Nova vest
Fudbal

Subota, 10.06.2023.

17:11

Njukasl se oštri za Ligu šampiona – stigla dodatna injekcija saudijskih miliona

Kompanija koja se nalazi u vlasništvu fonda koji rukovodi premijerligašem novi je generalni sponzor kluba, otud će Premijer liga ispitati ovu transakciju.

Izvor: B92

Autor:B92

Njukasl se oštri za Ligu šampiona – stigla dodatna injekcija saudijskih miliona
Foto: Profimedia.rs

Umesto logoa kineske kladionice "Fun88" od naredne sezone na crno-belom dresu biće ispisano "Sela", kako je ime kompanije iz Saudijske Arabije koja je u vlasništvu Investicionog fonda koji rukovodi i klubom.

Otud bi i ova transkacija mogla da se nađe pod lupom Premijer lige jer se lako može ustanoviti da je u pitanju kršenje postojećih pravila poslovanja - ako se utvrdi da je sporazum kluba i sponzora delo povezanih lica.

Ako ne bude bilo problematike te vrste po klub, Njukasl će od kompanije "Sela" po sezoni, u narednih nekoliko godina, dobijati 31.4 milion dolara.

Ekipa sa Severa Engleske je posle 20 godina izborila igranje u Ligi šampiona.

Sve to zahvaljujući jakoj finansijskoj injekciji od Saudijskog fonda kojim rukovodi moćni Princ Salman - koji je dugo bio na udaru zbog povezanosti sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašodžija 2018. godine u ambasadi Sauijske Arabije u Istanbulu.

Investicioni fond kojim rukovid Salman, praktično je u državnim rukama - vlasnik je 80% Njukasla.

Klub je već jednom, nakon prodaje Saudijcima, bio pod zabranom potpisivanja sponzorskih ugovora sa saudijskim kompanijama zbog moguće povezanosti tih firmi sa novim vlasnicima Njukasla.

Kazna je "skinuta" posle dva meseca, ali je Premiejr liga tada najavila da će se svaki sličan spozorski ugovor biti predmet istrage nezavisnog panela koji će utvrditi da li je sve rađeno prema propisima lige.

Investicioni fond koji upravlja Njukaslom je nedavno preuzeo većinsko vlasništvo nad čak četiri kluboa u Saudijskoj Arabiji, od toga su dva Al Nast i Al-Itihad, za koje igraju Kristijano Ronaldo i Karim Benzema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve