Zanimljiva ideja iz Engleske – i bivši fudbaleri da sede u VAR sobi

Bivši engleski sudija Mark Klatenburg izneo je interesantnu ideju koja bi možda mogla da doprinese manjem broju sudijskih grešaka u Premijer ligi.

Izvor: B92
Podeli

On kaže da bi pomoglo ako bi se bivši fudbaleri angažovali u VAR sobama i svojim sugestijama pomogli kod spornih situacija.

Premijer liga je ponovo na "stubu kritika" zbog krajnje amaterskih odluka sudija koje direktno kroje ishode utakmica. Poslednji takav primer desio se u derbiju Totenhema i Liverpula o kojem se još polemiše. Tačnije, komentarišu se sudijske greške koje su ponovo izazvale burne reakcije i navele odgovorne da preduzmu još koraka kako do grešaka ne bi dolazilo.

Na temu suđenja pričao je i bivši sudija sa FIFA značkom Mark Klatenburg koji je izneo zanimljivu ideju o kojoj bi se makar moralo porazmisliti, za početak.

"Mislim da bi pomoglo da bivši igrači sede u VAR sobi. Oni mogu biti VAR asistenti ili drugi VAR asistenti. Tako bismo imali dvojicu ili trojicu sudija u sobi i jednog bivšeg fudbalera, pa bi oni, na primer kod sporne situaciej za penal, imali živ razgovor i doneli zajedničku odluku", izjavio je Klatenburg, jedan do najboljih engleskih sudija u protekle dve decenije.

Foto: EPA/ETIENNE LAURENT
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

On je ubeđen da bi bivši igrači bolje prepoznavali određene situacije koje sudije, možda, ne mogu da vide kao što to mogu da vide bivši fudbaleri.

"Mislim da bi oni mnogo bolje locirali prekršaje i isključenja za direktan crveni karton. Da, svi mi vidimo isto, na primer mislim da je sudija meča Totenhem - Liverpul bio u upravu kada je pokazao crveni karton Kurtisu Džonsu (zbog opasnog starta nad igračem Totenhema otvorenim đonom). Neki igrači bi rekli da je to bila prestroga odluka, drugi da je to čist crveni karton - tako da bi kod ove situacije mi imali sudiju i bivšeg fudbalera koji bi doneli odluku posle diskusije u VAR sobi. Zajedno bi doneli odluku. Prema tome, apsolutno sam za ovu ideju i nadam se da će u budućnosti ona biti isprobana i da će umanjiti broj grešaka jer je to ono što svi mi želimo na kraju dana, kaže Klatenburg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu