posmatraju ko im se sledeci "priblizava"...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve