Nova vest
Fudbal

Subota, 10.06.2023.

22:55

Mančester siti je šampion Evrope – Rodri kompletirao "tripletu"!

Fudbaleri Mančester sitija postali su prvaci Evrope po prvi put u istoriji, pošto su u finalu Lige šampiona u Istanbulu savladali Inter rezultatom 1:0 (0:0).

Izvor: SS

Autor: SS

Mančester siti je šampion Evrope – Rodri kompletirao
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Tim Pepa Gvardiole tako je kompletirao "tripletu" ove sezone, pošto je prethodno osvojio FA kup i Premijer ligu.

Inter će ostati na "samo" osvojenom Kupu Italije, a iako je bio predodređen za autsajdera u ovom finalu, imaće "nero-azuri" za čime da žale ove večeri.

Ako su mnogi očekivali napade Mančester sitija od samog starta, onda su zaboravili odakle dolazi Inter i sposobnost Italijana da "zaključaju" i najbolje napade sveta.

Iako je Bernardo Silva na samom startu imao opasan šut, za malo neprecizan, Siti nije bio očekivano opasan.

Šta više, videli smo dosta nesigurnosti i grešaka u redovima "građana" koje su osokolile "nero-azure" da krenu napred možda i više nego što su planirali.

Tako smo u par navrata videli centaršuteve koji nisu prolazali svoje mete, ali jesu unosili nemir u poslednju liniju engleskog prvaka.

Takođe i izgubljenu loptu koju u 26. minutu Nikolo Barela nije uspeo da pretvori u gol sa preko 30 metara, a za koju su turski novinari na stadionu prokomentarisali da bi Dejan Stanković u dresu Intera to pogodio.

Minut kasnije Siti je imao najbolju šansu u prvom poluvremenu, a posle akcije za njega, Erling Haland je umesto mreže pogodio Andrea Onanu na golu.

I onda se u 30. minutu desio veliki peh za Gvardiolu i Siti, pošto se na povredu požalio Kevin de Brujne. Maleroznom Belgijancu dogodilo se da je u drugom finalu Lige šampiona morao pre vremena da izađe iz igre zbog povrede.

To je uticalo na Siti u nastavku meča, ali je Gvardiola uspeo da konsoliduje svoj tim na velikom odmoru.

Ipak, ponovo je jedna velika greška mogla skupo da ih košta. Napravio ju je Manuel Akanđi neshvatljivo propustivši loptu do predaleko udaljenog Edersona.

To je "namirisao" Lautaro Martines i izašao sam ispred Edersona, ali je bio sebičan i pokušao je iz mrtvog ugla da savlada brazilskog golmana, što mu nije pošlo za nogom.

Pep Gvardiola je u tom 58. minutu na kolenima ispratio tu situaciju, a 10 minuta kasnije je hodao tri metra iznad neba.

Manuel Akanđi je proturio sjajan pas iza leđa odbrane Intera, lopta Bernarda Silve nije pronašla metu na petercu, ali je odbitak pokupio Rodri i zakucao loptu u mrežu za 1:0.

Samo dva minuta kasnije je Inter mogao do izjednačenja, ali su se isprečili, najpre prečka, a onda i Romelu Lukaku.

U oba slučaja gađao je Dimarko, ali je prvi pokušaj glavom odseo na prečki, dok je odbitak na putu ka golu pogodio Lukakua i najbolja šansa je otišla u nepovrat.

Ali, zapravo, nije bila najbolja. Još bolju je imao upravo Romelu Lukaku u poslednji minutima, ali je ponovo bio tragičar, baš kao i za svoj nacionalni tim na Mundijalu u Kataru.

Lukaku je uspeo da pogodi Edersona sa pet metara udaljenosti, iako su svi već videli loptu u mreži za 1:1.

Nije ušla i Sitijevi navijači su tada mogli da pretpostave da je njihovom čekanju došao kraj – postaće šampioni Evrope prvi put u istoriji!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

11 h

U fokusu

Vidi sve