Čelsi prijavio gubitak od 121,3 miliona funti

Fudbalski klub Čelsi saopštio je da je u sezoni 2021/22. imao ukupan gubitak od 121,3 miliona funti.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/Andy Rain
Foto: EPA-EFE/Andy Rain

Po njima, to je bio rezultat sankcija koje je britanska vlada uvela nekadašnjem vlasniku kluba Romanu Abramoviču.

Ruski milijarder je stavio klub na prodaju početkom marta prošle godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ali je britanska vlada ubrzo uvela sankcije Abramoviču što je zakomplikovalo prodaju.

Vlada je potom izdala "specijalnu dozvolu", kojom je osigurala da Čelsi može da nastavi da igra utakmice i da osoblje može da bude plaćeno. Ali, klub nije mogao da prodaje nove ulaznice navijačima ili da prodaje brendiranu robu.

Ograničenja su ostala na snazi do 30. maja prošle godine kada je konzorcijum koji predvodi američki biznismen Tod Boli završio preuzimanje kluba.

Čelsi je danas objavio svoje godišnje račune i naveo da će se uticaj sankcija osetiti i u "narednim godinama".

"Tokom ovog perioda, klub je bio ograničen u brojnim oblastima - uključujući prodaju ulaznica na dan utakmice i sezonskih ulaznica, prodaju robe, prihvatanja rezervacija događaja, kao i potpisivanja ugovora sa igračima i sponzorima, što je rezultiralo vanrednim troškovima i gubitkom prihoda", naveo je Čelsi.

Klub je, uprkos sankcijama, provećao promet sa 434,9 na 481,3 miliona funti, kao i komercijalni prihod na 177,1 miliona funti.

Finansijski rezultati Čelsija za sezonu 2021/22. pokazuju i da je 118 miliona funti uloženo u igrački kadar, ali i da je ostvaren profit od 123 miliona funti od prodaje igrača.

Klub je saopštio da nastavlja da poštuje finansijske propise UEFA i Premijer lige uprkos gubicima i uticaju vladinih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu