Nova vest
Košarka

Petak, 30.08.2002.

15:31

Dan prvi - iznenadjenje se zove Novi Zeland

Vec na samom pocetku - iznenadjenja. Jedno veliko ( Novi Zeland ), jedna pobeda koja i ne mora da bude iznenadjenje, zavisi kako postavite stvari ( Portoriko ) i nekoliko ocekivanih, ali ubedljivijih pobeda.Zreb je tako hteo da svaka od grupa ima po tim koji je , na papiru barem, slabiji od ostalih i koje ocekujemo u borbama za poslednja mesta. Takodje, svaka grupa ima favorite, i oni su odradili posao kako je i ocekivano. Pa podjimo po grupama.

Izvor: Specijalno za B92,Aleksadar Dzikic pomocni trener KK Partizan

Autor: Specijalno za B92,Aleksadar Dzikic pomocni trener KK Partizan

Default images

GRUPA A

Jugoslavija je dobila Angolu. Naravno, a sta bi drugo?

I necete sad citati euforicne izjave. Uostalom, TENORU SE NE TAPSE DOK PROCISCAVA GRLO. To je bio rutinski obavljen zadatak, sa samo jednim ciljem : cuvati svezinu igraca i cuvati se od povreda. Jos ako se neko uvede u bolji takmicarski ritam, tim bolje.

Uostalom, nisam siguran da je i Angola zapela 100% . Ne verujem da je neko i pomislio ( u reprezentaciji Angole) da vredi zapinjati. Turnir je "nezgodna" stvar - treba biti najbolji kad je najpotrebnije ( najrealnije ).

U drugoj utakmici Spanija je mnogo lakse nego su i sami ocekivali dobila Kanadu, "osakacenu" svime i svacime ( poznata prica o neigranju KOMPLETNE prve postave ). Medjutim , pocetak utakmice je dokaz da se bez Gasola ne moze. Prvi minuti, pre ulaska prve spanske zvezde, Kanadjani su bili u egalu, cak i vodili. Spanci prilicno bezidejni, sa jednim r*esenjem u napadu - brzonogim Navarom.

Promena petorke i pravljenje tandema Gasol - Garbahosa , kao i ulazak Carlos Marka ( umesto Rodrigueza ) oznacava pocetak dominacije "crvenih". Karakteristicnom igrom, pravljenjem viska prodorom pa i9zbacivanjem lopte na slobodnog igraca, kao i kontranapadom, doslo se do otvorenih suteva, koje su juce pogadjali ( 19-10 za 3 poena ).

U jednom momentu, Trijano ( Kanada ) sa klupe menja odbranu i sa cocveka se prelazi na zonski presing 2-2-1 sa vracanjem u zonu 2-3. Spanci u nekoliko poseda zbunjeni, a onda posle jedne primljene trojke, Kanadjani odustaju od ove odbrane.

Bilo je za ocekivati da Kanada ne moze da postigne puno poena , ali da ni jedan igrac nece biti "dvocifren"- e to niko nije ocekivao.

Malo statistike: Kanada samo 50 sutnutih lopti, 24 izgubljene pre suta !!!

Sve u svemu, Spanija je pokazala agresivnu odbranu, pa i preko celog terena, puno poena su postigliiz kontanapada i iza linije 6.25, i naravno - u svojim redovima imaju zaista vrhunskog igraca, koji dize citavu ekipu na visi nivo.

GRUPA B

U prvoj utakmici grupe B, Brazil je 'upropastio" Liban. Sve po planu. Veliki broj poena, cak 30 sutnutih trojki, mali broj izgubljenih lopti, 5 dvocifrenih. To je ukratko ucinak "karioka".

Liban je pruzio koliko je mogao, igraci od kojih se ocekivalo pruzili su vise nego ostali. Slab sut, 20 izgubljenih...nema tu puno sanse za pobedu.

Interesantniju utakmicu odigrali su Portoriko i Turska, gde , moram da priznam, nisam ocekivao pobedu Latimoamerikanaca.

Turska je uspevala da kontrolise rezultat ( poznato je opredenjenje Orsa - kontrolisana igra , sto vodi malom rezultatu ) prekticno sve do kraja, kada su se propisno 'izglupirali". Odlicna je bila odluka Toroa da u momentu vodstva Turaka 67-63 , promeni odbranu i predje na presing na pola terena sa udvajanjem, sto je odmah dalo rezultate- 3 izgubljenne lopte, i odmah 7-0 za Portoriko, i sok za Turke, od kog se nisu oporavili do kraja. Puna 4 minuta su igrali bez postignutog kosa.

Pobeda Portorikanaca je jos znacajnija , ako se uzme u obzir da je izvojevana bez prvog playa Aroja, koji je povredjen. Njegovu ulogu je preuzeo Ayuso, sa 22 poena naje***fikasniji igrac susreta.

Strasnom turskom triju Turkoglu-Jahovic-Okur (koji je i ovog puta postigao 60% poena ekipe, i osvojio dve trecine lopti za svoju ekipu) se suprostavio najstariji tandem prvenstva - Ortiz - Minsi, i vidimo kkao se sve zavrsilo.

Pomalo cudi odluka Orsa da trpi Tundzerija ( sut 7-1 ) i Onanu da samo 6 minuta, odnosno da medju 7 igraca sa 10 i vise minuta na parketu, bude 5 visokih ( ukljucujuci Turkoglua ). Ono sto je neverovatno je da su Turci, sa ovakvim snagama na terenu, uspeli da sutnu 28 !!! trojki ( prakticno, od bekova su minute imali samo Tundzeri i Kutlaj, ostali igraci najvise po 6 minuta ), dok su njihovi protivnici uspeli da za dva poena sutnu 49 puta ( 19 vise od Turske).

Naravno, utakmice se ne dobijaju trojkama, ali ni mekanom odbranom koja se pokazala kao izuzetno gostoljubiva.

GRUPA C

Amerikanci su favoriti prvenstva, a za prvog protivnika su imali ( mozda ) najslabiju ekipu u Indijanopolisu, Alzir. Skor ocekivan, nista se vredno posebnih komentara nije ni desavalo. Amerikancima je uspelo da postignu 110 poena, od toga 104 iz igre, samo 6 sa penala.

Mnogo zanimljvije je bilo na utakmici izmedju Nemacke i Kine, koju su Nemci rutinski dobili, istovremeno prezentirajuci najlepsu kosarku na pocetku. Klasican "run-n-gun", puno trcanja, puno "atletike", puno zakucavanja.

Snaga Kine se smanjila odlukom da Wang Zh*i Zhi utakmice gleda na TVu, dominantna centarska linija i najjace oruzje Kine su tako oslabljeni. Nemce nije zabrinula pojava NBA Minga i Baterea, odgovorili su snagom i brzinom.

Kina je igrala sporije, svakom loptom u reket (sto je i potpuno normalno i logicno ), ali ih je nemacka odbrana "terala" napolje ( Kina 34-14 za 2 poena ) i usmeravala igru na spoljnjake, odnosno manje kvlitetan deo tima.

Nemacki tim je predvodio Dirk Novicki, potpuno nezaustavljiv, bez ikakve kontrole odbrane- 27 minuta, 30 poena. Odlicno je komunicirao na terenu sa crnim Nemcima ,Garrisom, Nikagbatseom i Okulajom, gde je ovaj prvi napravio cudo cim je usao na parket- driblingom coast-to-coast i preko dva Kineza ,"kucanje" za spice.

Nemci su delovali potpuno samouvereni, spremni i psihicki i fizicki, sa puno energije. Kinezi pomalo razocarali, ali igrace bolje, kad ih prodje "trema".

GRUPA D

Novi Zeland je nedavno dobio Jugoslaviju, u okviru pruprema za SP. Pa je dobio jos par nekih utakmica, neke tesno izgubio, ali je ocigledno da oni znaju sta hoce, i da osecaju da je vreme za pisanje istorije vec pocelo.

Samo ucesce na SP je uspeh, a kada se pobedi Rusija, favorit grupe ( uz Argentinu ), onda vec svake sumnje prestaju da se radi o nekom cudu ili slucajnosti.

Rusi su razocarali, izgleda da neke ranije bojke nisu prestale. Neverovatno je da ekipa koja zeli medalju sebi dopusti da posle 14 poena na poluvremenu ( a bilo je i 19 poena prednosti ), izgubi sa 9 poena na kraju.

Evo jos malo matematike - drugo poluvreme su izgubilisa 23 poena. Ili, 10 poslednjih minuta NZ je dobio sa 18 poena prednosti, i postignutih 32 pogotka . Evo jos malo brojki- posle 79-79 i 1:25 do kraja, predstavnik Okeanije pravi 11-2 ! No comment.

Cameron + Marks + Penney = 62 poena , od toga 40 ( od timskih 52 ) u drugih 20 minuta.

Rusi su sutirali 29-10 u drugom poluvremenu, uz 8 izgubljenih lopti.

Kirilenko je jedini igrac koji je napustio teren sa 5 licnih, na parketu je proveo samo 14 minuta. Nesto bolji od ostalih, Avlejev i Cikalkin, ali nema dobrih kada se ovako izgubi.

U drugoj utakmici , Argentina je rutinirano zavrsila sa Venecuelom i sprema se za danasnji obracun sa Rusima, koji ce direktno odlucivati o prvom mestu u grupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve