Nova vest
Košarka

Subota, 31.08.2002.

17:33

Dan drugi: kako smo, i zasto izgubili od Spanije...

I drugi dan je doneo iznenadjenja. Doneo je i potvrde da neki od jucerasnjih rezultata nisu slucajnost. A bilo je rezultata zbog kojih bi mnogi trebali da se zamisle. Idemo redom...

Izvor: Specijalno za B92, Aleksandar Dzikic pomocni trener KK Partizan

Autor: Specijalno za B92, Aleksandar Dzikic pomocni trener KK Partizan

Default images

GRUPA A

Bio jednom jedan Zoran Savic. Bio jednom jedan Gregor Fucka...

Svi se secaju onog "slucajnog" faula nad pomenutim Slovencem sa italijanskim pasosem, u jednoj, ne tako davnoj, borbi za medalju. Na najbolji nacin je stavljeno do znanja sta ga ( ih ) ceka ako se "usude" da pomisle da "svrate" do naseg kosa... I Fucka vise nije ni "dolazio", barem ne sa "nemiroljubivim namerama".

Juce je Gasol trcao, skakao, sutirao, zakucavao, sirio ruke, mahao glavom, podsmehivao se...I niko mu nije stavio do znanja da evropski i svetski prvaci ne tolerisu takvo ponasanje. Nije bilo takvog akta, na samom pocetku.

Pa neka razmislja svaki put kada krene ka kosu.

Gasol se razigrao, pa je razigrao svoje, pa onda nije "drugima" dozvolio da se razigraju. U momentima kada se igralo tvrdo ( kada su ga par puta skuplajli po podu), nije bio ni blizu svog nivoa. A poznato je da ne voli "tvrdo" ( uostalom,ko voli? )

Utakmica je pocela onako kako se samo pozeleti ne moze : Spanija rastrcana ( a malo i pogurana onom tehnickom greskom ), nasi spori, neubedljivi, bez jasnih ciljeva u napadu, uvek nekako sporiji u odbrani. Koncepcije ocekivane : spanska laka konjica , puno trcanja, agresivnost na svakom delu terena. Jugoslavija se odlucila za "tezu" varijantu, tako da je Gurovic poceo na Navaru...ili Navaro na njemu, kako god hocete.

Ali tokom cele utakmice ( osim u par navrata ) nije bilo sistemskog cilja da se exploatise ocigledan mis match na spoljnim pozicijama : Rodriguez na Jaricu ( 188 - 200 ), Navaro na Gurovicu ( 192 - 207 ), Himenez na Bodirogi ( 202 - 204 ). Od samog starta je bilo vidljivo da se nasi bekovi muce sa Spancima, kao i da individualna odbrana na Gasolu nece biti dovoljna.

Centarski su napadi isli preko Tomasevica, sa ciljem da se Gasol, za koga Imbroda ( naravno ) nema zamenu, eventualno uvede u probleme sa faulovima. Medjutim , to nije bas davalo rezultate, i razlika je rasla u korist Spanaca.

Spanija je svoj napad potpuno usmerila kaznjavanju odbrambene taktike nase reprezentacije , tako da su sva usmerenja na ceonu liniju imala spremna resenja. U pick-n-roll na krilu su ulazili bekovi i Garbahosa , koji je odlican suter , koji ne sme da ostavlja sam na "trojci". Na ta resenja Jugoslavija nije dovoljno brzo reagovala, tako da se ostvareni visak uvek realizovao na suprotnoj strani od opterecenja.

Pesic je reagovao izmenom gotovo citave petorke, pokusajem da sa dva playa ( Rakocevic - Vujanic ) odparira brzonogim spanskim bekovima, i da agresijom po celom terenu loptu udalji od Gasola ( forsiranjem igre njegovih saigraca, manjeg kvaliteta ) i da sistemski pick-n-roll svede na najmanju mogucu meru ( pre nego Spanci udju u zeljeni raspored ).

U tome se donekle i uspelo, ali selekcija igre u napadu i dalje nije najbolja. Igra se kos za kos, s tim sto je stalno petnaestak poena prednosti za "furiju".

Prvo poluvreme plavi su sutirali ispod 40%.

Pocetak trece cetvrtine i break od 8-0 su model kako treba igrati, istovremeno i dokaz da se moze. Naravno, Spanci ne zele da brzo izgube ono sto su tesko ( ali ne i pretesko ) zaradili. Ulazi se u vec poznati ritam, oba trenera cestim izmenama zele da nadju pet "raspolozenih".

Na pocetku poslednjeg dela , Jugoslavija pravi poslednji veci break ( 7-0 ) i prelazi u prvo vodstvo posle rezultata 4-2. Medjutim, opet je losa selekcija pomoci u odbrani dovela do otvorenih suteva Navara, sto ovaj naravno ne propusta ( dve vezane trojke ). U tim momentima ni skok nije funkcionisao kako bi trebalo, tako da nije ni bilo prilike za kontranapade, kojima smo i pravili preokrete.

S druge strane, ni Spanci ne igraju onako rastereceno kao, na 15 razlike. I oni grese, promasuju ono sto bi obicno pogadjali ( osim pomenutog Navara ),ruke se tresu na slobodnim bacanjima ( Gasol i Marko ) tako da je Jugoslavija par minuta pre kraja u potpunom prikljucku, ali ipak za Spancima. U poslednjim posedima, sve na sebe uzima Bodiroga ( po koji put ) koji igra na poziciji cetvorke i napada direktnog cuvara Garbahosu, dva puta uspesno realizujuci napade.

Poslednji posed svetskih prvaka se , opet, sveo na igru Bodiroge 1 na 1 sa centrom Spanije, koji pravi 2 licne greske pre suta na kos...pogled na semafor i pomalo cudna cinjenica - tek posle ta dva faula "crveni" su u bonusu. Do kraja je ostalo tek nesto vise od desetak sekundi, ali je ovoga puta na nasem beku protivnik koji je dobro cuvao tokom meca - centra Garbahosu, u cuvanju Bodiroge zamenio je Himenez. Imbroda je na parketu drzao 4 mala i Gasola, sto nije promenilo odluku "plavih" da Bodiroga odlucuje. Pordor, sut i promasaj. Spanija je napravila veliki korak ka osvajanju prvog mesta u grupi, i povecala svoje sanse da Amere "vidi" tek u finalu.

Trener Reala je pobedio trenera Barselone.

Nista nije gotovo. Uostalom, ako je reprezentacija ispracena sa zeljom da se vrati sacuvanog trona, svejedno je kada ce se susresti sa americkim timom.

U drugo utakmici u grupi, Kanada je napravila jos jedan potez vredan paznje, i sada je , uz Rusiju, prvi kandidat za najvece razocaranje sampionata. Angola je zaigrala bolje nego protiv Jugoslavije, Kanada bez ambicija. Lutonda, play Angole, je imao svoj show, uz pomoc Gersona i Victora ( zajedno sutirali 12-8 iza linije 6,25 ). Ovom pobedom, prvak Afrike se kvalifikovao medju 12 najboljih, sto im je najveci uspeh u istoriji.

GRUPA B

U grupi B, Blondike su , opet, igrale kao Barbike.

Posle poraza od Portorika , u utakmici koju su vecim delom kontrolisali, uspeli su da nadmase sebe i juce izgubili od Brazila.

Pokazali su time da zaista nisu jos sasvim zreli za rezultate koje bi, po kvalitetu tima, trebali da postizu. Kako drugacije objasniti sledece ; kraj trececetvrtine i na semaforu je rezultat 70-56, za Tursku. Kraj utakmice , rezultat je 88-86...za Brazil.

Vrhunski je luksuz sebi dopustila ekipa Ajdina Orsa : utakmica je izgubljena primljenom trojkom u poslednjoj sekundi, koju je postigao igrac koji im je pre toga ubacio 27 poena, od toga 5 trojki. O, kakvog li iznenadjenja?

Malo sale, ali neverovatno je sta oni sebi dopustaju.

Utakmicu su Turci krenuli snazno, izgledali su ubedljivo, reseni da svima pokazu i dokazu kako su "gluposti" prethodnog dana zaboravljene. I tako su i igrali ( prvih 10 minuta, 32 postignuta poena ).razliku su polako dizali, da bi u vec pomenutom trenutku bila plus 14. Jahovic i Turkoglu odlicni, i u realizaciji i u skoku, ali bez pomoci centara - Okur + Besok+Pars+Peker ( vise ih i nema ) = 8 poena !!! Bolji nego juce Kutlaj, ali sa katastrofalnim sutem, 14-3. Ukupno Turci su sutirali mizernih 38%, a tako se ne dobijaju utakmice na Svetskom prventsvu.

Marselinjo je zaludeo sve svoje cuvare, a bio je skroz bezobrazan spolja - sutirao je cak 16 trojki ! Uz sve to jos 5 skokova, 2 asistencije.
Svaka cast

Zanimljvo je da sje Turska potpuno nadskocila Brazil, ) 39-28 ) ali je takodje i cinjenica da se nisu najbolje snasli na promenu brazilske odbrane ( resenje problema sa Turkogluom je bio prrelazak na kombinovanu odbranu, 4 zona -1 covek, na Hidajetu ).

Portoriko sutra ceka Brazil, kako bi se "dogovorili" ko ce na prvo mesto u grupi. Obe ekipe imaju po dve pobede - Portorikanci su dobili Liban.

Rezultat potpuno ocekivan, s tim syo je Ayuso nastavio sa terorom nad svojim cuvarima - ovog puta 37 poena za 30 minuta, sutirajuci trojke 10-7. I povredjeni Arroyo se pojavio na parketu, ali samo 3 minuta.

GRUPA C

Nemci su se drzali gotovo tri cetvrtine, a kad su i pomislili da bi mogli da se nadigravaju sa Amerikancima, sve je krenulo kako ne treba.

Novicki nije imao dovoljno lopti ( jer je svaki "pancer" pomislio da i nije neki problem igrati NBA ), s druge strane Dream team je nekako tiho, jedva primetno promenio brzinu, i SAD su se odvojile, bez namere da se Nemcima da ponovna sansa.

Prvo poluvreme obelezila su dva , mozda, najubedljivija igraca dosadasnjeg toka turnira ( uz Gasola , Djinobilija i Ayusa ) - Dirk Novicki i Pol Pirs.

Niti jednog, niti drugog odbrana nije kontrolisala, gotovo da su radili sta su hteli. Ipak, mala prednost Novickom ( ipak je igrac manje kvalitetnog tima ), koji je ucestvovao i u napadu i u odbrani, i u skoku i u kontanapadu. Posle lepe igre i ubedljive pobede nad Kinom, Nemci su mirno i bez komplexa usli u mec sa favoritom, bili u zaostatku, ali ipak ne prevelikom. recept u igri je jednostavan - ako moze kontra -moze, ako ne prodje, lopta najboljem i ostali pratite sta se desava .

George Karl se odlucio za Wallacea kao cuvara najboljeg protivnickog igraca, sa idejom da natera Novickog na stalnu igru licem, jer u duelu pod kosem neam , ipak, prednost nad najboljim defanzivcem NBA. Novicki je to koristio za prodore, koji su cesto zaustavljani faulom ( sutirao je 19 bacanja ) ili brze suteve posle jednog driblinga. On jeste poentirao, ali je saradnja sa drugima svedena na minimum, a bilo je logicno za ocekivati da pad mora uslediti kada ponestane snage za igru u tom ritmu ( sto se na kraju i dogodilo ). 

Okulaja je igrao bez posebnog respekta za USA starove, ipak je vecinu njih sretao i ranije, dok je igrao u dresu North Carolinae.

Pomenuti Pirs, Finli i Dejvis su imali najvise minuta na parketu, uz O Nila, koji je takodje imao dvocifren ucinak.

U jednom (kretkom ) periodu igre, Detman je promenio odbranu, sto je i dalo rezultate, ali je ubrzo i opozvao istu, verovatno je cuvajuci za utakmice u kojima je odnos snaga realniji.

Kina je vec na pocetku "isekla" Alzir, a parketom je carevao Yao Ming, sto je i normalno kada se vidi formacija Alziraca. Ipak, treba ubaciti 38 poena, i to bez trojki. Bez obzira na ishod treceg kola, zna se raspored na tabeli grupe C.

GRUPA D

Verovatno sa ciljem da ne dozvole Kanadjanima da se tek tako docepaju prestiznog zvanja "razocaranje SP 2002 ", Rusi su uspeli da izgube i od Argentine. Naravno, nije to ne znam kakvo iznenadjenje, ali nacin na koi su to ostvarili je stvarno jedinstven.

Novi Zeland je naceo Rusiju, i nije lako preko noci tako nesto ostaviti iza sebe. Ipak, voleo bih da mi neko objasni sledece brojke : Karasev, Cikalkin, Avlejev, zajedno 53 minuta igre, sut 12 -3, 11 poena , 4 skoka ( Avlejev, na prvoj utakmici najbolji, na ovoj 19 minuta, NULA poena ). Meni je to tesko objasnjivo. Ili nesto nije u redu medju njima samima ( u ekipi ) ili ih je ceo kosarkaski sve pogresno precenio ( i ja spadam u te ).

To ne umanjuje trijumf Argentinaca, cija je spoljna trojka Skonokini-Djinobili-Nocioni ukupno postigla 58 poena ( ovaj poslednji 9 skokova ) za 63 minuta igre. Razlika je rasla konstantno, izgleda da Rusi posle prvih 10 minuta i nisu bili preterano zainteresovani za pobedu. Kirilenko je ovoga puta proveo 26 minuta na terenu, 19 poena, 5 skokova, 6 asistencija, 3 blokade.

Rusi moraju da pobede Venecuelu, ako zele u drugi krug.

Novi Zeland ima dve pobede iz dve utakmice. Izgleda da "ruska prica " nije bila slicajnost. Treba istaci jos jednu "sitnicu"-Ostrvljani su se opet vracali iz velikog minusa- posle prve cetvrtine Venecuela je vodila 29-13 !!! da bi na kraju bilo plus 13 za NZ. 29 razlike za 30 minuta...za svaki respekt.

Opet je odlicno funkcionisala "americka veza" - Dickel, Penney, Marks, Jones- 63 od ukupnih 98 poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve