Nova vest
Fudbal

Utorak, 30.05.2023.

15:00

Finale LE: Jedna tradicija biće srušena

Fudbaleri Sevilje i Rome igraće u sredu od 21 sat na stadionu "Puškaš arena" u Budimpešti u finalu Lige Evropa.

Izvor: B92

Autor:B92

Finale LE: Jedna tradicija biće srušena
Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Pobednik ovog duela obezbediće naredne sezone u Ligi šampiona, a finale će srušiti jednu tradiciju nepobedivosti.

Fudbaleri Sevilje nikada nije izgubili u finalima Lige Evrope, dok trener Rome Žoze Murinjo nikada nije poražen u finalu nekog evropskog klupskog takmičenja.

Sevilja je Ligu Evrope osvojila šest puta i to 2006, 2007, 2014, 2015, 2016. i 2020. godine, a španski klub nikada nije izgubio u finalu ovog takmičenja.

Murinjo je u trenerskoj karijeri osvojio Ligu šampiona sa Portom i Interom, a Ligu Evrope sa Portom i Mančester junajtedom, dok je prošle sezone sa rimskim klubom trijumfovao u Ligi konferencija.

Za ekipu Sevilje igra srpski reprezentativac Nemanja Gudelj, a u timu je i bivši golman "orlova" Marko Dmitrović.

Šef stručnog štaba Sevilje je Hoze Luis Mendilibar, koji u trenerskoj karijeri nije osvojio nijedan evropski trofej.

Sevilja je ove sezone igrala odlično u drugom po kvalitetu evropskom klupskom takmičenju, dok je u španskoj La Ligi u jednom trenutku bila na korak od ispadanja.

Sevilja se kolo pre kraja La Lige nalazi na 11. mestu na tabeli sa 49 bodova.

Roma je sa Murinjom prošle godine osvojila Ligu konferencija, a rimski klub će sutra imati priliku da trijumfuje u Ligi Evrope i da "zaobilaznim putem" stigne do LŠ.

"Vučica" je 1991. u finalu tadašnjeg Kupa UEFA igrala sa Interom. U prvom meču bilo je 2:0 za Inter, a u revanšu rimski klub je ostvario pirovu pobedu od 1:0.

Roma je 1984. godine bila na pragu osvajanja Lige šampiona, ali je u finalu posle penala poražena od Liverpula ukupnim rezultatom 5:3. U regularnom delu i posle produžetaka bilo je 1:1.

Za ekipu Rome nastupaju srpski internacionalci Nemanja Matić i Mile Svilar. Roma je trenutno šesta na tabeli Serije A sa 60 bodova kolo pre kraja italijanskog šampionata.

Glavni sudija meča biće Englez Entoni Tejlor, a njegovi pomoćnici biće sunarodnici Geri Besvik i Adam Nan. Za četvrtog sudiju odredjen je Majkl Oliver, a u VAR sobi biće Englezi Stjuart Atvel i Kris Kavano i Nemac Bastijan Dankert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve