Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 29.05.2023.

11:28

Argentinci i fudbal – podigli kip treneru, namerno uvećali međunožje

River Plejt ukazao je veliku čast nekadašnjem igraču, doskora svom treneru Marselu Galjardu, za doprinos koji je dao dok je sa klupe vodio tim iz Buenos Ajresa.

Izvor: B92

Autor:B92

Argentinci i fudbal – podigli kip treneru, namerno uvećali međunožje
Foto: Profimedia.rs

Klub je otkrio bronzani kip visok 8 metara i težak 6.3 tone i na taj način je odao priznanje najtrofejnijem treneru u istoriji za dve titule Kopa Libertadores koje je doneo 2015. i 2018. godine.

Ipak, ono što je mnogim navijačima prvo zapalo za oko kod ove statue je neobično velika izbočina na Galjardovom međunožju, te su već po društvenim mrežama krenule šale, ali i kritike na račun umetnika ovog kolosalnog dela.

Sve je urađeno kako je i zamišljeno, baš onako kakva je i bila ideja, poručio je skulptor Mercedes Saval.

Umetnik zaslužan za ovo delo kaže da je izbočinu koja se jasno uočava namerno uradio u tom maniru jer simbolizuje hrabrost koja se traži od igrača i trenera
"
Uvećao sam taj deo i potpuno mi je jasno zbog čega je to naišlo na kritike kod navijača", izjavio je Saval za La Nacion.

On je taj postupak objasnio rečima da je kroz umetnost želeo da prenese narodski jezik i fudbalski vokabular.

"To je deo fudbalskog slenga i tražio sam način da narodski izraz unesem u umetnost - pa sam to i uradio".

Saval je otkrio da je izbočina na pantalonama nije bila njegova ideja, već onih koji su finansirali izradnju statue.

Osim što je Galjardovo međunožje veće, ono je i urađeno svetlijem tonu u odnosu na ostatak bronzane statue. što je takođe urađeno planski. Sada svi oni koji prođu i koji mogu da dohvate rukom, mogu i da protrljaju Galajardov ponos - za sreću, kaže ovaj umetnik.

"Ovo je fudbal, navijači od igrača i trenera uvek traže da pokažu hrabrost i da ulože maksimalan trud a ovo je neka vrsta poruke njima, kroz skulprutu", dodaje Saval.

Galajrdo je od 2014. godine osvojio čak 14 trofeja sa Riverom.

"Želim da izrazim zaһvalnost svojoj porodici, prijateljima, stručnom štabu i igračima koji su nas pratili sve vreme na ovom putu“, rekao je na otrkivanju statue u njegovo ime. .

"Ovaj klub je veliki po svojoj istoriji, ali i po svojoj slavi. Һvala navijačima. Uvek ću vas voleti. Odrastao sam u ovom klubu i u njemu ću umreti", dodao je.

Skulptor Saval je rekao da se Galjardo nije mešao u izradu statue niti je imao primedbe kada je ona završena.

"Srećom, nije tražio objašnjenja za statuu, pustio me je da radim na miru"

Međutim, nisu svi srećni idejnim rešenjem velike biste slavngo trenera.Neki fanovi su ovo delo čak nazvali uvredom.

"Sramotno šta su uradili sa statuom. Grubo, groteskno, obično", glasi jedan od brojnih negativnih komentara na Tviteru povodom otkrivanja Galjardove statue.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve